Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Hogyan kerülheti el a pszichiátriai szerek okozta függőséget?


Hogyan kerülheti el a pszichiátriai szerek okozta függőséget? Hogyan kerülheti el a pszichiátriai szerek okozta függőséget? Talán furcsának fogja tartani, hogy én, a győri pszichiáter és life coach - orvos szájából szokatlan témában blogolok. Elismerem, valóban lehet meglepő. Tudja miért van ez? Mert az indokolatlan gyógyszer-felírásokkal, túlgyógyszerezésekkel (polipragmázia, jatrogénia) beszennyezett "mundér becsületének" védelménél fontosabbnak tartom a szolgálatot. Ezért írom a Benzo Blogot.

"A Beteg üdve a legfőbb törvény!"


13 + 1 tanácsban összefoglalom, miként lesz képes elkerülni a pszichiátriai szerek (szorongáscsökkentők, "nyugtatók", altatók és antidepresszánsok) okozta jatrogén gyógyszerfüggőséget. A végére pedig + 1 jó tanács azoknak, akik esetleg már benzodiazepin-függővé lettek.
 

1. Stresszorok


Mielőtt orvoshoz fordulna, ismerje meg, hogy milyen problémák, stresszorok állhatnak szorongása, alvászavara hátterében. Gondolja végig, hogy a kiváltó okok közül min, hogyan, mikorra, kinek a segítségével lesz képes változtatni, úrrá lenni. Gondolja át azt is, hogy mik azok a stresszorok, amiken nem tud változtatni, bármit is tegyen. Ez utóbbiak ellen feleslegesen, hiába, idődet és energiáidat pazarló módon ne lázadozzon, fogadja el inkább őket bölcsen. Ha feleslegesen zúgolódik, dühöng és eszi magát, csak feszültebb lesz. Ezért szedne "nyugtatót"? Komoly?


2. Húzza ki a tüskét... ne csak leragassza...


A benzodiazepinek nem szüntetik meg a szorongások, alvászavarok kiváltó okát, és az antidepresszánsok sem a depresszió lelki hátterét. Csupán azok elfedésére képesek! A "szerotonin-hipotézis" elavult. A biológiai pszichiátria (?!) csalija volt. Tökéletesen fogalmaz az utca embere, amikor a benzodiazepineket "lesz@rom tablettáknak" nevezi. Csak a gondja, problémája, feladata(!) jelentőségét, hatását csökkentik az agyán. A megoldásra azonban gyógyszerek nélkül is képes lehet!


3. Nincs egyedül


Csak akkor fogadjon el orvosától benzodiazepin receptet, ha szorongása súlyos fokú nehézségeket és szenvedést okoz a mindennapokban. De addig se sodródjon! NE VÁRJA A JÓSZERENCSÉT, HOGY MAJD CSAK TÖRTÉNIK VALAMI, HANEM PRÓBÁLJON MEG TENNI A VÁLTOZTATHATÓ OKOK ELLEN! Ha nem megy, kérjen segítséget: szerető családtag, barát, pszichológus, pap - és még számos segítség veszi körül. Nincs egyedül.


4. Hozzá lehet szokni a benzodiazepinekhez?


Mindig kérdezze meg a BZD-t felírótól, hogy okozhat-e a "nyugtató", altató hozzászokást. Ha a válasza erre "nem" lenne, akkor kezelje kritikusan az orvos ilyen irányú szakértelmét - senki nem érthet mindenhez -, és legyen a BZD-felírási gyakorlatával szemben szkeptikus.

Részlet egy hivatalos anyagból: "A kezelés megkezdésekor ajánlatos a beteget tájékoztatni arról, hogy a kezelés csak meghatározott ideig fog tartani és pontosan elmagyarázni neki, hogyan kell a gyógyszeradagot fokozatosan csökkenteni. Fontos, hogy a betegek tisztában legyenek az esetleg előforduló rebound-jelenségekkel is, hogy a kezelés felfüggesztésekor azok esetleges fellépése ne keltsen bennük aggodalmat."

A "rebound-jelenség" vagy visszacsapási szindróma (bumeráng-effektus) azt jelenti, hogy gyógyszerfüggőség kialakulását követően a benzodiazepinek és Z-szerek hirtelen elhagyása olyan, v. rosszabb panaszokkal jár, mint amik miatt a gyógyszert valaki eredetileg szedni kezdte. Ezek elkerülésére is alkalmasak a most olvasott tippjeim.


5. Időben kérjen segítséget


Ha háziorvosa, vagy más nem pszichiáter szakorvos benzodiazepin szedését javasolja, különösen figyeljen arra, hogy ne szedje a kelleténél tovább ezt a gyógyszercsoportot. Ehhez arra van szükség, hogy időben kérjen segítséget. Ha úgy érzi, nem tud megbirkózni egyedül, ne halogassa a döntést tovább! Minél lejjebbre csúszik, annál hossza ideig tart a kikecmergés, annál többet szenved és annál valószínűbb, hogy több pszichiátriai szerre lesz szüksége, méghozzá hosszabb ideig.


6. A benzodiazepinek: nem antidepresszánsok!


Amennyiben depressziós panaszai (örömtelenség, lehangoltság, érdektelenség, étvágytalanság, fáradtság, bűntudat, öngyilkossági gondolatok, stb.) lennének, ne fogadjon el önmagában csak BZD-t a kezelésnél. Ezek NEM antidepresszánsok! Sőt, hosszabb távon, nagyobb dózisban gyógyszerindukálta-depressziót(!) válthatnak ki. Ne hagyja, hogy tévútra vezessék.


7. Legyen résen


Ugyanígy ne fogadjon el, vagy ne váltson ki receptet akkor, ha szorongáscsökkentőt kapna, altató gyanánt. A szorongáscsökkentők csak túladagolva (!) okoznak álmosságot, szedációt. Ez a mellékhatásuk! Ezek nem altatók! Erre sokkal jobbak a Z-szerek és a nem-gyógyszeres, pszichológusoktól is megtanulható módszerek.


8. Rövid ideig keveset


A benzodiazepin kezelés időtartama a lehető legrövidebb, lehetőleg néhány hét legyen. Éppen ezért kérjen 3-4 héten belül kontroll vizsgálatot. Kisebb dózisok alkalmazásánál a BZD-szedés tovább is tarthat. De elv, hogy minél nagyobb a javasolt/szedett napi dózis, annál rövidebb időn belül érdemes elkezdeni csökkenteni a benzodiazepinek napi adagját.


9. Követelje meg a figyelmet


A BZD-kezelés teljes időtartama Magyarországon, beleértve az adag fokozatos megvonását, nem haladhatná meg a 8-12 hetet. Az Egyesült Királyságban: a 2-4 hetet (!) javasolnak. Ezen időtartam meghosszabbítása csak igen indokolt esetekben, az állapotod szakmailag megalapozott újraértékelése után volna lehetséges. Követelje meg a figyelmet. Kérjen magyarázatot.


10. Váltson, nem kiszolgáltatott


Ha kezelőorvosa alapos helyzetfelmérés, megfontolás, átbeszélés nélkül döntene a kezelés folytatásáról, és automatikusan, továbbra is felírná a BZD-t, vagy "uram bocsá" a gyógyszer felírást rábízza az asszisztenciájára, váltson orvost, vagy kérjen szakorvosi segítséget. Ha ugyanígy tenne esetleg a pszichiátere, keressen másik szakembert.


11. Kerülje a magas kockázatú helyzeteket


Némelyik nyugtatónak létezik kis (30 darabos) és nagy (100 darabos) kiszerelése. Kérje a kisebbik kiszerelést, akkor is, ha ez a drágább! Mert az lesz, hogy anyagi "megfontolások" alapján választva, a nagyobb kiszerelést viszi haza, aztán otthon ott kelleti magát a "nyugtató" a gyógyszeres szekrényben. Nehéz dilemma (ún. magas kockázatú helyzet) elé állítja ezzel magát. Főleg, ha éppen már le akar szokni a benzodiazepinről. Ha mégis a nagyobb kiszerelésre volna egyelőre szükség, vagy azt írják fel, ne nyúljon gyógyszerért csak azért, mert ott van és mint egy rossz k...va, "kelleti magát".

Olyan ez, mint az áruházakban az "impulzus vásárlás". Ha el akarja kerülni, hogy "automatikusan", pillanatnyi sugallatra olyat is betegyen a kosarába, amit eredetileg nem akart, ne menjen el éhesen vásárolni és ragaszkodjon az otthon, külső benyomások nélkül megírt bevásárló listához. Ne bóklásszon az áruházban feleslegesen. Ne unaloműzésből vásároljon.

Ugyanígy tegyen a gyógyszeres szekrény tartalmával kapcsolatban is. Tegyen meg mindent azért, hogy gyógyszermentesen jusson nyugalomhoz, boldogsághoz.


12. Csordaszellem


Gondolom a környezetében (szomszédok, rokonok, munkahely) is elterjedt az "önfeledt" nyugtatózás. Xanax, Frontin, Helex, Rivotril, Rilex, stb. szedés. Vak vezet világtalant... Azért mert sokan, marokszám, számolatlanul és felelőtlenül szedik a benzokat és Z-szereket, és kezdetben láthatólag nincs semmi gondjuk, a BZD-k  igencsak veszélyesek. Az a tény, hogy sokan dohányoznak, még nem változtat azon a másik tényen, hogy a nikotin halálos, csak vegyszerezésre való idegméreg. Erre is használja a mezőgazdaság.


13. Szükség van Önre


Méghozzá épen és egészségesen. Kérem, fiatal korától vigyázzon Magára!
 

+1. Semmi hősködés


Az átmenet nélküli, gyors elvonáskor olyan intenzív megvonási tünetekre számíthat a türelmetlenkedő, amik - legyen bármilyen erős - biztosan visszariasztják a folytatástól! Ezért, aki tényleg le akar szokni, nem pedig egy újabb nyomasztó, önbecsülést romboló élménnyel akarja önmagát büntetni, soha ne hagyja el a BZD-t azonnal! (Amennyiben szabadságra megy vagy elutazik, ügyeljen rá, hogy elegendő tablettát vigyen magával.)

Legyen türelmes! Kitartó odafigyeléssel biztosan célba ér!Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

 Hozzászólások
Hozzászólás szövege
Ellenőrző kód

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
segít Önmagán segíteni
.

Rendelési Naptár
21 eFt/óra
Skype rendelés I-II.
28 eFt/óra

Bejelentkezés kontrollra
új Klienseket nem vállalok

30 286 2097
H-P: 08-19

Nagy képernyő ajánlott!

Nemzeti lobogónk

Törőcsik Mari - tisztelgés és hála - Memento Mari

Memento Mari...

COVID - Könnyebb megelőzni, mint túlélni!

Semmelweis Egyetem
KliniKaland - Immunrendszer
Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága: YT
Magyar Orvosi Kamara oltásösztönző kampány

Hozzájáruló nyilatkozat vakcinához - Letöltés

A csüggedőket elnyeli a történelem...

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
729 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
3120 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1629 szavazat (30%)
5478 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS!!)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

w3.stresszdoktor.hu

Az oldalon található információk: tájékoztató jellegűek, semmilyen esetben sem helyettesítik a szakember véleményét! Gyógyszerekkel kapcsolatban: a kockázatokról és mellékhatásokról, olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Nem gyógyszer termékekkel kapcsolatban: a kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Tisztelem ...


GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2021

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb