Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

A bélbetegségek pszichoszociális háttereA BÉLBETEGSÉGEK PSZICHOSZOCIÁLIS HÁTTERE

 
A bélbetegségek pszichoszociális háttere - Dr. Kopácsi László pszichiáter Győr - bélbetegségek, Crohn-betegség, stressz, , győri pszichiáter, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus
 

A gyulladásos bélbetegségek okait máig nem tudjuk pontosan meghatározni. A gyakran megfigyelhető családi halmozottság, molekuláris genetikai kutatások alapján nem kizárt a genetikai háttér, és a megfigyelések alapján környezeti tényezők is szerepet játszanak a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség kialakulásában. Bizonyos feltételezések szerint mindezeken túl az egyén pszichoszociális körülményei is közrejátszhatnak ezen élethosszig tartó betegség kialakulásában, illetve – és sokak szerint főleg – jelentősen befolyásolhatják a bélbetegségek progresszióját, lefolyását. Az MGT Colon Szekció 2009. áprilisi, az Astellas Pharma támogatásával szervezett tudományos ülésén ezt a szempontot járták körbe a szakma prominens képviselői.


Tudományos kutatások szerint a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség kialakulása a családi halmozódás és molekuláris genetikai vizsgálatok alapján összefüggésbe hozható öröklött tényezőkkel, ezen kívül környezeti faktorokkal, bár ezek közül csak a dohányzás szerepe tűnik egyértelműnek. Régóta kutatás tárgya az étrend és a stressz, de ezek hatása pontosan nem tisztázott. A multifaktoriális betegségek eredetét ugyanakkor nem ismerjük pontosan. Előfordulási gyakoriság tekintetében a kutatók jelentős földrajzi különbségeket figyeltek meg, mely az említett környezeti tényezők szerepére enged következtetni, másrészt – a Föld különböző részeire jellemző eltérő életritmus és pszichoszociális környezet miatt – helyt ad annak a feltételezésnek is, mely szerint a társadalmi hangulat és a lelkiállapot is a gyulladásos bélbetegségek rizikófaktorai közé tartozik.

Erről a szempontról általában kevés szó esik a tudományos rendezvényeken, a betegség biológiai és élettani része mellett a pszichoszociális megközelítés mindig mostoha szerephez jut – indokolta dr. Váradi Éva, az Astellas Pharma munkatársa a témaválasztást. Ennek talán az is oka lehet – vélte a szakember – hogy társadalmi, lélektani oldalról nehezebb megközelíteni a betegséget. Ennek ellenére elvben mindenki egyetért azzal, hogy foglalkozni kell a diagnosztika és a terápia ilyen jellegű szempontjaival is, ezért a felkért előadók egytől egyig örültek az MGT Colon Szekció aktuális Tudományos Ülése legújabb témafelvetésének.


INKÁBB A PROGRESSZIÓRA HAT A LÉLEK ÁLLAPOTA

Az ülés szakmai szervezője, egyben az MGT Colon Szekció elnöke, dr. Lakatos László arra is rávilágított, hogy a tárgyalt szempont agyonhallgatásával a colitis ulcerosát és a Crohn-betegséget sokan klasszikus pszichoszociális vagy pszichoszomatikus kórképeknek tekintik. Természetesen a helyzet ennél sokkal bonyolultabb – szögezte le a szakember. Egyrészt szinte nincs olyan betegség – a ráktól a szív- és érrendszeri betegségekig –, melynek létrejöttében vagy lefolyásában ne lenne szerepe pszichoszociális és pszichoszomatikus tényezőknek. Jelenleg úgy tűnik, hogy a gyulladásos bélbetegségek kialakulásában sincs sokkal nagyobb jelentősége a pszichés tényezőknek, mint az említett népbetegségekben – tájékoztatott Lakatos doktor. Számtalan felmérés bizonyítja, hogy nincs kiváltó szerepe a lelki traumáknak vagy az életkörülményeknek, ám a gyulladásos bélbetegségek lefolyását tekintve már valóban kimutatható, hogy a stressz elősegíti fellobbanásukat, míg a tartósan nyugodt élet jó hatással van a páciens állapotára.


A TERÁPIÁBA A PSZICHÉS SZEMPONTOK IS SZÁMÍTANAK

A colitis ulcerosa és a Crohn-betegség gondozásában tehát optimális esetben már fontos szerep jut a pszichoszociális szempontoknak, melyek pedig az utóbbi időben méltatlanul háttérbe szorultak – a tudományos fórumokon inkább a különböző gyógyszeres tanulmányok és a modern diagnosztika kérdései kerülnek előtérbe – mondta a szekció elnöke.

A gyulladásos bélbetegségek kezelése céljával létrehozott speciális centrumokban munkacsoportok kezelik a betegeket – tájékoztatott továbbá a munkahelyét tekintve a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház Belgyógyászati osztályának vezető főorvosi tisztjét betöltő dr. Lakatos László. Ezekben a teamekben a szakorvos és az asszisztens mellett dietetikus és pszichológus is foglalkozik az érintettekkel. Mivel élethosszig tartó, krónikus betegségekről van szó, a gyógyítók és a betegek közötti kapcsolat, légkör szinte családias. A Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórházban mintegy 500–600 gyulladásos bélbetegséggel élő embert kezelnek rendszeresen, és ahogyan Lakatos doktor fogalmaz: munkahelyi és otthoni örömeik és bánataik sem maradnak titokban a teamtagok, és elsősorban a kezelőorvos előtt.


A TUDOMÁNYOS ÜLÉS SZAKMAI TARTALMA

Az MGT Colon Szekció Tudományos Ülésének első előadását Lakatos doktor üléselnök-társa, prof. dr. Kopp Mária tartotta a mai magyar pszichoszociális környezetről. A szakember friss felmérések alapján számolt be arról, hogy Magyarország a legindividuálisabb társadalmak közé tartozik – nem marad el a szintén kevéssé kollektivista amerikaiak és hollandok mögött. A különbség az, hogy az említett országokban egyfajta nemzeti összetartás és a hagyományos értékek tisztelete ellensúlyozza a kizárólag egyéni érdekek figyelembevételét – mondta a professzor asszony. Jellemző még a magyarokra a bizonytalanságtól és a kockázatvállalástól való félelem. A törvényi bizonytalanság, a törvények relatív értelmezése, a túlszabályozottság és a szabálytalanságok még inkább fokozzák a tömeges szorongást. Míg a betegségek ellen védelmet jelentene a család biztonsága és a női értékek előtérbe helyezése – méghozzá mindkét nem értékrendjében – Magyarországon kevés az összetartó család.

Prof. dr. Túry Ferenc az irritábilis bél szindróma pszichés sajátosságairól beszélt. Előadásából kiderült, hogy a funkcionális bélbetegségek későbbi kialakulásában gyermekkorban elszenvedett traumák és negatív környezeti hatások is szerepet játszhatnak.

A napjainkban méltán egyre népszerűbb életminőség-mérésről dr. Bene László, a Péterfy Kórház osztályvezető főorvosa tartott előadást. A krónikus bélbetegségek sok fájdalommal járnak, és a szabályozott életmód, valamint a stigmatizáció miatt az érintettek lelki szenvedései is említésre méltóak. Az orvoslás e területén tehát különösen fontos a betegek életminőségének szem előtt tartása.

Prof. dr. Újszászi László Miskolcról érkezett a tudományos ülésre, hallgatóságát arról tájékoztatta, hogy míg az IBS (irritábilis bél szindróma) kialakulásában nagy szerepük van a pszichés tényezőknek, az IBD (gyulladásos bélbetegségek) alapvetően organikus, gyulladásos kórkép, ahol inkább a lefolyásban fontos a pszichoszociális faktorok szerepe.

A krónikus bélbetegségek kezeléséhez elengedhetetlen jó beteg-együttműködés, compliance szempontjairól dr. Lakatos Péter László, a Semmelweis Egyetem I. Belklinikájának munkatársa értekezett, többek között megállapítva, hogy a betegek együttműködését javíthatja a jó orvos-beteg-kapcsolat, a vizitek számának növelése és a széles körű tájékoztatás.

Sajátos módon a gazdaságilag fejlettebb, civilizáltnak tekintett, tehát fejlett egészségüggyel rendelkező országokban, az utóbbi évtizedben egyre több beteg alkalmaz úgynevezett alternatív (a hagyományos kezelés helyett alkalmazott), vagy kiegészítő (komplementer), tudományosan nem megalapozott hatású eljárást, „gyógymódot”. Prof. dr. Banai János, az Állami Egészségügyi Központ osztályvezető főorvosa a gyulladásos bélbetegségek terápiájában alkalmazott alternatív módszerekről nyújtott átfogó képet, majd arra hívta fel kollégái figyelmét, vigyázzanak, nehogy betegük olyan terápiás eszközt vagy módszert válasszon, amely káros az egészségére, és akár az alkalmazott eljárás, akár a tényleges kezelés elmaradása negatívan befolyásolja a betegség lefolyását.orvosilapok.hu/magyar-orvos - 2009-09-29 -  Radnai Anna

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

covid1001.hu

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
508 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2217 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1174 szavazat (30%)
3899 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb