Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Alvási zavarokALVÁSI ZAVAROK

 ELSŐDLEGES ALVÁSI ZAVAROK


DISSZOMNIÁK


ELSŐDLEGES ALVÁSHIÁNY - PRIMER INSZOMNIA (BNO-10 kód: F51.0)

  A primer vagy elsődleges alvászavar nem valamilyen más pszichiátriai vagy testi betegség másodlagos következménye. Pl. nem depresszió, generalizált szorongás, pszichoaktív szer használat vagy megvonás, narkolepszia, légzéssel kapcsolatos alvási zavar, alvási ciklus zavar vagy paraszomnia részjelenségeként alakul ki.
  A vezető szubjektív panasz az elalvás vagy átalvás nehézsége vagy az alvás nem pihentető volta, legalább egy hónapon keresztül.
  Az alvászavar és/vagy a társuló nappali fáradtság jelentős szenvedést okoz illetve jelentősen károsítja a társas kapcsolatokat, a munkahelyi teljesítményt vagy más fontos emberi tevékenységeket.


PRIMER HIPERSZOMNIA (BNO-10 kód: F51.1)

A. A vezető panasz majdnem mindennapos jelenségként fellépő túlzott álmosság, amely vagy meghosszabbodott alvási epizódokban vagy nappali alvásban nyilvánul meg, legalább egy hónapon keresztül (BNO-10 kód: vagy rövidebb ideig, de ismétlődően jelentkezik).

B. A túlzott álmosság klinikailag jelentős szenvedést vagy a szociális stb. funkciók romlását okozza.

C. A túlzott álmosság nem magyarázható jobban inszomniával, és nem kizárólag más alvási zavar (BNO-10 kód: pl. narkolepszia, légzéssel kapcsolatos alvási zavar, alvási ciklus zavar vagy paraszomnia) folyamán jelentkezik, és nem indokolhatja nem megfelelő mennyiségű alvás sem.

D. A zavar nem kizárólag más mentális zavar folyamán jelentkezik.

E. A zavar megléte nem tulajdonítható pszichoaktív szer (BNO-10 kód: pl. visszaélésre alkalmas szer, gyógyszer) közvetlen élettani hatásának vagy általános egészségi állapotnak.


NARKOLEPSZIA (BNO-10 kód: G47.4)

A. Pihentető alvás ellenállhatatlan rohamai, naponta, legalább 3 hónapon át.

B. Egy vagy mindkettő az alábbiak közül:
(BNO-10 kód: 1) kataplexia (BNO-10 kód: azaz hirtelen, bilaterális izomtónus vesztés rövid epizódjai, leggyakrabban heves érzelmi behatáshoz társulva)
(BNO-10 kód: 2) REM alvás elemeinek ismételt benyomulása az alvás és ébrenlét közötti átmenetben, ami hipnagóg hallucináció vagy alvási paralízis formájában jelentkezik az alvás elején vagy végén

C. A zavar megléte nem tulajdonítható pszichoaktív szer (BNO-10 kód: pl. visszaélésre alkalmas szer, gyógyszer) közvetlen élettani hatásának vagy általános egészségi állapotnak.


LÉGZÉSSEL KAPCSOLATOS ALVÁSI ZAVAR (BNO-10 kód: G47.3)

A. Az alvás olyan, túlzott álmossághoz vagy inszomniához vezető megszakadása, amely az alvással össze¬függő légzési állapotnak tulajdonítható (BNO-10 kód: pl. obstruktív vagy centrális alvási apnoe vagy centrális alveoláris hipoventillációs szindróma)

B. A zavar nem magyarázható jobban más mentális zavarral, és nem tulajdonítható pszichoaktív szer (BNO-10 kód: pl. visszaélésre alkalmas szer, gyógyszer) közvetlen élettani hatásának vagy általános egészségi állapotnak (BNO-10 kód: ami nem légzéssel kapcsolatos zavar).
Kódolás: az alvással összefüggő légzési zavart a III. tengelyen is kódoljuk.


CIRKADIÁN RITMUS ZAVAR (BNO-10 kód: korábban alvás-ébrenlét zavar) (BNO-10 kód: F51.2)

A. Az alvás megszakadásának tartós vagy ismétlődő formája, amely túlzott álmossághoz vagy inszomniához vezet, és amely a személy környezete és belső, személyes alvás-ébrenlét ciklusa ütközésének tulajdonítható.

B. A zavar klinikailag jelentős szenvedést vagy a szociális, foglalkozási vagy más fontos funkciók romlását okozza.

C. A zavar nem kizárólag más alvási zavar vagy egyéb mentális zavar során jelentkezik.

D. A zavar nem tulajdonítható pszichoaktív szer (BNO-10 kód: pl. visszaélésre alkalmas szer, gyógyszer) közvetlen élettani hatásának vagy általános egészségi állapotnak.

Jelölendő a típus:

Késleltetett alvási fázis: a késői elalvási és a késői ébredési időpontok tartós mintája, amely az óhajtott korábbi időpontban való elalvási és ébredési képtelenséggel társul.
Időzóna-típus: álmosság és éberség, amely a helyi időhöz viszonyítva a nap alkalmatlan időpontjában jelentkezik, és többszörös, ismétlődő időzóna átlépéskor lép fel.
Váltott műszak típus: inszomnia az általános alvóidő, vagy kínzó álmosság az általános ébrenléti periódus alatt. A tünetek éjszakai műszakkal vagy gyakori váltott műszakkal vannak összefüggésben.
Nem meghatározott típus: (BNO-10 kód: pl. meghosszabbodott alvási fázis, nem 24 órás ciklusú alvás-ébrenlét minta, rendszertelen alvás-ébrenlét minta, vagy egyéb nem meghatározott mintájú alvás).


DISSZOMNIA MNO (BNO-10 kód: F51.9)

Ebbe a kategóriába olyan inszomniákat, hiperszomniákat és napi alvási cikluszavarokat sorolunk, amelyek egyik speciális disszomnia kritériumait sem teljesítik. Ide tartoznak például:

1. A klinikai panasz környezeti faktoroknak (BNO-10 kód: pl. zajnak, fénynek, gyakori alvásmegszakításnak) tulajdonítható jelentős inszomnia vagy hiperszomnia.

2. Előrement alvásmegvonásnak tulajdonítható túlzott álmosság.

3. "Nyugtalan láb szindróma": a lábak vagy akarok mozgatásának vágya, kényelmetlen érzésekkel (BNO-10 kód: liba¬bőrözés, bizsergés, viszketés, égés, vakarózás). A végtagok mozgatása gyakran ezeknek az érzéseknek az enyhítését célozza. A tünetek rosszabbak nyugalomban, este és éjszaka, a mozgatás ezeken könnyít. A kellemetlen érzések és a végtagmozgatás akadályozza az elalvást, az alvásból felébreszt és nappali álmossághoz, fáradtsághoz vezet.

4. Periodikus végtagmozgások: ismétlődő, kis amplitúdójú, rövid végtagrángás, főleg az alsó végtagokban. Ezek a mozgások az elalvás körül kezdődnek, és 3-4 non-REM és REM fázis folyamán csökkennek. A mozgások rendszerint minden 20-60. másodpercben ritmusosan jelentkeznek, és ismétlődő rövid felriadásokhoz vezetnek. Az egyén gyakran nincs tudatában ennek a mozgásnak, de ha a mozgások száma igen nagy, inszomniáról, gyakori felébredésekről vagy nappali álmosságról panaszkodhatnak. A rángások száma éjszakáról éjszakára jelentősen különbözhet. Többségében olyanoknál fordul elő, akiknél "nyugtalan láb szindróma" is van, de jelentkezhet annak minden tünete nélkül is.

5. Olyan helyzetek, amikor a klinikus megállapítja a disszomniát, de nem tudja eldönteni, hogy mi az elsődleges: általános egészségi állapot vagy pszichoaktív szer okozza-e?


PARASZOMNIÁK


LIDÉRCES (BNO-10 kód: SZORONGÁSOS) ÁLOMZAVAR (BNO-10 kód: F51.5)

A. Ismételt felébredések a fő alvási periódusból vagy a szunyókálásokból, hosszú és különösen rémisztő álmokra való részletes visszaemlékezéssel, amelyek rendszerint a túlélés, a biztonság vagy az önérzet fenyegetettségét foglalják magukba. Az ébredések általában az alvási periódus második fele alatt jelentkeznek.

B. A rémálomból való ébredéskor a személy gyorsan orientálttá és éberré válik (BNO-10 kód: ellentétben az alvási rémület zavar vagy az epilepszia néhány formájánál fellépő zavartsággal és dezorientációval).

C. Az álom-élmény vagy az ébredések okozta alvászavar klinikailag jelentős szenvedést vagy aszociális, foglalkozási vagy más fontos funkciók romlását okozza.

D. A "lidércnyomás" nem kizárólag más mentális zavar során jelentkezik (BNO-10 kód: pl. delírium, poszttraumás stressz zavar) és nem pszichoaktív szer (BNO-10 kód: pl. visszaélésre alkalmas szer, gyógyszer) közvetlen élettani hatásának vagy általános egészségi állapotnak tulajdonítható.


ALVÁSI RÉMÜLET ZAVAR (BNO-10 kód: F51.4)

A. Pánikszerű kiáltással induló ismételt váratlan felébredések, rendszerint a fő alvási periódus első harmadában,

B. Minden egyes epizód alatt intenzív félelem és vegetatív izgalmi jelek (BNO-10 kód: mint tachikardia, szapora légzés (BNO-10 kód: tachipnoé), verejtékezés) észlelhető.

C. Az epizódok alatt az egyén viszonylag hozzáférhetetlen mások megnyugtatási igyekezete számára.

D. Nincs visszaemlékezés részletes álmokra és az epizódra nézve emlékezetzavar (BNO-10 kód: amnézia) áll fenn.

E. Az epizód klinikailag jelentős szenvedést vagy a szociális, foglalkozási vagy más fontos funkciók romlását okozza.

F. A zavar nem pszichoaktív szer (BNO-10 kód: pl. visszaélésre alkalmas szer, gyógyszer) közvetlen élettani hatásának vagy általános egészségi állapotnak tulajdonítható.


ALVAJÁRÁS ZAVAR (BNO-10 kód: F51.3)

A. Ismétlődő epizódok, amelyekben a személy alvás alatt felkel az ágyból és ide-oda járkál, rendszerint a fő alvási periódus első harmadában.

B. Alvajárás közben kifejezéstelen, merev arc észlelhető, és a személy viszonylag hozzáférhetetlen mások kommunikációs igyekezete számára, és csak nagy nehézségek árán ébreszthető fel.

C. Ébredéskor (BNO-10 kód: akár alvajárás közben, akár másnap reggel) a személy az epizódra nézve amnéziás.

D. Az alvajárás epizódjából való felébredés után néhány percen belül a mentális funkciók vagy a viselkedés semmilyen romlása nincs jelen (BNO-10 kód: bár kezdetűben lehet egy rövid ideig tartó konfúzió és dezorientáció).

E. Az alvajárás klinikailag jelentős szenvedést vagy a szociális, foglalkozási vagy más fontos funkciók romlását okozza.

F. A zavar nem pszichoaktív szer (BNO-10 kód: pl. visszaélésre alkalmas szer, gyógyszer) közvetlen élettani hatásának vagy általános egészségi állapotnak tulajdonítható.


PARASZOMNIA MNO (BNO-10 kód: F51.8)

Ebbe a kategóriába olyan zavarok tartoznak, amelyek alvás vagy alvás-ébrenlét átmenet alatti abnormális viselkedéssel vagy fiziológiás eseményekkel jellemezhetők, de nem merítik ki egyetlen speciális paraszomnia kritériumait sem. Ilyenek például:

1. REM alvás alatti viselkedési zavar: a REM fázis alatt keletkező, gyakran heves mozgásos aktivitás. Az alva¬járástói eltérően ezek az epizódok inkább késő éjjel lépnek fel és élénk, tudatosuló álmokkal társulnak.

2. Alvási paralízis: nem képes akaratlagos mozgásra az éberség és alvás közötti átmeneti időszak alatt. Az epizód az elalváskor (BNO-10 kód: hipnagóg), illetve az ébredéskor (BNO-10 kód: hypnopomp) jelentkezhet, s rendszerint extrém szorongással és néhány esetben fenyegető halálfélelemmel jár együtt. Az alvási paralízis szokványosan, mint a narkolepszia melléktünete jelentkezik, ilyen esetekben nem kell külön kódolni.

3. Olyan esetek, amikor a klinikus paraszomniát állapít meg, de nem tudja eldönteni, hogy mi az elsődleges: általános egészségi állapot vagy pszichoaktív szer okozza-e? 

Forrás: BNO-10 Zsebkönyv DSM-IV™ meghatározásokkal (Animula Egyesület, 1996)

DSM-IV™ : az American Psychiatric Association bejegyzett védjegye


Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, kérem, ossza meg a Benzo Blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Kérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...Dr. Kopácsi László
pszichiáter, life coach, benzodiazepin blogger
gyógyszer-leszokás tanácsadó
Nem rendelek már
Segítek Önmagán Segíteni
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb