Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

GYÓGYSZERFÜGGŐSÉG: benzodiazepin (BZD) nyugtató függőségGYÓGYSZERFÜGGŐSÉGRŐL (GyF): SZÉPÍTÉS NÉLKÜL...


Kopácsi László győri pszichiáter magánorvos gondolatai a benzodiazepin (BZD, benzo) szorongáscsökkentők (szorongásoldók, anxiolitikumok) és altatók, a Z-szer altatók (hipnotikumok) és az antidepresszánsok (hangulatjavítók) okozta gyógyszerfüggőségről


Tények, amikről ritkán kap elegendő tájékoztatást a BZD-felírató, BZD-kapó és BZD-szedő


Kábítószer alatt csak az illegális szereket, a drog alatt pedig a legális és illegális pszichoaktív szereket értem együttesen.


Pszichiátriai rendelésemen egyre több „agyon-gyógyszerezett” Páciens keresett fel. Csapdába esettségük, sanyarú helyzetük adta az ötletet ahhoz, hogy vázlatosan áttekintsem a leggyakrabban felírt pszichiátriai szerek okozta addikciókat és függőségeket.

A gyógyszerfüggőségek a kémiai addikciók (szerfüggőségek, drogfüggőségek) egyik alcsoportját alkotják. Kémiai addikciót ugyanis nem csak illegális szerek (kokain, heroin stb.), hanem engedélyezett, legális szerek (alkohol, nikotin, koffein) sőt TB támogatással megvásárolható receptköteles pszichiátriai, ill. nem-pszichiátriai gyógyszerek is okozhatnak, okoznak.


A lelki-, majd testi függőséget kiváltani képes pszichiátriai szerek:


  nyugtatók (feszültségcsökkentők, szorongáscsökkentők, szorongásoldók, anxiolitikumok,    szedativumok): barbiturátok, és 1,4-benzodiazepinek, pl. Xanax, Frontin, Rivotril és társaik.
  altatók (hipnotikumok): 1,4-benzodiazepinek és Z-szerek (l. a tábvlázatot).
  antidepresszánsok: SSRI, SNRI, NRI stb.

Az évtizedek óta leggyakrabban felírt szorongásoldó és altató benzodiazepinek (BZD), és benzodiazepin-szerű szerek (Z-szerek) okozta gyógyszerfüggőségekre fogok fókuszálni.

A BZD-ek és benzodiazepin-szerűen ható Z-szerek receptjeinek döntő részét nem az egyre kisebb számban praktizáló pszichiáterek, hanem háziorvosok, belgyógyászok, kardiológusok és más Kollégák írják fel.

 

Hatóanyagok

 
Gyógyszercsoport Hatóanyag Gyógyszernév
BZD altatók brotizolam Lendormin, Brotizolam Amdipharm
cinolazepam Gerodorm
midazolam Dormicum
nitrazepam Eunoctin
temazepam Signopam
Z-szer altatók zaleplon Andante
zolpidem Hypnogen, Sanval, Stilnox, ZolepZolpidem-Ratiopharm
zopiklon Imovane, Somnol, Zopigen, Zopitidin
BZD nyugtatók alprazolam
 
Xanax, Frontin, Helex SR, Alprazolam-Orion,
clobazam Frisium
clonazepam
 
Rivotril, Clonazepam TC, Clonazepam NRIM,
diazepam Seduxen
klórdiazepoxid Elenium
lorazepam Loranxil
medazepam Medazepam-Teva, Rudotel


Téves elképzelések - Aranyközépút...


Pszichiátriai magánorvosi praxisomban hosszú évek óta tapasztalom, hogy számos tévhit kering a fejekben a receptköteles BZD-ekkel kapcsolatban.

 
Legkevesebb
Gyógyszer
Garancia
Dr. Kopácsi László győri pszichiáter: Legkevesebb Gyógyszer Garancia "Elgurulhat a gyógyszere,
ha van helyette módszere!"
Dr. Kopácsi László


Vannak, akik azt hiszik, hogy mivel a benzodiazepineket, szakorvos (családorvos, belgyógyász, nőgyógyász, pszichiáter stb.) írja fel, nem lehet semmi gond e gyógyszerekkel kapcsolatban. Ezért krónikus szedésükkor is biztonságban érzik magukat. Nem számolnak a szövődményekkel és a mellékhatásokkal.

Holott a BZD-k szedése: hosszútávon, napi rendszerességgel, nagy dózisban bizonyítottan hozzászokást, lelki (pszichés) majd
testi (szomatikus) függőséget okoz. Ez a hatóanyagon múlik, nem azon, hogy ki volt/lesz a felíró.

A BZD-függőség kialakulásának kockázata a napi adagok nagyságának és a kezelés időtartamának emelésével drasztikusan nő, és magasabb azoknál, akik kórelőzményében alkohol-, illegális drog-, és/vagy gyógyszerfüggőség szerepel.

A feleslegesen szedett BZD-k megnövelik a háztartási balesetek miatti csukló-, alkar-, és combnyaktörések, kórházi kezelést igénylő fejsérülések, koponyatörések és a közlekedési balesetek számát is.


De, nemcsak olyanok vannak, akik alul becsülik a benzodiazepinek és Z-szerek szedésének kockázatait. Olyanok is vannak, akik – ugyancsak indokolatlanul – túlbecsülik ezeket. S irtóznak mindenféle receptköteles, pszichoaktív szertől.

Még akkor is, amikor valóban szükség volna rájuk, minél kisebb, ám elégséges napidózisban, rövid ideig. A Legkevesebb Gyógyszer Garancia egyébként a pszichiátriai szerek ilyen, biztonságos alkalmazását jelenti.

Nem érdemes elvetni a BZD-ek, Z-szerek és antidepresszánsok használatát, amikor átmeneti segítségként (pánikroham, agorafóbia, iskolafóbia, depresszió, szociális fóbia, kényszerbetegség stb.) valamelyik pszichofarmakon lenne a legjobb pszichoterápiát kiegészítő megoldás.

A célszerű, optimális gyógyszerhasználat valahol e két szélsőséges hozzáállás között van. Bár nem félúton...

 

JATROGÉN GYÓGYSZERFÜGGŐSÉG


Tekintsük át az elavult, meggondolatlan és olykor hanyag terápiás és gyógyszerfelírási szokások, és/vagy az irreális gyógyszerezési elvárások miatt kialakuló benzodiazepin-függőség kérdését.

A receptre kapható szorongáscsökkentők és altatószerek nem orvosi előírás szerű használata, ill. a terápiás elvekkel ellentétes (!) felírási gyakorlata - világszerte probléma.

Két videót javaslok ezzel kapcsolatban megnézésre. Az első az USA-ból, a második Ausztráliából származik:


1. Zombi voltam (videó)

 
2. Akaratlan függők (feliratos videó; 12:37)


Az amerikaiaknak durván a 20%-a szed receptköteles gyógyszert orvosi javaslat nélkül (Drog Rehabilitation). Az Egyesült Államokban 1988-tól kezdve, 10 éven át a Xanax volt a leggyakrabban felírt pszichiátriai szer (E. Shorter, 2008). A 10 legtöbbször felírt pszichofarmakon között ott volt sokáig további két, régebbi 1,4-benzodiazepin (diazepam /1963/, lorazepam /1977/).

A lorazepám hatóanyag 45 éve került forgalomba az USÁ-ban. Pár éve a lorazepámot tartalmazó Loranxilt mégis új, korszerű (!) amerikai nagypotenciálú benzodiazepinként vezették be a magyar orvosi-, és közgondolkodásba...

Statisztikákkal igazolt tény, hogy az USÁ-ban a marihuána („fű”) után, a receptköteles pszichiátriai szerekkel élnek vissza a legtöbben. Ezt hívják szakszóval gyógyszer-abúzusnak.

A kannabisz egyébként messze a leggyakrabban használt tiltott szer szerte a világon.

Vizsgálatok szerint a kannabisz használók között vészes gyorsasággal emelkedik a schizofréniák, ill. a schizofreniform kórképek száma. Ne legyenek illúzióink. Lesznek gyógyszergyárak, amik tovább tudják növelni hasznukat ezen az új, gyógyszerre-kényszerített fiatal betegcsoporton. Fiataloknak krónikus pszichiátriai betegséget okozni - hatalmas profitot hoz majd. Óriási élettartamérték...

Visszatérve a benzókhoz. Részletes, megbízható hazai adatsorokat sajnos nem találtam. Ám minden bizonnyal az itthon is növekvő BZD-abúzusokkal van összefüggésben, hogy 2013. augusztus 1.-e óta a harmadik legelterjedtebb feszültségcsökkentő (Rivotril) receptjének kiváltását, személyi felmutatásához kötötték.

Nem a szakmailag sokkal problémásabb és sokkal nagyobb forgalmú Xanaxét (I.), nem az ugyanúgy alprazolámot tartalmazó Frontinét (II.), hanem a III. helyen álló Riovotrilét. Ki érti ezt...?
 
Adatbázis készül a benzodiazepin felírókról és használókról? A könnyű hozzáférhetőséget próbálják visszaszorítani? Túl sok lopott recept került illegálisan forgalomba? A Rivotril ellenőrzésével és forgalmának visszavetésével a forgalomba került lorazepamnak próbáltak piacirést nyitni úgy, hogy az ne csökkentse a piacvezető alprazolam készítmények forgalmát? Juj-jujj...

Jobb híján találgatok. Hivatalos tájékoztatást a rendelkezésről, Önhöz hasonlóan, én sem kaptam. VBiszont kaptunk az alprazolámokhoz hasonlóan problematikus új benzót, a lorazepámot.
 

A LEGTÖBB VISSZAÉLÉST OKOZÓ, RECEPTKÖTELES GYÓGYSZER-CSOPORTOK


1. Benzodiazepinek: egyik része: szorongásoldó (anxiolitikum): Xanax, Frontin, Loranxil, Rivotril stb. (lásd a fenti táblázatban). Ezek a szorongás, félelemérzet, pánikroham gyors panasz-, és tünetcsökkentésének nem pedig a meggyógyításának "gyógyszerei".

A csoport másik része pedig altató (hipnotikum). Az alváselégtelenségek (inszomniák) gyógyszeres kezelésére használatos altatóknak 3 csoportja van patikai forgalomban:

  legrégebbi, még forgalomban lévő változatai a barbiturátok
  a valamivel újabb 1,4-benzodiazepinek, és
  a legújabbak a Z-szerek.

Bár egyre csökkenő mértékben, de mind a 3 okozhat gyógyszerfüggőséget! Óvatosan hát velük.

2. Opiátok: kábító fájdalomcsillapítók (kodein-, és morfin származékok).

3. Izgatószerek: a gyermekkori ADHD kezelésére használt stimulánsok (Adderall, Ritalin).A BENZODIAZEPIN-FÜGGŐSÉG JELEI


Azoknak, akik rabjává váltak valamelyik vényköteles BZD-nek, a többi szenvedélybeteghez hasonlóan betegségük alatt megváltozik a magatartása, viselkedése.

1. Feszültségszintjük, indulataik, hangulatuk az aktuális gyógyszerszintjük függvényében, a velük, ill. a környezetükben történtektől függetlenül is változik.

2. Néhány hét, hónap elteltével, függően a következőktől:

Orvos változók

  elégtelen egyetemi és posztgraduális képzések, kontra önképzés
  régóta elavult, vonatkozó pszichiátriai szakmai protokollok (BZD-felírás és elhagyás szabályai) okozta ex juris helyzet
  kettős mérce
  gyógyszertani ismeretek (tolerancia, abúzusok, függőségek)
  gyógyszerelési rutinok
  orvos-beteg kapcsolat
  túlterheltség
  kiégés
  gyógyszerfüggőség (orvosok között sokkal gyakoribb, mint az átlag népességben)
  stb., stb.

Gyógyszer változók

  hatóanyag tulajdonságok (felezési idő stb.)
  napi adag
  szedés időtartam

Piaci változók


 TB-támogatottság
 fekete piaci elérhetőség (valódi és hamisított gyógyszerek)
 dizájner benzodiazepinek

Páciens változók

 környezeti (kapcsolatok, munkahely stb.) hatások
 
stresszkezelési minták, szokások és lehetőségek
 genetikailag meghatározott egyéni érzékenység (szenzitivitás)
 életkor
 személyiség
 
aktuális társbetegségek (pszichiátriai-, máj és vese betegségek)
 korábbi betegségek következményei és/vagy maradványtünetei

gyógyszer tolerancia alakul ki az aktuálisan szedett BZD-dózisra.

Azaz a szedett szorongásoldó, ill. altató kezdi elveszíteni hatásosságát, ami a BZD-szedőket öngyógyszerezésre, illetve súlyosbodó panaszaikat hallva, a felíró orvost (hibásan!) a szorongáscsökkentő, v. altató adag emelésére ösztönzi.

Sajnos. Az orvos-, és szakorvosképzés során érthetetlenül és méltatlanul kevés szó esik a receptköteles gyógyszerek okozta gyógyszerfüggőségekről! Pedig ezek olyan betegségek, amit valahol orvos is okoz...

Ezért etikai felelősségünk ilyenkor méginkább a betegeink mellé állni...

A megemelt benzodiazepin adagokhoz aztán a Betegek egyre gyorsabban és egyre nagyobb valószínűséggel szoknak hozzá. A javasoltnál egyre gyakrabban, és az ajánlottnál mind nagyobb adagokban kezdik el szedni a benzokat, és lassan, tudtukon, akaratukon kívül: öngyógyszerező jatrogén BZD-függőkké válnak. (Lásd: az Akaratlan függők c. ausztrál videót.)

Ördögi kör, igazi csapdahelyzet alakul ki. Innentől kezdve „bumeráng-effektusként” a kezdeti betegség (pl. agorafóbia, pánikbetegség, kiégés, depresszióhoz kapcsolódó szorongás, generalizált szorongás betegség (GAD), alvászavar, hipochondria, kényszerbetegség, szociális fóbia, párkapcsolati probléma, stb.) gyógyítása helyett, egy újabb, másodlagos betegség, a benzodiazepin-függőség is sújtja a Beteget!

Mi ez, ha nem (ön)becsapás?! Az elsődleges ok, okok (önértékelési probléma, párkapcsolati zavar, munkahelyi stressz stb.) megszüntetése nélkül, a másodlagos következmény (BZD-függőség) mindig megmarad. 

Ezért NEM volna szabad BZD-ket adni hosszútávon a szorongáscsökkentés első vonalbeli terápiájaként. A felnőttek „lenyugtatózása” helyett, gyermekkortól kezdődően, az életkor-specifikus pszichoedukációnak, önismeret, önbizalom, önértékelés növelésnek, konfliktuskezelésnek, stressz menedzselésnek, pozitív pszichológiának és a klinikai szakpszichológusoknak kellene átadni a helyet!

Mindennapi problémáink csak a megfelelő stresszkezelési készségek hiányában tudnak medikalizálódni.

3. Amikor, egy vagy több benzodiazepin adag, valami oknál fogva, hirtelen kimarad, megvonási tünetek bontakoznak ki. Az emiatt kialakuló szenvedéstől gyorsan csak dózis-pótlással lehet megszabadulni. Gyógyszerbevétel nélkül ugyanis az elvonási tünetek és panaszok napokig súlyosbodhatnak.

4. Ezután a gyógyszerfüggő betegek figyelmének középpontjába a megvonási tünetektől való félelem, és az annak elkerülésére szolgáló stratégiák (biztonsági, dugi-adag az autóba, fiókba, retikülbe; a gyógyszer mielőbbi beszerzése, tartalékok felhalmozása, stb.) kerülnek.

A megvonási tünetektől való félelem sokszor olyan erős , hogy az akaratlan gyógyszerfüggők kezdik elhanyagolni családi, baráti kapcsolataikat, iskolai, munkahelyi kötelességeiket.

5. Súlyos esetben az illegális szerfüggőkhöz (drogfüggőkhöz) hasonlóan: különböző módon kezdik el beszerezni a megvonási tünetek elkerüléséhez szükséges, egyre nagyobb adagokat.

 Kezelőorvosuknak, hogy újabb adag nyugtatót, altatót irattathassanak fel azt mondják:
elveszett a korábbi recept
eltűnt a gyógyszerük
stb.
Az ilyen típusú recept-visszaéléseket tökéletesen leleplezi majd az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT.

 Több hónapra előre, pl. hosszabb külföldi útra hivatkozva iratnak fel nagyobb mennyiségben a függést okozó pszichiátriai szerekből.

 Álpanaszokkal keresnek fel különböző eü.-i intézményeket (sürgősségi osztály, ügyelet, helyettesítés, szakrendelés), hogy extra mennyiségben írassanak, kapjanak nyugtató-, vagy altatószert. Az EESZT adatbázisa ezeket a nyugtató és altató felírásokat is leleplezi.

 Mivel korábban már megtapasztalták a kínzó megvonási tüneteket, előre félnek és ellenállnak, amikor az orvos le akarja csökkenteni szorongáscsökkentő, altató adagokat, netán meg kívánja változtatni azok hatóanyagát.

 Nyugtatókat, altatókat kérnek kölcsön családtagoktól és ismerősöktől.

 Feketén vásárolnak feszültségcsökkentőket, ill. altatókat online gyógyszertárakból, illegális gyógyszerterjesztőktől az utcán, esetleg a receptköteles pszichiátriai szereket receptnélkül kiadó gyógyszertárakból.
2016-ban a vizsolyi patikusról derült ki, hogy ezerszám adott ki illegálisan Xanaxot, Rivotrilt, Frontint, stb.-t. "Jöttek a jól öltözött hölgyek a faluba, és kilószámra vitték a nyugtatót".
A bp.-i Lánchíd Gyógyszertár pedig 100 milliós tételben "exportált" illegálisan vényköteles nyugtatókat, pszichotróp szereket Nyugat-Európába.
 
Hamis vényekkel vették a nyugtató Xanaxot és Frontint

 Ellopják családtagok, barátok, orvosuk kiváltásra váró receptjeit. Lásd: Hamis vényekkel vették a nyugtatót... Egy sporttáskányi Xanaxot és Frontint leltek a nyomozók.

6. A kezdetben fennálló, és a benzodiazepin felírást indokoló (?) alap problémájuk nem gyógyszeres kezelési lehetőségei iránt már nem érdeklődnek. Ez is a benzó-csapda része.
 

BZD-FÜGGŐSÉG KIALAKULÁSA SZEMPONTJÁBÓL KIEMELT KOCKÁZATÚ CSOPORTOK

Akiknél kiemelkedően magas a benzodiazepin-függőség kialakulásának kockázata

 Alacsony iskolázottságúak:
• nagyobb a genetikai eredetű agyi károsodások valószínűsége (sérülékenyebbek)
• nagyobb a problémás gyermekkori szocializáció (mélyszegénység, erőszak, maladaptív stresszkezelési sémák) valószínűsége
• több a mindennapi stresszor felnőttkorukban is
• kevesebb segítséghez, erőforráshoz jutnak
• kevesebb hatékony stresszkezelési módszert ismernek
• "tanult tehetetlenség"
 A társadalom peremére szorult hontalanok.
  Korábban vagy aktuálisan is alkohol-, illegális drog-, és opiát-függők.
 Akiknek alkohol-, és/vagy gyógyszerfüggők élnek a közvetlen környezetében, vagy tartoznak a referencia csoportjába (vonatkoztatási csoportjába, magyarul a példaképei közé).
 Idős (65 év feletti) emberek, főként nők.
 Serdülők.


A BZD-TÚLHASZNÁLAT (abúzus) JELEI

Ahogy a többi kémiai szerfüggőségnek, úgy a rendszeresen szedett gyógyszeradag függvényében a benzodiazepin (BZD)-függőségnek is lehetnek súlyos, akár halálos következményei.

 Gyengeség, szédülés
 Meglassultság (mozgás, beszéd, gondolkodás)
 Koncentráció és memória zavar
 Félelemérzet
 Lehangoltság
 Túlalvás (vagy paradox reakcióként: alvászavar)
 Nappali álmosság
 Viselkedés változások (lásd. fent)
 Paranoia vagy agresszió (paradox reakció)
  Ritkuló légzés és pulzusszám
 Megemelkedő testhőmérséklet
 Epilepsziás rohamok
 Fulladásos halál

Egy amerikai (Atalanta) tanulmány kimutatta, hogy azok a tinédzserek, akik orvosi indok, kontrolll nélkül, mintegy "öngyógyítás" képpen szednek vényköteles pszichiátriai szereket sokkal nagyobb arányban válnak szexuális és testi erőszak áldozatává, mint azok, akik nem (Clayton H.B., et al.: Physical and Sexual Dating Violence and Nonmedical Use of Prescription Drugs, Pediatrics. Nov. 20, 2017).

Bizonyos humán vizsgálatok szerint: az évekig tartó, rendszeres "nyugtatózás" véglegesen nyomot hagy az idegrendszerben. A koncentráció, memória, gondolkodás örökre sérül.
 

MEGVONÁSI TÜNETEK és PANASZOK

 

Amennyiben a fizikai függőség már kialakult, a kezelés megszakítása elvonási tünetek kialakulásával jár.

Régebb óta szedett, nagyobb dózisú, már fizikai függőséget okozó benzodiazepin adag hirtelen megvonása igen kellemetlen, esetleg súlyos következményekkel jár. Ez a megvonási szindróma. Az enyhe megvonási tünetek, panaszok leggyakoribb formái:

• rebound szorongás (feszültségérzés, nyugtalanság) és álmatlanság (átmenetileg a benzodiazepinekkel való kezelés alapjául szolgáló tünetek újból, súlyosabb formában visszatérnek!)
• ingerlékenység, nyugtalanság
• émelygés, hányinger
• remegés
• verejtékezés
• hangulatváltozás
• fejfájás
• izomfájdalom
• végtagok bizsergése és zsibbadása
• fény-, hang- és fizikai ingerekre való túlérzékenység

Súlyosabb esetekben:

• derealizáció (a realitás érzés megszűnése, idegenségérzés)
• deperszonalizáció (az ember, mintha nem önmaga lenne)
• hallucinációk
• epilepsziás rohamok

Mivel a megvonási tünetek, rebound jelenségek kialakulásának kockázata nagyobb a kezelés hirtelen abbahagyásakor, ezért elhagyáskor a benzodiazepin-dózis lassú, fokozatos csökkentése szükséges.
 

ÖNÉRTÉKELŐ TESZTEK:

 Benzodiazepin (BZD) szedési kérdőív akaratlan gyógyszerfüggőknek

 Szerhasználatot értékelő kérdőív (CAGE)

 
 « 1/8 Szorongáscsökkentők  »Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, kérem, ossza meg a Benzo Blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Kérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...Dr. Kopácsi László
pszichiáter, life coach és benzo blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog (2014) elindítója és szerzője a társadalmi felelősségvállalás és környezetvédelem jegyében


Dr. Kopácsi László
pszichiáter, life coach, benzodiazepin blogger
gyógyszer-leszokás tanácsadó
Nem rendelek már
Segítek Önmagán Segíteni

facebook

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb