Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Nyugtató-hozzászokás, -függőség, -leszokás


Problémája van a nyugtatóval? Segítséget vár?

A 15 legjobb Benzo Blog válogatás


A gyógyszer-hozzászokások legnagyobb hányadát a hanyag, szakmaiatlan, túlterheltséggel, pszichiáter hiánnyal és szorongásoldó-, altató-, ill. antidepresszáns elhagyási útmutató nélkül nehezített receptírási gyakorlat okozza.

NEM a szerencsétlenségükben, segítségért fordulókban kell keresni a gyógyszerfüggőségek (benzodiazepin függőség, antidepresszáns függőség) elsődleges okát!

A Benzo Blog az akaratukon kívül gyógyszerfüggővé váltak magára hagyott tömegének próbál kiegyensúlyozott információival segíteni. Íme, a válogatás:
 

1. Fórum bejegyzéshez - Xanax SR (alprazolam) elhagyás


Fórum bejegyzéshez - Xanax SR (alprazolám) elhagyás
"Tisztelt Fórumozók!

Én 5 hónapja orvosi utasításra (depresszió) szedek Xanax SR 0,5 napi 2x, és Sertralin Zentivat. Úgy éreztem jobban vagyok. 2 hónapja kezdtem rendbe jönni.

Orvosi utasításra elkezdtem csökkenteni a Xanax SR-t, de most ilyen izomfájdalom és szomorúság érzés fog el, ami abszolút nem tetszik.

Nem, nem akarom örökké szedni ezt a gyógyszert, terápiára is járok, de jó lenne, ha tudnám pontosan, hogy kell elhagyni, mert mindenütt azt olvasom nem szabad félbe törni, de az orvosom pedig pont ezt javasolta. Köszönöm a választ!"
 

 

2. Frontin (Xanax, Helex) - szorongáscsökkentő függőség és megvonás video


Xanax (Frontin, Helex) - szorongáscsökkentő függőség és megvonás (videó)
Egy hajdani Xanax-függő beszél a videóban 10 évig tartó gyógyszerfügőségéről. Tudja, mit beszél. Gyógyszer-ügynökként maga is pszichiátriai szerek forgalom-növelésével kereste kenyerét. A Xanax hatóanyaga az alprazolam, az egyik legközismertebb szorongáscsökkentő benzodiazepin. Hazánkban Frontin, Helex néven is forgalomban van.

A tényfeltáró videóban elhangzottak nem csak az alprazolamra, hanem az összes többi forgalomban lévő  benzodiazepinre is igazak. A benzok között az egyetlen üdítő és ráadásul hazai fejlesztésű kivétel: a Grandaxin.

Ha benzodiazepin hatóanyagot tartalmazó "nyugtatót", vagy altatót szed, érdemes ("kötelező") megnézni ezt a videot! A hölgy nyíltan beszél benne benzodiazepin megvonási tüneteiről, melyek akkor alakultak ki, amikor megtudva terhességét, hirtelen elhagyta a Xanaxot. SOHA NE CSINÁLJON ILYET! - figyelmeztet a sokat megélt nő.

 

3. Xanax-függőség | Roncs lettem... video

Xanax-függőség | Roncs lettem... (videó)
Elgondolkodtató, hátborzongató, ausztrál video a benzodiazepin-függőségről

Heath Ledger, Michael Jackson, Whitney Houston, … és a sort még hosszan folytathatnám. Nincs közöttük kakukktojás. (Száll a kakukk fészkére...) Mi köti össze a hajdanvolt sztárokat? Mindegyikük vérében találtak a Xanax (Frontin, Helex) hatóanyagából (alprazolam) boncolásukkor. Receptköteles pszichiátriai gyógyszerek függői voltak mind.

A Xanaxé? Na, ne... De, bizony. Igen. Sokan nem tudják, a Xanax hosszabb ideig, nagyobb dózisban szedve, a heroinhoz (opiátokhoz) hasonló súlyosságú gyógyszer-függőséget okozhat. Természetesen az alkalmazás hossza, gyakorisága, a napi Xanax-dózis és az (ismeretlen fokú) egyéni érzékenység függvényében.

 

4. Akaratlanul gyógyszerfüggők video

Akaratlanul gyógyszerfüggők (videó)
Az ausztrál SBS TV-csatorna Insight című műsorában 2012. július 31.-én a receptköteles drogokkal, a függőség kockázatáról és az "akaratlan függőkkel" (jatrogén gyógyszerfüggők) foglalkozott. Mint látható lesz a videoban, a hanyag receptírási gyakorlat következményeként kialakuló "akaratlan gyógyszerfüggőség" beszédtéma tud lenni a szabad országokban.

A Benzo Blogban szintén megnézhető  Zombi-videó az amerikai helyzetről ad némi áttekintést. Ebben az ausztrál videóban egy háziorvos Kolléga is megnyilatkozik.

Megrázó történeteket, nehéz élethelyzeteket (stresszhelyzeteket) elevenített fel a műsor, amikor először írtak fel a megszólalóknak benzodiazepint (Xanax; Valium = Seduxen), ill. kábító fájdalomcsillapítót. Ez a kettő a legaddiktívabb gyógyszercsoport. Együtt pedig: szó szerint pusztítóak.
 


5. Benzodiazepin megvonás - Prof. C. Heather Ashton video


Benzodiazepin megvonás - Prof. Heather Ashton (videó)Prof. Dr. C. Heather Ashton (University of Newcastle) a benzodiazepinek klinikai alkalmazásának, és a benzodiazepin megvonásnak világhírű szakértője volt.

Az Egyesült Királyságban működtette hosszú évekig, a világ egyetlen (!) Benzodiazepin Megvonási Klinikáját, amíg nyugdíjba nem vonult. Aktív munkássága alatt kifejlesztett egy addig ismeretlen, fokozatos, lassú, lépcsőzetes, szorongáscsökkentő és nyugtató, altató (BZD és Z-szer) megvonási módszert, amelyet aztán – tiszteletére – róla neveztek el: Ashton-féle benzodiazepin megvonási technikának.

A napi benzodiazepin adag, lassú csökkentésére különösen akkor van szükség, ha valaki nagy dózisban, hosszú ideje szed valamilyen benzodiazepin hatóanyagtartalmú altatót (Signopam, Dormicum, Lendormin, Gerodorm, Eunoctin), ill. "nyugtatót" (Xanax, Frontin, Helex, Clonazepam TC, Rivotril, Frisium, Loranxil, Rudotel, SeduxenMedazepam-Teva, Elenium).


 

6. Benzodiazepin (szorongásoldó, nyugtató-altató) elhagyás - Prof. C. Heather Ashton video

 

Benzodiazepin megvonás - Prof. Heather Ashton (videó)Receptköteles szerfüggőség - Csak lassan a teszttel!

Sokan úgy próbálják meg elhagyni pszichiátriai gyógyszereiket (benzodiazepin szorongásoldók, benzodiazepin és Z-szer altatók, antidepresszánsok), hogy előtte tesztelik a gyógyszer-elhagyás rövidtávú következményeit. Az okosabbak ezt az öntesztelést, "stressz-tesztet" fokozatosan, lépcsőzetesen viszik végbe.

Rosszabbul jár az, aki "nagy bátran" azonnal, vagy túl gyorsan hagy el egy antidepresszánst, altatót, vagy benzodiazepin típusú szorongáscsökkentőt. Ő, a korábban szedett napi gyógyszer dózis, a hatóanyag, egyéni érzékenysége és a folyamatos gyógyszerszedés megkezdése óta eltelt idő függvényében gyógyszer-megvonási tünetekre számíthat. Bölcsebb elkerülni!


 

7. Egy receptköteles drogterjesztő vallomásai video


Egy receptköteles drogterjesztő vallomásai (videó)Gwen Olsen az "Egy receptköteles drogterjesztő vallomásai" c. könyv (2005, lásd a képen) Los Angeles-ben élő szerzője, 15 évig dolgozott a gyógyszeriparban orvoslátogatóként. Részben pszichiátriai gyógyszerekkel ("receptköteles drogokkal") látogatott orvosokat az Egyesült Államokban.

Tizenöt évnyi gyógyszeripari tapasztalat után úgy döntött, hogy erkölcsi kötelessége elmondani tapasztalatait a világnak. Számos, érdekes dolgot érint videójában. Elmondása szerint az USA-ban az orvoslátogatókat arra képezték ki, hogy látogatásaik során:
 
  az orvosok előtt minimalizálják a gyógyszermellékhatások jelentőségét
  inkább marketing információkat adjanak, a teljes körű szakmai tájékoztatás helyett
  kozmetikázott gyógyszerismertetőket adjanak át a receptíró orvosok félretájékoztatása érdekében
 

 

8. Miért nem tett semmit a kormány a gyógyszerfüggőség visszaszorítása érdekében? video


Miért nem tett semmit a kormány a gyógyszerfüggőség visszaszorítása érdekében? (videó)FARKAS GERGELY, (Jobbik): - Olyan problémáról szeretnék szólni, ami tabunak számít hazánkban. Értem ez alatt azt, hogy bár rengeteg embert érint, sem a közbeszédben nem kezeljük a helyén, sem a kormányzati munkában nem vélem felfedezni nyomát annak, hogy a bármiféle lépést tett volna ezen súlyos kérdés megoldása érdekében. Ez a súlyos ügy pedig nem más, mint a gyógyszerfüggőség, ami hatalmas tömegeket érint hazánkban, a szenvedélybetegségek egyik legelhallgatottabb fajtája.

- Mit is takar a gyógyszerfüggőség? A jelenség jellemzően akkor alakul ki, ha valamilyen megoldhatatlannak tűnő probléma tartósan fennáll az egyén életében, és az ezzel járó feszültséget nem tudja elviselni. Ilyenkor fordul a tablettákhoz, amelyek a problémát ugyan nem oldják meg, de abban segítik az illetőt, hogy legalább egy időre szabaduljon a szorongástól. Aztán ha múlik a gyógyszer hatása, és a feszültség visszatér, beveszi a következő tablettát, és így alakul ki végül lépésről lépésre a függőség. Ez a fajta szenvedélybetegség annyiban más, mint például az alkoholizmus, hogy az érintettekről gyakran még a közvetlen környezetük sem tudja, hogy függők, hiszen titkolják, nem nyilvánosan szedik be a pirulákat.


 

9. "Zombi voltam" - mondta a CBS riportban az idős, amerikai asszony video

"Zombi voltam" - mondta a CBS riportban az idős, amerikai asszony


Ha beárnyékolja életét a gyógyszerfüggőség, új fejezetet nyithat életében...

Blogomban szeretném az orvostársadalom és lakosság figyelmet felhívni a jelenlegi hibás gyógyszerfelírási gyakorlat által okozott, ún. jatrogén benzodiazepin-függőségek igen gyakori előfordulására, a benzodiazepin-, Z-szer-, és antidepresszáns-függőség kezelésének, megelőzésének (!) fontosságára.

A pszichiátriai gyógyszerek okozta függőségek felelősségteljesebb gyógyszer felírással, a betegek tényleges kontroll vizsgálatával, a "csak receptetiratók" orvos asszisztensekkel történő kiszolgálási (!), boltos-gyakorlatának megszűntetésével és megfontoltabb, kritikusabb gyógyszerszedéssel számottevően csökkenthetők lehetnének!

 
 

10. Gyógyszerfüggőség lehetséges okai – Mérgező kapcsolatok

 

Gyógyszerfüggőség lehetséges okai – Mérgező kapcsolatokFrontin-függőség, mint bilincs

Ilona (32 éves) egyedülálló nő. Évekre „beleragadt” egy mérgező kapcsolatba, melyre négy évet pazarolt el fiatal éveiből. Már egy ideje sejtette, hogy rossz úton „jár”, hogy sodródik, de nem mert hinni megérzéseinek, nem mert kilépni. Miért?

A férfi szisztematikusan „húzd meg, ereszd meg” technikát használt ellene.
Nem a póráz teszi a kutyát hűségessé.

Mikszáth Kálmán
 

 

11. Seduxentől a Xanaxig

 

Seduxentől a Xanaxig

Hogyan okoznak függőséget a benzodiazepinek?

Sokak szerint a heroinról lehetetlenség leszokni. A testi függőséget meg lehet szüntetni ugyan, de a lelki függőséget (pszichikai dependenciát) soha. Aki egyszer heroin-függő lett, az valahol mélyen, legbelül egész életében vágyni fog erre a kábítószerre.

Néhány éve svájci és amerikai kutatók kiderítették, hogy a benzodiazepin típusú nyugtatók (szorongáscsökkentők, szorongásoldók) pont olyan addiktívak, mint a heroin… 

12. A jatrogén (akaratlan) benzodiazepin-függőség következményei

 

A jatrogén benzodiazepin-függőség következményeiAz alattomosan kialakuló, jatrogén benzodiazepin-függőség következményei

Receptköteles pszichiátriai "gyógy"szerek önkéntelen rabjává válni, nagyobb botrány (skandalum), mint az illegális drogok tudatos (rossz) választása. Ráadásul a nagyipari módszerekkel, tömegesen, elgépiesedve felírt benzodiazepin nyugtatók, altatók és szorongáscsökkentők csak annyira gyógyítanak, mint a szennyezett sebre helyezett sebtapasz.

Pszichológus, pszichoterapeuta, pszichológiai segítségnyújtás, valódi oki kezelés nélkül ezeknek a rendszeres, nagydózisban történő felírása tragikus következménnyel járhat: önkéntelen gyógyszerfüggőséggel. Gyógyszerfüggőség - receptre.
 
 


13. Xanax (alprazolam) infografika


Xanax (Frontin, Helex = alprazolam) infógrafika

Alprazolam (Xanax, Frontin, Helex) veszély

Az USA-ban leggyakrabban felírt szorongáscsökkentő gyógyszerből, a Xanaxból (hatóanyaga: alprazolam, egy benzodiazepin, mely a Frontinnak és a Helexnek is a hatóanyaga) 50 millió dobozzal adnak el évente. Milyen kockázatai vannak a Xanax, Frontin és Helex rendszeres szedésének, folyamatos, nagydózisú használatának és a Xanax-abúzusnak (visszaélésnek)?

A Xanaxot az 1980-as évek elején hozta forgalomba az Upjohn (azóta a Pfizer kezébe került). Erről a cseppet sem veszélytelen benzodiazepinről fogok most írni röviden, egy amerikai infógrafikát hívva segítségül. A nyakló nélkül felírt és/vagy szedett addiktív pszichiátriai szerek hosszútávú mellékhatásairól, itthon egyelőre még nem készülnek infógrafikák...

 
 

14. Függő vagy független? Infografika

 

Függő vagy független? InfógrafikaAki attól tart, hogy pszichoaktív szer függővé vált, nincs egyedül félelmével. Emberek milliói néznek szembe a legális és illegális drogok okozta veszéllyel:

14,8 millió amerikai él vissza a marihuánával
7 millió amerikai él vissza vényköteles gyógyszerekkel (kábító fájdalomcsillapítók, benzodiazepinek, Z-szerek, stb.)
2,4 millió használ kokaint
1 millió hallucinogén anyagokat
731,000 amerikai használ metamfetaminokat


 

15. Fórum bejegyzéshez: Seroxat megvonási tünetek


Fórum bejegyzés: Seroxat megvonási tünetMiután egy fontos, sokakat érintő problémát (paroxetin megvonási tünetek) érint az alábbi Fórum bejegyzés, úgy döntöttem, hogy a Benzo Blogba is belinkelem, mind az eredeti posztot, mind a hozzáírt bejegyzésemet.
 
„Kedves Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy a Seroxat elhagyását követő áramütés-szerű érzést meddig kell elviselni, ill. mivel lehet csökkenteni ez a halálfélelmet keltő érzést? Lehet alternatíva az 5HTP esetleg az Ashwaganda? 


Igazán érdekelne ez a téma. Netán van valakinek pozitív tapasztalata ezzel kapcsolatban? Izgatottan várom a tapasztalatokat."

A Seroxatot, mint eredeti gyógyszert időközben az olcsóbb, de vele azonos hatóanyagot (paroxetint) tartalmazó generikus készítmények (Rexetin, Paroxetin-Teva, Paroxat, Paretin és Parogen) kiszorították, ezért kivonták a forgalomból. A válaszomba foglaltak ezek mindegyikére vonatkozik.
Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, kérem, ossza meg Messengeren, e-mailben, Viberen stb. a stresszdoktor.hu-t (Online Tesztek, Benzo Blog, Betegtájékoztatók és Gyógyszercéges ismertetők) rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Kérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...Dr. Kopácsi László
pszichiáter, life coach és benzo blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog (2014) elindítója és szerzője a társadalmi felelősségvállalás és környezetvédelem jegyében


Dr. Kopácsi László
pszichiáter, life coach, benzodiazepin blogger
gyógyszer-leszokás tanácsadó
Nem rendelek már
Segítek Önmagán Segíteni

facebook

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb