Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Gyógyszermentes stresszkezelés: Önfejlesztés


Gyógyszermentes stresszkezelés: Önfejlesztés Stressz Doktor pszichiátriai szakrendeléseim lényege évek óta az önfejlesztés lehetőleg gyógyszermentes, vagy legalább Legkevesebb Gyógyszer Garanciával történő segítése. Segítek önmagán segíteni. Lehetőleg gyógyszermentesen, ill. a Stressz Doktor szakrendelések igazi specialitásával, a pszichiáterek között rendkívül ritka: Legkevesebb Gyógyszer Garanciával.

Lehetséges-e és ha igen, miként lehetséges hosszú távon is hatékony pszichiátriai, lélektani segítséget nyújtani minimális gyógyszer javaslat mellett, a Legkevesebb Gyógyszer Garanciával? Hát úgy, hogy a Stressz Doktor szakrendeléseken nem csak szólam, nem puszta frázis a gyógyszeres és a lélektani (pszichoterápiás) kezelések harmóniája...

Az empatikus hozzáállást, a hitelességet és a feltétel nélküli elfogadást minden pszichiátriai konzultációnál kiegészítjük a pszicho-, és farmakoterápiák belső fejlődést hozó harmóniájával.


Önfejlesztési séma

Szeretem a "kézzel fogható" megoldásokat. Amikor csak lehet, mindig a kezem ügyében lévő prezentáló eszközt használok az elméleti modellek, sémák bemutatásához. Az önfejlesztési séma is ilyen.

Miután nem egymás közelében ülünk a Stressz Doktor rendelőben, kérem, képzelje el, hogy bal kezem három ujját Ön felé mutatom. Valahogy, így (tekintsen el attól, hogy a képen jobb kezet lát):
Stresszkezelés: Önfejlesztési séma - Dr. Kopácsi László győri pszichiáter és life coach

A három ujj az önfejlesztés három, egymást követő lépését, sarokkövét jelzi.

1. lépés: Megtapasztalás. Életünk, a velünk történtek tudatos, mély megélése nélkül képtelenek leszünk tanulni a velünk történtekből, lehetelenség megfelelő következtetéseket levonni tetteink következményeiből. Tanulni azokból, ezáltal fejleszteni önmagunk.

A tudatos megtapasztalás, a tudatosan, értékelések nélkül elfogadott jelenlét ("mindfulness") előfeltétele az önfejlesztésnek. E nélkül csak beleragadunk a korábban sem működő sémáinkba. Hiába gebedünk bele, csak egy helyben topogunk. Ismerős a helyzet...?

Anélkül, hogy beismernénk, gubanc van az életünkben, esélyünk sem lesz azt kicsomózni. Vak vezet világtalant. A megtapasztalás olykor több fázisra bontható.

Rövid esetismertetés (Igaz történet): Szombaton konzultáltunk "Évával". Sok éve elvált, egyedül, tisztességben nevelte föl, taníttatja gyermekeit. Kimondhatatlanul szeretetéhes. Munkahelyén az év elején megérintette egy házas ember vonzalma. Cigi szünetekben találkozgattak, de mindig voltak körülöttük. Pár extra mosoly, hosszabb összenézések, néhány szó elég volt ahhoz, hogy Éva ebben a lelki hiány-állapotban azt érezze, megtalálta az "Igazi Férfit" (Megtapasztalás 1).

Ezt a határtalan, sokszor csalódáshoz vezető szeretetéhséget, szeretet-szomjat Ady írta le számomra eddig a legszebben: Szeretném, hogyha szeretnének c. versében.

Ady Endre: Szeretném, hogyha szeretnének (Latinovits Zoltán tolmácsolásában)

Sem utódja, sem boldog őse,
Sem rokona, sem ismerőse
Nem vagyok senkinek,
Nem vagyok senkinek.

Vagyok, mint minden ember: fenség,
Észak-fok, titok, idegenség,
Lidérces, messze fény,
Lidérces, messze fény.

De jaj, nem tudok így maradni,
Szeretném magam megmutatni,
Hogy látva lássanak,
Hogy látva lássanak.

Ezért minden: önkínzás, ének:
Szeretném, hogyha szeretnének
S lennék valakié,
Lennék valakié.

Aztán egyszer csak a férfi eltűnt. Nem jött ki többé a megszokott szünetekben. Hiába várta Éva. A helyzet felismerését megnehezítette, hogy időközben a vállalatnál átszervezések történtek, s mindketten más pozícióba kerültek. Hiába való várakozással teltek napok, hetek és hónapok (Megtapasztalás 2.).

Száz és száz órákat őrlődött a problémán. Megpróbált "gondolatokat olvasni". Bonyolultabbnál-bonyolultabb háttér-magyarázatokat eszelt ki a férfi magatartásának lehetséges indítékait illetően.

Éva, szerelmes volt (Megtapasztalás 3.), ezért gondolni sem mert arra, hogy a férfi az ő megkérdezése nélkül, se szó, se beszéd:
 
pofátlanul faképnél hagyta, lelépett, másként döntött. Pl.: visszament az asszonyhoz (ez történt, mint utólag kiderült).
"Senkit sem szerethetünk annyira, hogy megbocsássuk neki, hogy nem szeret viszont." Ilyen helyzetben asszertívan viselkedve, joga lett volna "egyoldalúan lezárni, lerázni a viszonyt".

Ehelyett várt és várt (egy helyben járt) egyre kilátástalanabbul gyötrődve. Gyakorlatilag depresszióhoz közeli állapotba süllyedve keresett fel először.

2. lépés: Helyzet elemzés, következtetések (konzekvenciák) levonása.

Sok más mellett, az önfejlesztési modellt használva beszéltük meg Évával, hogy, kihagyta a 2. lépést: a helyzet elemzést, tényfeltárást... Aktuális hangulata függvényében, optimista és pesszimista feltevések tömegét alkotta meg ahelyett, hogy telefonon, vagy SMS-ben megkérdezte volna a férfit.

Ez lett Éva otthoni "házi feladata".

Mint bevallotta, félt a lehetséges legrosszabb választól, a visszautasítástól... (sangolt). Azaz, nem volt még kész szembenézni a tényekkel. Képtelennek érezte magát az önfejlesztés 2. lépésére.
 
Éva, az alacsony önértékelésű emberekre jellemző módon a "rövid ideig tartó nagyobb szenvedés" lehetőségével szemben, a "hosszú ideig tartó, biztos, kisebb szenvedést" választotta. Rengeteg időt vesztegetve el ezzel.

Megkésve adott magának esélyt. Ezért később lett módja újrakezdeni.

Éva másnap SMS-t küldött köddé vált lovagjának. Megint várt..., de most már csak hetekig. Újra időpontot kért. A sors iróniája, hogy a találkozásunk előtti napon közölte a férfi Évával, hogy le kívánja zárni kapcsolatukat, mert visszamegy az "akolba".

3. lépés: A tanulságok beépítése, alkalmazása a mindennapokban. Egy lehetőleg SMART célt érdemes kitűzni magunk elé ilyenkor. Aztán a tanulságok beépítése utáni tapasztalatainkat újra megélve folytathatjuk az öntanulást, önfejlesztést. Ellenőrizze a haladást, összevetve az elért célokat a kítűzött célokkal.

Látszik a javulás? Óriási! De, az önfejlesztéssel ne álljon meg! A sikerérzet ne feledtesse, hogy élethosszig van további fejlődni való! Ha egy helyen elindult a fejlődésben, keresse élete újabb részterületének gubancait!

Így egyre többet profitálhat abból, hogy megtanulta gyorsan, kis lépésenként, tartósan és hatékonyan fejleszteni önmagát. Haladjon végig az önfejlesztési sémán újból és újból, újabb és újabb területeken!

Éva, már sokkal érettebben fogadta ezt a választ. A korábbi katasztrofizáló értékelés ("Úristen...", "Jaj, csak ne, hogy...") helyett, lakonikus tömörséggel így foglalta össze a tényállást: "ez a helyzet". 

Minden bizonnyal a kellő következtetések beépítésével folytatja életét. Továbbra is gyógyszermentesen.

"Elgurulhat a gyógyszered, ha van helyette módszered..." - KL. :-)

Az önfejlesztési séma ilyen stressz megelőző és stresszcsökkentő módszer.

 

Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger

gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


 
Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, ha tetszett!

Kérem, írja meg véleményét a lap alján: Hozzászólás

 

 Hozzászólások
Avatar
Vendég
2015.12.25. 12:42

Teljesen egyetértek az Ön felvetésével.

Konfliktuskezelés, önértékelés javítás, lelki önvédelem, önmenedzselés, barátok szerzése, probléma kezelés, időgazdálkodás, stresszkezelés - csak néhány azon területek közül, amelyek korosztályhoz igazított változatai igen hasznos részei lehetnének az általános és középiskolai készségfejlesztésnek.

Kiváló klinikai szakpszichológusaink segíthetnék a tanítókat, tanárokat, mind az oktatásban, mind az önképzésben.

Avatar
Vendég
2015.12.20. 07:38

Örülök, hogy Éva sikeresen túltette magát a pasin!
Mennyivel jobb lenne, ha az iskolában lennének szituációs gyakorlatok az élet minden területéről!

Hozzászólás szövege
Ellenőrző kód

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
segít Önmagán segíteni
.

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:

30 286 2097
H-P: 08-19

Laptop, v. PC használata ajánlott ennyi információhoz!

Kedves Bagdy Emőke, köszönöm!

 Mint gyermek, aki már pihenni vágyik
és el is jutott a nyugalmas ágyig
még megkérlel, hogy: „Ne menj el, mesélj” -
(igy nem szökik rá hirtelen az éj)
s mig kis szive nagyon szorongva dobban,
tán ő se tudja, mit is kiván jobban,
a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:
igy kérünk: Ülj le közénk és mesélj.
Mondd el, mit szoktál, bár mi nem feledjük,
mesélj arról, hogy itt vagy velünk együtt
s együtt vagyunk veled mindannyian,
kinek emberhez méltó gondja van.
Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.
Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén,
hadd lássunk át magunkon itt ez estén.
Párnás szavadon át nem üt a zaj -
mesélj arról, mi a szép, mi a baj,
emelvén szivünk a gyásztól a vágyig.
Most temettük el szegény Kosztolányit
s az emberségen, mint rajta a rák,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fő-e új méreg, mely közénk hatol -
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?...
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb...
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

József Attila: Thomas Mann üdvözlése
1937. 01. eleje

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
642 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2737 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1425 szavazat (30%)
4804 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Tisztelem ...


GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb