Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

A szexuális vágy hóhérai I.


A szexuális vágy hóhérai I. Az alacsony nemi vágy okai

Parkoló pályán vár valahol a szexuális vágya? Elveszítették szexuális érdeklődésüket egymás iránt? Számos élettani és lélektani tényező bír hatással a nemi vágyra (libidó). Tekintsük át együtt a szexuális-késztetés leggyakoribb, nemcsak pszichológiai és pszichiátriai megrontóit.

Az alacsony nemi vágy általában következményes panasz. Keresse meg a probléma forrását, és próbáljon, próbáljanak meg változtatni!


1. Túlzott munkahelyi stressz

A libidócsökkenés elsődleges oka a stressz (pontosabban a distressz = negatív stressz). Egy feszültséggel teli nap után hazaesve, a legtöbb ember általában egyetlenegy dologra vágyik, és ez nem más, mint hogy hagyják végre békén egy darabig... A kellemes együttlét egyik alapja a testi vágyak mellett a lelki kiegyensúlyozottság.

Pénzügyi gondok, sok maszekolás, túlóra, munkahelyi mobbing, éjszakai műszak és egyéb stresszorok jelentősen visszafogják a nemi vágyat, a libidót. Akármilyen tevékeny az ember pihenten, a túlzott és/vagy krónikus distressz előbb-utóbb elveszi a kedvét mindentől, amit szeret. Nincs ez másképp a szexszel sem.

Lehetséges megoldás

Az akut stressz reakció legyőzésére jól használható 13+1 stresszcsökkentési technika.

2. Megoldatlan problémák (párkapcsolati stresszorok)

A szőnyeg alá söpört kapcsolati problémák, az egymásba döfött tüskék, a párkapcsolati diszharmóniák, még a munkahelyi stresszoroknál is gyakrabban vezetnek szexuális elhidegüléshez.

Különösen nőknél.
A nők nagyobbik része csak akkor kívánja és tudja igazán élvezni a párosszexet, ha a párkapcsolata harmonikus, szeretetet és biztonságot érez a férfi részéről. Az autoerotika természetesen ilyenkor is szerezhet örömet.

Mik tehát a leggyakoribb párkapcsolati stresszorok, melyek libidózavarhoz vezetnek? Miket érdemes kerülni? A negatív (indulatoktól fűtött) vagy éppen elégtelen kommunikáció, a mindennapi probléma-megoldás, konfliktus-kezelés hiányosságai, egymás elárulása, a hűtlenség, az érzelmi elhanyagolás, a párkapcsolaton belüli vetélkedés, az érzelmi zsarolás, az intimitás hiánya, egymás szeretet nyelvének figyelmen kívül hagyása.

Lehetséges megoldás

A legtöbb ember számára a szexuális előjáték nem az ágyba bújással kezdődik, hanem a korábbi együttlét pozitív v. negatív élményével. Segítsenek egymásnak, hogy minden együttlét kölcsönösen jó legyen, és akkor senkinek sem fog "fájni a feje".

Ne hagyják, hogy indulatos konfliktussá torzuljon valamilyen nézeteltérésük. Oldják meg még az elején, akkor, amikor még saját eszközeikkel (empátia, szeretet, megértés, megbocsátás, elfogadás, odafigyelés, stb.) is képesek kezelni a  problémát.
 

3. Túl kevés alvás, pihenés

Akármi is legyen a napközbeni fáradtság oka (műszakozás, stressz vagy más okozta alvászavar) az estére elszívja az energiákat a harmonikus együttléttől.

Lehetséges megoldás

Bújjanak korábban az ágyba. Alakítsanak ki alvást elősegítő rutinokat (ezekről a későbbiekben majd részletesebben írok). Ne tévét bámuljanak, mert vagy mások megjátszott életét nézi, vagy a magáét eljátssza az ember.


4. Alkoholizálás

Az alkohol igen ellentmondásosan befolyásolja az alkoholt fogyasztó szexuális viselkedését. A kevés ital feloldja a szexuális gátlásokat.  Az ennél több már kritikátlanná, felelőtlenné tesz. Aztán, ha még ennél is többet iszik, garantáltan elzsibbasztja, elnyomja vele szexuális vágyait.

Lehetséges megoldás

Amint észreveszi (ebben segítenek tesztjeink), tudatosítsa magában, hogy "búfelejtőként" használja az alkoholt. Biztos lehet benne, hogy nagyon rossz úton jár, mert ezzel csak tetézi eredeti gondjait. Kérjen, kérjenek mielőbb szakorvosi segítséget!

Ha egy korábban absztinens, vagy szociális ivó elkezd rendszeresen és/vagy nagyobb mértékben alkoholizálni, az nagyon gyakran depresszióra utal. Ilyenkor az alkoholfogyasztás csak a jéghegy csúcsa. Csak ezt izoláltan nézni, kezelni badarság. A rendszeres, nagyobb mértékű ivás egyértelműen súlyosbítja a depressziót. Depresszió tesztjeinket és a ráadás Depresszió Kvízt itt találja:
 

5. Gyógyszer mellékhatások

Az alábbi gyógyszercsoportok egyes tagjai is okozhatnak, dózisfüggően, az egyéni érzékenység függvényében szexuális vágy-csökkenést, orgazmuszavart:

» Antidepresszánsok

Főleg az SSRI és SNRI antidepresszánsok okozhatnak - ám közel sem mindig okoznak -  szexuális problémákat, köztük libidó-csökkenést. A gyógyszerdózis optimalizálása (csökkentése, Legkevesebb Gyógyszer Garancia), gyógyszerváltás, az együtlétek tervezett napján és előtte történő gyógyszerkihagyás (drug holiday) megoldhatja ezt az átmeneti zavart.

» "Nyugtatók" (szorongásoldók, szorongáscsökkentők)
» Altatók
» Vérnyomáscsökkentők (pl.: húgyhajtók, bétablokkolók)
» Antihisztaminok
» Fogamzásgátlók

Egyes kutatások szerint a fogamzásgátlókat szedő nők 1/3-a szenved szexuális diszfunkcióban, aminek első számú tünete a libidó csökkenés.
Hátterében valószínűleg az áll, hogy az ilyen készítményekben található, szintetikus hormonok jelentősen csökkentik a szervezet tesztoszteronszintjét.

» Kemoterápiás szerek
» Finaszterid

A férfiak kopaszodásának és jóindulatú prosztata megnagyobbodásának kezelésére alkalmazott finaszterid hatóanyagú gyógyszerek adatlapján ma már kötelezően fel kell tüntetni, hogy szexuális működési zavarokat, mégpedig  olyan libidózavart, ejakulációs rendellenességet és orgazmuszavart okozhatnak, amelyek fennmaradhatnak (!) a gyógyszer használatának felfüggesztése után is.

Magyarországon kapható finaszteridet tartalmazó készítmények. Legyen óvatos. Nem mindegy, hogy mit veszít el: a haját, vagy s(h)aját önbecsülését.

ALFIN COMBO
FINANORM
FINASTERID-TEVA
FINASTERID SANDOZ
FINASTERIDE PHARMACENTER
FINPROS
HYPLAFIN
PROSCAR
PROSTERID
STERAKFIN
STERAKFIN


Lehetséges megoldás

Ha szexuális vágya nem sokkal egy új gyógyszer (antidepresszáns, szorongásoldó, altató, vérnyomáscsökkentő, fogamzásgátló, finaszterid, stb. - lásd fent) szedésének kezdetét követően kezd el csökkenni, beszélje meg a feltehetően gyógyszermellékhatással kapcsolatos megfigyeléseit kezelőorvosával. Ilyenkor a dóziscsökkentés, (Legkevesebb gyógyszer Garancia), gyógyszermódosítás, pszichoterápiás segítség, "életmód-terápia" (több mozgás, ésszerű diéta, stb.) segíthetnek. Soha ne hagyja abba önhatalmúlag egy gyógyszer szedését anélkül, hogy döntését egy hozzáértő orvossal megbeszélné!


6. Önbizalomhiány

Szexuális problémákhoz - közük a vágy csökkenéséhez, elfojtódásához, az együttlétek, vagy a pucérra vetkőzés  elkerüléséhez - vezethet az is, ha rossz az önképe, nincs megelégedve az alakjával - elhízottság, kicsi vagy lógó mellek - (nők), izomzatával, pénisze méretével (férfiak), bőrével (akne, vitiligo) és emiatt nincs elég önbizalma.

Nagyon fontos, hogy ezek a tények önmagukban nem tudnak stresszelni, csak akkor, ha ezek miatt önmagát kövérnek, véznának, stb. leminősíti! Kerülje tehát az önleminősítést. Keresse a pozitív élményeket. Adjon önmagábnak esélyt! Induljon MOST!


A stressz ördögi köre a szexuális életben:

1. Egy negatív szexuális élmény (merevedési zavar, behatoláskor átélt fájdalom, stb.) + a korábbi pozitív tapasztalatok figyelmen kívül hagyása, holott ezekre alapozva lehetne újra kezdeni az öngyógyító tapasztalatszerzést.

2. Ennek az egyszeri negatív élménynek az indokolatlan túlértékelése, túláltalánosítása (spontán automatikus negatív gondolatok = SANG-ok):

"Úgysem talál majd elég kívánatosnak..."
"Biztosan ki fog nevetni..."
"Úgysem fog sikerülni..."

3. Negatív érzések: félelem, szorongás, elbizonytalanodás, önértékelési zavar, önbizalom vesztés, harag, stb.

4. Negatív viselkedés: félelem a kudarctól, halogatás, kifogáskeresés, elkerülő magatartás, indokolatlan mértékű kockázatkerülés. Emiatt a kudarc-élményt nem tudják követni, átírni pozitívabb élmények. Az új tapasztalatok, friss élmények hiányában megmarad az utolsó, rossz emlék, és ezzel a bizonytalanság. Ha aztán, hosszú idő múltán mégis megpróbálkozik az együttléttel, akkor a nagyfokú teljesítmény-szorongás, az önbeteljesítő jóslat, a rutinhiány, na és a manapság annyira elterjedt marhaság, a "vonzás törvénye" miatt - a negatív tapasztalat megismétlődik. (A kör egy időre bezárul.)

Lehetséges megoldás

Párterápia, ill. egyéni kognitív-viselkedés terápia.
 

7. Szerepzavar

Az anyaság automatikusan nem öli meg a nemi vágyat, csak csökkenti átmenetileg. Első gyermekük világra hozatala után alakulhat ki a szerepzavar miatti libidó csökkenés azoknál az Anyukáknál, akiknél az Anyává válás, az anyai (szülői) szerep elnyomja a szexuálisan aktív, felnőtt szerepét. Az ilyen Anyuka minden energiáját gyermeke gondozására fordítja, ezért közben elhanyagolja mind a saját, mind a párja szexuális igényeit.

Ha nem ismeri fel időben ezt a bajforrást, akkor azzal párhuzamosan, ahogy ő a "babázásba", férje, párja az alkoholba, munkába, vagy - leggyakrabban - más nő karjai / lábai közé menekül.
Senkinek sem jó ez.
 
Lehetséges megoldás

Előre számolni ezzel a lehetőséggel mindkettejüknek, és megbeszélni, hogy miként fognak egyensúlyt teremteni a szülői és felnőtt női szerepek között. Aztán, ha ennek ellenére jelentkezik a szerepzavar, akkor szembenézni a tényekkel, magyarázkodás, támadás-védekezés helyett. Elmélyült beszélgetés egymással. Vegyenek időnként igénybe bébiszittert, hogy legyen egymásra is idő. Próbáljanak meg egymáshoz közelebb kerülni (petting), amikor a baba szundít. Szükség esetén párterápia.
 

8. Merevedési zavar...

Folytatása következik!.
kép - pávakakasAmennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!

 

Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

 Hozzászólások
Hozzászólás szövege
Ellenőrző kód

Kéretlen...

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen telefonokat és emaileket. Legyünk tekintettel egy(s)másra: digitális detox, slow living... OK | KO
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

FreeCska | TűKörkép

Van értékrend, amely Saulus Paulussá és van, amelyik Paulus Saulussá változását ünnepli.

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb