Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

A szexuális vágy hóhérai II.


A szexuális vágy hóhérai II. A félelem csökkenti a libidót, és ezzel a szexuális együttlétek megritkulásához, elkerüléséhez vezet. Leggyakrabban a félelem áll a fiatal, egészséges férfiak merevedési zavarának hátterében. Ez a pszichés eredetű (pszichogén) merevedési zavar.

Lehet, legyen optimista:

♦ diszfunkció >>> díszfunkció
♦ díszfunkció >>> diszfunkció >>> díszfunkció


Tehát, mely félelmek csökkentik leggyakrabban a nemi vágyat? Mitől bizonytalanodik még el, lesz "lebegő a libidó"? Vegyünk sorra a 6 legfontosabb libidó csökkentő tényezőt.


8. Félelem (stresszreakció)

8/1. Félelem az első együtléttől

Az első szexuális együttlét előtt, teljesen természetes a kisebb-nagyobb fokú szorongás megjelenése. Ez az akut stressz válasz. Ám, az ilyen  természetes reakciókat szükségtelen, sőt nem érdemes túlértékelni. Az ismeretlen helyzetek - legyen szó bármilyen szituációról: érettségi, szigorlat, felvételi elbeszélgetés, leánykérés, előadás/prezentáció tartása, vagy éppen első együttlét (abszolút v. relatív értelemben) -, mindig okoznak némi feszültséget, ami aztán a gyakorlással - a leánykérésben ne törekedjünk erre -, tapasztalatszerzéssel, önbizalom növekedéssel fokozatosan enyhül.
"Siker akkor keletkezik, amikor a lehetőség találkozik a felkészültséggel" - mondta Zig Ziglar. Hozzáteszem: meg a próbálkozás, újra megpróbálás bátorságával. Az új tapasztalatok megszerzésének, megtanulásának Rubiconja az, amikor már merünk, mert képesnek érezzük magunkat a bizonytalanság elkerülése helyett, helyet adni a régi, rossz emlékeket felülíró újdonságoknak az életünkben.
Az első szexuális együttlétet megelőzően - főleg a tapasztalatlanabb, kevesebb (ön)ismerettel, (ön)bizalommal bíró fél lelkében - általában kettős (ambivalens) gondolatok, érzések kavarognak. A vágy, a kívánás és a kíváncsiság pozitív izgalma az egyik oldalon. A félelem az ismeretlentől, a "megmérettetéstől", a megfeleléstől a másikon. Mit érdemes tenni ilyenkor?

Lehetséges megoldás

A legjobb, ha ennek a normális szorongás-fokozódásnak - összes testi, érzelmi, gondolati és viselkedéses jelével - előre számolunk! Így a tőlük való megrettenés helyett, felkészülhetünk a felismerésükre. Ezáltal könnyebben és gyorsabban tudjuk beazonosítani és elfogadni jelenlétüket, tehát nem értékeljük majd őket túl. Nem merülünk egyre mélyebbre a negatív stressz (distressz) spiráljába. Nem kezdünk el miatta kétségbeesni, katasztrofizálni, sangolni.
 
Sangolni... ? Azok, akikkel személyesen, vagy Skype-on konzultálok, tudják már mit jelent ez az "új magyar szó". Megengedhetem magamnak a szóreformot, elvégre a nyelvújító Kazinczy Ferencről elnevezett gimnáziumba jártam Győrben egykoron.

SANG = spontán automatikus negatív gondolat. Sangolni = a SANG-ok hatása alá kerülni. Miért fontos ez? Megértéséhez a GÉV-modell, a félelem, szorongás fokozódás kognitív terápiás modellje ad segítséget,  (Lásd majd valamelyik következő blogban.)


8/2. ... az elégtelen merevedés megismétlődésétől

Az erekciós probléma sarkalatos kérdés a férfiak, és közvetve a nők körében is. A kiváltó okok között a legtöbbször a stressz (distressz, negatív stressz) van, azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a háttérben állhat súlyos betegség (cukorbetegség, arterioszklerózis), vagy gyógyszermellékhatás is.

A merevedési zavarok alapvetően kétfélék lehetnek: szervi, és/vagy pszichés eredetűek. A lelki összetevő szerepével, mint súlyosbító tényezővel a testi eredetű potencia zavarok esetén is számolni kell.

Lehetséges megoldás
 
Nem. Nem a piálás. Nem a másik leitatása. Nem is a kék/piros/narancssárga és nyelvalatti tabletták. Bár ezek kis dózisa az önbizalmat is javítja, ezért "pszichoterápiás értékű". A GÉV-modell taglalása kapcsán visszatérünk erre még.
 
Általános megjegyzés: kerülje azokat az interneten megvásárolható, bizonytalan összetételű  készítményeket, amelyek a libidó, ill. a pénisz növelését ígérik. (Tájékoztatás veszélyes készítményekről - Frissítve: 2013. május 07.)

Jut eszembe: a pszichofarmakológia, mint tudomány köntöse alá bújva, a gyógyszeripar, olyan betegségfogalmakat terjeszt, amelyek miatt a "tájékozott" (félreinformált, félrevezetett) publikum, nagyobb része úgy érzi, gyógyszeres kezelésre szorul. Természetesen a "legjobb", ha éveken át, „életfogytiglan”.

A pszichológiai és önsegítő módszereket pedig, mint számukra hasznot nem hajtó, sőt a piacukat csorbító módszereket: legszívesebben lesöpörnék az asztalról. A céges marketing persze nem teheti meg, hogy ezt nyíltan felvállalja. A jobb céges PR, és a gyógyszeres kezelésekkel való jobb kompliance érdekében, ezért szponzorál a gyógyszer-lobby látszólag érdekmentesen szűréseket, rendezvényeket, online betegfelvilágosító (sic!) programokat, "bér-betegegyesületeket".


8/3. ... a nem kívánt terhességtől

A mai védekezési lehetőségek mellett már ritkán okoz ez vágycsökkenést. A nem kívánt terhesség inkább másodlagos problémákkal jár, melyek jelentkezésekor aztán csökken a szexuális vágy. Hogyan mondjam el? Mi lesz a kórházban? Ki állja a cehhet? Vajon lesz-e, lehet-e később még Babám?, stb. A nem kívánt terhességek alatt és után, sokkal nagyobb a különböző lelki zavarok (pl.: depresszió, pánikzavar) előfordulásának valószínűsége.

Lehetséges megoldás

Megfontolt, józan szexuális partner választás és védekezés (lásd még: 8/4). Tudja: jobb félni, mint megijedni...


8/4. ... a szexuális úton terjedő betegségektől (STD - sexual transmitted diseases)

A felelőtlen szexuális élet miatt, Hazánkban is nő a STD-ek száma. A legfontosabbakat felsorolom, hogy utánanézhessen a részleteknek, ha akar.

Bakteriális fertőzések:
  • chlamydia
  • tripper (gonorrhoea)
  • vérbaj (szifilisz)
Vírus fertőzések:
  • genitális herpesz
  • hepatitisz-B
  • hepatitisz-C
  • HIV fertőzés, AIDS
  • humán papilloma vírus (HPV) fertőzések, aztán később egyes daganatok
Lehet, hogy újdonságot mondok: az orális szex elterjedésével, egyre gyakoribbak lettek, most már nem csak a homoszexuális férfiak, hanem a heteroszexuális nők körében is a HPV fertőzésekkel összefüggő fej-nyaki daganatok! Vegyék komolyan!

Lehetséges megoldások

A legjobb megoldás itt is: a gondos párválasztás (a csélcsap, csapodár hölgyek, és a híresen nagy kujon férfiak kerülése), majd a hűség. A felelőtlen (módosult tudatállapotban) és a gyakran váltogatott partnerekkel történő szexuális érintkezések (promiszkuitás) kerülése. Óvszer használat. Rendszeres önellenőrzés. Szükség esetén: mielőbb orvoshoz kell fordulni, aki javasolni fogja mindkét (!) partner egyidejű kezelését, az ún. "ping-pong fertőzések" elkerülése érdekében.
 

8/5. ... a szexuális erőszak megismétlődésétől

Azt hiszem az ilyen testi-lelki traumák, akár hetekig-hónapokig tartó negatív hatásáról nem is kell beszélni.

Lehetséges megoldások
 
Ha szexuális erőszak érné, mielőbb vegyen igénybe külső segítséget. A helyzettől függően: rokont, rendőrséget, NANE-t (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület), illetve PTSD (poszttraumás stressz betegség) kialakulása esetén: pszichológust, pszichiátert, stb.


8/6. ... az orgazmus elmaradásától

Az aktuális libidó erőteljesen függ a korábbi - közös, vagy az extől származó - szexuális élményektől. A kielégítettségtől, vagy kielégületlenségtől, netán a behatolásokkor érzett fájdalomtól (diszpareunia).

A szexuális vágynak: "Minden jó, ha a vége jó" - azaz orgazmussal jár. A harmonikus szex igazi "kinevet a végén játék". Vagy focis hasonlattal olyan mérkőzés, ahol jó esetben a "legrosszabb" eredmény az 1:1.  (Legalább 1 orgazmus ide, legalább 1 oda.)

Nemrégiben olvastam, hogy az iszlám pontosan szabályozza a házasságon belüli nemi életet. Ha most elindultak az előítéleteid, nagyon meg fogsz lepődni... Amennyiben hetente legalább egyszer nem kerül rá sor, sőt, ha nem elégíti ki a férj a feleséget, az asszony elválhat tőle!

Lehetséges megoldások

Hölgyek: keressenek maguknak "arab telivért". A viccet félre téve. Megint visszatérek az alapos párkeresés fontosságára! Keressenek maguknak olyan férfit, ill. nőt, akinek a szexuális kulturáltsága, igényessége, a szexualitás életben betöltött szerepéről való véleménye kielégítő.

Hiperszexuális a hiperszexuálissal, pontosan olyan boldog lesz, mint a hiposzexuális a hiposzexuálissal! Mert mind a két pár pont jó egymásnak!

Keressen olyan társat, akivel, ha időközben mégis történik maguk között valami, őszintén és időben tudnak beszélni egymással vagy szakemberrel az orgazmuszavar kiváltó okairól.


9. Megszokás, unalom

Amikor a szexuális együttlétekből hagyják kiveszni a felek a felszabadult játékot, a kíváncsi próbálkozást, a spontaneitást, és ezek helyét a megszokott, "kötelezőnek tekintett" időpontok, helyszínek, figurák veszik át. Amikor a kölcsönös örömszerzés "házastársi-kötelességé" silányul - rohamosan csökken az együttlétekben az öröm, és lohadni kezd az unalmas, egymással(!) elérhető szex iránti vágy. Márpedig sok minden, DE NEM MINDEN, az agyban, ill. az ágyban dől el.

Szóval lanyhul a vágy, de, csak a fásult, a sem örömöt, sem az örömszerzés örömét nem nyújtó szex iránt. Mert, ha az újdonság-, és izgalomkeresés vágyát a partnerek nem tudják egymással kielégíteni, előbb-utóbb törvényszerűen megjelenik a harmadik, a negyedik, az n-edik (hatványon).

Jóllehet egymásnak is megadhatjuk azt az örömöt, amit a külső kapcsolatoktól várunk. Ráadásul hazugságok, bűntudat, szorongás, és a lebukástól való állandó félelem nélkül, egymással még szorosabban összekovácsolódva.


Lehetséges megoldás

Hírlevél 6 - Káma SzutraMinél korábban érdemes felismerni az unalom, érzelmi elhidegülés jeleit és higgadtan, vádaskodás, hibáztatás, számonkérés nélkül megbeszélni egymással: vágyaink, reményeink, igényeink. Ha jelenlegi kapcsolatában, eddig sosem kérdezték meg egymástól, hogy: "Hogyan szerethetnélek jobban?" - akkor ennek már igazán itt van az ideje!

Lehetőleg addig, amíg a kapcsolatban az elvárások és a tények különbsége még nyugodtan kezelhető nézeteltérés, és nem lesz belőle indulatokat korbácsoló konfliktus. (Utóbbi esetben már "tüske marad" egyik vagy mindkét félben,)

Természetesen kettőn áll a vásár. Mindkét fél közös kompromisszum-készsége szükséges a megoldáshoz, ami sokféle lehet. Új, addig még ki nem próbált helyszinek, pozíciók, kölcsönös játékos-kreativitás, változó időpontok, szexuális játékszerek: klitorisz stimulátor, dildo, egymás előtti maszturbáció, stb. A fő, hogy ezekben mindketten örömmel benne legyenek.


(Ez a link 34 szex pózt mutat be apró, mozgó képeken. Jól használható ötlettár. A link megnyitása SZIGORÚAN csak 18-81 év közötti, nem szívbetegeknek ajánlott.)


10. Online porno, online sex

Ismereteim szerint még nem született arról vizsgálat, felmérés, hogy a mostani harmincas korosztályban olyannyira elterjedt szingliségnek, "Peter Pan Online pornószindrómának, "mama-hotel jelenségnek" lehet-e, és ha igen, mennyire lehet a hátterében az interneten elérhető, "virtuális-páros szexnek" álcázott autoerotika. Azt hiszem, ennek vágycsökkentő szerepe sem elhanyagolható a megnyúlt magányosságban.

Soha a világtörténelemben nem volt még lehetőség: ennyire könnyen, gyorsan, olcsón, szorongások, félelmek (lásd a 8. pontot), felelősség- és áldozatvállalás, elköteleződés, önkorlátozás nélkül, és ráadásul ilyen sokrétű vizuális élmények mellett kielégülni.

Valószínűleg sok a párkapcsolatok kockázatait túl, a szépségeit viszont alulértékelő huszonéves és harmincas számára vonzó ez a gyors, instant kielégülés. Az online szexnek fenti rövidtávú előnyei mellett, van más haszna is: több idő és pénz marad a gyermekkort meghosszabbító, "függetlenség", régi barátságok, bulizások megtartására, és a túlértékelt anyagi célok (lakás, kocsi, utazások) elérésére, ill. a felhalmozásra. Ezek bűvkörében pedig a családalapítás - egy ideig - önkorlátozásnak tűnik.


Lehetséges megoldás

Természetesen az online pornó nem csak a szinglik szexuális vágyait redukálja. Csökkentheti - de, akár növelheti is - a szexuális vágyat a párkapcsolatokban is. A maszturbáció bármely formájának (online, offline) természetesen vannak a legtöbb párkapcsolatban elfogadott időszakai (hosszabb távollét egymástól, menzesz, szülés előtti és utáni hetek, fáradtság, testi betegségek, stb.). Az onánia vágyredukciós hatása csökkenti a félrelépések értelmét, valószínűségét is.

Párkapcsolati problémák idején, pótcselekvésként használata viszont csökkenti az egymással való megbékülés hajtóerejét. Ezért inkább csak a fent jelzett időszakokban használja.


11. Maximalizmus - mely minimalizálja az élvezeteket

Szexuális vágyunk (libidónk) külső-belső tényezők hatására folyamatosan alakul. Hatnak rá hormonális változások (női ciklus, terhesség, szülés, menopauza, andropauza); külső stresszorok (kihallatszó zajok, benyitó anyós, gyerek); az átélt stressz aktuális szintje (fáradtság, álmosság); betegségek (melyek korlátozzák a mozgásképességet), vágyfokozó ingerek (látvány, fantáziák, emlékezés, kevés alkohol), kielégítettségi szint, figyelemelterelő élmények (félelem, éhség, szomjúság), stb.

Aki, az esetleges zavaró élmények és emlékek ellenére görcsösen ragaszkodik ahhoz az elképzeléséhez, hogy mindig tökéletes legyen az ágyban - vagy a konyhaasztalon :-) -, mert szilárd meggyőződése, hogy az "igazi nő / férfi bármilyen körülmények között, mindig tökéleteset nyújt", az egyre tökéletlenebbnek fogja érezni magát.


Lehetséges megoldás

A maximalizmus, perfekcionizmus az egyike a leggyakoribb diszfunkcionális attitűdöknek, melyek nagy valószínűséggel előbb-utóbb valamilyen szorongásos-depressziós problémához vezetnek. A maximalista, perfekcionista ember szinte soha nem elégedett önmagával, képtelennek gondolja (érzi) magát picit többet lazítani, jobban kiengedni kezei közül azt, ami teljes mértékben úgy sincs ott. Mindig a legjobbat akarja kihozni egy helyzetből (megfelelési kényszer), azonnal hiba nélkül akar megcsinálni minden feladatot. Versenyhelyzetet, kihívást lát mindenben, ezért bizonyítani akarja tökéletességét... A maximalista, perfekcionista óriási mennyiségű energiát fecsérel el lehetetlen célokra.

A perfekcionizmus (fokozott teljesítményigény), maximalizmus okozta túlhajtottság komoly károkat okozhat. Az elegendően jól elvégzett munka, a megfelelő teljesítmény örömét átélni "képtelen" emberek ugyanis az átlagosnál is hamarabb válhatnak kedvetlenekké, apatikusakká, kiégetté. Ezek pedig hosszabb távon depresszió melegágyát képezik. A depresszió pedig igen csak nagy vágygyilkos.

Próbáljon meg élete legfontosabb területeire koncentrálni. Készítsen prioritási listát. Tanuljon meg elegendően jónak lenni az élet minden területén. A szexben is. Jó, ha tudja: a hibázás az egyre javuló feladatmegoldás előfeltétele, velejárója, nem pedig katasztrófa vagy kudarc.
Tanuljon meg jobban gazdálkodni az erőforrásaival. Képezzen tartalékot. Dicsértessék! - önmagát is.


12. Depresszió

Ezt a témát majd később folytatom (Köszönöm a türelmét!)Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, kérem, ossza meg a Benzo Blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Kérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


 Hozzászólások
Hozzászólás szövege
Ellenőrző kód

Dr. Kopácsi László
pszichiáter, life coach, benzodiazepin blogger
gyógyszer-leszokás tanácsadó
Nem rendelek már
Segítek Önmagán Segíteni

facebook

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb