Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Hogyan kezeljem a stresszt a mindennapokban? 1. rész


Hogyan kezeljem a stresszt a mindennapokban? 1. rész Ezernyi módja van annak, ahogy az ember megpróbálhat ellazulni. Ám ezek közül a legismertebb, leggyakrabban használt, maladaptív (nem a tényleges megküzdést, csupán a problémák elől menekülést szolgáló) stresszkezelési módszerek (alkoholfogyasztás, drogozás, „nyugtatózás”, dohányzás, „kólázás”, „műkaják” evése) egészségtelenek!

Pillanatnyilag jónak tűnnek, ám hosszú távon, éppen ellenkező hatást váltanak ki! Mivel hiányzik belőlük a stresszhelyzet átalakítására, vagy bölcs elfogadására szolgáló törekvés, ezek egytől-egyig idővel újabb és újabb stresszhelyzeteket váltanak ki. Azaz stresszcsökkentés helyett extra-stressz lesz a folyományuk!
 

Stresszkezelési jótanácsok 1. - Dr. Kopácsi László pszichiáter Győr - depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus

Az illegális drogok, valamint a koffein, nikotin, cukor, és az alkohol gyorsan, átmenetileg megemelik pl. az adrenalin, dopamin, szerotonin ("öröm-hormon") szintet. Ez az oka, hogy oly gyakran okoznak „öngyógyszerezést”, hozzászokást, függőséget. Dózisfüggő használatuk azonban komoly hiányállapotot hagy maga után.

Alternatívájukként felsoroljuk a stressz csökkentés néhány egészséges (adaptív) módszerét. Válassza inkább ezeket! Ezek ugyan nem fogják megváltoztatni a helyzetét, de legalább nem süllyed tovább, mint a fent felsorolt maladaptív módszerek miatt!

Most közreadok néhány olyan technikát, amelyekkel hatékonyan tudja csökkenteni a belső feszültségét, még mielőtt az felőrölné. Az alábbi érzelem-orientált stresszkezelési módszerek, lehetőséget adnak arra, hogy ellazulva, megpihenve, kikapcsolódva, újult erővel fogjon neki mindennapi küzdelmeihez, immár a probléma-orientált megoldásokat keresve!

Ha tehát fáradt, feszült, stresszes, stb.:

 Készítsen Stressz Naplót! Figyelje meg, tudatosítsa magában, hogy milyen helyzetben jelentkeztek panaszai, tünetei. Ne legyen rest. Írja fel, és amikor ideje lesz rá, alaposan gondolja át: milyen szituációkban, ki, mi, mivel okozta a testi, érzelmi, gondolati, viselkedésbeli distressz tüneteket.
 Például, ha felismeri, hogy eddig irreálisan feszes időbeosztással tanult, dolgozott, akkor változtasson rajta. Iktasson be lehetőleg óránként rövid pihenőket, szüneteket.
 Próbáljon rendszeresen mozogni. Ez nem csak a stresszt csökkenti, hanem javítja a közérzetet is. A mozgás, a sportolás az egyik legnagyszerűbb módja a "fáradt gőz leengedésének"! Menjen el sétálni egy parkba, futni, úszni. Vagy vegye legalább elő valamelyik otthoni stressz csökkentő módszert: szobabicikli, ugráló kötél, fekvőtámasz, felülés, stb. Nem egyszer az is sokat segít, ha nyújtózik egy nagyot. Persze sokkal jobb, ha rendszeresen edz valahol, lehetőleg azokkal egy társaságban, akiket szeret és akik viszont szeretik. Ne üljön túl sokáig. Használja a lépcsőket lift helyett. Álljon meg a céljától távolabb a parkolóban.
 Étkezzen egészségesen, és amikor csak tudja, kerülje el a finomított cukorból készült ételeket.
 Ha elakadna valamiben, kérjen időben segítséget. Vagy, ha felajánlják, kérés nélkül is, fogadja el a segítséget. Ez nem a gyengeség, hanem a bölcsesség jele!
 Aludjon eleget minden éjszaka.
 Legyen megfontolt. Ossza meg a kockázatokat. Ne tegyen fel mindent egy lapra! Az élete ne csupán abból álljon, hogy gürizik a munkahelyén, majd "kikapcsolódás gyanánt" jöhet az otthoni robot. Ha más érdeklődési területek felé is kikacsint, attól nem csak kiegyensúlyozottabb lesz az élete, de érdekesebb, lelkesítőbb (motiválóbb) is. Így ha netán elveszítené a munkáját, vagy faképnél hagyná korábbi kedvese, akkor sem omlik össze, mert egyrészt lesznek tartalékai, másrészt még mindig marad valami fogódzó az életben.
 A riasztóan nagynak tűnő, ezért halogatásra kényszerítő feladatokat, ossza több, könnyen megvalósítható kisebbre (szalámi technika).
 Ha úgy hozná a sors, engedje meg magának a sírást. A búcsúhoz, elengedéshez hozzátartozhat a megkönnyezés, elsiratás.
 Ha lehetséges, mondjon NEM-et azokra a feladatokra és embereknek, amelyekről / akikről előre tudja, hogy fel fogják idegesíteni. Tanulja meg, aztán gyakorolja a NEM-ek kimondását. Főleg azokkal szemben, akik eddig nem tűrték el Öntől a "nemet". Ha az ember, azoknak is áldozatot hoz, akik nem ismerik a viszonzást, könnyen áldozattá válhat!
 Ne követeljen túl sokat magától.  (A maximalizmus minimalizálja az élvezeteket.)
 Nevessen minél többet. Szórakozzon jól – tudatmódosítószerek nélkül! Nézze meg az interneten kedvenc vicc-portáljait. Nevessen, röhögjön önfeledten nagyokat. (Humoros oldalakat a stresszdoktor.hu-n is talál.)
 Minden napra készítsen tevékenység listát, amelyben a betervezett feladatok  ésszerű, fontossági sorrendben állnak.
 Kerülje el a legális (alkohol, dohánytermékek) és illegális kábítószereket.
 Vigyázzon a maximalizmussal! Ne aggódjon sokáig, ha valami nem úgy alakul, ahogy eredetileg elképzelte. A világ ennél nagyobb dolgoktól sem dőlt össze az elmúlt 8-9 (?) milliárd év alatt! Ne engedjen a SANG-oknak (spontán automatikus negatív gondolatoknak)!
 Fogadja el, hogy nem tud kézben tartani mindent és legyen rugalmas.
 Vagy milyen tulajdonsága, készsége, segítsége hiányzott akkor, ahhoz, amivel stresszmentes tudott volna maradni? Tulajdonképpen mi is volt az Ön számára ott a probléma? Ne bagatellizálja el ezeket a kérdéseket! Ezek nagyon fontos információk, amiket a mindennapi életben sokszor végig sem gondolunk! Ha tudatosítja magában a kellemetlen érzéseinek az okát (személyes stresszorát), már képes lehet hatékony stratégiákat kialakítani vele szemben.
 Helyezze előtérbe az Önmaga számára fontos dolgokat a másoknak fontosak (Önnek látszólag sürgősek) elé. Ne hagyja, hogy az idejével korlátlanul gazdálkodjanak mások.
 Teremtsen, adjon időt az ellazulásra.  Hallgasson zenét, meditáljon, olvasson, szexeljen. Mindegy mit tesz: csak élvezze!
 Tanulja meg a mély v. hasi légzést, titkos relaxációt.  Leegyszerűsítve ez a következő: vegyen lassan egy mély lélegzetet az orrán keresztül.  Tartsa bent, kb. 5 másodpercig, majd minél lassabban engedje ki a levegőt, a száját éppen csak kinyitva. Úgy működik, mint a sóhajtás és emlékszik, az is mennyire jó tud lenni olykor.
 Tanuljon a tévedéseiből.
 Beszélgessen rendszeresen az Önt komolyan foglalkoztató dolgokról  egy baráttal, hogy a csalódottságok, frusztrációk, félelmek ne torlódjanak egymásra. Soha se maradjon egyedül, ha komoly gondjai vannak!
 Legyen körültekintő. "Ne menjen fejjel a falnak."
 Keressen rendszeresen kihívásokat, ahelyett, hogy megpróbálná elkerülni ezeket. Ezzel fejlesztheti a stresszkezelés kulcs összetevőjét: saját magát. Rugalmasságát, megküzdő képességét, rezilienciáját.
 Gondolkodjon pozitívan és olyanokkal vegye körül magát, akik szintén így tesznek.
 Ha valami nem sikerül, ha valamiben / valakiben csalódott, az nem "zsákutcát" jelent. Tekintsen rá "tanulmányi-kirándulásként". Megtalálhatja a sikertelenségekben, kényszerű változásokban is a bennük rejlő tanulságot - ha keresi.
 Koncentráljon az "itt és most"-ra, a Jelenre, ami kézzelfoghatóan körbeveszi. Amit aktuálisan lát, hall, észlel. A csak a fejben "létező" Múlt és Jövő - veszélytelen...
 Kisebb álmatlanság, szorongás, izomfeszültség, émelygés, tenziós és migrénes fejfájások esetén - ne nyúljon azonnal gyógyszerért! Sokszor valamelyik aromaterápiás illóolaj is elég. (Levendula, rozmaringolaj: szorongás, álmatlanság, izomfeszülés, izomfájdalom. Borsmenta és gyömbérolaj: émelygés.)
 Fogadja el, szeresse és tisztelje Önmagát! Ez az önfejlesztés egyik alapja. Aki utálja, az kerüli is önmagát, és ezért soha sem fog a saját készségei fejlesztésével elegendő időt foglalkozni.
 Ne szégyelljen professzionális segítséget kérni, amennyiben úgy hozza a szükség. Ha, a többmázsányi, kemény fémből készült kocsiját időről-időre elviszi felülvizsgálatra, akkor a "húszezres szerviz" időnként talán Önnek is kijár!Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

 Hozzászólások
Hozzászólás szövege
Ellenőrző kód

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
segít Önmagán segíteni
.

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:

30 286 2097
H-P: 08-19

Laptop, v. PC használata ajánlott ennyi információhoz!

Kedves Bagdy Emőke, köszönöm!

 Mint gyermek, aki már pihenni vágyik
és el is jutott a nyugalmas ágyig
még megkérlel, hogy: „Ne menj el, mesélj” -
(igy nem szökik rá hirtelen az éj)
s mig kis szive nagyon szorongva dobban,
tán ő se tudja, mit is kiván jobban,
a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:
igy kérünk: Ülj le közénk és mesélj.
Mondd el, mit szoktál, bár mi nem feledjük,
mesélj arról, hogy itt vagy velünk együtt
s együtt vagyunk veled mindannyian,
kinek emberhez méltó gondja van.
Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.
Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén,
hadd lássunk át magunkon itt ez estén.
Párnás szavadon át nem üt a zaj -
mesélj arról, mi a szép, mi a baj,
emelvén szivünk a gyásztól a vágyig.
Most temettük el szegény Kosztolányit
s az emberségen, mint rajta a rák,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fő-e új méreg, mely közénk hatol -
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?...
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb...
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

József Attila: Thomas Mann üdvözlése
1937. 01. eleje

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
642 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2737 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1425 szavazat (30%)
4804 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Tisztelem ...


GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb