Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Hogyan kezeljem a stresszt a mindennapokban? 1. rész


2015.01.23. 0 hozzászólás
Hogyan kezeljem a stresszt a mindennapokban? 1. rész Ezernyi módja van annak, ahogy az ember megpróbálhat ellazulni. Ám ezek közül a legismertebb, leggyakrabban használt, maladaptív (nem a tényleges megküzdést, csupán a problémák elől menekülést szolgáló) stresszkezelési módszerek (alkoholfogyasztás, drogozás, „nyugtatózás”, dohányzás, „kólázás”, „műkaják” evése) egészségtelenek!

Pillanatnyilag jónak tűnnek, ám hosszú távon, éppen ellenkező hatást váltanak ki! Mivel hiányzik belőlük a stresszhelyzet átalakítására, vagy bölcs elfogadására szolgáló törekvés, ezek egytől-egyig idővel újabb és újabb stresszhelyzeteket váltanak ki. Azaz stresszcsökkentés helyett extra-stressz lesz a folyományuk!
 

Stresszkezelési jótanácsok 1. - Dr. Kopácsi László pszichiáter Győr - depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus

Az illegális drogok, valamint a koffein, nikotin, cukor, és az alkohol gyorsan, átmenetileg megemelik pl. az adrenalin, dopamin, szerotonin ("öröm-hormon") szintet. Ez az oka, hogy oly gyakran okoznak „öngyógyszerezést”, hozzászokást, függőséget. Dózisfüggő használatuk azonban komoly hiányállapotot hagy maga után.

Alternatívájukként felsoroljuk a stressz csökkentés néhány egészséges (adaptív) módszerét. Válassza inkább ezeket! Ezek ugyan nem fogják megváltoztatni a helyzetét, de legalább nem süllyed tovább, mint a fent felsorolt maladaptív módszerek miatt!

Most közreadok néhány olyan technikát, amelyekkel hatékonyan tudja csökkenteni a belső feszültségét, még mielőtt az felőrölné. Az alábbi érzelem-orientált stresszkezelési módszerek, lehetőséget adnak arra, hogy ellazulva, megpihenve, kikapcsolódva, újult erővel fogjon neki mindennapi küzdelmeihez, immár a probléma-orientált megoldásokat keresve!

Ha tehát fáradt, feszült, stresszes, stb.:

 Készítsen Stressz Naplót! Figyelje meg, tudatosítsa magában, hogy milyen helyzetben jelentkeztek panaszai, tünetei. Ne legyen rest. Írja fel, és amikor ideje lesz rá, alaposan gondolja át: milyen szituációkban, ki, mi, mivel okozta a testi, érzelmi, gondolati, viselkedésbeli distressz tüneteket.
 Például, ha felismeri, hogy eddig irreálisan feszes időbeosztással tanult, dolgozott, akkor változtasson rajta. Iktasson be lehetőleg óránként rövid pihenőket, szüneteket.
 Próbáljon rendszeresen mozogni. Ez nem csak a stresszt csökkenti, hanem javítja a közérzetet is. A mozgás, a sportolás az egyik legnagyszerűbb módja a "fáradt gőz leengedésének"! Menjen el sétálni egy parkba, futni, úszni. Vagy vegye legalább elő valamelyik otthoni stressz csökkentő módszert: szobabicikli, ugráló kötél, fekvőtámasz, felülés, stb. Nem egyszer az is sokat segít, ha nyújtózik egy nagyot. Persze sokkal jobb, ha rendszeresen edz valahol, lehetőleg azokkal egy társaságban, akiket szeret és akik viszont szeretik. Ne üljön túl sokáig. Használja a lépcsőket lift helyett. Álljon meg a céljától távolabb a parkolóban.
 Étkezzen egészségesen, és amikor csak tudja, kerülje el a finomított cukorból készült ételeket.
 Ha elakadna valamiben, kérjen időben segítséget. Vagy, ha felajánlják, kérés nélkül is, fogadja el a segítséget. Ez nem a gyengeség, hanem a bölcsesség jele!
 Aludjon eleget minden éjszaka.
 Legyen megfontolt. Ossza meg a kockázatokat. Ne tegyen fel mindent egy lapra! Az élete ne csupán abból álljon, hogy gürizik a munkahelyén, majd "kikapcsolódás gyanánt" jöhet az otthoni robot. Ha más érdeklődési területek felé is kikacsint, attól nem csak kiegyensúlyozottabb lesz az élete, de érdekesebb, lelkesítőbb (motiválóbb) is. Így ha netán elveszítené a munkáját, vagy faképnél hagyná korábbi kedvese, akkor sem omlik össze, mert egyrészt lesznek tartalékai, másrészt még mindig marad valami fogódzó az életben.
 A riasztóan nagynak tűnő, ezért halogatásra kényszerítő feladatokat, ossza több, könnyen megvalósítható kisebbre (szalámi technika).
 Ha úgy hozná a sors, engedje meg magának a sírást. A búcsúhoz, elengedéshez hozzátartozhat a megkönnyezés, elsiratás.
 Ha lehetséges, mondjon NEM-et azokra a feladatokra és embereknek, amelyekről / akikről előre tudja, hogy fel fogják idegesíteni. Tanulja meg, aztán gyakorolja a NEM-ek kimondását. Főleg azokkal szemben, akik eddig nem tűrték el Öntől a "nemet". Ha az ember, azoknak is áldozatot hoz, akik nem ismerik a viszonzást, könnyen áldozattá válhat!
 Ne követeljen túl sokat magától.  (A maximalizmus minimalizálja az élvezeteket.)
 Nevessen minél többet. Szórakozzon jól – tudatmódosítószerek nélkül! Nézze meg az interneten kedvenc vicc-portáljait. Nevessen, röhögjön önfeledten nagyokat. (Humoros oldalakat a stresszdoktor.hu-n is talál.)
 Minden napra készítsen tevékenység listát, amelyben a betervezett feladatok  ésszerű, fontossági sorrendben állnak.
 Kerülje el a legális (alkohol, dohánytermékek) és illegális kábítószereket.
 Vigyázzon a maximalizmussal! Ne aggódjon sokáig, ha valami nem úgy alakul, ahogy eredetileg elképzelte. A világ ennél nagyobb dolgoktól sem dőlt össze az elmúlt 8-9 (?) milliárd év alatt! Ne engedjen a SANG-oknak (spontán automatikus negatív gondolatoknak)!
 Fogadja el, hogy nem tud kézben tartani mindent és legyen rugalmas.
 Vagy milyen tulajdonsága, készsége, segítsége hiányzott akkor, ahhoz, amivel stresszmentes tudott volna maradni? Tulajdonképpen mi is volt az Ön számára ott a probléma? Ne bagatellizálja el ezeket a kérdéseket! Ezek nagyon fontos információk, amiket a mindennapi életben sokszor végig sem gondolunk! Ha tudatosítja magában a kellemetlen érzéseinek az okát (személyes stresszorát), már képes lehet hatékony stratégiákat kialakítani vele szemben.
 Helyezze előtérbe az Önmaga számára fontos dolgokat a másoknak fontosak (Önnek látszólag sürgősek) elé. Ne hagyja, hogy az idejével korlátlanul gazdálkodjanak mások.
 Teremtsen, adjon időt az ellazulásra.  Hallgasson zenét, meditáljon, olvasson, szexeljen. Mindegy mit tesz: csak élvezze!
 Tanulja meg a mély v. hasi légzést, titkos relaxációt.  Leegyszerűsítve ez a következő: vegyen lassan egy mély lélegzetet az orrán keresztül.  Tartsa bent, kb. 5 másodpercig, majd minél lassabban engedje ki a levegőt, a száját éppen csak kinyitva. Úgy működik, mint a sóhajtás és emlékszik, az is mennyire jó tud lenni olykor.
 Tanuljon a tévedéseiből.
 Beszélgessen rendszeresen az Önt komolyan foglalkoztató dolgokról  egy baráttal, hogy a csalódottságok, frusztrációk, félelmek ne torlódjanak egymásra. Soha se maradjon egyedül, ha komoly gondjai vannak!
 Legyen körültekintő. "Ne menjen fejjel a falnak."
 Keressen rendszeresen kihívásokat, ahelyett, hogy megpróbálná elkerülni ezeket. Ezzel fejlesztheti a stresszkezelés kulcs összetevőjét: saját magát. Rugalmasságát, megküzdő képességét, rezilienciáját.
 Gondolkodjon pozitívan és olyanokkal vegye körül magát, akik szintén így tesznek.
 Ha valami nem sikerül, ha valamiben / valakiben csalódott, az nem "zsákutcát" jelent. Tekintsen rá "tanulmányi-kirándulásként". Megtalálhatja a sikertelenségekben, kényszerű változásokban is a bennük rejlő tanulságot - ha keresi.
 Koncentráljon az "itt és most"-ra, a Jelenre, ami kézzelfoghatóan körbeveszi. Amit aktuálisan lát, hall, észlel. A csak a fejben "létező" Múlt és Jövő - veszélytelen...
 Kisebb álmatlanság, szorongás, izomfeszültség, émelygés, tenziós és migrénes fejfájások esetén - ne nyúljon azonnal gyógyszerért! Sokszor valamelyik aromaterápiás illóolaj is elég. (Levendula, rozmaringolaj: szorongás, álmatlanság, izomfeszülés, izomfájdalom. Borsmenta és gyömbérolaj: émelygés.)
 Fogadja el, szeresse és tisztelje Önmagát! Ez az önfejlesztés egyik alapja. Aki utálja, az kerüli is önmagát, és ezért soha sem fog a saját készségei fejlesztésével elegendő időt foglalkozni.
 Ne szégyelljen professzionális segítséget kérni, amennyiben úgy hozza a szükség. Ha, a többmázsányi, kemény fémből készült kocsiját időről-időre elviszi felülvizsgálatra, akkor a "húszezres szerviz" időnként talán Önnek is kijár!Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

 Hozzászólások
Hozzászólás szövege
Ellenőrző kód

Kezdő pszichiátriai szer szedőknek!

Betegbiztonsága érdekében összegyűjtöttem a legtöbbször felírt pszichiátriai szerek betegtájékoztatóit. Feltétlenül (!) olvassa el őket, mielőtt gyógyszerszedésbe, ill. öngyógyszerezésbe kezd! ÖNNEK készültek!
Szorongásoldók
Antidepik I. II. III.
Altatók
A dobozos tájékoztatók hangyányi betűik miatt, alig olvashatóak. Az INNEN letölthető változatók:
1. nagyíthatók!
2. kinyomtathatók!
4. kereshetők!
3. évekre visszamenőleg olvashatók.

A gyógyszerfüggőségek megelőzése a preventív orvoslás része. Kötelességem hitelesen informálni Olvasóimat, u.i. az edukált Beteg sokkal többet tehet a gyógyulásáért, mint "passzívan elszenvedni orvosa utasításait".
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Élvezd! Add át Magad!

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb