Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Sertralin Actavis 50 mg, Sertralin Actavis 100 mg betegtájékoztatók - 2013.07.


Sertralin Actavis 50 mg filmtabletta

Sertralin Actavis 100 mg filmtabletta

szertralin

Betegtájékoztató: információk a felhasználó számáraMielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Sertralin Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Sertralin Actavis szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Sertralin Actavis‑t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Sertralin Actavis‑t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Sertralin Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Sertralin Actavis hatóanyaga a szertralin. A szertralin egyike az ún. szelektív szerotonin‑újrafelvételt gátló gyógyszereknek; ezek a gyógyszerek a depresszió és vagy a szorongásos betegségek kezelésére használatosak.
 
A Sertralin Actavis a következő betegségek kezelésére alkalmazható:
depresszió és depresszió kiújulásának megelőzése (felnőtteknél)
szociális szorongásos zavar (felnőtteknél)
• trauma (megrázó esemény) utáni stressz zavar (felnőtteknél)
pánikbetegség (felnőtteknél)
kényszerbetegség (felnőtteknél, valamint 6 – 17 éves gyermekeknél és serdülőknél)
 
A depresszió orvosi kezelést igénylő betegség, melynek tünetei szomorúság érzés, alvászavar, vagy ha nem képes úgy élvezni az életet, mint korábban.
 
A kényszerbetegség és a pánikzavar szorongással társuló kórképek, melyeknek tünetei: nyomasztó, visszatérő gondolatok (rögeszmék), amelyek arra késztetik, hogy ismétlődő szertartásos cselekedeteket hajtson végre (kényszercselekvés).
 
A trauma utáni stressz zavar olyan betegség, ami egy igen erős érzelmekkel járó traumás élmény után alakulhat ki, és néhány tünete a depresszióhoz és a szorongáshoz hasonlít. A szociális szorongásos zavar (szociális fóbia) egy szorongással társuló kórkép. Társasági (ún. szociális) helyzetekben (például idegenekkel történő beszélgetés, több ember előtt tartott beszéd, mások előtt történő étkezés vagy ivás, vagy ha azon aggódik, hogy zavarba ejtő módon viselkedhet) kialakuló erős szorongásos vagy nyugtalanító érzések jellemzik.
 
A kezelőorvosa úgy döntött, hogy ez a gyógyszer alkalmas az Ön betegségének kezelésére.
 
Ha nem biztos abban, miért kapja a Sertralin Actavis‑t, kezelőorvosától kaphat felvilágosítást.
 

2. Tudnivalók a Sertralin Actavis szedése előtt

Ne szedje a Sertralin Actavis‑t
• ha allergiás a szertralinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
• ha ún. monoamino‑oxidáz‑gátlókat (MAO‑gátlókat, mint például szelegilin, moklobemid) vagy MAO‑gátlókhoz hasonló gyógyszereket (mint például linezolid) szed vagy szedett. Ha abbahagyja a szertralin szedését, legalább 1 hetet kell várnia MAO‑gátlóval történő kezelés megkezdése előtt. MAO‑gátlóval történő kezelés abbahagyását követően legalább 2 hetet kell várnia, mielőtt elkezdené a szertralin‑kezelést.
• ha egy másik, pimozidnak nevezett gyógyszert szed (egy pszichózis elleni gyógyszer).
 
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A gyógyszerek nem minden esetben alkalmazhatók mindenkinél. A Sertralin Actavis szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha a következő betegségek bármelyikében szenved vagy korábban már átesett rajta:
• Szerotonin-szindróma vagy neuroleptikus malignus szindróma: ritka esetekben ezek a szindrómák akkor jelentkezhetnek, ha bizonyos gyógyszereket együtt szed a szertralinnal (a tüneteket lásd a 4. „Lehetséges Mellékhatások” pontban). Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, ha korábban átesett már ezen a betegségen.
• Ha az Ön vérében alacsony a nátriumszint, mivel ez kialakulhat a Sertralin Actavis kezelés eredményeként. Azt is el kell mondania kezelőorvosának, ha magas vérnyomásra szed bizonyos gyógyszereket, mert ezek a gyógyszerek is megváltoztathatják vérének nátriumszintjét.
• Fokozott elővigyázatosság szükséges, ha Ön idős, mert az alacsony vér nátriumszint fokozott kockázatának lehet kitéve (lásd fent).
• Májbetegség; kezelőorvosa dönthet úgy, hogy kisebb adagban kell szednie a Sertralin Actavis‑t.
• Cukorbetegség; a Sertralin Actavis megváltoztathatja az Ön vércukorszintjét, és szükség lehet a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek adagjának módosítására.
• Epilepszia, vagy ha az Ön kórtörténetben görcsroham szerepel. Ha görcsroham alakul ki, azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.
• Ha mániás-depressziós (ún. bipoláris) betegségben vagy tudathasadásban (skizofrénia) szenvedett. Ha mániás fázisban van, azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával.
• Ha vannak vagy korábban voltak öngyilkossági gondolatai (lásd alább „Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása” bekezdés).
• Ha vérzési rendellenességben szenvedett, ha úgynevezett vérhígító gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket szed, melyek a vérzés kockázatát megnövelhetik (pl. acetilszalicilsav vagy warfarin).
• Ha gyermek, vagy 18 évnél fiatalabb serdülőkorú. A Sertralin Actavis csak kényszerbetegségben szenvedő, 6‑17 éves gyermekek és serdülőkorúak kezelésére alkalmazható. Ha Önt ezzel a betegséggel kezelik, a kezelőorvosa rendszeresen fogja állapotát ellenőrizni (lásd alább „Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél” bekezdés).
• Ha elektrosokk-kezelést kap.
• Ha olyan szemproblémái vannak, mint amilyen a zöldhályog (szembelnyomás növekedés) bizonyos formái.

A vizeletteszt „ál-pozitív” eredményt adhat benzodiazepinekre a Sertralin Actavis egyidejű alkalmazása esetén. Pontosabb mérési módszerek alkalmazásával a szertralin és a benzodiazepinek elkülöníthetők egymástól.
 
Nyugtalanság/Akatízia:
A szertralin alkalmazása akatíziával társult (nyomasztó nyugtalanság és mozgáskényszer, amikor gyakran nem képes nyugodtan ülni vagy állni). Ez legnagyobb valószínűséggel a kezelés első néhány hetében jelentkezik. Az adag emelése ártalmas lehet azoknál a betegeknél, akiknél ilyen tünetek alakulnak ki.
 
Megvonási reakciók:
A kezelés leállításakor a megvonási reakciók gyakoriak, különösen akkor, ha a kezelést hirtelen fejezik be (lásd 4. pont Lehetséges mellékhatások). A megvonási tünetek kialakulásának kockázata a kezelés hosszától, az adagtól, valamint az adag csökkentésének ütemétől függ. Ezek a tünetek rendszerint enyhék vagy közepesen súlyosak. Néhány betegnél azonban súlyosak is lehetnek. Általában a kezelés leállítása utáni első néhány napban jelentkeznek. A tünetek rendszerint maguktól megszűnnek, kb. két héten belül. A betegek egy részénél tovább is tarthatnak (2‑3 hónapig vagy még tovább). A szertralin‑kezelés leállításakor az adag a beteg szükségleteinek megfelelően néhány hét vagy hónap alatt történő, fokozatos csökkentése javasolt.
 
Öngyilkos gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség, ami általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
• ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
• ha Ön fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal forduljon orvosához vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggodalomra adnak okot.
 
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél:
A szertralint általában nem szabad 18 évnél fiatalabb gyermekeknél és serdülőknél alkalmazni, a kényszerbetegségben szenvedőket kivéve. A 18 évnél fiatalabb betegeknél fokozott a nemkívánatos hatások, mint az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges magatartás (főként az agresszivitás, az ellenséges viselkedés és a düh) veszélye, ha ebbe a csoportba tartozó gyógyszerrel kezelik őket. Ennek ellenére lehet, hogy kezelőorvosa úgy dönt, hogy Sertralin Actavis‑t rendel a 18 évnél fiatalabb betegnek, amennyiben ez a beteg érdeke. Ha az orvos Sertralin Actavis‑t rendelt egy 18 évnél fiatalabb betegeknek, és Ön meg akarja ezt beszélni vele, kérjük, keresse fel a kezelőorvost. Továbbá, ha a fent felsorolt tünetek bármelyike jelentkezik vagy súlyosbodik egy Sertralin Actavis‑t szedő, 18 évnél fiatalabb betegnél, erről tájékoztatnia kell az orvost. Ezen felül a Sertralin Actavis növekedésre, érésre, a kognitív funkciók és a magatartás fejlődésére gyakorolt hosszú távú biztonságosságát ebben a korcsoportban még nem igazolták.
 
Egyéb gyógyszerek és a Sertralin Actavis
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Sertralin Actavis hatását, vagy maga a Sertralin Actavis csökkentheti az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek hatásosságát.
 
A Sertralin Actavis az alábbi gyógyszerekkel együtt alkalmazva súlyos mellékhatásokat idézhet elő:
• A monoamino‑oxidáz‑gátlóknak (MAO‑gátlók) nevezett gyógyszerek, mint a moklobemid (depresszió kezelésére), a szelegilin (Parkinson‑kór kezelésére) és az antibiotikum linezolid. Ne szedje a Sertralin Actavis‑t MAO‑gátlókkal együtt.
• Mentális zavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek (pimozid). Ne szedje együtt a Sertralin Actavis‑t és a pimozidot.

Mondja el kezelőorvosának, ha a következő gyógyszereket szedi:
• Orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövény-készítmény. Az orbáncfű hatása 1‑ 2 hétig is fennállhat. Tájékoztassa kezelőorvosát.
• A triptofán nevű aminosavat tartalmazó gyógyszerek.
• Súlyos fájdalom kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. tramadol).
• Műtéti altatáskor vagy idült fájdalom kezelésére szolgáló gyógyszerek (fentanil).
• Migrén kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. szumatriptán).
• Vérhígító gyógyszerek (warfarin).
• Fájdalom/ízületi gyulladás kezelésére alkalmazott gyógyszerek (nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek /NSAID‑ok/ mint az ibuprofen, acetilszalicilsav).
• Nyugtatók (diazepám).
• Vízhajtók.
• Epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek (fenitoin, fenobarbitál, karbamazepin).
• Cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek (tolbutamid).
• Túlzott gyomorsav-termelés és gyomorfekélyek kezelésére szolgáló gyógyszerek (cimetidin).
• A mánia és a depresszió kezelésénél alkalmazott gyógyszerek (lítium).
• A depresszió kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek (mint az amiltriptilin, nortriptilin, nefazodon, fluoxetin, fluvoxamin).
• Skizofrénia és egyéb mentális betegségek kezelésénél alkalmazott gyógyszerek (mint a perfenazin, levomepromazin és olanzapin).
• Gombafertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. ketokonazol, itrakonazol, pozakonazol, vorikonazol, flukonazol).
• Bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (klaritromicin, telitromicin, erithromicin, rifampicin).
• Tuberkulózis kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. rifampicin).
• Vírusfertőzések, többek között HIV és hepatítisz C fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. proteáz-inhibitorok)
• Magas vérnyomás és egyéb szívvel kapcsolatos állapotok kezelésére szolgáló gyógyszerek (verapamil, diltiazem).
• A gyomorsavtermelés csökkentésére alkalmazott gyógyszerek (pl. omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol, rabeprazol).
• Hányinger és hányás megelőzésére szolgáló gyógyszerek (aprepitant)
 
A Sertralin Actavis egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Sertralin Actavis étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető.
 
A Sertralin Actavis‑t ne vegye be grépfrút‑lével, mert ez megnövelheti a szertralin szintjét az Ön szervezetében.
 
Szeszes ital fogyasztása a Sertralin Actavis szedésének ideje alatt nem javasolt.
 
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 
Terhes nőknél a szertralin biztonságosságát nem teljes mértékben bizonyították. Terhes nőknél a szertralin csak akkor alkalmazható, ha a kezelőorvos megítélése szerint az anya számára biztosított előny meghaladja a lehetséges magzati kockázatot. A fogamzóképes nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a szertralin‑kezelés alatt.
 
Mindenképpen közölje a szülésznővel és/vagy orvosával, hogy Sertralin Actavis‑t szed. A terhesség alatt, főként a terhesség utolsó három hónapjában szedett olyan gyógyszerek, mint a Sertralin Actavis, fokozhatják egy, az újszülöttnél jelentkező súlyos állapot, az úgynevezett újszülöttkori perzisztens pulmonális hipertenzió (PPHN) kockázatát, amely a baba szapora légvételét és kékes elszíneződését idézi elő. Ezek a tünetek rendszerint a születést követő első 24 órában kezdődnek. Amennyiben ilyen tünetek jelentkeznek az Ön csecsemőjénél, azonnal forduljon a szülésznőhöz és/vagy orvosához.
 
Bizonyított, hogy a szertralin az anyatejbe kiválasztódik. Szoptató nőknél a szertralin csak akkor alkalmazható, ha a kezelőorvos megítélése szerint a várható anyai haszon meghaladja a lehetséges csecsemői kockázatot.
 
Állatkísérletek szerint egyes gyógyszerek, köztük a szertralin is, ronthatják a hímivarsejtek minőségét. Elméletileg ez befolyásolhatja a termékenységet, de emberi termékenységre gyakorolt hatást még nem figyeltek meg.
 
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A központi idegrendszerre ható gyógyszerek, mint például a szertralin, befolyásolhatják a gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ezért ne vezessen vagy kezeljen gépeket, amíg nem ismeri, hogy ez a gyógyszer hogyan hat ezeknek a tevékenységeknek a kivitelezéséhez szükséges képességeire.
 
A Sertralin Actavis laktózt (tejcukrot) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 

3. Hogyan kell szedni a Sertralin Actavis‑t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Sertralin Actavis étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is bevehető.
 
Gyógyszerét naponta egyszer vegye be, reggel vagy este.
 
Az ajánlott adag:
Felnőttek
Depresszió és kényszerbetegség
Depresszióban és kényszerbetegségben a szokásos hatásos adag 50 mg/nap. A napi adag legalább egy hetes időközönként 50 mg-okkal emelhető több hetes időszak alatt. Az ajánlott napi maximális adag 200 mg.
 
Pánikbetegség, szociális szorongásos zavar és traumát követő stressz betegség:
Pánikbetegségben, szociális szorongásos zavarban és traumát követő stressz zavarban a kezelést naponta 25 mg-mal kell kezdeni, és egy hét után 50 mg-ra kell emelni. Ezután a napi adag egy hetes időszak alatt 50 mg-mal növelhető. Az ajánlott napi maximális adag 200 mg.
 
Gyermekek és serdülők:
A Sertralin Actavis gyermekek és serdülők kezelésre csak kényszerbetegség esetén alkalmazható, 6‑17 éves korban.
 
Kényszerbetegség:
6‑12 éves gyermekek: a javasolt kezdő adag napi 25 mg.
Egy hét elteltével a kezelőorvosa ezt napi 50 mg‑ra emelheti. A maximális adag napi 200 mg.
13‑17 éves serdülők: a javasolt kezdő adag napi 50 mg.
A maximális napi adag 200 mg.
 
Ha máj- vagy veseproblémái lennének, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát és kövesse az orvos utasításait.
 
Az Ön kezelőorvosa javasolni fogja Önnek, hogy meddig szedje ezt a gyógyszert. Ez attól függ, hogy milyen típusú az Ön betegsége, valamint milyen jól reagál a kezelésre. Néhány hétbe beletelhet, mire a tünetei javulni kezdenek.
 
Ha az előírtnál több Sertralin Actavis‑t vett be
Ha véletlenül túl sok Sertralin Actavis‑t vett be, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Mindig vigye magával a gyógyszer dobozát, ha maradt benne gyógyszer, ha nem.
 
A túladagolás tünetei közé tartozhat az aluszékonyság, hányinger és hányás, gyors szívverés, remegés, izgatottság, szédülés és ritka esetekben eszméletvesztés.
 
Ha elfelejtette bevenni a Sertralin Actavist
Ha elfelejtette a gyógyszerét bevenni, ne vegye be a kihagyott adagot, csak vegye be a következő adagot a szokásos időpontban.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
 
Ha idő előtt abbahagyja a Sertralin Actavis szedését
Ne hagyja abba a Sertralin Actavis szedését, csak akkor, ha azt orvosa javasolja. Kezelőorvosa néhány hét alatt fokozatosan szeretné csökkenteni a Sertralin Actavis dózisát, mielőtt Ön véglegesen elhagyná ennek a gyógyszernek a szedését. Ha hirtelen megszakítja a gyógyszer a szedését, mellékhatásokat észlelhet, mint például szédülés, zsibbadás, alvászavarok, izgatottság vagy szorongás, fejfájás, émelygés, hányás és remegés. Ha ezeket a mellékhatásokat, vagy bármilyen más mellékhatást tapasztal, mikor abbahagyja a Sertralin Actavis szedését, kérjük tájékoztassa kezelőorvosát.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
A leggyakoribb mellékhatás a hányinger. A mellékhatások dózisfüggőek, és gyakran megszűnnek a kezelés folytatásakor.
 
Azonnal mondja el kezelőorvosának:
Ha a gyógyszer bevételét követően a következő tünetek bármelyikét észleli, ezek a tünetek súlyosak lehetnek.
• Ha súlyos, hólyagosodást okozó bőrkiütés (úgynevezett eritéma multiforme) alakul ki Önnél, mely a nyelvet és a szájüreget is érintheti. Ezek a Stevens‑Johnson szindróma vagy a toxikus epidermális nekrolízis (TEN) néven ismert kórképek tünetei lehetnek. Kezelőorvosa ezekben az esetekben le fogja állítani az Ön kezelését.
• Allergiás reakció vagy allergia, melynek tünetei közé a viszkető bőrkiütés, légzési problémák, sípoló légzés, a szemhéj-, az arc- vagy az ajak duzzanata tartozhat.
• Ha izgatottságot, zavartságot, hasmenést, magas testhőmérsékletet és magas vérnyomást, fokozott izzadást és szapora szívverést tapasztal. Ezek a szerotonin‑szindróma vagy a neuroleptikus malignus szindróma tünetei. Ezek a szindrómák ritka esetekben kialakulhatnak, ha a szertralint bizonyos gyógyszerekkel együtt szedi. A kezelőorvos megszakíthatja az Ön kezelését.
• Ha az Ön bőre illetve a szeme fehérje besárgul, ami májkárosodásra utalhat.
• Ha depressziós tüneteket észlel öngyilkossági gondolatokkal, azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy menjen kórházba (lásd a 2. pont).
Ha a Sertralin Actavis szedését követően nyugtalanságot érez, és nem bír egy helyben ülve vagy állva maradni. Mondja el kezelőorvosának, ha nyugtalanságot kezd érezni..
 
Felnőtteknél a következő mellékhatásokat észlelték a klinikai vizsgálatok során.
 
Nagyon gyakori mellékhatások (10‑ből 1-nél több betegnél fordulnak elő):
Álmatlanság, szédülés, álmosság, fejfájás, hasmenés, hányinger, szájszárazság, magömlési (ejakulációs) zavar, fáradtság.
 
Gyakori mellékhatások (100‑ból 1‑10  betegnél fordulnak elő):
Torokfájás, étvágytalanság, étvágynövekedés, depresszió, szokatlan érzések, rémálmok, szorongás, izgatottság, ingerlékenység, csökkent szexuális érdeklődés, fogcsikorgatás, zsibbadás és bizsergés, remegés, izommerevség, rendellenes ízérzékelés, figyelemzavar, látászavar, fülcsengés, szívdobogásérzés, hőhullámok, ásítozás, hasi fájdalom, hányás, székrekedés, emésztési zavar, bélgázosság, kiütés, fokozott izzadás, izomfájdalom, szexuális diszfunkció, a hímvessző merevedési zavara (erektilis diszfunkció), mellkasi fájdalom.
 
Nem gyakori mellékhatások (1000‑ből 1‑10 betegnél fordulnak elő):
Légúti fertőzés, orrfolyás, hallucinációk, kóros jókedv, közönyösség, gondolkodási zavar, görcsrohamok, akaratlan izom‑összehúzódások, mozgás‑koordinácós zavar, sok mozgás, emlékezetkiesés, csökkent tapintás érzékelés, beszédzavar, szédülés felálláskor, migrén, fülfájás, szapora szívverés, magas vérnyomás, bőrpír, nehézlégzés, esetleg sípoló légzés, légszomj, orrvérzés, nyelőcső-problémák, nyelészavar, aranyér, fokozott nyáltermelés, nyelvbetegség, böfögés, szemduzzanat, pontszerű bevérzések (lila pontok) a bőrön, hajhullás, hideg verejték, száraz bőr, csalánkiütés, csont-ízületi gyulladás, izomgyengeség, hátfájás, izomrángások, éjszakai vizelés, vizelési képtelenség, a vizelet mennyiségének megnövekedése, a vizelés gyakoriságának megnövekedése, vizelési problémák, hüvelyi vérzés, női szexuális zavar, rossz közérzet, hidegrázás, láz, gyengeség, szomjúság, testtömeg‑csökkenés, testtömeg‑gyarapodás.
 
Ritka mellékhatások (10 000‑ből  1‑10 betegnél fordulnak elő):
Bélproblémák, fülfertőzés, rosszindulatú daganatos megbetegedés, megduzzadt nyirokcsomók, magas koleszterin, alacsony vércukor, stressz vagy érzelmek által kiváltott testi tünetek, gyógyszerfüggőség, pszichózis, agresszió, paranoia (üldöztetési téveszme), öngyilkos gondolatok és magatartás, alvajárás, korai magömlés, kóma, rendellenes mozgások, mozgási nehézség, fokozott tapintási érzékelés, érzészavar, zöldhályog, a könnyelválasztás zavarai, sötét pontok megjelenése a látótérben, kettőslátás, a szem fényérzékenysége, szembevérzés, kitágult pupillák, szívroham, lassú szívverés, egyéb szívbetegségek, rossz vérkeringés a végtagokban (a kezekben és a lábakban), gégegörcs, szapora légvétel, alacsony légvétel-szám, hangképzési zavar, csuklás, véres széklet, a szájüreg gyulladása, a nyelv kisebesedése, fogbetegségek, nyelvbetegségek, a száj kisebesedése, májműködési zavarok, hólyagos bőrbetegség, szőrtüsző-gyulladás, a szőr szerkezetének rendellenessége, a bőr rendellenes szaga, csontbetegségek, csökkent vizelet‑kiválasztás, vizelettartási zavar, vizeletindítási nehézség, nagy mennyiségű hüvelyi vérzés, száraz hüvely, vörös és fájdalmas hímvessző és fityma, hüvelyi folyás, hosszantartó, fájdalmas merevedés, az emlő váladékozása, sérv, az injekció beadási helyének hegesedése, a gyógyszerek tolerálhatóságának csökkenése, járási nehézség, kóros laboratóriumi eredmények, ondó rendellenesség, sérülés, értágító eljárások szükségessége.
 
A szertralin forgalomba hozatalát követően jelentett mellékhatások:
Fehérvérsejtszám‑csökkenés, vérlemezkeszám‑csökkenés, alacsony pajzsmirigyhormon szintek, hormonzavarok, cukorbetegség, magas vércukorszint, alacsony vér nátriumszint, kóros álmok, hirtelen jelentkező, erős fejfájás (ami egy súlyos, reverzíbilis cerebrális vazokonstrikció szindróma nevű állapot tünete lehet), izommozgások zavara (mint pl. sok mozgás, izommerevség, és járási nehézség), ájulás, látászavar, eltérő méretű pupillák, vérzészavarok (mint orrvérzés, gyomorvérzés vagy véres vizelet), tüdőbetegség, hasnyálmirigy-gyulladás, súlyos májműködési zavar, sárgaság, vizenyős bőrduzzanat, fényérzékenységi bőrreakciók, viszketés, ízületi fájdalom, izomgörcsök, emlő‑megnagyobbodás, rendszertelen menstruáció, lábdagadás, véralvadási zavar és súlyos allergiás reakció.
A csonttörések előfordulásának fokozott kockázatát figyelték meg az ilyen típusú gyógyszert szedő betegeknél.

Mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél:
Klinikai vizsgálatokban a gyermekeknél és serdülőknél észlelt mellékhatások általában a felnőttekéhez hasonlóak (lásd fent) voltak. A gyermekeknél és serdülőknél észlelt leggyakoribb mellékhatások a fejfájás, az alvászavar, a hasmenés és a hányinger voltak.
 
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 
 

5. Hogyan kell a Sertralin Actavis‑t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
A dobozon, a buborékcsomagoláson és/vagy a tartályon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 


6. A csomagolás tartalma és egyéb  információk

Mit tartalmaz a Sertralin Actavis
- A hatóanyag a szertralin.
- Egyéb összetevők: laktóz‑monohidrát, mikrokristályos cellulóz, povidon K30, kroszkarmellóz‑nátrium, magnézium‑sztearát.
Filmbevonat (50 mg): hipromellóz 6, talkum, propilén‑glikol, és titán‑dioxid (E 171).
Filmbevonat (100 mg): hipromellóz 6, hipromellóz 15, talkum, propilén‑glikol, és titán‑dioxid (E 171).
 
Milyen a Sertralin Actavis külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Sertralin Actavis 50 mg filmtabletta:
Fehér, ovális, 10 mm ×  5 mm méretű, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel, a másikon ˝L˝ jelzéssel ellátva.
A tebletta egyenlő adagokra osztható.
 
Sertralin Actavis 100 mg filmtabletta
Fehér, kerek, 10 mm átmérőjű, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel, a másikon ˝C˝ jelzéssel ellátva.
A tebletta egyenlő adagokra osztható.
 
7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 60, 98 és 100 filmtabletta PVC/PVCD/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban vagy 28 × 1, 30 × 1, 50 × 1, 98 × 1 és 100 × 1 filmtabletta PVC/PVDC/alumínium egyadagos buborékcsomagolásban és dobozban vagy 100, 250 és 500 db filmtabletta kerek HDPE tartályban garanciazáras gyűrűvel ellátott lepattintható LDPE fedővel:.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Actavis Group PTC ehf
Reykjavikurvegur 76-78
220 Hafnarfjordur
Izland

Gyártó:
Actavis Ltd.
BLB016 Bulebel Industrial Estate
Zejtun ZTN 3000
Málta

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Ausztria                                                              Sertralin Actavis 50 mg Filmtabletten
                                                                           Sertralin Actavis 100 mg Filmtabletten
Belgium                                                              Sertralin Actavis 50 mg filmomhulde tabletten
                                                                           Sertralin Actavis 100 mg filmomhulde tabletten
Bulgária, Cseh Köztársaság                               Setaloft
Görögország                                                       Sertraline / Actavis
Magyarország,                                                    Sertralin Actavis 50 mg filmtabletta
                                                                           Sertralin Actavis 100 mg filmtabletta
Málta                                                                  Sertralin Actavis
Lengyelország                                                    Sertranorm 50 mg
                                                                           Sertranorm 100 mg
Olaszország                                                        Sertralina Actavis
Svédország                                                        Sertranat
Románia                                                             Setaloft 50 mg comprimate filmate
                                                                           Setaloft 100 mg comprimate filmate
Szlovénia                                                            Sertralin Actavis 50 mg filmsko obložene tablete
                                                                           Sertralin Actavis 100 mg filmsko obložene tablete
 
OGYI-T-20867/01.           Sertralin Actavis 50 mg filmtabletta 28 × 
OGYI-T-20867/02.           Sertralin Actavis 50 mg filmtabletta 30 × 
OGYI-T-20867/03.           Sertralin Actavis 50 mg filmtabletta 60 × 
OGYI-T-20867/04.           Sertralin Actavis 100 mg filmtabletta 28 × 
OGYI-T-20867/05.           Sertralin Actavis 100 mg filmtabletta 30 × 
OGYI-T-20867/06.           Sertralin Actavis 100 mg filmtabletta 60 × 
 
A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2013.07.

Forrás: www.ogyei.gov.hu

Kezdő pszichiátriai szer szedőknek!

Betegbiztonsága érdekében összegyűjtöttem a legtöbbször felírt pszichiátriai szerek betegtájékoztatóit. Feltétlenül (!) olvassa el őket, mielőtt gyógyszerszedésbe, ill. öngyógyszerezésbe kezd! ÖNNEK készültek!
Szorongásoldók
Antidepik I. II. III.
Altatók
A dobozos tájékoztatók hangyányi betűik miatt, alig olvashatóak. Az INNEN letölthető változatók:
1. nagyíthatók!
2. kinyomtathatók!
4. kereshetők!
3. évekre visszamenőleg olvashatók.

A gyógyszerfüggőségek megelőzése a preventív orvoslás része. Kötelességem hitelesen informálni Olvasóimat, u.i. az edukált Beteg sokkal többet tehet a gyógyulásáért, mint "passzívan elszenvedni orvosa utasításait".
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Élvezd! Add át Magad!

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb