A szexuális vágy hóhérai I.
2023.07.07.
A szexuális vágy hóhérai I.
Parkoló pályán vár valahol a szexuális vágya? Elveszítette, vagy csaknem elveszítette szexuális érdeklődését párja iránt?

Számos lélektani, élettani tényező és gyógyszer (hormonális fogamzásgátlók, benzodiazepinek, antidepresszánsok stb.) csökkenti a nemi vágyat (libidóz). Tekintsük át a szexuális-késztetéseink leggyakoribb, nemcsak pszichológiai és pszichiátriai megrontóit.

N.B.: az alacsony nemi vágy a "jéghegy csúcsa", csupán következmény. Hatékony kezeléséhez érdemes megkeresni a forrását és amennyiben lehetséges - azt kiküszöbölni.


1. Túlzott munkahelyi distressz

Az átmeneti libidócsökkenés elsődleges oka a distressz (negatív stressz). Egy feszültséggel teli, kimerítő nap után, torkig mindennel, "teli hócipővel" hazaesve, a legtöbb ember egyetlen dologra vágyik: hagyják végre békén egy darabig...

Ilyenkor a kellemes együttlét egyik alapja a testi vágyak mellett a lelki kiegyensúlyozottság elillan egy dőre időre.


Pénzügyi gondok, meg a megoldásukként vállalt túlóra, a munkahelyi mobbing, gaslighting (gázlángozás), az éjszakai műszak és egyéb stresszorok ideig-óráig jelentősen megcsappantják a nemi vágyat, a libidót. A túlzott és/vagy krónikus distressz előbb-utóbb elveszi a kedvet mindentől, amit az ember szeret. Nincs ez másképp a szexszel sem.

Lehetséges megoldás

Az akut stressz reakció legyőzésére jól használható 13+1 stresszcsökkentési technika.

2. Megoldatlan párkapcsolati kihívások (stresszorok)

A szőnyeg alá söpört kapcsolati problémák (kihívások!), az egymásba döfött tüskék, még a munkahelyi stresszoroknál is gyakrabban vezetnek szexuális elhidegüléshez.

Különösen nőknél.
1. A nők egy része csak akkor kívánja és tudja igazán élvezni a párosszexet, ha a kapcsolata legalább közel harmonikus, szeretetet és biztonságot érez a párja részéről. 2. Gyakran használják a sex-megvonást büntetésként, érzelmi zsarolásként, hiszen az autoerotika ilyenkor is működik.

Mik tehát a leggyakoribb párkapcsolati stresszorok, melyek libidózavarhoz vezetnek? Miket érdemes kerülni, ill. mielőbb megoldani? A negatív (indulatoktól fűtött) vagy éppen elégtelen kommunikáció, a mindennapi probléma-megoldás, konfliktus/kihívás-kezelés hiányosságai, egymás elárulása, hűtlenség, érzelmi elhanyagolás, párkapcsolaton belüli vetélkedés, érzelmi zsarolás (l. fent), intimitás hiánya, egymás szeretet nyelvének figyelmen kívül hagyása.

Lehetséges megoldások

A legtöbb ember számára a szexuális előjáték nem az ágyba bújással kezdődik, hanem a korábbi együttlét pozitív v. negatív élményével. Segítsenek egymásnak, hogy minden együttlét kölcsönösen jó legyen, és akkor senkinek sem fog "fájni a feje".

Ne hagyják, hogy indulatos konfliktussá torzuljon valamilyen nézeteltérésük. Oldják meg még az elején, akkor, amikor még saját eszközeikkel (empátia, szeretet, megértés, megbocsátás, elfogadás, odafigyelés, stb.) is képesek kezelni a  problémát.
 

3. Túl kevés alvás, pihenés

Akármi is legyen a napközbeni fáradtság oka (műszakozás, stressz vagy gyógyszer okozta alvászavar) az estére elszívja az energiákat a harmonikus együttléttől.

Lehetséges megoldás

Bújjanak korábban az ágyba. Alakítsanak ki alvás javító rutinokat (l. Alváshigiénés jó tanácsok: Édes álom, hol találom?). Ne tévét bámuljanak, mert vagy mások megjátszott életét nézi, vagy a magáét eljátssza az ember.


4. Alkoholizálás

Az alkohol igen ellentmondásosan befolyásolja az alkoholt fogyasztó szexuális viselkedését. A kevés ital feloldja a szexuális gátlásokat. A több viszont már kritikátlanná, felelőtlenné tesz. Aztán, ha még ennél is többet iszik, garantáltan elzsibbasztja, elnyomja vele szexuális vágyait.

Lehetséges megoldás

Amint észreveszi (ebben segítenek online pszichológiai tesztjeink), tudatosítja magában, hogy "búfelejtőként" használja az alkoholt, biztos, hogy rossz úton jár, mert ezzel csak tetézi eredeti gondjait. Kérjen, kérjenek mielőbb szakorvosi segítséget!

Amennyiben egy korábban absztinens, vagy szociális ivó elkezd rendszeresen és/vagy nagyobb mértékben alkoholizálni, az nagyon gyakran depresszióra utal. Ilyenkor az alkoholfogyasztás csak a felszín. Csupán ezt izoláltan nézni és kezelni biztosan hatástalan. A rendszeres, nagyobb mértékű ivás egyértelműen súlyosbítja a depressziót. Depresszió tesztjeinket és a ráadás Depresszió Kvízt itt találja:

  Beck-féle rövídített depresszió kérdőív
  Depresszió kérdőív (11 kérdéses)
  Depresszió kérdőív (25 kérdéses)
♦  Optimista? Pesszimista?
  Depresszió Kvíz
 

5. Gyógyszer mellékhatások

Az alábbi gyógyszercsoportok egyes tagjai is okozhatnak, dózisfüggően, az egyéni érzékenység függvényében szexuális vágy-csökkenést, orgazmuszavart:

» Antidepresszánsok

Főleg az SSRI és SNRI antidepresszánsok okozhatnak - ám közel sem mindig okoznak -  szexuális problémákat, köztük libidó-csökkenést. A gyógyszerdózis optimalizálása (csökkentése, Legkevesebb Gyógyszer Garancia), gyógyszerváltás, az együtlétek tervezett napján és előtte történő gyógyszerkihagyás (drug holiday) megoldhatja ezt az átmeneti zavart.

» "Nyugtatók" (szorongásoldók, szorongáscsökkentők)
» Altatók
» Vérnyomáscsökkentők (pl.: húgyhajtók, béta-blokkolók)
» Antihisztaminok
» Fogamzásgátlók

Egyes kutatások szerint a fogamzásgátlókat szedő nők 1/3-a szenved szexuális diszfunkcióban, aminek első számú tünete a libidó csökkenés.
Hátterében valószínűleg az áll, hogy az ilyen készítményekben található, szintetikus hormonok jelentősen csökkentik a szervezet tesztoszteronszintjét.

» Kemoterápiás szerek
» Finaszterid

A férfiak kopaszodásának és jóindulatú prosztata megnagyobbodásának kezelésére alkalmazott finaszterid hatóanyagú gyógyszerek adatlapján ma már kötelezően fel kell tüntetni, hogy szexuális működési zavarokat, mégpedig  olyan libidózavart, ejakulációs rendellenességet és orgazmuszavart okozhatnak, amelyek fennmaradhatnak (!) a gyógyszer használatának felfüggesztése után is.

Magyarországon kapható finaszteridet tartalmazó készítmények. Legyen óvatos. Nem mindegy, hogy mit veszít el: a haját, vagy s(h)aját önbecsülését.

ALFIN COMBO
FINANORM
FINASTERID-TEVA
FINASTERID SANDOZ
FINASTERIDE PHARMACENTER
FINPROS
HYPLAFIN
PROSCAR
PROSTERID
STERAKFIN

 


Lehetséges megoldás

Ha szexuális vágya nem sokkal egy új gyógyszer (antidepresszáns, szorongásoldó, altató, vérnyomáscsökkentő, fogamzásgátló, finaszterid, stb. - lásd fent) szedésének kezdetét követően kezd el csökkenni, beszélje meg a feltehetően gyógyszermellékhatással kapcsolatos megfigyeléseit kezelőorvosával. Ilyenkor a dóziscsökkentés, gyógyszermódosítás, pszichoterápiás segítség, "életmód-terápia" (több mozgás, ésszerű diéta, stb.) segíthetnek. Soha ne hagyja abba önhatalmúlag egy gyógyszer szedését anélkül, hogy döntését egy hozzáértő orvossal megbeszélné!


6. Önbizalomhiány

Szexuális problémákhoz – köztük a vágy csökkenéséhez, elfojtódásához, az együttlétek, vagy a pucérra vetkőzés  elkerüléséhez – vezethet az is, ha rossz az önképe, nincs megelégedve az alakjával, bőrével (akne, vitiligo). Nők: túlsúly, kicsi vagy lógó mellek, striák, erős szőrzet. Férfiak: izomzatával, pénisze méretével, merevedésével. Emiatt nincs elég önbizalma.

Nagyon fontos, hogy ezek a tények önmagukban nem tudnának stresszelni, önértékelési zavart okozni. Csak akkor, ha ezek miatt önmagát kövérnek, véznának, stb. leminősíti! Kerülje tehát az önleminősítést. Keresse a pozitív élményeket. Adjon önmagának esélyt! Induljon MOST!


A stressz ördögi köre a szexuális életben:

1. Egy negatív szexuális élmény (nemi erőszak, merevedési zavar, behatoláskor átélt fájdalom stb.) + a korábbi pozitív tapasztalatok figyelmen kívül hagyása, holott ezekre alapozva lehetne újra kezdeni az öngyógyító tapasztalatszerzést.

2. Ennek az egyszeri negatív élménynek az indokolatlan túlértékelése, túláltalánosítása (spontán automatikus alaptalan negatív gondolatok = SAANG-ok):

"Úgysem talál majd elég kívánatosnak..."
"Biztosan ki fog nevetni..."
"Úgysem fog sikerülni..."

3. Negatív érzések: félelem, szorongás, elbizonytalanodás, önértékelési zavar, önbizalom vesztés, harag stb.

4. Negatív viselkedés: félelem a kudarctól, halogatás, kifogáskeresés, elkerülő magatartás, indokolatlan mértékű kockázatkerülés. Emiatt a kudarc-élményt nem tudják követni, átírni pozitívabb élmények. Az új tapasztalatok, friss élmények hiányában megmarad az utolsó, rossz emlék, és ezzel a bizonytalanság. Ha aztán, hosszú idő múltán mégis megpróbálkozik az együttléttel, akkor a nagyfokú teljesítmény-szorongás, az önbeteljesítő jóslat, a rutinhiány, na és a manapság annyira elterjedt marhaság, a "vonzás törvénye" miatt - a negatív tapasztalat megismétlődik. (A kör egy időre, amíg újra nem próbálkozunk bezárul.)

Lehetséges megoldás

Párterápia, ill. egyéni kognitív-viselkedés terápia és önismereti munka.
 

7. Szerepzavar

Az anyaság automatikusan nem öli meg a nemi vágyat, csak átmenetileg csökkenti. Első gyermekük világra hozatala után alakulhat ki a szerepzavar miatti libidó csökkenés azoknál az Anyukáknál, akiknél az Anyává válás, az anyai (szülői) szerep elnyomja a szexuálisan aktív, felnőtt szerepét. Az ilyen Anyuka minden energiáját gyermeke gondozására fordítja, ezért közben elhanyagolja mind a saját, mind a párja szexuális igényeit.

Ha nem ismeri fel időben ezt a bajforrást, akkor azzal párhuzamosan, ahogy ő a "babázásba", férje, párja az alkoholba, munkába, vagy – leggyakrabban más nő karjai / lábai közé menekül.
Ez senkinek sem jó.

Maximum a "gábor zsazsáknak". Amikor a világhírű színésznőtől azt tudakolták, hogy hány férjet fogyasztott el, magabiztosan visszakérdezett: "Csak a sajátjaimat számoljam?"

 
Lehetséges megoldás

Előre számolni ezzel a lehetőséggel mindkettejüknek, és megbeszélni, hogy miként fognak egyensúlyt tartani a szülői és felnőtt női szerepek között. Aztán, ha ennek ellenére jelentkezik a szerepzavar, akkor szembenézni a tényekkel, magyarázkodás, támadás-védekezés helyett: elmélyült beszélgetés egymással.

Vegyenek időnként igénybe bébiszittert, hogy legyen egymásra is idő. Próbáljanak meg egymáshoz közelebb kerülni (petting), amikor a baba szundít. Szükség esetén párterápia.

 

8. Merevedési zavar... de, mennyire

Folytatása következik!.
kép - pávakakasAmennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, kérem, ossza meg a Benzo Blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Kérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Forrás : https://stresszdoktor.hu