Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Duloxetine Mylan 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula, Duloxetine Mylan 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula (CTK) betegtájékoztató


 

Duloxetine Mylan 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
Duloxetine Mylan 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszuladuloxetin (hidroklorid formájában)
 
 
 
Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 
♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma

1. Milyen típusú gyógyszer a Duloxetine Mylan és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Duloxetine Mylan szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Duloxetine Mylan-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Duloxetine Mylan-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Duloxetine Mylan és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
A Duloxetine Mylan duloxetin hatóanyagot tartalmaz. A Duloxetine Mylan növeli a szerotonin és a noradrenalin szintjét az idegrendszerben.
 
A Duloxetine Mylan-t az alábbiak kezelésre alkalmazzák felnőtteknél:

♦  depresszió
♦  generalizált szorongás (állandó szorongás vagy idegesség) 
♦  diabéteszes neuropátiás fájdalom
(melyet gyakran égő, szúró, sajgó, hasogató vagy tompa jellegű, illetve áramütéshez hasonló jellegűnek írnak le).
Előfordulhat érzéskiesés az érintett területen, vagy az olyan érzések, mint az érintés, hő, hideg vagy nyomás fájdalmasak lehetnek.
 
A Duloxetine Mylan a legtöbb depressziós vagy szorongásos betegnél a kezelés megkezdését követő két héten belül kezd hatni, de 2-4 hét is eltelhet addig, amíg jobban érzi magát.
Beszéljen kezelőorvosával, ha ezen időtartamot követően nem érzi jobban magát!

Amikor Ön már jobban érzi magát, kezelőorvosa folytathatja a Duloxetine Mylan kezelést, hogy megelőzze a depresszió vagy a szorongás kiújulását.
 
Diabéteszes neuropátiás fájdalom esetén eltelhet néhány hét addig, amíg Ön jobban érzi magát. Beszéljen kezelőorvosával, ha 2 hónap elteltével nem érzi jobban magát!
 
 

2. Tudnivalók a Duloxetine Mylan szedése előtt

 
Ne szedje a Duloxetine Mylan-t, ha

♦  allergiás a duloxetinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére
♦  májbetegsége van
♦  súlyos vesebetegsége van
♦  monoamino-oxidáz gátló (MAOI) hatóanyagú gyógyszert szed vagy szedett az elmúlt 14 napban (Lásd  az ’Egyéb gyógyszerek és a Duloxetine Mylan’ című pontot)
♦  fluvoxamint (általában depresszió kezelésére használják), ciprofloxacint vagy enoxacint (bizonyos fertőzések kezelésére használják) szed
♦  egyéb duloxetint tartalmazó gyógyszereket szed (Lásd az „Egyéb gyógyszerek és a Duloxetine Mylan” című pontot).
 
Beszéljen kezelőorvosával, ha magas vérnyomása vagy szívbetegsége van! Kezelőorvosa meg fogja mondani, hogy szedhet-e Duloxetine Mylan-t.
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések


A következőkben olyan okokat sorolunk fel, ami miatt a Duloxetine Mylan esetleg nem alkalmas Önnek.

A Duloxetine Mylan szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha

♦  egyéb depresszió elleni gyógyszereket szed (Lásd „Egyéb gyógyszerek és a Duloxetine Mylan”)
♦  orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövénykészítményt szed
♦  vesebetegsége van
♦  a kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek
♦  a kórtörténetében mánia szerepel
♦  bipoláris zavarban szenved
♦  olyan szembetegsége van, mint például a glaukóma (emelkedett szemnyomás) bizonyos fajtái
♦  vérzéses rendellenesség szerepel a kórtörténetében (hajlamos véraláfutás kialakulására)
♦  fennáll Önnél az alacsony nátriumszint kockázata (pl. ha vízhajtókat szed, különösen idősebb korban)
♦  egyéb olyan gyógyszert szed, mely májkárosodást okozhat
♦  egyéb duloxetint tartalmazó gyógyszereket szed (Lásd az „Egyéb gyógyszerek és a Duloxetine Mylan” című pontot)
 
A Duloxetine Mylan okozhat nyugtalanságot vagy a nyugodt ülésre vagy állásra való képtelenséget. Értesítse kezelőorvosát, ha ezt tapasztalja!
 
Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai.
Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség.
Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai, ha
 
♦  korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  Ön egy fiatal felnőtt.
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba!
 
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.
 
Gyermekek és 18 év alatti serdülők

A Duloxetine Mylan adása általában nem javasolt gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.

Tisztában kell lennie azzal is, hogy ilyen típusú gyógyszerrel kezelt gyermekeknél és serdülőknél nagyobb a kockázata olyan mellékhatásoknak, mint az öngyilkossági kísérlet és öngyilkossági gondolatok, ellenséges viselkedés (főként agresszivitás, ellenkezés és indulatosság).

Ennek ellenére kezelőorvosa felírhat Duloxetine Mylan-t 18 éves kor alatti beteg részére, ha úgy gondolja, hogy ez szolgálja legjobban a beteg érdekét. Ha a kezelőorvos 18 évnél fiatalabb gyermekének rendelte a Duloxetine Mylan-t, menjen vissza hozzá, amennyiben a fent említettekkel kapcsolatban kérdései merülnek fel. Tudassa a kezelőorvossal, amennyiben 18 évnél fiatalabb gyermekénél a Duloxetine Mylan szedése során a fent leírt tünetek bármelyike megjelenik vagy rosszabbodik.

Gyermekekben és serdülőkben nem bizonyított a Duloxetine Mylan hosszú távú biztonságossága a növekedést, az érést, valamint a gondolkodás- és a viselkedésbeli fejlődést illetően.

 
Egyéb gyógyszerek és a Duloxetine Mylan


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!
 
A Duloxetine Mylan hatóanyaga, a duloxetin, más gyógyszerekben is megtalálható, melyek egyéb betegségek kezelésére szolgálnak:

♦  diabéteszes neuropátiás fájdalom
♦  depresszió
♦  szorongás és a
♦  vizelet elcsepegése 
 
Kerülni kell egynél több ilyen készítmény alkalmazását. Ha szed más duloxetin-tartalmú gyógyszert, beszéljen kezelőorvosával.
 
Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a Duloxetine Mylan-t szedheti-e más gyógyszerekkel együtt. Orvosával történt megbeszélés nélkül ne hagyja abba vagy kezdje el semmilyen gyógyszer szedését, a vény nélkül kaphatókét vagy gyógynövénytartalmúakét sem.
 
Azt is közölje kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikét szedi
 
♦  Monoamino-oxidáz gátlók (MAOI)

Nem szedheti a Duloxetine Mylan-t egy másik antidepresszáns gyógyszerkészítménnyel, MAOI-val együtt, vagy annak leállítását követően 14 napon belül.
MAOI-k közé tartozik pl. a moklobemid (egy depresszió elleni készítmény) és a linezolid (egy antibiotikum).
Súlyos, vagy akár életet veszélyeztető mellékhatásokhoz vezethet, ha a MAOI-t számos vényköteles gyógyszerrel, közöttük a Duloxetine Mylan-nal együtt szedi. Legalább 14 napot kell várnia a MAOI szedésének abbahagyását követően, mielőtt a Duloxetine Mylan-t szedheti. A Duloxetine Mylan leállítása után 5 napot kell várni, hogy a MAOI szedését elkezdhesse.
 
♦  Álmosságot okozó gyógyszerek

Ezek közé tartoznak a kezelőorvos által felírt gyógyszerek, mint benzodiazepinek, erős fájdalomcsillapítók, antipszichotikumok, fenobarbitál, antihisztaminok.
 
♦  Szerotonin szintet növelő gyógyszerek

Triptánok, tramadol, triptofán, bizonyos depresszió elleni gyógyszerek: SSRI-k (pl. paroxetin és fluoxetin),SNRI-k (mint a venlafaxin), triciklikus antidepresszánsok (pl. klomipramin, amitriptilin), petidin, orbáncfű és MAO-gátlók (mint a moklobemid és linezolid). 
Ezek a gyógyszerek fokozzák a mellékhatások kockázatát; ha szokatlan tüneteket észlel ezen gyógyszerek és a Duloxetine Mylan együttes szedése alatt, keresse fel kezelőorvosát.
 
♦  Szájon át szedhető véralvadásgátlók vagy a vérlemezkék összecsapódása ellen ható gyógyszerek

Olyan gyógyszereket, amelyek hígítják a vért vagy gátolják a véralvadást. Ezek a készítmények növelhetik a vérzés kockázatát.
 

A Duloxetine Mylan egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal


A Duloxetine Mylan bevehető étkezés közben és attól függetlenül is. Óvatosnak kell lennie, ha a Duloxetine Mylan szedése alatt alkoholt fogyaszt.
 

Terhesség és szoptatás


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!
 

Közölje kezelőorvosával, ha a Duloxetine Mylan szedése alatt teherbe esik, vagy terhességet tervez!
Csak akkor szedjen Duloxetine Mylan-t, ha előzetesen megbeszélte kezelőorvosával a kezelés lehetséges előnyeit és a magzatra gyakorolt mindenféle lehetséges kockázatot.
 
Bizonyosodjon meg róla, hogy a szülésznő és/vagy a kezelőorvos tud arról, hogy Ön Duloxetine Mylan-t szed.

Ha terhesség alatt szedik, az ehhez hasonló gyógyszerek (ún. SSRI-k) növelhetik egy perzisztens pulmonális hipertóniának (tartósan magas vérnyomás a tüdő ereiben – PPHN) nevezett súlyos állapot kockázatát, ami az újszülöttnél gyorsabb légzést és elkékülést okoz. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában kezdődnek.
Amennyiben ez előfordul az Ön gyermekével, azonnal szóljon a szülésznőnek és/vagy kezelőorvosának!
 
Ha a terhesség vége körüli időszakban Duloxetine Mylan-t szed, gyermekénél felléphetnek bizonyos tünetek a szülés után.

Ezek a tünetek általában a születéskor vagy az azt követő néhány napon belül kezdődnek.

A tünetek közé tartozhat:

♦  petyhüdt izmok, remegés, nyugtalanság, elégtelen táplálkozás, légzészavar és görcsrohamok.

Ha gyermeke születése után ezek közül a tünetek közül bármelyik előfordul, vagy aggódik gyermeke egészsége miatt, szóljon kezelőorvosának vagy a szülésznőnek, akik megfelelő tanácsot tudnak adni.

Közölje kezelőorvosával, ha szoptat.

Szoptatás ideje alatt nem javasolt a Duloxetine Mylan szedése. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

 
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A Duloxetine Mylan-tól álmosnak érezheti magát vagy szédülhet. Ne vezessen gépjárművet, és ne dolgozzon szerszámokkal vagy gépekkel, amíg nem tudja, hogy a Duloxetine Mylan hogyan hat Önre.
 
A Duloxetine Mylan szacharózt tartalmaz

A Duloxetine Mylan szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert. 

 
3. Hogyan kell szedni a Duloxetine Mylan-t

 
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
A Duloxetine Mylan-t szájon át kell bevenni. A kapszulát egészben, egy korty vízzel kell lenyelni.
 
♦  Depresszió és diabéteszes neuropátiás fájdalom

A Duloxetine Mylan szokásos adagja 60 mg naponta egyszer, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot. 
 
♦  Generalizált szorongás

A Duloxetine Mylan szokásos kezdő adagja naponta egyszer 30 mg, ezt követően a legtöbb beteg naponta egyszer 60 mg-ot kap, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot.
Az adagot az Ön, Duloxetine Mylan-ra adott válasza alapján napi 120 mg-ig lehet emelni.
 
Hogy ne felejtse el bevenni a Duloxetine Mylan-t, könnyebb, ha minden nap ugyanabban az időben veszi be.
 
Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mennyi ideig kell a Duloxetine Mylan-t szednie!

Ne hagyja abba a Duloxetine Mylan szedését, illetve ne változtasson a kezelőorvos utasítása nélkül. Betegségének megfelelő kezelése fontos ahhoz, hogy Ön jobban érezhesse magát. Kezelés nélkül az Ön betegsége esetleg nem múlik el, illetve súlyosabbá és nehezebben kezelhetőbbé válhat.
 

Ha az előírtnál több Duloxetine Mylan-t vett be

 
Azonnal hívja kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az előírtnál több Duloxetine Mylan-t vett be!

A túladagolás tünetei közé tartozik az álmosság, kóma, szerotonin szindróma (ritka reakció, mely okozhat fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsroham, hányás és gyors szívverés.
 

Ha elfelejtette bevenni a Duloxetine Mylan-t


Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja, amilyen hamar eszébe jut. Azonban ha elérkezett a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és csak a szokásos dózist vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ne vegyen be több Duloxetine Mylan-t, mint amennyit kezelőorvosa egy napra előírt.
 

Ha idő előtt abbahagyja a Duloxetine Mylan szedését


A kezelőorvos utasítása nélkül NE hagyja abba a kapszulák szedését akkor sem, ha jobban érzi magát!

Ha kezelőorvosa úgy gondolja, hogy már nincs szüksége a Duloxetine Mylan-ra, legalább 2 hét alatt fogja lecsökkenteni az adagot, mielőtt teljesen leállítaná a kezelést. 
 
Néhány betegnél, akik a Duloxetine Mylan szedését hirtelen hagyták abba, az alábbi tünetek jelentkeztek:
 
♦  szédülés, kimerültség, bizsergő, szúrkáló  érzés, elektromos áramütésszerű érzés (különösen a fejben), alvászavarok (valóságosnak tűnő álmok, rossz álmok, álmatlanság), kimerültség, álmosság, nyugtalanság vagy izgatottság, szorongás, hányinger vagy hányás, remegés, fejfájás, izomfájdalom, ingerlékenység, hasmenés, fokozott verejtékezés vagy forgó jellegű szédülés.
 
Ezek a tünetek általában nem súlyosak, és néhány nap alatt elmúlnak, de ha problémát okoznak Önnek, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
 
4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék vagy mérsékelten súlyosak, és gyakran néhány hét alatt megszűnnek.
 
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthetnek)

♦  fejfájás
♦  álmosság 
♦  hányinger
♦  szájszárazság
 
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

♦  étvágytalanság
♦  alvászavar, izgatottság, csökkent nemi vágy, szorongás, az orgazmus elérésének nehézsége vagy hiánya, szokatlan álmok
♦  szédülés, nehézkesség érzése, remegés, zsibbadás, beleértve a bőr zsibbadását vagy bizsergését
♦  homályos látás
♦  fülzúgás (hang észlelése a fülben olyankor is, amikor nincs külső hang)
szívdobogásérzés, 
♦  vérnyomás emelkedés, kipirulás
♦  gyakori ásítozás
♦  székrekedés, hasmenés, gyomorfájás, hányás, gyomorégés vagy emésztési zavar, szelek távozása
♦  fokozott verejtékezés, (viszkető) kiütés
♦  izomfájdalom, izomgörcs
♦  fájdalmas vizelés, gyakori vizelés
♦  merevedési zavar, a magömlés változásai
♦  elesések (főként időseknél), kimerültség
♦  fogyás
 
Az ezzel a gyógyszerrel kezelt, depresszióban szenvedő gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél némi fogyást észleltek, amikor először kezdték el szedni ezt a gyógyszert. Hat hónapnyi kezelést követően testtömegük hasonlóvá vált az azonos életkorú és nemű gyermekek és serdülők testtömegéhez.
 
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

♦  torokgyulladás, ami rekedtséget okoz
♦  öngyilkossági gondolatok, alvászavar, fogcsikorgatás, a tájékozódás zavara, indítékhiány
♦  hirtelen akaratlan izomrángások, nyugtalanság vagy képtelenség a nyugodt ülésre vagy állásra, ingerlékenység, összpontosítási nehézség, az ízérzés megváltozása, a mozgások szabályozásának nehézsége, pl. a koordináció hiánya vagy akaratlan izommozgások, ún. „nyugtalan láb szindróma”, rossz minőségű alvás
♦  pupillatágulat (pupilla: szembogár, a szem közepén lévő sötét pont), látászavar
♦  szédülés vagy forgó jellegű szédülés, fülfájás
♦  gyors vagy szabálytalan szívverés
♦  ájulás, szédülés, szédelgés vagy ájulás felálláskor, a kéz- és/vagy lábujjak hidegsége
♦  szorító érzés a torokban, orrvérzés
♦  vérhányás vagy fekete, ún. szurokszéklet, gyomor-, bélgyulladás, böfögés, nyelési nehézség
♦  májgyulladás, mely hasi fájdalmat és a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződését okozhatja
♦  éjszakai verejtékezés, hólyagok, hideg verejtékezés, érzékenység a napfényre, fokozott hajlam a véraláfutás kialakulására 
♦  izomfeszülés, izomrángás 
♦  vizelési nehézség illetve képtelenség, a vizelés indításának nehézsége, éjszakai vizelési kényszer, a megszokottnál több vizelet ürítése, gyengébb vizeletsugár
♦  kóros hüvelyi vérzés, a megszokottól eltérő menstruációs ciklusok, beleértve az erős, fájdalmas, szabálytalan vagy elhúzódó vérzéseket, szokatlanul enyhe vagy kimaradó vérzések, here- vagy herezacskó-fájdalom  
♦  mellkasi fájdalom, hidegérzet, szomjúság, borzongás, melegérzet, járászavar
♦  hízás
♦  a Duloxetine Mylan-nak lehetnek olyan hatásai, amelyeket nem vesz észre, mint a májenzimek vagy a kálium-, kreatin foszfokináz-, vércukor- vagy koleszterinszint emelkedése a vérben
 
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

♦  súlyos allergiás reakció, mely nehézlégzést vagy szédülést okoz nyelv- vagy ajakduzzanattal, allergiás reakciók 
♦  a pajzsmirigy csökkent működése, ami fáradtságot vagy hízást okozhat 
♦  kiszáradás, alacsony nátriumszint (főleg idős embereknél, a tünetek közé tartozhat: szédülés, gyengeség, zavartság, álmosság vagy nagyfokú fáradtság vagy hányinger vagy hányás, a súlyosabb tünetek: ájulás, görcsrohamok vagy elesés), a vizelet mennyiségét szabályozó, ún. antidiuretikus hormon elégtelen termelődésének tünetegyüttese
♦  öngyilkos viselkedés, mánia (olyan rendellenesség, melynek tünetei a túlzott aktivitás, csapongó gondolatok és az alvásszükséglet csökkenése), érzékcsalódások, erőszakosság és düh
♦  „szerotonin-szindróma” (ritka reakció, mely okozhat: fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsrohamok
♦  megnövekedett szembelnyomás (zöld hályog, glaukóma)
♦  szájnyálkahártya-gyulladás, élénkpiros vér a székletben, rossz lehellet, (hasmenéshez vezető) vastagbélgyulladás
♦  májelégtelenség, a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság)
♦  Stevens-Johnson szindróma (súlyos betegség hólyagokkal a bőrön, a szájban, a szemen és a nemi szerveken), súlyos allergiás reakció, mely a bőr vagy a nyálkahártya hirtelen kialakuló duzzanatát váltja ki (ún. angioödéma)
♦  szájzár
♦  szokatlan szagú vizelet
♦  menopauza (klimax) tünetei, kóros anyatej-termelődés férfiaknál és nőknél
 
Nagyon ritka mellékhatások (amelyek 10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

♦  a bőr ereinek gyulladása (ún. kután vaszkulitisz)
 

Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

5. Hogyan kell a Duloxetine Mylan-t tárolni?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
 
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
 
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
 
Kizárólag a tartályos kiszerelésre: Felbontás után 6 hónapig használható fel.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 
Mit tartalmaz a Duloxetine Mylan?


♦  A készítmény hatóanyaga a duloxetin.
Minden kapszula 30 vagy 60 mg duloxetint tartalmaz (hidroklorid formájában).
 
♦  Egyéb összetevők

Kapszula tartalma
Cukor szemcsék (szacharóz, kukorica keményítő), hipromellóz, makrogol, kroszpovidon, talkum, szacharóz, hipromellóz-ftalát, dietil-ftalát.
 
Kapszulahéj
Brillantkék (E133), sárga vas-oxid (E172) (csak a 60 mg-os kapszula), titán-dioxid (E171), zselatin, ehető arany jelölőfesték (csak a 30 mg-os kapszula) vagy ehető fehér jelölőfesték (csak a 60 mg-os kapszula). Ehető arany jelölő festék: sellak, propilénglikol, erős ammónia oldat, sárga vas-oxid (E172). Ehető fehér jelölő festék: sellak, propilénglikol, nátrium-hidroxid, povidon, titán-dioxid (E171).
 
 
Milyen a Duloxetine Mylan külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Duloxetine Mylan gyomornedv-ellenálló kemény kapszula.
Minden Duloxetine Mylan kapszula pelletekben tartalmazza a hatóanyagot, és bevonata védelmet nyújt a gyomorsav ellen.
 
A Duloxetine Mylan két hatáserősségben kapható: 30 mg és 60 mg.
A 30 mg-os kapszula kupakja átlátszatlan, kék színű, a teste átlátszatlan, fehér színű, a kupak és a test egyaránt arany színű ’Mylan’ és alatta ‘DL 30’ jelöléssel van ellátva.
 
A 60 mg-os kapszula kupakja átlátszatlan, kék színű, a teste átlátszatlan, sárga színű, a kupak és a test egyaránt fehér színű ’Mylan’ és alatta ‘DL 60’ jelöléssel van ellátva.
 
A Duloxetine Mylan 30 mg 7 db, 14 db, 28 db, 49 db, 98 db és 2 x 49 db (gyűjtőcsomagolás) kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban, 7 x 1 db, 28 x 1 db és 30 x 1 db kapszulát tartalmazó adagonként perforált buborékcsomagolásban és 30 db, 100 db, 250 db, és 500 db kapszulát tartalmazó, nedvesség megkötő betéttel ellátott tartályban kerül forgalomba. A nedvesség megkötő betétet nem szabad megenni.
 
A Duloxetine Mylan 60 mg 14 db, 28 db, 49 db, 84 db,  98 db és 2 x 49 db (gyűjtőcsomagolás) kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban, 28 x 1 db, 30 x 1 db és 100 x 1 db kapszulát tartalmazó adagonként perforált buborékcsomagolásban és 30 db, 100 db, 250 db, és 500 db kapszulát tartalmazó, nedvesség megkötő betéttel ellátott tartályban kerül forgalomba. A nedvesség megkötő betétet nem szabad megenni.
 
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Mylan S.A.S., 117 Allée des Parcs, 69800 Saint-Priest
Franciaország
 

Gyártók

McDermott Laboratories Limited t/a Gerard Laboratories t/a Mylan Dublin, Unit 35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange Road, Dublin 13, Írország
 
Mylan Hungary Kft.

Mylan utca 1, Komárom 2900
Magyarország
 
Mylan BV, Dieselweg 25,
3752 LB Bunschoten
Hollandia
 
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
 

België/Belgique/Belgien Mylan bvba/sprl Tél/Tel: + 32 (0)2 658 61 00
 
Lietuva BGP Products UAB  Tel:  +370 5 205 1288
 
 
България Майлан ЕООД Тел: +359 2 44 55 400
 
Luxembourg/Luxemburg Mylan bvba/sprl Tel: + 32 (0)2 658 61 00 (Belgique/Belgien)
 
Česká republika Mylan Pharmaceuticals.s.r.o. Tel: +420 222 004 400
 
Magyarország Mylan EPD Kft. Tel: + 36 1 465 2100
 
Danmark Mylan AB Tlf: + 46 855 522 750  (Sverige)
 
Malta V.J. Salomone Pharma Ltd. Tel: + 356 21 22 01 74
 
Deutschland Mylan dura GmbH  Tel: + 49-(0) 6172 888 01
 
Nederland Mylan BV Tel: +31 (0)20 426 3300
Eesti BGP Products Switzerland GmbH Eesti filiaal  Tel: +372 6363 052
 
Norge Mylan AB Tel: + 46 855 522 750 (Sverige)
 
Ελλάδα  Generics Pharma Hellas ΕΠΕ  Τηλ:  +30 210 993 6410
 
Österreich Arcana Arzneimittel GmbH Tel.: +43 1 416 2418
 
España Mylan Pharmaceuticals, S.L Tel: + 34 900 102 712
 
Polska Mylan Healthcare Sp. z o.o. Tel: + 48 22 546 64 00
 
France Mylan S.A.S Tel: + 33 4 37 25 75 00
 
Portugal Mylan, Lda. Tel: + 351 21 412 72 56
 
Hrvatska Mylan Hrvatska d.o.o Tel: +385 1 23 50 599
 
România A&G Med Trading SRL Tel: + 4021 332 49 91
 
Ireland Generics [UK] Ltd. Tel: + 44 1707 853000 (United Kingdom)
 
Slovenija GSP Proisvodi d.o.o. Tel: + 386 1 236 31 85
 
Ísland Mylan AB Tel: + 46 855 522 750 (Svíþjóð)
 
Slovenská republika Mylan s r. o  Tel: +421 2 32 199 100
 
Italia Mylan S.p.A Tel: + 39 02 612 46923
 
Suomi/Finland Mylan OY Puh/Tel: +358 20 720 9555
 
Κύπρος Pharmaceutical Trading Co. Ltd. Τηλ: + 357 99403969
 
Sverige Mylan AB  Tel: + 46 855 522 750
 
Latvija BGP Products SIA  Tel: + 371 676 055 80
 
United Kingdom Generics [UK] Ltd Tel: +44 1707 853000
 
 
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 
 
A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség internetes honlapján (http://www.ema.europa.eu/) található.
 

A betegtájékoztató az EU/EGT összes hivatalos nyelvén elérhető Európai Gyógyszerügynökség internetes honlapján

 

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
megtanítja Önmagán segíteni
.

30 286 2097
H-P: 08-19

27.940 Ft/óra

(22 eFt/óra + 5.940 Ft ÁFA)
 

Kokárdák, kokárda-sor

- ♦ -

Volodimir ZeLEnszkij
A nép (titkos)szolgája,
akit az ukrán nép nyakára ültettek titkosszolgák, hogy
a nép szolgálja.
 
Budapest 1944 - angolszász (amerikai és angol) bombázés után

- ♦ -


Gender, kender... - egy tőről fakad.


Még, hogy a nem csak társadalmi kreálmány.
Megbeszéltétek ezt a csődörrel, kakassal,
bikával, kossal, kandisznóval és párjaikkal is?!


- ♦ -
 

ÁRNYÉKKORMÁNY, ÁRNYÉKSZÉKÉN...


                                                 "KÉSZ...

"Kész....ülök." - a D-kán

                                                 ...ÜLÖK."

a D-kán

- ♦ -

Holmes-Rahe Életesemény (Stresszor) Skála

Melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?

Melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok ALTATÓ elhagyásra! Csak az olvasson tovább, aki már felismerte, vagy erősen gyanítja, hogy sajnos altató-függővé vált. Szóval: melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?
Andante (zaleplon)
5 szavazat (1%)
Dormicum (midazolám, BZD)
45 szavazat (7%)
Edluar (zolpidem)
4 szavazat (1%)
Eunoctin (nitrazepam, BZD)
18 szavazat (3%)
Gerodorm (cinolazepám, BZD)
84 szavazat (13%)
Hypnogen (zolpidem)
11 szavazat (2%)
Imovane (zopiklon)
28 szavazat (4%)
Sanval (zolpidem)
128 szavazat (20%)
Signopam (temazepam, BZD)
8 szavazat (1%)
Somnogen (zolpidem)
5 szavazat (1%)
Somnol (zopiklon)
25 szavazat (4%)
Stilnox (zolpidem)
96 szavazat (15%)
Zolep (zolpidem)
31 szavazat (5%)
Zolpidem-Ratiopharm (zolpidem)
31 szavazat (5%)
Zolpidem Vitabalans (zolpidem)
4 szavazat (1%)
Zolsana (zolpidem)
71 szavazat (11%)
Zopigen (zopiklon)
42 szavazat (7%)
Zopitidin (zopiklon)
8 szavazat (1%)
644 szavazat összesen

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Kariko KataWIN

Nobel Prize - Kariko KataWIN

Figyelmeztetés! 

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, semmilyen esetben sem helyettesítik az Ön választott szakemberének véleményét! Gyógyszerekkel kapcsolatban a kockázatokról és mellékhatásokról, olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Nem gyógyszer termékekkel kapcsolatban a kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
 

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb