Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Agomelatin Teva 25 mg filmtabletta betegtájékoztató - 2021.07.


 
Agomelatin Teva 25 mg filmtabletta


agomelatin
 

Agomelatin Teva (agomelatin) antidepresszáns
 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 

1. Milyen típusú gyógyszer az Agomelatin Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 

Az Agomelatin Teva az agomelatin hatóanyagot tartalmazza. Ez az antidepresszánsoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, és Ön az Agomelatin Teva-t depressziója kezelésére kapta.

Az Agomelatin Teva-t felnőtteknél alkalmazzák.
 
A depresszió egy folyamatosan jelenlévő kedélyállapot-zavar, ami befolyásolja a mindennapi életvitelt. A depresszió tünetei személyenként eltérők, de gyakran észlelhető mélységes szomorúság, értéktelenség érzése, a kedvenc foglalatosságok iránti érdeklődés elvesztése, alvászavarok, lassultság érzése, szorongás érzése, testtömegváltozás.
 
Az Agomelatin Teva-tól várható előnyös hatás, hogy csökkenti és fokozatosan megszünteti a depresszió miatt fennálló tüneteket.

 
2. Tudnivalók az Agomelatin Teva szedése előtt

 
Ne szedje az Agomelatin Teva-t

♦  ha allergiás az agomelatinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
♦  ha a mája nem működik megfelelően (májkárosodás esetén);
♦  ha fluvoxamint (szintén a depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer) vagy ciprofloxacint (egyfajta antibiotikum) szed
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések


Az Agomelatin Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Fennállhatnak olyan körülmények, amelyek miatt az Agomelatin Teva nem feltétlenül megfelelő gyógyszer az Ön számára:

♦  Ha olyan gyógyszert szed, amelyről ismert, hogy hatással van a májra. Kérje ki kezelőorvosa tanácsát, hogy melyek ezek a gyógyszerek.
♦  Ha Ön elhízott vagy túlsúlyos, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
♦  Ha Ön cukorbeteg, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
♦  Ha a kezelés előtt magas a májenzimek szintje az Ön vérében, akkor kezelőorvosa mérlegeli, hogy az Agomelatin Teva megfelel‑e az Ön számára.
♦  Ha úgynevezett bipoláris betegsége van, vagy ha korábban előfordultak már Önnél vagy a kezelés alatt alakulnak ki mániás tünetek (kórosan felfokozott izgatottság és érzelmek időszaka), tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, vagy ha folytatni szeretné a szedését (lásd még „Lehetséges mellékhatások” cím alatt a 4. pontban).
♦  Szellemi hanyatlás (demencia) esetén, a kezelőorvos egyénre szabott mérlegelés alapján dönti el, hogy az Agomelatin Teva alkalmazása megfelelő-e az Ön számára.

Agomelatin Teva-kezelés alatt mit kell tenni a májat érintő, esetleg súlyos problémák elkerülése érdekében:

A kezelése megkezdése előtt kezelőorvosának ellenőriznie kellett, hogy az Ön mája megfelelően működik-e. Néhány betegnél előfordulhat, hogy az Agomelatin Teva-kezelés során vérükben megemelkedik a májenzimek mennyisége.

Emiatt ellenőrző vérvizsgálatok szükségesek a következő időpontokban:
 
a kezelés előtt vagy az adag emelésekor kb. 3 hét elteltével kb. 6 hét elteltével kb. 12 hét elteltével kb. 24 hét elteltéve
Vérvétel  √  √  √  √  √

 
Kezelőorvosa ezen vizsgálatok eredményét mérlegelve dönt majd az Agomelatin Teva-kezelés folytatásáról vagy leállításáról. (Lásd még a 3. pontban: „Hogyan kell szedni az Agomelatin Teva-t?”)
 
Figyeljen azokra a jelekre és tünetekre, amelyek arra utalhatnak, hogy a mája nem működik megfelelően!

Ha az alábbi májbetegségre utaló jelek és tünetek valamelyikét észleli, sürgősen forduljon orvoshoz:

♦  szokatlanul sötét vizelet, világos széklet, besárgult bőr/szemfehérje, fájdalom a has jobb felső részében, szokatlan fáradtság (különösen, ha az előző tünetek valamelyikével együtt jelentkezik).

Az orvos azt javasolhatja Önnek, hogy hagyja abba az Agomelatin Teva szedését.
 
Öngyilkossági gondolatok és depressziójának súlyosbodása
 
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb idő is lehet.
 
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt.
 
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évesnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának kockázata. Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy menjen kórházba.
 
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztók.

Idősek

Az agomelatin hatását nem igazolták 75 éves vagy idősebb betegeknél. Az Agomelatin Teva tehát nem alkalmazható ezeknél a betegeknél.
 
Gyermekek és serdülők

Az Agomelatin Teva nem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél (18 éves kor alatt).
 

Egyéb gyógyszerek és az Agomelatin Teva


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
NE szedje együtt az Agomelatin Teva-t bizonyos gyógyszerekkel (lásd még a 2. pontban „Ne szedje az Agomelatin Teva-t”):

♦  a fluvoxamin (a depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer) és a ciprofloxacin (egy antibiotikum) módosíthatják a vérben az agomelatin várható adagját.
 
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:

♦  propranolol (egy úgynevezett béta-blokkoló gyógyszer, amit a magas vérnyomás kezelésére használnak),
♦  enoxacin (antibiotikum).

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha naponta több mint 15 szál cigarettát szív.


Az Agomelatin Teva egyidejű bevétele alkohollal


Az Agomelatin Teva-kezelés ideje alatt nem tanácsos alkoholt fogyasztani.
 

Terhesség és szoptatás

 
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Szoptatás
 
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha szoptat, mert a szoptatást az Agomelatin Teva-kezelés idejére le kell állítani.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 
Előfordulhat, hogy szédülést vagy álmosságot tapasztal, ami befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne, győződjön meg arról, hogy reakciói normálisak.
 
Az Agomelatin Teva laktózt és nátriumot tartalmaz
 
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.
 

3. Hogyan kell szedni az Agomelatin Teva-t?

 
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
Az Agomelatin Teva ajánlott adagja egy tabletta (25 mg) naponta, az esti lefekvés előtt bevéve. Egyes esetekben kezelőorvosa nagyobb adagot (50 mg) rendelhet, vagyis ekkor két tablettát kell egyszerre bevennie az esti lefekvés előtt.

Az Agomelatin Teva a legtöbb depressziós betegnél a kezelés megkezdése után két héten belül kezd hatni a depresszió tüneteire. Kezelőorvosa tovább folytathatja az Agomelatin Teva-kezelést akkor is, ha Ön már jobban érzi magát, annak érdekében, hogy megelőzze a depresszió visszatérését.
 
Hogyan válthat át egy antidepresszáns gyógyszerről (SSRI/SNRI) Agomelatin Teva-ra?

Ha a kezelőorvosa megváltoztatja a korábbi antidepresszáns gyógyszerét úgynevezett SSRI-ról vagy SNRI-ról Agomelatin Teva-ra, el fogja magyarázni, hogyan kell abbahagynia a korábbi gyógyszere szedését, miközben elkezdi szedni az Agomelatin Teva-t.

Előfordulhat, hogy néhány hétig a korábbi gyógyszer abbahagyásával összefüggő elvonási tüneteket tapasztal, még akkor is, ha fokozatosan csökkentették a korábbi antidepresszáns adagját.
 
Az elvonási tünetek a következők lehetnek: szédülés, bágyadtság, alvási zavarok, nyugtalanság vagy szorongás, fejfájás, hányinger, hányás és hidegrázás. Ezek a tünetek általában enyhék, vagy közepesen súlyosak, és néhány napon belül maguktól megszűnnek.

Ha az Agomelatin Teva-t a korábbi gyógyszeradag fokozatos csökkentése közben kezdi el szedni, az esetleges elvonási tüneteket nem szabad összetéveszteni az Agomelatin Teva korai hatásának elmaradásával. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy miként a legjobb abbahagynia korábbi antidepresszáns gyógyszerét, amikor Agomelatin Teva-t kezd szedni.
 
A májműködés ellenőrzése (lásd még 2. pont):

Kezelőorvosa a kezelés megkezdése előtt, majd később többször is, általában a 3., a 6., a 12. és a 24. héten laboratóriumi vizsgálatra fogja Önt küldeni, hogy ellenőrizze a májműködését.
Ha kezelőorvosa 50 mg-ra emeli az adagot, a májműködés laboratóriumi vizsgálatát újra el kell végezni az emeléskor, majd ezt követően általában a 3., a6., a 12. és a 24. héten. A későbbiekben is szükség lehet hasonló vizsgálatokra, amennyiben ezt kezelőorvosa indokoltnak látja.
NEM SZABAD szednie az Agomelatin Teva-t, ha májműködése nem megfelelő.
 
Ha vesebetegsége van, kezelőorvosa egyedi mérlegelés alapján dönti el, hogy az Agomelatin Teva alkalmazása biztonságos-e az Ön számára.
 
Az alkalmazás módja

Az Agomelatin Teva szájon át alkalmazandó. A tablettát egy pohár vízzel nyelje le. Az Agomelatin Teva étellel vagy anélkül is bevehető.
 
A kezelés időtartama

Az Ön depresszióját elégséges ideig, legalább 6 hónapig kell kezelni, a tünetmentesség biztosítása érdekében.
 
Kezelőorvosa tanácsa nélkül NE hagyja abba a gyógyszer szedését, még akkor se, ha jobban érzi magát.

 
Ha az előírtnál több Agomelatin Teva-t vett be


Ha az előírtnál több Agomelatin Teva-t vett be, vagy ha például egy gyermek véletlenül bevette a gyógyszert, azonnal forduljon kezelőorvosához.

Az agomelatin túladagolásával kapcsolatban kevés a tapasztalat, de az észlelt tünetek között jelentettek felhasi fájdalmat, álmosságot, fáradtságot, izgatottságot, szorongást, feszültséget, szédülést, a bőr és a nyálkahártyák kékes elszíneződését (cianózis) és rossz közérzetet.


Ha elfelejtette bevenni az Agomelatin Teva-t


Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Egyszerűen csak vegye be a következő adagot a megszokott időben.

A tablettákat tartalmazó buborékcsomagolásra nyomtatott naptár segítségével könnyebb visszaemlékeznie, hogy mikor vette be legutóbb az Agomelatin Teva-t.

 
Ha idő előtt abbahagyja az Agomelatin Teva szedését


Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyja a gyógyszer szedését.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 
4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
A legtöbb mellékhatás enyhe vagy közepesen súlyos. Ezek általában a kezelés első két hetében fordulnak elő, és rendszerint átmenetiek.
 
A mellékhatások a következők lehetnek:

Nagyon gyakori mellékhatások
(10 betegből több mint 1 beteget érinthetnek)

♦  fejfájás
 
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

♦  szédülés,
♦  álmosság (szomnolencia),
♦  álmatlanság (inszomnia),
♦  hányinger,
♦  hasmenés,
♦  székrekedés,
♦  hasi fájdalom,
♦  hátfájás,
♦  fáradtság,
♦  szorongás,
♦  szokatlan álmok,
♦  emelkedett májenzimszintek a vérben,
♦  hányás,
♦  testtömeg-növekedés.
 
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

♦  migrén,
♦  a kéz és a láb ujjainak zsibbadása (paresztézia),
♦  homályos látás,
♦  a lábak hirtelen, akaratlan mozgásával járó betegség (nyugtalan láb szindróma),
♦  fülcsengés,
♦  fokozott verejtékezés (hiperhidrózis),
♦  ekcéma,
♦  viszketés,
♦  csalánkiütés,
♦  izgatottság,
♦  ingerlékenység,
♦  nyugtalanság,
♦  agresszív viselkedés,
♦  rémálmok,
♦  mánia/hipománia (lásd még „Figyelmeztetések és óvintézkedések” cím alatt a 2. pontban),
♦  öngyilkossági gondolatok vagy viselkedés,
♦  zavartság,
♦  testtömegcsökkenés,
♦  izomfájdalom.
 
Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

♦  súlyos bőrelváltozások (kivörösödő bőrkiütés),
♦  arcduzzanat (ödéma),
♦  az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok vizenyős duzzanata, ami nehézlégzést vagy nyelési nehézséget okozhat (angioödéma),
♦  májgyulladás,
♦  a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése (sárgaság),
♦  májelégtelenség (jelentettek néhány, halállal vagy májátültetéssel végződött esetet),
♦  hallucinációk,
♦  a beteg nem képes nyugodtan maradni (testi és mentális nyugtalanság miatt),
♦  a beteg nem képes teljesen kiüríteni a húgyhólyagját.

 
Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

5. Hogyan kell az Agomelatin Teva-t tárolni?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 
Mit tartalmaz az Agomelatin Teva?

♦  A készítmény hatóanyaga az agomelatin. 25 mg agomelatint tartalmaz (agomelatin-karbamid kokristály formájában) filmtablettánként.

♦  Egyéb összetevők:
♦  tablettamag: laktóz-monohidrát, kalcium-hidrogénfoszfát-dihidrát, nátrium-keményítő-glikolát (A típusú), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.
♦  tablettabevonat: laktóz-monohidrát, hipromellóz, sárga vas-oxid (E172), makrogol 4000, titán-dioxid (E171).

Milyen az Agomelatin Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
 
Az Agomelatin Teva 25 mg filmtabletta sötétsárga, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán „25” mélynyomású jelzéssel ellátva. Méretek: megközelítőleg 8,5 mm × 4,5 mm.
 
Az Agomelatin Teva 14, 28, 56, 84, 91 és 98 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül forgalomba.
 
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegbiztonsággal nem összefüggő további adatok elolvashatók a gyógyszerek dobozában megtalálható betegtájékoztatón. - K.L.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.07.

Forrás: https://www ogyei.gov.hu

Dr. Kopácsi László
pszichiáter, life coach, benzodiazepin blogger
gyógyszer-leszokás tanácsadó
Nem rendelek már
Segítek Önmagán Segíteni

facebook

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb