Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Mit eszel?! Mik azok a benzodiazepinek?


Mit eszel?! Mik azok a benzodiazepinek? „Elnyomók” a fejekben. A benzodiazepinek a pszichiáterek és a nem-pszichiáter orvosok által az egyik leggyakrabban receptre felírt gyógyszerek. Olyan pszichoaktív (tudatmódosító) gyógyszercsoport, melynek tagjai a központi idegrendszeri depresszánsként („elnyomójaként”) működnek. Ezzel csökkentik a feszültséget (szorongásoldás), így csökkentik az éberséget (altató hatás), ekképpen csökkentik az izomtónust (izomlazítás) és ily módon oldják az epilepsziás görcsöket (antiepileptikus hatás), vagy okoznak koncentráció- és memóriazavart, amit a műtétek előtti premedikációban, érzéstelenítésre és a negatív emlékek kitörlésére használ az orvostudomány.

Ugyan a véletlenszerű vagy akaratlagos benzodiazepin túladagolás ritkán okoz halált, azért más gyógyszerekkel, illetve alkohollal és illegális szerekkel együtt igen veszélyes ez a gyógyszercsoport.
 

A benzodiazepinek története


Az első benzodiazepin a klórdiazepoxid (eredeti nevén: Librium) volt, amelyet 1960-ban hoztak forgalomba a világ nagy gyógyszerpiacain. Nálunk néhány éves késéssel Elenium néven került gyógyszertári forgalomba. Ott van most is a gyógyszertári polcokon. Tehát idén 54 éves (!) az Elenium (klórdiazepoxid). Őskövület. „Paleolit diéta…”

A gyógyszergyártók a benzodiazepin-boom óriási sikerén felbuzdulva leszintetizáltak még vagy 3.000 benzodiazepin változatot. Forgalomba aztán világszerte kb. 50 került ezekből a benzodiazepin-analógokból.

Minden idők legnagyobb benzodiazepin siker sztoriját a diazepam (külföldön: Valium; Hazánkban: Seduxen) aratta. Egészen elképesztő mértékben sikerült a gyógyszergyártónak elterjeszteni a világban. Nagyüzemi gyógyszermarketinggel a legelterjedtebb vényköteles gyógyszerré tették 1972 és 1978 között!
Volt aztán egy második benzo-boom is a 80-as, 90-es években, melyet a Xanax (alprazolam; Xanax, Frontin, Helex), Clonopin (klonazepam, Rivotril, Clonazepam) ill. az Ativan (lorazepam; Rilex, Lorazepam Aramis) forgalomba hozatalával értek el.

Igen gyorsan, már a 60-as években kiderült, hogy a benzodiazepinek folyamatos, nagydózisú használata gyógyszer-toleranciához (hatáscsökkenéshez), majd benzodiazepin-függőséghez és ennek részeként durva benzodiazepin megvonási tünetekhez vezethet.

A benzodiazepinek forgalmazásában érdekelt gyógyszeripari lobbi azonban kb. 2 évtizedig semmit sem tett a túlzott gyógyszer felírások, nyugtatózások, agyongyógyszerelések csökkentéséért.

Igazán akkor kezdett stratégiáján módosítani, amikor a nyolcvanas években nemzetközi mozgalom kezdett kibontakozni a pszichiátriai szerek, ezen belül is először a szorongásoldók és nyugtatók, majd az antidepresszánsok okozta gyógyszerfüggőségek ellen.

Ennek a média által is felkarolt, nemzetközi (angol, amerikai, japán) betegszervezetek által kifejtett nyomásgyakorlásnak az eredményeképpen változtatott a gyógyszergyártók meghosszabbított kezeként működő nemzetközi orvos szakmai lobbi a benzodiazepinek terápiás javaslatán, és került be a szedés-korlátozás a betegtájékoztatókba, gyógyszer leiratokba, szakmai ajánlásokba.

Ezzel a kikényszerített lépéssel papíron, számon kérhető módon – látszólag – minden rendben lett a benzodiazepin-fronton (pl.: Frontin-fronton). Innentől fogva sem a gyógyszergyártók, sem a szakmai szervezetek nem felelősségre vonhatók.

Megtörtént a felelősség-szétterítése azon a gyógyszerforgalmazásban kulcsszerepet játszó közvetlen gyógyszerfelírók felé, akik egyszer majd egyénileg, személyükben már felelősségre vonhatóak lesznek a sokszor hanyag receptírási gyakorlatuk miatt. A gyógyszergyárak és szakmai kollégiumok pedig bátran lobogtathatják dokumentumaikat, hogy ők aztán mindent megtettek, leírtak a benzodiazepin-függőség elkerülése, megelőzése érdekében.

A benzodiazepinek forgalmazása a fejlettebb államokban, a tudatosabb „vásárlási szokások”, a felelősebb gyógyszerfelírási, gyógyszer kiváltási és gyógyszer szedési gyakorlat miatt már nem növekszik. Telítetté vált a piac. Egyre több a joggal óvatos pszichiátriai gyógyszerszedő.  
 

A benzodiazepinek felírása


A benzodiazepineket a legkülönbözőbb problémákra írják fel okkal és gyakran ok nélkül az orvosok. A pszichiáterek a hivatalos ajánlásoknak megfelelően szorongásos betegségek (pánikroham, szociális fóbia, stb.) és álmatlanság kezelésére írnak fel legtöbbször benzodiazepin recepteket.
 
De bizony igen sokszor adják „antidepresszánsként”, vagy kezelnek vele krónikus szorongást, krónikus alvászavart, holott a benzodiazepinek hosszabbtávon bizonyítottan rontják a depressziós tüneteket, súlyosbítják az alvászavart.
 
A nem-pszichiáter kollégák pedig – a rendelői tapasztalatom szerint – a legkülönbözőbb, krónikus pszichoszomatikus betegségek és tünetek csökkentésére használják a benzókat.
 

A benzodiazepinek hatása


Hogy működnek a „lesz@rom” tabletták? A benzodiazepinek szelektíven hatnak az agy legfontosabb gátló idegingerületátvivő anyagát (neurotranszmitterét), a GABA-t (gamma-amino vajsavat) „előállító” neuronokra. Ugyanazokra a központokra, ahová az alkohol és a heroin is kötődik… Ezért van közöttük súlyos, akár életveszélyes alkohol és gyógyszer, illetve gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatás.
 
Amikor valaki benzodiazepint vesz be, az gyorsan felszívódik, bekerül a véráramba, onnan az agyba, ahol elkezd feldúsulni. Ennek hatására az előbb említett GABA gátló hatása felerősödik. Következésképpen a bevett gyógyszer hatóanyagától és dózisától függően: nyugalom, álmosság szállja meg az embert, figyelme elkalandozik, elernyednek az izmai. Ez a „lesz@rom” hatás. Segítség az egyhelyben járáshoz, toporgáshoz...
 
A gyógyszerre szoruló, vagy önmagát gyengének, gyógyszerre szorulónak tartó ember körül ugyanúgy ott dübörögnek a tények, várják a valódi megoldást a valódi problémák. Azért elegendő a rendeléseimen minimális mennyiségű gyógyszert használni, ha egyáltalán kell, mert a problémák valós megoldásában is segítek.
 
Bizonyos esetekben a benzodiazepineknek, akár az alkoholnak (lásd: patológiás részegség) paradox hatásai lehetnek. Az elvárttal éppen ellentétes panaszok és tünetek, pl.: idegesség, szorongás, izzadás, feszültség, nyugtalanság, és rémálmok léphetnek fel.
 

A hazai szorongáscsökkentő benzodiazepinek

  alprazolam (Xanax, Helex, Frontin)
  klonazepam (Rivotril, Clonazepam)
  diazepam (Seduxen)
  lorazepam (Rilex, Lorazepam)
  medazepam (Rudotel, Medazepam)
  klórdiazepoxid (Elenium)
  klobazam (Frisium)

A benzodiazepin altatókról most nem esik szó.Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

 Hozzászólások
Avatar
Vendég
2017.09.11. 12:17

Nagyon egyetértek,  de  megoldani nehéz....

Hozzászólás szövege
Ellenőrző kód

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
segít Önmagán segíteni
.

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:

30 286 2097
H-P: 08-19

Laptop, v. PC használata ajánlott ennyi információhoz!

Kedves Bagdy Emőke, köszönöm!

 Mint gyermek, aki már pihenni vágyik
és el is jutott a nyugalmas ágyig
még megkérlel, hogy: „Ne menj el, mesélj” -
(igy nem szökik rá hirtelen az éj)
s mig kis szive nagyon szorongva dobban,
tán ő se tudja, mit is kiván jobban,
a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:
igy kérünk: Ülj le közénk és mesélj.
Mondd el, mit szoktál, bár mi nem feledjük,
mesélj arról, hogy itt vagy velünk együtt
s együtt vagyunk veled mindannyian,
kinek emberhez méltó gondja van.
Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.
Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén,
hadd lássunk át magunkon itt ez estén.
Párnás szavadon át nem üt a zaj -
mesélj arról, mi a szép, mi a baj,
emelvén szivünk a gyásztól a vágyig.
Most temettük el szegény Kosztolányit
s az emberségen, mint rajta a rák,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fő-e uj méreg, mely közénk hatol -
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?...
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb...
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

József Attila: Thomas Mann üdvözlése
1937. január eleje

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
638 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2729 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1416 szavazat (30%)
4783 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Tisztelem ...


GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb