Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Mirzaten Q-Tab 15 mg, Mirzaten Q-Tab 30 mg, Mirzaten Q-Tab 45 mg szájban diszpergálódó tabletta betegtájékoztatók - 2020.08.


Mirzaten Q-Tab 15 mg szájban diszpergálódó tabletta
Mirzaten Q-Tab 30 mg szájban diszpergálódó tabletta
Mirzaten Q-Tab 45 mg szájban diszpergálódó tabletta


mirtazapinMielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma


1. Milyen típusú gyógyszer a Mirzaten Q-Tab és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Mirzaten Q-Tab szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Mirzaten Q-Tab tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Mirzaten Q-Tab tablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 


1. Milyen típusú gyógyszer a Mirzaten Q-Tab és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
A Mirzaten Q-Tab az antidepresszáns gyógyszerek csoportjába tartozik.
A Mirzaten Q-Tab a depresszió kezelésére használatos gyógyszer felnőtteknél.

A Mirzaten Q-Tab 1-2 hét szedés után kezd hatni. 2-4 hét után kezdi érezni a javulást. Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha 2-4 hét után nem érzi jobban magát vagy rosszabbul érzi magát. További információ a 3. „Mikor várható a javulás?” című pontban van.
 


2. Tudnivalók a Mirzaten Q-Tab szedése előtt


Ne szedje a Mirzaten Q-Tab tablettát

♦  ha allergiás a mirtazapinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
Ebben az esetben, mielőtt bevenné a Mirzaten Q-Tab-ot, feltétlenül beszéljen kezelőorvosával minél hamarabb.
♦  ha Ön úgynevezett monoamin oxidáz gátló (MAO-gátló) gyógyszereket szed vagy szedett mostanában (az elmúlt 2 héten belül).
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések


A Mirzaten Q-Tab szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

♦  Ha a mirtazapin vagy más gyógyszerek szedését követően korábban súlyos bőrkiütés vagy bőrhámlás, hólyagosodás és/vagy szájsebesedés alakult ki Önnél.


A Mirzaten Q-Tab fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

Súlyos bőrreakciókat, köztük Stevens–Johnson-szindrómát (SJS), toxikus epidermális nekrolízist (TEN), valamint eozinofíliával és szisztémás tünetekkel járó gyógyszerreakciót (DRESS) jelentettek a mirtazapin alkalmazásával összefüggésben.

Hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha ezen súlyos bőrreakciók 4. pontban leírt tüneteinek bármelyikét észleli.

Ha korábban súlyos bőrreakció alakult ki Önnél, a mirtazapin-kezelést nem szabad újrakezdeni.


Gyermekek és serdülők
 
A Mirzaten Q-Tab általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére, mivel hatásosságát nem állapították meg.

Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye.

Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Mirzaten Q-Tab-ot, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá.
Amennyiben a kezelőorvos Mirzaten Q-Tab-ot írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Mirzaten Q-Tab készítményt szedi.

Emellett a Mirzaten Q-Tab készítmény hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

Ezenkívül ebben a korcsoportban sokkal gyakrabban figyeltek meg jelentős súlynövekedést a Mirzaten Q-Tab-bal való kezelés során, mint a felnőtteknél.


Öngyilkossági gondolatok és depressziójának súlyosbodása

Ha Ön depresszióban szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt.
 
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évesnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet
, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról,és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.Továbbá a Mirzaten Q-Tab fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ha Ön az alábbi betegségek valamelyikében szenved vagy valaha szenvedett.
 
Amennyiben még nem tette meg, mondja el kezelőorvosának, ha ilyen betegségben szenved, mielőtt elkezdené szedni a Mirzaten Q-Tab-ot:

♦  görcsrohamok (epilepszia)
Amennyiben görcsrohamok jelentkeznek Önnél, vagy a szokásos rohamok gyakoribbá válnak, hagyja abba a Mirzaten Q-Tab szedését és azonnal keresse fel a kezelőorvosát!
♦  májbetegség, beleértve a sárgaságot
Sárgaság kialakulása esetén hagyja abba a Mirzaten Q-Tab szedését és azonnal keresse fel a kezelőorvosát!
♦  vesebetegség
♦  szívbetegség vagy alacsony vérnyomás
♦  skizofrénia
Amennyiben a meglévő pszichés tünetek, mint például a paranoid gondolatok gyakoribbá vagy súlyosabbá válnak, azonnal keresse fel a kezelőorvosát!
♦  mániás depresszió (váltakozó emelkedett hangulatú/túlzottan tevékeny illetve levert hangulatú időszakok)
Ha úgy érzi, hogy hangulata kezd túlzottan emelkedetté válni vagy túlságosan izgatottnak érzi magát, hagyja abba a Mirzaten Q-Tab szedését és azonnal keresse fel a kezelőorvosát!
♦  cukorbetegség (előfordulhat, hogy az inzulin vagy más cukorbetegség ellen szedett gyógyszerének adagját módosítani kell)
♦  szembetegség, mint pl. emelkedett szembelnyomás (zöld hályog)
♦  vizelési nehézség, ami valószínűleg prosztata-megnagyobbodás miatt alakulhatott ki
♦  bizonyos szívbetegségek, amikor szívritmuszavarok jelentkezhetnek, pl. mostanában elszenvedett szívinfarktus, szívelégtelenség, vagy bizonyos gyógyszerek alkalmazása, melyek hatással lehetnek a szívritmusra
♦  ha Ön fertőzés jeleit tapasztalja magán, mint pl. megmagyarázhatatlan okokból kialakuló magas láz, torokfájás vagy szájfekély
Hagyja abba a Mirzaten Q-Tab szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát, hogy vérvizsgálatot végezhessenek Önnél.
Ritka esetben ezek a tünetek a csontvelőben történő vérsejttermelődés zavarának a jelei lehetnek. Amellett, hogy ritkán fordulnak elő, ezek a tünetek leginkább a kezelés 4.6. hetében jelentkeznek.
♦  ha Ön idős beteg
Érzékenyebb lehet ugyanis a depresszió ellenes gyógyszerek mellékhatásaira.
 

Egyéb gyógyszerek és a Mirzaten Q-Tab
 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Mirzaten Q-Tab-ot ne szedje együtt
 
♦  úgynevezett monoamin oxidáz gátlókkal (MAO-gátlókkal).
Továbbá ne szedjen Mirzaten Q-Tab-ot a MAO-gátló kezelés abbahagyása utáni két hétben. A Mirzaten Q-Tabkezelés abbahagyása utáni két hétben pedig ne szedjen MAO-gátlót.
MAO-gátló pl. a moklobemid, tranilcipromin (mindkettő depresszió ellenes gyógyszer) és a szelegilin (Parkinsonkór kezelésére használt gyógyszer).

Kellő körültekintéssel alkalmazza a Mirzaten Q-Tab-ot, ha az alábbi gyógyszerekkel együtt szedi:

♦  depresszió ellenes szerekkel pl. SSRI-kkel, venlafaxinnal és L-triptofánnal vagy triptánokkal (migrén kezelésére alkalmazzák), tramadollal (fájdalomcsillapító), linezoliddal (antibiotikum), lítiummal (pszichiátriai betegségek kezelésére alkalmazzák), metilénkékkel (a vér magas methemoglobin szintjének kezelésére használják) és közönséges orbáncfűHypericum perforatum készítményekkel (egy depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövénykészítmény).
Nagyon ritka esetekben a Mirzaten Q-Tab önmagában, vagy a Mirzaten Q-Tab ezen gyógyszerekkel együtt alkalmazva úgynevezett szerotonin szindróma kialakulását eredményezheti. A szindróma néhány tünete: megmagyarázhatatlan láz, verejtékezés, emelkedett pulzus, hasmenés, (irányíthatatlan) izomösszehúzódások, hidegrázás, hiperaktív reflexek, nyugtalanság, hangulatváltozások és tudatzavar. Amennyiben ezek közül a tünetek közül egyszerre több is jelentkezik Önnél, azonnal mondja el kezelőorvosának.
♦  egy nefazodon nevű depresszió ellenes gyógyszerrel
A Mirzaten Q-Tab mennyiségét növelheti ugyanis a vérében. Értesítse kezelőorvosát, ha ezt a gyógyszert szedi. Szükség lehet a Mirzaten Q-Tab dózisának csökkentésére, vagy ha a nefazodon-kezelést abbahagyja, a Mirzaten Q-Tab dózisának újbóli növelésére.
♦  szorongás és álmatlanság kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel, mint pl. a benzodiazepinek; skizofrénia kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel, mint pl. az olanzapin; allergia kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel, mint pl. a cetirizin; erős fájdalom csillapítására alkalmazott gyógyszerekkel, mint pl. a morfin
A Mirzaten Q-Tab ezekkel a gyógyszerekkel együtt alkalmazva növelheti az ezen gyógyszerek okozta álmosságot.
♦  fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel, mint baktériumok okozta fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel (pl. eritromicinnel), gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel (pl. ketokonazollal) és HIV/AIDS kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel (HIV-proteáz gátlókkal) és gyomorfekély kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel (pl. cimetidinnel).
A Mirzaten Q-Tab-bal kombinálva ezek a gyógyszerek növelhetik a Mirzaten Q-Tab mennyiségét az Ön vérében. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben ezeket a gyógyszereket szedi. Szükség lehet a Mirzaten Q-Tab dózisának csökkentésére, vagy ezen készítmények szedésének abbahagyása esetén a Mirzaten Q-Tab dózisának újbóli növelésére.
♦  epilepszia ellenes gyógyszerekkel, mint pl. a karbamazepin és fenitoin; tuberkulózis (gümőkór) ellenes gyógyszerekkel, mint pl. a rifampicin
Ezen gyógyszerek Mirzaten Q-Tab-bal való együttes alkalmazása csökkentheti a Mirzaten Q-Tab mennyiségét az Ön vérében. Tájékoztassa orvosát, amennyiben ezeket a gyógyszereket szedi. Szükség lehet a Mirzaten Q-Tab dózisának növelésére, vagy ezen készítmények szedésének abbahagyása esetén a Mirzaten Q-Tab dózisának újbóli csökkentésére.
♦  véralvadásgátló gyógyszerekkel, mint pl. a warfarin
A Mirzaten Q-Tab erősítheti a warfarin véralvadásgátló hatását. Tájékoztassa orvosát, amennyiben ilyen gyógyszert szed. Kombinált alkalmazás esetén tanácsos, hogy orvosa rendszeresen vérvizsgálatot végezzen Önnél.
♦  gyógyszerek, melyek hatással lehetnek a szívritmusra, mint például bizonyos antibiotikumok és néhány antipszichotikum.


A Mirzaten Q-Tab egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal


Ha Mirzaten Q-Tab szedése mellett alkoholt iszik, álmosnak érezheti magát.
Nem tanácsos alkoholt inni a gyógyszer szedése alatt.
A Mirzaten Q-Tab-ot étkezéskor vagy étkezéstől függetlenül is beveheti.
 

Terhesség és szoptatás
 

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Mirzaten Q-Tab terhes nőknél való alkalmazásával kapcsolatos korlátozott tapasztalat nem utal megnövekedett kockázatra. Ennek ellenére terhesség alatt történő alkalmazásakor elővigyázatosság szükséges.

Amennyiben Mirzaten Q-Tab szedése mellett terhes lesz, vagy terhességet tervez, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy folytathatja-e a Mirzaten Q-Tab szedését.Ha Ön Mirzaten Q-Tab-ot szedett a szülésig vagy közvetlenül a szülés előtt, kisbabáját megfigyelés alatt kell tartani a lehetséges mellékhatások jelentkezése miatt.

Amennyiben terhesség alatt kezelik, hasonló gyógyszerek (SSRI-k) növelhetik a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
 

A Mirzaten Q-Tab befolyásolhatja a koncentrálóképességét és az éberségét. Győződjön meg róla, hogy a Mirzaten Q-Tab nincs hatással ezen képességeire, mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne. Ha kezelőorvosa a Mirzaten Q-Tab-ot 18 év alatti betegnek írta fel, győződjön meg róla, hogy nincs hatással a koncentrálóképességre és az éberségre, mielőtt részt vesz a közlekedésben (pl. kerékpárral).

A Mirzaten Q-Tab tabletta laktózt, szorbitot és aszpartámot tartalmaz
 
Figyelembe kell venni, hogy a készítmények laktózt (tejcukrot) és szorbitot tartalmaznak. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Mirzaten Q-Tab 15 mg szájban diszpergálódó tabletta 4,9-13,8 mg szorbitot tartalmaz szájban diszpergálódó tablettánként.
A Mirzaten Q-Tab 30 mg szájban diszpergálódó tabletta 9,9- 27,7 mg szorbitot tartalmaz szájban diszpergálódó tablettánként.
A Mirzaten Q-Tab 45 mg szájban diszpergálódó tabletta 14,8-41,5 mg szorbitot tartalmaz szájban diszpergálódó tablettánként.
 
A Mirzaten Q-Tab 15 mg szájban diszpergálódó tabletta 1,6 mg aszpartámot tartalmaz szájban diszpergálódó tablettánként.
A Mirzaten Q-Tab 30 mg szájban diszpergálódó tabletta 3,2 mg aszpartámot tartalmaz szájban diszpergálódó tablettánként.
A Mirzaten Q-Tab 45 mg szájban diszpergálódó tabletta 4,8 mg aszpartámot tartalmaz szájban diszpergálódó tablettánként.

Az aszpartám egy fenilalanin forrás. Ártalmas lehet, ha Ön a fenilketonuriának nevezett ritka genetikai rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.
 
 

3. Hogyan kell szedni a Mirzaten Q-Tab tablettát?


A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mennyit kell szedni?

A készítmény ajánlott kezdő adagja 15 vagy 30 mg naponta.
Előfordulhat, hogy orvosa egy pár nap múlva azt javasolja Önnek, hogy növeljék az adagot arra a mennyiségre, ami a legjobb az Ön számára (15 és 45 mg között naponta). A dózis általában ugyanaz minden korcsoport számára. Mindamellett, ha Ön idős beteg vagy vese- illetve májbetegsége van, az orvosa módosíthatja az adagot.

Mikor kell szedni a Mirzaten Q-Tab-ot?

A Mirzaten Q-Tab-ot minden nap ugyanabban az időben vegye be.
A legjobb a Mirzaten Q-Tab-ot lefekvés előtt, egy adagban bevenni. Előfordulhat azonban, hogy orvosa azt javasolja Önnek, hogy a Mirzaten Q-Tab adagját több részletben vegye be – az egyiket reggel, a másikat este, lefekvés előtt. A nagyobb adagot lefekvés előtt kell bevenni.

A szájban diszpergálódó tablettát az alábbiak szerint vegye be:

Szájon át vegye be a tablettát.

A Mirzaten Q-Tab szájban diszpergálódó tabletta törékeny. Nem szabad hozzányomni a fóliához a buborékcsomagolásban, mert a tabletták károsodhatnak.

A következők szerint kell kivenni a tablettát a csomagolásból:

1. Fogja meg a buborékcsomagolás csíkot a szélén és a perforáció mentén óvatos mozdulattal tépjen le egy darabot.
2. Húzza fel a fólia megjelölt szélét és nyissa ki teljesen a csomagolást.
3. Vegye a kezébe a tablettát.
4. A csomagolásból történő kivétel után azonnal helyezze a tablettát a nyelvére.

A tabletta nyelvre helyezve gyorsan szétesik. A szétesett tabletta vízzel vagy víz nélkül lenyelhető.
A szájnak üresnek kell lennie, amikor beveszi a tablettát.
 
Mikor várható a javulás?
 
Rendszerint egy‑két hétig eltarthat, amíg a Mirzaten Q-Tab hatni kezd, és 2‑4 hét után már valószínűleg jobban fogja magát érezni.

Fontos, hogy a kezelés első heteiben beszámoljon kezelőorvosának a Mirzaten Q-Tab hatásairól.

A Mirzaten Q-Tab-kezelés 2‑4. hetében mondja el kezelőorvosának, hogy ez a gyógyszer milyen hatással volt Önre.

Amennyiben még mindig nem érzi jobban magát, az orvosa nagyobb adagot írhat fel Önnek. Ebben az esetben újabb 2‑4 hét múlva beszéljen újra kezelőorvosával.
Általában addig kell szednie a Mirzaten Q-Tab-ot, amíg a depresszió tünetei 4‑6 hónap után sem jelentkeznek.

 
Ha az előírtnál több Mirzaten Q-Tab tablettát vett be


Amennyiben Ön vagy valaki más túl sok Mirzaten Q-Tab-ot vett be, azonnal hívjon orvost!
 
A Mirzaten Q-Tab túladagolás legvalószínűbb jelei (más gyógyszerek vagy alkohol fogyasztása nélkül) az álmosság, zavartság és megemelkedett pulzus. Egy lehetséges túladagolás tünetei közé tartozhat a szívritmus megváltozása (gyors, szabálytalan szívverés) és/vagy ájulás, melyek a torsades de pointes‑ként ismert életveszélyes állapot tünetei lehetnek.
 

Ha elfelejtette bevenni a Mirzaten Q-Tab tablettát


Ha Önnek naponta egyszer kell bevennie az adagját

♦  Ha elfelejti bevenni a Mirzaten Q-Tab-adagját, ne vegye be a kihagyott adagot, csak hagyja ki. Vegye be a következő dózist a szokásos időben.

Ha Önnek naponta kétszer kell bevennie az adagját

♦  Ha elfelejtette bevenni a reggeli adagot, egyszerűen csak vegye be az esti adaggal együtt.
Ha elfelejtette bevenni az esti adagot, ne vegye be a következő reggeli adaggal együtt, csak hagyja ki és folytassa a szedést a szokásos reggeli és esti adagokkal.
Ha mindkét adagot elfelejtette bevenni, ne próbálja meg pótolni a kihagyott adagokat. Hagyja ki mindkét adagot és folytassa a kezelést másnap a szokásos reggeli és esti adagokkal. 
 

Ha idő előtt abbahagyja a MirzatenQ-Tab tabletta szedését


Csak akkor hagyja abba a Mirzaten Q-Tab szedését, ha előtte beszélt kezelőorvosával!
 
Ha túl korán hagyja abba a gyógyszer szedését, visszatérhetnek a depresszió tünetei. Ha jobban érzi magát, mondja el a kezelőorvosának. Majd ő eldönti, hogy mikor kell abbahagynia a gyógyszer szedését.

Ne hagyja abba hirtelen a Mirzaten Q-Tab szedését, még ha a depressziója rosszabbodott is.
Ha hirtelen abbahagyja a Mirzaten Q-Tab szedését, hányingere lehet, szédülhet, feszültté vagy szorongóvá válhat és fájhat a feje. Ezek a tünetek elkerülhetőek, ha fokozatosan hagyják abba a gyógyszer szedését. Orvosa elmondja Önnek, hogyan kell az adagot fokozatosan csökkenteni.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

 
4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
Ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a mirtazapin szedését és azonnal értesítse kezelőorvosát.
 
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  emelkedett vagy érzelmileg túlfűtött hangulat (mánia) 
 
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  a szemfehérje és a bőr sárgás elszíneződése; ez májműködési zavart jelezhet (sárgaság) 
 
Nem ismert (a gyakoriságot nem lehet megbecsülni a rendelkezésre álló adatokból)

♦  fertőzés jelei, mint pl. hirtelen fellépő, megmagyarázhatatlan okokból kialakuló magas láz, torokfájás és szájfekély (agranulocitózis)
Ritka esetekben a mirtazapin a vérsejtek termelődésének zavarát okozhatja (csontvelődepresszió). Néhányan kevésbé ellenállóvá válhatnak a fertőzésekkel szemben, mivel a mirtazapin a fehérvérsejtek számának átmeneti csökkenését okozhatja (granulocitopénia). Ritka esetekben a mirtazapin a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék számának csökkenését is okozhatja egyszerre (aplasztikus anémia), a vérlemezkék számának csökkenését önmagában (trombocitopénia) vagy a fehérvérsejtek számának növekedését (eozinofília).
♦  epilepsziás roham (görcsrohamok)
♦  az alábbi tünetegyüttes jelentkezése: megmagyarázhatatlan láz, verejtékezés, emelkedett pulzus, hasmenés, (irányíthatatlan) izomösszehúzódások, hidegrázás, hiperaktív reflexek, nyugtalanság, hangulatváltozás, tudatzavar és fokozott nyálképződés. Nagyon ritka esetekben ezek a mellékhatások a szerotonin szindróma jelei lehetnek.
♦  önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok
♦  súlyos bőrreakciók (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis)
♦  vöröses foltok a törzsön, amelyek céltáblára hasonlítanak vagy kör alakúak, gyakran hólyaggal a közepükön; bőrhámlás; fekélyek a szájban, a torokban, az orrban, a nemi szerveken vagy szemben. Ezeket a súlyos bőrkiütéseket láz és influenzaszerű tünetek előzhetik meg (Stevens–Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis).
♦  kiterjedt kiütés, magas testhőmérséklet és megnagyobbodott nyirokcsomók (DRESS-szindróma vagy gyógyszer-túlérzékenységi szindróma).


A mirtazapin egyéb mellékhatásai
 
Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet)

♦  étvágynövekedés és súlygyarapodás
♦  bágyadtság vagy álmosság
♦  fejfájás
♦  szájszárazság 
 
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  levertség
♦  szédülés
♦  remegés vagy reszketés
♦  memóriaproblémák, amelyek a legtöbb esetben a kezelés leállítását követően elmúltak
♦  hányinger
♦  hasmenés
♦  hányás
♦  székrekedés
♦  bőrkiütés (exantéma)
♦  ízületi fájdalom (artralgia) vagy izomfájdalom (mialgia)
♦  hátfájás
♦  hirtelen felállás után tapasztalt szédülés vagy ájulásérzés (ortosztatikus hipotenzió)
♦  duzzanat (főleg a bokán vagy a lábfejen), amit vízvisszatartás okoz (ödéma)
♦  fáradtság
♦  élénk álmok
♦  zavartság
♦  szorongás
♦  alvásproblémák 

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  szokatlan érzés a bőrön pl. égő, szúró, csiklandozó vagy bizsergő érzés (paresztézia)
♦  nyugtalan lábak
♦  ájulás
♦  zsibbadás érzés a szájban (orális hipesztézia)
♦  alacsony vérnyomás
♦  rémálmok
♦  izgatottság
♦  hallucinációk
♦  mozgáskényszer 
 
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  izomrángás vagy -összehúzódás (mioklónus)
♦  agresszió
♦  hasi fájdalom és hányinger; ez hasnyálmirigy-gyulladásra (pankreatítisz) utalhat 

Nem ismert (a gyakoriságot nem lehet megbecsülni a rendelkezésre álló adatokból)

♦  szokatlan érzés a szájban (orális paresztézia)
♦  duzzanat a szájban (szájödéma)
♦  duzzanat testszerte (generalizált ödéma)
♦  helyi duzzanat
♦  a nátrium mennyiségének csökkenése a vérben (hiponatrémia)
♦  nem megfelelő antidiuretikus hormon kiválasztás
♦  súlyos bőrreakciók (bullózus dermatitisz, eritéma multiforme)
♦  alvajárás (szomnambulizmus)
♦  beszédzavar
♦  emelkedett kreatin‑kináz vérszint
♦  vizeletürítési nehézség (vizelet retenció)
♦  izomfájdalom, -merevség és/vagy -gyengeség, a vizelet sötétedése vagy elszíneződése (rabdomiolízis)
♦  prolaktinhormon-szint növekedése a vérben (hiperprolaktinémia, beleértve a mell megnagyobbodását és/vagy tejcsorgást).
 
További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél

Klinikai vizsgálatokban 18 év alatti gyermekeknél gyakran figyelték meg a következő mellékhatásokat:

♦  jelentős súlygyarapodás, csalánkiütés és emelkedett trigliceridszint a vérben.

 
Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

5. Hogyan kell a Mirzaten Q-Tab tablettát tárolni?

 
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő {EXP} után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 

Mit tartalmaz a Mirzaten Q-Tab tabletta?

♦  A készítmény hatóanyaga:

A Mirzaten Q-Tab 15 mg szájban diszpergálódó tabletta 15 mg mirtazapint tartalmaz szájban diszpergálódó tablettánként.
A Mirzaten Q-Tab 30 mg szájban diszpergálódó tabletta 30 mg mirtazapint tartalmaz szájban diszpergálódó tablettánként.
A Mirzaten Q-Tab 45 mg szájban diszpergálódó tabletta 45 mg mirtazapint tartalmaz szájban diszpergálódó tablettánként.

♦  Egyéb összetevők:

etilcellulóz, aszpartám, narancs aroma 74 016-71, magnézium-sztearát, laktóz-monohidrát, Pharmaburst C1 (mannit, szorbit, kroszpovidon, víztartalmú kolloid szilícium-dioxid).
Lásd 2. pont ’A Mirzaten Q-Tab tabletta laktózt, szorbitot és aszpartámot tartalmaz’. 


Milyen a Mirzaten Q-Tab szájban diszpergálódó tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Küllem: Fehér, kerek, mindkét oldalán kissé domború felületű, metszett élű, jellegzetes narancs illatú tabletta.
Csomagolás: 30, 60, 90 db tabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Szlovénia
 
OGYI-T-9392/05         Mirzaten Q-Tab 15 mg szájban diszpergálódó tabletta-30db-os
OGYI-T-9392/06         Mirzaten Q-Tab 15 mg szájban diszpergálódó tabletta-60db-os
OGYI-T-9392/07         Mirzaten Q-Tab 15 mg szájban diszpergálódó tabletta-90db-os
 
OGYI-T-9392/08         Mirzaten Q-Tab 30 mg szájban diszpergálódó tabletta-30db-os
OGYI-T-9392/09         Mirzaten Q-Tab 30 mg szájban diszpergálódó tabletta-60db-os
OGYI-T-9392/10         Mirzaten Q-Tab 30 mg szájban diszpergálódó tabletta-90db-os
 
OGYI-T-9392/11         Mirzaten Q-Tab 45 mg szájban diszpergálódó tabletta-30db-os
OGYI-T-9392/12         Mirzaten Q-Tab 45 mg szájban diszpergálódó tabletta-60db-os
OGYI-T-9392/13         Mirzaten Q-Tab 45 mg szájban diszpergálódó tabletta-90db-os
 
 
A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2020.08.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2015.10.


Forrás: https://www.ogyei.gov.hu


 

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
megtanítja Önmagán segíteni
.

30 286 2097
H-P: 08-19


Nemzeti lobogónk
Fides et ratio

Hit és Ész

A csüggedőket elnyeli a történelem...

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Kariko KataWIN

Nobel Prize - Kariko KataWIN

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb