Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Fluoxetine Vitabalans 20 mg betegtájékoztató - 2021.11.


Fluoxetine Vitabalans 20 mg filmtab­let­ta


fluoxetin


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 

1. Milyen típusú gyógyszer a Fluoxetine Vitabalans és milyen betegségek esetén alkalmazható?


A Fluoxetine Vitabalans fluoxetint tar­tal­maz, amely az ún. szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) depresszió ellenes gyógyszerek közé tartozik.

A készítmény a következő állapotok kezelésére alkalmazható:

Felnőttek

♦  Major depressziós epizódok
♦  Kényszerbetegség (kényszeres gondolkodás és cselekvés)
♦  Bulimia nervosa: A Fluoxetine Vitabalanst a pszichoterápia kiegészítéseként használják a falási rohamok és hashajtási tevékenység csökkentésére.

Gyermekek és serdülőkorúak 8 éves kor felett

Mérsékelt, ill. súlyos depressziós állapotok, amennyiben a depresszió nem javul 4-6 pszichoterápia után sem.

Mérsékelt vagy súlyos depresszióban szenvedő gyermek vagy fiatal részére a Fluoxetine Vitabalans kezelés csak a pszichoterápiával együtt alkalmazva javallt.
 


2. Tudnivalók a Fluoxetine Vitabalans szedése előttNe szedje a Fluoxetine Vitabalans-t:

♦  ha allergiás a fluoxetinre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergia jelentkezhet kiütés, viszketés, arc- vagy ajakduzzadás, vagy légszomj formájában.
♦  ha a szívelégtelenségben szenved és metoprolol tartalmú gyógyszerrel kezelik.
♦  ha más, irreverzibilis, nem-szelektív monoamin-oxidáz inhibitor néven ismert gyógyszereket szed, mivel súlyos, vagy éppen fatális reakciók léphetnek fel (ilyen például a depresszió kezelésére használt iproniazid).
A Fluoxetine Vitabalans ke­ze­lést csak két héttel azután szabad elkezdeni, miután az irre­ver­zí­bi­lis MAO- gátlóval végzett (azaz pél­dá­ul tranilcipromin) ke­ze­lést befejezték.
Ne szedjen MAO gátlókat leg­alább 5 hétig a Fluoxetine Vitabalans szedését követően. Ha a Fluoxetine Vitabalanst már hosszabb ideje szedi, és/vagy nagy dózisban, hosszabb szünetre van szükség, amelyet orvosa határoz meg.
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések


A Fluoxetine Vitabalans szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

♦  Ha bőrkiütései lesznek, vagy más allergiás re­ak­ci­ói vannak (azaz pél­dá­ul viszketegség, duzzadt ajak vagy arc, légszomj), hagyja abba a tab­let­ta szedését, és azonnal lépjen kapcsolatba orvosával.
♦  Ha epilepsziája van, görcsrohama volt valaha a múltban, vagy a görcsök gyakorisága megnő, azonnal beszéljen orvosával. Lehet, hogy abba kell hagyni a Fluoxetin Vitabalans szedését.
♦  Ha csökkent a máj-, vese- vagy szívműködése, vagy nemrég szívrohama volt, mondja el orvosának, mert lehet, hogy alacsonyabb dózist kell Önnek felírni.
♦  Ha a múltban mániás betegségben szenvedett. Ha mániás epizód jelentkezik Önnél, azonnal forduljon orvosához, mert lehetséges, hogy a Fluoxetine Vitabalans szedését fel kell függeszteni.
♦  Ha cukorbetegségben szenved (orvosának a cukorbetegség kezelésére használt inzulin vagy más antidiabetikus kezelés dózisát esetleg módosítani kell).
♦  Ha emlőrákban szenved, és ezért tamoxifen-kezelést kap.
♦  Ha szívbetegségben szenved, például szabálytalan a szívritmusa, vagy veleszületett szívbetegsége van (úgynevezett kongenitális hosszú QT szindróma)
♦  Ha alacsony a nyugalmi szívritmusa, és/vagy ha tudja, hogy sóhiánya lehet hosszantartó súlyos hasmenés és hányás következtében.
♦  Nyugtalanságot érez, nem képes nyugodtan ülni vagy állni (akathizia). Ha ezt tapasztalja, forduljon orvosához.
♦  Ha ECT (elektrosokk terápia) kezelést kap
♦  Ha vérzési rendellenességben szenved vagy szenvedett, vagy véraláfutások, illetve szokatlan vérzések jelentkeznek, vagy ha Ön terhes (lásd „Terhesség, szoptatás és termékenység”)
♦  Emelkedett a szem-belnyomása, vagy fennáll Önnél az akut szűkzugú glaukóma kockázata.
♦  Ha lázat, izom-merevséget vagy remegést, értelmi ál­la­potának megvál­tozását (pél­dá­ul zavarodottság, ingerlékenység és rendkívüli izgatottság) ta­pasztal, akkor az úgynevezett „szerotonin szind­ró­mában” vagy „neuroleptikus malignus szind­ró­mában” szenvedhet. Bár ez a szind­ró­ma ritkán fordul elő, potenciálisan életveszélyes ál­la­potokat ered­mé­nyezhet; lépjen azonnal érint­kezésbe orvosával, a Fluoxetine Vitabalans ke­ze­lést esetleg meg kell szakítani.

Az olyan gyógyszerek, mint a Fluoxetine Vitabalans (az úgynevezett SSRI-k/SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség, ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

♦  Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
♦  Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Gyermekek és serdülők 8-18 évesig

Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye. Fluoxetine Vitabalans használata 8 és 18 éves kor közötti gyermekek és serdülőkorúak kezelésére kizárólag mérsékelt, ill. súlyos depressziós epizód jelentkezése esetén javasolt (pszichoterápiával kombinálva) minden más betegség esetén ellenjavallt.

Emellett a Fluoxetine Vitabalans hosszú távú alkalmazásának biztonságosságára vonatkozó adatok korlátozottak a növekedés, serdülés, illetve a kognitív (gondolkodási) funkciók, érzelmi és viselkedésbeli fejlődés szempontjából. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Fluoxetine Vitabalanst mérsékelt, ill. súlyos depressziós állapot epizód pszichoterápiával kombinálva, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben kezelőorvosa Fluoxetine Vitabalanst írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki Fluoxetine Vitabalans kezelésben részesült.

A Fluoxetine Vitabalans nem hasz­nál­ha­tó 8 évesnél fiatalabb gyermekek ke­ze­lésére.Egyéb gyógyszerek és a Fluoxetine Vitabalans


Feltétlenül tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről (5 hétre visszamenőleg), beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Ne szedje a Fluoxetin Vitabalans-t a következő gyógyszerekkel:

♦  bizonyos MAO-gátlók (depresszió kezelésére alkalmazzák). Az irreverzibilis, nem-szelektív MAO-gátlókat nem szabad Fluoxetine Vitabalansszal együttesen alkalmazni, mivel súlyos vagy akár halálos reakciók (szerotonin szindróma) léphetnek fel (lásd: „Ne szedje a Fluoxetine Vitabalanst”). A Fluoxetin Vitabalans kezelést csak egy irreverzibilis, nem-szelektív MAO-gátlóval (például tranylcypromine) végzett kezelés abbahagyása után 2 héttel szabad elkezdeni. A Fluoxetin Vitabalans szedésének abbahagyása után legalább 5 hétig ne szedjen semmilyen ir­re­ver­zi­bi­lis, nem-szelektív MAOI-t. Ha a Fluoxetin Vitabalans-t hosszabb ideig és/vagy magasabb dózisban alkalmazták Önnél, orvosának 5 hétnél hosszabb szünetet kell megfontolni.
♦  metoprolol. Abban az esetben, ha szívelégtelenség kezelésére kapja, mert fennáll a veszélye, hogy szívverése túl lassú lesz.
 
 
A Fluoxetine Vitabalans befolyásolhatja néhány egyéb készítmény hatását (köl­csön­ha­tás), leginkább az alábbiakét:

♦  tamoxifen (emlőrák kezelésére alkalmazzák); mert a Fluoxetine Vitabalans megváltoztathatja a tamoxifen vérszintjét és emiatt a tamoxifen hatásának csökkenését nem lehet kizárni. Orvosa mérlegelni fogja másik antidepresszáns kezelés alkalmazását
♦  A típusú monoamin-oxidáz inhi­bitorok (MAOI-A), beleértve a moclobemidet, linezolidot (egy anti­bio­ti­kum) és a metiltioninium-kloridot (amit metilénkéknek is hívnak, és gyógyszer vagy vegyszer által okozott methemoglobinémia kezelésére használják): mivel súlyos vagy akár halálos reakciók (szerotonin szindróma) léphetnek fel.
♦  lítium, szelegilin, tramadol (fáj­da­lom­csil­la­pí­tó), buprenorfin, triptán (migrén ellen), trip­to­fán; ha ezeket a gyógyszereket Fluoxetin Vitabalans-szal együtt szedik, megnő az enyhe szerotonin szind­ró­ma veszélye. Orvosa gyakrabban fogja ellenőrizni Önt.
♦  a szívritmust esetleg befo­lyá­soló gyógyszerek, ilyenek például az IA és III csoportba tartozó antiarritmikumok, antipszichotikumok (például fentiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsok, bizonyos antimikrobiális szerek (például sparfloxacin, moxifloxacin, eritromicin IV, pentamidin), malária-ellenes szerek, főleg a halofantrin, bizonyos antihisztaminok (asztemizol, mizolasztin), mivel ha ezekből a gyógyszerekből egyet vagy többet együtt beszednek a Fluoxetin Vitabalans-szal, az megnöveli a veszélyét annak, hogy megváltozik a szív elektromos aktivitása
♦  mekvitazin, mivel a Fluoxetin Vitabalans megnövelheti a veszélyét annak, hogy megváltozik a szív elektromos aktivitása.
♦  a nátrium vér­szintjét csökkentő gyógyszerek (beleértve a vizelethajtó gyógyszereket (diuretikumok, amelyeket például magas vér­nyo­más esetében használnak), a dezmopresszint (ágybavizelés ellen), karbamazepint és oxkarbazepint); mivel ezek a gyógyszerek fokozzák annak veszélyét, hogy a vér nátriumszintje túl alacsony lesz, ha Fluoxetine Vitabalans-szal együtt szedik
♦  fenitoin (epilepszia kezelésére használják): Mivel a Fluoxetine Vitabalans befolyásolhatja ennek a gyógyszernek a vérszintjét, együttes alkalmazás esetén ezért orvosa elővigyázatosabban indíthatja el a fenitoin–kezelést és rendszeresen ellenőrzi majd állapotát, amikor Fluoxetine Vitabalanst szed.
♦  flekainid, enkainid, propafenon, nebivolol (szívbetegség kezelésére használják), fenitoin, karbamazepin, oxkarbazepin (epilepszia kezelésére használják), atomoxetin (figyelemhiányos hiperaktivitás rendellenesség kezelésére), triciklikus antidepresszánsok (depresszió kezelésére használják: pél­dá­ul imipramin, dezipramin és amitriptilin), vagy riszperidon; mivel a Fluoxetine Vitabalans esetleg megváltoztatja ezeknek a gyógyszereknek a vér­szintjét.
♦  antidepresszánsok, azaz például triciklusos antidepresszánsok, más szelektív szerotonin reuptake gátlók (SSRI-k) vagy bupropion, meflokvin vagy klorokvin (malária kezelésére használják), tramadol (erős fájdalom kezelésére használják vagy antipszichotikumok, azaz például fenotiazinok vagy butirofenonok; mert, ha Fluoxetine Vitabalans-szal együtt szedik, ez fokozhatja a görcsök veszélyét.
♦  véralvadásgátlók (azaz például warfarin, NSAID (azaz például ibuprofén, diklofenak), aszpirin és más véralvadásgátló gyógyszerek (beleértve a klozapint, amit bizonyos mentális zavarok kezelésére használnak). A Fluoxetine Vitabalans módosíthatja ezeknek a gyógyszereknek a hatását a vérben. Ha elkezdi vagy abbahagyja a Fluoxetine Vitabalans-kezelést warfarin (véralvadásgátló) szedése mellett, orvosának el kell végeznie bizonyos vizsgálatokat, adagját módosítani kell, és gyakrabban kell Önt ellenőrizni.
♦  ciproheptadin (allergiákra); mivel ez csökkentheti a Fluoxetine Vitabalans hatását.
♦  Ha Fluoxetine Vitabalanst szed, akkor ne kezdjen el szedni orbáncfű (Hypericum perforatum) készítményt, mert ez a mellékhatások erősödéséhez vezethet. Amennyiben már szedte az orbáncfű készítményt a Fluoxetine Vitabalans kezelés indításakor, hagyja abba az orbáncfű használatát és legközelebb említse meg kezelőorvosának.
 

A Fluoxetine Vitabalans egyidejű bevétele ételekkel vagy italokkal


A Fluoxetine Vitabalans étkezéstől függetlenül, bármikor beszedhető.

Alkohol fogyasztása kerülendő a készítmény alkalmazása idején.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Termékenység

Állatkísérletekben a fluoxetin negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

Terhesség

Azonnal tájékoztassa orvosát, ha terhes, ha esetleg terhes lehet, vagy terhességet tervez.

Azoknál az új­szü­lötteknél, akiknek az anyja a terhesség első néhány hónapjában Fluoxetine Vitabalanst szedett, néhány esetben jelentették, hogy megnőtt a szívet érintő születési rendel­le­nes­ségek koc­ká­zata. Egy po­pu­lá­ci­óban 100 új­szü­löttből kö­rül­be­lül egy gyerek születik szív rendel­le­nes­séggel. Ez kö­rül­be­lül 100-gyerekből két gyereket jelent azoknál az anyáknál, akik Fluoxetine Vitabalanst szednek. Ön és orvosa eldöntheti, hogy, hogy jobb Önnek, ha fokozatosan abbahagyja a Fluoxetine Vitabalans szedését, mialatt terhes, vagy jobb, ha tovább szedi a Fluoxetine Vitabalanst.

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Fluoxetine Vitabalans-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Fluoxetine Vitabalans-al növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

Odafigyelésre van szükség, ha a gyógyszert a terhesség során, főleg a terhesség késői szakaszában alkalmazzák, vagy közvetlenül a szülés előtt, mivel az új­szü­lött gyermekeknél a következő hatásokat írták le: ingerlékenység, remegés, izomgyengeség, állandó sírás, és szopási nehézség, vagy alvászavar.

Ha Ön a terhességének vége felé veszi be a Fluoxetine Vitabalans-t, röviddel a szülés után megnövekedhet az erős hüvelyi vérzés kockázata, különösen, ha az Ön kórelőzményében előfordult vérzési zavar. Kezelőorvosának vagy a szülésznőjének tudnia kell, hogy Ön Fluoxetine Vitabalans-t is szed, hogy tanácsot tudjon adni Önnek.

Szoptatás

A fluoxetin átjut az anyatejbe, és mellékhatásokat okozhat a csecsemőnél. Csak akkor szoptasson, ha feltétlenül szükséges. Ha folytatja a szoptatást, orvosa alacsonyabb Fluoxetine Vitabalans adagot írhat fel.
 


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A készítmény befolyásolhatja ítélőképességét vagy egyensúlyérzékét. Orvosa vagy gyógyszerésze tanácsa nélkül ne vezessen autót, és ne kezeljen gépeket.
 


3. Hogyan kell szedni a Fluoxetine Vitabalans-t?


Ezt a gyógyszert mindig az orvos tanácsainak betartása mellett szedje. Az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Ne vegyen be több tablettát, mint amennyit az orvos javasolt.

A tablettákat vízzel nyelje le. Ne rágja össze a tablettákat.

Felnőttek

Depresszió

A javasolt adag 1 tab­let­ta (20 mg) naponta. A kezelés megkezdése után 3-4 héten belül orvosa módosíthatja az adagot, ha szükséges. Az adagolást szükség esetén fokozatosan 3 tab­let­tára (60 mg-ra) lehet emelni. A dó­zist óvatosan kell emelni, hogy a lehető legalacsonyabb hatásos dózist kapja. Lehetséges, hogy nem érzi magát azonnal jobban, amikor elkezdi szedni a depresszió elleni gyógyszerét. Ez megszokott dolog, mivel a depresszió tüneteinek javulása az első néhány hét után jelentkezhet. Depressziós betegeket legalább 6 hónapig kell kezelni.

Bulimia nervosa

A javasolt adag 3 tab­let­ta (60 mg) naponta.

Kényszerbetegség

A javasolt adag 1 tab­let­ta (20 mg) naponta. A kezelést követő 2 héten belül orvosa módosíthatja az adagot, ha szükséges. Az adagolást szükség esetén fokozatosan 60 mg-ra lehet emelni. Amennyiben 10 héten belül nem jelentkezik javulás, lehetséges, hogy orvosa leállítja a kezelést.
 

Depresszióban szenvedő gyermekek és serdülőkorúak 8-18 éves korban

A terápiát a betegség kezelésében jártas szakorvosnak kell kezdeményezni és felügyelni. A kezdeti adag 10 mg naponta.

1-2 hét múlva az orvos napi 20 mg-ra emelheti az adagot. Az adagot óvatosan kell emelni, hogy a beteg a legalacsonyabb hatásos adagot kapja. Kisebb testsúlyú gyermekeknek alacsonyabb dó­zisra lehet szükségük. Ha a szervezete megfelelően reagál a kezelésre, 6 hónap után a kezelőorvosa átgondolja a kezelés folytatását. Ha állapota 9 héten belül nem javul, kezelőorvosa újraértékeli az Ön kezelését.

Időskorúak (65 évesnél idősebbek)

Orvosa óvatosabban fogja az adagot emelni és a napi adag általában nem haladhatja meg a 2 tab­let­tát (40 mg). A maximális adag 3 tab­let­ta (60 mg) naponta.

Májkárosodás

Ha májbetegsége van, vagy olyan gyógyszert szed, mely kölcsönhatásba léphet a Fluoxetine Vitabalansszal, orvosa alacsonyabb adagot írhat elő, vagy javasolhatja a Fluoxetine Vitabalans másnaponta történő szedését.
 


Ha az előírtnál több Fluoxetine Vitabalans-t vett be


Ha túl sok tab­let­tát vett be, keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, vagy azonnal értesítse kezelőorvosát. Vigye magával a Fluoxetine Vitabalans dobozát, ha lehetséges.

A túladagolás tünetei: hányinger, hányás, görcsrohamok, szívpanaszok (mint szabálytalan szívverés és szívleállás), tüdőproblémák, a tudatállapot változása (izgatottságtól eszméletlenségig terjedően).

 

Ha elfelejtette bevenni a Fluoxetine Vitabalans-t


Ne vegyen be dupla (vagy nagyobb) adagot az elfelejtett adag pótlására. Vegye be másnap a szokott időben a következő adagot.

Segít a rendszeres gyógyszerszedésben, ha minden nap azonos időben veszi be gyógyszerét.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Fluoxetine Vitabalans szedését


Ne hagyja abba a Fluoxetine Vitabalans szedését orvosa utasítása nélkül abban az esetben sem, ha már jobban érzi magát. Fontos, hogy folyamatosan szedje gyógyszerét.

Gondoskodjon róla, hogy ne fogyjon ki gyógyszere.

A következő megvonásos tüneteket észlelheti, ha abbahagyja a Fluoxetine Vitabalans szedését: szédülés, bizsergő (szúró) érzés, alvászavarok (élénk vagy gyötrő álmok, alvási képtelenség), nyugtalanság vagy izgatottság, szokatlan fáradtság vagy gyengeség, szorongás, hányinger/hányás (rosszullét), remegés, fejfájás.

A legtöbb beteg azt ta­pasztalja, hogy a Fluoxetine Vitabalans szedésének leállítását követően jelentkező tünetek többnyire enyhék és maguktól elmúlnak néhány héten belül. Ha a kezelés abbahagyásakor tüneteket észlel, értesítse kezelőorvosát.

A Fluoxetine Vitabalans kezelésének leállításakor orvosa lassan fogja csökkenteni adagját egy vagy két hét alatt. Ez segít a megvonásos tünetek kialakulását csökkenteni.

Ha bármilyen további kérdése van a Fluoxetine Vitabalans alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát.
 


4. Lehetséges mellékhatásokMint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha kiütései lesznek vagy allergiás re­ak­ci­ói pél­dá­ul viszketés, duzzadt ajkak/nyelv, vagy zihálás/légszomj hagyja abba a tab­let­ták szedését, és azonnal értesítse orvosát.

Ha nyugtalannak érzi magát, és nem képes nyugodtan ülni vagy állni, akatíziája (mozgáskényszer) lehet; a Fluoxetine Vitabalans dó­zisának emelése hatására rosszabbul érezheti magát. Ha ezt érzi, tájékoztassa orvosát.

Ha bármikor öngyilkossági, vagy önkárosító gondolatai vannak, beszéljen orvosával, vagy azonnal menjen kórházba (lásd a 2. fejezetet)

Azonnal mondja el orvosának,

♦  Ha az Ön bőre kivörösödik, vagy kü­lön­bö­ző bőrreakciók alakulnak ki Önön, vagy bőre elkezd hólyagosodni vagy hámlani. Ez nagyon ritka.
♦  Ha egy bizonyos tü­net együttes alakul ki Önnél (úgynevezett „szerotonin szindróma­), ide tartozik a ­tisztázatlan eredetű láz, légszomj, szapora szívverés, izommerevség vagy remegés, zavarodottság, erős izgatottság vagy álmosság
♦  Ha Ön gyengének, aluszékonynak vagy zavartnak érzi magát (főleg, ha Ön időskorú vagy időskorú és vízhajtót szed)
♦  Ha Önnek tartós fájdalmas erekciója van
♦  Ha fokozottan ingerlékeny és/vagy izgatott

Az alábbi össze­fog­la­lásban felsoroljuk a mai napig leírt mel­lék­ha­tásokat, a gyakoriságuk alapján cso­portosítva:

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1-et érinthet)

♦  álmatlanság
♦  fejfájás
♦  hasmenés
♦  hányinger
♦  fáradtság

Gyakori (10 betegből maximum 1-et érinthet)

♦  gyenge étvágy, test­súlycsökkenés
♦  idegesség, szorongás
♦  nyugtalanság, csökkent koncentráló-ké­pes­ség
♦  feszültségérzés
♦  csökkent szexuális vágy vagy szexuális problémák (beleértve az erekció fennmaradását a szexuális aktivitáshoz)
♦  alvási zavarok vagy szokatlan álmok, fáradtság vagy álmosság
♦  szédülés
♦  ízérzékelés megváltozása
♦  akaratlan remegés
♦  homályos látás
♦  gyors és szabálytalan szívverés érzése
♦  a szív elektromos aktivitásának megváltozása
♦  kipirulás
♦  ásítás
♦  emésztési zavar, hányás
♦  szájszárazság
♦  bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés
♦  túlzott izzadás
♦  ízületi fájdalom
♦  gyakori vizeletürítés
♦  ismeretlen eredetű hüvelyi vérzés
♦  reszketés vagy hidegrázás

Nem gyakori (100 betegből maximum 1-et érinthet)

♦  önmagán kívül érzi magát (deperszonalizáció)
♦  furcsa gondolatok
♦  abnormális jókedv
♦  orgazmusproblémák
♦  öngyilkossági, vagy önpusztító gondolatok
♦  fogcsikorgatás
♦  izomrángás, akaratlan mozgások, vagy egyensúlyi és koordinációs problémák
♦  memóriakárosodás
♦  kitágult pupillák
♦  fülcsöngés
♦  alacsony vérnyomás
♦  légszomj
♦  orrvérzés
♦  nyelési problémák
♦  hajhullás
♦  fokozott hajlam véraláfutásra
♦  megmagyarázhatatlan véraláfutás vagy vérzés
♦  hideg verejték
♦  vizelési ne­héz­ség
♦  általános rossz vagy szokatlan közérzet

Ritka (1000 betegből maximum 1-et érinthet)

♦  a vér alacsony sótartalma
♦  a vér­le­mez­kék számának csökkenése, ami fokozza a vérzés vagy véraláfutás kockázatát
♦  a fehérvérsejtek számának csökkenése, ami valószínűbbé teszi a fertőzéseket
♦  szérumbetegség (késleltetett reakció kiütésekkel, ízületi fájdalmakkal, lázzal, a nyirokcsomók duzzadásával, sokk, alacsony vérnyomás)
♦  szokatlanul vad viselkedés
♦  hallucinációk
♦  izgatottság
♦  pánikrohamok
♦  zavarodottság
♦  dadogás
♦  agresszió
♦  szerotonin szindróma
♦  abnormális szívverés
♦  görcsrohamok
♦  érgyulladás (vaszkulitisz)
♦  a nyak, arc, száj és/vagy a torok körül levő szövetek hirtelen megduzzadása
♦  súlyos hirtelen kialakuló allergiás reakciók (légszomj, a torok megduzzadása, alacsony vérnyomás, a tápcsatornát érintő panaszok, heves szívdobogás, forgó jellegű szédülés, sokk)
♦  súlyos bőrreakciók (Stevens-Johnson-szindróma, erythema multiforme, toxikus epidermális nekrolízis)
♦  nyelőcsőfájdalom
♦  he­pa­titisz
♦  tüdőproblémák
♦  napfény-érzékenység
♦  izomfájdalom
♦  vizelési problémák
♦  tejcsorgás
♦  abnormális májfunkciós teszteredmények
♦  elhúzódó, fájdalmas erekció


Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

♦  Erős hüvelyi vérzés röviddel a szülés után (poszt partum vérzés); további információkért lásd a Terhesség, szoptatás és termékenység részt a 2. pont alatt.

Ezeknek a mel­lék­ha­tásoknak a többsége valószínűleg eltűnik a ke­ze­lés folytatásával.

A csonttörések megnőtt koc­ká­zatát figyelték meg Fluoxetine Vitabalanshoz ha­son­ló sze­lek­tív szerotonin re-uptake inhi­bitorokat (SSRI) szedő betegeknél.

Gyermekeknél és serdülőkorúaknál (8-18 éves korig): a Fluoxetine Vitabalans okozhat lassúbb növekedést vagy a nemi érés esetleges késlekedését. A gyermekeknél és serdülőkorúaknál gyakrabban figyeltek meg az öngyilkosságra hajlamos viselkedési for­mákat (öngyilkossági kí­sér­let és öngyilkossági gondolatok) és ellenséges magatartásformát, mint a felnőtteknél.
 

Mellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

5. Hogyan kell a Fluoxetine Vitabalans-t tárolni?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A buborékcsomagoláson és dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne használja ezt a gyógyszert, ha a bomlás lát­ha­tó jeleit tapasztalja, vagy ha a tab­let­ták károsodtak.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Fluoxetine Vitabalans

A hatóanyag minden egyes tablettában fluoxetin hidroklorid, amely 20 mg fluoxetinnek felel meg.
Segédanyagok:

Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó keményítő, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, és magnézium-sztearát

Tablettabevonat: poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol 3350, talkum, sárga vas-oxid (E172), indigókármin lakk (E132), és fekete vas-oxid (E172).


Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Milyen a Fluoxetine Vitabalans külleme?

Világoszöld, kerek, mindkét oldalán domború filmbevonatú tabletta, egyik oldalán bemetszéssel ellátva, átmérője 9 mm.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolási méretek:

10, 20, 30, 60 és 100 db filmtabletta buborékcsomagolásban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegbiztonsággal nem összefüggő további adatok elolvashatók a gyógyszerek dobozában megtalálható betegtájékoztatón. - K.L.

A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2021.11.

A Fluoxetine Vitabalans (fluoxetin) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2021.03.Forrás: www.ogyei.gov.hu

Dr. Kopácsi László
pszichiáter, life coach, benzodiazepin blogger
gyógyszer-leszokás tanácsadó
Nem rendelek már
túlélőgondozás, öngondoskodás
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb