Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Escitalopram Actavis 10 mg, Escitalopram Actavis 20 mg filmtabletta betegtájékoztatók - 2022.11.


 

Escitalopram Actavis 10 mg filmtabletta
Escitalopram Actavis 20 mg filmtabletta
 

eszcitaloprám


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 

1. Milyen típusú gyógyszer az Escitalopram Actavis és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 

Az Escitalopram Actavis eszcitaloprám hatóanyagot tartalmaz.

Az Escitalopram Actavis az úgynevezett szelektív szerotonin visszavétel‑gátló (SSRI) antidepresszánsok csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az agyi szerotonin rendszerre hatnak és a szerotoninszint növelésével fejtik ki hatásukat.

Az Escitalopram Actavis‑t a depresszió (major depressziós epizódok) és szorongásos zavarok (pl. a pánikbetegség agorafóbiával vagy anélkül, szociális szorongásos zavar (szociális fóbia), generalizált szorongás és kényszerbetegség) kezelésére alkalmazzák.
 
Néhány hétbe telhet, amíg jobban érzi magát. Akkor is folytassa az Escitalopram Actavis szedését, ha egy ideig semmilyen javulást sem tapasztal.
 
Forduljon kezelőorvosához, ha nem javul vagy rosszabbul érzi magát.



2. Tudnivalók az Escitalopram Actavis szedése előtt

 
Ne szedje az Escitalopram Actavis‑t


♦  ha allergiás az eszcitaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  ha egyidejűleg az úgynevezett MAO gátlók csoportjába tartozó gyógyszert, például szelegilint (Parkinson-kór kezelésére alkalmazott gyógyszer), moklobemidet (depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer) vagy linezolidot (antibiotikum) szed
♦  ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik)
♦  ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd a 2.pont „Egyéb gyógyszerek és az Escitalopram Actavis” része)
 


Figyelmeztetések és óvintézkedések


Az Escitalopram Actavis szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
 
Kérjük, bármilyen egyéb egészségügyi problémájáról vagy betegségéről tájékoztassa kezelőorvosát, mert ezek figyelembe vétele szükséges lehet kezelése megválasztásában.

Különösen az alábbiakról számoljon be kezelőorvosának:
 
♦  ha epilepsziája van
Az Escitalopram Actavis kezelést le kell állítani, ha a görcsrohamok első alkalommal lépnek fel, vagy ha a fennálló görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd a 4. „Lehetséges mellékhatások” pont).
♦  ha máj‑ vagy vesebetegségben szenved
Előfordulhat, hogy kezelőorvosának módosítania kell az adagolást.
♦  ha cukorbetegsége van
Az Escitalopram Actavis kezelés megváltoztathatja cukorháztartását. Az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosítása válhat szükségessé.
♦  ha alacsony a vér nátriumszintje
♦  ha fokozott hajlama van vérzékenységre és bőrbevérzésekre, vagy ha Ön terhes (lásd „Terhesség, szoptatás és termékenység”)
♦  ha elektrosokk (elektrokonvulzív) kezelésben részesül
♦  ha koszorúér-betegségben szenved
♦  ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve, ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át
♦  ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók (diuretikumok) alkalmazása következtében sóhiánya lehet.
♦  ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak
♦  ha Önnek szembetegsége van vagy volt korábban, mint például a zöldhályog (glaukóma) bizonyos formája (emelkedett szemnyomás).


Kérjük, vegye figyelembe
 
Néhány mániás depresszióban szenvedő betegnél mániás fázis léphet fel, amelyre szokatlan és gyorsan változó gondolatok, túlzott jókedv és fokozott fizikai aktivitás jellemző.
Ha ilyet tapasztal, forduljon kezelőorvosához!
 
A kezelés első heteiben előfordulhatnak olyan tünetek, mint a nyugtalanság, vagy az, hogy a betegnek nehézséget okoz a helyben maradás (ülés/állás).
Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Az olyan gyógyszerek, mint az Escitalopram Actavis (az úgynevezett SSRI-k/SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.


Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai.

Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt

Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.
 

Gyermekek és serdülők

Az Escitalopram Actavis alkalmazása általában nem javasolt gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők kezelésére.

Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, a 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (túlnyomórészt agresszivitás, ellenkezés és düh) veszélye.

Ennek ellenére a kezelőorvos 18 éves kor alatt is felírhatja az Escitalopram Actavis-t, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Escitalopram Actavis-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merült fel, keresse fel újra a kezelőorvost!

Tájékoztassa a kezelőorvost, ha a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan, 18 éves kor alatti betegnél, aki az Escitalopram Actavis készítményt szedi!

Emellett az Escitalopram Actavis hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés, illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

 
Egyéb gyógyszerek és az Escitalopram Actavis

 
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:

♦  „Nem szelektív monoaminoxidáz-gátlók, (MAOI-k)”, amelyek fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin hatóanyagokat tartalmaznak.
Amennyiben ezen gyógyszerek bármelyikét szedte, a kezelés befejezése után még 14 napot kell várnia, mielőtt elkezdheti szedni az Escitalopram Actavis tablettát.
Az Escitalopram Actavis kezelés befejezését követően 7 napnak kell eltelnie mielőtt a fenti gyógyszerek bármelyikét elkezdi szedni.
♦  „Reverzíbilis, szelektív MAO-A‑gátlók” (depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek), amelyek moklobemid hatóanyagot tartalmaznak.
♦ „Irreverzíbilis, szelektív MAO-B‑gátlók” (a Parkinson-kór kezelésére alkalmazott gyógyszerek), amelyek a szelegilin hatóanyagot tartalmazzák. Ezek növelik a mellékhatások előfordulásának kockázatát.
♦  Linezolid (antibiotikum)
♦  Lítium (a mániás-depressziós betegség kezelésére alkalmazott gyógyszer) és triptofán
♦  Imipramin és dezipramin (mindkettő a depresszió kezelésére szolgál).
♦  Szumatriptán és hasonló (migrén kezelésére használatos) gyógyszerek, valamint tramadol és hasonló gyógyszerek, erős fájdalomcsillapító opioidok. Ezek növelik a mellékhatások előfordulásának kockázatát.
♦  Cimetidin, lanzoprazol, omeprazol és ezomeprazol (gyomorfekély kezelésére használatosak), flukonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer), fluvoxamin (antidepresszáns) és tiklopidin (a szélütés kockázatát csökkentő gyógyszer). Ezek növelhetik az eszcitaloprám vérszintjét.
♦  Közönséges orbáncfű (Hiperikum perforátum) – depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövénykészítmény.
♦  Acetilszalicilsav és nem szteroid gyulladásgátlók (fájdalomcsillapítóként vagy vérhígítóként, úgynevezett antikoagulánsként alkalmazott gyógyszerek). Ezek növelhetik a vérzési hajlamot.
♦  Warfarin, dipiridamol és fenprokumon (véralvadásgátlók, más néven antikoagulánsok). Annak eldöntése érdekében, hogy véralvadásgátló gyógyszereinek adagja megfelelő‑e, az   Escitalopram Actavis kezelés megkezdésekor és befejezésekor kezelőorvosa valószínűleg ellenőrizni fogja Önnél a véralvadási időt.
♦  Meflokvin (malária kezelésére alkalmazzák), bupropion (antidepresszáns) és tramadol (erős fájdalomcsillapító) szedése mellett fokozódhat a görcshajlam kockázata.
♦  A szkizofrénia és pszichózisok kezelésére alkalmazott gyógyszerek (neuroleptikumok) és antidepresszánsok (triciklusos antidepresszívumok és SSRI-k), mivel a görcsküszöb csökkentésének kockázatával járhatnak.
♦  Flekainid, propafenon és metoprolol (szív‑ és érrendszeri betegségekben alkalmazott gyógyszerek), dezipramin, klomipramin és nortriptilin (antidepresszánsok), valamint riszperidon, tioridazin, és haloperidol (antipszichotikumok).
Az Escitalopram Actavis adagjának módosítása válhat szükségessé.
♦  A vér kálium‑ és magnéziumszintjét csökkentő gyógyszerek, mivel ezek az állapotok növelik az életet veszélyeztető szívritmuszavarok kockázatát.

 
NE SZEDJE AZ ESCITALOPRAM ACTAVIS‑T, ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert, vagy olyan gyógyszereket kap, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl.: I/A és III osztályba tartozó antiaritmiás szerek, antipszichotikumok (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsok, bizonyos antimikróbás szerek (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminok (asztemizol, hidroxizin, mizolasztin).

Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.


Az Escitalopram Actavis egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

 
Az Escitalopram Actavis étellel vagy anélkül is bevehető (lásd a 3. „Hogyan kell szedni az Escitalopram Actavis‑t” pont).
 
Számos egyéb gyógyszerhez hasonlóan az Escitalopram Actavis esetében sem ajánlott az alkoholfogyasztás, bár nem valószínű, hogy az Escitalopram Actavis kölcsönhatásba lép az alkohollal.
 


Terhesség, szoptatás és termékenység


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ne szedje az Escitalopram Actavis‑t ha szoptat, csak akkor, ha a lehetséges kockázatokat és előnyöket megbeszélte kezelőorvosával.
 
Ha Ön a terhesség a terhesség utolsó három hónapjában szedi az Escitalopram Actavis‑t, tudnia kell, hogy az újszülöttnél a következő tünetek fordulhatnak elő: légzési problémák, kékes bőrszín, görcsrohamok, a testhőmérséklet változásai, táplálkozási nehézség, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség és/vagy izomgyengeség, élénk reflexek, remegés, nyugtalanság, ingerlékenység, levertség, állandó sírás, álmosság és alvászavarok. Ha újszülött gyermekén a fenti tünetek bármelyikét észleli, azonnal keresse fel gyermekorvosát.
 
Mindenképpen tudassa szülésznőjével és/vagy kezelőorvosával, hogy Ön Escitalopram Actavis kezelés alatt áll. A terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában szedett Escitalopram Actavis növekedheti a csecsemőnél egy bizonyos súlyos állapot, az úgynevezett újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenzió (PPHN) kialakulásának kockázatát, amely a csecsemő légzését felgyorsítja és a bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal forduljon szülésznőjéhez vagy kezelőorvosához.
 
Amennyiben terhesség alatt alkalmazza az Escitalopram Actavis‑t, a gyógyszer szedését soha ne szakítsa meg hirtelen.

Ha Ön a terhességének vége felé veszi be az Escitalopram Actavis‑t, röviddel a szülés után megnövekedhet az erős hüvelyi vérzés kockázata, különösen, ha az Ön kórelőzményében előfordult vérzési zavar. Kezelőorvosának vagy a szülésznőjének tudnia kell, hogy Ön Escitalopram Actavis‑t is szed, hogy tanácsot tudjon adni Önnek.
 
Az eszcitalopram valószínűleg átjut az anyatejbe.
 
A citaloprám, mely az eszcitaloprámhoz hasonló gyógyszer, hatására állatkísérletekben romlott az ondó minősége. Ez elméletileg befolyásolhatja a termékenységet, azonban az emberi termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A gépjárművezetés, illetve a gépkezelés kerülése javasolt mindaddig, amíg nem tisztázódik, hogy miként hat Önre az Escitalopram Actavis.


Az Escitalopram Actavis nátriumot tartalmaz

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.
 

 

3. Hogyan kell szedni az Escitalopram Actavis‑t?


A gyógyszert mindig kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
Felnőttek

Depresszió
Az Escitalopram Actavis ajánlott adagja 10 mg, naponta egy adagban bevéve.
Ezt az adagot kezelőorvosa a maximális napi 20 mg‑ra emelheti.
 
Pánikzavar
A kezdőadag 5 mg naponta egyszer az első héten, mielőtt a dózist napi 10 mg-ra emelnék. Az adagot az orvos maximálisan napi 20 mg-ra emelheti.
 
Szociális szorongásos zavar (szociális fóbia) kezelésére
Az Escitalopram Actavis ajánlott adagja 10 mg, naponta egy adagban bevéve.
Attól függően, hogy Ön miként reagál a kezelésre, orvosa napi 5 mg‑ra csökkentheti vagy a maximális napi 20 mg‑ra emelheti a gyógyszer adagját.

Generalizált szorongás
A szokásos javasolt adag 10 mg Escitalopram Actavis, naponta egyszer. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti.

Kényszerbetegség
A szokásos javasolt adag 10 mg Escitalopram Actavis, naponta egyszer. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti.
Idősek (65 év felett)
Az Escitalopram Actavis ajánlott kezdő adagja 5 mg, naponta egy adagban bevéve.
Ezt az adagot kezelőorvosa napi 10 mg‑ig emelheti.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Az Escitalopram Actavis általában nem adható gyermekeknek és serdülőknek. További információért lásd 2. pont „Tudnivalók az Escitalopram Actavis szedése előtt” című részét.
Vesekárosodás
Súlyos vesekárosodásban szenvedő betegeknél ajánlott az óvatosság. A gyógyszert a kezelőorvosa által előírt módon szedje.
 
Májkárosodás
Májkárosodásban szenvedő betegek nem kaphatnak napi 10 mg-nál többet. A gyógyszert a kezelőorvosa által előírt módon szedje.
 
Az úgynevezett CYP2C19 enzimet lassan metabolizáló betegek
Ismerten CYP2C19 enzimet lassan metabolizáló betegek nem kaphatnak napi 10 mg-nál többet. A gyógyszert a kezelőorvosa által előírt módon szedje.

A filmtablettát naponta egyszer vegye be és egészben, megfelelő mennyiségű folyadékkal (lehetőleg egy pohár vízzel) nyelje le!

Az Escitalopram Actavis étellel vagy anélkül is bevehető.
 
A tabletta szükség esetén felezhető, úgy, hogy először a tablettát a bemetszéssel felfelé egy sima felületre helyezi. A tablettát a két szélén a két mutató ujjával lenyomva törheti el.

 
A kezelés időtartama


Néhány hétbe telhet, amíg jobban érzi magát. Akkor is folytassa az Escitalopram Actavis szedését, ha eltelik bizonyos idő, amíg bármilyen javulást sem tapasztal! Ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszélte volna!

Mindaddig folytassa az Escitalopram Actavis szedését, amíg azt a kezelőorvosa javasolja! Ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek. A javaslatok szerint a kezelést még legalább 6 hónapig ajánlott folytatni azután, hogy Ön már ismét jól érzi magát.

 
Ha az előírtnál több Escitalopram Actavis‑t vett be


Ha az előírtnál több Escitalopram Actavis‑t vett be, vagy valaki más véletlenül beszedte az Ön gyógyszerét, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára!

Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak rosszullét jelei.

A túladagolás jelei közé tartozhat a szédülés, remegés, izgatottság, görcsroham, kóma, hányinger, hányás, szívritmusváltozás, vérnyomáscsökkenés és a folyadék‑/sóháztartás zavara.

Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával az Escitalopram Actavis dobozát!

 
Ha elfelejtette bevenni az Escitalopram Actavis‑t


Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Amennyiben megfeledkezett az Escitalopram Actavis egy adagjának bevételéről, de még lefekvés előtt eszébe jut, akkor az aznapi adagot még pótolja be, a következő napon pedig folytassa a kezelést a megszokott időben.

Amennyiben már csak éjszaka vagy a következő napon jut eszébe, hogy kihagyott egy adagot, úgy azt már ne pótolja, hanem hagyja ki, és folytassa a kezelést a megszokott időben.

 
Ha idő előtt abbahagyja az Escitalopram Actavis szedését


Ne hagyja abba az Escitalopram Actavis szedését, amíg orvosa azt nem javasolja. Amennyiben Ön a javasolt kezelés végére ért, a kezelést általában az Escitalopram Actavis adagját néhány hét alatt fokozatosan csökkentve ajánlott befejezni.
 
Az Escitalopram Actavis kezelés leállításakor, főleg ha az hirtelen történik, az abbahagyást kísérő tünetek jelentkezhetnek. Ez megszokott az Escitalopram Actavis kezelés leállításakor. A kockázat nagyobb, ha hosszú ideig vagy nagy adagban szedte az Escitalopram Actavis‑t, vagy ha az adagcsökkentés túl gyorsan történik. A tünetek a legtöbb betegnél enyhék, és 2 héten belül maguktól megszűnnek. Néhány betegnél azonban a tünetek súlyosak és elhúzódóak lehetnek (2‑3 hónapig vagy annál tovább is fennállhatnak).

Kérjük, forduljon orvosához, ha az Escitalopram Actavis kezelés leállításakor súlyos tüneteket észlel. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa arra kéri majd, kezdje újra a tabletta szedését, és az adagot lassabban csökkentve hagyja abba a kezelést.
 
A leállítást kísérő jellegzetes tünetek közé tartoznak a következők: szédülés (bizonytalanságérzés vagy egyensúlyzavar), zsibbadás/bizsergés, égő érzés, illetve (ritkábban) áramütésszerű érzés (a fejben is), alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás, fejfájás, émelygés és hányás, verejtékezés (beleértve az éjszakai verejtékezést), nyugtalanság vagy izgatottság, remegés, zavartság vagy tájékozódási zavar, érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés, látászavarok, szívdobogásérzés.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek. Tudnia kell, hogy az alább felsorolt mellékhatások közül több, betegségének tünete is lehet, amelyek állapotának javulásával ugyancsak enyhülnek.

Amennyiben a következő mellékhatásokat észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy menjen kórházba:

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

♦  Rendellenes vérzések, beleértve az emésztőrendszeri vérzéseket
 
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

♦  Bőr-, nyelv-, ajak-, gége- vagy arcduzzanat, csalánkiütés, légzési vagy nyelési nehézség (súlyos allergiás reakció)
♦  A magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

♦  Vizelési nehézség
♦  Görcsrohamok (lásd szintén a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot)
♦  A bőr és a szemfehérje besárgulása májműködési zavarra/májgyulladásra (hepatitisz) utalhat
♦  Gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapot tünetei lehetnek
♦  Önkárosító vagy öngyilkos gondolatok, lásd szintén a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot.
♦  Hirtelen kialakuló bőr- vagy nyálkahártyaduzzanat (agioödéma)


A fentiek mellett az alábbi mellékhatásokat jelentették még:
 
Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet):

♦  Émelygés
♦  Fejfájás

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

♦  Orrdugulás vagy orrfolyás (arcüreggyulladás)
♦  Csökkent vagy fokozott étvágy
♦  Szorongás, nyugtalanság, zavart álmok, elalvási nehézség, álmosság érzése, szédülés, ásítozás, remegés, bőrbizsergés
♦  Hasmenés, székrekedés, hányás, szájszárazság
♦  Fokozott verejtékezés
♦  Izom- és ízületi fájdalom
♦ Szexuális zavarok (késleltetett ejakuláció, erekciós problémák, csökkent szexuális érdeklődés, nőknél orgazmuszavar fordulhat elő)
♦  Fáradtság, láz
♦  Testtömeg-növekedés.

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

♦  Csalánkiütés, bőrkiütés, bőrviszketés
♦  Fogcsikorgatás, izgatottság, idegesség, pánikroham, zavartság
♦  Alvászavar, ízérzékelési zavar, ájulás
♦  Pupillatágulat, látászavarok, fülcsengés
♦  Hajhullás
♦  Bő menstruációs vérzés
♦  Szabálytalan menstruációs ciklus
♦  Testtömegcsökkenés
♦  Gyors szívverés
♦  Kar- vagy lábduzzanat
♦  Orrvérzés.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

♦  Agresszió, elszemélytelenedés, képzelgés, hallucináció
♦  Lassú szívverés. 

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

♦  A nátriumszint csökkenése a vérben (ennek tünete a hányinger és a rossz közérzet, amelyet izomgyengeség, illetve zavartság kísér)
♦  Felállásnál az alacsony vérnyomás következtében jelentkező szédülés (ortosztatikus hipotenzió)
♦  Kóros májfunkciós teszt (a májenzimek szintjének megemelkedése a vérben)
♦  Mozgászavarok (akaratlan izommozgások)
♦  A hímvessző fájdalmas merevedése
♦  Vérzési rendellenességek tünetei pl. bőr- és nyálkahártyavérzés (ekkimózis)
♦  Alacsony vérlemezekeszám (trombocitopénia)
♦  Az ADH nevű hormon fokozott kiválasztása, amely a szervezetben víz-visszatartást okoz és hígítja a vért, csökkenti a nátrium mennyiségét (nem megfelelő ADH kiválasztás).
♦  Tejcsorgás férfiaknál és nem szoptató nőknél
♦  Erős hüvelyi vérzés röviddel a szülés után (poszt partum vérzés); további információkért lásd a Terhesség, szoptatás és termékenység részt a 2. pont alatt
♦  Mánia
♦  Csonttörés fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek
♦  A szívritmus változása (ezt „QT-intervallum-megnyúlásnak” nevezik, mely az EKG-n, a szív elektromos aktivitásán látható).


Ezen kívül ismert, hogy az eszcitaloprámhoz (az Escitalopram Actavis hatóanyagához) hasonló módon ható gyógyszerek alkalmazásakor egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek. Ezek a következők:
 
♦  Akaratlan izommozgások (akatízia)
♦  Étvágytalanság.

 

Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

 
5. Hogyan kell az Escitalopram Actavis‑t tárolni?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
A buborékcsomagoláson, tartályon és dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 
Buborékcsomagolás: Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
Tablettatartály: Legfeljebb 30°C-on tárolandó.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba! Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

 
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz az Escitalopram Actavis?

♦  A készítmény hatóanyaga az eszcitaloprám
10 mg vagy 20 mg eszcitaloprám (oxalát formájában) filmtablettánként.

♦  Egyéb összetevők:
tablettamag: mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kroszkarmellóz-nátrium, talkum, magnézium-sztearát,
bevonat: hipromellóz 6cP, titán-dioxid (E 171), makrogol 6000.
 

Milyen az Escitalopram Actavis külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Escitalopram Actavis 10 mg: Ovális, mindkét oldalán domború, fehér filmtabletta (átmérői 6,4 × 9,25 mm), egyik oldalán bemetszéssel, a másikon oldalsó bemetszéssel és "E”, jelzéssel ellátva.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
 
Escitalopram Actavis 20 mg: Ovális, mindkét oldalán domború, fehér filmtabletta (átmérői 8 × 11,7 mm), egyik oldalán bemetszéssel, a másikon oldalsó bemetszéssel és az "E”, jelzéssel ellátva.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
 
Az Escitalopram Actavis 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 98, 100, és 200 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és 100 vagy 200 db tablettát tartalmazó tartályban kapható.
 
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegbiztonsággal nem összefüggő további adatok elolvashatók a gyógyszerek dobozában megtalálható betegtájékoztatón. - K.L.

A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2022.11.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2023.06.



Forrás:https://www.ogyei.gov.hu


Dr. Kopácsi László
pszichiáter, life coach, benzodiazepin blogger
gyógyszer-leszokás tanácsadó
Nem rendelek már
(túlélőgondozás, öngondoskodás)
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb