Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Citalopram Orion 10 mg, Citalopram Orion 20 mg, Citalopram Orion 40 mg betegtájékoztató - 2021.02.


 

Citalopram Orion 10 mg filmtabletta
Citalopram Orion 20 mg filmtabletta
Citalopram Orion 40 mg filmtabletta


citaloprám

 
Alkalmazási előírás - AntidepresszánsokMielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Citalopram Orion és milyen betegségek esetén alkalmazható?


A citaloprám az úgynevezett szerotonin − idegsejtek közötti − újrafelvételét gátló gyógyszer (SSRI), mely növeli a szerotonin koncentrációját az agyban. A szerotonin egy központi idegrendszeri ingerületátvivő anyag.
A szerotoninrendszer zavara figyelhető meg pl. depresszióban és szorongásban.

 A Citalopram Orion javallatai:

♦  a depresszió kezelése és megelőzése
♦  a tériszonnyal vagy a nélkül jelentkező pánikbetegség kezelése
 


2. Tudnivalók a Citalopram Orion szedése előtt


Ne szedje a Citalopram Orion-t:


♦  Ha úgynevezett MAO bénító gyógyszerekkel (pl. a Parkinson-kór kezelésére szelegilinnel vagy depresszió miatt moklobemiddel) kezelik (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Orion”)
♦  Ha Önt egyidejűleg linezoliddal kezelik, kivéve, ha lehetőség van az Ön megfigyelésére és vérnyomásának szoros ellenőrzésére (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Orion”)
♦  Ha Önt egyidejűleg pimoziddal kezelik (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Orion”)
♦  Ha allergiás a citaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  Ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik)
♦  Ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket alkalmaz, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Orion”)
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések


A Citalopram Orion szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,

♦  ha Ön súlyos máj- vagy vesebetegségben szenved
♦  ha Ön buprenorfint szed
♦  ha Ön cukorbeteg (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Orion”)
♦  ha Ön epilepsziás. A Citalopram Orion-kezelést abba kell hagyni, ha roham lép fel vagy a rohamok gyakorisága nő! (lásd még 4. pont „Lehetséges mellékhatások”)
♦  ha az Ön kórtörténetében mánia vagy hipománia szerepel (lásd még 4. pont „Lehetséges mellékhatások/ Mikor kell orvoshoz fordulnia”)
♦  ha Ön olyan gyógyszereket szed, amelyek fokozzák a vérzésveszélyt, mint az antikoagulánsok (véralvadásgátlók), gyulladásgátló fájdalomcsillapítók és a szalicilsav származékok (pl. acetilszalicilsav), vagy ha korábban véralvadási zavarokat tapasztalt, vagy ha Ön terhes (lásd Terhesség, szoptatás és termékenység)
♦  ha Ön úgynevezett elektrokonvulzív kezelésben részesül
♦  ha Ön szűk zugú zöldhályogban (glaukómában) szenved, vagy kórtörténetében zöldhályog (glaukóma) szerepel
♦  ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át
♦  ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók alkalmazása következtében sóhiánya lehet
♦  ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak

Az olyan gyógyszerek, mint a Citalopram Orion (az úgynevezett SSRI-k/SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.

Beszélje meg orvosával, ha a fentiek közül bármelyik állapot vonatkozik, vagy korábban vonatkozott Önre!


Gyermekek és serdülők

A Citalopram Orion általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.

Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Citalopram Orion-t, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá.

Amennyiben a kezelőorvos Citalopram Orion-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keress fel újra a kezelőorvosát!

Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye.

Tájékoztassa a kezelőorvost amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Citalopram Orion-t szedi!
Emellett a Citalopram Orion hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés, illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

Öngyilkossági szándék, az Ön depressziójának vagy szorongási zavarának rosszabbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évesnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba!

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót.
Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Figyelmeztetés!

Hasonlóan a többi, a depresszió és hasonló megbetegedések kezelésére alkalmazott gyógyszerekhez a javulás nem azonnal jelentkezik.
A Citalopram Orion-kezelés megkezdése után néhány hetet vehet igénybe, míg javulást észlel.
Pánikbetegség kezelésekor általában 2-4 hét után mutatkozik javulás.

A kezelés kezdetén egyes betegeknél fokozott szorongás jelentkezhet, ami a kezelés folytatásával megszűnik. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan kövesse orvosa utasításait és ne hagyja abba a kezelést, illetve ne változtassa meg az adagot az orvossal történt megbeszélés nélkül!

Egyes mániás-depresszióban szenvedő betegek mániás fázisba kerülhetnek. Ezt szokatlan és gyors gondolatváltozások, indokolatlan boldogság és túlzott fizikai aktivitás jellemzi.
Amennyiben ilyeneket tapasztal, forduljon orvosához!

Nyugtalanság, valamint egyhelyben ülési vagy állási képtelenség szintén előfordulhat a kezelés első heteiben. Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket észleli!

Néhány esetben előfordulhat, hogy nincs tudatában a fenti tüneteknek, ezért segíthet, ha megkér egy családtagot vagy barátot, hogy segítsen Önnek megfigyelni a viselkedésében történő esetleges változásokat.

Azonnal forduljon orvosához, vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha aggasztó gondolatai vannak, vagy a fentebb felsorolt tünetek valamelyike előfordul a kezelés során!


Egyéb gyógyszerek és a Citalopram Orion


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről!

 A Citalopram Orion-t ne szedje egyidejűleg:

♦  az úgynevezett monoamino-oxidáz gátlókkal (MAO inhibitorok) (mint a Parkinson-kór elleni szelegilin, vagy az antidepresszáns moklobemid vagy linezolid nevű antibiotikum) vagy a leállításukat követő 2 hétben Másrészről, a Citalopram Orion-kezelés abbahagyása után 7 napig nem szedheti ezeket a gyógyszereket!
♦  ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl. I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás szerekkel
♦  bizonyos antipszichotikumokkal (pl. fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos antimikróbás gyógyszerekkel (pl. sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás gyógyszerek, főként halofantrin)
♦  bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin)

Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához!

 Néhány más gyógyszer egyidejű szedése fokozhatja, vagy csökkentheti a Citalopram Orion hatékonyságát.

Tájékoztassa orvosát, ha az alábbiak bármelyikét szedi:

♦  az úgynevezett SSRI antidepresszánsok (a szelektív szerotonin újrafelvétel gátlók, mint a fluoxetin, szertralin és a fluvoxamin) vagy triciklusos antidepresszánsok (pl. amitriptilin)
♦  bizonyos antidepresszánsok, amelyek elősegítik a dohányzásról való leszokást (bupropion)
♦  bizonyos szorongásoldó gyógyszerek (buspiron)
♦  bizonyos migrén elleni gyógyszerek (pl. szumatriptán és más triptánok)
♦  buprenorfin
♦  bizonyos fájdalomcsillapítók (tramadol)
♦  a vérzés kockázatát fokozó gyógyszerek, pl. a véralvadás gátló gyógyszerek, mint az antikoagulánsok, a gyulladásgátló fájdalomcsillapítók (pl. acetilszalicilsav), dipiridamol és tiklopidin
♦  orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú készítmények
♦  bizonyos vérnyomáscsökkentők és szívgyógyszerek (metoprolol)
♦  gyomorfekély gyógyszerei (cimetidin, lanzoprazol, omeprazol, ezomeprazol)
♦  gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer (flukonazol)
♦  bizonyos antipszichotikumok, mint a lítium, triptofán és dezipramin
♦  a malária megelőzésére és kezelésére alkalmazott gyógyszerek (meflokin)

Ha Ön cukorbeteg, folyamatosan ellenőrizze vércukorszintjét és az inzulin hatását.
Bármilyen változást észlel, beszélje meg orvosával (lásd „Figyelmeztetések és óvintézkedések”).


A Citalopram Orion egyidejű bevétele étellel és itallal


Alkohol fogyasztása a Citalopram Orion szedése alatt nem ajánlott!
A filmtablettákat vízzel kell bevenni, étkezés közben, vagy attól függetlenül.


Terhesség, szoptatás és termékenység


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Terhesség

Tudnia kell, hogy a terhesség utolsó három hónapjában szedett Citalopram Orion az alábbiakat okozhatja az újszülöttön:
 
légzési problémák, a bőr kékes elszíneződése, görcsök, testhőmérséklet változások, táplálási nehézségek, hányás, alacsony vércukorszint, merev vagy ernyedt izmok, élénk reflexek, remegés, reszketegség, ingerlékenység, letargia, állandó sírás, álmosság és alvási nehézségek.

Amennyiben újszülöttjénél ezen tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal forduljon orvosához!

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Citaloparm Orion-kezelés alatt áll!

Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Citalopram Orion-nal növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertóniának (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik.
Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek.

Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával!

Ha Ön a terhességének vége felé veszi be a Citalopram Orion-t, röviddel a szülés után megnövekedhet az erős hüvelyi vérzés kockázata, különösen, ha az Ön kórelőzményében előfordult vérzési zavar. Kezelőorvosának vagy a szülésznőjének tudnia kell, hogy Ön Citalopram Orion-t is szed, hogy tanácsot tudjon adni Önnek.


Szoptatás

A citaloprám átjut az anyatejbe.

Termékenység

Állatkísérletekben a citaloprám negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A citaloprám ronthatja a teljesítményt és a koncentráló képességét.
Kerülje a vezetést, gépek kezelését, illetve a fokozott éberséget igénylő feladatokat, amíg nem győződött meg arról, hogy a gyógyszer nem rontja a teljesítményét!

A Citalopram Orion laktózt tartalmaz.

A tabletták 23 mg (10 mg-os tabletta), 46 mg (20 mg-os tabletta), illetve 91 mg (40 mg-os tabletta) tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaznak.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert!

Egyéb összetevők

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.


3. Hogyan kell szedni a Citalopram Orion-t?


A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje!
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!


Depresszió kezelése:

Felnőttek

A szokásos adag 20 mg naponta. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

Pánikbetegség kezelésére:

Felnőttek:

A kezelés első hetében a kezdő adag 10 mg naponta, majd egy hét után az adag napi 20-30 mg-ra emelhető. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

Idősek (65 év felett):

Idős betegek esetén az adagot az ajánlott adag felére kell csökkenteni, azaz napi 10-20 mg-ra. Idős betegek rendszerint nem kaphatnak naponta 20 mg-nál többet.

Speciális kockázatú betegek:

Májpanaszokkal rendelkező betegek maximálisan adható napi adagja 20 mg.

A kezelést a tünetek megszűnése után minimum 6 hónapig kell folytatni, mivel előfordulhat, hogy a tünetek visszatérnek.

Ha úgy érzi, hogy a Citalopram Orion tabletta hatása túl erős, vagy túl gyenge, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!


Ha az előírtnál több Citalopram Orion-t vett be


Túladagolás esetén a mellékhatások súlyosabbá válhatnak.

Ha az előírtnál több gyógyszert vett be, vagy ha a gyermekek véletlenül gyógyszert vettek be, mindig forduljon orvoshoz, menjen kórházba, vagy keresse fel a mérgezési központot! Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával a gyógyszer dobozát!


Ha elfelejtette bevenni a Citalopram Orion-t


Vegye be a következő adagot a szokott időben! Ne vegyen be kétszeres adagot annak érdekében, hogy bepótolja a kihagyott adagot! Utazás vagy kirándulás előtt mindig ellenőrizze, hogy van-e elég gyógyszere kéznél!


Ha idő előtt abbahagyja a Citalopram Orion szedését


Ne hagyja abba a Citalopram Orion szedését amíg orvosa ezt nem javasolja! Beszélje meg orvosával, ha abba kívánja hagyni a gyógyszer szedését! Ne hagyja abba a kezelést hirtelen!

A kezelési időszak befejeztével általában ajánlatos a citaloprám adagját több hét alatt, fokozatosan csökkenteni.

Amikor abbahagyja a citaloprám szedését, különösen, ha ezt hirtelen teszi, megvonási tünetek jelentkezhetnek. Ezek gyakoriak a citaloprám szedés abbahagyását követően. A kockázat nagyobb, ha a citaloprám-kezelés hosszú ideig tartott, nagy adagot alkalmaztak, vagy az adagot túl gyorsan csökkentették. Legtöbben úgy érzik, hogy a tünetek enyhék és maguktól megszűnnek, általában két héten belül.

Ha súlyosabb megvonási tüneteket észlel a citaloprám abbahagyását követően, forduljon orvosához! Orvosa arra kérheti Önt, hogy kezdje újra szedni a gyógyszert és lassabban hagyja abba a szedését.

Megvonási tünetek lehetnek: szédülés (bizonytalanság vagy egyensúly érzékelés zavarai); zsibbadás, égető érzés és (ritkábban) áramütésérzet, akár a fejen is; alvási zavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság); szorongás, fejfájás, émelygés, izzadás (éjszakai izzadás is); nyugtalanság és izgatottság érzés, remegés (reszketés); zavartság vagy zavart tájékozódási képesség; érzékenység vagy ingerlékenység; hasmenés, látászavarok, szabálytalan vagy heves, kalapáló szívverés (palpitáció).

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert!

4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Súlyos mellékhatások

Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul hagyja abba a Citalopram Orion szedését, és keresse fel kezelőorvosát:

♦  magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások; ezek a tünetek a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek
♦  bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanat, illetve légzési, vagy nyelési nehézség (allergiás reakció)
♦  rendellenes vérzés, beleértve a gyomor-bélrendszeri vérzést is
♦  mánia

Ritka, de súlyos mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul hagyja abba a Citalopram Orion szedését, és keresse fel kezelőorvosát:

♦  hányás, hányinger, az izmok hirtelen összerándulása, zavartság, ezek egy ritka, hiponatrémiának (alacsony nátriumszint a vérben) nevezett állapot jelei lehetnek.
Hiponatrémia alakulhat ki, amikor az ebbe a csoportba tartozó (SSRI) antidepresszánsokat alkalmazzák, különösen idősebb nőbetegeknél.
♦  gyors és szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsade des pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei
♦  öngyilkossággal, vagy halállal kapcsolatos gondolatok;
♦  görcsrohamok jelentkeznek, vagy ezek gyakorisága fokozódik


Egyéb mellékhatások

A következő mellékhatások általában enyhék, és a kezelés folytatásával megszűnnek.
Amennyiben a mellékhatások zavaróvá válnak, vagy néhány napnál tovább tartanak, keresse fel kezelőorvosát!

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthetnek)

♦  fokozott verejtékezés
♦  álmosság vagy szokatlan aluszékonyság
♦  álmatlanság
♦  fejfájás
♦  a szemek alkalmazkodásának zavara
♦  gyorsabb vagy szabálytalan szívműködés
♦  hányinger
♦  szájszárazság
♦  gyengeség

Gyakori mellékhatások (10-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

♦  a testsúly csökkenése
♦  étvágytalanság
♦  alvászavarok
♦  koncentrálási nehézség
♦  kóros álmok
♦  memóriazavar
♦  szorongás
♦  szexuális problémák (csökkent szexuális vágy vagy a potencia zavarai, impotencia, ejakulációs zavarok, az orgazmus zavarai vagy orgazmusképtelenség nők esetén)
♦  fájdalmas menstruáció
♦  izgatottság
♦  idegesség
♦  közöny
♦  zavartság
♦  migrén
♦  remegés
♦  érzészavarok (zsibbadás)
♦  szédülés
♦  figyelemzavar
♦  fülcsengés
♦  emelkedett vagy csökkent vérnyomás
♦  orrnyálkahártya vagy orrmelléküreg gyulladások
♦  hasmenés
♦  székrekedés
♦  emésztési zavarok
♦  hányás
♦  hasi fájdalom
♦  puffadás és fokozott nyálelválasztás
♦  viszketés
♦  izom- vagy ízületi fájdalom
♦  vizeletürítési zavarok vagy fokozott vizelet mennyiség
♦  fáradtság
♦  ásítozás

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
 
♦  fokozott étvágy
♦  testsúly növekedése
♦  agresszió
♦  személyiség elvesztése
♦  hallucinációk
♦  eufória (túlzottan emelkedett hangulat)
♦  fokozott libidó
♦  ájulás
♦  pupillatágulat
♦  lassú szívverés
♦  gyors szívverés
♦  köhögés
♦  májenzimek aktivitásának emelkedése
♦  allergiás reakciók (pl. kiütések)
♦  hajhullás
♦  a bőr fokozott napfény-érzékenysége
♦  vizelet visszatartás
♦  igen bő menstruáció
♦  kar és a láb duzzanata
♦  rossz közérzet

 
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)

♦  mozgászavarok
♦  ízérzékelési zavarok
♦  szokatlan vérzések
♦  enyhe májműködési zavar
♦  láz

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb mint 1 beteget érinthetnek)

♦  szívritmuszavar (szupraventrikuláris aritmia)
♦  tejcsorgás

 
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

♦  kórosan alacsony vérlemezke-szint (trombocitopénia)
♦  a vizeletkiválasztó hormon nem megfelelő kiválasztása
♦  alacsony káliumszint a vérben (hipokalémia), amely izomgyengeséget, izomrángást vagy szívritmuszavart okozhat
♦  pánikroham
♦  fogcsikorgatás
♦  nyugtalanság
♦  görcsök
♦  szokatlan izommozgások, vagy izommerevség
♦  képtelenség az egyhelyben ülésre (akatízia)
♦  látászavarok
♦  QT-szakasz megnyúlása az EKG-n
♦  kamrai aritmia
♦  hirtelen felálláskor jelentkező szédülés, melyet vérnyomásesés (ortosztatikus hipotónia) vált ki
♦  orrvérzés
♦  kóros májfunkciós értékek
♦  hirtelen kialakuló bőr- és nyálkahártya-duzzanat
♦  vérzési zavarok, beleértve a bőr- és nyálkahártya vérzést (ekimozis)
♦  szabálytalan menstruációs ciklusok
♦  erős hüvelyi vérzés röviddel a szülés után (poszt partum vérzés); további információkért lásd a Terhesség, szoptatás és termékenység részt a 2. pont alatt.
♦  fájdalmas erekció (férfiaknál)
Csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.
 

Mellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert! Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Citalopram Orion-t tárolni?


Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást. A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert! A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik!

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Citalopram Orion?

A készítmény hatóanyaga a citaloprám-hidrobromid. Egy tabletta 10, 20, illetve 40 mg citaloprámnak megfelelő mennyiségű citaloprám-hidrobromidot tartalmaz.

Egyéb összetevők:

Tablettamag: kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, kopovidon, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.

A tabletta filmbevonatának alkotórészei: hipromellóz, makrogol és titán-dioxid (E 171).

Milyen a Citalopram Orion külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

10 mg-os tabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, „A" jelöléssel az egyik oldalán, valamint "05" jelöléssel másik oldalán.

20 mg-os tabletta: fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, "A" jelöléssel az egyik oldalán, valamint törővonallal „0” és „6” jelölés között a másik oldalán. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

40 mg-os tabletta: fehér, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, "A" jelöléssel az egyik oldalán, valamint törővonallal „0” és „7” jelölés között a másik oldalán. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

PVC/PVDC//Al buborékcsomagolás:

28 (2×14) db vagy 98 (7×14) db filmtabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

HDPE tartály:

Citalopram Orion 10mg filmtabletta: 30 db vagy 100 db vagy 1000 db filmtabletta.

Citalopram Orion 20mg filmtabletta: 30 db vagy 56 db vagy 100 db vagy 250 db vagy 1000 db filmtabletta.

Citalopram Orion 40mg filmtabletta: 30 db vagy 56 db vagy 100 db vagy 500 db filmtabletta.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A betegbiztonsággal nem összefüggő további adatok elolvashatók a gyógyszerek dobozában megtalálható betegtájékoztatón. - K.L.

A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2021.02.

A Citalopram Orion (citaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2019.08.


Forrás: https://www.ogyei.gov.hu

Dr. Kopácsi László
pszichiáter, life coach, benzodiazepin blogger
gyógyszer-leszokás tanácsadó
Nem rendelek már
Segítek Önmagán Segíteni
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb