Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Önbizalom fejlesztés egyszerűen 2. - FENT Napló


Önbizalom fejlesztés egyszerűen 2. - FENT Napló Önfejlesztést szolgáló korábbi bejegyzésemben áttekintettük, miket érdemes elkerülni ahhoz, hogy önbizalmunk (önértékelésünk, énhatékonyság érzésünk) megmaradjon, sőt fejlődjön. Kerülendők:

1. „Sikergyilkosok”
2. Halogatás
3. Rágódás (rumináció)
4. Maximalizmus
5. Omnipotencia

Hogyan fogjunk hozzá a FENT Naplóhoz? Önbizalommal... :-) Bízzunk magunkban! Képesek vagyunk rá! Sikerülni fog!


FENT Napló készítése otthon


Először is nézzük meg, mit takar a FENT betűszó.

F = Fejlődésem
E = Eredményeim
N = Naplója
T = Tények

A FENT Naplót érdemes Excel táblázatként elkészíteni. Én legalábbis így teszek, az Excelben rejlő lehetőségek miatt: dátumok automatikus kitöltése, egyszerű szűrés, rendezés, stb. Persze írható Wordben, vagy vezethető egyszerű, megvonalazott papíron is. Csak csinálja, végül is mindegy hogyan...

A lényeg, hogy elkezdje, csinálja valahogy. Aztán az elkészült. 1.0 verzión a későbbiekben már folyamatosan csiszolhat.
 

FENT Napló - Szép emlékeink ékszerdoboza


Életünk bármennyire is göröngyös, gondokkal teli, mindenki tartózkodott már rövidebb-hosszabb ideig az Élet "napos oldalán". Itt szerzett élményeinket azonban sokan hajlamosak vagyunk elfelejteni. Kitolunk magunkkal, ha hagyjuk, hogy az új, rosszabb élmények a helyükre kerüljenek, mert egyszerűen "kitolják őket" a tudatunkból.

Ezzel ugyanis hozzáférhetetlenné válnak azok a sikereink, eredményeink, amik döntő fontosságúak lehettek volna  önbizalmunk, reális önismeretünk fejlesztésében.

Hogy egy hasonlattal éljek, olyan ez, mintha élményeink drágaköveit hagynánk rendre kipotyogni a kezünkből, hagynánk, hogy szétguruljanak, szétterüljenek körülöttünk sok-sok négyzetméteren, aztán mikor véletlenül (!) rájuk lépünk és megcsikordulnak talpunk alatt, felszisszenünk, hogy: "már megint, mi ez a franc...?"

Mennyivel jobb lesz, ha módszeresen leírjuk, rögzítjük értékes élményeink, megharcolt eredményeink. Felfűzzük őket Életünk fonalára, mely aztán így egy fokozatosan bővülő, sokszínű kövekből, gyöngyökből álló ékszerré nemesül!

Maradjon birtokában múltja értékeinek. Ne hagyja emlékezete által elkótyavetyélni! FENT Naplója révén könnyedén újraélheti korábbi sikereit!

Ráadásul a FENT Naplójába leírt pozitív tények, élmények jól felhasználhatók, amikor a SANG-ok (a tényszerűen nem tényszerű Spontán Automatikus Negatív Gondolatok) megkérdőjelezéséhez szükséges tényeket keres a múltjából!

Sokszor elmondtam már, hogy a SANG-ok, a jövőre vonatkozó negatív jóslatok, teljesen természetesek. (El tud képzelni egy olyan világot, ahol nincsenek hipotézisek?) Egyenértékűek a többi, naponta több száznyi gondolati tartalommal, ezért nem érdemelnek különösebb figyelmet.
 


Hogyan fogjunk hozzá a FENT Naplóhoz?


Milyen oszlopokból álljon a FENT Napló?

1. oszlop: Dátum

A FENT Napló első oszlopa kapja a Dátum nevet. Itt jelezhetjük évre, hónapra, napra pontosan azt, amikor a bejegyzésre érdemes cselekvés, esemény, élmény megtörtént. A dátumok egyszerűen, automatikusan kitölthetők Excelben. Természetesen egy azon dátummal több FENT Napló bejegyzést is lehet készíteni, ha ugyanazon a napon több szerepünkben értünk el valamilyen sikert.

2. oszlop: Szerepek | Élethelyzetek

Határozza meg, hogy melyik szerepkörében tett valami nagyszerűt, ami pl.: büszkévé tette. Így a későbbiekben egy egyszerű szűréssel, könnyedén képes lesz a legfontosabb szerepeit érintő pozitív bejegyzéseket áttekinteni, rendezni.

Olyan szerepekre gondolok, mint: Szülő, Testvér, Nő | Férfi, Barát | Barátnő, Munkatárs, stb.

3. oszlop: Pozitív érzések

Azokat a pozitív értzéseket érdemes ide beírni, amiket a következő oszlopban részletezendő esemény kiváltott belőlünk. Felsorolok néhány pozitív élmény példát:

szeretet, gondoskodás, öröm, derű, büszkeség, elégedettség, megújulás, boldogság, csoda, kíváncsiság, izgalom, remény, lezárás, megnyugvás, biztonság, megérkezettség, fejlődés, továbblépés, kielégültség, meglepetés, fontosság érzés, stb. Ugye, milyen sokféle pozitív érzésünk lehet?!

4. oszlop: Részletes leírás

Ebbe az utolsó oszlopba kerüljön a történés minél részletesebb, életszagúbb leírása. Hogy minél könnyebben, minél gyorsabban megjegyezhessük, bevéshessük, és minél jobban fel tudjuk a későbbiekben idézni a pozitív érzéseket, élményeket.

Különösen azokat a teljesítményeinket érdemes "fent-naplózni", amikor átléptünk addigi komfortzónánkon, ezzel kitágítottuk azt!
 

FENT Napló

Dátum Szerep | Élethelyzet + érzések Részletes leírás
2016.03.16.
2016.03.16.
2016.03.17.
2016.03.18.


Saját FENT Naplómban vastaggal (bold) jelzem a részletes leírás kiemelkedő mozzanatait. Vastaggal és piros színnel pedig azokat a részleteket, amiket életemben először csináltam akkor. Vagy egy korábban korlátozó félelmen, ill azt kialakító SANG-on léptem túl.

***

Egy évvel ezelőtt, amikor válni kezdtem, tudtam, hogy nehéz idők várnak. Tudtam, hogy szükségem lesz arra, hogy összegyűjtsem energiáimat, megőrizzem önbizalmamat. Ekkor kezdtem el írni saját FENT Naplóm.

Tavaly (2015.05.21.-től az év végéig) összesen 248 FENT Napló bejegyzés született. Ezzel a tavalyi év lett életem legtanulságosabb, legjobban dokumentált éve.

Most már mind a négyen túl vagyunk a váláson. Idén, a mai napon - ennek a Benzó blognak a befejezésért - született meg a 108 FENT Napló bejegyzésem. Köszönöm, hogy segíthetek! :-) Jónak lenni jó!Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője

Facebook

Kérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


 
Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, ha tetszett!

 

 Hozzászólások
Hozzászólás szövege
Ellenőrző kód

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
segít Önmagán segíteni
.

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:

30 286 2097
H-P: 08-19

Laptop, v. PC használata ajánlott ennyi információhoz!

Kedves Bagdy Emőke, köszönöm!

 Mint gyermek, aki már pihenni vágyik
és el is jutott a nyugalmas ágyig
még megkérlel, hogy: „Ne menj el, mesélj” -
(igy nem szökik rá hirtelen az éj)
s mig kis szive nagyon szorongva dobban,
tán ő se tudja, mit is kiván jobban,
a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:
igy kérünk: Ülj le közénk és mesélj.
Mondd el, mit szoktál, bár mi nem feledjük,
mesélj arról, hogy itt vagy velünk együtt
s együtt vagyunk veled mindannyian,
kinek emberhez méltó gondja van.
Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.
Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén,
hadd lássunk át magunkon itt ez estén.
Párnás szavadon át nem üt a zaj -
mesélj arról, mi a szép, mi a baj,
emelvén szivünk a gyásztól a vágyig.
Most temettük el szegény Kosztolányit
s az emberségen, mint rajta a rák,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fő-e új méreg, mely közénk hatol -
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?...
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb...
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

József Attila: Thomas Mann üdvözlése
1937. 01. eleje

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
642 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2737 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1427 szavazat (30%)
4806 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Tisztelem ...


GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb