Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

A stressz az élet sójaA STRESSZ AZ ÉLET SÓJA

A stressz az élet sója, Dr. Kopácsi László pszichiáter Győr, stressz, stresszkezelés, krónikus stressz, Kopp Mária, győri pszichiáter, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus

A stressz az élet sója, néha
borsot tör az orrunk alá... K.L.


A stressz hasznos dolog, mert kihívást jelent, fejleszti a lelki és fizikai képességeket, és egyfajta kiegyensúlyozottságot ad - véli Kopp Mária neves orvos-pszichológus, magatartáskutató. Ha kialakul bennünk a küzdés képessége, akkor mind nehezebb célokat tűzhetünk ki magunk elé, a sikerek pedig fokozzák önbizalmunkat és hatékonyságunkat.


Segíti a küzdelmet a pozitív gondolkodás és a feladatok szétosztása is, legyen szó munkahelyi vagy otthoni munkáról. Jót tesz a hatékony önszabályozás, vagyis a rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű alvás, az aktív pihenés és a hobbi is. Ha valaki nem tudja megváltoztatni a helyzetet, amiben van, az változtassa meg azt, ahogy gondolkodik róla.

stressz
Kopp Mária (66) orvos, pszichológus, a SOTE Magatartástudományi Intézet igazgató- helyettese. Egyetemi tanár, az MTA doktora. 1993-ig a SOTE Pszichiátriai Klinikán dolgozik, ahol megalapítja és vezeti a Pszichoszomatikus ambulanciát. 1993-ban megalapítja a SOTE Magatartástudományi Intézetét. Hét, nála fiatalabb testvére van. Édesapját 1949-ben elbocsátották állásából, mivel nem írta alá az egyházi iskolák államosításáról szóló felhívást, 1951-ben pedig, mivel rajta voltak a kitelepítési listán, a Budapest közeli surányi nyaralójukba költöztek. Így általános iskolai tanulmányait a pócsmegyeri összevont négyosztályos iskolában, illetve Leányfalun végezte. Maximális pontszáma ellenére csak két év után vették fel a Semmelweis Orvosegyetemre. Férjével Dr. Skrabski Árpád informatikussal - aki az egyik legelső számítóközpont vezetője volt - a mai napig együtt dolgozik különböző magatartástudományi kutatásokban. Két leányuk van, Luca és Fruzsina. (A cikk megszületése óta, mindketten, előbb férje, majd Kopp Mária professzor asszony is elhunyt. Nyugodjanak békében! - K.L.)


EGY NAGY MULTINACIONÁLIS SZERVEZET ALKALMAZOTTAI JOBBAN KI VANNAK TÉVE A STRESSZNEK, MINT A NÉHÁNY FŐS, EGYÜTTMŰKÖDŐ KIS CÉGBEN DOLGOZÓK?

Valószínűleg igen. Ezért találták ki a hétvégi csapatépítő tréningeket, családtagok nélkül. De szerintem ezek még inkább veszélyesek, mert manipulációra adnak lehetőséget. Egy globális cég számára ugyanis a legjobb munkaerő a magányosan szorongó ember, aki senkire sem számíthat, csak a vállalatra. A "vállalati értékek" belsővé tétele - ami sok esetben pusztán néhány tulajdonos profitnövelését jelenti - számos cégnél elvárt magatartás. Így sokkal készségesebb és igénytelenebb munkaerőt lehet nevelni. Ha viszont a vállalat elbocsátja az illetőt, sokkal gyakoribb a lelki összeomlás, az értéktelenség érzete, mint egy kis cég dolgozójánál, ahol természetesebbek és emberibbek a viszonyok.


INKÁBB A SZEGÉNYEK VAGY A GAZDAGOK STRESSZESEK?

Egyértelműen az alsóbb társadalmi rétegek a veszélyeztetettek, főként a középkorú férfiak. De például a tanároknál viszonylag jó mutatókat találtunk annak ellenére, hogy szegények. Szeretném hangsúlyozni, hogy a stressz nagyon fontos dolog, mert kihívást jelent. Ilyen értelemben mindenki stresszes. Sőt a születés maga is stressz. Inkább az a kérdés, hogy a tartós, krónikus stressz, milyen mértékű egy országban. Azt mondhatjuk, hogy ma Magyarországon az általános stressz-szint jóval magasabb, mint amennyire az egészséges lenne.


MI ENNEK AZ OKA?

A hetvenes évek óta a középkorúakra jellemző, hogy korán megromlik az egészségük. Ez részben a társadalmi átalakulással függ össze, ami nálunk előbb kezdődött, mint Közép-Kelet-Európában. Másrészt általánossá vált egy olyan fogyasztói értékrend, amely szerint az számít sikeresnek, aki a külsődleges elvárásoknak jobban megfelel. Márpedig aki úgy gondolja, hogy a gazdagság, a hatalom, a szépség a legfontosabb, az mindig úgy fogja érezni, hogy másokhoz képest lemarad.


VAJON A FÉRFIAK ÉS A NŐK MÁSKÉNT KEZELIK A STRESSZT?

Általában igaz, hogy a nőknek magasabb az érzelmi intelligenciája. Emiatt az érzelmi kérdéseket jobban tudják kezelni. Érdekes, hogy kutatások szerint a fiatal férfiaknak még fontosabb a házasság és a jó párkapcsolat, mint a nőknek. Ennek ellenére félnek tőle, mert azt gondolják, hogy rosszul fognak választani. Főként azért gondolják ezt, mert a férfiak kevésbé intelligensek érzelmileg, mint a nők.


BIZONYÁRA CSAK FÉLNEK A HÁZASTÁRSI STRESSZTŐL?

Elképzelhető. Mindenesetre a partnerkapcsolatok minősége az egészséget meghatározó egyik legfontosabb tényezőnek bizonyul. Aki igazán boldog párkapcsolatban él, kevésbé lesz beteg, és tovább is él.


HA OLYAN HASZNOS A STRESSZ, MIKÉNT OKOZHAT BETEGSÉGEKET?

A stressz addig hasznos, amíg úgy érezzük, hogy meg tudjuk oldani a kihívásokat. Ez fejleszti a lelki és fizikai képességeket, egyfajta önirányítottságot, kiegyensúlyozottságot ad. Ahogy egy sportoló is egyre többre képes a folyamatos terhelés hatására, az átlagember is kiegyensúlyozottabb lehet, ha fel tudja dolgozni a stresszt. Selye János kimutatta, hogy a tartós stressznek kitett patkányok mindegyike elpusztult. Leromlott az immunrendszerük, megjelentek a szív- és érrendszeri betegségek, gyomor-bél problémák alakultak ki, majd beállt az idő előtti halál.


HONNAN LEHET FELISMERNI, HOGY BAJ VAN?

Ha például valaki tartósan úgy érzi, hogy minden érdeklődését elvesztette mások iránt, és ez már a mindennapi munkáját is veszélyezteti, akkor valószínűleg a krónikus stressz állapotába csúszott bele. Mindez depresszióhoz vezethet, ami testi betegségeket okozhat. Egyébként érdekes, hogy az ember pontosan érzi, hogy baj van, csak elfojtja.


LEHET-E TANULNI A STRESSZ FELOLDÁSÁT?

Természetesen, hiszen ettől vagyunk emberek. A kommunikáció nagyon fontos dolog. Sokan azért kerülnek a krónikus stressz állapotába, mert nem tudják kifejezni magukat. Egyszerűen nincs fogalmi készletük a problémáik kifejezésére. A párkapcsolatban például belecsúsznak olyan helyzetekbe, amelyeket megfelelő kommunikációval el lehetett volna kerülni. Azt is lehet tanulni, hogy ne legyen valaki agresszív, de ne legyen önfeladó sem. Adott esetben ki kell mondani, hogy irreális elvárásaink vannak önmagunkkal szemben, egy rossz munkahelyen dolgozunk, vagy épp egy boldogtalan párkapcsolatban élünk.


KIK A LEGVESZÉLYEZTETETTEBB RÉTEGEK MAGYARORSZÁGON?

Elsősorban az alacsonyabb végzettségűek. Náluk kora gyermekkortól kevésbé alakult ki a megbirkózási képességek eszköztára. Ezért nagyobb valószínűséggel élik át a krónikus stressz állapotát, és így nehezen tudnak megfelelni a megváltozott kihívásoknak. Földrajzilag is óriási különbségek vannak. Az északkeleti régió van a legrosszabb helyzetben, a fővároson belül pedig a pestiek veszélyeztetettebbek. Ha ágazatokat hasonlítunk össze, akkor a mezőgazdaságban dolgozók helyzete a legrosszabb. A pénzügyi területen dolgozóknak kevésbé stresszes az élete, illetve a pedagógusoknak és az egészségügyi alkalmazottaknak.


A STRESSZT A KÜLÖNBÖZŐ KULTÚRÁK IS MÁSKÉNT KEZELIK.

A keleti kultúrákban nagyon komoly módszereket dolgoztak ki a stressz feldolgozására. Ennek alapvető eleme a lélegzés. Ez logikus is, hiszen a lassú, elnyújtott ki-be lélegzés megnyugtatja a szervezetet, segíti a koncentrációt, beállítja a szívritmust. Ma már tudományosan is bizonyított az akaratlagos vagy pszichés légzés közvetlen hatása a központi idegrendszerre, és ezen keresztül a keringésre, anyagcserére. A távol-keleti országokban egyébként a szív- és érrendszeri betegségek aránya jóval alacsonyabb, mint Európában.


A MAGYAROKRA MI A JELLEMZŐ? ALAPVONÁSUNK AZ IDEGESSÉG, A KAPKODÁS?

Én nem nagyon szeretem a nemzet-karakterológiát. A magyar társadalom annyira sokszínű és etnikailag gazdag, hogy nem lehetne egy közös lényeget kimutatni. Ugyanakkor van néhány tulajdonság, amit a vizsgálatok is visszaigazolnak. A magyarokra például nagyon jellemzőek a szélsőségek. Vagy nagyon depressziósak, vagy nagyon fent vannak. És legalább annyira individualisták, mint az angolszászok. De, ellentétben a britekkel, a magyarok nehezebben működnek együtt, a civil közösségekben is gyakori az ellenségeskedés.


MI A HELYZET A FIATALOKKAL? ŐK MENNYIRE DEPRESSZIÓSAK?

A legfrissebb vizsgálataink szerint a fiatalok szerencsére kevésbé depressziósak. Közülük a lányok a legkevésbé, ugyanakkor az időskorú nőknél sokkal magasabb a depressziósok aránya, mint a férfiaknál. A fiatalokra egyébként még inkább jellemző, hogy a magasabb iskolázottság és a biztos családi háttér jobban véd a depressziótól. Az édesanya iskolai végzettsége az egyik legfontosabb védőfaktor.


A TÁRSADALMI BIZONYTALANSÁG MENNYIRE JÁTSZIK SZEREPET A STRESSZ SZEMPONTJÁBÓL?

Óriási szerepe van. Az értékvesztés, az anómiás állapot elősegíti a stressz kialakulását. Egy ország lelkiállapota nagyon erősen függ attól, hogy mennyire sikerül a politikának közös célokat és értéket találni. Ha az emberek tartósan rossznak minősítik a politikát, az kihat a megbirkózási képességre is. Sajnos néhány éve jelentősen romlani kezdett a közérzetünk. Amíg 2002-ben 13 százalék volt a felnőttek között a depressziósok aránya, addig 2006-ra 18 százalékra növekedett ez a szám.


VOLTAK-E AZ ELMÚLT ÉVSZÁZADBAN STRESSZMENTES PERIÓDUSOK A MAGYAR TÖRTÉNELEMBEN?

Nagyon nagy baj lenne, ha ez így lenne. Egy ország számára is jó, ha folyamatos stresszhelyzeteknek van kitéve, mert ez kihívást jelent. Voltak olyan időszakok, amikor viszonylag jól meg tudott birkózni a kihívásokkal. Ilyen volt az Árpád-ház kihalása utáni időszak, amikor a teljes káoszban Károly Róbert anyja tudatosan készítette fel a fiát a trónra.


HONNAN TUDJUK, HOGY A MÁS KORBAN ÉLŐK MENNYIRE VOLTAK STRESSZESEK?

Ez érdekes kérdés. Néha azt gondoljuk, hogy ma sokkal több a stressz, mint régebben. Pedig ez nem feltétlenül igaz. A múlt század első felében még természetes volt a gyermekek többsége számára, hogy a kútra jártak vízért, kilométereket gyalogoltak az iskolába. Ma e helyett gyakran „csomagként” szállítják őket a szülők egyik helyről a másikra, és csak a sport pótolhatja a hiányzó fizikai kihívásokat. Az egykeként felnövő, minden igényüket leső családba születő gyerekek pszichológiai kihívásokkal sem találkoznak első éveikben, így később nagyon könnyen összeroppannak, ha az iskolában, a munkahelyen vagy a párkapcsolatban kríziseket kell megoldaniuk.


A POLITIKA IS ORVOSLÁS, CSAK TÁRSADALMI SZINTEN. MI AZ ÖSSZEFÜGGÉS AZ EGÉSZSÉGROMLÁS ÉS A POLITIKA KÖZÖTT?

Rengeteg múlik a politikán, a megfelelő keretek megteremtésén, és a mintaadáson. Ennek sok konkrét módja lehetséges, az általános iskolai neveléstől a vezető politikusok mintaadásáig. A svéd népegészségügyi program első célja a társadalmi tőke erősítése. Tehát az emberek közötti összetartozás, a társas kapcsolatok minőségének a növelése. Ugyanakkor a társadalom többségének egyetértése és befogadói magatartása nélkül ez nyilvánvalóan nem működik.


MINTHA MAGYARORSZÁGON AZ EMBEREKNEK ÉPP A POLITIKA NÉPNEVELŐ ATTITŰDJÉBŐL LENNE ELEGÜK. HOGY MÁR MEGINT FELÜLRŐL MONDJÁK MEG NEKIK, MIT GONDOLJANAK?

Igen. A kommunista kollektivizmus miatt a társadalmi összefogás fogalma Magyarországon lejáratódott. Az utóbbi években ráadásul nagyon megnőtt az idő előtti egészségromlás, a 40-69 éves férfiak és nők halálozása. A 2002-ben megkérdezett férfiak 8,8 százaléka mára elhalálozott. Közülük 25 százalék volt súlyos depressziós. Érdekes, hogy többségük hat évvel ezelőtt nagyon pontosan leírta a saját rizikófaktorait. Kiemelt rizikófaktor volt a dohányzás, a kóros alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a sportolás hiánya. Mindezek hátterében azonban a tartós stressz, a sérülékenység, a megbirkózási készségek elégtelensége, az értékrend és a társas kapcsolatok hiányosságai voltak meghatározóak. A férfiaknál a munkahelyi bizonytalanság kétszeres rizikófaktort jelentett. Csakúgy, mint ha valakinek nem volt házastársa, vagy nagyon rossz kapcsolatban élt. Férfiaknál különösen fontos a társadalomba vetett bizalom megléte. Ha úgy érzik, hogy nincs az életnek célja és értelme, az halálozási ok lehet. A nőknél ezzel szemben kevesebb tényező dominál. Náluk a kapcsolatokkal való elégedetlenség a döntő. De nem egyetlen kapcsolattal, hanem általában a társas kapcsolatokkal. Tehát a nők nem függnek annyira a párkapcsolattól, mint a férfiak.


ÖN AKTÍV TÁRSADALMI SZEREPLŐ. POLGÁRI KÖRÖKBEN, EGYESÜLETEKBEN TART ELŐADÁSOKAT. MIÉRT TARTJA EZEKET FONTOSNAK?

Mert úgy érzem, hogy felelősségem van abban, hogy minél több helyen elmondjam, amit kutatóként látok. Különösen akkor, amikor ez nagyon is aktuális a társadalomban.


A POLGÁRI KÖRÖK TÖBBSÉGE A JOBBOLDALI PÁRTPOLITIKÁHOZ KÖTŐDIK, ÁM NÉHÁNYUK MÉGIS FÜGGETLEN CIVILKÉNT LÉP A NYILVÁNOSSÁG ELÉ. EZ NEM ZAVARJA ÖNT?

Sokféle polgári kör van. Ahová engem hívnak, az mentes a pártpolitikától. Egyébként az, hogy egy párt vagy egy politikus a programjában fontosnak tartja a társadalom egészségét, teljesen természetes. Ha pedig felkarolja egy civil szervezet hasonló célkitűzéseit, az csak üdvözlendő lehet.


ÖN SZERINT VAN-E MORÁLIS VÁLSÁG MAGYARORSZÁGON?

Igen. Nagyon súlyos morális válság van. A mostani vizsgálataink szerint az emberek 70 százaléka érzi úgy, hogy nincsenek közös értékek, és nem érdemes előre tervezni a jövőt, mert úgyis minden megváltozik. Azok száma is növekedett, akik szerint nem érdemes a másikban bízni. Nagyon megingott a társadalmi tőkébe, az igazságba vetett bizalom.


AMIKOR KIALAKUL A BIZALOMVESZTÉS, ÁLTALÁBAN NÖVEKSZIK AZ AGRESSZIÓ IS.

Így van. A krónikus stressz a tartós veszélyhelyzet érzete. Ráadásul nem tudjuk, hogy mitől kell félni. Bármikor, bárhol kialakulhat, amiből sokan agresszióval próbálnak kimenekülni.


SIKERES STRESSZOLDÁS

Kopp Mária szerint a stresszel való megbirkózási készségeknek három fő formája van: a probléma-megoldó, az érzelmi, valamint a támogatást kereső formák. Mind a három lehet sikeres és sikertelen megoldás. A sikeres problémamegoldó azt mondja: mivel nem tudom megváltoztatni a helyzetet, ezért megváltoztatom azt, ahogyan gondolkodok róla. A sikertelen érzelmi megbirkózó a nehéz élethelyzetben eszik, iszik, dohányzik, drogokat használ, és így próbálja elviselni a helyzetet. A sikeres támogatást kereső egy általa nagyra tartott rokontól vagy baráttól kér tanácsot. Ez különösen a nőkre jellemző. Részben ezzel magyarázzák a férfiak és nők egészségi állapotának, halálozási arányainak jelentős különbségét. Betegség, panaszok esetén a nők általában hamarabb fordulnak orvoshoz is.

Sikertelen problémamegoldó például az is, aki ellenségesen viszonyul az emberekhez. Az ellenséges beállítottság azt jelenti, hogy az embereket általában aljasnak, önzőnek minősítjük, akik csak ki akarják használni a többieket, és úgy gondoljuk, hogy legbiztosabb nem bízni senkiben. Az ellenségesség legfontosabb és legkárosabb összetevője a cinizmus attitűdje, amely fokozza a kontrollvesztés valószínűségét.

Haszon Magazin - 2008. március 11.

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

koronavirus.gov.hu | nnk.gov.hu | 06 80 277 455 és 456

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
508 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2210 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1171 szavazat (30%)
3889 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb