Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Grandaxin 50 mg tabletta - 2016. április


Grandaxin 50 mg tabletta

tofizopám

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számáraMielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 
Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 
A betegtájékoztató tartalma:
 
• Milyen típusú gyógyszer a Grandaxin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
• Tudnivalók a Grandaxin tabletta alkalmazása előtt
• Hogyan kell szedni a Grandaxin tablettát?
• Lehetséges mellékhatások
• Hogyan kell a Grandaxin tablettát tárolni?
• A csomagolás tartalma és egyéb információk. 
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Grandaxin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
A Grandaxin központi idegrendszeri hatású, a benzodiazepinek csoportjába tartozó gyógyszer, ami feszültséggel, szorongással, vegetatív (akarattól függetlenül működő, szabályozó ideg­rendszeri) zavarokkal, energia- és indítékhiánnyal, fáradékonysággal, valamint hangulati nyo­mottsággal járó lelki– és testi megbetegedések kezelésére, alkoholelvonás során jelentkező ve­getatív izgalmi tünetek megszüntetésére szolgál. Mivel nem rendelkezik izomlazító hatással, olyan megbetegedésekben is alkalmazható, ahol az izomlazító hatás nem kívánatos, vagy tilos (pl. izombetegségek, idegi eredetű izomsorvadások, myasthenia gravis).
 

 
2. Tudnivalók a Grandaxin tabletta alkalmazása előtt

 

Ne szedje a Grandaxin tablettát

• ha allergiás a tofizopámra, egyéb benzodiazepinekre vagy a gyógyszer(6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
• heveny tünetekkel járó légzési elégtelenségben
• korábban alváskor jelentkező légzésleállás esetén
• korábbi kómás (eszméletvesztéssel járó) állapot esetén
• ha az alábbi, szervátültetés eseten használatos immunrendszer-gátlókat szedi: takrolimusz, szirolimusz vagy ciklosporin
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Grandaxin tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
 
• ha a máj- és/vagy veseműködése károsodott, mert lassulhat a Grandaxin hatóanyagának ki­vá­lasztása, ami a hatás megnövekedéséhez vezet és növelheti a mellékhatások valószínűségét
• ha krónikus légzési elégtelensége van, vagy korábban heveny tünetekkel járó légzési elégtelensége volt
• amennyiben szervi agyi károsodása van (pl. agyi érelmeszesedés), időskorú (65 év feletti), mert fokozottan érzékeny lehet a mellékhatásokra
• ha epilepsziás megbetegedése van, mert a készítmény epilepsziás rohamot okozhat
• ha szűkzugú zöldhályoga van
• amennyiben idegrendszeri, illetőleg lelki megbetegedése (depresszió, pszichotikus állapot, sze­mé­lyiségzavar, fóbiás, kényszeres állapotok) van, mert a Grandaxin kezelés befolyásolhatja azok tüneteit is
• gyermekek esetében kevés tapasztalat áll rendelkezésre
• alkalmazása a terhesség I. harmadában és szoptatás ideje alatt nem ajánlott
 

Egyéb gyógyszerek és a Grandaxin tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
Ha Grandaxin kezelés mellett, ill. az annak elhagyását követő egy hónapon belül egyéb gyógyszert (különösen központi idegrendszerre ható gyógyszert) kezd szedni, a Grandaxin szedéséről tájékoztassa orvosát.
 
A Grandaxin és számos egyidejűleg szedett gyógyszer egymás hatását erősíthetik vagy csökkenthetik.
Feltétlenül említse meg kezelőorvosának, ha egyéb központi idegrendszerre ható gyógyszert (pl. nyugtató, depresszió, epilepszia, allergia, pszichotikus állapotok kezelésére szolgáló gyógyszer, érzéstelenítő, altató), immunrendszer-gátlót, véralvadásgátlót, gomba ellenes szert, szívritmus szabályozót, szívglikozidot (digoxin, digitoxin, isolanid), vérnyomáscsökkentőt, gyomorsav termelését csökkentő készítményt, fogamzásgátlót is szed, illetőleg rendszeresen alkoholt fogyaszt. Ilyenkor fokozott orvosi ellenőrzés, bizonyos esetekben a gyógyszerek adagjának módosítása szüksé­ges.

 
A Grandaxin tabletta egyidejű alkalmazása alkohollal

Alkalmazásának ideje alatt alkohol fogyasztása kerülendő.

 
Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
 
Terhesség
 
Bár az eddig ismert vizsgálatokban a Grandaxin hatóanyaga nem mutatott magzatkárosító ha­tást, de a méhlepényen átjut. A készítmény alkalmazása a terhesség első harmadában nem ja­vasolt, a későbbiekben is csak elkerülhetetlen esetben, kizárólag az orvos egyedi döntése alap­ján alkalmazható.
 
Szoptatás
 
Az anyatejbe kiválasztódik. Szoptatás alatt a Grandaxin kezelés nem javasolt.
 
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
 
Bár álmosító, kábító hatással nem rendelkezik, alkalmazásának kezdeti időszakában – egyénenként meghatározandó ideig – járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos! A továbbiakban kezelőorvosa egyénileg határozza meg a tilalom mértékét és időtartamát.
 

A Grandaxin tabletta laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 
 

3. Hogyan kell szedni a Grandaxin tablettát?

 
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek általában naponta 1–3-szor 1–2 tabletta (50–300 mg/nap). Alkalomszerű szedés esetén 1–2 tabletta. A jó tolerálhatóság és az éberség csökkenésének hiánya miatt már a kezelés kezdetén az indokoltnak tartott mennyiségben szedhető, nem szükséges az adagok fokozatos növelése.
 

Ha az előírtnál több Grandaxin tablettát vett be

Azonnal forduljon orvoshoz! Túladagolás esetén a központi idegrendszeri aktivitás csökkenése csak nagy dózisoknál (a szokásos adag 10-30-szorosa) jelentkezik. Ekkor hányás, zavartság, kóma, légzészavar, epilepsziás rohamok alakulhatnak ki. Túladagolás, vagy annak gyanúja esetén orvost kell hívni, vagy a mentőket kell értesíteni. A fenti tünetek esetén a gyomortartalom kiürítése hánytatással a félrenyelés veszélye miatt tilos. A felszívódás megakadályozására aktív szén adása és hashajtás alkalmazható.
 

Ha elfelejtette bevenni a Grandaxin tablettát

Igyekezzen bevenni mielőbb a kimaradt adagot. Ha már a következő adag bevétele esedékes, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát.
 

Ha idő előtt abbahagyja a Grandaxin tabletta szedését

Akkor se hagyja abba a Grandaxin tabletták szedését, amikor már jobban érzi magát, mindaddig, amíg orvosa a gyógyszer elhagyását el nem rendeli.
Fontos, hogy folyamatosan szedje gyógyszerét.
Gondoskodjon róla, hogy ne fogyjon ki gyógyszere.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
 

4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
Ezek általában ritkák és enyhék, leginkább nagy adagok alkalmazása esetén fordulnak elő, de bármelyik tünet jelentkezésekor kérjen tanácsot orvosától.
 
Általában a következő mellékhatások fordulhatnak elő: étvágytalanság, székrekedés, haspuffadás, hányinger, hányás, szájszárazság, fejfájás, feszültség, álmatlanság, ingerlékenység, nyugtalanság, bőrkiütés, skarlátszerű bőrkiütések, viszketés, izomfeszülés, izomfájdalmak, légzészavarok.
 
Nagyon ritkán (10 000 betegből kevesebb, mint 1 tapasztalhatja): sárgaság, zavartság; epilepsziásoknál rohamot provokálhat.
Lehetséges, hogy a fenti mellékhatások egyike sem jelentkezik Önnél.
 
Mellékhatások bejelentése
 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa
kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 
 

5. Hogyan kell a Grandaxin tablettát tárolni?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
Legfeljebb 25 ºC-on tárolandó!
 
A dobozon feltüntetett lejárati idő  után ne szedje ezt a.gyógyszert A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb további információk

 

Mit tartalmaz Grandaxin tabletta 

A készítmény hatóanyaga a tofizopám. A Grandaxin tabletta 50,0 mg tofizopámot tartalmaz tablettánként.
Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, sztearinsav, talkum, zselatin, mikro­kris­tá­lyos cellulóz, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát (92,0 mg). 


Milyen a Grandaxin tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás 

A Grandaxin tabletta fehér vagy szürkésfehér színű, kerek, lapos felületű, metszett élű, szagtalan vagy majdnem szagtalan tabletta, egyik oldalán "GRANDAX" felirattal, másik oldalán bemetszéssel.
Csomagolás: 20 db tabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja 
Egis Gyógyszergyár Zrt.
H-1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.
 
Gyártók: 
Egis Gyógyszergyár Zrt.
H-9900 Körmend, Mátyás király utca 65.

Egis Gyógyszergyár Zrt.
H-1165 Budapest, Bökényföldi út 118-120.
 
OGYI-T-3475/01
 
A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016. április

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. júliusForrás: www.ogyei.gov.hu

 

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
segít Önmagán segíteni
.

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:

30 286 2097
H-P: 08-19

Laptop, v. PC használata ajánlott ennyi információhoz!

Kedves Bagdy Emőke, köszönöm!

 Mint gyermek, aki már pihenni vágyik
és el is jutott a nyugalmas ágyig
még megkérlel, hogy: „Ne menj el, mesélj” -
(igy nem szökik rá hirtelen az éj)
s mig kis szive nagyon szorongva dobban,
tán ő se tudja, mit is kiván jobban,
a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:
igy kérünk: Ülj le közénk és mesélj.
Mondd el, mit szoktál, bár mi nem feledjük,
mesélj arról, hogy itt vagy velünk együtt
s együtt vagyunk veled mindannyian,
kinek emberhez méltó gondja van.
Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.
Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén,
hadd lássunk át magunkon itt ez estén.
Párnás szavadon át nem üt a zaj -
mesélj arról, mi a szép, mi a baj,
emelvén szivünk a gyásztól a vágyig.
Most temettük el szegény Kosztolányit
s az emberségen, mint rajta a rák,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fő-e új méreg, mely közénk hatol -
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?...
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb...
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

József Attila: Thomas Mann üdvözlése
1937. 01. eleje

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
644 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2745 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1432 szavazat (30%)
4821 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Tisztelem ...


GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb