Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Grandaxin 50 mg tabletta - 2016.04.


Grandaxin 50 mg tabletta

tofizopám

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számáraMielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 
Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 
A betegtájékoztató tartalma:
 
• Milyen típusú gyógyszer a Grandaxin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
• Tudnivalók a Grandaxin tabletta alkalmazása előtt
• Hogyan kell szedni a Grandaxin tablettát?
• Lehetséges mellékhatások
• Hogyan kell a Grandaxin tablettát tárolni?
• A csomagolás tartalma és egyéb információk. 
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Grandaxin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
A Grandaxin központi idegrendszeri hatású, a benzodiazepinek csoportjába tartozó gyógyszer, ami feszültséggel, szorongással, vegetatív (akarattól függetlenül működő, szabályozó ideg­rendszeri) zavarokkal, energia- és indítékhiánnyal, fáradékonysággal, valamint hangulati nyo­mottsággal járó lelki– és testi megbetegedések kezelésére, alkoholelvonás során jelentkező ve­getatív izgalmi tünetek megszüntetésére szolgál. Mivel nem rendelkezik izomlazító hatással, olyan megbetegedésekben is alkalmazható, ahol az izomlazító hatás nem kívánatos, vagy tilos (pl. izombetegségek, idegi eredetű izomsorvadások, myasthenia gravis).
 

 
2. Tudnivalók a Grandaxin tabletta alkalmazása előtt

 

Ne szedje a Grandaxin tablettát

• ha allergiás a tofizopámra, egyéb benzodiazepinekre vagy a gyógyszer(6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
• heveny tünetekkel járó légzési elégtelenségben
• korábban alváskor jelentkező légzésleállás esetén
• korábbi kómás (eszméletvesztéssel járó) állapot esetén
• ha az alábbi, szervátültetés eseten használatos immunrendszer-gátlókat szedi: takrolimusz, szirolimusz vagy ciklosporin
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Grandaxin tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
 
• ha a máj- és/vagy veseműködése károsodott, mert lassulhat a Grandaxin hatóanyagának ki­vá­lasztása, ami a hatás megnövekedéséhez vezet és növelheti a mellékhatások valószínűségét
• ha krónikus légzési elégtelensége van, vagy korábban heveny tünetekkel járó légzési elégtelensége volt
• amennyiben szervi agyi károsodása van (pl. agyi érelmeszesedés), időskorú (65 év feletti), mert fokozottan érzékeny lehet a mellékhatásokra
• ha epilepsziás megbetegedése van, mert a készítmény epilepsziás rohamot okozhat
• ha szűkzugú zöldhályoga van
• amennyiben idegrendszeri, illetőleg lelki megbetegedése (depresszió, pszichotikus állapot, sze­mé­lyiségzavar, fóbiás, kényszeres állapotok) van, mert a Grandaxin kezelés befolyásolhatja azok tüneteit is
• gyermekek esetében kevés tapasztalat áll rendelkezésre
• alkalmazása a terhesség I. harmadában és szoptatás ideje alatt nem ajánlott
 

Egyéb gyógyszerek és a Grandaxin tabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
Ha Grandaxin kezelés mellett, ill. az annak elhagyását követő egy hónapon belül egyéb gyógyszert (különösen központi idegrendszerre ható gyógyszert) kezd szedni, a Grandaxin szedéséről tájékoztassa orvosát.
 
A Grandaxin és számos egyidejűleg szedett gyógyszer egymás hatását erősíthetik vagy csökkenthetik.
Feltétlenül említse meg kezelőorvosának, ha egyéb központi idegrendszerre ható gyógyszert (pl. nyugtató, depresszió, epilepszia, allergia, pszichotikus állapotok kezelésére szolgáló gyógyszer, érzéstelenítő, altató), immunrendszer-gátlót, véralvadásgátlót, gomba ellenes szert, szívritmus szabályozót, szívglikozidot (digoxin, digitoxin, isolanid), vérnyomáscsökkentőt, gyomorsav termelését csökkentő készítményt, fogamzásgátlót is szed, illetőleg rendszeresen alkoholt fogyaszt. Ilyenkor fokozott orvosi ellenőrzés, bizonyos esetekben a gyógyszerek adagjának módosítása szüksé­ges.

 
A Grandaxin tabletta egyidejű alkalmazása alkohollal

Alkalmazásának ideje alatt alkohol fogyasztása kerülendő.

 
Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
 
Terhesség
 
Bár az eddig ismert vizsgálatokban a Grandaxin hatóanyaga nem mutatott magzatkárosító ha­tást, de a méhlepényen átjut. A készítmény alkalmazása a terhesség első harmadában nem ja­vasolt, a későbbiekben is csak elkerülhetetlen esetben, kizárólag az orvos egyedi döntése alap­ján alkalmazható.
 
Szoptatás
 
Az anyatejbe kiválasztódik. Szoptatás alatt a Grandaxin kezelés nem javasolt.
 
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
 
Bár álmosító, kábító hatással nem rendelkezik, alkalmazásának kezdeti időszakában – egyénenként meghatározandó ideig – járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos! A továbbiakban kezelőorvosa egyénileg határozza meg a tilalom mértékét és időtartamát.
 

A Grandaxin tabletta laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 
 

3. Hogyan kell szedni a Grandaxin tablettát?

 
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek általában naponta 1–3-szor 1–2 tabletta (50–300 mg/nap). Alkalomszerű szedés esetén 1–2 tabletta. A jó tolerálhatóság és az éberség csökkenésének hiánya miatt már a kezelés kezdetén az indokoltnak tartott mennyiségben szedhető, nem szükséges az adagok fokozatos növelése.
 

Ha az előírtnál több Grandaxin tablettát vett be

Azonnal forduljon orvoshoz! Túladagolás esetén a központi idegrendszeri aktivitás csökkenése csak nagy dózisoknál (a szokásos adag 10-30-szorosa) jelentkezik. Ekkor hányás, zavartság, kóma, légzészavar, epilepsziás rohamok alakulhatnak ki. Túladagolás, vagy annak gyanúja esetén orvost kell hívni, vagy a mentőket kell értesíteni. A fenti tünetek esetén a gyomortartalom kiürítése hánytatással a félrenyelés veszélye miatt tilos. A felszívódás megakadályozására aktív szén adása és hashajtás alkalmazható.
 

Ha elfelejtette bevenni a Grandaxin tablettát

Igyekezzen bevenni mielőbb a kimaradt adagot. Ha már a következő adag bevétele esedékes, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát.
 

Ha idő előtt abbahagyja a Grandaxin tabletta szedését

Akkor se hagyja abba a Grandaxin tabletták szedését, amikor már jobban érzi magát, mindaddig, amíg orvosa a gyógyszer elhagyását el nem rendeli.
Fontos, hogy folyamatosan szedje gyógyszerét.
Gondoskodjon róla, hogy ne fogyjon ki gyógyszere.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
 

4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
Ezek általában ritkák és enyhék, leginkább nagy adagok alkalmazása esetén fordulnak elő, de bármelyik tünet jelentkezésekor kérjen tanácsot orvosától.
 
Általában a következő mellékhatások fordulhatnak elő: étvágytalanság, székrekedés, haspuffadás, hányinger, hányás, szájszárazság, fejfájás, feszültség, álmatlanság, ingerlékenység, nyugtalanság, bőrkiütés, skarlátszerű bőrkiütések, viszketés, izomfeszülés, izomfájdalmak, légzészavarok.
 
Nagyon ritkán (10 000 betegből kevesebb, mint 1 tapasztalhatja): sárgaság, zavartság; epilepsziásoknál rohamot provokálhat.
Lehetséges, hogy a fenti mellékhatások egyike sem jelentkezik Önnél.
 
Mellékhatások bejelentése
 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa
kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 
 

5. Hogyan kell a Grandaxin tablettát tárolni?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
Legfeljebb 25 ºC-on tárolandó!
 
A dobozon feltüntetett lejárati idő  után ne szedje ezt a.gyógyszert A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb további információk

 

Mit tartalmaz Grandaxin tabletta 

A készítmény hatóanyaga a tofizopám. A Grandaxin tabletta 50,0 mg tofizopámot tartalmaz tablettánként.
Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, sztearinsav, talkum, zselatin, mikro­kris­tá­lyos cellulóz, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát (92,0 mg). 


Milyen a Grandaxin tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás 

A Grandaxin tabletta fehér vagy szürkésfehér színű, kerek, lapos felületű, metszett élű, szagtalan vagy majdnem szagtalan tabletta, egyik oldalán "GRANDAX" felirattal, másik oldalán bemetszéssel.
Csomagolás: 20 db tabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja 
Egis Gyógyszergyár Zrt.
H-1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.
 
Gyártók: 
Egis Gyógyszergyár Zrt.
H-9900 Körmend, Mátyás király utca 65.

Egis Gyógyszergyár Zrt.
H-1165 Budapest, Bökényföldi út 118-120.
 
OGYI-T-3475/01
 
A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016.04.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018.07.


Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
megtanítja Önmagán segíteni
.

30 286 2097
H-Sze: 08-19

22 eFt/óra

Nemzeti lobogónk
Fides et ratio

Hit és Ész

A csüggedőket elnyeli a történelem...

Urbán Viktor

- ♦ -

Tájékoztató!

- ♦ -
 

Melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?

Melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok ALTATÓ elhagyásra! Csak az olvasson tovább, aki már felismerte, vagy erősen gyanítja, hogy sajnos altató-függővé vált Szóval: melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?
Andante (zaleplon)
1 szavazat (3%)
Dormicum (midazolám, BZD)
3 szavazat (9%)
Edluar (zolpidem)
1 szavazat (3%)
Eunoctin (nitrazepam, BZD)
2 szavazat (6%)
Gerodorm (cinolazepám, BZD)
6 szavazat (18%)
Hypnogen (zolpidem)
1 szavazat (3%)
Imovane (zopiklon)
1 szavazat (3%)
Sanval (zolpidem)
6 szavazat (18%)
Signopam (temazepam, BZD)
1 szavazat (3%)
Somnogen (zolpidem)
1 szavazat (3%)
Somnol (zopiklon)
1 szavazat (3%)
Stilnox (zolpidem)
1 szavazat (3%)
Zolep (zolpidem)
1 szavazat (3%)
Zolpidem-Ratiopharm (zolpidem)
1 szavazat (3%)
Zolpidem Vitabalans (zolpidem)
1 szavazat (3%)
Zolsana (zolpidem)
4 szavazat (12%)
Zopigen (zopiklon)
1 szavazat (3%)
Zopitidin (zopiklon)
1 szavazat (3%)
34 szavazat összesen

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Kariko KataWIN

Nobel Prize - Kariko KataWIN

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb