Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Gyógyszerek alkohollal - a keverés kockázatai 1/2.


Gyógyszerek alkohollal - a keverés kockázatai 1/2. Különösen Karácsony és Szilveszter közeledtével érdemes fejben tartani: ha bármilyen gyógyszert szed, a vény nélkül kapható termékeket is beleértve, azok hatékonyságát, hatását erőteljesen befolyásolhatja az alkohol. Az alkoholfogyasztás és a pszichiátriai gyógyszerek mixe, kölcsönhatásaik miatt akár életveszélyes is lehet.

Nem csak a pszichiátriai szereket szedőknek érdemes áttanulmányoznia mai Benzo Blog bejegyzésünket. A vérnyomáscsökkentőt, antibiotikumot, allergia elleni, gyomorégés elleni gyógyszert, hányingercsökkentő, inzulin-érzékenyítőt, izomlazítót, vényköteles és vény nélkül kapható ízületigyulladás csökkentőt, koleszterincsökkentőt, köhögéscsillapítót, opioid fájdalomcsillapítót, prosztata gyógyszert, ill. vérhígítót szedők ugyanúgy találhatnak elgondolkodtató ismereteket, mint az altatót, nyugtatót és antidepresszánst szedők.Via a pia?


Nemcsak a rendszeres vagy túlzott ivás gyarapítja a gyógyszer-(etil)alkohol mellékhatások kockázatát. Az egyszeri ráivás is. Józan (!) ésszel ez persze belátható…

Halálos gázolásért Tamás jelenleg is börtön büntetését tölti. Vagy 3 évvel ezelőtt a „reggeli” Frontin után, távoli testvérénél megszomjazva, véletlenül beleivott a vizespohárban hagyott, higított vodkába. Mire ráeszmélt, felismerte, mi történt, már késő volt. Bízva szerencséjében – bárcsak sangolt volna! - a Frontin-alkohol kölcsönhatásról mit sem tudva folytatta útját kocsival.

Aztán: se kép, se hang… nem emlékszik a történtekre… Szemtanúk vallomásaiból és nyomozati anyagokból derült ki számára is, hogy a közeli faluba már a volánra borulva ért be és fékezés nélkül elütött két, az útszélén várakozót. Egyikük a helyszínen szörnyethalt, a másikat még Tamás utolsó bírósági tárgyalásakor is kómában tartották...

A szorongáscsökkentő (Frontin) szedés és az alkohol kombinációja súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Ráadásul, nem csak a gyógyszerezőt, pl. a frontinozót érintheti tragikusan. Ezért szerepel a nyugtatók (feszültségoldók) betegtájékoztatójában, hogy:

     1. A kezelés alatt alkoholt fogyasztani tilos!

     2. A Frontin szedációt, emlékezetkiesést, csökkent koncentráló képességet vagy károsodott izomműködést
         okozhat, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges
         képességeket. Ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, ha a fenti tüneteket tapasztalja.
         Kialvatlanság esetén a csökkent éberség valószínűsége megnövekszik.

     3. A Frontin tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:  Ha az Ön
         kórelőzményében alkohol- vagy gyógyszerfüggőség szerepel, mivel ilyen esetekben - különösen hosszú távú
         és nagy dózisú Frontin vagy egyéb hasonló hatású gyógyszer együttes szedése esetén - hozzászokás
         alakulhat ki. (Frontin betegtájékoztató)

     4. Xanax-kezelés alatt alkohol fogyasztása tilos. (Xanax betegtájékoztató)

     5. Fokozódhat a Xanax hatása... alkoholt tartalmazó készítményekkel együtt adva. (Xanax betegtájékoztató)

     6. Az előírtnál több (Xanax) tabletta bevételekor enyhébb esetekben, a tünetek közé tartozik az elmosódott
         beszéd, az álmosság, a mentális zavar, a levertség. Súlyosabb esetekben a mozgáskoordináció zavarai,
         alacsony vérnyomás, légzéscsökkenés, néha kóma és nagyon ritkán halál fordult elő. Súlyos
         következmények ritkán fordulnak elő, ha nem vett be egyidejűleg más gyógyszert és nem fogyasztott alkoholt.
 
Az alábbiakban összefoglalom mindazt, amit érdemes tudni az alkohol és egyes gyakran alkalmazott vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek közötti lehetséges veszélyes kölcsönhatásokról.


Miért nem érdemes keverni az alkoholt gyógyszerekkel?


Mert (erősen leegyszerűsítve):
 
1. Az alkohol bizonyos gyógyszereknek gyengíti a hatékonyságát azáltal, hogy csökkenti azok felszívódását.

2. Más esetekben viszont ezzel épp ellentétes eredménnyel jár az alkohol-gyógyszer kölcsönhatás. Ilyenkor az alkohol növeli a gyógyszer hatásosságát (biológiai hozzáférhetőségét), ami akár toxikus szintre is emelheti a gyógyszer koncentrációját a vérben (akaratlan „gyógyszer-túladagolás”).

3. Természetesen gyógyszerek is képesek „meglökni” az alkohol hatását. Ez aztán okozhat:
a. az elfogyasztott alkohol mértékéhez képest aránytalanul nagyfokú részegséget (a Kádár-korszak Seduxen-fröccsei), vagy
b. akár alkoholmérgezést (sok hajléktalan éás kocsmából haza felé tántorgó fagyásos halálát okozva).

Ez a „turbólé” különösen veszélyes akkor, ha olyan (depresszáns) gyógyszer mellé isznak, ami dózisfüggően, önmagában is álmosíthatja a Beteget. A benzodiazepin nyugtatók és altatók, ill. az opiátok és az alkohol összekutyulása ilyenkor halálos légzés bénulást okozhat.

Aki vényköteles gyógyszert szed, inkább kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, hogy szabad-e alkoholt inni mellette, vagy legalább nézze meg figyelmesen az orvosság betegtájékoztatóját.

A legfontosabb pszichiátriai szerek (feszültségcsökkentők, antidepresszánsok 1-3. és altatók)
időről-időre változó (!) betegtájékoztatói - az országban egyedülállóan -
több évre visszamenőleg olvashatóak az oldalon!

És természetesen egy új gyógyszer felírásakor legyen őszinte orvosával az ivási szokásával kapcsolatban. Amennyiben torzít a rendszeresen fogyasztott alkoholmennyiséget illetően, kezelőorvosa nem tudja pontosan megítélni egy adott gyógyszer felírásának kockázatait! Ne kelljen ehhez májenzim értékeket kérnie.
 

Mitől függ az alkohol-gyógyszer kölcsönhatás?


Természetese egyéni, alkati, genetikai tényezőktől is. A nők pl. érzékenyebbek az alkoholra, emiatt erősebben tapasztalhatják az alkohol és a gyógyszerek keverésének kölcsönhatásait, mint a férfiak.

De az életkor is rizikó befolyásoló tényező. Az idősebbek (különösen azok, akik egynél több gyógyszert szednek) szintén nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak problémákat, mivel az életkor előrehaladtával csökken mind az alkohol, mind a gyógyszerek eliminációja (szervezetből való kiürítésének képessége), így azok feldúsulhatnak (kumulálódhatnak) a szervezetben, ez pedig relatív túladagolással egyenértékű.
 
Amennyiben legalább 4 óra eltelik a kismértékű alkohol fogyasztás és a kisdózisú szorongásoldó, ill. altatószer beszedése között – csökken a valószínűsége az alkohol-gyógyszer interakcióknak. De, inkább ne kísérletezzen! Ne kísértse az ördögöt!
 

Alkohollal kölcsönhatásba lépő pszichiátriai gyógyszerek


A legtöbb pszichiátriai szer kölcsönhatásba lép az alkohollal. A lista nem teljes. Amennyiben nem biztos abban, hogy fogyaszthat-e biztonságosan alkoholt az adott gyógyszere mellé, olvassa el figyelmesen a betegtájékoztatót, vagy forduljon gyógyszerészhez vagy kezelőorvosához. Amennyiben valamiért egyik sem elérhető, tekintse az alkohol ivást TILOS-nak.
 

Szorongáscsökkentők


Alkoholos italokkal való keverésük bágyadtsághoz, rendellenes, kontrollálatlan, kötekedő, agresszív viselkedéshez, szédüléshez, álmossághoz, memóriavesztéshez, bealváshoz (l. Tamás esetét), koordinációs zavarokhoz, meglassult reflexekhez, nagyobb (alkohol és/vagy nyugtató) mennyiségek esetén: lelassult légzéshez, akár fulladáshoz is vezethet.

Mindenképpen és szigorúan kerülje az alkoholfogyasztást, ha az alábbi nyugtatók bármelyikét szedi:
 
♦ Frontin, Xanax és Helex (alprazolam)
♦ Rivotril és Clonazepam TC (klonazepam)
♦ Loranxil (lorazepam)
♦ Seduxen (diazepam)
♦ Medazepam TEVA és Rudotel (medazepam)
♦ Elenium (klórdiazepoxid)


Antidepresszánsok


Az alkohol amellett, hogy rontja az antidepresszánsok egyes mellékhatását, a depressziós tüneteket is súlyosbíthatja.

Amennyiben Önt unipoláris depresszió, kevert szorongásos zavar, bipoláris zavar, pánikzavar, agorafóbia, szociális fóbia, OCD (kényszerbetegség), vagy PTSD (poszttraumás stressz-zavar) miatt antidepresszánssal kezelik, mindenképpen érdemes korlátoznia az alkoholfogyasztást, ill. legjobb, ha a kezelés időtartama alatt teljesen el is hagyja.

Az érintett antidepresszánsokból (és hatóanyagokból) néhány ABC-sorrendben:

folyt köv.

Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


 

 Hozzászólások
Hozzászólás szövege
Ellenőrző kód

Kéretlen...

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen telefonokat és emaileket. Legyünk tekintettel egy(s)másra: digitális detox, slow living... OK | KO
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

FreeCska | TűKörkép

Van értékrend, amely Saulus Paulussá és van, amelyik Paulus Saulussá változását ünnepli.

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb