Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Spitomin 5 mg tabletta, Spitomin 10 mg tabletta betegtájékoztatók - 2022.05.Spitomin 5 mg tabletta
Spitomin 10 mg tabletta

buspiron

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 
 
Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 
• Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
• További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
• Ezt gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
• Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma:
 
1. Milyen típusú gyógyszer a Spitomin és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.Tudnivalók a Spitomin szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Spitomin-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5  Hogyan kell a Spitomin-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Spitomin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
A Spitomin szorongást csökkentő gyógyszer.
 
 

2. Tudnivalók a Spitomin szedése előtt

 
Ne alkalmazza a Spitomin-t 

• Ha allergiás a buspironra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
• Ha súlyos vesebetegsége (kreatinin-klírensz < 20 ml/perc/1,73 m2), illetve májbetegsége van.
• Ha alkohol, altatók, fájdalomcsillapítók, vagy pszichés megbetegedések kezelésére használt gyógyszerek (antipszichotikumok) okozta mérgezés alakult ki Önnél.
• Ha epilepsziában szenved. 
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

 
A Spitomin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
 
• ha enyhe vagy közepesen súlyos májbetegsége van, a betegség súlyosságától függően a gyógyszer napi adagjának csökkentésére lehet szükség, mivel a készítmény hatóanyagának májbetegségben lassul a lebomlása és megnő a vérszintje
• ha enyhe vagy közepesen súlyos vesebetegsége van, annak súlyosságától függően a gyógyszer adagjának csökkentésére lehet szükség, mivel a készítmény hatóanyagának vesebetegségben lassul a kiürülése és megnő a vérszintje
• ha zöldhályoga van
• ha mozgászavarral járó izomgyengesége (miaszténia grávisz) van
• ha gyógyszerfüggősége van
• ha Ön bizonyos nyugtató vagy altató hatású gyógyszert szed (pl. midazolám, nitrazepám vagy temazepám). Kezelőorvosa ezen gyógyszerek szedésének fokozatos abbahagyását javasolhatja a Spitomin kezelés megkezdése előtt.
• ha Ön depressziós, vagy más olyan betegségben szenved, amit bizonyos depresszióellenes gyógyszerekkel (antidepresszánsokkal) kezelnek (lásd az „Egyéb gyógyszerek és a Spitomin” pontot). Ezeknek a gyógyszereknek a Spitominnal együtt történő alkalmazása szerotonin-szindrómához vezethet, amely akár életveszélyes is lehet (lásd az „Egyéb gyógyszerek és a Spitomin” pontot).

A gyógyszer szorongáscsökkentő hatása fokozatosan: 7-14 nap alatt alakul ki, teljes hatását pedig kb. 4 hét múltán fejti ki, ezért ne számítson állapotának azonnali javulására!

A fentiekből következik, hogy a mindennapi élettel kapcsolatos szorongás, feszültség megszüntetése céljából a tabletta alkalomszerű bevételre nem használható.


Gyermekek és serdülők
 
A Spitomin tabletta alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél (betöltött 18 éves kor alatt) nem javasolt.

 

Egyéb gyógyszerek és a Spitomin


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
Bizonyos gyógyszerek szedése fokozhatja a Spitomin mellékhatásait, és egyes esetekben nagyon súlyos reakciókat okozhat.

A Spitomin szedése közben ne szedjen semmilyen más gyógyszert úgy, hogy nem beszélt előbb kezelőorvosával, különösen akkor, ha az alábbi készítmények valamelyikét szedi:
 
• más központi idegrendszerre ható gyógyszert szed, mert egymás hatását megváltoztathatják
• cimetidin hatóanyagú gyomorsavtermelés gátló gyógyszert szed, mert egyidejű alkalmazásuk esetén a Spitomin hatóanyagának vérszintje növekedhet
• depresszió kezelésére szolgáló MAO-gátló típusú gyógyszert (pl.: szelegilin, moklobemid) szed vagy szedett, mert nagyfokú vérnyomásemelkedés következhet be a Spitomin és a MAO-gátló egyidejű vagy közeli alkalmazásakor
• eritromicint, itrakonazolt, linezolidot és rifampicint (fertőzések kezelésére) szed
• magas vérnyomás kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszereket (kalciumcsatorna-blokkolók, mint a diltiazem és a verapamil) szed
• úgynevezett szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) gyógyszert, mint a citaloprám, eszcitaloprám, fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin és szertralin (depresszió és szorongás kezelésére) szed
• nefazodont, trazodont, közönséges orbáncfű-, lítium- és L-triptofán- (depresszió kezelésére) tartalmú gyógyszert szed
• haloperidolt és lítiumot (mentális betegségek kezelésére) szed
• digoxint (szívelégtelenség kezelésére) szed
• tramadolt (fájdalomcsillapító) szed
• triptán típusú gyógyszereket pl. szumatriptán (migrén kezelésére) szed
• baklofént (izomlazító) szed
• lofexidint (elvonási tünetek kezelésére) szed
• nabilont (hányinger és hányás kezelésére) szed
• antihisztaminokat (allergia kezelésére) szed
• diazepámot (szorongás kezelésére) szed
• warfarint (véralvadásgátló) szed
• fenobarbitált, fenitoint, karbamazepint (epilepszia kezelésére) szed
• magas vérnyomás, mellkasi fájdalom, szívritmuszavar és egyéb szívbetegségek, cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket vagy fogamzásgátlókat szed 
• buprenorfint (nagyon erős fájdalom enyhítésére vagy ópium típusú kábítószerfüggőség kezelésére alkalmazott gyógyszer), illetve a buprenorfin és naloxon kombinációját (ópium típusú kábítószerfüggőség kezelésére) tartalmazó gyógyszert szed.


A fent felsoroltak közül egyes gyógyszerek – antidepresszánsok, például moklobemid, tranilcipromin, citaloprám, eszcitaloprám, fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin, szertralin, duloxetin, venlafaxin, amitriptilin, doxepin vagy trimipramin, buprenorfin, illetve buprenorfin és naloxon kombinációja – kölcsönhatásba léphetnek a Spitominnal és Ön olyan tüneteket tapasztalhat, mint például az izmok akaratlan, ritmikus összehúzódása (beleértve a szemmozgató izmokat), izgatottság, hallucinációk, kóma, fokozott verejtékezés, remegés, a reflexek túlműködése, fokozott izomfeszülés, 38 °C feletti testhőmérséklet. Ha ilyen tüneteket észlel, forduljon kezelőorvosához.
 
A kölcsönhatások az elmúlt időszakban, illetve a közeljövőben szedendő gyógyszerekre is vonatkozhatnak.
 

A Spitomin egyidejű bevétele ételellel, itallal vagy alkohollal


A kezelés időtartama alatt alkoholtartalmú ital fogyasztása kerülendő.
Grépfrút, grépfrútlé nagymértékű fogyasztása a Spitomin szedése mellett nem ajánlott, mert a gyógyszer hatóanyagának szintje megemelkedhet a vérben, ezért mellékhatások léphetnek fel, vagy a meglévő mellékhatások erőssége fokozódhat.
 

Terhesség, szoptatás és termékenység


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Spitomin szedése terhességben lehetőleg kerülendő, de az előny/kockázat orvos által történő gondos egyedi mérlegelése után, fokozottan ellenőrzött körülmények között szóba jöhet.

A készítmény hatóanyaga átjuthat az anyatejbe, ezért szedése szoptatás időszakában nem ajánlott.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A Spitomin befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A gyógyszer álmosságot vagy szédülést okozhat. Ha a készítmény alkalmazásának ideje alatt álmosságot vagy szédülést tapasztal, tartózkodjon ezektől a tevékenységektől.
 

A Spitomin laktózt (tejcukrot) és nátriumot tartalmaz

A Spitomin 5 mg tabletta 55,7 mg, a Spitomin 10 mg tabletta 111,4 mg tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz tablettánként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.
 
 

3. Hogyan kell alkalmazni a Spitomin-t?

 
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
Amennyiben a kezelőorvos másképp nem rendeli, ajánlott adagja felnőtteknél:

A napi adag 2-3 részletben alkalmazható. Az ajánlott kezdő adag naponta 15 mg. A kezdő adagot kezelőorvosa - ha szükségesnek tartja, 2-3 naponként 5 mg-mal emelheti. Az átlagos napi adag 20-30 mg, az egyszeri maximális adag 30 mg, a maximális napi adag 60 mg.
 
A gyógyszert vagy mindig ugyanabban az időben, vagy étkezés után, vagy étkezés előtt kell bevenni, mert ellenkező esetben a hatóanyag vérszintje a nap folyamán erősen változhat!
 
Idős korban a gyógyszer adagját nem kell módosítani.
 
Közepes vagy enyhe vesekárosodás vagy májkárosodás esetén kezelőorvosa alacsonyabb adagokat írhat elő Önnek.

 
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
 
Betöltött 18 éves kor alatti serdülőknél és gyermekeknél a Spitomin alkalmazása nem ajánlott, mert ebben a korosztályban hatékonysága és biztonságossága nem igazolt.
 

Ha az előírtnál több Spitomint vett be


Azonnal keresse fel orvosát vagy a legközelebbi sürgősségi osztályt!

A túladagolás tünetei: gyomor-, bélpanaszok, hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, álmosság, eszméletlenség, fülzúgás, nyugtalanság, pupillaszűkület.

Előfordulhat a szívverés lassulása és vérnyomáscsökkenés is.

Görcsök és extrapiramidális szindrómának nevezett tünetcsoport is jelentkezhet (beszéd- vagy nyelési nehézség, egyensúlyzavarok, maszkszerű arc, csoszogó járás, a karok és lábak merevsége, a kezek vagy az ujjak remegése) terápiás adagok alkalmazása során.
 

Ha elfelejtette bevenni a Spitomint


Igyekezzen bevenni mielőbb a kimaradt adagot. Ha már a következő adag bevétele esedékes, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát.
 

Ha idő előtt abbahagyja a Spitomin szedését 


Akkor se hagyja abba a Spitomin szedését, amikor már jobban érzi magát, mindaddig, amíg kezelőorvosa a gyógyszer elhagyását el nem rendeli.

Fontos, hogy folyamatosan szedje gyógyszerét.

Gondoskodjon róla, hogy ne fogyjon el a gyógyszere.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
 

4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
Hagyja abba a Spitomin szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához, ha egyidejűleg szerotonin visszavétel gátló (SSRI) gyógyszereket (például fluoxetint és paroxetint) szed, és szerotonin-szindróma [zavartság érzése, nyugtalanság, izzadás, remegés, reszketés, furcsa látomások és hangok (hallucináció), hirtelen izomrángások vagy szapora szívverés] alakul ki Önnél.
 
Azonnal menjen kórházba vagy forduljon kezelőorvosához az alábbi tünetek jelentkezésekor:
 
• az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata, ami légzési és nyelési nehézséget okoz
• ájulás
• viszkető bőrkiütés

Ezek nagyon súlyos túlérzékenységi reakció tünetei lehetnek, ami azonnali orvosi ellátást igényel!

 
Egyéb mellékhatások:
 
Nagyon gyakori (10 betegből legalább 1 beteget érinthet)
 
Szédülés, szédelgés-bizonytalanságérzés, fejfájás, aluszékonyság.
 
Gyakori (100 betegből 1-10 beteget érinthet)
 
Idegesség, álmatlanság, figyelemzavar, depresszió, zavart állapot, alvászavar, düh; érzékelési zavar (zsibbadás, bizsergés, tűszúrásszerű érzés), homályos látás, koordinációs zavar, remegés, fülcsengés; gyorsabb szívverés, mellkasi fájdalom; orrdugulás, torokfájás; hányinger, hasi fájdalom, szájszárazság, hasmenés, székrekedés, hányás; hideg verejték, kiütés; mozgásszervi fájdalom; kimerültség.
 
Ritka (10 000 betegből 1-10 beteget érinthet)
 
Véraláfutás, csalánkiütés.
 
Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1 beteget érinthet)
 
Mentális zavar; hallucináció; elidegenülés érzése (deperszonalizáció); érzelmi labilitás; epilepsziás roham; csőlátás; beszédzavar vagy nyelési nehézség, egyensúlyzavar, maszkszerű arc, csoszogás, a karok és a lábak merevsége, a kezek vagy az ujjak remegése vagy reszketése (extrapiramidális zavar); rángó mozgások (fogaskerék-rigiditás); akaratlan mozgások (diszkinézia); rendellenes izomtónus (disztónia); ájulás; emlékezetvesztés; rendezetlen mozgás (ataxia); remegés, merevség és csoszogás (parkinzonizmus); nyugtalanságérzés a lábakban mozgáskényszerrel (akatízia); nyugtalanláb-szindróma; nyugtalanság; nehezített vizeletürítés; tejcsorgás.
 
 

Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
 
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 
 

5. Hogyan kell a Spitomin-t tárolni?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
Legfeljebb 30°C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
 
A dobozon feltüntetett lejárati idő után (EXP) ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (például elszíneződés) észleli.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Spitomin?

A készítmény hatóanyaga: 5 mg, illetve 10 mg buspiron-hidroklorid tablettánként.

Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, karboximetilkeményítő-nátrium (A-típus), mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (5 mg-os: 55,7 mg, 10 mg-os: 111,4 mg).
 

Milyen a Spitomin külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Spitomin 5 mg tabletta
Fehér vagy csaknem fehér, szagtalan, kerek, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású stilizált E jelzéssel és 151 kódszámmal, másik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
 
Spitomin 10 mg tabletta
Fehér vagy csaknem fehér, szagtalan, kerek, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású stilizált E jelzéssel és 152 kódszámmal, másik oldalán bemetszéssel ellátott tabletta.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

 
Csomagolás
 
60 db tabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja
 
Egis Gyógyszergyár Zrt.
H-1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.
 
Gyártó
 
Egis Gyógyszergyár Zrt.
H-1165 Budapest, Bökényföldi út 118-120.

 
OGYI-T-6315/01 60× Spitomin 5 mg tabletta
OGYI-T-6315/02 60× Spitomin 10 mg tabletta
 
 
A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2022.05.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2020.12.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2016.06.

Forrás: www.ogyei.gov.hu
 

Kéretlen...

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen telefonokat és emaileket. Legyünk tekintettel egy(s)másra: digitális detox, slow living... OK | KO
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb