Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Hypnogen 10 mg filmtabletta betegtájékoztató - 2015.04.


Hypnogen 10 mg filmtabletta

 
zolpidem-tartarátMielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet, még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma


1. Milyen típusú gyógyszer a Hypnogen és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Hypnogen alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Hypnogent?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Hypnogent tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 


1. Milyen típusú gyógyszer a Hypnogen és milyen betegségek esetén alkalmazható?


A Hypnogen az altatók csoportjába tartozó gyógyszer, amely az agyra hatva idéz elő álmosságot. A Hypnogen hatóanyaga, a zolpidem, amely lerövidíti az elalváshoz szükséges időt, csökkenti a felébredések számát, megnyújtja a teljes alvásidőt, és helyreállítja az egészséges alvás struktúráját, javítja annak minőségét.
A zolpidemet a 18 évesnél idősebb felnőttek használhatják álmatlanság kezelésére.
A készítmény rövid távú alkalmazásra javallott, a kezelés időtartama nem haladhatja meg a 4 hetet.


2. Tudnivalók a hypnogen alkalmazása előtt


Ne alkalmazza a Hypnogent, ha
 
♦  allergiás a zolpidemre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  alvás közben ismételt légzéskimaradása van (obstruktív alvási apnoe)
♦  az izmok fokozott gyengeségével járó betegség (miaszténia grávisz)
♦  súlyos májproblémákban szenved
♦  heveny vagy súlyos légzési nehézsége van (légzéselégtelenség)


Figyelmeztetések és óvintézkedések


A gyógyszer szedése előtt beszéljen orvosával, vagy gyógyszerészével ha:

♦  súlyos légzési nehézsége van, mivel az Ön lélegzése lelassulhat
♦  májműködési zavara van, vagy ha Ön időskorú (65 év felett), mert kezelőorvosa dönthet úgy, hogy csökkenti a Hypnogen adagját
♦  Önnek depressziója, vagy más mentális betegsége volt, mert a zolpidem elfedheti vagy ronthatja azok tüneteit

Ha bizonytalan abban, hogy a fentiek közül valamelyik állapot illik-e Önre, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.


A zolpidem-kezelés megkezdése előtt az alvászavar okát tisztázni kell és szükséges a fennálló betegség kezelése. Ha az alvászavar kezelése 7-14 nap után nem jár sikerrel, keresse fel kezelőorvosát.

Más altatókhoz hasonlóan a hosszú távú alkalmazás nem javallott.


Egyéb megfontolások
 

♦  Tolerancia  - ha néhány hetes alkalmazás után észreveszi, hogy a készítmény nem olyan hatásos, mint a kezdetekkor, keresse fel kezelőorvosát.

♦  Függőség - mikor Ön ilyen típusú gyógyszert szed fennáll a függőség veszélye. A függőség veszélye a dózis nagyságával és a kezelés időtartamával arányosan  nő; és nagyobb a veszélye ha Önnek alkohol- vagy gyógyszerfüggősége van. Ha a fizikai függőség már kialakult, a kezelés hirtelen megszakítása megvonási tünetek jelentkezésével jár együtt. Ezek lehetnek: fejfájás, izomfájdalom, extrém szorongás és feszültség, nyugtalanság, zavartság, ingerlékenység. Súlyos esetben a következő tünetek jelentkezhetnek: megítélési és személyiségi zavarok, a végtagok zsibbadása és érzészavara, fényre, zajra és érintésre való túlérzékenység, hallucinációk vagy epilepsziás rohamok. Ha ilyen tünetek jelentkeznek Önnél, forduljon kezelőorvosához, mert a hozzászokás kezelésére van szükség orvosi felügyelet mellett.

♦  Abbahagyás – a kezelést fokozatosan kell leállítani. A kezelés megszakítását követően egy átmeneti szindróma jelentkezhet, amelynek során erőteljesebben ismét megjelennek a tünetek, Ezt egyéb reakciók, mint hangulatváltozások, szorongás és nyugtalanság kísérhetik.

♦  Amnézia - A Hypnogen memóriazavarokat okozhat, ami általában a zolpidem bevétele után néhány órával jelentkezik. Ennek a kockázatnak a csökkentésére biztosítani kell a folyamatos 8 órányi alvásidőt.

♦  Pszichiátriai és paradox reakciók - A Hypnogen okozhat szokásbeli mellékhatásokat, mint például izgatottság, az álmatlanság súlyosbodása, idegesség ingerlékenység, , agresszivitás, téveszmék, düh, rémálmok, hallucinációk, természetellenes viselkedés és más nemkívánatos magatartási formák. Ezek a reakciók nagyobb valószínűséggel idősek esetében lépnek fel. Beszéljen kezelőorvosával, ha ilyesmit tapasztal.

♦  Alvajárás és az azzal összefüggő egyéb viselkedésformák – A Hypnogen, arra késztetheti Önt, hogy olyan dolgokat tegyen alvás közben, amikre nem emlékszik az ébredés után, mint pl. az alvajárás, „alva-vezetés”, ételkészítésre és elfogyasztására, vagy telefonálásra és a nemi aktusra vonatkozó emlékezetkiesést jelentettek azoknál a betegeknél, akik zolpidemet szedtek és nem voltak teljesen éber állapotban. Az alkohol és egyéb központi idegrendszeri depresszánsok együttes alkalmazása zolpidemmel a maximálisan ajánlott dózist meghaladó mennyiségben, fokozhatja ezeknek a mellékhatásoknak a kockázatát. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben ilyen viselkedésformák jelentkeznek Önnél.

A Hypnogen álmosságot és csökkent tudatszintet okozhat, aminek a következtében fennáll az elesések, ezáltal a súlyosabb sérülések kockázata.


Másnapi pszichomotoros képességromlás (lásd még A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre)

A Hypnogen bevételét követő napon a pszichomotoros képesség romlásának a kockázata nőhet, beleértve a csökkent gépjárművezetési képességet is, ha

♦  ezt a gyógyszert az éberséget igénylő tevékenységek előtt kevesebb, mint 8 órával veszi be
♦  a javasoltnál nagyobb adagot vesz be
♦  Hypnogent vesz be, miközben egyéb központi idegrendszerre ható depresszió elleni gyógyszereket, vagy más, a zolpidem szintjét a vérben növelő gyógyszereket szed, vagy alkoholt fogyaszt valamint tiltott szereket szed.


Egyszeri alkalommal közvetlenül lefekvéskor vegye be a gyógyszert.
Ne vegyen be egy másik adagot ugyanazon az éjszakán.

A zolpidem és más, rövid hatástartamú altatószerek esetében a megvonási tünetek megjelenhetnek az adagolási időközökben is.


Gyermekek és serdülőkorúak

A Hypnogent gyermekek és 18 év alatti serdülők nem szedhetik.


Egyéb gyógyszerek és a Hypnogen

 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.


Fokozódhat az álmosság és a másnapi pszichomotoros káros hatások megjelenése, beleértve a járművezetési képesség károsodását is, a Hypnogen és a következő gyógyszerek együttes szedésekor:

♦  Bizonyos mentális egészségügyi problémákra ható gyógyszerek (antipszichotikumok)
♦  Alvási problémákra alkalmazott gyógyszerek (hipnotikumok)
♦  Nyugtatók és szorongás-csökkentők
♦  Depresszióra ható gyógyszerek
♦  Közepesen erős és erős fájdalom csökkentésére szolgáló gyógyszerek (kábító fájdalomcsillapítók)
♦  Epilepsziára ható gyógyszerek
♦  Érzéstelenítők (anesztetikumok)
♦  Szénanáthára, kiütésekre és egyéb allergiára ható gyógyszerek, melyek álmossá tehetik (szedatív antihisztaminok)
♦  Hypnogen és az antidepresszánsok – beleértve a bupropiont, dezipramint, fluoxetint, szertralint és
    venlaflaxint - együttes szedésekor olyan dolgokat láthat, amik nem valóságosak (hallucinációk)
♦  Hypnogen és fluvoxamin vagy ciprofloxacin együttes szedése nem javasolt.

      

Bizonyos májenzimek aktivitását gátló gyógyszerek növelhetik a Hypnogen nyugtató hatását. Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mely készítményeknek van ilyen hatása (például ketokonazole, gombaellenes készítmények).


A Hypnogen egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel, italokkal, alkohollal


A Hypnogen bevehető étellel vagy étkezéstől függetlenül.
Együttes alkalmazása alkohollal nem javallt.  Ha a Hypnogennel történő kezelés ideje alatt alkoholt fogyaszt, a szedatív hatás fokozódhat.


Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Elővigyázatosságból célszerű elkerülni a zolpidem használatát a terhesség ideje alatt.
Ha a Hypnogen-t elkerülhetetlen és orvosilag indokolt esetben szedi a terhesség végén vagy a vajúdás ideje alatt, gyermekénél fennáll  az alacsony testhőmérséklet, ernyedt izomzat és légzési problémák kialakulásának veszélye és a születés után elvonási tünetek jelentkezhetnek a fizikai függőség miatt.
Súlyos légzési zavarokról számoltak be újszülötteknél olyan esetekben, amikor a zolpidemet más, központi idegrendszerre ható depresszánsokkal együtt szedték a terhesség végén.


A Hypnogen alkalmazása a szoptatás alatt nem javasolt, mert az kismértékben átjut az anyatejbe.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 

A Hypnogen nagymértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Tudnia kell, hogy a Hypnogen bevételét követő napon, (ahogy más altatókra is igaz) Önnél a következő hatások várhatók:

♦  álmosnak, aluszékonynak, szédülősnek és zavartnak érezheti magát
♦  gyors döntéshozatali képessége lelassulhat
♦  homályos látása vagy kettős-látása lehet
♦  csökkenhet az ébersége
 

Legalább 8 órás időszak javasolt a Hypnogen bevétele és a gépjárművezetés, a gépek kezelése valamint magasban végzett munka között a fent leírt hatások minimalizálása érdekében.

Ne igyon alkoholt és ne szedjen más pszichoaktív szert miközben Hypnegen-t szed, mivel ez fokozhatja a fenti hatásokat.


A Hypnogen laktózt tartalmaz

Ez a készítmény laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell alkalmazni a Hypnogent?

 

A Hypnogen-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

♦  Felnőttek

Az ajánlott adag 24 óra alatt 10 mg Hypnogen. Egyes betegeknek alacsonyabb adag is felírható.

A Hypnogen-t

♦  egyszeri bevétellel
♦  közvetlenül lefekvés előtt kell bevenni.
 

Győződjön meg arról, hogy a gyógyszer bevételét követően az éberséget igénylő tevékenységek elvégzése előtt még legalább 8 órás időszak áll a rendelkezésre.


24 óra alatt ne lépje túl a 10 mg-os adagot.

♦  Idősek (65 év felett) vagy legyengült betegek

A szokásos adag fél tabletta (5 mg) lefekvés előtt.
A Hypnogen maximális adagja nem haladhatja meg a 10 mgot.

♦  Májműködési zavarok

A szokásos adag fél tabletta (5 mg) lefekvés előtt. Orvosa 1 tablettára (10 mg) emelheti az adagot, amennyiben biztonságos.

Az adagot nem szabad az orvos megkérdezése nélkül növelni.

A készítmény kizárólag abban az esetben alkalmazható, ha folyamatos, 8 órányi alvásidő biztosított a bevétel után.
A kezelés időtartama a lehető legrövidebb legyen, a négy hetet ne haladja meg.


Ha az előírtnál több Hypnogent alkalmazott

Ha túladagolta a gyógyszert, vagy ha a gyógyszerből véletlenül gyermek fogyasztott, minden esetben azonnal forduljon orvoshoz. Vigye magával a gyógyszer dobozát is, hogy az orvos lássa, mit vett be.

Túladagolás esetén, vagy ha véletlenül gyermek fogyasztott a gyógyszerből, tudatzavarok fordulhatnak elő, kezdve az álmosságtól egészen az enyhe eszméletvesztésig.
Lényegesen súlyosabb tünetekről is beszámoltak olyan betegeknél, akik a gyógyszert más, a központi idegrendszert gátló készítményekkel egyidejűleg szedték (beleértve az alkoholfogyasztást is).


Ha elfelejtette bevenni a Hypnogent


A Hypnogent közvetlenül lefekvés előtt vagy után kell bevenni.

Ha elfelejtette bevenni a Hypnogent közvetlenül lefekvés előtt vagy után, ne vegye be másik időpontban, mert kábultnak, zavarodottnak érezheti magát napközben és szédülhet.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.


Ha abbahagyja a Hypnogen alkalmazását


Előzetes orvosi javaslat nélkül ne hagyja abba hirtelen a Hypnogen szedését. Az adagot fokozatosan, a kezelőorvosa utasításai szerint ajánlott csökkenteni.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatbanl, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Amennyiben az alábbi tünetek bármelyike jelentkezne Önnél, hagyja abba a Hypnogen szedését és azonnal forduljon orvoshoz vagy jelentkezzen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályán

♦  allergiás reakciók, mint pl. bőrkiütés, viszketés, amelyhez az arc, ajkak, garat vagy a nyelv duzzanata, valamint légzési vagy nyelési nehézségek társulnak (angioödéma).
Ezek a mellékhatások súlyosak, ugyanakkor gyakoriságuk nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapíthatók meg). Ilyen esetben Önnek orvosi segítségre van szüksége.
♦  súlyos mentális zavarok


Gyakori (100-ból 1-10 beteget érinthet)

♦  álmosság, fejfájás, szédülés, fokozott álmatlanság, emlékezetkiesés, amely viselkedési problémákkal társulhat
♦  hallucinációk, izgatottság, rémálmok
♦  fáradtság
♦  hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom
♦  felső légúti fertőzés, alsó légúti fertőzés
♦  hátfájás


Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érinthet)

♦  zavartság, ingerlékenység
♦  kettős látás


Nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg)

♦  éberségi szint csökkenése
♦  nyugtalanság, agresszió, harag, kevéssé van tudatában az Önt körülvevő dolgoknak (pszichózis), természetellenes viselkedés, depresszió, érzéki csalódás, alvajárás, függőség, libidóváltozások
járászavarok, a Hypnogen nem hat úgy mint korábban, elesés (főleg idős betegeknél fordult elő és azokban az esetekben, amikor a beteg nem az előírás szerint alkalmazta a zolpidemet)
♦  izomgyengeség
♦  bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, fokozott verejtékezés
♦  megemelkedett májenzimszintek
♦  lassúbb légzés (légzésdepresszió)


Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Hypnogent tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon/buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Hypnogen?

♦  A készítmény hatóanyaga: 10 mg zolpidem-tartarát filmtablettánként.
♦  Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz 2910/6, magnézium-sztearát.
Filmbevonat
: titán-dioxid (E171), makrogol 300, szimetikon emulzió SE 4, hipromellóz


Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér vagy csaknem fehér, bemetszéssel ellátott filmtabletta, mely nyomásra törik.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Kiszerelések: 7, 15, 20, 30 és 100 darab filmtabletta.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Zentiva, k.s., U kabelovny 130, Dolní Mecholupy, 102 37 Prága 10, Cseh Köztársaság


Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték

Cseh Köztársaság:    Hypnogen
Magyarország:          Hypnogen 10 mg filmtabletta


OGYI-T-20147/01-05 (Hypnogen 10 mg filmtabletta: 7/15/20/30/100 db)


A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2015.04.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018.04.

Forrás: www.ogyei.gov.hu


Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
megtanítja Önmagán segíteni
.

30 286 2097
H-Sze: 08-19

A 3. oltás biztonságában

Nemzeti lobogónk
Fides et ratio

Hit és Ész

A csüggedőket elnyeli a történelem...

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Kariko KataWIN

Nobel Prize - Kariko KataWIN

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb