Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Hypnogen 10 mg filmtabletta betegtájékoztató - 2015. április


Hypnogen 10 mg filmtabletta

zolpidem-tartarát

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet, még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Hypnogen és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Hypnogen alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Hypnogent?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Hypnogent tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Hypnogen és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Hypnogen az altatók csoportjába tartozó gyógyszer, amely az agyra hatva idéz elő álmosságot. A Hypnogen hatóanyaga, a zolpidem, amely lerövidíti az elalváshoz szükséges időt, csökkenti a felébredések számát, megnyújtja a teljes alvásidőt, és helyreállítja az egészséges alvás struktúráját, javítja annak minőségét.
A zolpidemet a 18 évesnél idősebb felnőttek használhatják álmatlanság kezelésére.
A készítmény rövid távú alkalmazásra javallott, a kezelés időtartama nem haladhatja meg a 4 hetet.
 

2. Tudnivalók a hypnogen alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Hypnogent, ha:
- allergiás a zolpidemre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.;
- alvás közben ismételt légzéskimaradása van (obstruktív alvási apnoe),
- az izmok fokozott gyengeségével járó betegség (miaszténia grávisz),
- súlyos májproblémákban szenved
- heveny vagy súlyos légzési nehézsége van (légzéselégtelenség);

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A gyógyszer szedése előtt beszéljen orvosával, vagy gyógyszerészével ha:
- súlyos légzési nehézsége van, mivel az Ön lélegzése lelassulhat;
- májműködési zavara van, vagy ha Ön időskorú (65 év felett), mert kezelőorvosa dönthet úgy, hogy csökkenti a Hypnogen adagját;
-  Önnek depressziója, vagy más mentális betegsége volt, mert a zolpidem elfedheti vagy ronthatja azok tüneteit;

Ha bizonytalan abban, hogy a fentiek közül valamelyik állapot illik-e Önre, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.

A zolpidem-kezelés megkezdése előtt az alvászavar okát tisztázni kell és szükséges a fennálló betegség kezelése. Ha az alvászavar kezelése 7-14 nap után nem jár sikerrel, keresse fel kezelőorvosát.

Más altatókhoz hasonlóan a hosszú távú alkalmazás nem javallott.

Egyéb megfontolások
- Tolerancia- ha néhány hetes alkalmazás után észreveszi, hogy a készítmény nem olyan hatásos, mint a kezdetekkor, keresse fel kezelőorvosát.
- Függőség- mikor Ön ilyen típusú gyógyszert szed fennáll a függőség veszélye. A függőség veszélye a dózis nagyságával és a kezelés időtartamával arányosan  nő; és nagyobb a veszélye ha Önnek alkohol- vagy gyógyszerfüggősége van. Ha a fizikai függőség már kialakult, a kezelés hirtelen megszakítása megvonási tünetek jelentkezésével jár együtt. Ezek lehetnek: fejfájás, izomfájdalom, extrém szorongás és feszültség, nyugtalanság, zavartság, ingerlékenység. Súlyos esetben a következő tünetek jelentkezhetnek: megítélési és személyiségi zavarok, a végtagok zsibbadása és érzészavara, fényre, zajra és érintésre való túlérzékenység, hallucinációk vagy epilepsziás rohamok. Ha ilyen tünetek jelentkeznek Önnél, forduljon kezelőorvosához, mert a hozzászokás kezelésére van szükség orvosi felügyelet mellett.
- Abbahagyás – a kezelést fokozatosan kell leállítani. A kezelés megszakítását követően egy átmeneti szindróma jelentkezhet, amelynek során erőteljesebben ismét megjelennek a tünetek, Ezt egyéb reakciók, mint hangulatváltozások, szorongás és nyugtalanság kísérhetik.
-     Amnézia - A Hypnogen memóriazavarokat okozhat, ami általában a zolpidem bevétele után néhány órával jelentkezik. Ennek a kockázatnak a csökkentésére biztosítani kell a folyamatos 8 órányi alvásidőt.
-    Pszichiátriai és paradox reakciók - A Hypnogen okozhat szokásbeli mellékhatásokat, mint például izgatottság, az álmatlanság súlyosbodása, idegesség ingerlékenység, , agresszivitás, téveszmék, düh, rémálmok, hallucinációk, természetellenes viselkedés és más nemkívánatos magatartási formák. Ezek a reakciók nagyobb valószínűséggel idősek esetében lépnek fel. Beszéljen kezelőorvosával, ha ilyesmit tapasztal.
-   Alvajárás és az azzal összefüggő egyéb viselkedésformák – A Hypnogen, arra késztetheti Önt, hogy olyan dolgokat tegyen alvás közben, amikre nem emlékszik az ébredés után, mint pl. az alvajárás, „alva-vezetés”, ételkészítésre és elfogyasztására, vagy telefonálásra és a nemi aktusra vonatkozó emlékezetkiesést jelentettek azoknál a betegeknél, akik zolpidemet szedtek és nem voltak teljesen éber állapotban. Az alkohol és egyéb központi idegrendszeri depresszánsok együttes alkalmazása zolpidemmel a maximálisan ajánlott dózist meghaladó mennyiségben, fokozhatja ezeknek a mellékhatásoknak a kockázatát. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben ilyen viselkedésformák jelentkeznek Önnél
- A Hypnogen álmosságot és csökkent tudatszintet okozhat, aminek a következtében fennáll az elesések, ezáltal a súlyosabb sérülések kockázata.

Másnapi pszichomotoros képességromlás (lásd még A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre)
A Hypnogen bevételét követő napon a pszichomotoros képesség romlásának a kockázata nőhet, beleértve a csökkent gépjárművezetési képességet is, ha:
• ezt a gyógyszert az éberséget igénylő tevékenységek előtt kevesebb, mint 8 órával veszi be
• a javasoltnál nagyobb adagot vesz be
• Hypnogent vesz be, miközben egyéb központi idegrendszerre ható depresszió elleni gyógyszereket, vagy más, a zolpidem szintjét a vérben növelő gyógyszereket szed, vagy alkoholt fogyaszt valamint tiltott szereket szed.

Egyszeri alkalommal közvetlenül lefekvéskor vegye be a gyógyszert.
Ne vegyen be egy másik adagot ugyanazon az éjszakán.
A zolpidem és más, rövid hatástartamú altatószerek esetében a megvonási tünetek megjelenhetnek az adagolási időközökben is.

Gyermekek és serdülőkorúak

A Hypnogent gyermekek és 18 év alatti serdülők nem szedhetik.

Egyéb gyógyszerek és a Hypnogen
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.

- Fokozódhat az álmosság és a másnapi pszichomotoros káros hatások megjelenése, beleértve a járművezetési képesség károsodását is, a Hypnogen és a következő gyógyszerek együttes szedésekor:
• Bizonyos mentális egészségügyi problémákra ható gyógyszerek (antipszichotikumok)
• Alvási problémákra alkalmazott gyógyszerek (hipnotikumok)
Nyugtatók és szorongás-csökkentők
• Depresszióra ható gyógyszerek
• Közepesen erős és erős fájdalom csökkentésére szolgáló gyógyszerek (kábító fájdalomcsillapítók)
• Epilepsziára ható gyógyszerek
• Érzéstelenítők (anesztetikumok)
• Szénanáthára, kiütésekre és egyéb allergiára ható gyógyszerek, melyek álmossá tehetik (szedatív antihisztaminok)

- Hypnogen és az antidepresszánsok – beleértve a bupropiont, dezipramint, fluoxetint, szertralint és
       venlaflaxint - együttes szedésekor olyan dolgokat láthat, amik nem valóságosak (hallucinációk).
-  Hypnogen és fluvoxamin vagy ciprofloxacin együttes szedése nem javasolt.
      
Bizonyos májenzimek aktivitását gátló gyógyszerek növelhetik a Hypnogen nyugtató hatását. Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mely készítményeknek van ilyen hatása (például ketokonazole, gombaellenes készítmények).

A Hypnogen egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel, italokkal, alkohollal
A Hypnogen bevehető étellel vagy étkezéstől függetlenül.
Együttes alkalmazása alkohollal nem javallt.  Ha a Hypnogennel történő kezelés ideje alatt alkoholt fogyaszt, a szedatív hatás fokozódhat.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Elővigyázatosságból célszerű elkerülni a zolpidem használatát a terhesség ideje alatt.
Ha a Hypnogen-t elkerülhetetlen és orvosilag indokolt esetben szedi a terhesség végén vagy a vajúdás ideje alatt, gyermekénél fennáll  az alacsony testhőmérséklet, ernyedt izomzat és légzési problémák kialakulásának veszélye és a születés után elvonási tünetekjelentkezhetnek a fizikai függőség miatt. Súlyos légzési zavarokról számoltak be újszülötteknél olyan esetekben, amikor a zolpidemet más, központi idegrendszerre ható depresszánsokkal együtt szedték a terhesség végén.

A Hypnogen alkalmazása a szoptatás alatt nem javasolt, mert az kismértékben átjut az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Hypnogen nagymértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Tudnia kell, hogy a Hypnogen bevételét követő napon, (ahogy más altatókra is igaz) Önnél a következő hatások várhatók:
* álmosnak, aluszékonynak, szédülősnek és zavartnak érezheti magát
* gyors döntéshozatali képessége lelassulhat
* homályos látása vagy kettős-látása lehet
* csökkenhet az ébersége

Legalább 8 órás időszak javasolt a Hypnogen bevétele és a gépjárművezetés, a gépek kezelése valamint magasban végzett munka között a fent leírt hatások minimalizálása érdekében.

Ne igyon alkoholt és ne szedjen más pszichoaktív szert miközben Hypnegen-t szed, mivel ez fokozhatja a fenti hatásokat.

A Hypnogen laktózt tartalmaz
Ez a készítmény laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell alkalmazni a Hypnogent?

A Hypnogen-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek:
Az ajánlott adag 24 óra alatt 10 mg Hypnogen. Egyes betegeknek alacsonyabb adag is felírható.
A Hypnogen-t:
* egyszeri bevétellel
* közvetlenül lefekvés előtt kell bevenni.

Győződjön meg arról, hogy a gyógyszer bevételét követően az éberséget igénylő tevékenységek elvégzése előtt még legalább 8 órás időszak áll a rendelkezésre.

24 óra alatt ne lépje túl a 10 mg-os adagot.

Idősek (65 év felett) vagy legyengült betegek:
A szokásos adag fél tabletta (5 mg) lefekvés előtt.
A Hypnogen maximális adagja nem haladhatja meg a 10 mgot.

Májműködési zavarok
A szokásos adag fél tabletta (5 mg) lefekvés előtt. Orvosa 1 tablettára (10 mg) emelheti az adagot, amennyiben biztonságos.
Az adagot nem szabad az orvos megkérdezése nélkül növelni.
A készítmény kizárólag abban az esetben alkalmazható, ha folyamatos, 8 órányi alvásidő biztosított a bevétel után.
A kezelés időtartama a lehető legrövidebb legyen, a négy hetet ne haladja meg.

Ha az előírtnál több Hypnogent alkalmazott
Ha túladagolta a gyógyszert, vagy ha a gyógyszerből véletlenül gyermek fogyasztott, minden esetben azonnal forduljon orvoshoz. Vigye magával a gyógyszer dobozát is, hogy az orvos lássa, mit vett be.

Túladagolás esetén, vagy ha véletlenül gyermek fogyasztott a gyógyszerből, tudatzavarok fordulhatnak elő, kezdve az álmosságtól egészen az enyhe eszméletvesztésig. Lényegesen súlyosabb tünetekről is beszámoltak olyan betegeknél, akik a gyógyszert más, a központi idegrendszert gátló készítményekkel egyidejűleg szedték (beleértve az alkoholfogyasztást is).

Ha elfelejtette bevenni a Hypnogent
A Hypnogent közvetlenül lefekvés előtt vagy után kell bevenni. Ha elfelejtette bevenni a Hypnogent közvetlenül lefekvés előtt vagy után, ne vegye be másik időpontban, mert kábultnak, zavarodottnak érezheti magát napközben és szédülhet.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha abbahagyja a Hypnogen alkalmazását
Előzetes orvosi javaslat nélkül ne hagyja abba hirtelen a Hypnogen szedését. Az adagot fokozatosan, a kezelőorvosa utasításai szerint ajánlott csökkenteni.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatbanl, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Amennyiben az alábbi tünetek bármelyike jelentkezne Önnél, hagyja abba a Hypnogen szedését és azonnal forduljon orvoshoz vagy jelentkezzen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályán:
- allergiás reakciók, mint pl. bőrkiütés, viszketés, amelyhez az arc, ajkak, garat vagy a nyelv duzzanata, valamint légzési vagy nyelési nehézségek társulnak (angioödéma). Ezek a mellékhatások súlyosak, ugyanakkor gyakoriságuk nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapíthatók meg). Ilyen esetben Önnek orvosi segítségre van szüksége.
- súlyos mentális zavarok

Gyakori (100-ból 1-10 beteget érinthet):
• álmosság, fejfájás, szédülés, fokozott álmatlanság, emlékezetkiesés, amely viselkedési problémákkal társulhat
• hallucinációk, izgatottság, rémálmok
• fáradtság
• hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom
•   felső légúti fertőzés, alsó légúti fertőzés
• hátfájás

Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érinthet):     
• zavartság, ingerlékenység
• kettős látás

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg):
• éberségi szint csökkenése
• nyugtalanság, agresszió, harag, kevéssé van tudatában az Önt körülvevő dolgoknak (pszichózis), természetellenes viselkedés, depresszió, érzéki csalódás, alvajárás, függőség, libidóváltozások
• járászavarok, a Hypnogen nem hat úgy mint korábban, elesés (főleg idős betegeknél fordult elő és azokban az esetekben, amikor a beteg nem az előírás szerint alkalmazta a zolpidemet)
• izomgyengeség
• bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, fokozott verejtékezés
• megemelkedett májenzimszintek
• lassúbb légzés (légzésdepresszió)


Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Hypnogent tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon/buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Hypnogen?
A készítmény hatóanyaga: 10 mg zolpidem-tartarát filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz 2910/6, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: titán-dioxid (E171), makrogol 300, szimetikon emulzió SE 4, hipromellóz

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy csaknem fehér, bemetszéssel ellátott filmtabletta, mely nyomásra törik.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Kiszerelések: 7, 15, 20, 30 és 100 darab filmtabletta.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:
Zentiva, k.s., U kabelovny 130, Dolní Mecholupy, 102 37 Prága 10, Cseh Köztársaság

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Cseh Köztársaság:    Hypnogen
Magyarország:          Hypnogen 10 mg filmtabletta


OGYI-T-20147/01-05 (Hypnogen 10 mg filmtabletta: 7/15/20/30/100 db)

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2015. április


Forrás: www.ogyei.gov.hu
 

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít önmagán segíteni.

- 2019 -

Győri rendelés (19 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra
30 286 2097

(Ne emailben!)

Szavazzon!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
363 szavazat (14%)
Szorongásoldóról
1487 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
781 szavazat (30%)
2631 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2019

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb