Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Clonazepam NRIM 0,5 mg, Clonazepam NRIM 2,0 mg betegtájékoztatók - 2011. szeptember


 

Clonazepam NRIM 0,5 mg tabletta
Clonazepam NRIM 2 mg tabletta

klonazepám

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számáraMielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

• Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
• További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészhez.
• Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéihez hasonlóak.
• Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Clonazepam NRIM és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Clonazepam NRIM szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Clonazepam NRIM-et?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Clonazepam NRIM-et tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 
 

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A  CLONAZEPAM NRIM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?


A gyógyszerének neve: Clonazepam NRIM 0,5 mg vagy 2 mg tabletta (ebben a betegtájékoztatóban a Clonazepam NRIM tabletta néven szerepel).A Clonazepam az ún. „benzodiazepinek” csoportjába tartozik.

Az epilepszia nevű betegség kezelésére használják.A Clonazepam rohamok és görcsök megelőzésére szolgál.
 
 

2. TUDNIVALÓK A CLONAZEPAM SZEDÉSE ELŐTT

 
A Clonazepam tabletátt csak akkor szabad szedni, ha biztos benne, hogy a gyógyszer alkalmazása biztonságos az Ön számára.
 
Ne alkalmazza a készítményt:

•  ha allergiás (túlérzékeny) a klonazepámra vagy a Clonazepam NRIM tabletta egyéb összetevőjére (lásd 6. fejezet alább), vagy más benzodiazepinekre (pl. diazepám, klórdiazepoxid, bromazepám vagy flurazepám).
•  ha túlérzékeny a készítmény bármely összetevőjére.
•  ha tüdőbetegségben szenved.
•  ha myasthenia gravis betegségben (súlyos izomgyengeség) szenved.
•  ha alvászavarban szenved, mint pl. alvás közbeni légzési nehézség.
•  ha súlyos májkárosodásban szenved. 

A következő esetekben a Clonazepam NRIM tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ezért javasolt, hogy a tabletta szedése előtt beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével:

•  ha tüdő-, máj- vagy vesebetegsége van
•  ha rendszeresen fogyaszt alkoholt vagy rekreációs drogokat
•  ha izomkoordinációs zavarban szenved (cerebelláris ataxia)
•  ha élete során volt már depressziós és/vagy volt már öngyilkossági kísérlete.
•  ha olyan betegségben szenved, amely a bőrt és/vagy az idegrendszert érinti (porfíria).
•  ha nemrég elveszítette egy közeli barátját vagy hozzátartozóját.

Amennyiben nem biztos abban, hogy a fentiek közül bármelyik érvényes Önre, konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével a Clonazepam NRIM tabletta szedése előtt.
 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez azért fontos, mert a Clonazepam NRIM tabletta befolyásolja néhány egyéb gyógyszer működési mechanizmusát.  Egyes gyógyszerek pedig a Clonazepam hatására gyakorolhatnak befolyást.
 
Beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:

•  hidantoinok
•  fenobarbitál
•  valproinsav vagy karbamazepin (epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek).

A Clonazepam NRIM tabletta hatását megnövelhetik ezek a gyógyszerek.

•  cimetidin (gyógyszer gyomorproblémák kezelésére)
•  rifampicin (antibiotikum)
•  anesztetikum
•  hipnotikum (altatók)
•  nyugtatók
•  analgetikumok (fájdalomcsillapítók)
•  baklofen, tizanidin (izomrelaxánsok)

Amennyiben a Clonazepam NRIM tablettát fenitoinnal vagy primidonnal együtt szedi, megváltozhat a vérében a gyógyszer mennyisége.
 
Amennyiben nem biztos abban, hogy a fentiek közül bármelyik érvényes Önre, konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével a Clonazepam NRIM tabletta szedése előtt.
 

A Clonazepam NRIM tabletta egyidejű bevétele bizonyos étlekkel vagy italokkal


A Clonazepam NRIM tablettát nem szabad alkoholtartalmú itallal együtt lenyelni. Ne igyon alkoholt, amíg Clonazepam NRIM tablettát szed, mert a kettő együtt (epilepsziás) görcsöket okozhat, ás megnöveli a mellékhatások esélyét.
 

Terhesség és szoptatás


Ne szedje ezt a gyógyszert, ha Ön terhes, vagy terhes lehet, hacsak nem kapott engedélyt erre az orvosától. Közölje orvosával, ha gyanítja, hogy gyermeket vár, vagy ha gyermeket tervez. Ha orvosa a várandósság késői szakában, vagy a szülés folyamán Clonazepam kezelést javasolt, az újszülött alacsony testhőmérséklettel, izomgyengeséggel, légzési és táplálkozási nehézséggel, rendszertelen szívműködéssel születhet. Az újszülöttnél már klonazepám-függőség is kialakulhatott és elvonási tünetei is lehetnek.
 
Mivel a klonazepám bejut az anyatejbe, ezért ha Ön szoptat, vagy szoptatni fog, a Clonazepam NRIM tablettát nem szabad szedni.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A Clonazepam NRIM tabletta befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez vagy veszélyes tevékenységekhez szükséges képességeket, ezért a Clonazepam NRIM tabletta szedése alatt, vagy a kezelés legalább első pár napján nem végezheti ezeket a tevékenységeket.

Alkohol fogyasztása súlyosbítja az előbbi képességek csökkenését. A Clonazepam NRIM tabletta dózisának növelése, vagy az alkalmazás időpontjainak módosítása megváltoztathatja a reakcióit is.

A Clonazepam NRIM tabletta szedése alatt nem szabad alkoholt innia, mert az alkoholfogyasztás epilepsziás rohamokat válthat ki.

 
Fontos információk a Clonazepam NRIM tabletta egyes összetevőiről


A Clonazepam NRIM tabletta laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 
 

3. HOGYAN KELL SZEDNI A CLONAZEPAM NRIM TABLETTÁT?

 
A Clonazepam NRIM tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
 

Mennyi a gyógyszer adagja?


Az adagot az orvosa fogja felírni, a betegségétől függően. Mindig gondosan kövesse az orvos utasításait.
A Clonazepam NRIM tablettákat naponta 3-4 alkalommal kell bevenni. Alacsony dózissal kell kezdeni, majd 2-4 hét alatt növelni kell az adagot, amíg el nem éri az Önnek megfelelő dózist (ez a fenntartó adag). A maximális dózis 20 mg naponta. A tablettát vízzel együtt kell lenyelni, ha alacsonyabb adagra van szükség a tablettát meg lehet felezni.
 
Felnőttek

A kezdő dózis nem lehet több, mint 1 mg 24 óra alatt.
A fenntartó dózis általában 4-8 mg 24 óra alatt, bár az orvosa nagyobb dózist is javasolhat.

Idős betegek

A kezdő dózis nem lehet több, mint 0,5 mg 24 óra alatt, mivel az idős betegek különösen érzékenyek a klonazepám hatásira, és zavartak lehetnek a kezelés elején.
A fenntartó dózis általában 4-8 mg 24 óra alatt, bár az orvosa nagyobb dózist is javasolhat.

Gyermekek és csecsemők

Csecsemők: A kezdő dózis nem lehet több, mint 0,25 mg 24 óra alatt (egy 0,5 mg-os tabletta fele), és a fenntartó dózis általában max. 0,5–1 mg 24 óra alatt.

Gyermekek (1-5 éves): A kezdő dózis nem lehet több, mint 0,25 mg 24 óra alatt (egy 0,5 mg-os tabletta fele), és a fenntartó dózis általában max. 1–3 mg 24 óra alatt.

Gyermekek (5-12 éves): A kezdő dózis nem lehet több, mint 0,5 mg 24 óra alatt, és a fenntartó dózis általában max. 3–6 mg 24 óra alatt.
 

Ha az előírtnál több Clonazepam NRIM tablettát vett be


Fontos, hogy betartsa a betegtájékoztatóban megadott adagot. Ha Ön vagy valaki más túl sok Clonazepam NRIM tablettát vett be, azonnal forduljon orvosához vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Ilyen esetben mindig legyen Önnél a megmaradt gyógyszer és annak doboza, így az orvos könnyebben be tudja azonosítani a gyógyszert.
 

Ha elfelejtette bevenni a Clonazepam NRIM tablettát


Ha elfelejtette bevenni a Clonazepam NRIM tabletta adagját, a következő adagot a következő szokott időben vegye be. Soha ne vegyen be extra adagot, ha elfelejtette bevenni az előzőt!

 
Ha abbahagyja a Clonazepam NRIM tabletta szedését


Addig szedje a Clonazepam NRIM tablettát, amíg az orvosa azt nem javasolja, hogy abbahagyhatja a tabletta szedését. A Clonazepam NRIM tablettával történő kezelés egy életre is szólhat, ezért mindig tájékoztatnia kell orvosát arról, ha abba szeretné hagyni a szedését, mivel a gyógyszer hirtelen abbahagyása a rohamok kiújulásához, valamint elvonási tünetek kialakulásához vezethet.

A kezelés egy ideje után, javasolt a gyógyszer adagjának fokozatos csökkentése.
 
Alkalmanként elvonási tünetek léphetnek fel, ha a gyógyszer szedését hirtelen hagyják abba. Ezek a tünetek lehetnek: alvászavarok, izomfájdalom, extrém mértékű szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavarodottság, hangulatváltozások, ingerlékenység, verejtékezés, remegés, fejfájás, vagy izgatottság. Súlyosabb esetekben a következő elvonási tünetek jelentkezhetnek: túlérzékenység a fényre, hangokra és fizikai érintésre, hallucinációk, bizsergés, zsibbadás, a realitásérzet elvesztése.
 
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
 
 

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK


Mint minden gyógyszer, így a Clonazepam NRIM tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
Amennyiben az alábbi mellékhatások valamelyikét észleli, azonnal értesítse kezelőorvosát, mert lehetséges, hogy abba kell hagynia a tabletta szedését:

Ritkán, a viselkedésben változások történhetnek, többek között: agresszió, izgatottság, ingerlékenység, idegesség, ellenséges viselkedés, szorongás, alvászavarok, rémálmok, élénk álmok, pszichotikus zavarok, súlyos viselkedési zavarok, és újfajta rohamok is kialakulhatnak. 

Egyéb mellékhatásokat is jelentettek, melyek a következők:

•  aluszékonyság vagy fáradtság, különösen a kezelés kezdetekor, szédülés, enyhe szédülés, izomgyengeség, vagy izomkoordinációs zavarok, bizonytalan járás.
•  Ritkán légzési nehézség fordulhat elő. Orvosa a dózis módosításával megakadályozhatja a legtöbb ilyen mellékhatás fellépését. Ezek átmeneti mellékhatások, és a kezelést követően elmúlnak.
•  gyenge koncentrációképesség, nyugtalanság, dezorientáció, és memóriavesztés.
•  fokozott nyáltermelés, váladéktermelődés a tüdőben csecsemőknél és kisgyermekeknél. A gyermekeket ezért gondos megfigyelés alatt kell tartani, mert ez légzési nehézséget és/vagy súlyos fulladást, és köhögést okozhat.
•  csalánkiütés vagy viszketés
•  lágyszövetek duzzadása, különösen a szem, az ajkak és a kezek körül
•  hajhullás, színelváltozás (pl. bőré),
•  hányinger
•  fejfájás
•  szexuális vágy elvesztése, impotencia
•  vizelet-inkontinencia
•  idő előtti nemi fejlődés gyermeknél (ez visszafordítható)
•  hasi problémák, vagy allergiás reakciók, beleértve a túlérzékenységet és a sokkot.
•  rohamok a hosszan tartó kezelés következményeként (csak némely epilepsziaforma esetében), beszéd lassulása vagy kásássá válása, csökkent mozgáskoordinációs képesség, vagy látászavar (pl. kettőslátás, a szem akaratlan rángó mozgásai).
•  depresszió, amely azonban az alapbetegséggel is összefügghet.
•  ritkán bekövetkezhetnek változások a vérben vagy a májban, ezeket orvosa figyelemmel fogja kísérni.
•  görcsök porfíriás (ez egyfajta anyagcserezavar) betegeknél.
•  a fizikai vagy pszichés függőség következtében nehezen lehet leállni vagy abbahagyni a kezelést, ha túl sokáig szedi a beteg.
•  elesések és ebből következő sérülések, különösen idős betegeknél, mivel a benzodiazepineknek izomrelaxáns hatásuk van. 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy pár napnál tovább tart, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
 
 

5. HOGYAN KELL A CLONAZEPAM NRIM TABLETTÁT TÁROLNI?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Clonazepam NRIM tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25°C-on tárolandó. Az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét. 

 
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK 
 

Mit tartalmaz a Clonazepam NRIM tabletta?


A gyógyszer neve: Clonazepam NRIM 0,5 mg vagy 2 mg tabletta  A tabletta hatóanyaga a klonazepám. Valamennyi tabletta 0,5 mg vagy 2 mg klonazepámot tartalmaz. Egyéb összetevők: vízmentes laktóz, részlegesen hidrolizált keményítő, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát. A Clonazepam NRIM 0,5 mg tabletta sárga vasoxidot (E172), és vörös vasoxidot (E172) is tartalmaz.
 

Milyen a Clonazepam NRIM tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?


A Clonazepam NRIM 0,5 mg tabletta narancssárga színű, lapos, lekerekített, egyik oldalán negyedelő vonallal ellátott, másik oldalán sima felületű tabletta. A tabletta négy egyenlő adagra osztható.
 
A Clonazepam NRIM 2 mg tabletta fehér, illetve tört fehér színű, lapos, lekerekített, egyik oldalán negyedelővonallal ellátott, másik oldalán sima felületű tabletta. A tabletta négy egyenlő adagra osztható.
 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

NRIM Ltd.
Unit 15 Moorcroft
Harlington Road
Hillingdon
UB8 3HD
Egyesült Királyság
 
 
A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. szeptember


www.ogyei.gov.hu

 

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

covid1001.hu

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
508 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2214 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1174 szavazat (30%)
3896 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb