Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Clonazepam NRIM 0,5 mg, Clonazepam NRIM 2,0 mg betegtájékoztatók - 2011. szeptember


 

Clonazepam NRIM 0,5 mg tabletta
Clonazepam NRIM 2 mg tabletta

klonazepám

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számáraMielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

• Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
• További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészhez.
• Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéihez hasonlóak.
• Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Clonazepam NRIM és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Clonazepam NRIM szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Clonazepam NRIM-et?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Clonazepam NRIM-et tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 
 

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A  CLONAZEPAM NRIM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?


A gyógyszerének neve: Clonazepam NRIM 0,5 mg vagy 2 mg tabletta (ebben a betegtájékoztatóban a Clonazepam NRIM tabletta néven szerepel).A Clonazepam az ún. „benzodiazepinek” csoportjába tartozik.

Az epilepszia nevű betegség kezelésére használják.A Clonazepam rohamok és görcsök megelőzésére szolgál.
 
 

2. TUDNIVALÓK A CLONAZEPAM SZEDÉSE ELŐTT

 
A Clonazepam tabletátt csak akkor szabad szedni, ha biztos benne, hogy a gyógyszer alkalmazása biztonságos az Ön számára.
 
Ne alkalmazza a készítményt:

•  ha allergiás (túlérzékeny) a klonazepámra vagy a Clonazepam NRIM tabletta egyéb összetevőjére (lásd 6. fejezet alább), vagy más benzodiazepinekre (pl. diazepám, klórdiazepoxid, bromazepám vagy flurazepám).
•  ha túlérzékeny a készítmény bármely összetevőjére.
•  ha tüdőbetegségben szenved.
•  ha myasthenia gravis betegségben (súlyos izomgyengeség) szenved.
•  ha alvászavarban szenved, mint pl. alvás közbeni légzési nehézség.
•  ha súlyos májkárosodásban szenved. 

A következő esetekben a Clonazepam NRIM tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ezért javasolt, hogy a tabletta szedése előtt beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével:

•  ha tüdő-, máj- vagy vesebetegsége van
•  ha rendszeresen fogyaszt alkoholt vagy rekreációs drogokat
•  ha izomkoordinációs zavarban szenved (cerebelláris ataxia)
•  ha élete során volt már depressziós és/vagy volt már öngyilkossági kísérlete.
•  ha olyan betegségben szenved, amely a bőrt és/vagy az idegrendszert érinti (porfíria).
•  ha nemrég elveszítette egy közeli barátját vagy hozzátartozóját.

Amennyiben nem biztos abban, hogy a fentiek közül bármelyik érvényes Önre, konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével a Clonazepam NRIM tabletta szedése előtt.
 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez azért fontos, mert a Clonazepam NRIM tabletta befolyásolja néhány egyéb gyógyszer működési mechanizmusát.  Egyes gyógyszerek pedig a Clonazepam hatására gyakorolhatnak befolyást.
 
Beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, amennyiben a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:

•  hidantoinok
•  fenobarbitál
•  valproinsav vagy karbamazepin (epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek).

A Clonazepam NRIM tabletta hatását megnövelhetik ezek a gyógyszerek.

•  cimetidin (gyógyszer gyomorproblémák kezelésére)
•  rifampicin (antibiotikum)
•  anesztetikum
•  hipnotikum (altatók)
•  nyugtatók
•  analgetikumok (fájdalomcsillapítók)
•  baklofen, tizanidin (izomrelaxánsok)

Amennyiben a Clonazepam NRIM tablettát fenitoinnal vagy primidonnal együtt szedi, megváltozhat a vérében a gyógyszer mennyisége.
 
Amennyiben nem biztos abban, hogy a fentiek közül bármelyik érvényes Önre, konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével a Clonazepam NRIM tabletta szedése előtt.
 

A Clonazepam NRIM tabletta egyidejű bevétele bizonyos étlekkel vagy italokkal


A Clonazepam NRIM tablettát nem szabad alkoholtartalmú itallal együtt lenyelni. Ne igyon alkoholt, amíg Clonazepam NRIM tablettát szed, mert a kettő együtt (epilepsziás) görcsöket okozhat, ás megnöveli a mellékhatások esélyét.
 

Terhesség és szoptatás


Ne szedje ezt a gyógyszert, ha Ön terhes, vagy terhes lehet, hacsak nem kapott engedélyt erre az orvosától. Közölje orvosával, ha gyanítja, hogy gyermeket vár, vagy ha gyermeket tervez. Ha orvosa a várandósság késői szakában, vagy a szülés folyamán Clonazepam kezelést javasolt, az újszülött alacsony testhőmérséklettel, izomgyengeséggel, légzési és táplálkozási nehézséggel, rendszertelen szívműködéssel születhet. Az újszülöttnél már klonazepám-függőség is kialakulhatott és elvonási tünetei is lehetnek.
 
Mivel a klonazepám bejut az anyatejbe, ezért ha Ön szoptat, vagy szoptatni fog, a Clonazepam NRIM tablettát nem szabad szedni.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A Clonazepam NRIM tabletta befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez vagy veszélyes tevékenységekhez szükséges képességeket, ezért a Clonazepam NRIM tabletta szedése alatt, vagy a kezelés legalább első pár napján nem végezheti ezeket a tevékenységeket.

Alkohol fogyasztása súlyosbítja az előbbi képességek csökkenését. A Clonazepam NRIM tabletta dózisának növelése, vagy az alkalmazás időpontjainak módosítása megváltoztathatja a reakcióit is.

A Clonazepam NRIM tabletta szedése alatt nem szabad alkoholt innia, mert az alkoholfogyasztás epilepsziás rohamokat válthat ki.

 
Fontos információk a Clonazepam NRIM tabletta egyes összetevőiről


A Clonazepam NRIM tabletta laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 
 

3. HOGYAN KELL SZEDNI A CLONAZEPAM NRIM TABLETTÁT?

 
A Clonazepam NRIM tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje.Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
 

Mennyi a gyógyszer adagja?


Az adagot az orvosa fogja felírni, a betegségétől függően. Mindig gondosan kövesse az orvos utasításait.
A Clonazepam NRIM tablettákat naponta 3-4 alkalommal kell bevenni. Alacsony dózissal kell kezdeni, majd 2-4 hét alatt növelni kell az adagot, amíg el nem éri az Önnek megfelelő dózist (ez a fenntartó adag). A maximális dózis 20 mg naponta. A tablettát vízzel együtt kell lenyelni, ha alacsonyabb adagra van szükség a tablettát meg lehet felezni.
 
Felnőttek

A kezdő dózis nem lehet több, mint 1 mg 24 óra alatt.
A fenntartó dózis általában 4-8 mg 24 óra alatt, bár az orvosa nagyobb dózist is javasolhat.

Idős betegek

A kezdő dózis nem lehet több, mint 0,5 mg 24 óra alatt, mivel az idős betegek különösen érzékenyek a klonazepám hatásira, és zavartak lehetnek a kezelés elején.
A fenntartó dózis általában 4-8 mg 24 óra alatt, bár az orvosa nagyobb dózist is javasolhat.

Gyermekek és csecsemők

Csecsemők: A kezdő dózis nem lehet több, mint 0,25 mg 24 óra alatt (egy 0,5 mg-os tabletta fele), és a fenntartó dózis általában max. 0,5–1 mg 24 óra alatt.

Gyermekek (1-5 éves): A kezdő dózis nem lehet több, mint 0,25 mg 24 óra alatt (egy 0,5 mg-os tabletta fele), és a fenntartó dózis általában max. 1–3 mg 24 óra alatt.

Gyermekek (5-12 éves): A kezdő dózis nem lehet több, mint 0,5 mg 24 óra alatt, és a fenntartó dózis általában max. 3–6 mg 24 óra alatt.
 

Ha az előírtnál több Clonazepam NRIM tablettát vett be


Fontos, hogy betartsa a betegtájékoztatóban megadott adagot. Ha Ön vagy valaki más túl sok Clonazepam NRIM tablettát vett be, azonnal forduljon orvosához vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Ilyen esetben mindig legyen Önnél a megmaradt gyógyszer és annak doboza, így az orvos könnyebben be tudja azonosítani a gyógyszert.
 

Ha elfelejtette bevenni a Clonazepam NRIM tablettát


Ha elfelejtette bevenni a Clonazepam NRIM tabletta adagját, a következő adagot a következő szokott időben vegye be. Soha ne vegyen be extra adagot, ha elfelejtette bevenni az előzőt!

 
Ha abbahagyja a Clonazepam NRIM tabletta szedését


Addig szedje a Clonazepam NRIM tablettát, amíg az orvosa azt nem javasolja, hogy abbahagyhatja a tabletta szedését. A Clonazepam NRIM tablettával történő kezelés egy életre is szólhat, ezért mindig tájékoztatnia kell orvosát arról, ha abba szeretné hagyni a szedését, mivel a gyógyszer hirtelen abbahagyása a rohamok kiújulásához, valamint elvonási tünetek kialakulásához vezethet.

A kezelés egy ideje után, javasolt a gyógyszer adagjának fokozatos csökkentése.
 
Alkalmanként elvonási tünetek léphetnek fel, ha a gyógyszer szedését hirtelen hagyják abba. Ezek a tünetek lehetnek: alvászavarok, izomfájdalom, extrém mértékű szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavarodottság, hangulatváltozások, ingerlékenység, verejtékezés, remegés, fejfájás, vagy izgatottság. Súlyosabb esetekben a következő elvonási tünetek jelentkezhetnek: túlérzékenység a fényre, hangokra és fizikai érintésre, hallucinációk, bizsergés, zsibbadás, a realitásérzet elvesztése.
 
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
 
 

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK


Mint minden gyógyszer, így a Clonazepam NRIM tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
Amennyiben az alábbi mellékhatások valamelyikét észleli, azonnal értesítse kezelőorvosát, mert lehetséges, hogy abba kell hagynia a tabletta szedését:

Ritkán, a viselkedésben változások történhetnek, többek között: agresszió, izgatottság, ingerlékenység, idegesség, ellenséges viselkedés, szorongás, alvászavarok, rémálmok, élénk álmok, pszichotikus zavarok, súlyos viselkedési zavarok, és újfajta rohamok is kialakulhatnak. 

Egyéb mellékhatásokat is jelentettek, melyek a következők:

•  aluszékonyság vagy fáradtság, különösen a kezelés kezdetekor, szédülés, enyhe szédülés, izomgyengeség, vagy izomkoordinációs zavarok, bizonytalan járás.
•  Ritkán légzési nehézség fordulhat elő. Orvosa a dózis módosításával megakadályozhatja a legtöbb ilyen mellékhatás fellépését. Ezek átmeneti mellékhatások, és a kezelést követően elmúlnak.
•  gyenge koncentrációképesség, nyugtalanság, dezorientáció, és memóriavesztés.
•  fokozott nyáltermelés, váladéktermelődés a tüdőben csecsemőknél és kisgyermekeknél. A gyermekeket ezért gondos megfigyelés alatt kell tartani, mert ez légzési nehézséget és/vagy súlyos fulladást, és köhögést okozhat.
•  csalánkiütés vagy viszketés
•  lágyszövetek duzzadása, különösen a szem, az ajkak és a kezek körül
•  hajhullás, színelváltozás (pl. bőré),
•  hányinger
•  fejfájás
•  szexuális vágy elvesztése, impotencia
•  vizelet-inkontinencia
•  idő előtti nemi fejlődés gyermeknél (ez visszafordítható)
•  hasi problémák, vagy allergiás reakciók, beleértve a túlérzékenységet és a sokkot.
•  rohamok a hosszan tartó kezelés következményeként (csak némely epilepsziaforma esetében), beszéd lassulása vagy kásássá válása, csökkent mozgáskoordinációs képesség, vagy látászavar (pl. kettőslátás, a szem akaratlan rángó mozgásai).
•  depresszió, amely azonban az alapbetegséggel is összefügghet.
•  ritkán bekövetkezhetnek változások a vérben vagy a májban, ezeket orvosa figyelemmel fogja kísérni.
•  görcsök porfíriás (ez egyfajta anyagcserezavar) betegeknél.
•  a fizikai vagy pszichés függőség következtében nehezen lehet leállni vagy abbahagyni a kezelést, ha túl sokáig szedi a beteg.
•  elesések és ebből következő sérülések, különösen idős betegeknél, mivel a benzodiazepineknek izomrelaxáns hatásuk van. 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy pár napnál tovább tart, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
 
 

5. HOGYAN KELL A CLONAZEPAM NRIM TABLETTÁT TÁROLNI?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Clonazepam NRIM tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25°C-on tárolandó. Az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét. 

 
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK 
 

Mit tartalmaz a Clonazepam NRIM tabletta?


A gyógyszer neve: Clonazepam NRIM 0,5 mg vagy 2 mg tabletta  A tabletta hatóanyaga a klonazepám. Valamennyi tabletta 0,5 mg vagy 2 mg klonazepámot tartalmaz. Egyéb összetevők: vízmentes laktóz, részlegesen hidrolizált keményítő, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát. A Clonazepam NRIM 0,5 mg tabletta sárga vasoxidot (E172), és vörös vasoxidot (E172) is tartalmaz.
 

Milyen a Clonazepam NRIM tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?


A Clonazepam NRIM 0,5 mg tabletta narancssárga színű, lapos, lekerekített, egyik oldalán negyedelő vonallal ellátott, másik oldalán sima felületű tabletta. A tabletta négy egyenlő adagra osztható.
 
A Clonazepam NRIM 2 mg tabletta fehér, illetve tört fehér színű, lapos, lekerekített, egyik oldalán negyedelővonallal ellátott, másik oldalán sima felületű tabletta. A tabletta négy egyenlő adagra osztható.
 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó:

NRIM Ltd.
Unit 15 Moorcroft
Harlington Road
Hillingdon
UB8 3HD
Egyesült Királyság
 
 
A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. szeptember


www.ogyei.gov.hu

 

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
segít Önmagán segíteni
.

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:

30 286 2097
H-P: 08-19

Laptop, v. PC használata ajánlott ennyi információhoz!

Kedves Bagdy Emőke, köszönöm!

 Mint gyermek, aki már pihenni vágyik
és el is jutott a nyugalmas ágyig
még megkérlel, hogy: „Ne menj el, mesélj” -
(igy nem szökik rá hirtelen az éj)
s mig kis szive nagyon szorongva dobban,
tán ő se tudja, mit is kiván jobban,
a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:
igy kérünk: Ülj le közénk és mesélj.
Mondd el, mit szoktál, bár mi nem feledjük,
mesélj arról, hogy itt vagy velünk együtt
s együtt vagyunk veled mindannyian,
kinek emberhez méltó gondja van.
Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.
Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén,
hadd lássunk át magunkon itt ez estén.
Párnás szavadon át nem üt a zaj -
mesélj arról, mi a szép, mi a baj,
emelvén szivünk a gyásztól a vágyig.
Most temettük el szegény Kosztolányit
s az emberségen, mint rajta a rák,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fő-e új méreg, mely közénk hatol -
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?...
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb...
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

József Attila: Thomas Mann üdvözlése
1937. 01. eleje

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
644 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2745 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1432 szavazat (30%)
4821 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Tisztelem ...


GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb