Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Nepanil 10 mg filmtabletta betegtájékoztató - 2015.10.


 

Nepanil 10 mg filmtabletta


eszcitaloprám
 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont


A betegtájékoztató tartalma


1. Milyen típusú gyógyszer a Nepanil és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Nepanil szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Nepanilt?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Nepanilt tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 


1. Milyen típusú gyógyszer a Nepanil és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nepanil hatóanyaga az eszcitaloprám. A Nepanil az úgynevezett szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) típusú antidepresszánsok csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az agyi szerotoninszint növelésével fejtik ki hatásukat. Az agyi szerotoninrendszer zavarának kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak a depresszió és a vele kapcsolatos betegségek kialakulásában.

Az eszcitaloprám tartalmú Nepanilt a depresszió (major depressziós epizódok) és a szorongásos zavarok (pl. a tériszonnyal járó vagy anélkül fellépő pánikzavar, a szociális szorongásos zavar (szociális fóbia) és a kényszerbetegség kezelésére alkalmazzák.
Néhány hétbe telhet, amíg jobban érzi magát. Akkor is folytassa a Nepanil szedését, ha egy ideig semmilyen javulást sem tapasztal!

Forduljon kezelőorvosához, ha nem javul vagy rosszabbul van!
 


2. Tudnivalók a Nepanil szedése előtt


Ne szedje a Nepanilt

♦  ha allergiás az eszcitaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  ha egyidejűleg az úgynevezett nemszelektív monoaminoxidáz-gátlók (MAO–gátlók) csoportjába tartozó gyógyszert, például szelegilint (Parkinsonkór kezelésére használják), moklobemidet (depresszió kezelésére használják) vagy linezolidot (antibiotikum) szed
♦  ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik)
♦  ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd a 2. rész ” Egyéb gyógyszerek és a Nepanil” pontot).
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

 
A Nepanil szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Kérjük, bármilyen egyéb egészségügyi problémájáról vagy betegségéről tájékoztassa kezelőorvosát, mert ezek figyelembe vétele szükséges lehet kezelése megválasztásához.

Különösen az alábbiakról számoljon be kezelőorvosának

♦  ha epilepsziája van
A Nepanil-kezelést le kell állítani, ha Önnél görcsrohamok lépnek fel életében először, vagy ha a már eddig is előforduló görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd 4. rész „Lehetséges mellékhatások” pontot).
♦  ha máj- vagy vesebetegségben szenved. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa módosítani fogja adagját.
♦  ha cukorbetegsége van. A Nepanil-kezelés megváltoztathatja cukorháztartását. Az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosítása válhat szükségessé.
♦  ha alacsony Önnél a vér nátriumszintje.
♦  ha fokozott hajlama van vérzésekre és bőrbevérzésekre.
♦  ha elektrosokk kezelésben részesül.
♦  ha koszorúér-betegségben szenved.
♦  ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át.
♦  ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet.
♦  ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak.
♦  ha Önnek szembetegsége van vagy volt, mint például a zöldhályog (glaukóma: emelkedett szembelnyomás) bizonyos formái.

Kérjük, figyeljen a következőkre
 
Néhány mániás depresszióban szenvedő betegnél mániás fázis léphet fel, amelyre a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, a túlzott jókedv és a fokozott fizikai aktivitás jellemző. Ha ilyet tapasztal, keresse fel kezelőorvosát!

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság, vagy az egy helyben maradás (ülés/állás) okozhat nehézséget. Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Öngyilkossági gondolatok és a depresszió vagy a szorongással járó betegség súlyosbodása
 
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszánssal történő kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt.
 
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évesnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba!
 
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri őket, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha aggódnak az Ön magatartásában bekövetkező változások miatt.

Gyermekek és serdülők

A Nepanil alkalmazása általában nem javallott gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél.
 
Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek a 18 évnél fiatalabb betegeknél megnövelik az öngyilkossági kísérletek, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges magatartás (elsősorban agresszivitás, ellenkezés és düh) kockázatát.

Ennek ellenére az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek is felírhat eszcitaloprámot, ha úgy látja, hogy az a beteg érdekét szolgálja. Amennyiben az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek írt fel eszcitaloprámot, és Ön ezt meg szeretné vele beszélni, akkor kérjük, menjen vissza orvosához. Ha a 18 évesnél fiatalabb, eszcitaloprámot szedő betegnél a fentebb felsorolt tünetek lépnek fel, vagy azok súlyosbodnak, erről tájékoztassa kezelőorvosát!

Ezenkívül az eszcitaloprám gyermekek és serdülők növekedésére, érésére, kognitív és viselkedési fejlődésére vonatkozó hosszú távú biztonságossága egyelőre nem bizonyított.


Egyéb gyógyszerek és a Nepanil

 
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Tájékoztassa orvosát, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi:

♦  Az úgynevezett „nemszelektív monoaminoxidáz-gátlók (MAOI-k)” csoportjába tartozó, az alábbi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek: fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin
Amennyiben e gyógyszerek bármelyikét szedte, a kezelés befejezése után még 14 napot kell várnia, mielőtt elkezdené a Nepanilt szedni. A Nepanil-kezelés befejezését követően 7 napnak kell eltelnie mielőtt e gyógyszerek bármelyikét elkezdheti szedni.
♦  Az úgynevezett „reverzibilis, szelektív monoaminoxidáz-A-gátlók” (MAO-A inhibitorok) csoportjába tartozó (szintén a depresszió kezelésére használt), moklobemid hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek
♦  Az úgynevezett „irreverzibilis, szelektív monoaminoxidáz-B-gátlók” (MAO-B inhibitorok) csoportjába tartozó (a Parkinson-kór kezelésére használt), szelegilin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek

A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik

♦  Linezolid (antibiotikum).
♦  Lítium (a mániás-depressziós betegség kezelésére használják) és triptofán.
♦  Imipramin és dezipramin (mindkettő a depresszió kezelésére szolgál).
♦  Szumatriptán és a hasonló (a migrén kezelésére használatos) gyógyszerek, valamint a tramadol (erős fájdalomcsillapító). A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik.
♦  Cimetidin, lanzoprazol és omeprazol (gyomorfekély kezelésére használatosak), fluvoxamin (antidepresszáns) és tiklopidin (a szélütés /stroke/ kockázatát csökkenti). Növelhetik az eszcitalopram vérszintjét.
♦  Orbáncfű (Hypericum perforatum – a depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövénykészítmény).
♦  Acetil-szalicilsav és nemszteroid gyulladásgátlók (fájdalomcsillapítóként vagy vérhígítóként, véralvadásgátlóként alkalmazott gyógyszerek). Ezek növelhetik a vérzési hajlamot.
♦  Warfarin, dipiridamol és fenprokumon (véralvadásgátlók). Annak eldöntése érdekében, hogy a véralvadásgátló gyógyszereinek adagja megfelelő-e, a Nepanil-kezelés megkezdésekor és befejezésekor orvosa valószínűleg ellenőrizni fogja az Ön véralvadási idejét.
♦  A meflokvin (a malária kezelésére alkalmazzák), bupropion (antidepresszáns) és tramadol (erős fájdalomcsillapító) szedése mellett bizonyos betegségekben fokozódhat a görcshajlam kockázata.
♦  Neuroleptikumok (a szkizofrénia és a pszichózisok kezelésére alkalmazzák) és antidepresszívumok (triciklikus antidepresszívumok és SSRI-k), mivel a görcsküszöb csökkentésének kockázatával járhatnak.
♦  Flekainid, propafenon és metoprolol (szív- és érrendszeri betegségekben alkalmazzák), klomipramin és nortriptilin (antidepresszánsok), valamint riszperidon, tioridazin, és haloperidol (antipszichotikumok). A Nepanil adagjának módosítása válhat szükségessé.
A vér kálium- és magnéziumszintjét csökkentő gyógyszerek, mivel ezek az állapotok növelik az életet veszélyeztető szívritmuszavarok kockázatát.
 
Ne szedje a Nepanilt, ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert, vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmusát, mint pl. az I/A vagy a III. osztályba tartozó antiaritmiás szerek, az antipszichotikumok (pl.: fenotiazin-származékok, pimozid, haloperidol), a triciklusos antidepresszánsok, bizonyos antimikróbás szerek (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, maláriaellenes szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminok (asztemizol, mizolasztin).

Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához!


A Nepanil egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

 
A Nepanil étkezéstől függetlenül is bevehető (lásd a 3. rész „Hogyan kell szedni a Nepanilt” pontot).
Sok más gyógyszerhez hasonlóan a Nepanilkezelés időtartama alatt is tanácsos kerülni az alkoholfogyasztást annak ellenére, hogy valószínűleg nem lépnek egymással kölcsönhatásba.
 

Terhesség, szoptatás és termékenység

 
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ne szedje a Nepanilt, amennyiben terhes, tervezi a terhességet, vagy szoptat, kivéve, ha a kezelőorvosával megbeszélték az ezzel járó előnyöket és kockázatokat!

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben a terhessége utolsó 3 hónapjában szedi a Nepanilt, újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek:

♦  légzési nehézség, a bőr kékes elszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet-változások, táplálási nehézségek, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy izomgyengeség, élénk reflexek, remegés, izgalom, ingerlékenység, közönyösség, állandó sírás, aluszékonyság és alvászavarok.

Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttjénél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Nepanil-kezelés alatt áll.
 
A terhesség (különösen az utolsó 3 hónap) alatt szedett, a Nepanilhoz hasonló gyógyszerek (SSRI-k) növelhetik a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek. A csecsemő légzése ilyenkor szapora, és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal értesítse szülésznőjét és/vagy kezelőorvosát!

A citaloprám, mely az eszcitaloprámhoz hasonló gyógyszer, állatkísérletekben negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban az emberi termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


Javasolt, hogy ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket mindaddig, amíg nem tisztázódik, hogy miként hat Önre a Nepanil.

A Nepanil laktózt tartalmaz
(A segédanyagok teljes listáját lásd a 6 pontban)

A Nepanil 10 mg filmtabletta 0,53 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz tablettánként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 


3. Hogyan kell szedni a Nepanilt?

 
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

♦  Felnőttek
 
Depresszió
A Nepanil szokásos javasolt adagja napi 10 mg, egyszerre, egy adagban bevéve. A dózist kezelőorvosa megemelheti legfeljebb napi 20 mg-ra.

Pánikbetegség
Az első héten a Nepanil kezdő adagja napi egyszeri 5 mg, ezután az adagot napi 10 mg-ra emelik. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti.

Szociális szorongásos zavar
A Nepanil szokásos javasolt napi adagja 10 mg, egyszerre, egy adagban bevéve. Attól függően, hogy Ön hogyan érzi magát, miután már szedte a gyógyszert egy ideig, kezelőorvosa napi 5 mg-ra csökkentheti vagy maximálisan napi 20 mg-ra emelheti a gyógyszer adagját.

Kényszerbetegség
A szokásos javasolt adag 10 mg Nepanil naponta egyszer. Ezt az adagot kezelőorvosa maximum napi 20 mg-ig emelheti.

♦  Idős betegek (65 év felettiek)

A Nepanil ajánlott kezdő dózisa naponta egyszer 5 mg. Az adagot orvosa felemelheti naponta 10 mg-ra.

♦  Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél (18 éves kor alatt)

A Nepanil gyermekeknek és serdülőknek általában nem adható. További információért lásd a 2. rész „Tudnivalók a Nepanil szedése előtt” pontot.
A Nepanil étkezéstől függetlenül bevehető. A tablettákat egy kevés vízzel nyelje le. Ne rágja szét, mert keserű ízű!


A kezelés időtartama
 
Néhány hétbe telhet, mire jobban érzi magát. Ezért folytassa a Nepanil szedését még akkor is, ha időbe telik, amíg bármiféle javulást tapasztal állapotában. Soha ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszélte volna!

Mindaddig folytassa a gyógyszer szedését, amíg azt a kezelőorvosa javasolja. Ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek.
Azt követően, hogy Ön már ismét jól érzi magát, a kezelést még legalább 6 hónapig ajánlott folytatni.
 

Ha az előírtnál több Nepanilt vett be


Ha az előírtnál több Nepanilt vett be, haladéktalanul lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával!

Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak a rosszullét jelei. A túladagolás tünetei a következők lehetnek: szédülés, remegés, izgatottság, görcsroham, kóma, hányinger, hányás, szívritmusváltozás, vérnyomáscsökkenés és a folyadék-, illetve a sóháztartás zavara. Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával a Nepanil dobozát!
 

Ha elfelejtette bevenni a Nepanilt


Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására! Amennyiben megfeledkezett egy adag bevételéről, de még lefekvés előtt eszébe jut, akkor az aznapi adagot még pótolja be, a következő napon pedig folytassa a kezelést a megszokott időben.

Amennyiben már csak éjszaka vagy a következő napon jut eszébe, hogy kihagyott egy adagot, úgy azt már ne pótolja, hanem hagyja ki, és folytassa a kezelést a megszokott időben.


Ha idő előtt abbahagyja a Nepanil szedését

 
Ne hagyja abba a Nepanil szedését, amíg azt orvosa nem javasolja. Amennyiben Ön a javasolt kezelés végére ért, a kezelést általában a Nepanil adagját néhány hét alatt fokozatosan csökkentve ajánlott befejezni.

A Nepanil-kezelés leállítása, főleg ha az hirtelen történik, az abbahagyást kísérő jellegzetes tünetekkel járhat. Ez megszokott a Nepanil-kezelés leállításakor. A kockázat nagyobb, ha hosszú ideig vagy nagy adagban szedte a Nepanilt, vagy ha az adag csökkentése túl gyorsan történik. A tünetek a legtöbb esetben enyhék, és 2 hét alatt maguktól megszűnnek. Néhány betegnél azonban a tünetek súlyosak és elhúzódóak lehetnek (2-3 hónapig vagy annál tovább is fennállhatnak).
Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha a Nepanil-kezelés leállításakor súlyos tüneteket észlel. Orvosa lehet, hogy arra kéri majd, kezdje újra a tabletta szedését, és az adagot lassabban csökkentve hagyja abba a kezelést.

Az abbahagyást kísérő jellegzetes tünetek közé tartozik

♦  a szédülés (bizonytalanság érzés vagy egyensúlyzavar), a zsibbadás/bizsergés, az égő érzés, illetve (ritkábban) az áramütésszerű érzés (a fejben is), az alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), a szorongás, a fejfájás, az émelygés, a verejtékezés (beleértve az éjszakai verejtékezést), a nyugtalanság vagy az izgatottság, a remegés, a zavartság vagy a tájékozódási zavar, az érzékenység vagy az ingerlékenység, a hasmenés, a látászavarok és a szívdobogásérzés.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
 

4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek. Tájékoztatjuk, hogy az alábbi hatások közül több a betegségének tünete is lehet, melyek az állapotának javulásával ugyancsak enyhülnek.

Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy menjen kórházba, amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét észleli!

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet)

♦  Váratlan vérzések, beleértve az emésztőrendszeri vérzéseket.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet)

♦  A bőr-, a nyelv-, az ajak- vagy az arc duzzanata, légzési vagy nyelési nehézség (allergiás reakció)
♦  Magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások (a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek)

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

♦  Vizelési nehézség
♦  Görcsrohamok (lásd szintén „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot)
♦  A bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése májműködési zavarra/májgyulladásra (hepatitisz) utalhat.
♦  Gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a „torsades de pointes” néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei.
♦  Önkárosító vagy öngyilkos gondolatok, lásd szintén a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot.

A fentiek mellett az alábbi mellékhatásokat jelentették még

Nagyon gyakori (10 betegből legalább 1-nél jelentkezhet)

♦  Fejfájás
♦  Émelygés

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet)

♦  Orrdugulás vagy orrfolyás (arcüreggyulladás)
♦  Csökkent vagy fokozott étvágy
♦  Szorongás, nyugtalanság, szokatlan álmok, elalvási nehézség, álmosság érzése, szédülés, ásítozás, remegés, bőrbizsergés
♦  Hasmenés, székrekedés, hányás, szájszárazság
♦  Fokozott verejtékezés
♦  Izom- és ízületi fájdalom
♦  Szexuális zavarok (késleltetett magömlés, merevedési problémák, csökkent szexuális érdeklődés, nőknél orgazmuszavar fordulhat elő)
♦  Fáradtság, láz
♦  Testtömeg-növekedés

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet)

♦  Csalánkiütés, bőrkiütés, bőrviszketés
♦  Fogcsikorgatás, izgatottság, idegesség, pánikroham, zavart állapot
♦  Zavart alvás, ízérzékelési zavar, ájulás
♦  Pupillatágulat, látászavarok, fülcsengés
♦  Hajhullás
♦  Bő menstruációs vérzés
♦  Szabálytalan menstruációs ciklus
♦  Testtömeg-csökkenés
♦  Gyors szívverés
♦  Kar- és lábduzzanat
♦  Orrvérzés

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet)

♦  Agresszió, személyiségvesztés, érzékcsalódások
♦  Lassú szívverés

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

♦  A nátriumszint csökkenése a vérben (ennek tünete a hányinger és a rossz közérzet, amelyet izomgyengeség, illetve zavartság kísér)
♦  Felállásnál az alacsony vérnyomás következtében jelentkező szédülés (ortosztatikus hipotenzió)
♦  Kóros májfunkciós teszt (a májenzimek szintjének megemelkedése a vérben)
♦  Rendellenes mozgások (akaratlan izommozgások)
♦  A hímvessző fájdalmas merevedése (priapizmus)
♦  Vérzékenység tünetei, pl. a bőr- és a nyálkahártya vérzése
♦  Hirtelen kialakuló bőr- vagy nyálkahártya-duzzanat (angioödéma)
♦  Megnövekedett vizeletmennyiség (túlzott antidiuretikushormon-kiválasztás)
♦  Tejcsorgás nem szoptató nőknél
♦  Mánia
♦  Csonttörés fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel  kezelnek
♦  A szívritmus változása (ezt „QT-intervallum megnyúlásnak” nevezik, mely az EKG-n, a szív elektromos aktivitásán látható).
 
Ezen kívül ismert, hogy az eszcitaloprámhoz (a Nepanil hatóanyagához) hasonló módon ható gyógyszerek alkalmazásakor egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek.

Ezek a következők

♦  Akaratlan izommozgások
♦  Étvágytalanság
 

Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

5. Hogyan kell a Nepanilt tárolni?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
 
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Nepanil?

A készítmény hatóanyaga az eszcitaloprám. Egy filmtabletta 10 mg eszcitaloprámot tartalmaz (oxalát formájában).

Egyéb összetevők
Tablettamag: magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz (E 460), szilikátos mikrokristályos cellulóz (vízmentes kolloid szilícium-dioxid, mikrokristályos cellulóz), talkum, kroszkarmellóz-nátrium
Bevonat: Opadry II. white 33G28523 (amelynek összetétele: hipromellóz 29106cP, titán-dioxid (E171), makrogol 3350, laktóz-monohidrát, triacetin).

Milyen a Nepanil külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Nepanil 10 mg filmtabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, az egyik oldalán N54 bevéséssel, a másik oldalán bemetszéssel ellátott filmtabletta. Átmérője kb. 7 mm. Vastagsága 3,1-3,6 mm.

A tabletta egyenlő adagokra osztható.

14 db vagy 20 db vagy 28 db vagy 30 db vagy 50 db vagy 56 db vagy 98 db vagy 100 db vagy 200 db filmtabletta átlátszó, színtelen PA/Al/PVC//Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Richter Gedeon Nyrt.
1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Magyarország

Gyártó

GEDEON RICHTER POLSKA Sp. z o.o.
ul. ks. J. Poniatowskiego 5
05-825 Grodzisk Mazowiecki
Lengyelország


OGYI-T-21018/0610    (Nepanil 10 mg filmtabletta)

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban
az alábbi neveken engedélyezték

 
Bulgária
Csehország
 Lenuxin 10 mg potahované tablety
Észtország Nepanil 10 mg öhukese polümeerikattega tablett
Magyarország Nepanil 10 mg filmtabletta
Lettország Nepanil 10 mg apvalkotas tabletes
Lengyelország Lenuxin 10 mg tabletki powlekane
Románia Lenuxin 10 mg comprimate filmate
Szlovákia Lenuxin 10 mg filmom obalené tablety


A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2015.10.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.09.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.01.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.09.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2018.03.

Forrás: www.ogyei.gov.hu
 

Kéretlen...

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen telefonokat és emaileket. Legyünk tekintettel egy(s)másra: digitális detox, slow living... OK | KO
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

FreeCska | TűKörkép

Van értékrend, amely Saulus Paulussá és van, amelyik Paulus Saulussá változását ünnepli.

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb