Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Központi idegrendszeri hatású gyógynövényekOK A NYUGTALANSÁGRA?

KÖZPONTI IDEGRENDSZERI HATÁSÚ GYÓGYNÖVÉNYEK

 
Központi idegrendszeri hatású gyógynövények - macskagyökér - gyógynövények, komló, citromfű, golgotavirág, nyugtatók, győri pszichiáter, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus Központi idegrendszeri hatású gyógynövények - komló - gyógynövények, macskagyökér, citromfű, golgotavirág, nyugtatók, győri pszichiáter, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus Központi idegrendszeri hatású gyógynövények - gyógynövények, macskagyökér, komló, citromfű, golgotavirág, nyugtatók, győri pszichiáter, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus Központi idegrendszeri hatású gyógynövények - gyógynövények, macskagyökér, komló, citromfű, golgotavirág, nyugtatók, győri pszichiáter, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus
macskagyökér komló citromfű golgotavirág


A gyógyítás, így a központi idegrendszer befolyásolásának eszközei évszázadokon át főként növényi eredetűek voltak. A szintetikus gyógyszergyártás térhódításával párhuzamosan a növényi termékek jelentősége, piaci súlya csökkent, és bizonyos indikációs területeken gyakorlatilag eltűntek a terápiás eszköztárból. A központi idegrendszeri kórképek kezelése a 20. század második felében döntően a szintetikus készítmények alkalmazásán alapult, a terápiás protokollokban szinte kizárólag ezek a termékek szerepelnek.


Bár a szintetikus szedatohipnotikumok, anxiolitikumok zöme az előny/kockázat-elemzésben hatásossága révén felülmúlja a növényi szereket, a fitoterapeutikumok kisebb súllyal bár, de piacon maradtak. Az elmúlt évtizedek kutatási eredményei a hagyományosan alkalmazott fontosabb gyógynövények hatásosságához újabb bizonyítékokat szolgáltattak, és irányt mutattak a készítmények racionális alkalmazását illetően.

Több gyógynövény hatásmechanizmusa ma már meglehetősen pontosan ismert. A hazánkban is számos termék alapjául szolgáló macskagyökér GABA-erg és GABA-szintet növelő hatása megmagyarázza a növény klinikailag is bizonyított hatásosságát. A kellemes illatú levendula pedig nemcsak illatszerként, molyriasztóként hasznos, hanem humán vizsgálatokban is igazolták feszültségoldó hatását. Érdekesség, hogy a hatás az olaj belégzése esetén is kialakul, mivel a lipofil, a vér-agy gáton könnyen átjutó hatóanyagok az agyszövetben feldúsulva fejtik ki GABA-agonista hatásukat. Más növények, például a komló és a citromfű hatóanyagai, hatásmódja kevésbé feltárt, klinikai hatásosságukról viszont több bizonyíték rendelkezésre áll.

A növényi készítmények zöme esetén nem várható a szintetikumokra jellemző markáns és gyors hatás. Ennek részben a hatóanyagok alacsonyabb specifikus aktivitása, részben pedig a hatás kialakulásának módja az oka. A nyugtató hatású növényekben található bioaktív vegyületek GABA-affinitása ugyanis elmarad a gyógyszerhatóanyagokétól, ha pedig a hatás a GABA szintjének emelésén alapul, a neurotranszmitter szintjének lassú növekedésével párhuzamosan fokozódik a hatásosság.

Ebből következően a szintetikus nyugtatók, altatók és a gyógynövények indikációs területe részben eltér. Növényi szereket krónikus panaszok esetén célszerű alkalmazni, míg a szintetikumok egyszeri adagolás esetén is jó hatásfokot biztosítanak. Eredményesen használhatók a gyógynövények a jelentős betegcsoportot érintő időskori krónikus alvászavarban, mert bár hatásuk lassabban alakul ki, hosszú távú, eredményes és kockázatmentes kezelést tesznek lehetővé. Akut esetben (repülőút utáni álmatlanság, emocionális stressz okozta szorongás stb.) azonban indokoltabb szintetikus szereket adni, mivel ezek gyorsabban és erőteljesebben fejtik ki hatásukat.

Míg szintetikus szerek esetében a kezelés céljának megfelelően választhatunk gyorsan kialakuló vagy tartós hatású, illetve kifejezetten az elalvást segítő készítmények közül, olyan gyógynövények, amelyekkel szorongásos kórképek és alvászavarok kezelhetők, nem különíthetőek el. Mivel specifikusan altató hatású gyógynövény nem ismert, a fitoterapeutikumok esetében a dózist az alkalmazás céljától függően kell megválasztani. Alvászavarral küszködőknek elsősorban abban segítenek az ilyen készítmények, hogy enyhe nyugtatással, a szorongás enyhítésével lerövidítik az elalvásig eltelt időt.

Ismert korlátaik mellett a fitoterapeutikumok kétségtelen előnye, hogy kevesebb és enyhébb mellékhatással rendelkeznek. Ezek incidenciája gyakran nem haladja meg a placebóét, és jelentős különbség a szintetikumokkal szemben, hogy a modern fitoterápiában alkalmazott növényi nyugtatóknál nem figyeltek meg sem hozzászokást, sem másnapi levertséget, mivel az indukált alvás fiziológiás, pihentető. Olyan helyzetekben célszerű tehát az elsőként választandó szerek között számon tartani a növényi nyugtatókat-altatókat, amikor hosszú távú kezelésre van szükség, és az azonnali hatás elmaradása nem jár kockázattal vagy terápiás hátránnyal.

A magyar piacon számos megbízható, jó minőségű, gyógyszerként vagy gyógytermékként forgalmazott növényi eredetű nyugtató kapható. Leggyakoribb összetevőik a macskagyökér és a komló, de számos készítményben található citromfű, golgotavirág, vagy ezek kivonata. A gyógynövény-kapszulák és -tabletták mellett gyógyteák közül is válogathatunk. Ez utóbbiak határozott előnye, hogy alkalmazásuk módja fokozza az elvárt hatást, ugyanis a teakészítés és -ivás rituáléja önmagában is oldja a feszültséget.

A magyar termékpalettán fellelhető növények választéka megfelel a korszerű ismereteknek, terápiában betöltött helyük azonban eltér a néhány fejlettebb fitoterápiás kultúrával rendelkező országban tapasztaltaktól. Magyarországon ugyanis a növényi készítményeket az esetek zömében nem az orvos javaslatára, hanem saját döntés alapján választja a beteg. Ezt erősíti, hogy a vény nélkül kapható növényi termékek szabadon reklámozhatók, szemben a vényköteles szintetikumokkal.

Ennek következtében az alvászavarral küzdő, szorongásos kórképekben szenvedő betegek egy részének kezelése kikerül az orvosi kontroll alól. Az ebből fakadó következmények nehezen felmérhetők, de reális és könnyen belátható az a veszély, hogy egyre nagyobb teret nyernek a már ma sem elhanyagolható piaci súllyal rendelkező nyugtató étrend-kiegészítők. Bár némileg abszurdnak tűnhet, hogy élelmiszerként is forgalomban vannak nyugtató hatású készítmények, az igazi kockázatot az jelenti, hogy ez a termékkategória a minőségi standardok és az ellenőrzés hiánya miatt meglehetősen tarka képet mutat.

A terápiás dózist tartalmazó termékek mellett több készítmény aluldozírozott, így ezeknél a várt hatás még hosszú távú alkalmazás esetén sem jelentkezik. Ennél is veszélyesebbek lehetnek azok a készítmények, amelyek a feltüntetett növényi komponensek mellett ismeretlen szennyezőket vagy szándékosan hozzáadott farmakonokat, például benzodiazepineket tartalmaznak. Mindez nem fikció – az elmúlt években, jóllehet, nem Magyarországon, de erre is volt példa.

Medical Tribune - Dr. Csupor Dezső - 2009.12.03.

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
508 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2212 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1173 szavazat (30%)
3893 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb