Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Iskolai zűrökISKOLAI ZŰRÖK

Nem szeretsz iskolába járni?
Konfliktus az iskolával.
Tanulás.
Osztálytársak.
Csúfolnak, piszkálnak, vernek.
Gyakori kérdések.


16 éves korodig tanköteles vagy, iskolába jársz. Időd nagy részét az iskolában, osztálytársaiddal töltöd. Nem véletlen, hogy örömeidnek, sikereidnek, de gondjaidnak és konfliktusaidnak is ez az egyik fő helyszíne. Innen kerülnek ki a barátaid, lehet, hogy első szerelmed is. Valószínűleg az osztálytársaid azok, akik a legtöbbet tudnak rólad.

Sok mindent tanulsz, amit a tanáraid elvárnak tőled, de még többet arról, hogyan tudsz másokhoz viszonyulni, milyen együtt lenni, kivel jó beszélgetni, mennyit mondhatsz el magadról, mit tudsz kezdeni egy-egy nehéz helyzettel.

Az iskolai konfliktusoknak csak egy része vonatkozik a tanulásra, az elért eredményekre. A sok év alatt, amíg iskolába jársz, megismered a saját képességeidet, tudod, hogy milyen eredmény eléréséhez mennyi erőfeszítésre van szükséged. Azt is el tudod dönteni, megéri-e neked, hogy sokat tanulj, vagy beéred a képességeidhez képest szerényebb eredménnyel.


NEM SZERETSZ ISKOLÁBA JÁRNI?


Ha szerencsés vagy, szeretsz iskolába járni. Ha mégsem, annak számtalan oka lehet

  lehet, hogy szorongsz, mert nem mindig tudsz úgy felkészülni, ahogy elvárják tőled
  valamelyik tanároddal van gondod
  úgy érzed, nem fogad be az osztályod
  általában jól meglennél, de van valaki az iskolában, aki bánt
  kényelmetlen helyzetbe kerültél, és nem tudod, hogyan juss ki belőle
  nem abba az iskolába jársz, ahová szeretnél
  mással szeretnél foglalkozni, nem tanulással
  stb, stb.

Bármi is az oka, hogy most nem szeretsz iskolába járni, mivel sok időt töltesz ott, jó lenne, ha ez megváltozna. Hívd fel a Kék Vonalat, vagy írj EMIL-nek, beszélgessünk arról, hogy te mit tehetsz ezért.


KONFLIKTUS AZ ISKOLÁVAL


Ha valamelyik tanároddal, vagy az iskolában dolgozó más személlyel van konfliktusod, nehéz helyzetben vagy, Úgy érezheted, hogy ezeknek az embereknek közvetlen befolyása van arra, hogy milyen eredményeket érsz el, és mivel ők döntenek rólad, nincs sok esélyed, erősen befolyásolhatják éledet alakulását.
Ez nem így van. Bár a tanár valóban döntési helyzetben van, neki is érdeke, hogy akiket tanít, jó eredményt érjenek el. Ha mindent megpróbáltál, és úgy érzed, hogy a konfliktus megoldása már nem rajtad múlik, kérj segítséget. Fordulhatsz egy olyan tanárhoz, akiben megbízol, az igazgatóhoz, akinek kötelessége kivizsgálni a panaszodat; szüleidet is kérheted, hogy beszéljenek az illető tanárral vagy az igazgatóval.
Ha mindezeket végig próbáltad, és úgy érzed, még mindig igazságtalanság történik veled, szüleid kérhetnek vizsgálatot a helyi önkormányzattól, amely az iskola működését felügyeli.

Ha az iskolával van gondod, hívd fel a Kék Vonalat vagy írj EMIL-nek, segítünk átgondolni, hogy az adott helyzetben milyen segítséget kaphatsz.


TANULÁS


Ha kifejezetten a tanulással, vagy egy-egy tantárggyal van gondod, elvileg az iskolában kell, hogy kapj segítséget. Ha ez nem így van, beszéld meg a szüleiddel, hogyan tudjátok elérni, hogy könnyebben menjen a tanulás. Bár sokszor tényleg csak annyi a gond, hogy több időt kell egy-egy tárgyra szánni, nem mindig az a megoldás, hogy te több időt töltesz a könyv fölött.

Az is lehet, hogy te döntöttél úgy, túl sok minden van, ami jobban érdekel, mint az, hogy milyen eredményt érsz el az iskolában. Ezt megteheted akkor is, ha tanáraid és szüleid nem örülnek annak, ha nem tanulsz. De azért jó, ha végiggondolod, hogy a te életedben mivel jár egy ilyen döntés, mik a következményei, és hogy ezeket a következményeket szívesen vállalod-e.

Ha szeretnél jobban tanulni, de úgy érzed, hogy ebben valami akadályoz, és a környezetedben nem találsz segítséget, hívd fel a Kék Vonalat, vagy írj EMIL-nek, beszéljük meg, mit tehetsz.


OSZTÁLYTÁRSAK


Nem mindig könnyű egy osztályközösségben létezni. Az osztálytársaid adottak, nem tudsz rajtuk változtatni, olyanok, amilyenek. Mint ahogy te is olyan vagy, amilyen, és joggal várod, hogy általában úgy fogadjanak el, ahogy vagy.

Azért persze rajtad is múlik, hogy milyen az osztályközösséged. Lehet, hogy nem vagy kezdeményező típus, de ha jelzed mások felé, hogy neked mire van igényed, biztos találsz társakat. Kevés olyan osztály van, ahol mindenki mindenkivel jóban van, de ha senkiről nem érzed úgy, hogy szívesen barátkoznál vele, akkor ezért valamennyire te is felelős vagy.

Ha szeretnéd, hogy osztálytársaid jobban elfogadjanak, vagy jobban érezd magad az osztályodban, hívd fel a Kék Vonalat, vagy írj EMIL-nek róla, beszéljük meg, hogy te mit tehetsz ezért.

Gyakran előfordul, hogy olyan az osztályhangulat, hogy egy-egy osztálytárssal nem foglalkoznak, nem engedik részt venni semmiben, vagy ami még rosszabb, rászállnak, piszkálják, bántják. Ha te is ilyen osztálynak vagy a tagja, gondolkozz el azon, hogy bármilyen is az, akit nem fogadtok be, milyen lehet neki, hogy ilyen helyzetbe került.

Ha te vagy az áldozata az ilyen kiközösítésnek, bántásnak, vagy másnak szeretnél ilyen ügyben segíteni, hívd fel a Kék Vonalat, vagy írj EMIL-nek.


HELYEK, AHOL MÉG SEGÍTHETNEK


1) Kék Vonal - Kérdezd a Gyerekjogászt
2) Oktatási jogok biztosa
3) Diákközéletért Alapítvány
4) Sulinet Portál
5) Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány


GYAKORI KÉRDÉSEK:


Hiába tanulom a matekot, a tanár elhatározta, hogy kettesnél jobbat nem kaphatok. Már külön órákra is járok, és tényleg értek mindent, de akkor is csak kettest ad.

Ha biztos vagy benne, hogy a tudásod alapján jobb osztályzatot érdemelsz, kérheted az iskolától, hogy más tanár teszteljen, vizsgáztasson az adott anyagból. Ez nem kellemes, plusz még munka neked is, de így kikerülhetsz egy skatulyából, és talán a te tanárod is belátja, hogy tényleg sikerült javítanod.

Nálunk csak azok menők az osztályban, akiket a banda, egy ötfős csoport elfogad. Nekem semmi esélyem erre.

Lehet, hogy ez az öt ember a leghangosabb az osztályban, és vannak még mások, akiknek ez tetszik, de biztos, hogy azok vagytok többen, akik kívül vannak. Ha ti egymással barátkoztok, fontos dolgokban egyetértetek, akkor kisebb lesz a súlya annak, amit a banda mond, vagy akar.

Jártam egy fiúval az osztályban, de most már mással jár. Nagyon szeretnék más osztályba kerülni, nem tudom elviselni, hogy minden nap lássam, ahogy mást ölelget.

Biztos, hogy nehéz így most neked, de nem válthat mindenki osztályt, ha valamilyen személyes csalódás éri. Nem valószínű, hogy a szüleid vagy az iskola elfogadná ezt elég oknak arra, hogy más osztályba vagy iskolába kerülj. Amennyire lehet, próbáld elkerülni, hogy túl sokat láss a volt barátod magánéletéből, így magadat is óvhatod a keserűségtől. Próbálj inkább a többi osztálytársaddal lenni, rájuk figyelni.

Egyes lett a töri dolgozatom, és biztos, hogy nem engednek el az osztálykirándulásra. Megmondták a szüleim, hogy még egy rossz jegy és nem mehetek.

Az osztálykirándulás az egész osztálynak van, függetlenül attól, hogy ki milyen jegyeket kap. Ha a szüleidet erről nem tudod meggyőzni, kérd meg az osztályfőnököd, hogy beszéljen velük. Az is segíthet, ha valamilyen tervvel állsz elő, hogyan tudod kijavítani ezt az egyest.

Gimnáziumba járok, de szerintem nem fontos tanulni. Úgyse akarok egyetemre menni, ha meg dolgozni megyek, senki nem nézi majd, hogy hányasom van magyarból.

Elég sok iskolás gyerek érzi úgy, hogy csak akkor érdemes tanulni, ha valami konkrét célja van a jó jeggyel, mint pl. az egyetemre jutás. Lehet, hogy érdemes lenne kipróbálnod, hogy nem okoz-e már önmagában az is örömet, ha tudsz valamit, vagy nem kell szoronganod egy dolgozat, vagy felelet miatt. Iskolába járnod mindenképpen kell, azt az időt nem töltheted mással. Ha még egy pár órát hozzáteszel hetente, még az is lehet, hogy felkelti valami az érdeklődésed, és már nemcsak azért tanulod meg, mert kell.

A tesi tanár mindig megérint. Olyan, mintha csak segíteni akarna, de nekem nem kell segítség, és nem akarom, hogy fogdosson.

Próbáld meg azt, hogy jó hangosan azt mondod, mielőtt hozzád érne, hogy "köszönöm, egyedül is megy". Ha ez nem elég, próbálkozz azzal, hogy "bocsánat, de nem szeretem, ha hozzámérnek". Talán szokatlan neked, hogy egy tanárt ilyen határozottan megkérj valamire, de ha nem akarod, hogy hozzád nyúljanak, akkor ezt így tudod elérni. Ha annak ellenére hozzád nyúl, hogy megkéred, hogy ne tegye, szólj a szüleidnek vagy az osztályfőnöködnek, hogy segítsenek neked.www.kek-vonal.hu

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

covid1001.hu

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
508 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2217 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1174 szavazat (30%)
3899 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb