Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

HANGULATZAVAROK - Hangulati epizódokHANGULATI EPIZÓDOK


Depresszív epizód

A. A következő tünetekből öt (vagy több) áll fenn egy kéthetes periódus alatt, és ezek a korábbi tevékenység megváltozásaként jelennek meg; az első két tünetből legalább egy, vagy az (1) depresszív hangulat vagy a (2) érdeklődés vagy öröm elvesztése szükséges a diagnózishoz.

Figyelem! Nem számítjuk a tünetek közé azokat, amelyek egyértelműen az általános egészségi állapot következményei, ill. a hangulathoz nem illő hallucinációkat és téveszméket.

(1) A nap legnagyobb részében és csaknem minden nap levert hangulat, amelyet az egyéni beszámoló (pl. szomorúság vagy üresség érzése) vagy mások megfigyelései (pl. könnyezni látják) jelez.
Figyelem! Gyerekeknél vagy serdülőknél elegendő az ingerült hangulat jelzése.
(2) Az érdeklődés és öröm jelentősen csökkenése minden vagy majdnem minden tevékenységben a nap túlnyomó részében, és majdnem minden nap (akár szubjektív, akár mások megfigyelése).
(3) Jelentős súlycsökkenés- vagy gyarapodás (havonta a testsúly 5%-át elérő változás) diétázás nélkül, vagy az étvágy jelentős csökkenése/növekedése csaknem minden nap (gyermekekben a súlygyarapodás elmaradása).
(4) Inszomnia vagy hiperszomnia csaknem naponta.
(5) Mozgásos agitáció vagy gátoltság csaknem naponta (mások észlelése; nem elegendő a nyugtalanság vagy meglassultság szubjektív érzete).
(6) Fáradtság vagy anergia csaknem minden nap.
(7) Értéktelenség érzete vagy kifejezett, ill. inadekvát önvádlás/bűntudat, akár téveszmés fokban is, szinte minden nap (nem pusztán a beteg-lét miatti lelkiismeret furdalás vagy bűntudat).
(8) Csökkent gondolkodási, összpontosítási vagy döntési képesség, szinte minden nap (akár szubjektív élmény, akár mások megfigyelése).
(9) A halál gondolatával való gyakori foglalkozás (nem csak halálfélelem), visszatérő öngyilkossági gondolatok konkrét terv nélkül vagy öngyilkossági kísérlet vagy konkrét öngyilkossági terv.

B. A tünetek nem elégítik ki a kevert epizód ismérveit.

C. A tünetek klinikailag jelentős szenvedést vagy a szociális, foglalkozási vagy egyéb fontos működések romlását okozzák.

D. A tünetek nem kémiai anyag (pl. visszaélésre alkalmas szer, gyógyszer) vagy általános egészségi állapot (pl. hipotireodizmus) közvetlen élettani hatásának tulajdoníthatók.

E. A tünetek nem magyarázhatók jobban gyászreakcióval (azaz egy szeretett személy halálát követően két hónapot meghaladóan is fennállnak) vagy észrevehető funkcionális károsodást jeleznek (beteges értéktelenség-tudat, öngyilkossági gondolatok, pszichotikus tünetek vagy pszichomotoros retardáció).


Mániás epizód

A. Abnormálisan és állandóan emelkedett, expanzív vagy irritált hangulat jól elhatárolt periódusa legalább egy hétig (ha hospitalizáció szükséges, bármeddig).

B. Ebben a periódusban a következő tünetekből legalább három (ha a hangulat csak irritált négy) tartósan és jelentős mértékben észlelhető:

(1) felfokozott önértékelés, grandiozitás
(2) csökkent alvásigény (pl. három órányi alvás után felfrissült, kipihent)
(3) szokatlan beszédesség, ill. folyamatos beszédkényszer
(4) gondolatrohanás, gondolattorlódás szubjektív élménye
(5) disztraktibilitás (azaz lényegtelen vagy irreleváns külső ingerek könnyen elterelik a figyelmét)
(6) a célirányos aktivitás (pl. munka, iskola, társaság, szexualitás) markáns felfokozódása vagy pszichomotoros agitáció.
(7) kifejezett törekvés/részvétel örömszerző, de károkkal/veszélyekkel járó tevékenységekben (pl. mértéktelen vásárlás, szexuális dolgok kifecsegése, ésszerűtlen pénzügyi befektetések)

C. A tünetek nem elégítik ki a kevert epizód tüneteit.

D. A hangulatzavar elég súlyos ahhoz, hogy észrevehető károsodást okozzon a munkaképességben vagy a szokásos szociális funkciókban vagy a másokhoz való viszonyban, illetve hospitalizációt tesz szükségessé a másoknak vagy magának okozható ártalmak megelőzésére, vagy pszichotikus jelleget ölt.

E. A tünetek nem kémiai anyag (pl. visszaélésre alkalmas szer, gyógyszer vagy más kezelés) vagy általános egészségi állapot (pl. hipertireodizmus) közvetlen élettani hatásának tulajdoníthatók.

Figyelem! Azt a mánia-szerű epizódot, amit egyértelműen eszközös antidepresszáns kezelés (pl. gyógyszer, elektrokonvulzió, fény terápia) okozott, nem sorolhatjuk a bipoláris 1. zavarhoz.


Kevert epizód

A. A tünetek kielégítik mind a mániás epizód, mind a major depresszív epizód kritériumait (kivéve az utóbbi időtartamát), egy egyhetes periódus csaknem minden napján.

B. A hangulatzavar elég súlyos ahhoz, hogy észrevehető károsodást okozzon a munkaképességben vagy a szokásos szociális funkciókban vagy a másokhoz való viszonyban, illetve hospitalizációt tesz szükségessé a másoknak vagy magának okozható ártalmak megelőzésére, vagy pszichotikus jelleget ölt.

C. A tünetek nem kémiai anyag (pl. visszaélésre alkalmas drog, gyógyszerelés vagy más kezelés) illetve általános egészségi állapot (pl. hipertireodizmus) közvetlen élettani hatásának tulajdoníthatók.

Figyelem! Azt a kevert hangulatzavar-szerű epizódot. amit egyértelműen eszközös antidepresszáns kezelés (pl. gyógyszer, elektrokonvulzió, fény terápia) okozott, nem sorolhatjuk a bipoláris I. zavarhoz.


Hipomániás epizód

A. Állandóan emelkedett, expanzív vagy irritált hangulat jól elhatárolt periódusa legalább négy napon keresztül, amely világosan elkülöníthető a szokásos nem-deprimált hangulattól.

B. Ebben a periódusban a következő tünetekből legalább három (ha a hangulat csak irritált, akkor négy) tartósan és jelentős mértékben észlelhető:

(1) felfokozott önértékelés, grandiozitás
(2) csökkent alvásigény (pl. három órányi alvás után felfrissült, kipihent)
(3) szokatlan beszédesség, ill. folyamatos beszédkényszer
(4) gondolatrohanás, gondolattorlódás szubjektív élménye
(5) disztraktibilitás (azaz lényegtelen vagy irreleváns külső ingerek könnyen elterelik a figyelmét)
(6) a célirányos aktivitás (pl. munka, iskola, társaság, szexualitás) markáns felfokozódása vagy pszichomotoros agitáció.
(7) kifejezett törekvés/részvétel örömszerző, de károkkal/veszélyekkel járó tevékenységekben (pl. mértéktelen vásárlás, szexuális dolgok kifecsegése, ésszerűtlen pénzügyi befektetések)

C. Az epizód egyértelműen olyan funkcióváltozást jelent, amely a személyre nem jellemző tünetmentes állapotban.

D. A hangulatzavar és a tevékenység megváltozása mások is észrevehetik.

E. A tünetek nem olyan súlyosak, hogy jelentősebb zavart okozzanak a szociális funkciókban vagy a munkaképességben, ill. hospitalizációt tegyenek szükségessé, és nincs pszichotikus jellegük.

F. A tünetek nem kémiai anyag (pl. visszaélésre alkalmas drog, gyógyszerelés vagy más kezelés) ill. általános egészségi állapot (pl. hipertireodizmus) közvetlen élettani hatásának tulajdoníthatók.

Figyelem! Azt a hipománia-szerű epizódot, amit egyértelműen eszközös antidepresszáns kezelés (pl. gyógyszer, elektrokonvulzió, fény terápia) okozott, nem sorolhatjuk a bipoláris II. zavarhoz.
Forrás: BNO-10 Zsebkönyv DSM-IV™ meghatározásokkal (Animula Egyesület, 1996)

DSM-IV™ : az American Psychiatric Association bejegyzett védjegye

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
508 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2212 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1173 szavazat (30%)
3893 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb