Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

A vállalkozó ember személyiségeA VÁLLALKOZÓ EMBER SZEMÉLYISÉGE

 

A vállalkozó ember személyisége - kockázatvállalás, optimizmus, önértékelés, kommunikáció, munkaalkoholizmus, vállalkozás, vállalkozó, fejlődés, győri pszichiáter, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus


A SIKER KOVÁCSAI


Fontos a napi ügyeken túlmutató távlatokban gondolkodás: honnan hová szeretne eljutni - emeli ki a számára egyik legfontosabb vállalkozói tulajdonságot Kürti Sándor, a Kürt Computer Rt. tulajdonosa. Pontosan tudnia kell, hogy hol áll a vállalkozás, és milyen lépcsőkön, milyen stratégiával akar feljebb lépni. Kürti Sándor 1989-¬ben fogott magánvállalkozásba, amikor cége számítógépes adattároló eszközök javításával kezdett foglalkozni. Az első évben hatan dolgoztak a vállalkozásban, és hatmillió forintos árbevételt könyvelhettek el. Tizenöt évvel később vállalkozása, a Kürt Computer Rt. 55 fősre növekedett, és egymilliárd forint körüli árbevételt ért el. A cég profiljában megjelenik az adatmentés és az informatikai tanácsadás, az információ¬menedzsment. A vállalkozás most már elsősorban nemzetközi piacra dolgozik, Németországban és Ausztriában is van leányvállalata, a cég értékét pedig 16-18 millió dollárra taksálják.

A vállalkozói személyiségjegyek persze kisebb cégek esetében is szükségesek. - Egy kisvállalkozás esetében fontos a családias, jó hangulatú irányítás, vallja Hamvas Béla, az alumíniumprofilokkal és árnyékolókkal foglalkozó Aluhit Kft. vezetője. - Az őszinteség is legalább ilyen fontos, mert csak így lehet gyorsan pótolni és kijavítani, ha valaki hibát követett el. A jelenleg hét alkalmazottat foglalkoztató Hamvas szerint legfeljebb 15 embert lehet úgy irányítani, hogy az még átlátható és irányítható egyetlen ember számára.

Lássuk tehát összefoglalva, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyek a sikeres vállalkozót, cégvezetőt jellemzik: vagyis azokat, akik saját ötletüket, víziójukat valósítják meg.


HIT ÉS ÖNBIZALOM


A Kürt Rt.-nél mindig az evolúcióra, azaz a fokozatos, de nem robbanásszerű fejlődésre helyezték a hangsúlyt. Egy vállalkozónak meg kell találnia a megfelelő „keverési arányt” a vállalkozás fejlődésének tervezésekor, mondja Kürti Sándor. Nem szabad kishitűnek lennie, de a túl magasra állított mérce sem célszerű. Mindent annak rendel alá, hogy ők legyenek a legjobbak a piacon. Ehhez természetesen hit és önbizalom is szükséges.


KOCKÁZATVÁLLALÁSI KÉPESSÉG


Más tulajdonságok tesznek sikeressé egy cégtulajdonost, mint egy multinacionális cég magyarországi vezetőjét a vezetői tanácsadással foglalkozó DBM Hungary igazgatója, Juhos Andrea szerint. A cégtulajdonos vezetőnél lényeges az állandó bizonytalanság elviselése és nyitottság a kockázatvállalásra, míg ezek egy multi hazai képviselőjénél nem feltétlenül jelennek meg ilyen hangsúllyal.


ÖSSZETETT SZAKMAI ISMERET


Lényeges a vállalkozónak megfelelő szakmai ismerettel rendelkeznie Kürti Sándor szerint, és esetében nem csupán műszaki, informatikai tudással, hanem például közgazdasági ismeretekkel.


KELL EGY CSAPAT!


Legfontosabbnak vélem a sikeres cégvezetésben a humán tényezőket, amelyek közül a céggel, a munkatársakkal szembeni lojalitást, a bizalmat és a csapatban dolgozást emelném ki - mondja Kürti Sándor. Nagy hiánycikk Magyarországon a jól működő, egy irányba mozduló csapat, melynek kialakítása, egyben tartása, motiválása a vezető feladata.

Náluk szinte ismeretlen fogalom a fluktuáció, az emberek cserélődése. A bizalomra jó példa, hogy a Kürt Rt.-nél nincs meghatározott, mindenki számára érvényes munkaidő, a cégtulajdonos nem ellenőrzi, hogy ki mikor érkezik be. Kizárólag a megoldandó feladatok határozzák meg, hogy melyik munkatárs mikor áll munkába. Ez lehet kedvezőbb a napi nyolc óránál, de lehet, hogy néhány hétvégét fel kell áldozni.


OPTIMIZMUS


Juhos Andrea szerint a jó cégvezető alapvetően optimista. Nem azt mondja, mit miért nem lehet megcsinálni, hanem miként lehet sikeresen befejezni valamit. Csak optimista hozzáállással lehet rávenni a beosztottakat arra, hogy a maximumot hozzák ki magukból.


FELADATOK ELOSZTÁSA


A cég nem egyszemélyes show, hanem a munkatársak összmunkája. A vezető az egyik szereplője a munkának. A Kürt Computernél nem központi a felépítés, a munkatársaknak nagy a felelőssége. A cégvezetőnek el kell tudni osztania a feladatokat.


BIZONYTALANSÁG TŰRÉSE


Lehet bármilyen jó vállalkozó valaki, ha nincs szerencséje vagy a külső körülmények ellene játszanak, könnyen megbukhat. A Kürt Rt. több esetben is borotvaélen táncolt: a délkelet-ázsiai pénzügyi válság, vagy egy franciaországi sztrájk majdnem elvitte a vállalkozást, ugyanis a megrendeléseket nem tudták teljesíteni. A cégvezetőnek ennek az elviselése komoly próbatételt jelent.


IDŐ A PIHENÉSRE


A cégvezetőnek egyensúlyt kell tartania a munka és a pihenés között, mondja Kürti Sándor. Relatív sokat dolgozom, de megtalálom az időt a pihenésre is. Az emberi szervezetnek kell a felfrissülés. A múlt héten például egy hétig szabadságon voltam. Ehhez azonban kell a nyugodt hátország a cégen belül, akik viszik a napi ügymenetet. Nálunk ez szerencsére adott. Azt nem tartom sikernek, ha valaki „lekaszálja” a piacot, de beleőrül a munkába.


ÖNÉRTÉKELÉS


Juhos Andrea vezetői tanácsadó az érzelmi intelligenciát és a jó kommunikációs készséget emelte ki. A legfontosabb a pontos önértékelés. Minél magasabban van valaki a hierarchiában, annál nehezebb a helyzete, hiszen általában kevés visszajelzést kap munkájáról. A vezető munkaidejének nyolcvan-kilencven százalékában kommunikál a beosztottakkal, az ügyfelekkel, a külvilággal: ő a cég arca. A jó kommunikáció nélkül nem lehet vezetőként érvényesülni.


KAPCSOLATÉPÍTÉS


A vezetői tanácsadó a kapcsolatépítés fontosságát is hangsúlyozza: A vezető megragad minden alkalmat arra, hogy bővítse kapcsolatrendszerét. Elmegy szakmai rendezvényekre, fogadásokra, a kiemelt ügyfelekkel rendszeresen tartja a kapcsolatot. Ez általában az introvertált, magába forduló vezetőnek nehezebben megy (lásd. cikkünket a networkingről).


TRÉNINGEK


Folyamatosan fejlesztenie kell magát a vezetőnek, amihez az egyik eszköz a tréningeken, tovább-képzéseken való részvétel, az állandó tanulás. Sajnos a kis- ¬és középvállalkozások vezetőinek többsége nem ismerte fel ennek fontosságát, nem megtérülő befektetésként tekint a tréningekre.

Továbbképzések tekintetében még a nagyvállalatok szintjén is nagy a lemaradásunk Nyugat-Európával szemben. Míg a fejlettebb országokban évi 12 óra tréningen vesznek részt a nagy cégek felső vezetői, addig nálunk csupán hét órát fordítanak erre.


NEHÉZ ÚJRA ALKALMAZOTTKÉNT


A vállalkozókban nagy a dominanciaigény, versengők, ambiciózusak és erősen teljesítményorientáltak, mondja Gotthardt Zsóka pszichológus, aki tíz éve tart képzéseket vezetőknek, vállalkozóknak. A multinacionális cégek vezetőihez képest kevésbé alkalmazkodóak, és nem simulékonyak. Munkájuk során nagy stressznek vannak kitéve, ezért sokkal gyakoribb a vállalkozóknál a szenvedélybetegségek, így például a munkaalkoholizmus kialakulása, mint más vezetői rétegnél.

Baj lehet abból, ha a munka és a magánélet összefolyik, ha nincs keretbe foglalt munkaidő. Ezek mind a munkából való érzelmi kiégés előidézői lehetnek.

Gotthardt Zsóka egyik fő veszélyforrásnak tartja, ha a vállalkozásban dolgozók száma hirtelen emelkedik. A kilencvenes évek elején sokan családi vállalkozásban kezdték a vállalkozói munkát kis létszámmal, majd az évek előrehaladtával egyre nőtt a beosztottak száma, amivel sok cégvezető nem tudott mit kezdeni. A tapasztalatok szerint negyven-ötven beosztott fölött más vezetési attitűd kell, hiszen nem lehet mindent kézben tartani, átlátni. A feladatok és a felelősség elosztása, a teljes kontroll átadása, az utódok, helyettesek kinevelése sok, kisvállalkozóként indult, most közepes vállalkozónál okoz gondot. Szintén nagy nehézségekbe ütköznek a vállalkozók, ha zátonyra fut a vállalkozásuk, és alkalmazotti létbe kényszerülnek. A nagy éntudat, az autonómia, önállóság akadályozza őket a beilleszkedésben, ezért ebben az esetben sokan depresszióba esnek, és ezzel összefüggésben pszichoszomatikus betegségek (gyomorfekély, kedélybetegség) alakulhatnak ki náluk.Haszon Magazin - Karácsony Zoltán - 2004.08.

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

koronavirus.gov.hu | nnk.gov.hu | 06 80 277 455 és 456

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
508 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2212 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1172 szavazat (30%)
3892 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb