Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Escitalopram Teva 10 mg, Escitalopram Teva 20 mg szájban diszpergálódó tabletta betegtájékoztató - 2014.01.


Escitalopram Teva 10 mg szájban diszpergálódó tabletta
Escitalopram Teva 20 mg szájban diszpergálódó tabletta

eszcitaloprám

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma

 
1. Milyen típusú gyógyszer az Escitalopram Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Escitalopram Teva szedése előtt
3. Hogyan kell szedni az Escitalopram Teva-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Escitalopram Teva-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 


1. Milyen típusú gyógyszer az Escitalopram Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
Az eszcitaloprám a szelektív szerotonin visszavétel-gátló (SSRI) antidepresszánsok csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az agyi szerotoninszint növelésével fejtik ki hatásukat. Az agyi szerotonin-rendszer zavarának kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak a depresszió és a vele kapcsolatos betegségek kialakulásában.
 
Az Escitalopram Teva eszcitaloprámot tartalmaz és a depresszió (major depressziós epizódok), a szorongásos zavarok [pl. az agorafóbiával (nyílt tértől való félelem) járó vagy a nélkül fellépő pánikzavar, szociális szorongásos zavar, (szociális fóbia), valamint a generalizált szorongás és kényszerbetegség] kezelésére alkalmazzák.
 

2. Tudnivalók az Escitalopram Teva szedése előtt

 
Ne szedje az Escitalopram Teva-t

♦  ha allergiás az eszcitaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  ha egyidejűleg az úgynevezett MAO gátlók csoportjába tartozó gyógyszert, például a Parkinson-kór kezelésére használt szelegilint, a depresszió kezelésére használt moklobemidet vagy linezolidot (antibiotikum) szed
♦  ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik)
♦  ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd 2. pont „Egyéb gyógyszerek és az Escitalopram Teva”)
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

 
Az Escitalopram Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha bármilyen más kórállapotban vagy betegségben szenved, mert ezt orvosának esetlegesen figyelembe kell vennie.

Különösen az alábbiakról tájékoztassa orvosát:
 
♦  ha epilepsziája van
Az Escitalopram Teva-val történő kezelést le kell állítani, ha görcsroham első alkalommal jelentkezik, vagy ha a fennálló görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd 4. pont „Lehetséges mellékhatások”).
♦  ha máj- vagy vesekárosodásban szenved. Előfordulhat, hogy kezelőorvosának módosítania kell az Ön adagját
♦  ha cukorbetegsége van
Az Escitalopram Teva-val történő kezelés megváltoztathatja cukorháztartását (glikémiás kontroll). Az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosítása válhat szükségessé.
♦  ha alacsony a vér nátriumszintje
♦  ha fokozott hajlama van vérzékenységre és bőrbevérzésekre
♦  ha elektrosokk (elektrokonvulzív) kezelésben részesül
♦  ha koszorúér-betegségben szenved
♦  ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át
♦  ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet
♦  ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak
♦  ha szempanaszai vannak, pl. a zöldhályog (glaukóma) bizonyos fajtái, vagy ha kórtörténetében szerepel a zöldhályog
 
Kérjük, vegye figyelembe

Néhány mániás depresszióban szenvedő betegnél mániás fázis léphet fel, amit szokatlan és gyorsan változó gondolatok, túlzott jókedv és fokozott fizikai aktivitás jellemez. Ha ilyet tapasztal, keresse fel kezelőorvosát!
 
A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy nehézséget okozhat az egy helyben maradás (ülés/állás). Azonnal mondja el kezelőorvosának, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!
 
Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában kb. két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Önnek nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt.

Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba!
 

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.
 
Gyermekek és serdülők
 
Az Escitalopram Teva általában nem javallott gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők kezelésére.

Azt is tudnia kell, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott a mellékhatások kialakulásának kockázata, pl. az öngyilkossági kísérleté, az öngyilkossági gondolatoké és az ellenséges viselkedésé (túlnyomórészt agresszivitás, ellenséges magatartás és düh).

Ennek ellenére a kezelőorvos 18 éves kor alatt is felírhatja az Escitalopram Teva-t, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Escitalopram Teva-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merült fel, keresse fel újra a kezelőorvosát.

Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki az Escitalopram Teva-t szedi.

Emellett az Escitalopram Teva hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés, továbbá a szellemi képességek és a viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.
 

Egyéb gyógyszerek és az Escitalopram Teva

 
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi
 
♦  Az úgynevezett „nem szelektív monoaminoxidáz-gátlók, (MAOI-k)” csoportjába tartozó, alábbi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket: fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin. Amennyiben e gyógyszerek bármelyikét szedte, a kezelés befejezése után még 14 napot kell várnia, mielőtt elkezdi szedni az Escitalopram Teva-t.
Az Escitalopram Teva-val történő kezelés befejezését követően várnia kell 7 napot, mielőtt e gyógyszerek bármelyikét elkezdi szedni.
♦  Az úgynevezett „reverzíbilis, szelektív MAO-A inhibitorok” csoportjába tartozó (szintén a depresszió kezelésére használt), moklobemid hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek
♦  Az úgynevezett „irreverzíbilis, szelektív MAO-B inhibitorok” csoportjába tartozó (a Parkinson-kór kezelésére használt), szelegilin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek
A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik.
♦  Linezolid (antibiotikum)
♦  Lítium (a mániás-depressziós betegség kezelésére használják) és triptofán
♦  Imipramin és dezipramin (mindkettő a depresszió kezelésére szolgál)
♦  Szumatriptán és hasonló (a migrén kezelésére alkalmazott) gyógyszerek, valamint tramadol (erős fájdalomcsillapító). A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik
♦  Cimetidin és omeprazol (gyomorfekély kezelésére használatosak), fluvoxamin (antidepresszáns) és tiklopidin [a szélütés (sztrók) kockázatát csökkenti]
Növelhetik az Escitalopram Teva vérszintjét
♦  Orbáncfű (Hypericum perforatum), amely a depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövénykészítmény
♦  Acetilszalicilsav és a nemszteroid gyulladásgátlók (fájdalomcsillapítóként vagy véralvadásgátlóként,úgynevezett antikoagulánsként alkalmazott gyógyszerek)
Ezek növelhetik a vérzési hajlamot.
♦  Warfarin, dipiridamol és fenprokumon (véralvadásgátlók, úgynevezett antikoagulánsok)
Annak eldöntése érdekében, hogy véralvadásgátló gyógyszereinek adagja megfelelő-e, az Escitalopram Teva-val történő kezelés megkezdésekor és befejezésekor kezelőorvosa valószínűleg ellenőrizni fogja véralvadási idejét.
♦  A meflokin (malária kezelésére alkalmazzák), bupropion (antidepresszáns) és tramadol (erős fájdalomcsillapító) szedése mellett bizonyos betegségekben fokozódhat a görcshajlam kockázata
♦  Neuroleptikumok (skizofrénia és pszichózisok kezelésére alkalmazott gyógyszerek) szedése mellett bizonyos betegségekben fokozódhat a görcshajlam, és antidepresszánsok
♦  Flekainid, propafenon és metoprolol (szív- és érrendszeri betegségekben alkalmazzák), klomipramin és nortriptilin (antidepresszánsok), valamint riszperidon, tioridazin, és haloperidol (antipszichotikumok)
Az Escitalopram Teva adagjának módosítása válhat szükségessé.
♦  A kálium és a magnézium vérszintjét csökkentő gyógyszerek, mert ezek az állapotok fokozzák az életveszélyes szívritmuszavarok kockázatát
 
Az Escitalopram Teva-t ne alkalmazza egyidejűleg, ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, amelyek befolyásolhatják a szívritmust, pl. I/A, III. osztályba tartozó antiarritmiás szerekkel, antipszichotikumokkal (pl. fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos antimikrobás szerekkel (pl. sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin).

Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.

 
Az Escitalopram Teva egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

 
Az Escitalopram Teva étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető (lásd a 3. pont „Hogyan kell szedni az Escitalopram Teva-t ”).
 
Nem valószínű ugyan, hogy az Escitalopram Teva fokozza az alkohol hatását, de az alkoholfogyasztást mégis tanácsos kerülni az Escitalopram Teva-val történő kezelés időtartama alatt.
 

Terhesség, szoptatás és termékenység

 
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Amennyiben terhes vagy szoptat, ne szedje az Escitalopram Teva-t, kivéve, ha kezelőorvosával megbeszélték a kezeléssel járó előnyöket és kockázatokat.
 
Amennyiben terhessége utolsó 3 hónapjában szedi az Escitalopram Teva-t, újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek:

♦  légzészavar, a bőr kékes elszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet változások, táplálási nehézség, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy -renyheség, élénk reflexek, remegés, izgalom, ingerlékenység, közönyösség (letargia), állandó sírás, aluszékonyság és alvászavarok.

Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

Ha terhesség alatt szedi az Escitalopram-Teva-t, soha ne hagyja abba hirtelen a készítmény szedését.
 
Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Escitalopram Teva kezelés alatt áll.

Amennyiben a terhessége alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában kezelik Escitalopram Teva-val, növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN – tartósan fennálló magas tüdővérnyomás) neveznek.
A csecsemő légzése ilyenkor szapora és a bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek.

Amennyiben Ön a csecsemőjénél tapasztalja a fentieket, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy kezelőorvosával.
 
A citaloprám, amely az eszcitaloprámhoz hasonló gyógyszer állatkísérletekben negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban emberi termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

 
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 
A gépjárművezetés, illetve a gépkezelés kerülése javasolt mindaddig, amíg nem tisztázódik, hogy az Escitalopram Teva hogyan hat Önre.
 
Az Escitalopram Teva laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvossa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 

3. Hogyan kell szedni az Escitalopram Teva-t?

 
A gyógyszert mindig kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
 
Az Escitalopram Teva szájban diszpergálódó tablettát minden nap, naponta egyszer kell bevenni étkezés közben, vagy attól függetlenül.

Az Escitalopram Teva szájban diszpergálódó tabletta könnyen törik, ezért óvatosan kezelje a tablettákat. Ne érintse meg a tablettákat nedves kézzel, mert azok széttörhetnek.
 
1. Tartsa a buborékcsomagolást a szélénél és válasszon le egy tablettafészket a buborékcsomagolás többi részéről úgy, hogy óvatosan letépi a perforált vonal mentén.
2. Óvatosan húzza le a hátsó fedőlapot.
3. Helyezze a tablettát a nyelvére. A tabletta gyorsan szétesik és víz nélkül lenyelhető.
 
Az Escitalopram Teva 10 mg és 20 mg szájban diszpergálódó tabletta nem alkalmas minden lent ismertetett adag biztosítására. Ezen adagokat más forgalomban lévő eszcitaloprám-tartalmú készítményekkel kell biztosítani.
 
♦  Felnőttek

Depresszió
Az Escitalopram Teva ajánlott adagja 10 mg, naponta egy adagban bevéve. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti.
 
Pánikzavar
Az Escitalopram Teva kezdő adagja 5 mg naponta egyszer az első héten, mielőtt a dózist napi 10 mg‑ra emelnék. Az adagot az orvos legfeljebb napi 20 mg-ra emelheti.
 
Szociális szorongásos zavar (szociális fóbia)
Az ajánlott adag 10 mg Escitalopram Teva naponta egyszer. Attól függően, hogy Ön hogyan reagál a gyógyszerre, kezelőorvosa napi 5 mg-ra csökkentheti vagy legfeljebb napi 20 mg-ra emelheti a gyógyszer adagját.
 
Generalizált szorongás
Az ajánlott adag 10 mg Escitalopram Teva, naponta egyszer. Ezt az adagot kezelőorvosa legfeljebb napi 20 mg-ra emelheti.
 
Kényszerbetegség
Az ajánlott adag 10 mg Escitalopram Teva, naponta egyszer. Ezt az adagot kezelőorvosa legfeljebb napi 20 mg-ra emelheti.
 
♦  Idősek (65 év felettiek)

Idős betegek esetén az Escitalopram Teva ajánlott kezdő adagja naponta egyszer 5 mg. Az adagot kezelőorvosa felemelheti naponta 10 mg-ra.
 
♦  Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

Az Escitalopram Teva alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél általában nem javallott. További információért lásd 2. pont „Tudnivalók az Escitalopram Teva szedése előtt”.
 

A kezelés időtartama 

Néhány hétbe telhet, amíg jobban érzi magát. Folytassa az Escitalopram Teva szedését, még akkor is, ha időbe telik, amíg bármiféle javulást tapasztal az állapotában.
 
Soha ne változtassa meg a gyógyszer adagját anélkül, hogy azt a kezelőorvosával megbeszélné.
 
Mindaddig folytassa az Escitalopram Teva szedését, amíg azt a kezelőorvosa javasolja. Ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek. Az után, hogy Ön már ismét jól érzi magát, a kezelést még legalább 6 hónapig ajánlott folytatni.
 

Ha az előírtnál több Escitalopram Teva-t vett be

 
Ha az előírtnál több Escitalopram Teva-t vett be, haladéktalanul lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával!

Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak rosszullét jelei.

A túladagolás tünetei többek között a következők lehetnek:
♦  szédülés, remegés, izgatottság, görcsroham, kóma, hányinger, hányás, szívritmus változás, vérnyomáscsökkenés és a folyadék-, illetve a sóháztartás zavara

Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával az Escitalopram Teva dobozát!
 

Ha elfelejtette bevenni az Escitalopram Teva-t

 
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Amennyiben megfeledkezett egy adag bevételéről, de még lefekvés előtt eszébe jut, akkor az aznapi adagot még pótolja be, a következő napon pedig folytassa a kezelést a megszokott időben.

Amennyiben már csak éjszaka vagy a következő napon jut eszébe, hogy kihagyott egy adagot, úgy azt már ne pótolja, hanem hagyja ki, és folytassa a kezelést a megszokott időben.

 
Ha idő előtt abbahagyja az Escitalopram Teva szedését

 
Ne hagyja abba az Escitalopram Teva szedését, amíg kezelőorvosa azt nem javasolja. Amennyiben Ön a javasolt kezelés végére ért, a kezelést általában az Escitalopram Teva adagját néhány hét alatt fokozatosan csökkentve ajánlott befejezni.
 
Az Escitalopram Teva-val történő kezelés leállítása, főleg ha az hirtelen történik, az abbahagyást kísérő jellegzetes tünetekkel járhat. Ez megszokott az Escitalopram Teva kezelés leállításakor. A kockázat nagyobb, ha hosszú ideig vagy nagy adagban szedte az Escitalopram Teva-t, vagy ha az adagcsökkentés túl gyorsan történik. A tünetek a legtöbb esetben enyhék, és 2 hét alatt maguktól megszűnnek.

Néhány betegnél azonban a tünetek súlyosak vagy elhúzódóak lehetnek (2-3 hónapig vagy annál tovább is fennállhatnak). Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha az Escitalopram Teva kezelés leállításakor súlyos tüneteket észlel. Kezelőorvosa lehet, hogy arra kéri majd, kezdje újra a tabletta szedését, és az adagot lassabban csökkentve fokozatosan hagyja abba a kezelést.
 
Az abbahagyást kísérő jellegzetes tünetek közé tartozik:

♦  szédülés (bizonytalanságérzés vagy egyensúlyzavar), zsibbadás/bizsergés, égő érzés, illetve (ritkábban) áramütésszerű érzés, a fejben is, alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás, fejfájás, émelygés (hányinger), verejtékezés (beleértve az éjszakai verejtékezést), nyugtalanság vagy izgatottság, remegés (bizonytalanság), zavartság vagy tájékozódási zavar, érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés (laza széklet), látászavarok, szívdobogásérzés (palpitáció)

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek. Tudnia kell, hogy az alább felsorolt panaszok közül több betegségének tünete is lehet, amelyek ezért állapotának javulásával enyhülni fognak.
 
Forduljon kezelőorvosához, amennyiben az alábbi tüneteket észleli a kezelés során
 
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érint)

♦  Rendellenes vérzések, beleértve az emésztőrendszeri vérzéseket.
 
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érint)

♦  ha bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanatot észlel, illetve légzési vagy nyelési nehézsége van (allergiás reakció), azonnal forduljon kezelőorvosához vagy menjen kórházba.
♦  a magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek.
E tünetek jelentkezése esetén forduljon kezelőorvosához.
 
Amennyiben a következő mellékhatásokat észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy menjen kórházba!

♦  vizelési nehézség
♦  görcsrohamok (lásd még „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot)
♦  a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése májműködési zavarra/májgyulladásra (hepatitisz) utalhat
♦  gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, amelyek a Torsades de Pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei
 
A fentiek mellett az alábbi mellékhatásokat jelentették még
 
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érint)

♦  Émelygés (hányinger)
♦  Fejfájás
 
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érint)

♦  orrdugulás vagy orrfolyás (arcüreggyulladás)
♦  csökkent vagy fokozott étvágy
♦  szorongás, nyugtalanság, rendellenes álmok, elalvási nehézség, álmosság érzése, szédülés, ásítozás,  remegés, bőrbizsergés
♦  hasmenés, székrekedés, hányás, szájszárazság
♦  fokozott verejtékezés
♦  izom- és ízületi fájdalom (artralgia és mialgia)
♦  szexuális zavarok (késleltetett ejakuláció, erekciós problémák, csökkent szexuális érdeklődés, nőknél orgazmus zavar fordulhat elő)
♦  fáradtság, láz
♦  testtömeg-növekedés
 
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érint)

♦  csalánkiütés (urtikária), bőrkiütés, bőrviszketés (pruritusz)
♦  fogcsikorgatás, izgatottság, idegesség, pánikroham, zavart állapot
♦  alvászavar, ízérzékelési zavar, ájulás (szinkópe)
♦  pupillatágulat (midriázis), látászavarok, fülcsengés (tinnitusz)
♦  hajhullás
♦  hüvelyi vérzés
♦  testtömeg-csökkenés
♦  gyors szívverés
♦  kar- és lábduzzanat
♦  orrvérzés
 
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érint)

♦  agresszió, elszemélytelenedés, hallucináció
♦  lassú szívverés

Néhány beteg beszámolt az alábbiakról (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

♦  önkárosító vagy öngyilkos gondolatok, lásd szintén a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot
♦  a nátriumszint csökkenése a vérben (ennek tünete a hányinger és a rossz közérzet, amelyet izomgyengeség, illetve zavartság kísér)
♦  felállásnál az alacsony vérnyomás következtében jelentkező szédülés (ortosztatikus hipotenzió)
♦  kóros májfunkciós teszt (a májenzimek szintjének megemelkedése a vérben)
♦  rendellenes mozgások (akaratlan izommozgások)
♦  a hímvessző fájdalmas merevedése (priapizmus)
♦  vérzési rendellenességek, beleértve a bőr- és nyálkahártyavérzést és az alacsony vérlemezke számot (trombocitopénia)
♦  hirtelen kialakuló bőr- vagy nyálkahártya-duzzzanat (angioödéma)
♦  megnövekedett vizeletmennyiség (túlzott ADH kiválasztás)
♦  tejcsorgás nem szoptató nőknél
♦  mánia
♦  csonttörés fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek
♦  a szívritmus változása (ezt „QT-intervallum megnyúlásnak” nevezik, mely az EKG-n, a szív elektromos aktivitásán látható).
 
Ezen kívül ismert, hogy az eszcitaloprámhoz (az Escitalopram Teva hatóanyagához) hasonló módon ható gyógyszerek alkalmazásakor egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek.

Ezek a következők

♦  motoros nyugtalanság (képtelenség az egyhelyben állásra vagy ülésre) (akatizia)
♦  kóros étvágytalanság (anorexia)
 

Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

5. Hogyan kell az Escitalopram Teva-t  tárolni?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: / Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást. A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 
Mit tartalmaz az Escitalopram Teva?

♦  A készítmény hatóanyaga az eszcitaloprám

Escitalopram Teva 10 mg szájban diszpergálódó tabletta: 10 mg eszcitaloprám (12,775 mg eszcitaloprám-oxalát formájában) tablettánként.
Escitalopram Teva 20 mg szájban diszpergálódó tabletta: 20 mg eszcitaloprám (25,55 mg eszcitaloprám-oxalát formájában) tablettánként.
♦  Egyéb összetevők

mikrokristályos cellulóz, laktóz monohidrát, kroszkarmellóz-nátrium, polakrilin-kálium, aceszulfám-kálium, neoheszperidin-dihidrokalkon, magnézium-sztearát, Borsmenta aroma [amely maltodextrint (kukoricából), módosított keményítőt (viaszos kukorica) és borsmentaolajat (Mentha arvensis) tartalmaz], tömény sósav (a pH beállításához).
 

Milyen az Escitalopram Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Escitalopram Teva 10 mg szájban diszpergálódó tabletta: fehér vagy csaknem fehér, kerek, lapos felületű, metszett élű, 9 mm-es átmérőjű tabletta, az egyik oldalán „10” jelzéssel ellátva.
Escitalopram Teva 20 mg szájban diszpergálódó tabletta: fehér vagy csaknem fehér, kerek, lapos felületű, metszett élű, 12 mm-es átmérőjű tabletta, az egyik oldalán „20” jelzéssel ellátva.
 
Buborékcsomagolásonként 10, 12, 14, 15, 28, 30, 56, 60, 98, 100, 120 szájban diszpergálódó tabletta.
 
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
 
A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Teva Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen
Pallagi út 13.
 
Gyártók

Merckle GmbH, Ludwig-Merckle-Straβe 3, 89143 Blaubeuren, Németország
Teva Gyógyszergyár Zrt., 4042 Debrecen Pallagi út 13.
Pharmachemie B.V., Swensweg 5, 2031 GA Haarlem, Hollandia
TEVA PHARMA S.L.U., C/C, n. 4, Poligono Industrial Malpica, 50016 Zaragoza, Spanyolország
Teva Operation Poland Sp.z.o.o., ul.Mogilska 80. 31-546 Krakow, Lengyelország
Pharmadox Healthcare Ltd., KW20A Kordin Industrial Park, Paola PLA 3000 Málta
Teva Pharma B.V. Swensweg 5, 2031 GA Haarlem, Hollandia
Genepharm S:A., 18 km Marathon Avenue, 15351 Pallini Attikis, Görögország
 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban
az alábbi neveken engedélyezték


 
 
Tagállam Készítmény neve
Belgium Escitalopram Teva 5 mg orodispergeerbare tabletten
Escitalopram Teva 10 mg orodispergeerbare tabletten
Escitalopram Teva 15 mg orodispergeerbare tabletten
Escitalopram Teva 20 mg orodispergeerbare tabletten
Bulgária Escitalopram-Teva 10 mg orodispersible tablets
Észtország ESCITALOPRAM RATIOPHARM
Görögország Escitalopram–Teva Pharma 5 mg δισκία διασπειρόμενα στο στόμα
Escitalopram–Teva Pharma 10 mg δισκία διασπειρόμενα στο στόμα
Escitalopram–Teva Pharma 15 mg δισκία διασπειρόμενα στο στόμα
Escitalopram–Teva Pharma 20 mg δισκία διασπειρόμενα στο στόμα
Lengyelország Esciteva
Lettország Escitalopram ratiopharm 10mg burnoje disperguojamosios tabletės
Escitalopram ratiopharm 20mg burnoje disperguojamosios tabletės
Litvánia Escitalopram ratiopharm 10 mg mutē disperģējamās tabletes
Escitalopram ratiopharm 20mg mutē disperģējamās tabletes
Magyarország Escitalopram Teva 10 mg szájban diszpergálódó tabletta;
Escitalopram Teva 20 mg szájban diszpergálódó tabletta
Olaszország Escitalopram Teva Pharma B.V.
Portugália (RMS) Escitalopram ratiopharm 5mg orodispersible tablets,
Escitalopram ratiopharm 10mg orodispersible tablets,
Escitalopram ratiopharm 15mg orodispersible tablets,
Escitalopram ratiopharm 20mg orodispersible tablets
Románia ESCITALOPRAM TEVA 10 mg comprimate orodispersabile
ESCITALOPRAM TEVA 20 mg comprimate orodispersabile
Spanyolország Escitalopram ratiopharm 10, 15 y 20 mg comprimidos bucodispersablesEscitalopram Teva 10 mg szájban diszpergálódó tabletta
OGYI-T-22558/01             30x         papír/PET/Al//PVC/Al/OPA buborékcsomagolásban
 
Escitalopram Teva 20 mg szájban diszpergálódó tabletta            
OGYI-T-22558/02             30x         papír/PET/Al//PVC/Al/OPA buborékcsomagolásban
 


A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2014.01.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018.09.

Forrás: www.ogyei.gov.hu

 
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

GÁZ-ÁR-SAPKA

 
Gázársapka - USA-nka

USA-nka

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb