Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Nézz rám! - mondtam a tükörnek. Öndiagnózis időben


Nézz rám! - mondtam a tükörnek. Öndiagnózis időben Mindenféle stressz nélkül, eustressz (jó stressz) és distressz (rossz stressz) hiányában életünk minden bizonnyal unalmasnak, sivárnak éreznénk. Stressz hiánynak, hipostressznek hívják ezt az állapotot. Ha a "semmi ágán" ülne szívünk, mélyen elkeseredve fanyalognánk az örömök, kihívások, feladatok, problémák nélkül céltalannak, értelmetlennek érzett életünk fölött.

Nem véletlenül mondta Selye János, hogy a "stressz az élet sója..."

Érdekes. A só és a stressz túladagolása is magas vérnyomáshoz vezet.


Ugyanakkor a túl sok stressz, pontosabban az aktuális megküzdési képességünket meghaladónak értékelt-érzett, egyénenként és helyzetenként változó mértékű, észlelt hiperstressz hosszú távon, testileg-lelkileg megnyomorítja a felkészületlent.

Miként tudjuk optimális szinten tartani stressz szintünket? Hogyan tudunk a túl kevés (hipostressz) és a túl sok stressz (hiperstressz) Scylla és Charybdis-e közöt élvezettel hajózni? Ezekre a kérdésekre már több Benzó Blog bejegyzésben próbáltam választ adni. Most is a stresszkezeléssel foglalkozunk.

A stressz kifejezés a XX. század 30'-as éveiben kettős értelembe vonult be a köztudatba:

Egyrészt, mint a kellemetlen érzések és testi panaszok, tünetek kiváltója = STRESSZOR. (Popper Péter "lélekrágcsálóknak" nevezte a stresszorokat.)

Másrészt, mint STRESSZ VÁLASZ, melynek számos meghatározója van:

egyéni (genetikailag is meghatározott) stressz érzékenység (sebezhetőség)
tanult stresszkezelési módszerek
társadalmi helyzettel összefüggő stresszorok
 külső segítségforrások

Egybecsengő nemzetközi vizsgálatok szerint, a felnőttek több mint 40 százaléka szenved krónikusan a negatív stressz válasz (distressz) valamelyik káros egészségügyi hatásától. Nem véletlen tehát, hogy a különböző orvosi rendeléseken megjelenők problémáinak 75-90 százaléka valamilyen módon összefügg a munkahelyi és/vagy családi eredetű distresszel.

Miért nem tanítanak akkor már általános iskolában, felmenő rendszerben stresszkezelést? Miért hiányzik ez az alapvatő segítség szinte az összes orvosi rendelésről? Miért nem előzzük meg tömegesen a stresszbetegségeket? Miért nem használjuk ki tömegesen a tanító-pszichológusokat, pszichológus tanítókat? Remélem egyszer elgondolkodnak ezen és szakszerű döntést hoznak az illetékesek.

A distressz (negatív stressz válasz) számos formában hat testi-lelki állapotunkra.

  Betegségek kiváltó oka (részben vagy egészben).
  Más eredetű betegségeket súlyosbító tényező.
  A legtöbb betegség kezelhetőségét csökkentő faktor.
  Betegségek hirtelen visszatérésének, fellángolásának, súlyosbodásának oka.

Az ember nem is gondolná… Mely betegségek kiváltásában, krónikussá válásában jut szerephez a distressz? Azaz, milyen egészségügyi problémák esetén vethetőek be eredményesen a különböző stresszkezelési módszerek?

Nézzük először a testi betegségeket:

 magas vérnyomás
 cukorbetegség
 magas koleszterin szint
 szívinfarktus
fatális kamrai aritmiák
 agyvérzés
 gyomor-nyombélfekély
 gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, IBS, Chron-betegség, stb.)
pszoriázis
 allergiás betegségek (pl. asztmás roham)
 autoimmun betegségek
 fejfájások
 epilepsziás rohamok
lumbágó, gerincsérv
 daganatos megbetegedések
stb.

A lelki betegségeknek még ennél is nagyobb számában szerepel a distressz. Ezeknek gyakorlatilag a 100%-ában használhatóak a stresszkezelési technikák az egyszerűbb tippektől, az összetettebb módszerekig.

 pánikbetegség
 közlekedési fóbia
 alvászavar
 kényszerbetegség
 depresszió
bipoláris zavar
hipochondria (betegség szorongás)
 alkoholbetegség
 nikotinfüggőség
 schizofrénia
 evészavarok
női és férfi szexuális problémák
stb.

Akinek ezek közül valamelyik nehezíti az életét, annak a betegség jellegétől, súlyosságától függően, komoly segítséget jelenthetnek a stressz csökkentő, önsegítő módszerek.

Valódi, működő önsegítő módszereket használjunk az önsorsrontó csapdák (pl. a legális és illegális drogok használata) helyett!
 

A distressz figyelmeztető jelei

Mivel a distressz nem okoz rögtön betegségeket, a korai öndiagnózis és az időben elkezdett stressz csökkentés szó szerint életet menthet. Nagyon fontos tehát időben felismerni magunkon a distressz korai, figyelmeztető jeleit.

A distressz választ kiváltó tényezők (stresszorok) kezdetben, amikor még nem krónikusan hatnak ránk, és/vagy nem merítették ki fizikai-érzelmi-társas tartalékainkat, ahogy már említettem, nem okoznak komplex betegségeket. A stresszorok hatása eleinte különböző, időről-időre változó intenzitású, néhanapján „vándorló”, testi, lelki (érzelmi, gondolati) és viselkedésbeli eltérésben mutatkozik meg.

A „Gyógyszer helyett Módszer!” filozófia jegyében a stresszkezelésnek, ebben a korai időszakban még betegség megelőző, egészség helyreállító szerepe van!

Az alábbi táblázatban megmutatom azokat a korai előjeleket, amelyeket átélve, felismerheti, hogy eljött az ideje valamilyen stresszkezelési módszer bevetésének.
 

A DISTRESSZ TESTI-LELKI FIGYELMEZTETŐ JELEI

Testi gyors szívdobogás, „bedobbanás” érzés, gombócérzés a torokban, nehézlégzés, fulladásérzés, mellkasi nyomás, gyomorgörcs, hányinger, izzadás, remegés, forróság érzet, fejfájás, gyakori székelési-, vizelési inger, szédülés, gyengeség, ájulásérzés, étvágytalanság, „evési kényszer”, stb.
Érzelmi szorongás, félelem (súlyos betegségtől), aggodalmaskodás, feszültség, időzavar, fáradtság, kimerültség, álmatlanság, lehangoltság, önértékelési zavar, humorérzék csökkenése, csalódottság-, elhanyagoltság érzés, üresség érzés, stb.
Gondolati spontán automatikus negatív gondolatok (jövőre vonatkozó negatív  önjóslatok, pl.: katasztrofizálás), figyelem és memória zavar, tévesztések, kreativitás csökkenés, féltékeny vagy gyanakvó gondolkodás, döntéshozó képesség, határozottság csökkenése, öngyilkossági gondolatok, stb.
Viselkedésbeli rágyújtás, „búfelejtő” alkoholfogyasztás, drogozás, ingerültség, szóbeli agresszió, tettlegesség, bizalmatlanság, cinizmus, öngyógyszerelés, párkapcsolati, munkahelyi konfliktusok, biztonságot nyújtó társ keresése, önfeladás, veszélykereső magatartás, stb.


 
Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

 Hozzászólások
Hozzászólás szövege
Ellenőrző kód

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
segít Önmagán segíteni
.

Rendelési Naptár
21 eFt/óra
Skype rendelés I-II.
28 eFt/óra

Bejelentkezés kontrollra
új Klienseket nem vállalok

30 286 2097
H-P: 08-19

Nagy képernyő ajánlott!

Nemzeti lobogónk

Törőcsik Mari - tisztelgés és hála - Memento Mari

Memento Mari...

COVID - Könnyebb megelőzni, mint túlélni!

Semmelweis Egyetem
KliniKaland - Immunrendszer
Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága: YT
Magyar Orvosi Kamara oltásösztönző kampány

Hozzájáruló nyilatkozat vakcinához - Letöltés

A csüggedőket elnyeli a történelem...

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
729 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
3120 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1629 szavazat (30%)
5478 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS!!)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

w3.stresszdoktor.hu

Az oldalon található információk: tájékoztató jellegűek, semmilyen esetben sem helyettesítik a szakember véleményét! Gyógyszerekkel kapcsolatban: a kockázatokról és mellékhatásokról, olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! Nem gyógyszer termékekkel kapcsolatban: a kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Tisztelem ...


GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2021

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb