Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Női depresszió - Lundbeck betegtájékoztató


A NŐI DEPRESSZIÓ


Felismeréséről és kezeléséről a betegeknek és szeretteiknek


Miért kell a depressziót komolyan vennünk?

Életünk során nem kerülhetjük el a hullámvölgyeket. Ha azonban egy hullámvölgy olyan hosszúra nyúlik, hogy már nem vagyunk képesek a meg szokott életünket élni, akkor nem lehetetlen, hogy depresszióban szenvedünk. Bármelyik európai ország statisztikai adatait is nézzük, szinte kivétel nélkül ugyanazzal az eredménnyel találkozunk: hozzávetőlegesen kétszer annyi nő szenved depresszióban, mint férfi. Felmérések szerint minden negyedik nő élete folyamán elszenved legalább egy major depressziós epizódot.

A depresszió leggyakoribb, „klasszikus” formájának, a major depressziónak legjellemzőbb tünetei három csoportra oszthatóak:

Hangulati:

  tartós levert hangulat
  az érdeklődés és örömérzés elvesztése vagy jelentős csökkenése
  értéktelenség-érzés

Pszichológiai, lelki:

  önvád, bűntudat
  koncentráció- és memóriazavarok, a gondolkodás lelassulása, döntésképtelenség
  halállal, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok

Fizikai, testi:

  a mozgás nagyfokú lelassulása vagy fokozott mozgáskésztetés
  fáradékonyság, erőtlenség
  az étvágy, a testsúly vagy mindkettő jelentős csökkenése, ritkábban növekedése
  alvászavar, gyakrabban álmatlanság, ritkábban aluszékonyság formájában


Miért érzékenyebbek a nők a depresszióval szemben?

A mai napig folynak a kutatások annak kiderítésére, mivel magyarázható a depresszió kiemelkedő gyakorisága a nők körében. Számos - a nők életére sajátosan jellemző - tényezőt „gyanúsítanak”, de még sok a megválaszolatlan kérdés. Néhány ezek közül:

Genetika

Más gének lennének felelősek a depresszióra való hajlamért nőkben és férfiakban? Vagy talán ugyanazok a gének más hatással vannak a depresszió iránti érzékenységre nőkben és férfiakban?

Stressz

Ma már általánosan elfogadott, hogy a stressz nagymértékben járulhat hozzá a depresszió kialakulásához azokban, akik biológiailag érzékenyebbek a betegséggel szemben. Elképzelhető, hogy a nők életére különösen jellemző terhek biológiai érzékenység nélkül is könnyebben vezetnek depresszió kialakulásához? Gondoljunk csak arra, hogy ma már többnyire nemcsak a családi, hanem munkahelyi elvárásoknak is meg kell felelniük, hogy egyre emelkedik a gyermekeit egyedül nevelő, elvált anyukák száma, hogy gyakran ők azok, akikre az idős szülők ápolása is hárul.

Pszichológia

Számtalan pszichológiai oka is lehet a nők és férfiak közötti különbségnek. Például a nők hajlamosabbak arra, hogy problémáikon, panaszaikon hosszasan rágódjanak (érzelmi megküzdési mód). Azoknak, akik túlzásba viszik az önmarcangolást, jellemzően hosszabbak a depressziós időszakaik és nehezebben oldják meg problémáikat.

Hormonális

A nyilvánvaló hormonális különbség nők, és férfiak között szintén kézenfekvő magyarázat lehet. A nemi hormonok szerepét igazolja az, hogy a nők körében a depresszió gyakorisága a serdülőkor után kezd igazán emelkedni, illetve, hogy a hangulati változások és a menstruációs ciklus között egyértelmű kapcsolat áll fenn.


A női életciklusok és a depresszió

Vannak az életnek olyan szakaszai, eseményei, amelyeket férfiak biztosan nem élnek meg. Ilyen a menstruáció, a terhesség, az anyaság vagy a változókor (bár ez utóbbinak részben megfelelő változások a férfiaknál is előfordulhatnak). Ezek az életciklusok gyakran - talán gyakrabban, mint gondolnánk - járnak hangulati ingadozásokkal, sőt akár depresszióval is.

Premenstruális hangulatzavarról akkor beszélünk, amikor az elmúlt év legtöbb menstruációs ciklusában határozott depressziós és szorongásos tünetek jelentkeznek a menstruáció előtti utolsó héten és elmúlnak a menzesz első napjaiban. Jellegzetes - a major depresszió „klasszikus” tüneteitől eltérő - tünetei:

 
♦ hirtelen feltörő szomorúság vagy sírás, visszautasítás iránti fokozott érzékenység
♦ fokozott étvágy, bizonyos ételek megkívánása
♦ erős szorongás, feszültség
♦ tartós vagy feltűnő ingerlékenység, harag, gyakori konfliktusok
♦ túlterheltség vagy kontrollvesztés érzése
♦ a mellek feszülése vagy megduzzadása, fejfájás, ízület- és izomfájdalmak, súlygyarapodás, puffadtság-érzés

 
Azok a nők, akik premenstruális hangulatzavarban szenvednek, nagyobb arányban számíthatnak depressziós időszakokra terhességük alatt illetve után, valamint a változókorban. A menstruációs ciklushoz kötődő hangulatzavar másik veszélye, hogy ha egyébként fennálló depresszióhoz „csatlakozik”, akkor az adott időszakban az „alapbetegség” tüneteit súlyosbíthatja; továbbá növelheti annak esélyét, hogy a gyógyult depressziós beteg visszaessen.

Bár a kívánt terhesség ritkán okoz depressziót, a terhesség alatt különösen fontos a hangulatzavar felismerése és kezelése, hiszen egyrészt két életet veszélyeztet, másrészt hátrányosan befolyásolja az anya és az újszülött kapcsolatát. A szülés utáni hangulatváltozások az átmeneti lehangoltságtól a major depresszión át, a súlyos, pszichotikus depresszióig terjedhetnek. Egyes vizsgálatok szerint azok a nők, akiknél szülés után major depresszió alakult ki, gyakran mentek keresztül korábbi depressziós epizódon, bár lehet, hogy azt nem ismerték fel, és nem is kezelték.

A változókorú nők körében különösen nagy a depresszió kialakulásának veszélye. A változás kora - szaknyelven perimenopauza vagy klimaktérium - minden nő életében lezajló 5-15 évig tartó folyamat, amely tipikusan a negyvenes életévek közepétől kezdődik. Sokszor panasz- és problémamentesen zajlik le, de előfordul, hogy változékony vagy kifejezett depressziós hangulat kíséri.

Változókori depresszióról akkor beszélünk, amikor a klimaktérium jellegzetes tünetei (például hőhullámok, testsúlyváltozás, szexuális vágy csökkenése) és a depresszió tünetei egyszerre vannak jelen. Jellegzetes - a major depresszió „klasszikus” tüneteitől eltérő - tünetei:

     •  gyakori sírás
     •  erős szorongás, feszültség
     •  gyakori ingerlékenység, türelmetlenség
     •  változékony hangulat


A tartós gyógyulás kulcsa

A depresszió olyan betegség - jelentkezzék major depresszió, premenstruális hangulatzavar vagy változókori depresszió formájában -, amely életünk minden területére káros hatással van: hátrányosan befolyásolja családi és emberi kapcsolatainkat, mindennapi és szabadidős tevékenységeinket, munkahelyi teljesítményünket. A jó hír a bajban az, hogy az esetek túlnyomó többségében megfelelő gyógyszeres kezeléssel és pszichoterápiával gyógyítható.

A férfiak és nők depressziójának kezelésére nincsenek külön gyógyszerek, de a női depresszió kezelése összetettebb, hiszen a pszichiáter és a háziorvos mellett - ha hormonkezelés is indokolt - nőgyógyász bevonása is szükséges. Az antidepresszívumok többségének használata terhesség és szoptatás ideje alatt csak egyedi elbírálás után, kivételes esetekben lehetséges.

A teljes gyógyuláshoz elengedhetetlen az orvos és betege szoros együttműködése. Mindig tartsuk be az orvos utasításait. Az ő tudta és beleegyezése nélkül soha ne változtassunk a kezelésen. Például ne hagyjuk abba a gyógyszer szedését azért, mert jobban érezzük magunkat, hiszen a depresszió visszatérhet, vagy rosszabbodhat.

Ma már világszerte elterjedt orvosi gyakorlat, hogy a kezdeti javulás után még legalább hat hónapig folytatják a gyógyszeres kezelést, de éveken át tartó kezelésre is szükség lehet.

A depressziós időszakokban kimerültnek, értéktelennek és tehetetlennek érezzük magunkat. Ezért sokan nem hisznek a gyógyulásban. Fontos azonban tudatosítani magunkban, hogy ezeket az érzéseket a depresszió táplálja, és amint a kezelés hatni kezd, gyengülni fognak, majd elmúlnak.


Köszönjük a szakmai tanácsadóink közreműködését:

Dr. Harmatta János pszichiáter
Dr. Rihmer Zoltán pszichiáter
Dr. Kalmár Sándor pszichiáter
Dr. Pocsai Judit pszichiáter
Dr. Rekecki Erika pszichiáter
Dr. Szakács Katalin pszichiáter
Dr. Takács Judit pszichiáter"

A Női depresszió betegtájékoztatót kiadta:
Lundbeck Hungaria Kft.
1037 Budapest, Montevideo u. 3/b.

 
 

Kérem, ossza meg a Benzo Blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon ezzel rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
Blogspot


 
 « A depresszióról - Prof. Rihmer 3/19 Depresszió a változó korban  »

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
megtanítja Önmagán segíteni
.

30 286 2097
H-P: 08-19

22 eFt/óra + ÁFA

Kokárdák, kokárda-sor

- ♦ -

Volodimir Zelenszkij
A nép (titkos)szolgája,
akit az ukrán nép nyakára ültettek titkosszolgák, hogy
a nép szolgálja.

NagasaKijev...
atombombával zártak már le háborút (USA).
 
Budapest 1944 - angolszász (amerikai és angol) bombázés után

- ♦ -


Gender...


Még, hogy a nem csak társadalmi kreálmány.
Ha már velünk nem,
megbeszéltétek ezt a csődörrel, kakassal,
bikával, kossal, kandisznóval és párjaikkal is?!


Ha tyúk kukorékolna a kakas helyett,
nem lenne rend a baromfiudvarban
- japán közmondás.

- ♦ -

Képmás Magazin - Nőknek és férfiaknak

Képmás Podcast

Melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?

Melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok ALTATÓ elhagyásra! Csak az olvasson tovább, aki már felismerte, vagy erősen gyanítja, hogy sajnos altató-függővé vált Szóval: melyik ALTATÓRÓL szeretne leszokni?
Andante (zaleplon)
4 szavazat (1%)
Dormicum (midazolám, BZD)
28 szavazat (8%)
Edluar (zolpidem)
2 szavazat (1%)
Eunoctin (nitrazepam, BZD)
12 szavazat (3%)
Gerodorm (cinolazepám, BZD)
49 szavazat (13%)
Hypnogen (zolpidem)
8 szavazat (2%)
Imovane (zopiklon)
14 szavazat (4%)
Sanval (zolpidem)
68 szavazat (18%)
Signopam (temazepam, BZD)
4 szavazat (1%)
Somnogen (zolpidem)
2 szavazat (1%)
Somnol (zopiklon)
11 szavazat (3%)
Stilnox (zolpidem)
50 szavazat (14%)
Zolep (zolpidem)
19 szavazat (5%)
Zolpidem-Ratiopharm (zolpidem)
16 szavazat (4%)
Zolpidem Vitabalans (zolpidem)
3 szavazat (1%)
Zolsana (zolpidem)
48 szavazat (13%)
Zopigen (zopiklon)
26 szavazat (7%)
Zopitidin (zopiklon)
5 szavazat (1%)
369 szavazat összesen

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Kariko KataWIN

Nobel Prize - Kariko KataWIN

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb