Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Nyugtató és altató szedési tévhitek 9/2


Nyugtató és altató szedési tévhitek 9/2 A benzodiazepin-szedéssel, BZD-függőséggel kapcsolatban számtalan tévhit, hibás elképzelés, közhiedelem kering a fejekben.

Felfrissített Benzó Blog bejegyzésünkkel ebben az összevisszaságban, zűrzavarban próbálunk rendet teremteni.

A következő napokban a kilenc leggyakoribb benzodiazepin (BZD, benzó) szedési mítoszt vesszük górcső alá. Ne üljön fel egyetlen egynek sem.

Második tévhit: A hatóságilag engedélyezett, receptre kapható nyugtatók és altatók szedése teljesen biztonságos. Nem okoznak függőséget. Csak az illegális pszichoaktív szerekkel kell vigyázni.


Tévhit 2.: A törvényileg engedélyezett, receptre kapható szorongásoldók ("nyugtatók") és altatók teljesen biztonságosak. Nem okoznak függőséget. Csak az illegális szerekkel kell vigyázni.

 
Ha egy szer addiktív (függőséget okozó), teljesen mindegy, hogy legális vagy illegális forrásból származik. A legális, receptre kapható morfium-származékok ugyanolyan függőséget okoznak, mint az illegálisak. A zárjegy nélküli cigi nem okoz több tüdőrákot, mint a legális kereskedelemben kapható. A lényeg a szer addiktivitásában van, nem a forgalomba hozatal módjában.

Már pedig a benzodiazepinek legyenek azok altatók, vagy szorongáscsökkentők: addiktívak.

 

Így vallanak a benzodiazepin gyártó gyógyszer multik a szorongásoldók függőséget okozó hatásáról


A benzó gyártók a benzodiazepinekhez mellékelt hivatalos előiratokban, a betegtájékoztatókban így vallanak:


Xanax (2016. április)

"A kezelés során hozzászokás* és gyógyszerfüggőség, úgynevezett pszichés-szomatikus dependencia alakulhat ki, melynek esélye a gyógyszer adagjának és a kezelés időtartamának növelésével növekszik."


Frontin (2015. január)

"A gyógyszer szedése (még terápiás dózisokban is) fizikai függőség kialakulását eredményezheti."


Helex (2016. március)

"A kezelés függőséget okozhat. A fizikai függőség azt jelenti, hogy az ezzel a gyógyszerrel végzett kezelés abbahagyásakor megvonási tünetek jelentkeznek. A függőség kockázata az adagok emelésével és hosszabb ideig tartó kezelés mellett nő valamint nagyobb a kockázat alkohol- és kábítószerfüggő betegek esetében."


Alprazolam Orion (2014. március)

"A gyógyszer iránt pszichés függőségre utalhat, ha nem akarja a gyógyszer szedését abbahagyni. A fizikai függőség azt jelenti, hogy a kezelés abbahagyása megvonási tünetekkel jár (lásd „Ha idő előtt abbahagyja az Alprazolam Orion tabletta szedését” részt).

A függőség kockázata az adagok emelésével és hosszabb ideig tartó kezelés mellett nő, illetve nagyobb azoknál a betegeknél, akik korábban alkoholisták vagy gyógyszerfüggők voltak. A kezelés ezért a lehető legrövidebb ideig tartson."

"Az olyan gyógyszerek, mint az Alprazolam Orion tabletta is, fizikai és pszichés függőség kialakulásához vezethetnek. A kockázat az adag nagyságával és a kezelés időtartamával arányosan nő, nagyobb azoknál a betegeknél, akiknek a kórtörténetében alkoholizmus vagy gyógyszerfüggőség szerepel. Ne adja át másoknak az Alprazolam Orion tablettát."

"A kezelés hirtelen abbahagyása megvonási tüneteket okoz. Ilyen tünet például a fejfájás, az izomfájdalom, a súlyos szorongás és feszültség, az alvászavar, a nyugtalanság, a zavartság, az ingerlékenység, súlyos esetben olyan érzés, hogy független a saját testi és szellemi működésétől (deperszonalizáció), a világot, környezetet idegennek érzi (derealizáció), hangok iránti túlérzékenység (hiperakuzis), az érzékelés elvesztése, a végtagokban bizsergő érzés, a fény-, a hanghatások- és az érintés iránti érzékenység, a hallucinációk és a görcsrohamok. A megvonási tünetek több nappal a kezelés vége után is megjelenhetnek.

Ezért az Alprazolam Orion tablettával végzett kezelést tilos hirtelen abbahagyni; az adagot fokozatosan a kezelőorvos útmutatása szerint kell csökkenteni."


Alprazolam Sandoz (2015. december)

"Az Alprazolam Sandoz tablettával végzett kezelés a lehető legrövidebb ideig tartson. Ez azt jelenti, hogy orvosa általában nem fogja az Alprazolam Sandoz tablettát 8-12 hétnél hosszabb időre felírni Önnek; ebbe az időtartamba a kezelés abbahagyásának az időszaka is beletartozik. Néhány esetben orvosa dönthet amellett, hogy megnöveli a kezelés időtartamát. Az Alprazolam Sandoz tablettával végzett kezelés nem tarthat tovább 12 hétnél anélkül, hogy állapotát kezelőorvosa ne értékelné újra. Ennek oka, hogy a benzodiazepinek alkalmazása fizikai és pszichés függőség kialakulásához vezethet. A függőség kockázata az adag nagyságával és a kezelés időtartamával arányosan nő, azonban nagyobb azoknál a betegeknél, akiknek a kórtörténetében alkohollal vagy gyógyszerrel való visszaélés szerepel. Ha emiatt aggódik, beszéljen kezelőorvosával."

"Az olyan gyógyszerek, mint az Alprazolam Sandoz tabletta alkalmazása során előfordulhat gyógyszerfüggőség kialakulása, ami növeli a kezelés abbahagyását követő megvonási szindróma kialakulásának valószínűségét.

Megvonási tünetek kialakulása gyakoribb, ha Ön
- hirtelen hagyja abba a kezelést
- nagy adagokat szed
- régóta szedi ezt a gyógyszert
- szenvedett már alkohol- vagy kábítószer-függőségben.

Ez olyan tüneteket eredményezhet, mint a fejfájás, izomfájdalom, extrém szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavartság, hangulatváltozások, álmatlanság és ingerlékenység.

Súlyos esetben a következő tünetek jelentkezhetnek: émelygés, hányás, verejtékezés, gyomorgörcs, izomgörcs, realitásérzék elvesztése, elkülönülés érzése, fokozott érzékenység hangokra, fényre vagy fizikai kontaktusra, zsibbadás és bizsergő érzés a végtagokban, hallucinációk (ébrenléti állapotban olyan dolgok látása vagy hallása melyek nincsenek ott), remegés vagy epilepsziás görcsök."


Rivotril (2013. július)

"A benzodiazepinek alkalmazása függőséghez vezethet, különösen alkoholista, vagy drogfüggő egyéneken. A függőség hosszú időtartamú vagy nagy adaggal történő kezelés esetén beszédzavart, koordinációs zavart, bizonytalan járást és memóriazavart okozhat."


Clonazepam NRIM (2011. szeptember)

"A fizikai vagy pszichés függőség következtében nehezen lehet leállni vagy abbahagyni a kezelést, ha túl sokáig szedi a beteg."


Clonazepam TC (2014. január)

"Szellemi és fizikai hozzászokás is kialakulhat a terápiás dózisokkal végzett klonazepám kezelés során. A függőség kialakulásának kockázata a klonazepám növekvő dózisaival és a kezelés időtartamával együtt nő. Azok a betegek, akiknek kórelőzményében alkohol és egyéb függőség szerepel, különösen hajlamosak a függőség kialakulására. A terápia hirtelen felfüggesztése gyógyszermegvonási tünetek megjelenését idézheti elő. A klonazepám kezelés során a nem diagnosztizált, de jelenlévő depresszió megnyilvánulhat."


Frisium (2014. szeptember)

"A többi benzodiazepin készítményhez hasonlóan a klobazám alkalmazásakor is fennáll a fizikális és pszichológiai függőség kialakulásának kockázata, mely növekszik az alkalmazott adag nagyságával és a kezelés időtartamával, vagy ha a kórelőzményében alkohol vagy gyógyszerfüggőség szerepel. Ha a pszichológiai függőség kialakult, a kezelés hirtelen megszakításakor megvonásos tünetek alakulnak ki. Ilyenkor az eredetileg fennálló panaszok fokozott formában térhetnek vissza, egyéb tünetek kíséretében, mint hangulatváltozások, szorongás vagy alvási zavarok és nyugtalanság."


Rilex (2011. április) | Lorazepam Aramis (2013. június) | Loranxil (2013. március)

"Függőség elhúzódó kezelés során alakulhat ki. A RILEX tabletta rendszerint rövid ideig alkalmazható, a kezelés időtartama néhány naptól négy hétig terjedhet, mely időtartam magában foglalja a gyógyszer fokozatos leépítését és a készítmény elhagyását is. Ez csökkenti a lorazepám-függőség kialakulásának esélyét illetve a hirtelen abbahagyással összefüggő tünetek fellépését."

Amennyiben a felírt RILEX adag elfogyott, orvosa dönt majd arról, hogy szükséges-e további kezelés az Ön számára.

A gyógyszerszedés abbahagyása úgy történik, hogy a RILEX tabletták számát és a szedés gyakoriságát fokozatosan csökkenteni kell. Ezalatt a szervezet hozzászokik a lorazepám hiányához és csökken az abbahagyással összefüggő kellemetlen tünetek kialakulásának esélye. Orvosa részletesen elmondja majd Önnek, hogyan kell a készítményt fokozatosan leépíteni. (Szavazzon legalul a Hozzászólások fölött: "Önnek részletesen elmondta kezelőorvosa, hogyan kell a benzodiazepint elhagyni?")

A RILEX-kezelés felfüggesztése esetén az alábbi megvonási tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, izomfájdalom, szorongás, feszültségérzés, depresszió, nyugtalanság, szédülés, hányinger, hasmenés, étvágycsökkenés, zavarodottság, ingerlékenység, izgatottság, reszketés, gyomor- és/vagy izomfájdalom, szívverés változása, a rövidtávú memória zavarai, magasabb testhőmérséklet, valamint izzadás. Az Ön eredetileg kezelt alvászavara visszatérhet. Ezek a tünetek rendszerint nem tartanak sokáig. Ha bármelyik tünetet tapasztalja magán, kérdezze meg kezelőorvosát.

Ne hagyja abba a RILEX szedését hirtelen. Ilyen esetben súlyosabb megvonási tünetekre számíthat, mint például a realitásérzés zavara, elidegenedettség, érzelmi kimerültség érzése. Ezen kívül felléphet végtagzsibbadás, hányinger, fülcsengés, rángatózás, hallucinációk, görcsrohamok, az érintésre való érzékenység, hang- és fényérzékenység. Ha e tünetek bármelyikét fedezi fel magán, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát."


Medazepam-TEVA (2010. október)

"A benzodiazepin típusú nyugtatókhoz hasonlóan a medazepám, hosszú távú alkalmazása fizikai és mentális függőség kialakulásához vezethet. A függőség kockázata nő az adag illetve a kezelési időtartam emelésével. Nagyobb a kockázat azoknál a betegeknél, akiknél korábban alkoholizmus és/vagy droghasználat fordult elő.

Fizikai függőség esetén a kezelés abbahagyását megvonási tünetek kísérhetik. Ilyen tünet a fejfájás és izomfájdalom, súlyos szorongás és feszültség, alvászavar, nyugtalanság, zavartság és ingerlékenység. Súlyos esetekben az alábbi tünetek fordulnak elő: elszemélytelenedés, a valóságtól való elszakadás, rendkívül érzékeny hallás, végtagokban érzészavar és bizsergésérzések, fény-, hang- és érintési ingerekkel szembeni túlérzékenység, hallucinációk és epilepsziás görcsrohamok. A megvonási tünetek a kezelés befejezése után több nappal is megjelenhetnek."


Rudotel (2014. február)

"A 4 hétnél hosszabb ideig tartó folyamatos kezelést el kell kerülni, mert függőséghez vezethet. Már néhány hétig tartó rendszeres napi alkalmazása után is megvan a veszélye a függőség kialakulásának. A hozzászokás nemcsak a helytelenül igen magas dózisok, hanem a terápiás adagok alkalmazása esetén is bekövetkezhet."


Seduxen (2009. március)

"Huzamos, rendszeres használata hozzászokáshoz, függőséghez vezethet. Tartós, rendszeres szedést követő hirtelen megvonásakor elvonási tünetek jelentkezhetnek, akár hetekkel az abbahagyást követően is. A szedés abbahagyása csak orvosi ellenőrzés mellett, fokozatos adagcsökkentéssel történhet az elvonási tünetek elkerülése érdekében."


Elenium (2014. április)

"Tolerancia:
A benzodiazepinek vagy hasonló hatásmechanizmusú készítmények, többek között a klórdiazepoxid több héten át való rendszeres alkalmazása a hatásosság csökkenéséhez vezethet. A toleranciaszint egyénileg változó, ezért a nagy adag Elenium tablettával kezelt betegeket orvosi megfigyelés alatt kell tartani.
 
Hozzászokás:
A benzodiazepinek vagy hasonló hatású készítmények alkalmazása mentális és fizikai hozzászokáshoz vezethet. A hozzászokás kialakulásának kockázata a dózissal és a kezelés időtartamával arányosan nő és nagyobb azoknál a betegeknél, akiknek a kórtörténetében már szerepel alkoholhoz vagy egyéb gyógyszerekhez való hozzászokás. Hozzászokás kialakulásakor a gyógyszer hirtelen felfüggesztése megvonási tüneteket/rebound inszomniát (álmatlanság) és szorongást idézhet elő.

A megvonási szindróma jellemző tünetei, többek között: fejfájás, izomfájdalom, izgatottság, érzelmi feszültség, motoros nyugtalanság, zavartság, tájékozódási zavar, ingerlékenység, álmatlanság. Súlyos esetekben előfordulhat: a valóságérzet elvesztése, személyiségzavar, érintéssel, hang‑, illetve fényhatásokkal szembeni túlérzékenység, zsibbadás és a végtagok érzéketlensége, téveszmék (hallucinációk) vagy görcsrohamok."


Az addiktív pszichiátriai szerekkel kapcsolatban gyakran mondják, hogy: „könnyű velük visszaélni”. Az ilyen hozzáállás a szerencsétlenül járt „visszaélők” nyakába varrja a gyógyszerfüggővé válás felelősségét és elhallgatja a gyógyszergyárak, hatóságok, szakmai szervezetek, gyógyszerfelíró orvosok, közmédia szerepét a függőségi folyamatban.

Az addiktív szerek gyártói (dohányipar, gyógyszeripar érintett része, alkohol gyártók és illegális laboratóriumok) élnek vissza könnyen a szedők tudatlanságával, bizalmával, jóhiszeműségével, majd később a gyógyszerfüggőség miatti tehetetlenség érzésével, egyedül maradásával.

*   Hozzászokás = benzodiazepin tolerancia
 


A "Nyugtató és altató szedési tévhitek" sorozat korábbi bejegyzése:

Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
Facebook


Kérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!

 
Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

 

 Hozzászólások
Hozzászólás szövege
Ellenőrző kód

Karikó Katalin - Nobel-díj 2023

Karikó Kata-WIN

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

FreeCska | TűKörkép

Van értékrend, amely Saulus Paulussá és van, amelyik Paulus Saulussá változását ünnepli.

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb