Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Nyugtató és altató szedési tévhitek 9/2


Nyugtató és altató szedési tévhitek 9/2 A benzodiazepin-szedéssel, BZD-függőséggel kapcsolatban számtalan tévhit, hibás elképzelés, közhiedelem kering a fejekben.

Felfrissített Benzó Blog bejegyzésünkkel ebben az összevisszaságban, zűrzavarban próbálunk rendet teremteni.

A következő napokban a kilenc leggyakoribb benzodiazepin (BZD, benzó) szedési mítoszt vesszük górcső alá. Ne üljön fel egyetlen egynek sem.

Második tévhit: A hatóságilag engedélyezett, receptre kapható nyugtatók és altatók szedése teljesen biztonságos. Nem okoznak függőséget. Csak az illegális pszichoaktív szerekkel kell vigyázni.


Tévhit 2.: A törvényileg engedélyezett, receptre kapható szorongásoldók ("nyugtatók") és altatók teljesen biztonságosak. Nem okoznak függőséget. Függőséget, addikciót csak illegális szerek képesek okozni. Receptköteles pszichiátriai szerek nem.

 
Ha egy szer addiktív (függőséget okozó), teljesen mindegy, hogy legális vagy illegális forrásból származik. A legális, receptre kapható morfium-származékok ugyanúgy és ugyanolyan függőséget okoznak, mint az illegálisak. A zárjegy nélküli cigi nem okoz több tüdőrákot, mint a legális kereskedelemben kapható. A lényeg a szer addiktivitásában van, nem a forgalomba hozatal módjában.

Már pedig a benzodiazepin legyen az altató, vagy szorongáscsökkentő: addiktív.

 

Így vallanak a benzodiazepin gyártó gyógyszergyárak a szorongásoldók függőséget okozó hatásáról


Idézem, hogy a benzo gyártók a benzodiazepinekhez mellékelt hivatalos betegtájékoztatóikban miként vallanak erről:
 

Xanax (2021.11.)

"A kezelés során hozzászokás és gyógyszerfüggőség, úgynevezett pszichés-szomatikus dependencia alakulhat ki. Mivel a gyógyszerfüggőség kialakulásának kockázata a gyógyszer adagjának és a kezelés időtartamának növelésével emelkedik, ezért az adagokat illetve az alkalmazás időtartamát a szükséges minimumra kell korlátozni."


Frontin (2022.10.)

"A gyógyszer szedése (még terápiás dózisokban is) fizikai függőség kialakulását eredményezheti."


Helex (2022.10.)

"A kezelés során hozzászokás és gyógyszerfüggőség, úgynevezett pszichés-szomatikus dependencia alakulhat ki, melynek esélye a gyógyszer adagjának és a kezelés időtartamának növelésével növekszik, ezért az adagokat illetve az alkalmazás időtartamát a szükséges minimumra kell korlátozni.
 
A benzodiazepineket és a benzodiazepinszerű gyógyszereket fokozott óvatossággal kell alkalmazni időseknél, mivel a nyugtató hatás és/vagy a vázizomrendszeri gyengeség kockázata elősegítheti az elesést, ami gyakran súlyos következményekkel járhat ebben a korcsoportban."


Alprazolam Orion (2023.09.)

"Az Alprazolam Orion alkalmazása a gyógyszertől való fizikai vagy pszichés függőséghez vezethet. Ha azt veszi észre, hogy nehezen hagyja abba a gyógyszer szedését, akkor pszichésen függhet a gyógyszertől. A fizikai függőség azt jelenti, hogy a gyógyszerrel történő kezelés hirtelen abbahagyásakor elvonási tünetek jelentkeznek (lásd a 3. pontot "Ha abbahagyja az Alprazolam Orion szedését"). A függőség kockázata az adagolással és a kezelés időtartamával nő. A kockázatok csökkentése érdekében az adagnak a lehető legkisebbnek, a kezelés időtartamának pedig a lehető legrövidebbnek kell lennie. Tartsa be kezelőorvosa adagolási ajánlásait (lásd 3. pont). A kockázat nagyobb azoknál a betegeknél, akik alkoholisták vagy azok voltak, illetve már éltek vissza vényköteles gyógyszerekkel."

"A kezelés hirtelen abbahagyása megvonási tüneteket okozhat. Ilyen tünet például a fejfájás, az izomfájdalom, a súlyos szorongás és feszültség, az alvászavar, a nyugtalanság, a zavartság, az ingerlékenység, súlyos esetben olyan érzés, hogy független a saját testi és szellemi működésétől (deperszonalizáció), a világot, környezetet idegennek érzi (derealizáció), hangok iránti túlérzékenység (hiperakuzis), az érzékelés elvesztése, a végtagokban bizsergő érzés, a fény-, a hanghatások- és az érintés iránti érzékenység, a hallucinációk és a görcsrohamok. A megvonási tünetek több nappal a kezelés vége után is megjelenhetnek.

 
Ezért az Alprazolam Orion tablettával végzett kezelést tilos hirtelen abbahagyni; az adagot fokozatosan a kezelőorvos útmutatása szerint kell csökkenteni."


Alprazolam Sandoz (2016.03. - időközben törölték)

"Az Alprazolam Sandoz tablettával végzett kezelés a lehető legrövidebb ideig tartson. Ez azt jelenti, hogy orvosa általában nem fogja az Alprazolam Sandoz tablettát 8-12 hétnél hosszabb időre felírni Önnek; ebbe az időtartamba a kezelés abbahagyásának az időszaka is beletartozik. Néhány esetben orvosa dönthet amellett, hogy megnöveli a kezelés időtartamát. Az Alprazolam Sandoz tablettával végzett kezelés nem tarthat tovább 12 hétnél anélkül, hogy állapotát kezelőorvosa ne értékelné újra. Ennek oka, hogy a benzodiazepinek alkalmazása fizikai és pszichés függőség kialakulásához vezethet. A függőség kockázata az adag nagyságával és a kezelés időtartamával arányosan nő, azonban nagyobb azoknál a betegeknél, akiknek a kórtörténetében alkohollal vagy gyógyszerrel való visszaélés szerepel. Ha emiatt aggódik, beszéljen kezelőorvosával."

"Az olyan gyógyszerek, mint az Alprazolam Sandoz tabletta alkalmazása során előfordulhat gyógyszerfüggőség kialakulása, ami növeli a kezelés abbahagyását követő megvonási szindróma kialakulásának valószínűségét.

Megvonási tünetek kialakulása gyakoribb, ha Ön

- hirtelen hagyja abba a kezelést
- nagy adagokat szed
- régóta szedi ezt a gyógyszert
- szenvedett már alkohol- vagy kábítószer-függőségben.

Ez olyan tüneteket eredményezhet, mint a fejfájás, izomfájdalom, extrém szorongás, feszültség, nyugtalanság, zavartság, hangulatváltozások, álmatlanság és ingerlékenység.

Súlyos esetben a következő tünetek jelentkezhetnek: émelygés, hányás, verejtékezés, gyomorgörcs, izomgörcs, realitásérzék elvesztése, elkülönülés érzése, fokozott érzékenység hangokra, fényre vagy fizikai kontaktusra, zsibbadás és bizsergő érzés a végtagokban, hallucinációk (ébrenléti állapotban olyan dolgok látása vagy hallása melyek nincsenek ott), remegés vagy epilepsziás görcsök."


Rivotril (2021.12.)

"A benzodiazepinek alkalmazása gyógyszerfüggőséghez vezethet, különösen alkoholista, vagy drogfüggő egyéneknél. A függőség hosszú időtartamú vagy nagy adaggal történő kezelés esetén beszédzavart, koordinációs zavart, bizonytalan járást és memóriazavart okozhat. A kockázat fokozódik, ha Ön egyszerre több készítményt használ."


Clonazepam NRIM (2011.09.)

"A fizikai vagy pszichés függőség következtében nehezen lehet leállni vagy abbahagyni a kezelést, ha túl sokáig szedi a beteg."


Clonazepam TC (2018.10.)

"Mentális és fizikai hozzászokás kialakulhat a klonazepám kezelés alatt, még terápiás adagok mellett is. A hozzászokás kockázata a klonazepám adagjának emelésével és a kezelés időtartamával arányosan nő. Azok a betegek, akik már szenvedtek alkohol- vagy más függőségben, különösen hajlamosak arra, hogy náluk hozzászokás alakuljon ki.

A kezelés hirtelen leállítása gyógyszermegvonási tüneteket okozhat (lásd a 3. pont „Ha idő előtt abbahagyja a Clonazepam Tarchomin szedését” című része).

Az addig nem felismert, lappangó depresszió a felszínre kerülhet a klonazepám kezelés alatt."
 

Frisium (2022.06.)

"A többi benzodiazepin készítményhez hasonlóan a klobazám alkalmazásakor, akár terápiás adagok mellett, rövid távú kezelés során is fennáll a fizikális és pszichológiai függőség kialakulásának kockázata, mely növekszik az alkalmazott adag nagyságával és a kezelés időtartamával, vagy ha a kórelőzményében alkohol vagy gyógyszerfüggőség szerepel. Ha a pszichológiai függőség kialakult, a kezelés hirtelen megszakításakor megvonásos tünetek alakulnak ki. Ilyenkor az eredetileg fennálló panaszok fokozott formában térhetnek vissza, egyéb tünetek kíséretében, mint hangulatváltozások, szorongás vagy alvási zavarok és nyugtalanság.
 
Tartós kezelés esetén gyógyszerrel való visszaélés (túlzott használat, abúzus) is kialakulhat, ilyenkor a kezelés hirtelen megszakításakor (a kialakult függőséghez hasonló módon) megvonásos tünetek, így álmatlanság, fejfájás, nyugtalanság jelentkezhetnek.

Az adagot ilyenkor célszerű fokozatosan csökkenteni..."


Loranxil (2017.09.)

"A függőség kialakulásának kockázata nő a dózis és a kezelés időtartamának emelésével és nagyobb azoknál, akik kórelőzményében alkohol- és/vagy gyógyszerfüggőség szerepel. Függőség elhúzódó kezelés során alakulhat ki. A Loranxil filmtabletta rendszerint rövid ideig alkalmazható, a kezelés időtartama néhány naptól négy hétig terjedhet, mely időtartam magában foglalja a gyógyszer fokozatos leépítését és a készítmény elhagyását is. Ez csökkenti a lorazepám-függőség kialakulásának esélyét illetve a hirtelen abbahagyással összefüggő tünetek fellépését...

A gyógyszerszedés abbahagyása úgy történik, hogy a Loranxil filmtabletták számát és a szedés gyakoriságát fokozatosan csökkenteni kell. Ezalatt a szervezet hozzászokik a lorazepám hiányához és csökken az abbahagyással összefüggő kellemetlen tünetek kialakulásának esélye. Orvosa részletesen elmondja majd Önnek, hogyan kell a készítményt fokozatosan leépíteni.

A Loranxil-kezelés felfüggesztése esetén az alábbi megvonási tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, izomfájdalom, szorongás, feszültségérzés, depresszió, nyugtalanság, szédülés, hányinger, hasmenés, étvágycsökkenés, zavarodottság, ingerlékenység, izgatottság, reszketés, gyomor- és/vagy izomfájdalom, szívverés változása, a rövidtávú memória zavarai, magasabb testhőmérséklet, valamint izzadás. Az Ön eredetileg kezelt alvászavara visszatérhet. Ezek a tünetek rendszerint nem tartanak sokáig. Ha bármelyik tünetet tapasztalja magán, kérdezze meg kezelőorvosát.

Ne hagyja abba a Loranxil filmtabletta szedését hirtelen. Ilyen esetben súlyosabb megvonási tünetekre számíthat, mint például a realitásérzés zavara, elidegenedettség, érzelmi kimerültség érzése. Ezen kívül felléphet végtagzsibbadás, hányinger, fülcsengés, rángatózás, hallucinációk, görcsrohamok, az érintésre való érzékenység, hang- és fényérzékenység. Ha e tünetek bármelyikét fedezi fel magán, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát."


Medazepam-TEVA (2019.01.)

"A benzodiazepin típusú nyugtatókhoz hasonlóan a medazepám, hosszú távú alkalmazása fizikai és mentális függőség kialakulásához vezethet.
A függőség kockázata nő az adag illetve a kezelési időtartam emelésével. Nagyobb a kockázat azoknál a betegeknél, akiknél korábban alkoholizmus és/vagy droghasználat fordult elő.

Fizikai függőség esetén a kezelés abbahagyását megvonási tünetek kísérhetik.
  Ilyen tünet a fejfájás és izomfájdalom, súlyos szorongás és feszültség, alvászavar, nyugtalanság, zavartság és ingerlékenység.

  Súlyos esetekben az alábbi tünetek fordulnak elő: elszemélytelenedés, a valóságtól való elszakadás, rendkívül érzékeny hallás, végtagokban érzészavar és bizsergésérzések, fény-, hang- és érintési ingerekkel szembeni túlérzékenység, hallucinációk és epilepsziás görcsrohamok.

A megvonási tünetek a kezelés befejezése után több nappal is megjelenhetnek."


Rudotel (2022.10.)

"Tilos a kezelőorvosa által előírt adagnál többet bevennie, még akkor is, ha a gyógyszer hatása csökken. Orvosi jóváhagyás nélkül alkalmazott nagyobb dózis nehezebbé teszi a célirányos terápiát.

Ha a tabletta alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
 
Feszültséggel, izgatottsággal, szorongással járó krónikus állapotok esetén a kezelés időtartama az állapot javulásától függ. Rendszeres (napi), 2 hétig tartó kezelés után a kezelőorvosnak el kell döntenie, hogy további Rudotel-kezelés indokolt-e, vagy az adagokat fokozatosan csökkentve a kezelés abbahagyható. Azonban még feszültséggel, izgatottsággal, szorongással járó krónikus állapotok esetén sem ajánlott 4 hétnél hosszabb kezelési periódust alkalmazni.
 
Több mint 1 hétig tartó kezelés után az adagok fokozatos csökkentésével ajánlott befejezni a Rudotel szedését. Elvonási tünetek kialakulhatnak (lásd 4. pont „Lehetséges mellékhatások”).
 
A 4 hétnél hosszabb ideig tartó folyamatos kezelést el kell kerülni, mert függőséghez vezethet. Már néhány hétig tartó rendszeres napi alkalmazása után is megvan a veszélye a függőség kialakulásának. A hozzászokás nemcsak a helytelenül igen magas dózisok, hanem a terápiás adagok alkalmazása esetén is bekövetkezhet."


Seduxen (2019.07.)

"A Seduxen 5 mg tabletta huzamos, rendszeres használata hozzászokáshoz, függőséghez vezethet. A függőség kockázata az adag nagyságával és a kezelés időtartamával arányosan nő, illetve ha az Ön kórelőzményében alkohol- vagy gyógyszerfüggőség szerepel.


A Seduxen 5 mg tabletta terápia hirtelen abbahagyásakor elvonási tünetek jelentkezhetnek:

  súlyos szorongás
  feszültség
  nyugtalanság
  alvászavarok
  zavartság
  ingerlékenység

 Súlyos esetekben előfordulhat:

  úgy érzi, mintha a saját életének kívülálló megfigyelője lenne
  idegennek érzi magát a megszokott környezetében
  hallucinációk
  végtagok zsibbadása és szúró fájdalma
  túlérzékenység fényre, zajra és fizikai érintésre
  epilepsziás rohamok."


Elenium (2018.12.)

"Tolerancia
 
A benzodiazepinek vagy hasonló hatásmechanizmusú készítmények, többek között a klórdiazepoxid több héten át való rendszeres alkalmazása a hatásosság csökkenéséhez vezethet. A toleranciaszint egyénileg változó, ezért a nagy adag Elenium tablettával kezelt betegeket orvosi megfigyelés alatt kell tartani.

Hozzászokás
 
A benzodiazepinek vagy hasonló hatású készítmények alkalmazása mentális és fizikai hozzászokáshoz vezethet.
A hozzászokás kialakulásának kockázata a dózissal és a kezelés időtartamával arányosan nő és nagyobb azoknál a betegeknél, akiknek a kórtörténetében már szerepel alkoholhoz vagy egyéb gyógyszerekhez való hozzászokás.

Hozzászokás kialakulásakor a gyógyszer hirtelen felfüggesztése megvonási tüneteket/rebound inszomniát (álmatlanság) és szorongást idézhet elő.
 
A megvonási szindróma jellemző tünetei, többek között: fejfájás, izomfájdalom, izgatottság, érzelmi feszültség, motoros nyugtalanság, zavartság, tájékozódási zavar, ingerlékenység, álmatlanság. Súlyos esetekben előfordulhat: a valóságérzet elvesztése, személyiségzavar, érintéssel, hang‑, illetve fényhatásokkal szembeni túlérzékenység, zsibbadás és a végtagok érzéketlensége, téveszmék (hallucinációk) vagy görcsrohamok."


Az addiktív pszichiátriai szerekkel kapcsolatban gyakran mondják, hogy: „könnyű velük visszaélni”. Az ilyen hozzáállás a szerencsétlenül járt „visszaélők” nyakába varrja a gyógyszerfüggővé válás felelősségét és elhallgatja a gyógyszergyárak, hatóságok, szakmai szervezetek, gyógyszerfelíró orvosok, közmédia szerepét a függőségi folyamatban.

Az addiktív szerek gyártói (dohányipar, gyógyszeripar érintett része, alkohol gyártók és illegális laboratóriumok) élnek vissza könnyen a szedők tudatlanságával, bizalmával, jóhiszeműségével, majd később a gyógyszerfüggőség miatti tehetetlenség érzésével, egyedül maradásával.

*   Hozzászokás = benzodiazepin tolerancia
 


A "Nyugtató és altató szedési tévhitek" sorozat korábbi bejegyzése:


Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, kérem, ossza meg a Benzo Blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Kérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


 Hozzászólások
Hozzászólás szövege
Ellenőrző kód

Dr. Kopácsi László
pszichiáter, life coach, benzodiazepin blogger
gyógyszer-leszokás tanácsadó
Nem rendelek már
(túlélőgondozás, öngondoskodás)
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb