Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Stilnox 10 mg filmtabletta betegtájékoztató - 2015.08.Stilnox 10 mg filmtabletta


zolpidem-tartarát
 


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma

1. Milyen típusú gyógyszer a Stilnox 10 mg filmtabletta (továbbiakban Stilnox filmtabletta) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Stilnox filmtabletta alkalmazása előtt
3. Hogyan kell szedni a Stilnox filmtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Stilnox filmtablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Stilnox filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
A Stilnox az úgynevezett benzodiazepinek csoportjába tartozó gyógyszer. A Stilnox filmtabletta egy altató, amely hatását az agyban fejti ki az álmosságot előidézve. A Stilnox a munkaképességet nagymértékben csökkentő vagy a beteget erősen megviselő súlyos inszomnia (álmatlanság) rövid távú kezelésre alkalmazható felnőttek számára. Az inszomnia lényege az, hogy a beteg nehezen tud elaludni, vagy alvása nem megfelelő.


2. Tudnivalók a Stilnox filmtabletta alkalmazása előtt


Ne szedje a Stilnox filmtablettát

♦  ha allergiás a zolpidemre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
Az allergiás reakció jelei lehetnek a bőrkiütés, viszketés, légzési nehézségek valamint az arc, ajkak, torok vagy a nyelv duzzanata.
♦  ha súlyos májelégtelenségben szenved
♦  heveny vagy idült légzési elégtelenség esetén
♦  alvás közben fellépő légzéskimaradás (alvási apnoé) esetén
♦  bizonyos izomgyengeség (miaszténia grávisz) esetén
 
A zolpidem súlyos májkárosodásban sem szedhető, mivel a máj elégtelen működése miatt a toxikus anyagok felhalmozódása a szervezetben az agyműködés károsodásának (enkefalopátia) kialakulásához vezethet.
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések


A Stilnox alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Stilnox fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

♦  enyhe-közepes mértékű légzéskárosodás esetén
♦  májkárosodás esetén
♦  időskorú betegeknél
♦  depressziós betegeknél

Gyermekek és serdülők

A zolpidem 18 év alatti gyermeknél és serdülőknél megfelelő adatok hiányában nem alkalmazható.

Pszichotikus betegségek

Pszichotikus betegségekben szenvedő betegek alapbetegségének kezelésére a zolpidem nem alkalmazható.

Mire kell figyelni az alkalmazás során?

A gyógyszer szedése előtt a kezelőorvost tájékoztatni kell máj-, vagy tüdőbetegségről, jelenlegi vagy múltbeli gyógyszer-, illetve alkoholfüggőségről, depresszióról.

Ha az alvászavar tünetei 7-14 nap alatt nem javulnak, keresse fel kezelőorvosát.

A gyógyszer szedéséhez hozzászokás alakulhat ki, ha az adag vagy a kezelés időtartama nem megfelelő, ezért mindig pontosan tartsa be a kezelőorvos utasításait.

Nyugtató- és altatószerek, mint a zolpidem használata fizikai vagy pszichológiai függőséghez vezethet.
A függőség veszélye az adag nagyságával, vagy a kezelés időtartamával arányosan nő. A függőség kialakulásának veszélye nagyobb azon betegek esetében, akiknél korábban alkohol- vagy gyógyszerfüggőség, illetve pszichiátriai rendellenesség fordult elő.

Ha a fizikai függőség már kialakult, a kezelés hirtelen megszakítása megvonási tünetek jelentkezésével jár együtt. Ezek lehetnek: fejfájás, izomfájdalom, extrém szorongás és feszültség, nyugtalanság, zavartság ingerlékenység. Súlyos esetben a következő tünetek jelentkezhetnek: megítélési és személyiségi zavarok, hallási túlérzékenység, a végtagok zsibbadása és érzészavara, fényre, zajra és érintésre való túlérzékenység, hallucinációk vagy epilepsziás rohamok. Ezért fontos, hogy a kezelés megszakításakor az adagolás csökkentése fokozatosan történjen.

Mindazonáltal a Stilnox esetében a gyógyszerfüggőség kialakulásának valószínűségét illetően nem találtak különbséget a placebóhoz viszonyítva.

A Stilnox tabletta memóriazavarokat okozhat. Ez a hatás rendszerint a gyógyszer bevétele után néhány órán belül jelentkezik, ezért a tablettát közvetlenül elalvás előtt vagy lefekvéskor kell bevenni, és biztosítani kell legalább 7-8 órányi alvásidőt.

Alvajárást és az azzal összefüggő egyéb viselkedésformákat, mint az „alva-vezetés”, ételkészítésre és elfogyasztására, vagy telefonálásra és a nemi aktusra vonatkozó emlékezetkiesést jelentettek azoknál a betegeknél, akik zolpidemet szedtek és nem voltak teljesen éber állapotban. Az alkohol és egyéb központi idegrendszeri depresszánsok együttes alkalmazása zolpidemmel, és a javasolt maximális adagnál nagyobb adagban alkalmazott zolpidem fokozza ezen viselkedésformák előfordulásának valószínűségét. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben ilyen viselkedésformák jelentkeznek Önnél.

Másnapi pszichomotoros képességromlás (lásd még „A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre” című részt)

A Stilnox bevételét követő napon a pszichomotoros képesség, beleértve a csökkent gépjárművezetési képességet is, romlásának kockázata nőhet, ha:

♦  ezt a gyógyszert az éberséget igénylő tevékenységek előtt kevesebb, mint 8 órával veszi be
♦  a javasoltnál nagyobb adagot vesz be
♦  Zolpidemet vesz be, miközben egyéb központi idegrendszerre ható depresszió elleni gyógyszereket, vagy más, a zolpidem szintjét a vérben növelő gyógyszereket szed, vagy alkoholt fogyaszt valamint tiltott szereket szed
 
Egyszeri alkalommal közvetlenül lefekvéskor vegye be a gyógyszert.
Ne vegyen be egy másik adagot ugyanazon az éjszakán.

Altatószerrel való kezelés hirtelen abbahagyásakor átmenetileg a kezdeti alvászavar visszatérhet, sőt súlyosabb formában is jelentkezhet, mint a kezelés előtt.
 
A zolpidem kezelés alatt megjelenhetnek nem szokványos un. paradox reakciók, mint például izgatottság, ingerlékenység, az álmatlanság súlyosbodása, agresszivitás, érzékcsalódások, dührohamok, rémálmok, hallucinációk, természetellenes viselkedés és más nemkívánatos magatartás formák. Ezeknek a reakcióknak a kialakulásakor keresse fel kezelőorvosát.

A zolpidem álmosságot és csökkent tudatszintet okozhat, aminek a következtében fennáll az elesések, ezáltal a súlyosabb sérülések kockázata.
 

Egyéb gyógyszerek és a Stilnox filmtabletta

 
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Egyéb gyógyszer egyidejűleg kizárólag a kezelőorvos tudtával szedhető, mivel az együttes alkalmazás során módosulhat a gyógyszerek hatása.

Fokozódhat az álmosság és a másnapi pszichomotoros káros hatások, beleértve a járművezetési képesség károsodását is, zolpidem és a következő gyógyszerek együttes szedésekor:

♦  Bizonyos mentális egészségügyi problémákra ható gyógyszerek (antipszichotikumok)
♦  Alvási problémákra alkalmazott gyógyszerek (hipnotikumok)
♦  Nyugtatók és szorongást csökkentők
♦  Depresszióra ható gyógyszerek
♦  Közepesen erős és erős fájdalom csökkentésére szolgáló gyógyszerek (kábító fájdalomcsillapítók)
♦  Epilepsziára ható gyógyszerek
♦  Anesztetikumok
♦  Szénanáthára, kiütésekre és egyéb allergiára ható gyógyszerek, melyek álmossá tehetik (szedatív antihisztaminok)
♦  Zolpidem és antidepresszánsok – beleértve a bupropiont, dezipramint, fluoxetint, szertralint és venlaflaxint - együttes szedésekor olyan dolgokat láthat, amik nem valóságosak (hallucinációk).
♦  Zolpidem és fluvoxamin vagy ciprofloxacin együttes szedése nem javasolt.
♦  Kábító fájdalomcsillapító készítmények együttadásakor fokozott eufória jelentkezhet, és ez kifejezettebb pszichés függőséghez vezet.
♦  Rifampicinnel való együttes alkalmazásakor csökken a zolpidem hatása.
♦  Ketokonazollal történő együttes alkalmazásakor fokozódik a zolpidem nyugtató hatása.


A Stilnox filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal


Nem szabad alkoholt fogyasztani a gyógyszer alkalmazása során.


Terhesség, szoptatás és termékenység

 
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 
A Stilnox alkalmazása terhesség alatt nem javasolt, mivel a zolpidemmel kapcsolatban nincsenek vagy korlátozottak a terhességre vonatkozó klinikai adatok.

A kezelés megszakítása érdekében, azonnal értesítse kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy terhes vagy terhességet tervez.

A Stilnox alkalmazása a szoptatás alatt nem javasolt, mert az kismértékben átjut az anyatejbe.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A Stilnox nagymértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A Stilnox (mint más altatók) bevételét követő napon tudnia kell, hogy:

♦  Álmosnak, aluszékonynak, szédülősnek és zavartnak érezheti magát
♦  Gyors döntéshozatali képessége lelassulhat
♦  Homályos látása vagy kettős-látása lehet
♦  Csökkenhet az ébersége
♦  Legalább 8 órás időszak javasolt a zolpidem bevétele és a gépjárművezetés, a gépek kezelése valamint magasban végzett munka között a fent leírt hatások minimalizálása érdekében.
♦  Ne igyon alkoholt és ne szedjen más pszichoaktív szert miközben Stilnox-ot szed, mivel ez fokozhatja a fenti hatásokat.

A Stilnox filmtabletta tejcukrot tartalmaz
 
Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy a készítmény tablettánként 90,4 mg tejcukrot (laktóz-monohidrátot) is tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

3. Hogyan kell szedni a Stilnox filmtablettát?


A gyógyszert mindig kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

♦  65 éven aluli felnőtteknek

Az ajánlott adag 24 óra alatt 10 mg Stilnox (1 tabletta). Egyes betegeknek alacsonyabb adag is felírható.
A Stilnox- ot egyszeri bevétellel, rögtön lefekvés előtt kell bevenni.
Bizonyosodjon meg arról, hogy a gyógyszer bevételét követően az éberséget igénylő tevékenységek elvégzése előtt legalább 8 órás időszak áll a rendelkezésre.
24 óra alatt ne lépje túl a 10 mg-ot.

♦  65 év felett, legyengült betegeknél és májkárosodás esetén

Napi 1/2 tabletta (5 mg).
A maximális adag napi 1 tabletta.

Az előírt adagot kevés folyadékkal kell bevenni.
Alkalmazása kizárólag az orvos által előírt adagban és ideig lehetséges.

A zolpidem hosszantartó alkalmazása nem ajánlott. A kezelésnek a lehető legrövidebbnek kell lennie, időtartama néhány naptól maximum 4 hétig terjedhet (beleértve a dózis fokozatos csökkentésének az idejét).

 

Ha az előírtnál több Stilnox filmtablettát vett be


Véletlen vagy szándékos túladagoláskor azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Tünetei: a túladagolás maga tudatzavart okozhat, ami az aluszékonyságtól a teljes eszméletvesztésig terjedő tüneteket okozhat.

Egyéb központi idegrendszerre ható gyógyszerekkel (alkohol is) való együttes bevétele súlyos, esetleg halálos kimenetelű lehet.
 

Ha elfelejtette bevenni a Stilnox filmtablettát


Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
 

Ha idő előtt abbahagyja a Stilnox filmtabletta szedését

 
A Stilnox filmtabletta szedésének hirtelen abbahagyásakor a kezdeti alvászavar visszatérhet, sőt súlyosabb formában is jelentkezhet, mint a kezelés előtt (visszacsapásos álmatlanság).
 
Ezt egyéb reakciók, mint hangulatváltozások, szorongás és nyugtalanság kísérhetik. Ezért szükséges az adag fokozatos csökkentése, mielőtt végleg abbahagyná a gyógyszer szedését.
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A zolpidem mellékhatásai különösen egyes központi idegrendszeri hatások tekintetében az adag nagyságától függnek, és enyhébbek, ha a gyógyszerbevétel közvetlenül elalvás előtt vagy lefekvéskor történik. Idősekben gyakrabban fordulnak elő.

Ha az előírt adagban és ideig alkalmazzák, a hozzászokás, a kezelés befejezésekor jelentkező megvonási tünet kialakulásának veszélye csekély.

Amennyiben az alábbi, súlyos mellékhatások jelentkeznek Önnél (gyakoriságuk nem ismert), a készítmény szedését azonnal abba kell hagyni:

♦  nem szokványos un. paradox reakciók, mint izgatottság, ingerlékenység, agresszivitás, az alvászavar rosszabbodása, rémálmok, téves eszmék, hallucinációk, furcsa viselkedés, alvajárás.
♦  az ajkak, szemhéjak, nyelv duzzanatával járó (ödéma) ún. Quincke-ödéma, más néven angioneurotikus ödéma, csalánfoltok megjelenése.

Gyakori (100-ből 1-10 beteget érint)

♦  Aluszékonyság, fejfájás, szédülés, az álmatlanság súlyosbodása, hallucinációk, izgatottság, rémálmok, a gyógyszer bevételét követően jelentkező kognitív zavarok, mint pl. memóriazavar
♦  Fáradtság és emésztési panaszok, mint hasmenés, hányinger, hányás és hasi fájdalom, felső- és alsó légúti fertőzések, hátfájás

Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint)

♦  Zavartság, ingerlékenység és kettős látás

Gyakorisága nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg)

♦  Éberségi szint csökkenése, figyelemzavar, beszédzavar, nyugtalanság, agresszió, érzékcsalódás, pszichózis, dührohamok, természetellenes viselkedés, alvajárás (Lásd 2. pont: A Stilnox fokozott elővigyázatossággal alkalmazható), függőség (elvonási tünetek, vagy a kezelés megszakítását követően a kezdeti alvászavar átmenetileg visszatérhet)a szexuális vágy változása, depresszió. Kezelés közben, a korábban fennálló depresszió is felszínre kerülhet.

♦  A légzés lelassulása (légzésdepresszió), izomgyengeség, járászavarok, hozzászokás, elesés (főleg idős betegeknél és azokban az esetekben, amikor a beteg nem az előírás szerint alkalmazta a zolpidemet) fordulhat elő.

♦  Jelentkezhet bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, fokozott verejtékezés és a vizsgálatok során a májenzimszintek megemelkedése, illetve sejtpusztulással járó (hepatocelluláris), epepangásos (kolesztatikus), vagy kevert típusú májkárosodás is előfordulhat.
 

Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

5. Hogyan kell a Stilnox filmtablettát tárolni?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
 
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható) ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Stilnox filmtabletta

♦  A készítmény hatóanyaga: a zolpidem-tartarát
♦  Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, hipromellóz, karboximetil-keményítő-nátrium (A típus), mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát
♦  Bevonat: makrogol 400, titán-dioxid, hipromellóz.

Milyen a Stilnox filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér, hosszúkás, metszett élű, mindkét oldalukon domború felületű filmbevonatú tabletták, egyik oldalukon bemetszéssel, másik oldalukon „STILNOX” felirattal ellátva. Törési felületük: fehér színű.
A tabletták egyenlő adagokra oszthatók.

Csomagolás:
10, ill. 20 db filmtabletta átlátszó PVC/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
SANOFI-AVENTIS Zrt.,
1045 Budapest
Tó u. 1-5.

Gyártók:
1. Sanofi Winthrop Industrie, Franciaország
30-36, avenue Gustave Eiffel-37100 Tours

2. Sanofi Winthrop Industrie, Franciaország
6 boulevard de l’Europe – 21800 Quetigny

3. Chinoin Zrt., Magyarország
2112 Veresegyház, Lévai u. 5.

OGYI-T-2244/01-02 (10x, 20x)

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest
Tó u. 1-5.
Tel. : 3615050050


A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2015.08.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022.06.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2022.01.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.06.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2020.09.

A betegtájékoztató lkorábbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.09.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.01.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2018.02.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2016.12.

Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

Kéretlen emailek

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen emaileket. NO SPAM.
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

GÁZ-ÁR-SAPKA

 
Gázársapka - USA-nka

USA-nka

- -

VlagyiMIR <-> VolodiMIR

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb