Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Reggel összecseréltem a gyógyszereimet... Mit tegyek?


Reggel összecseréltem a gyógyszereimet... Mit tegyek? Reggel az egynegyed antidepresszáns (antipánikszer) helyett véletlenül az este megmaradt altatóból - nem benzodiazepin! - vett be 1/2 tablettát egy fiatal férfi Beteg. Most mi lesz? Mit csináljak? - kérdezte telefonon.

Ritkán ugyan, de előfordulnak ilyen véletlenszerű gyógyszertévesztések a pszichiátriai gyakorlatban is. Fontos, hogy az ember ilyenkor tudja, mire számíthat, mit tegyen. Ezért itt a Benzo Blogban most összefoglalom, amit a napokban ezzel az Úrral megbeszéltünk a véletlen gyógyszercsere kapcsán.


Számos gyógyszer alakja, színe és mérete közel hasonló. Legtöbbje fehér, kerek vagy hosszúkás. Ha ettől eltérő, annak már marketing értéke van. Lásd: "kék tabletta", "narancssárga tabletta", "piros tabletta". (A gyógyszertévesztések másik oka a neveik hasonlósága, de ez a kérdés nem tartozik szorosan a jelnlegi témánkhoz.)

A gyógyszerek összetévesztésére főleg a téli reggelek félhomályában, álmosan / túlgyógyszerezve, sok gyógyszer esetén, szemüveg nélkül, kapkodva, illetve gyakorlatlanul van eshetőség. A mostani, akaratlan gyógyszercsere is 3 ilyen rizikófaktor együttes fennállásának lett az eredménye.

December 12.-e volt (téli reggel) és a fiatal férfi csak pár napja kezdte el a Legkevesebb Gyógyszer Garancia elveimnek megfelelően az antidepresszáns és altató (Z-szer) alacsony dózisú szedését. Feltehetően - erre nem tértünk ki a megbeszélés során, hiszen amikor reggel hívott már rendeltem -, egy helyre, szortírozatlanul tette le gyógyszereit. A reggeli kapkodás miatti véletlenről viszont beszámolt. Így fordulhatott elő a gyógyszercsere.

Gyorsan észrevette a gyógyszertévesztést, és felfedezése után azonnal jelzett. Az ijedtségen és a bizonytalanságon kívül (akut stressz reakció), az altató (hipnotikum) reggeli bevétele következtében még semmiféle "mellékhatást" nem észlelt. Én sem hallottam beszédét elkentnek.

Mivel a benzodiazepinek és benzodiazepin-szerű altatók (hatóanyagtól, felezési időtől, dózistól, gyógyszerkölcsönhatásoktól, fáradtságtól, életkortól, egyéni érzékenységtől - gyógyszer-toleranciától -, májkárosodástól, stb.) függően éjszakai bevételkor is megnövelik a hajnali autóbalesetek valószínűségét, megbeszéltük, hogy megnyugodhat, és amennyiben betartja javaslataimat, nem lesz semmi gond.

  A fél tabletta altató bevételét követően legalább 5 órán keresztül ne üljön autóba.
  Ne menjen dolgozni. Ha, másképpen nem megoldható, vegyen ki szabadságot.
  Ne végezzen otthon sem semmiféle veszélyes munkát ez idő alatt.
  A későbbi, hasonló esetek elkerülése, megelőzése (prevenció!) érdekében, érdemes az esetből levonni a szükséges következtetéseket. "Csak azokat a hibákat érdemes elkövetni, amikből tanulunk." - olvastam valahol. Ilyen lehetséges konzekvenciák:

  a gyógyszerek szortírozására, biztonságos elkülönítésére jobban figyeljen, pl. használhat gyógyszertartó dobozt
  előző napon már érdemes bekészíteni, a napszakok szerint elkülönített másnapi gyógyszeradagokat.

Ne felejtse el, hogy a benzodiazepinek vagy benzodiazepin-szerű altatók (Z-szerek) adása az álmatlanság rövid távú kezelésére, kizárólag akkor javasolt, ha az álmatlanság súlyos fokú, és az Ön életminőségét nagymértékben rontja, zavarja. Néhány egyéb altató felírási | szedési irányelv:

  Mielőtt altató felírására kerülne sor, az alvászavar oka tisztázandó.
  Ha ez lehetséges, akkor:
  lelki problémák (munkahelyi stressz, családon belüli konfliktus, stb.) esetén ezek kezelésében kell a betegnek elsősorban segítséget nyújtani, vagy nyújtatni, mert ez az inszomnia (alváshiány) oki kezelése. A gyógyszer felírás, gyógyszerszedés csak tüneti terápia, mely az oki terápia hiányában, eleve csak átmeneti segítséget jelenthet.
  pszichiátriai betegség: depresszió, pánikzavar, éjszakai pánikroham, stb.
  testi betegség esetén az alapbetegség(ek) kezelendő(k) a hipnotikum felírása előtt.
  Ha az alvászavar 7-14 napos kezelés során sem javul, az általában valamilyen pszichiátriai vagy testi betegség meglétét jelzi, ezért az "alvászavar" diagnózisa rendszeres időközönként felülvizsgálandó.
  Mindig a már feltehetően hatásos, lehető legkisebb adaggal érdemes kezdeni a kezelést.
  A maximális napi adagnál nem szabad többet bevenni.
  Az altatók hosszan tartó szedése nem ajánlott.
  Az altatószedés időtartama nem haladhatja meg a 2-4 hetet. Beleértve ebbe a dózis fokozatos csökkentésének idejét is.
  Nagyon rövid időtartamú (1-2 hetes) kezelés után, az altatók dózisának lépcsőzetes csökkentésére nincs szükség, mert ilyenkor a megvonási tünetek megjelenésének veszélye nélkül elhagyhatók.
  Elhúzódóbb kezelés, vagy a maximális, napi ajánlott dózisnál magasabb adagok (ez egyébként TILOS) esetén az altatók adagjának fokozatos csökkentése szükséges a rebound inszomnia (megvonási tünet) kockázatának minimálisra csökkentése, ill. elkerülése, megelőzése érdekében.
  A nyugtató-altató szerek (szedatohipnotikumok) okozhatnak anterográd amnéziát. Ez leggyakrabban a gyógyszerbevételt kö­vető néhány órán belül jelentkezik, ha jelentkezik, ezért a kockázat csökkentése érdekében gondoskodjon arról, hogy 7-8 óra folyamatos alvásidő álljon a rendelkezésére.
  Ugyanemiatt az esetleges anterográd amnézia miatt, nem érdemes az altató bevétel előtti órákban tanulni, mert az altatószer törölheti a memóriából az addig megtanultakat.
  Ritkán az altatók bevételét követően ún. „paradox” reakciók (nyugtalanság, álmatlanság súlyosbodása, izgatottság, ingerlékenység, agresszivitás, érzékcsalódások, düh­rohamok, rémálmok, hallucinációk, természetellenes viselkedés, stb) jelenhetnek meg. Ilyenkor az altató szedést fel kell függeszteni. Idős korban (65 év fölött) a "paradox" reakciók kialakulásának valószínűsége nagyobb.Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, ossza meg a Benzo blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


Dr. Kopácsi László
győri pszichiáter | life coach | blogger
gyógyszer-leszokás specialista
Benzo Blog elindítója és szerzője
FacebookKérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!Facebook - Google - Kérem, jelezze hogy tetszett! Kérem, Facebook like - kicsi jelezze, hogy tetszett!

 Hozzászólások
Hozzászólás szövege
Ellenőrző kód

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
segít Önmagán segíteni
.

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:

30 286 2097
H-P: 08-19

Laptop, v. PC használata ajánlott ennyi információhoz!

Kedves Bagdy Emőke, köszönöm!

 Mint gyermek, aki már pihenni vágyik
és el is jutott a nyugalmas ágyig
még megkérlel, hogy: „Ne menj el, mesélj” -
(igy nem szökik rá hirtelen az éj)
s mig kis szive nagyon szorongva dobban,
tán ő se tudja, mit is kiván jobban,
a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:
igy kérünk: Ülj le közénk és mesélj.
Mondd el, mit szoktál, bár mi nem feledjük,
mesélj arról, hogy itt vagy velünk együtt
s együtt vagyunk veled mindannyian,
kinek emberhez méltó gondja van.
Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.
Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén,
hadd lássunk át magunkon itt ez estén.
Párnás szavadon át nem üt a zaj -
mesélj arról, mi a szép, mi a baj,
emelvén szivünk a gyásztól a vágyig.
Most temettük el szegény Kosztolányit
s az emberségen, mint rajta a rák,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fő-e új méreg, mely közénk hatol -
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?...
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb...
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

József Attila: Thomas Mann üdvözlése
1937. 01. eleje

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
644 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2741 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1429 szavazat (30%)
4814 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Tisztelem ...


GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb