Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

10 tipp, hogyan lehet csinosabb


10 tipp, hogyan lehet csinosabb Pofonegyszerű lépések azoknak, akik szeretnék visszafogni a kalóriákat, hogy karcsúbbak legyenek

Rágózzon vásárlás közben. Biztosan hallotta már, hogy nem ajánlott éhesen lemenni pékségbe, élelmiszerboltba. Korgó gyomorral, éhség által vezérelve ugyanis – gondolkodás nélkül – sokkal többet pakolunk a bevásárló kosárba, mint kellene. Ráadásul zömében gyorsan elfogyasztható, magas cukortartalmú, zacskós ételeket. Márpedig, amit egyszer elnyelt a konyha, hűtő, frizsider vagy éléskamra, azt onnan ki is kell enni. Ha másért nem, hát azért, hogy meg ne romoljon. Az egészséges táplálkozás, a stresszevés (lásd a videointerjút) és az elhízás elkerülése a bevásárlással kezdődik.


Tehát, mielőtt cekkerével a bolt felé venné az útját, gyors éhségcsillapítónak kapjon be egy müzli szeletet, vagy pár harapás almát, és igyon utána némi csapvizet. (Győr környékén az is egészséges, ne pazaroljon pénzt ásványvizekre.)

Aztán, ha még biztosabbra akar menni, tegyen a szájába egy cukormentes rágógumit is. Amíg rágógumizunk, kevésbé érezzük magunkat éhesnek, és ezért csökken az élelmiszernek sem mondható, zacskós „szir-szarok” (junk-food) utáni sóvárgás, állítja két tanulmány.

Az éhséget elverő rágózás eredményeképpen – a tudósok megfigyelése szerint –, az emberek kevesebb magas kalóriatartalmú snacket, chipset vásároltak. Helyettük inkább az összehasonlíthatatlanul egészségesebb zöldségeket, gyümölcsöket választották.


Először az egészséges ételeket tegye a tányérjábakarcsú szeretnél maradni? Először az egészséges ételeket tedd a tányérodba.

Akár otthon, akár menzán, akár vállalati étkezdében vagy étteremben étkezik, először a legegészségesebb falatokat tegye a tányérjába. Ezek legyenek az elsők.

Tudományos megfigyelések szerint, aki elsőként zöldséggel, gyümölccsel, salátával, teljes kiőrlésű gabonából készült ételekkel, főzelékkel és ásványvízzel pakolja meg a tálcáját, az kevesebb zsíros húst, olajban sült krumplit fogyaszt. Szeme már az egészséges ételek mennyiségétől "jól lakik" és persze a kalóriabombáknak (desszert, fagyi, stb.) is kevesebb hely marad...

Tudom, hogy ez „önbecsapás”, de miért ne tehetné meg egészségesebb önmagáért? Mikor mindannyiunk annyi mindent tesz önmaga ellen...
 

Egyszerű csinosító trükk: egyél lassan, és kortyolj a főétkezések közben vizetEgyen lassan, és kortyoljon a főétkezések közben vizet

Vágjon kisebb falatokat. Merítsen többször, egyen kisebb kanállal. Amit késsel-villával is lehet enni, azt ne egye kanállal. Legjobb lenne, ha evőpálcikával enne… Rágja meg a falatokat hosszan, alaposan. Így lassabban fogy az étel, viszont maga gyorsabban fogy.

Ötvenhatos, svájci rokonainknál figyeltem meg először gyerekkoromban, (kb. 40 éve), hogy milyen keveset tesznek a gazdag rokonék Bernben a tányérra, és az étkezés közben rendszeresen vizet kortyintgatnak. Akkor furcsának, idegennek és érthetetlennek tűnt ez.

Ma már tudom, hogy Annus néni és Pista bácsi 1957-1973 között azonosulni tudott a nyugati, egészségesebb táplálkozási kultúrával is. Mindketten élnek, egészségesek. Soha sem dohányoztak. Tizenöt évvel fiatalabbnak néznek ki, mint a velük szinte egykorú Édesanyánk. Édesapánkról nem is beszélve. Isten nyugosztalja!
 

Ne használjon bankkártyát, ha bevásárolni vagy ebédelni, vacsorázni megyNe használj bankkártyát, ha bevásárolni vagy ebédelni, vacsorázni mész. Nem tesz jót az alakodnak.

Könnyebb elkölteni a bankkártyánkon lévő láthatatlan pénzt, mint a kézzel fogható bankókat, amiknek jobban tisztában van az értékével, tudja, hogy verítékéhez tapad, és főleg a szemével kontrollálni tudja a fogyását a tárcában! Az ember bankkártyával felelőtlenebbül vásárol. Ez fontos ismeret. Mit gondol, miért forszírozzák a kártyás, ill. a még gyorsabb „érintésnélküli” vásárlást a bankok és megacenterek? Mire újra végiggondolná, már bottal ütheti a bit-bankói nyomát.

Szóval a könnyelműbb kártyás költés veszélye miatt jobban teszi, ha kajáért inkább készpénzzel fizet.

Egy kísérletben, amikor középiskolásoknak azt mondták, hogy bankkártyák helyett használjanak inkább készpénzt az iskolai büfékben, sokkal többször vettek egészséges ételeket, mint korábban, amikor mágnescsíkkal fizettek.

„Mágnás csík” - gazdagabbnak érzi magad vele a valóságosnál. A korlátlan, látható(!) következmények nélküli költés „szabadságát”, látszatát keltik a kártyák. Le vele. És NEM elsősorban a magyar CBA, Reál, stb. élelmiszerláncoknál!


Hízlal. Ne nézz tévés főzőműsorokat.Ne nézzen tévés főzőműsorokat

Ha fogyni szeretne, vagy ne nézzen tévés főzőműsorokat, vagy legyen vele tisztában, hogy az étkek készítése, látványos tálalása meg fogja hozni az étvágyát a műsor közben megint. Ez azonban nem valódi éhség. Ne reagáljon tehát erre az „éhségre”, hamis késztetésre felesleges evéssel. Legjobb, ha nincs a közelében semmi rágcsálnivaló „rágcsa”, vagy édesség, hogy nehogy kísértésbe essen…

Kutatások igazolták, hogy az emberek könnyebben kezdenek el jóllakottan is(!) újra enni, ha a főzőműsort néznek. Tudományosan igazolták, hogy a műsorok elérik céljukat...

A látványpékségeknek, látványkonyháknak is az étvágygerjesztés a szerepe. A konyhák "rúdtáncosai". Emlékezzen: „mindent a szemnek, semmit a kéznek…”, ne hagyja, hogy átprogramozzák!

Használj kék tálalóedényeket a fogyáshoz.

Használjon kék tálalóedényeket

Akár hiszi, akár nem, a tálalóedények színe is befolyásolja a benne felszolgált ételek „kívánatosságát”. Kutatások szerint a kék színű tányérok, csészék, a kék háttérszín semlegesíti a legjobban az ételek vizuális élményét, ezáltal kívánatosságát.

A legtöbb étel színe szinte beleolvad a kékes színű háttérbe, míg a fehér, kiemeli az ételek színét, kontúrjait.

Ha fogyni szeretne, tálaljon magának kék árnyalatú tányérokon. Na, jó, felszolgálhat ilyenben az anyósának is…
 

Használj kisebb tálakat és tányérokat, ha csökkenteni szeretnéd a testsúlyodat.Terítsen kisebb tálakon és tányérokon

Az edényeket és az evőeszközöket mérete, a tálak, tányérok „telerakottsága” jelzi az agynak azt, hogy várhatóan mennyit fogunk enni. Ha egy kisebb tányéron ugyanannyi étel van, mint egy nagyobbon, akkor a kisebb tálon látható „nagyobb halom”, több étel látszatát kelti, mint ugyanaz a mennyiség egy nagyobb edényben. Vizuális átverés.

Önkiszolgáló éttermekben megfigyelték, hogy az emberek, a tányér átmérőjétől függetlenül, kb. ugyanúgy telerakják a nagyobb és a kisebb tányérokat is. Jóllehet az előbbire sokkal több étel (kalória) fér el.  Ha vigyázni szeretne az alakjára, használja ezt az „optikai tuningot”.

Ezzel trükköznek egyes éttermekben is, amikor egy nagyobb tányérba tesznek egy kisebbet, majd csak azt teszik "tele" étellel. Csellel.
 

Stresszevés: nyomjon STOP-ot, ne engedjen a késztetésnek, hiszen nem is éhesStresszevés: nyomd meg a STOP gombot, ne engedj a késztetésnek, hiszen nem is vagy éhes

Sok ember, sokszor unalmában, fáradtsága miatt, pihenésként, ill. feszültségcsökkentés képpen eszik. Ez a stresszevés. Holott sem az unalom, sem a fáradtság, sem a stressz (distressz) nem természetes (élettani) evési inger. Mit tehet ilyenkor?

A titok neve: késleltetés. Tudom, hogy nem könnyű az önmegtartóztatás, de megéri. Ha úgy érzi, hogy, mindjárt kicsúszik a kajálhatnék az ellenőrzése alól, és rögvest kimegy és bekap valamit. Több dolgot is tehet.

Nyomja meg a képzeletbeli „éhség kapcsolót”, kapcsolja ki (STOP): „Most nem célom, hogy jóllakjak, mert csak akkor fogyok, amikor éhes vagyok. Stb.”)

Vagy kapcsolja ki, szüneteltesse legalább átmenetileg az „éhes vagyok, tehát eszem” parancsot. Csak pár percre. Aztán megint csak pár percre. Párszor pár percre, és meglátja: az éhség érzete magától is elhalványul. Adjon magának esélyt az önbizalom növelésre és a győzelemre!

Jó, ha ez alatt valamilyen figyelemelterelő manőverbe kezd, ami közben képtelenség enni. Pl. lezuhanyozhat.

Csak olyan étel elfogyasztását engedélyezze magának, amit el kell készíteni. Nincs készen benn a hűtőben. Minél nagyobb a kalóriatartalma, annál hosszabb ideig kell hogy tartson az elkészítése. Azonnal csak nullkalóriás étel-ital vehető magához: csapvíz, alma, körte, sárgarépa, stb.


Tüntesd el a túlzott kihívást jelentő falatokat a szemed elől, a kezed ügyéből.Tüntesse el a túlzott kihívást jelentő falatokat a szeme elől, a keze ügyéből

Nem tud ellenállni kedvenc sütijének, csokijának vagy a hagymás chipsnek? Tüntesse el őket otthonról. Adja oda másnak. Aztán ne vegyen belőlük többet. De legalább rejtse el őket valahová, ahol nincsenek szem előtt, és könnyebb megfeledkezni róluk. Ez is egy módja annak, hogy vigyázni tudjon az alakjára.  

Letesztelték. Ha szeme előtt hagyja kedvenc csokiját, sokkal kevésbé tud neki ellenállni, mintha az 4-6 méterre lenne. Ha az asztalán hagyja, sokkal többször tör belőle, mintha betenné a fiókjába. Megvizsgálták. Működik. Mit gondol, miért vannak a csokik a pénztár előtt beszűkített vásárlói-folyosókon csak karnyújtásnyira? Evő vevő…, hogy a horgot bekapja.

Tehát: ne „reklámozza” magának otthon azt, aminek ellenállni szeretne. Az eladáshelyi reklám a  lakásban is működik, nemcsak a Tescoban, meg az Aldiban.
 

Válassza mindig a kisebbik kiszerelést

A nagyobb csomagok, több evésre csábítanak. Ezért találták ki. Minél nagyobb egy élelmiszerboltban a bevásárló kosár, annál több árut pakolnak bele. A nagyobb kiszerelés nem csak azért olcsóbb, mert kevesebb a csomagolási költség. Hanem azért is, mert így összességében akár 10-20 százalékkal is több fogy az adott áruból. Tudja mekkora „talált pénz” ez?

Volt egyszer egy érdekes kísérlet, persze a vizsgálati személyek (v.sz.) tudtán kívül. Mozilátogatóknak (v.sz.) ingyen osztottak pattogatott kukoricát, melyet szabadon kérhettek közepes és nagy zacskókban. Mit gondol melyikből fogyott több? Persze, hogy a nagyobból. Ezt már évtizedek óta tudták, tehát nem volt érdemes tesztelni. Na, most jön az, amire valószínűleg nem gondolt.

A popcorn egyik része csábítóan friss, ropogós, még meleg, a másik része viszont öreg és állott volt. A nagyobb kiszerelésű változatban, a nagyobbik zacskókból még ebből a „pudvás” popcornból is több fogyott…

Ilyenek vagyunk. Hajdani állatok. Nem szívesen hagyjuk ott a maradékot másnak, még ha már állott is.

Ez a 10. javaslatom: válassza a kisebbik csomagot. "Small is beautiful." (E. F. Schumacher)



Amennyiben fontosnak tartja ezeket az ismereteket, kérem, ossza meg a Benzo Blogot rokonaival, barátaival és ismerőseivel. Vigyázzon rájuk is!


Kérem, ne feledje el kitölteni a Benzodiazepin szedési kérdőívet!


Nevess többet, szeress jobban, tanulj még...


 Hozzászólások
Hozzászólás szövege
Ellenőrző kód

Dr. Kopácsi László
pszichiáter, life coach, benzodiazepin blogger
gyógyszer-leszokás tanácsadó
Nem rendelek már
(túlélőgondozás, öngondoskodás)
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb