Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Venlafaxin-Teva 37,5 mg, Venlafaxin-Teva 75 mg retard kemény kapszula betegtájékoztatók - 2015.09.


Venlafaxin-Teva 37,5 mg retard kemény kapszula
Venlafaxin-Teva 75 mg retard kemény kapszula


venlafaxin
 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.


♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma

1. Milyen típusú gyógyszer a Venlafaxin-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Venlafaxin-Teva szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Venlafaxin-Teva-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Venlafaxin-Teva-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 


1. Milyen típusú gyógyszer a Venlafaxin-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
A Venlafaxin-Teva egy antidepresszáns, amely az úgynevezett szerotonin- és noradrenalin-visszavételt gátló (SNRI) típusú gyógyszerek csoportjába tartozik.

Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket a depresszió és más tünetek, mint pl. a szorongásos zavarok kezelésére alkalmazzák. Azt feltételezik, hogy a depresszióban és/vagy szorongásos zavarokban szenvedő emberek agyában alacsonyabb a szerotonin és noradrenalin szintje. Nem teljesen ismert, hogy az antidepresszánsok miként hatnak, de ebben szerepe lehet annak, hogy növelik az agy szerotonin- és noradrenalin szintjét.

A Venlafaxin-Teva felnőtt depressziós betegek kezelésére szolgál.
A Venlafaxin-Teva szintén javallott felnőttek alábbi szorongásos zavarainak kezelésére: generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar (társasági érintkezéstől való félelem és ezek kerülése) és pánikzavar (pánikrohamok).
Fontos, hogy a depressziót, illetve a szorongásos zavarokat megfelelően kezeljék, azért, hogy Ön jobban érezze magát. Ha nem részesül kezelésben, az Ön betegsége nem múlhat el, hanem esetleg még súlyosabbá válhat, kezelése pedig még nehezebb lehet.
 


2. Tudnivalók a Venlafaxin-Teva szedése előtt


Ne szedje a Venlafaxin-Teva-t
 
♦  ha allergiás a venlafaxinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  ha egyidejűleg depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére szolgáló, irreverzibilis monoamino-oxidáz (MAO)-gátlóként ismert gyógyszereket szed vagy szedett az elmúlt 14 napban bármikor.

Az irreverzibilis MAO-gátlók együttes szedése más gyógyszerekkel, beleértve a Venlafaxin-Teva-t is, súlyos vagy akár életveszélyes mellékhatásokat okozhat. Ezen felül, legalább 7 napot kell várnia a Venlafaxin-Teva szedésének befejezését követően, mielőtt bármilyen MAO-gátlót kezdene szedni (lásd még az „Egyéb gyógyszerek és a Venlafaxin-Teva” fejezetet és annak „Szerotonin szindróma” pontját).
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések


A Venlafaxin-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

♦  Ha Ön más gyógyszereket is szed a Venlafaxin-Teva-val együtt, megnőhet a szerotonin szindróma vagy a neuroleptikus malignus szindrómához (NMS) hasonló tünetek kialakulásának kockázata
(lásd „Egyéb gyógyszerek és a Venlafaxin-Teva” pontot).
♦  Ha szembetegségben szenved, mint a zöldhályog (glaukóma) bizonyos fajtái (emelkedett szembelnyomás).
♦  Ha kórtörténetében magas vérnyomás szerepel.
♦  Ha kórtörténetében szívbetegségek szerepelnek.
♦  Ha azt állapították meg Önnél, hogy rendellenes a szívritmusa.
♦  Ha kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek.
♦  Ha kórtörténetében alacsony nátrium-vérszint (hiponatrémia) szerepel.
♦  Ha hajlamos véraláfutásokra vagy vérzékeny (vérzéses rendellenességek a kórtörténetben), vagy ha olyan más gyógyszereket szed, amelyek növelhetik a vérzés kockázatát, mint például a warfarin (vérrögképződés megakadályozására használt gyógyszer).
♦  Ha megemelkedik a koleszterinszintje.
♦  Ha az Ön vagy családja kórtörténetében mánia vagy bipoláris betegség (túlzott izgatottság vagy eufórikus érzés) szerepel.
♦  Ha kórtörténetében agresszív magatartás szerepel.
♦  Ha Ön cukorbeteg.
 
A Venlafaxin-Teva nyugtalanság-érzést, illetve egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenséget okozhat a kezelés első néhány hetében. Ha ez előfordul Önnél, szóljon kezelőorvosának.
 

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
 
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai.
Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt.
 
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba.
 
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Szájszárazság
A venlafaxinnal kezelt betegek 10%-ánál szájszárazság kialakulását jelentették. Ez növelheti a fogszuvasodás kockázatát. Ezért fordítson fokozott gondot a szájhigiéniára.

Cukorbetegség
Az Ön vércukorszintje megváltozhat a Venlafaxin-Teva-kezelés hatására. Emiatt szükség lehet az adagolás módosítására az Ön cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerénél.

Gyermekek és serdülők
 
A Venlafaxin-Teva általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.

Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye.

Ennek ellenére a kezelőorvos 18 éves kor alatt is felírhatja ezt a gyógyszert, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos ezt a gyógyszert írta fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Venlafaxin-Teva készítményt szedi.

Emellett a gyógyszer hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés, illetve a kognitiv funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.
 

Egyéb gyógyszerek és a Venlafaxin-Teva
 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Kezelőorvosának kell eldönteni, hogy Ön szedheti-e együtt a Venlafaxin-Teva-t más gyógyszerekkel.
 
Ne kezdjen szedni semmilyen gyógyszert, és ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését (beleértve a vény nélkül kapható, a természetes és a gyógynövényből készült készítményeket is) anélkül, hogy beszélne kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 
♦  A monoamino-oxidáz (MAO)-gátlókat, amelyeket a depresszió vagy a Parkinson kór kezelésére használnak, tilos együtt szedni a Venlafaxin-Teva-val. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az elmúlt 14 napon belül ilyen gyógyszereket szedett.
(MAO-gátlók: lásd a „Tudnivalók a Venlafaxin-Teva szedése előtt” pontot).
♦  Szerotonin szindróma: a venlafaxin szedése során, különösen egyéb gyógyszerekkel történő együttes szedéskor, szerotonin szindróma léphet fel (vagy neuroleptikus malignus szindrómához hasonló tünetek), ami akár életveszélyes állapot is lehet
(lásd a „Lehetséges mellékhatások” pontot).

Példák ilyen gyógyszerekre:
♦  triptánok (migrén kezelésére)
♦  depresszió kezelésére használatos gyógyszerek, mint az SSRI-k, SNRI-k, triciklusos antidepresszánsok, vagy olyan gyógyszerek, amelyek lítiumot tartalmaznak
♦  linezolidot tartalmazó antibiotikumok (fertőzések kezelésére)
♦  moklobemidet (egy reverzíbilis MAO-gátlót) tartalmazó gyógyszerek (depresszió kezelésére),
♦  szibutramint tartalmazó gyógyszerek (fogyasztószerek)
♦  tramadolt, fentanilt, tapentadolt, petidint vagy pentazocint tartalmazó gyógyszerek (fájdalomcsillapítók)
♦  dextrometorfánt tartalmazó gyógyszerek (köhögéscsillapítók)
♦  metadont tartalmazó gyógyszerek (ópiát típusú drogokról való leszoktatáshoz vagy nagyon erős fájdalmak enyhítésére használt gyógyszer)
♦  metilénkéket tartalmazó gyógyszerek (a vérben lévő magas methemoglobinszint kezelésére szolgáló gyógyszerek)
♦  közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum néven is ismert) tartalmazó készítmények (enyhe depresszió kezelésére szolgáló természetes vagy növényi gyógyszerek)
♦  triptofánt tartalmazó termékek (olyan problémák kezelésére, mint az alvászavarok vagy a depresszió)
♦  antipszichotikumok (olyan betegség kezelésére használt gyógyszerek, amely betegség tünetei közé tartozik: olyan dolgok hallása, látása vagy érzékelése, melyek nem valódiak, tévhitek, szokatlan gyanakvás, zavaros okfejtés és zárkózottá válás)
 
A szerotonin szindróma jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.

A szerotonin szindróma a legsúlyosabb formájában a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) emlékeztethet.
Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: magas testhőmérséklet, gyors szívverés, izzadás, súlyos izommerevség, zavartság, megnövekedett izomenzimek (vérkép vizsgálat alapján határozzák meg).
 
Azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, amennyiben úgy gondolja, hogy a szerotonin szindróma tünetei jelentkeznek Önnél!

Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják az Ön szívritmusát.

Példák ezekre a gyógyszerekre:

♦  rendellenes szívritmus kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint a kinidin, amiodaron, szotalol vagy dofetilid (antiaritmikumok)
♦  antipszichotikumok, mint a tioridazin (lásd még Szerotonin szindróma fent)
♦  baktériumok által okozott fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint az eritromicin vagy a moxifloxacin (antibiotikumok)
♦  allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek (antihisztaminok)

Az alábbi gyógyszerek szintén kölcsönhatásba léphetnek a Venlafaxin-Teva-val, ezért fokozott elővigyázatossággal alkalmazandók.

Különösen fontos, hogy megemlítse kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha olyan gyógyszert szed, amely az alábbi hatóanyagok valamelyikét tartalmazza:

♦  ketokonazol (gombaellenes gyógyszer),
♦  haloperidol vagy riszperidon (pszichiátriai betegségek kezelésére),
♦  metoprolol (egy béta-blokkoló, ami magas vérnyomás és szívproblémák kezelésére szolgál)

Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben szájon át alkalmazott fogamzásgátlót szed.
 

A Venlafaxin-Teva egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal


A Venlafaxin-Teva-t étkezés közben kell bevenni (lásd 3. pont, „Hogyan kell szedni a Venlafaxin-Teva-t?”).

Kerülje az alkoholfogyasztást, ameddig Venlafaxin-Teva-t szed.
 

Terhesség, szoptatás és termékenység
 

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Csak akkor szedheti a Venlafaxin-Teva-t, ha a lehetséges előnyöket és a magzatra vonatkozó lehetséges kockázatokat megbeszélte kezelőorvosával.

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Venlafaxin-Teva-kezelés alatt áll.

Amennyiben terhesség alatt kezelik, hasonló gyógyszerek (SSRI-k) növelhetik a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy kezelőorvosával.

Ha ezt a gyógyszert szedi a terhesség alatt, csecsemőjének egyéb tünetei is lehetnek a születés után, mint például a nem megfelelő táplálkozás és légzési nehézség. Ha csecsemőjének ilyen tünetei vannak születéskor, és Ön aggódik ezek miatt, beszéljen kezelőorvosával és/vagy a szülésznővel, akik tanáccsal látják el Önt.

A Venlafaxin-Teva kiválasztódik az anyatejbe.
A csecsemőnél fennáll az a kockázat, hogy a gyógyszer hatással lehet rá. Ilyen tünetek lehetnek a sírás, ingerlékenység és a normálistól eltérő alvási szokások. Venlafaxin gyógyszermegvonással megegyező tünetek is jelentkezhetnek a szoptatás abbahagyását követően. Ezért beszéljen erről kezelőorvosával, aki majd eldönti, hogy Önnek a szoptatást kell abbahagynia vagy a gyógyszerrel való kezelést.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


Ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet, amíg nem tudja, hogy hogyan hat Önre ez a gyógyszer.

A Venlafaxin-Teva szacharózt tartalmaz.
 
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 

3. Hogyan kell szedni a Venlafaxin-Teva-t?

 
A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A szokásos ajánlott kezdő adag depresszió, generalizált szorongásos zavar és szociális szorongásos zavar kezelésére napi 75 mg.
Kezelőorvosa az adagot fokozatosan növelheti, ha szükséges, depresszió esetén akár a legnagyobb napi adagig, 375 mg-ig is.

A pánikzavar kezelésében kezelőorvosa alacsonyabb (37,5 mg) adaggal kezdi a kezelést, majd fokozatosan növeli az adagot. A legnagyobb napi adag generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar és pánikzavar kezelése esetén 225 mg.

A Venlafaxin-Teva-t minden nap körülbelül ugyanabban az időben, reggel vagy este vegye be.
A kapszulákat egészben, folyadékkal kell lenyelni, és nem szabad felnyitni, széttörni, megrágni vagy feloldani.
A Venlafaxin-Teva-t étkezés közben kell bevenni.

Ha máj- vagy veseproblémái vannak, beszéljen kezelőorvosával, mert ebben az esetben a gyógyszer adagolása változhat.

Ne hagyja abba a gyógyszer szedését anélkül, hogy kezelőorvosával ezt megbeszélné (lásd a „Ha idő előtt abbahagyja a Venlafaxin-Teva szedését” pontot).
 

Ha az előírtnál több Venlafaxin-Teva-t vett be


Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a kezelőorvosa által előírtnál többet vett be ebből a gyógyszerből.

A lehetséges túladagolás a következő tüneteket okozhatja: gyors szívverés, a tudati szintek változásai (az aluszékonyságtól a kómáig), homályos látás, görcsök vagy rohamok, és hányás.


Ha elfelejtette bevenni a Venlafaxin-Teva-t

 
Ha elfelejt bevenni egy adagot, pótolja azonnal, amint eszébe jut.
Ha azonban már a következő adag esedékes, hagyja ki az elfelejtett adagot, és csak egyetlen adagot vegyen be a szokásos módon. Ne vegyen be ugyanazon a napon több Venlafaxin-Teva-t, mint az előírt napi mennyiség. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.


Ha idő előtt abbahagyja a Venlafaxin-Teva szedését

 
Ne hagyja abba a kezelést, és ne csökkentse az adagot a kezelőorvos javaslata nélkül még akkor sem, ha jobban érzi magát.

Ha az orvos úgy gondolja, hogy Önnek nincs szüksége tovább a Venlafaxin-Teva-ra, azt kérheti Öntől, hogy mielőtt teljesen abbahagyná a kezelést, lassan csökkentse az adagot. Ismert, hogy mellékhatások jelentkezhetnek a gyógyszer szedésének abbahagyásakor, különösen, ha a gyógyszer szedésének abbahagyása hirtelen, vagy ha az adagok csökkentése túl gyorsan történik.

Néhány beteg olyan tüneteket tapasztalhat, mint a fáradtság, szédülés, kábaság, fejfájás, álmatlanság, rémálmok, szájszárazság, étvágytalanság, hányinger, hasmenés, idegesség, izgatottság, zavartság, fülcsengés, forgó jellegű szédülés, bizsergés vagy ritkán áramütésszerű érzés, gyengeség, verejtékezés, görcsök vagy influenzaszerű tünetek.

Kezelőorvosa azt fogja javasolni Önnek, hogy fokozatosan hagyja abba a Venlafaxin-Teva szedését. Ha ezen tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél, vagy más kellemetlen tüneteket tapasztal, kérjen kezelőorvosától további tanácsot.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 


4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alább felsoroltak közül bármelyik reakció fellép Önnél, ne vegyen be több Venlafaxin-Teva-t.
Azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:

♦  mellkasi szorító érzés, ziháló légzés, nyelési vagy légzési nehézség
♦  az arc, a torok, a kezek vagy a lábak megduzzadása
♦  idegesség vagy szorongásérzet, szédülés, lüktető érzés, a bőr hirtelen kipirulása és/vagy hőhullám
súlyos bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés (piros vagy halvány folt a bőrön, amely kiemelkedik, és gyakran viszket)
♦  a szerotonin szindróma jelei és tünetei, amelyek a következőek lehetnek: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.
A szerotonin szindróma a legsúlyosabb formájában a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) emlékeztethet. Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: magas testhőmérséklet, gyors szívverés, izzadás, súlyos izommerevség, zavartság, megnövekedett izomenzimek (vérkép vizsgálat alapján határozzák meg).

Egyéb mellékhatások, amelyekről tájékoztassa kezelőorvosát:

♦  köhögés, zihálás, légszomj és magas láz
♦  fekete (szurokszerű) széklet vagy vér a székletben
♦  bőr vagy a szemek sárga elszíneződése, viszketés vagy sötét színű vizelet, amelyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei lehetnek
♦  szívproblémák, mint pl. a gyors vagy szabálytalan szívverés, magas vérnyomás
♦  szemproblémák, mint pl. homályos látás, kitágult pupillák
♦  idegrendszeri problémák, mint pl. szédülés, bizsergő, illetve tűszúrásszerű érzés, mozgászavar, görcsrohamok
♦  pszichiátriai problémák, mint pl. hiperaktivitás vagy eufóriaérzet
♦  megvonási tünetek (lásd a „Hogyan kell szedni a Venlafaxin-Teva-t”, „Ha idő előtt abbahagyja a Venlafaxin-Teva szedését” pontot).
♦  megnyúlt vérzési idő – ha megvágja magát vagy megsérül, a szokásosnál kissé tovább tarthat, hogy a vérzés elálljon.


Mellékhatások teljes felsorolása

A mellékhatások gyakorisága (az előfordulásuk valószínűsége) a következők szerint kerül megadásra:

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet)

♦  fejfájás; szédülés; szájszárazság; verejtékezés (beleértve az éjszakai verejtékezést)
♦  hányinger

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  étvágycsökkenés; székrekedés; hányás; hasmenés; magas koleszterinszint
♦  önmagától való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése; idegesség; zavarodottság; kóros álmok; álmatlanság
remegés; fokozott izomtónus; álmosság
♦  bizsergő, tűszúrásszerű érzések
♦  vérnyomás-emelkedés; kipirulás; szívdobogásérzet
♦  fokozott vizeletürítési gyakoriság; vizeletürítési nehézség
♦  csökkent nemi vágy (libidó); rendellenes magömlés/orgazmus (férfiak); orgazmushiány, merevedési zavar (impotencia)
♦  menstruációs rendellenességek, mint amilyen az erősebb vérzés vagy a rendszertelen vérzés
♦  gyengeség (aszténia);, hidegrázás
♦  látászavarok, beleértve a homályos látást, kitágult pupillák; a szem képtelen automatikusan változtatni a fókuszt távoli tárgyakról közeliekre
♦  ásítozás
♦  fülcsengés (tinnitusz)

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  véraláfutás kialakulása; fekete, szurokszerű széklet vagy véres széklet, amely belső vérzés jele lehet
♦  fogcsikorgatás; akaratlan izommozgások
♦  hallucinációk
♦  általános bőrduzzanat különösen az arc, a száj, a nyelv, a torok, vagy a kezek és a lábak területén és/vagy viszkető bőrkiütés (csalánkiütés)
♦  napfénnyel szembeni érzékenység; kóros hajhullás; bőrkiütések
♦  károsodott koordináció és egyensúlyérzet; szédülés (főleg túl hirtelen felálláskor); ájulás; gyors szívverés
♦  légszomj
♦  testtömeg-növekedés, testtömeg-csökkenés
♦  nyugtalanság érzés, vagy az egy helyben ülésre vagy állásra való képtelenség
♦  megváltozott ízérzékelés
♦  érzés-, illetve érzelemhiány; izgatottság; a valóságtól való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése
♦  vizeletürítésre való képtelenség
♦  rendellenes orgazmus (nők)

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  görcsök vagy görcsrohamok; túlzott izgatottság vagy eufóriaérzet
♦  vizeletszabályozási nehézségek

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

♦  csökkent vérlemezkeszám, amely a véraláfutások és a vérzések megnövekedett kockázatához vezet; vérkép rendellenességek, amelyek fokozott fertőzési kockázathoz vezetnek; a májenzim vérszintek csekély változásai; csökkent nátrium vérszintek
♦  viszketés, sárga bőr és besárgult szemek, sötét színű vizelet vagy influenzaszerű tünetek, amelyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei
♦  túlságosan bőséges vízfogyasztás (ezt a kórképet nem megfelelő antidiuretikus hormon kiválasztódása szindrómának (SIADH) is nevezik)
♦  kóros tejtermelődés
♦  az izommerevséggel társuló magas testhőmérséklet, a zavarodottság vagy az izgatottság és verejtékezés, vagy ha befolyásolhatatlan izomrángásokat tapasztal, ezek a neuroleptikus malignus szindróma nevű súlyos kórállapot tünetei lehetnek
♦  eufórikus érzés, álmosság, tartósan fennálló gyors szemmozgások, ügyetlenség, nyugtalanság,  részegségérzet, verejtékezés, illetve merev izmok, amelyek a szerotonerg szindróma jelei
♦  dezorientáltság és zavarodottság, amelyet gyakran hallucináció kísér (delírium)
♦  izommerevség, görcsök és akaratlan izommozgások
♦  öngyilkossági és önkárosítással kapcsolatos gondolatok
♦  súlyos fájdalom a szemben és csökkent vagy homályos látás
♦  a vérnyomás csökkenése; rendellenes, gyors vagy szabálytalan szívverés, ami ájuláshoz vezethet
♦  köhögés, ziháló légzés, légszomj és magas testhőmérséklet, amelyek a fehérvérsejtszám-emelkedéssel társult tüdőgyulladás (pulmonáris eozinofília) tünetei
♦  súlyos hasi vagy hátfájdalmak (amelyek súlyos bél-, máj-vagy hasnyálmirigy-problémát jelezhetnek)
♦  olyan bőrkiütések, amelyek a bőr súlyos hólyagosodásához és hámlásához vezethetnek; viszketés; enyhe bőrkiütés
♦  ismeretlen hátterű izomfájdalom, nyomásérzékenység, illetve gyengeség (rabdomiolízis)
♦  az arc vagy a nyelv duzzanata, légszomj vagy légzési nehézség, gyakran bőrkiütésekkel (ez súlyos allergiás reakció lehet)
♦  forgó jellegű szédülés
♦  agresszió
♦  nyálkahártya vérzések; az elektrokardiogram (EKG) változásai
 
A Venlafaxin-Teva néha olyan nemkívánatos hatásokat okoz, amelyeknek Ön nem feltétlenül van tudatában, mint amilyen a magas vérnyomás vagy rendellenes szívverés; a májenzimszintek, a nátrium, illetve a koleszterin vérszintjének csekély változásai.

Ritkábban a Venlafaxin-Teva csökkentheti az Ön vérében a vérlemezkeszámot, ami megnöveli a véraláfutások, illetve a vérzések kockázatát. Ezért kezelőorvosa esetenként vérvizsgálatot rendelhet el, különösen, ha hosszú ideje szedi a Venlafaxin-Teva-t.
 

Mellékhatások bejelentése
 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 


5. Hogyan kell a Venlafaxin-Teva-t tárolni?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Venlafaxin-Teva?

♦  A készítmény hatóanyaga a venlafaxin.
Venlafaxin-Teva 37,5 mg: Egy retard kemény kapszula 37,5 mg venlafaxint tartalmaz (42,43 mg venlafaxin-hidroklorid formájában).
Venlafaxin-Teva 75 mg: Egy retard kemény kapszula 75 mg venlafaxint tartalmaz (84,85 mg venlafaxin-hidroklorid formájában).
  Egyéb összetevők
A kapszula tartalma:
Cukorgömböcskék (szacharóz, kukoricakeményítő), hidroxipropilcellulóz, povidon K 30, etilcellulóz, dibutil-szebakát, talkum.
A 37,5 mg-os kapszula tartalmaz zselatint, titán-dioxidot és vörös vas-oxidot (E 172).
A 75 mg-os kapszula tartalmaz zselatint, titán-dioxidot (E 171), vörös vas-oxidot (E 172) és sárga vas-oxidot (E 172).

Milyen a Venlafaxin-Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Venlafaxin-Teva 37,5 mg: 3-es méretű, átlátszatlan, barnás-rózsaszín felsőrészű /átlátszatlan, fehér alsórészű retard kemény zselatin kapszulák, melyek 87,38 mg fehér vagy csaknem fehér pelleteket tartalmaznak.
Venlafaxin-Teva 75 mg: 1-es méretű, átlátszatlan, halvány rózsaszín retard kemény zselatin kapszulák, melyek 174,76 mg fehér vagy csaknem fehér pelleteket tartalmaznak.

Kiszerelések:
10, 14, 20, 28, 30, 50, 98, 100, 100x1 retard kemény kapszula buborékcsomagolásban és dobozban.
50, 100 és 250 retard kemény kapszula HDPE kapszulatartályban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Teva Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.,
Magyarország

Gyártó

KRKA, d.d.,
Šmarješka cesta 6, Novo mesto,
Szlovénia


Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban
az alábbi neveken engedélyezték: 
A tagállam neve A gyógyszer neve
Magyarország Venlafaxin-Teva
Franciaország Venlafaxine Teva Santé LP


OGYI-T-20413/01-24

A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2015.09.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.05.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2020.12.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.09.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2018.07.

Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

Kéretlen emailek

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen emaileket. NO SPAM.
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

GÁZ-ÁR-SAPKA

 
Gázársapka - USA-nka

USA-nka

- -

VlagyiMIR <-> VolodiMIR

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb