Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Velaxin retard 37,5 mg, Velaxin retard 75 mg, Velaxin retard 150 mg kemény kapszula betegtájékoztatók - 2019.08.
 

Velaxin 37,5 mg retard kemény kapszula
Velaxin 75 mg retard kemény kapszula
Velaxin 150 mg retard kemény kapszulavenlafaxin

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz!

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
 
A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Velaxin és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Velaxin szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Velaxint?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Velaxint tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 


1. Milyen típusú gyógyszer a Velaxin és milyen betegségek esetén alkalmazható?


A Velaxin hatóanyaga a venlafaxin.

A Velaxin egy antidepresszáns, amely az úgynevezett szerotonin- és noradrenalin-visszavételt gátló (SNRI) típusú gyógyszerek csoportjába tartozik. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket a depresszió és más tünetek, mint pl. a szorongásos zavarok kezelésére alkalmazzák.

Úgy gondolják, hogy a depresszióban és/vagy szorongásos zavarokban szenvedő emberek agyában alacsonyabb a szerotonin és noradrenalin szintje. Nem teljesen ismert, hogy az antidepresszánsok miként hatnak, de ebben szerepe lehet annak, hogy növelik az agy szerotonin- és noradrenalinszintjét.

 A Velaxin felnőtt depressziós betegek kezelésére szolgál.

A Velaxin szintén javallott felnőttek esetében az alábbi szorongásos zavarok kezelésére: generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar (társasági érintkezéstől való félelem és ezek kerülése) és pánikzavar (pánikrohamok).

Fontos, hogy a depressziót, illetve a szorongásos zavarokat megfelelően kezeljék, azért, hogy Ön jobban érezze magát. Ha nem részesül kezelésben, az Ön betegsége valószínűleg nem múlik el, hanem esetleg még súlyosabbá válhat, kezelése pedig még nehezebb lehet.2. Tudnivalók a Velaxin szedése előtt


Ne alkalmazza a Velaxint

♦  ha allergiás a venlafaxinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  ha egyidejűleg depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére szolgáló, irreverzíbilis monoamin-oxidáz (MAO)-gátlóként ismert gyógyszereket szed vagy szedett az elmúlt 14 napban

Az irreverzíbilis MAO-gátlók együttes szedése Velaxinnal súlyos vagy akár életveszélyes mellékhatásokat okozhat. Ezen felül legalább 7 napot kell várnia a Velaxin szedésének befejezését követően, mielőtt bármilyen MAO-gátlót elkezdene szedni (lásd még az és „Egyéb gyógyszerek és a Velaxin” című pontot és azon belül a „Szerotonin szindróma” fejezetet).


Figyelmeztetések és óvintézkedések


A Velaxin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével

♦  Ha Ön más gyógyszereket is szed a Velaxinnal egyidejűleg, megnőhet a szerotonin szindróma kialakulásának kockázata
(Lásd „Egyéb gyógyszerek és a Velaxin” pontot)
♦  Ha szembetegségben szenved, mint amilyenek a zöld hályog (glaukóma) bizonyos fajtái (emelkedett szembelnyomás).
♦  Ha kórtörténetében magas vérnyomás szerepel
♦  Ha kórtörténetében szívbetegségek szerepelnek
♦  Ha azt mondták Önnek, hogy szívritmuszavarban szenved
♦  Ha kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek
♦  Ha kórtörténetében szerepel alacsony nátriumszint a vérben (hiponatrémia)
♦  Ha hajlamos véraláfutásokra vagy könnyen vérzik (vérzéses rendellenességek a kórtörténetben), vagy olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek növelhetik a vérzés kockázatát, például a warfarin (véralvadásgátló)
♦  Ha megemelkedik a koleszterinszintje
♦  Ha az Ön vagy családja kórtörténetében mánia vagy bipoláris betegség (túlzott izgatottság vagy eufórikus érzés) szerepel
♦  Ha kórtörténetében agresszív magatartás szerepel
♦  Ha Ön cukorbeteg

 A Velaxin nyugtalanságérzést, illetve egy helyben ülésre/állásra való képtelenséget okozhat a kezelés első néhány hetében. Ha ez előfordul Önnél, szóljon orvosának!

Az olyan gyógyszerek, mint a Velaxin (az úgynevezett SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.


Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt

Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba!

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót.
Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Szájszárazság

A venlafaxinnal kezelt betegek 10%-ánál szájszárazság kialakulását jelentették. Ez növelheti a fogszuvasodás kockázatát. Ezért fordítson fokozott figyelmet a szájhigiéniára.

Cukorbetegség
 
Az Ön vércukorszintje megváltozhat a Velaxin-kezelés hatására. Emiatt szükség lehet az adagolás módosítására az Ön cukorbetegség kezelésére használt gyógyszereinél.


Gyermekek és serdülők
 
A Velaxin általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.

Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye.

Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Velaxint, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá.

Amennyiben a kezelőorvos Velaxint írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merült fel, keresse fel újra a kezelőorvosát. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Velaxint szedi.

Emellett a Velaxin hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés, illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.


Egyéb gyógyszerek és a Velaxin

 
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről!

Orvosának kell eldönteni, hogy Ön szedheti-e együtt a Velaxint más gyógyszerekkel.

Ne kezdjen szedni semmilyen gyógyszert, és ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését (beleértve a vény nélkül kapható, a természetes és a gyógynövényből készült készítményeket is) anélkül, hogy ezt megbeszélné kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

♦  Monoamin-oxidáz (MAO)-gátlók melyeket depresszió kezelésében és Parkinson-kórban használunk, tilos a Velaxinnal együtt szedni!
Közölje orvosával, ha ezek közül a gyógyszerek közül vett be az elmúlt 14 napban (lásd a „Tudnivalók a Velaxin szedése előtt” pontot).

♦  Szerotonin szindróma: a venlafaxin szedése során, különösen egyéb gyógyszerekkel történő együttes szedéskor, potenciálisan életveszélyes állapot kialakulhat, mint a szerotonin szindróma vagy a neuroleptikus malignus szindrómaszerű reakciók (lásd a „Lehetséges mellékhatások” pontot).

♦  Példák ilyen gyógyszerekre

♦  triptánok (migrén kezelésére)
♦  egyéb depresszió-kezelésére használatos gyógyszerek, mint az SSRI-k, SNRI-k, triciklusos antidepresszánsok, vagy olyan gyógyszerek, amelyek lítiumot tartalmaznak
♦  linezolidot tartalmazó antibiotikumok (fertőzések kezelésére)
♦  amfetamin-tartalmú gyógyszerek (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar [ADHD], kóros aluszékonyság [narkolepszia] és túlsúly kezelésére)
♦  moklobemidet (egy MAO-gátló) tartalmazó gyógyszerek (depresszió kezelésére)
♦  szibutramint tartalmazó gyógyszerek (fogyasztószerek)
♦  tramadolt, fentanilt,tapentadolt, petidint vagy pentazocint tartalmazó gyógyszerek (erős fájdalomcsillapítók)
♦  dextrometorfánt tartalmazó gyógyszerek (köhögéscsillapító)
♦  metadont tartalmazó gyógyszerek (ópium típusú drogokról való leszoktatáshoz vagy nagyon erős fájdalmak enyhítésére használt gyógyszer)
♦  metilénkéket tartalmazó gyógyszerek (a vér magas methemoglobin szintjének kezelésére használt gyógyszer)
♦  közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum néven is ismert) tartalmazó termékek (enyhe depresszió kezelésére szolgáló természetes vagy növényi gyógyszerek)
♦  triptofánt tartalmazó termékek (olyan problémák kezelésére, mint az alvászavarok vagy a depresszió)
♦  antipszichotikumok (azon betegség kezelésére használt gyógyszerek, amely betegség tünetei közé tartozik: olyan dolgok hallása, látása vagy érzékelése, melyek nem valódiak, tévhitek, szokatlan gyanakvás, belemagyarázás és zárkózottá válás)

A szerotonin szindróma jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.

A szerotonin szindróma legsúlyosabb formájában a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) hasonlíthat. Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: láz, gyors szívverés, izzadás, súlyos izommerevség, zavartság és megemelkedett izomenzimek (vérvizsgálat alapján határozzák meg).

Azonnal értesítse orvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, amennyiben úgy gondolja, hogy a szerotonin szindróma tünetei jelentkeznek Önnél!

Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha olyan gyógyszert szed, ami a szívritmusára hatással van!

A következő gyógyszerek érintettek

♦  antiaritmiás szerek, mint a kinidin, amiodaron, szotalol vagy dofetilid (szívritmuszavar kezelésére használt gyógyszerek)
♦  antipszichotikumok, mint a tioridazin (lásd fentebb a”Szerotonin szindróma” című részt is)
♦  antibiotikumok, mint az eritromicin vagy moxifloxacin (bakteriális fertőzések kezelésére használt gyógyszerek)
♦  antihisztaminok (allergia kezelésére használt gyógyszerek)

Az alábbi gyógyszerek szintén kölcsönhatásba léphetnek a Velaxinnal, ezért fokozott elővigyázatossággal alkalmazandók.

Különösen fontos, hogy megemlítse kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha olyan gyógyszert szed, amely az alábbi hatóanyagok valamelyikét tartalmazza

♦  ketokonazol (gombaellenes gyógyszer)
♦  haloperidol vagy riszperidon (pszichiátriai betegségek kezelésére)
♦  metoprolol (egy béta-blokkoló, ami magas vérnyomás és szívproblémák kezelésére szolgál)


 A Velaxin egyidejű bevétele étellel és alkohollal


A Velaxint étkezés közben kell bevenni (lásd 3. pont, „Hogyan kell szedni a Velaxint?”)

Kerülje az alkoholfogyasztást, ameddig Velaxint szed!

 
Terhesség és szoptatás
 
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Csak akkor szedheti a Velaxint, ha a lehetséges előnyöket és a magzatra vonatkozó lehetséges kockázatokat megbeszélte orvosával.
Győződjön meg róla, hogy a szülésznő és/vagy a kezelőorvosa tud arról, hogy Ön Velaxint szed!

Hasonló típusú gyógyszerek (SSRI-k) terhesség alatt történő használata esetén az újszülötteknél megnövekedhet egy bizonyos súlyos állapot, az úgynevezett újszülöttkori tartós tüdőbeli vérnyomás-emelkedés (PPHN) kialakulásának a kockázata. Ilyenkor az újszülött légzése szaporábbá válik és bőre kékes színűnek tűnik. Ezek a tünetek általában az újszülött megszületését követő első 24 órában jelentkeznek.
Amennyiben ez előfordulna az Ön újszülött gyermekével, azonnal lépjen kapcsolatba a szülésznővel és/vagy kezelőorvosával!

Ha a terhesség alatt ezt a gyógyszert szedi, csecsemőjénél a légzési nehézség mellett táplálási probléma is jelentkezhet a születést követően. Ha csecsemőjének ilyen tünetei vannak születéskor és Ön aggódik ezek miatt, beszéljen orvosával és/vagy a szülésznővel, akik tanáccsal látják el Önt.

A Velaxin kiválasztódik az anyatejbe.
 
A csecsemőnél fennáll az a kockázat, hogy a gyógyszer hatással lehet rá. A forgalomba hozatalt követően beszámoltak olyan szoptatott csecsemőkről, akiknél sírás, ingerlékenység és rendellenes alvási ritmus alakult ki. A szoptatás felfüggesztését követően a venlafaxin megvonásnak megfelelő tünetek jelentkezését is jelentették. Ezért beszéljen erről orvosával, aki majd eldönti, hogy Önnek a szoptatást kell abbahagynia vagy a Velaxin-kezelést.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 
Ne vezessen, vagy ne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet, amíg nem tudja, hogy hogyan hat Önre a Velaxin!

Ez a gyógyszer nátriumot tartalmaz.
 
A Velaxin 37,5 mg retard kemény kapszula és a 75 mg retard kemény kapszula kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz kapszulánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.

A Velaxin 150 mg retard kemény kapszula 36 mg nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz kapszulánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 1,8%-ának felnőtteknél.


 3. Hogyan kell szedni a Velaxint?


A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
 
♦  A javasolt kezdő adag depresszió, generalizált szorongásos zavar és szociális szorongásos zavar kezelésére napi 75 mg.
Orvosa az adagot fokozatosan növelheti, ha szükséges, depresszió esetén akár a legnagyobb napi adagig, 375 mg-ig is.
♦  A pánikzavarok kezelésében, orvosa alacsonyabb (37,5 mg) adaggal kezdi a kezelést, majd fokozatosan növeli az adagot.
♦  A legnagyobb napi adag generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar és pánikzavar kezelése esetén 225 mg.

A Velaxint minden nap körülbelül ugyanabban az időben vegye be, akár reggel, akár este!

A retard kemény kapszulákat egészben, folyadékkal kell lenyelni és nem szabad felnyitni, széttörni, megrágni vagy feloldani.

A Velaxint étkezés közben kell bevenni.
 
Ha máj- vagy veseproblémái vannak, beszéljen kezelőorvosával, mert ez esetben a Velaxin adagolása változhat.
 
Ne hagyja abba a Velaxin szedését anélkül, hogy kezelőorvosával ezt megbeszélné! (Lásd a „Ha idő előtt abbahagyja a Velaxin szedését” pontot)


Ha az előírtnál több Velaxint vett be

Azonnal értesítse orvosát vagy gyógyszerészét, ha az orvosa által előírtnál több Velaxint vett be!

A lehetséges túladagolás a következő tüneteket okozhatja: gyors szívverés, a tudati szint változása (az aluszékonyságtól a kómáig), homályos látás, görcsök vagy rohamok és hányás.
 

Ha elfelejtette bevenni a Velaxint

Ha elfelejt bevenni egy adagot, pótolja azonnal, amint eszébe jut!

Ha azonban már a következő adag esedékes, hagyja ki az elfelejtett adagot és csak egyetlen adagot vegyen be a szokásos módon! Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására! Ne vegyen be ugyanazon a napon több Velaxint, mint az előírt napi mennyiség!


Ha idő előtt abbahagyja a Velaxin szedését

Ne hagyja abba a kezelést és ne csökkentse az adagot a kezelőorvos javaslata nélkül még akkor sem, ha jobban érzi magát!

Ha a kezelőorvos úgy gondolja, hogy Önnek nincs szüksége tovább a Velaxinra, azt kérheti Öntől, hogy mielőtt teljesen abbahagyná a kezelést, lassan csökkentse az adagot.

Ismert, hogy mellékhatások jelentkezhetnek a Velaxin alkalmazásának befejezésekor, különösen, ha a Velaxin szedését hirtelen hagyják abba, vagy ha az adagokat túl gyorsan csökkentik.

Néhány beteg olyan tüneteket tapasztalhat, mint a fáradtság, szédülés, kábaság, fejfájás, álmatlanság, rémálmok, szájszárazság, étvágytalanság, hányinger, hasmenés, idegesség, izgatottság, zavartság, fülcsengés, forgó jellegű szédülés, bizsergés vagy ritkán áramütésszerű-érzés, gyengeség, verejtékezés, görcsök vagy influenzaszerű tünetek.

Orvosa azt fogja javasolni Önnek, hogy fokozatosan hagyja abba a Velaxin szedését. Ha ezen tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél, vagy más kellemetlen tüneteket tapasztal, kérjen orvosától további tanácsot!

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

 
4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ne aggódjon, ha a Velaxin bevétele után a székletben apró, fehér szemcséket vagy golyócskákat észlel.

A Velaxin retard kapszulákban szferoidok vannak, amelyek apró, fehér, venlafaxin hatóanyagot tartalmazó golyók. Ezek a szferoidok a kapszulából a tápcsatornában szabadulnak fel. Ahogyan a szferoidok végighaladnak a tápcsatornán, a venlafaxin lassan felszabadul belőlük. A szferoidoknak oldatlanul „kell” maradniuk és kiürülnek a széklettel. Ezért, bár láthat szferoidokat a székletben, az Ön venlafaxin adagja felszívódott.

Ha az alább felsoroltak közül bármelyik reakció fellép Önnél, ne vegyen be több Velaxint, azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát

Nem gyakori
(100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  az arc, a száj, a nyelv, a torok, a kezek vagy a lábak megduzzadása és/vagy bőrből kiemelkedő viszkető kiütés (csalánkiütés), nyelési vagy légzési nehézség

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  Mellkasi szorító érzés, ziháló légzés, nyelési vagy légzési nehézség
♦  Súlyos bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés (piros vagy halvány folt a bőrön, amely kiemelkedik és gyakran viszket)
♦  A szerotonin szindróma jelei és tünetei, amelyek a következőek lehetnek:
nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, megemelkedett testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, fokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.
A szerotonin szindróma legsúlyosabb formájában a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) hasonlíthat.
Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: láz, gyors szívverés, izzadás, súlyos izommerevség, zavartság és megemelkedett izomenzimek (vérvizsgálat alapján határozzák meg)
♦  Fertőzés jelei, úgymint láz, hidegrázás, reszketés, fejfájás, verejtékezés, influenzaszerű tünetek. Ez lehet egy olyan vérképzőszervi rendellenesség következménye, ami a fertőzések fokozott kockázatához vezet
♦  Súlyos bőrkiütések, amelyek a bőr súlyos hólyagosodásához és hámlásához vezethetnek
♦  Megmagyarázhatatlan izomfájdalom, izomérzékenység vagy izomgyengeség. Ez az úgynevezett rabdomiolízis jele is lehet.

 
Egyéb mellékhatások, amelyekről tájékoztassa kezelőorvosát
(a következő mellékhatások gyakorisága a „További lehetséges mellékhatások”
pontban található alább)

♦  Köhögés, zihálás és légszomj, amit magas testhőmérséklet kísérhet
♦  Fekete (szurokszerű) széklet, vagy vér a székletben
♦  Viszketés, a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése, vagy sötét színű vizelet, amelyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei lehetnek
♦  Szívproblémák, mint pl. a gyors vagy szabálytalan szívverés, magas vérnyomás
♦  Szemproblémák, mint pl. homályos látás, kitágult pupillák
♦  Idegrendszeri problémák, mint pl. szédülés, bizsergés, mozgászavar (izomgörcs és izommerevség), görcsök vagy görcsrohamok
♦  Pszichiátriai problémák, mint pl. hiperaktivitás és szokatlanul túlzott izgatottság érzete
♦  Megvonási tünetek (lásd a “Hogyan kell szedni a Velaxint?” fejezet “Ha idő előtt abbahagyja a Velaxin szedését” pontját)
♦  Elhúzódó vérzés: ha megvágja vagy megsebesíti magát, akkor valamivel tovább tart, amíg a vérzés eláll


További lehetséges mellékhatások

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet)

♦  Szédülés, fejfájás, álmosság
♦  Álmatlanság
♦  Hányinger, szájszárazság, székrekedés
♦  Verejtékezés (ideértve az éjszakai izzadást is)
 
Gyakori
(10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  Étvágytalanság
♦  Zavartság; önmagától való eltávolodás (vagy bezártság) érzése, orgazmus hiánya, csökkent nemi vágy, izgatottság, idegesség, kóros álmok
♦  Remegés, egy helyben ülésre vagy állásra való képtelenség, bizsergés, megváltozott ízérzékelés, fokozott izomtónus
♦  Látászavarok, köztük a homályos látás, tágult pupillák, a szem azon működésének képtelensége, hogy automatikusan módosítsa a fókuszt távolról közeli tárgyakra történő tekintéskor
♦  Fülcsengés
♦  Fokozott szívverés, szívdobogásérzés
♦  Vérnyomás emelkedés; kipirulás
♦  Légszomj, ásítozás
♦  Hányás, hasmenés
♦  Enyhe kiütés, viszketés
♦  Fokozott vizeletürítési gyakoriság, vizeletürítésre való képtelenség, vizeletürítési nehézség
♦  Menstruációs rendellenességek, mint amilyen az erősebb vérzés vagy a rendszertelen vérzés; rendellenes magömlés, merevedési zavar (impotencia)
♦  Gyengeség, fáradtság, hidegrázás
♦  Testtömeg-növekedés, testtömegcsökkenés
♦  Magas koleszterinszint
 
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  Túlzott aktivitás, egymást gyorsan követő, rohanó gondolatok, és csökkent alvásigény (mánia)
♦  Hallucinációk, a valóságtól való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése, rendellenes orgazmus, érzés- vagy érzelemhiány; túlzott izgatottság, fogcsikorgatás
♦  Ájulás, akaratlan izommozgások, koordinációs és egyensúlyzavar        
♦  Szédülés (különösen hirtelen felálláskor), alacsony vérnyomás
♦  Vérhányás, fekete, szurokszerű széklet vagy vér a székletben, amely belső vérzés jele lehet
♦  Fényérzékenység, véraláfutás, kóros hajhullás
♦  Vizelettartási képtelenség
♦  Izommerevség, izomgörcsök, és akaratlan izommozgások
♦  Enyhe eltérés a vér májenzim-értékeiben

 Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  Görcsök vagy görcsrohamok
♦  Köhögés, zihálás és légszomj, amit magas testhőmérséklet kísérhet
♦  Tájékozódási zavar (dezorientáltság) és zavarodottság, amelyet gyakran hallucináció kísér (delírium)
♦  Túlságosan bőséges vízfogyasztás (SIADH-ként ismert
♦  Csökkent nátriumszint a vérben
♦  Erős szemfájdalom és látásromlás vagy homályos látás
♦  Rendellenes, gyors, vagy szabálytalan szívverés, ami ájuláshoz vezethet
♦  Erős hasi fájdalom vagy hátfájás (ami a belek, a máj vagy a hasnyálmirigy súlyos megbetegedését jelezheti)
♦  Viszketés, sárgás bőr vagy szemfehérje, sötét vizelet, influenzaszerű tünetek, melyek a májgyulladás (hepatitis) tünetei lehetnek

Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

♦  Elhúzódó vérzés, ami jelezheti a vér csökkent vérlemezkeszámát, amely a véraláfutások és a vérzések megnövekedett kockázatához vezet
♦  Rendellenes anyatej-termelődés
♦  Váratlan vérzés, például vérző íny, vér a vizeletben vagy a hányadékban, vagy váratlan zúzódások megjelenése a vérerek elszakadása miatt

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg)

♦  Öngyilkossági gondolatok és öngyilkos magatartás
Az öngyilkossági gondolatról és öngyilkos magatartásról szóló eseteket jelentettek a venlafaxin–kezelés alatt, vagy a kezelés megszakítását követő korai időszakban (Lásd 2. pont „Tudnivalók a Velaxin szedése előtt”)
♦  Agresszió
♦  Forgó jellegű szédülés

A Velaxin néha olyan nemkívánatos hatásokat okoz, amelyeknek Ön nem feltétlenül van tudatában (mint amilyen a vérnyomás emelkedése vagy rendellenes szívverés; a májenzimszintek, a nátrium-, illetve a koleszterin vérszintjének csekély változásai).

Még ritkábban a Velaxin hatására csökkenhet az Ön vérében a vérlemezkeszám, ami megnöveli a véraláfutások vagy a vérzések kockázatát. Ezért kezelőorvosa esetenként vérvizsgálatot rendelhet el, különösen, ha hosszú ideje szedi a Velaxin.


Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét! Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 


5. Hogyan kell a Velaxint tárolni?


A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban, legfeljebb 30 ºC-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba! Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 


6.  A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Velaxin retard kemény kapszula?

♦  A készítmény hatóanyaga: venlafaxin (venlafaxin-hidroklorid formájában)

Velaxin 37,5 mg retard kemény kapszula
37,5 mg venlafaxin (42,42 mg venlafaxin-hidroklorid formájában) retard kemény kapszulánként
Velaxin 75 mg retard kemény kapszula
75 mg venlafaxin (84,84 mg venlafaxin-hidroklorid formájában) retard kemény kapszulánként
Velaxin 150 mg retard kemény kapszula
150 mg venlafaxin (169,68 mg venlafaxin-hidroklorid formájában) retard kemény kapszulánként

♦  Egyéb összetevők:

Velaxin 37,5 mg retard kemény kapszula
Mikrokristályos cellulóz, nátrium-klorid, etilcellulóz, mikronizált talkum, dimetikon, kálium-klorid, kopovidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, xantán gumi, sárga vas-oxid (E172).
Kapszulahéj: CONI-SNAP-3 önzáródó kemény zselatinkapszula
Zselatin, sárga vas-oxid (E172), indigókármin (E132), eritrozin (E127), titán-dioxid (E171)
Velaxin 75 mg retard kemény kapszula
Mikrokristályos cellulóz, nátrium-klorid, etilcellulóz, mikronizált talkum, dimetikon, kálium-klorid, kopovidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, xantán gumi, sárga vas-oxid (E172).
Kapszulahéj: CONI-SNAP-2 önzáródó kemény zselatinkapszula
Zselatin, sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (172), titán-dioxid (E171).
Velaxin 150 mg retard kemény kapszula
Mikrokristályos cellulóz, nátrium-klorid, etilcellulóz, mikronizált talkum, dimetikon, kálium-klorid, kopovidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, xantán gumi, sárga vas-oxid (E172).
Kapszulahéj: CONI-SNAP-0EL önzáródó kemény zselatinkapszula
Zselatin, sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172), titán-dioxid (E171)


Milyen a Velaxin retard kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

♦  Velaxin 37,5 mg retard kemény kapszula
Átlátszatlan narancssárga színű felső részű és átlátszó, színtelen alsó részű kemény retard zselatinkapszulák, melyek okkersárga bevont, és fehér bevonatlan pelleteket tartalmaznak. A kapszula átmérője körülbelül 18 mm.
♦  Velaxin 75 mg retard kemény kapszula
Átlátszatlan piros színű felsőrészű és átlátszó, színtelen alsórészű kemény retard zselatinkapszulák, melyek okkersárga bevont, és fehér bevonatlan pelleteket tartalmaznak. A kapszula átmérője körülbelül 18 mm.
♦  Velaxin 150 mg retard kemény kapszula
Átlátszatlan piros színű felsőrészű és átlátszó, színtelen alsórészű kemény retard zselatinkapszulák, melyek okkersárga bevont és fehér bevonatlan pelleteket tartalmaznak. A kapszula átmérője körülbelül 18 mm.

 28 db, 30 db, illetve 56 db kapszula PVC/PVdC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

OGYI-T-9736/03 Velaxin 37,5 mg retard kemény kapszula (28×)
OGYI-T-9736/04 Velaxin 37,5 mg retard kemény kapszula (30×)
OGYI-T-9736/09 Velaxin 37,5 mg retard kemény kapszuéa (56×)
OGYI-T-9736/05 Velaxin 75 mg retard kemény kapszula (28×)
OGYI-T-9736/06 Velaxin 75 mg retard kemény kapszula (30×)
OGYI-T-9736/10 Velaxin 75 mg retard kemény kapszula (56×)
OGYI-T-9736/07 Velaxin 150 mg retard kemény kapszula (28×)
OGYI-T-9736/08 Velaxin 150 mg retard kemény kapszula (30×)
OGYI-T-9736/11 Velaxin 150 mg retard kemény kapszula (56×)


A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Egis Gyógyszergyár Zrt.
1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.


A gyártó

Egis Gyógyszergyár Zrt.
1165 Budapest, Bökényföldi út 118-120.
és
9900 Körmend, Mátyás király u. 65.


Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban
az alábbi neveken engedélyezték:


 
Bulgária Велаксин 37,5 mg капсули с удължено освобождаване, твърди

Велаксин 75 mg капсули с удължено освобождаване, твърди

Велаксин 150 mg капсули с удължено освобождаване, твърди
 
Csehország     Velaxin

Magyarország 
Velaxin 37,5 mg retard kemény kapszula

Velaxin 75 mg retard kemény kapszula

Velaxin 150 mg retard kemény kapszula
 

Lettország      
Velaxin 37,5 mg ilgstošās darbības cietās kapsulas

Velaxin 75 mg ilgstošās darbības cietās kapsulas

Velaxin 150 mg ilgstošās darbības cietās kapsulas
 

Románia
VELAXIN 37,5 mg capsule cu eliberare prelungită

VELAXIN 75 mg capsule cu eliberare prelungită

VELAXIN 150 mg capsule cu eliberare prelungită
 
Szlovákia Velaxin 37,5 mg tvrdé kapsuly s predĺženým uvoľňovaním

Velaxin 75 mg tvrdé kapsuly s predĺženým uvoľňovaním

Velaxin 150 mg tvrdé kapsuly s predĺženým uvoľňovaním
 


A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2019.08.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.01.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2020.07.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.01.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2018.02.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2015.06.

Forrás:https://www.ogyei.gov.hu


 

Kéretlen...

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen telefonokat és emaileket. Legyünk tekintettel egy(s)másra: digitális detox, slow living... OK | KO
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

FreeCska | TűKörkép

Van értékrend, amely Saulus Paulussá és van, amelyik Paulus Saulussá változását ünnepli.

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb