Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Tavex 37,5 mg, Tavex 75 mg, Tavex 150 mg retard kemény kapszula betegtájékoztatók - 2015.08.


Tavex 37,5 mg retard kemény kapszula
Tavex 75 mg retard kemény kapszula
Tavex 150 mg retard kemény kapszula


venlafaxin

 

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
 

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert a kezelőorvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt mellékhatásokra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma


1. Milyen típusú gyógyszer a Tavex és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Tavex szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Tavex-et?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Tavex-et tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 


1. Milyen típusú gyógyszer a Tavex és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
A Tavex egy antidepresszáns, amely az úgynevezett szerotonin- és noradrenalin-visszavételt gátló (SNRI) típusú gyógyszerek csoportjába tartozik.

Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket a depresszió és más tünetek, mint pl. a szorongásos zavarok kezelésére alkalmazzák. Azt feltételezik, hogy a depresszióban és/vagy szorongásos zavarokban szenvedő emberek agyában alacsonyabb a szerotonin és noradrenalin szintje.
Nem teljesen ismert, hogy az antidepresszánsok miként hatnak, de ebben szerepe lehet annak, hogy növelik az agy szerotonin- és noradrenalinszintjét.

A Tavex felnőtt depressziós betegek kezelésére szolgál.

A Tavex szintén javallott felnőttek alábbi szorongásos zavarainak kezelésére:

♦  generalizált szorongásos zavar
♦  szociális szorongásos zavar (társasági érintkezéstől való félelem és ezek kerülése), és
♦  pánikzavar (pánikrohamok)

Fontos, hogy a depressziót, illetve a szorongásos zavarokat megfelelően kezeljék, azért, hogy Ön jobban érezze magát. Ha nem részesül kezelésben, az Ön betegsége nem múlhat el, hanem esetleg még súlyosabbá válhat, kezelése pedig még nehezebb lehet.
 

2. Tudnivalók a Tavex szedése előtt


Ne szedje a Tavex retard kemény kapszulát, ha:

♦  ha allergiás a venlafaxinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  ha egyidejűleg depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére szolgáló, úgynevezett irreverzibilis monoamino-oxidáz (MAO)-gátlóként ismert gyógyszereket szed vagy szedett az elmúlt 14 napban bármikor.
 
Az irreverzibilis MAO-gátlók együttes szedése más gyógyszerekkel, beleértve a Tavex-et is, súlyos vagy akár életveszélyes mellékhatásokat okozhat. Ezen felül, legalább 7 napot kell várnia a Tavex szedésének befejezését követően, mielőtt bármilyen irreverzibilis MAO-gátlót kezdene szedni (lásd még a „Szerotonin szindróma” és „Egyéb gyógyszerek és a Tavex” pontokat)
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések


A Tavex  retard kemény kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével:

♦  Ha Ön más gyógyszereket is szed a Tavex-szel egyidejűleg, megnőhet a szerotonin szindróma kialakulásának kockázata (lásd „Egyéb gyógyszerek és az Tavex” pontot)
♦  Ha szembetegségben szenved, mint amilyenek a zöldhályog (glaukóma) bizonyos fajtái (emelkedett szembelnyomás)
♦  Ha kórtörténetében magas vérnyomás szerepel
♦  Ha kórtörténetében szívbetegségek szerepelnek
♦  Ha azt állapították meg Önnél, hogy rendellenes a szívritmusa
♦  Ha kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek
♦  Ha kórtörténetében alacsony nátrium-vérszint (hiponatrémia) szerepel
♦  Ha hajlamos véraláfutásokra vagy könnyen vérzik (vérzéses rendellenességek a kórtörténetben), vagy ha olyan más gyógyszereket szed, amelyek növelhetik a vérzés kockázatát, mint például a warfarin (vérrögképződés megakadályozására használt gyógyszer)
♦  Ha megemelkedik a koleszterinszintje.
♦  Ha az Ön vagy családja kórtörténetében mánia vagy bipoláris betegség (túlzott izgatottság vagy eufórikus érzés) szerepel
♦  Ha kórtörténetében agresszív magatartás szerepel
♦  Ha cukorbeteg
 
A Tavex nyugtalanság-érzést, illetve egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenséget okozhat. Ha ez előfordul Önnél, szóljon kezelőorvosának.
 
Ha a felsorolt állapotok bármelyike érvényes Önre, kérjük, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt a Tavex-et elkezdené szedni.


Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
 
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt.
 
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba.
 
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Szájszárazság

A venlafaxinnal kezelt betegek 10%-ánál szájszárazság kialakulását jelentették. Ez növelheti a fogszuvasodás kockázatát. Ezért fordítson fokozott gondot a szájhigiénére.

Cukorbetegség

Az Ön vércukorszintje megváltozhat a Tavex-kezelés hatására. Emiatt szükség lehet az adagolás módosítására az Ön cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerénél.


Gyermekek és 18 év alatti serdülők


A Tavex általában nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.
 
Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye.

Ennek ellenére a kezelőorvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Tavex-et, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Tavex-et írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Tavex készítményt szedi.

Emellett a Tavex hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.
 

Egyéb gyógyszerek és a Tavex
 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható, illetve a gyógynövény-készítményeket is.

Kezelőorvosának kell eldönteni, hogy Ön szedheti-e együtt a Tavex-et más gyógyszerekkel.
 
Ne kezdjen szedni semmilyen gyógyszert, és ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését (beleértve a vény nélkül kapható, a természetes és a gyógynövényből készült készítményeket is) anélkül, hogy beszélne kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 
♦  Monoamino-oxidáz (MAO)-gátlókat, amelyek a depresszió vagy a Parkinson kór kezelésére használnak, tilos együtt szedni a Tavex-el. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az elmúlt 14 napon belül ilyen gyógyszereket szedett (MAO-gátlók: lásd a „Tudnivalók a Tavex szedése előtt” pontot).
♦  Szerotonin szindróma: a venlafaxin szedése során, különösen egyéb gyógyszerekkel történő együttes szedéskor, szerotonin szindróma léphet fel, ami akár életveszélyes állapot is lehet (lásd a „Lehetséges mellékhatások” pontot).
Példák ilyen gyógyszerekre:
♦  triptánok (migrén kezelésére)
♦  depresszió kezelésére használatos gyógyszerek, mint az SSRI-k, SNRI-k, triciklusos antidepresszánsok, vagy olyan gyógyszerek, amelyek lítiumot tartalmaznak
♦  linezolidot tartalmazó antibiotikumok (fertőzések kezelésére)
♦  moklobemidet (egy reverzíbilis MAO-gátló) tartalmazó gyógyszerek (depresszió kezelésére)
♦  szibutramint tartalmazó gyógyszerek (fogyasztószerek)
♦  tramadolt, fentanilt, tapentadolt, petidint vagy pentazocint (rendkívül erős fájdalom kezelésére)  tartalmazó gyógyszerek (fájdalomcsillapító)
♦  dextrometorfánt tartalmazó gyógyszerek (köhögés kezelésére)
♦  metadont tartalmazó gyógyszerek (opioid szerekkel szembeni függőség vagy rendkívül erős fájdalom kezelésére)
♦  metilénkéket tartalmazó gyógyszerek (magas methaemoglobin vérszint kezelésére használatos)
♦  orbáncfüvet (Hypericum perforatum néven is ismert) tartalmazó termékek (enyhe depresszió kezelésére szolgáló természetes vagy növényi gyógyszerek)
♦  triptofánt tartalmazó termékek (olyan problémák kezelésére, mint az alvászavarok vagy a depresszió)
♦  antipszichotikumok (olyan betegség kezelésére használt gyógyszerek, amely betegség tünetei közé tartozik: olyan dolgok hallása, látása vagy érzékelése, melyek nem valódiak, tévhitek, szokatlan gyanakvás, zavaros okfejtés és zárkózottá válás)
 
A szerotonin szindróma jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.
 
A szerotonin szindróma a legsúlyosabb formájában a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) emlékeztethet.
Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: magas testhőmérséklet, gyors szívverés, izzadás, súlyos izommerevség, zavartság, megnövekedett izomenzimek (vérkép vizsgálat alapján határozzák meg).

Azonnal értesítse orvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, amennyiben úgy gondolja, hogy a szerotonin szindróma tünetei jelentkeznek Önnél.
 
Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják az Ön szívritmusát.

Példák ezekre a gyógyszerekre:

♦  rendellenes szívritmus kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint a kinidin, amiodaron, szotalol vagy dofetilid (antiaritmikumok)
♦  antipszichotikumok, mint a tioridazin (lásd még Szerotonin szindróma fent)
♦  baktériumok által okozott fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint az eritromicin vagy a moxifloxacin (antibiotikumok)
♦  allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek (antihisztaminok)

 
Az alábbi gyógyszerek szintén kölcsönhatásba léphetnek a Tavex-el, ezért fokozott elővigyázatossággal alkalmazandók.

Különösen fontos, hogy megemlítse kezelőorvosának, ha olyan gyógyszert szed, amely az alábbi hatóanyagok valamelyikét tartalmazza:

♦  ketokonazol (gombaellenes gyógyszer)
♦  haloperidol vagy riszperidon (pszichiátriai betegségek kezelésére)
♦  metoprolol (egy béta-blokkoló, ami magas vérnyomás és szívproblémák kezelésére szolgál)
 

A Tavex egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal


A Tavex-et étkezés közben kell bevenni (lásd 3. pont, „Hogyan kell szedni a Tavex-et?”).
Kerülje az alkoholfogyasztást, ameddig Tavex-et szed.
 

Terhesség, szoptatás és termékenység

 
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Csak akkor szedheti a Tavex-et, ha a lehetséges előnyöket és a magzatra vonatkozó lehetséges kockázatokat megbeszélte kezelőorvosával.

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Tavex-kezelés alatt áll.

Amennyiben terhesség alatt kezelik, hasonló gyógyszerek (SSRI-k) növelhetik a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hypertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy kezelőorvosával.

Ha Tavex-et szed a terhesség alatt, ezt tudassa kezelőorvosával vagy a szülésznővel, mert csecsemőjének bizonyos tünetei lehetnek a születés után. Ezek a tünetek általában szülést követő első 24 órán belül jelentkeznek és a következők lehetnek: nem megfelelő táplálkozás és légzési nehézség. Ha csecsemőjének ilyen tünetei vannak születéskor, és Ön aggódik ezek miatt, beszéljen kezelőorvosával vagy a szülésznővel, akik tanáccsal látják el Önt.

A Tavex kiválasztódik az anyatejbe.

A csecsemőnél fennáll az a kockázat, hogy a gyógyszer hatással lehet rá. Ezért beszéljen erről kezelőorvosával, aki majd eldönti, hogy Önnek a szoptatást kell abbahagynia vagy a Tavex-el való kezelést.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


Ne vezessen vagy ne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet, amíg nem tudja, hogy hogyan hat Önre a Tavex retard kapszula.

A Tavex szacharózt tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 


3. Hogyan kell szednie a Tavex-et?

 
A gyógyszert mindíg a lezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

♦  A javasolt kezdő adag depresszió, generalizált szorongásos zavar és szociális szorongásos zavar kezelésére napi 75 mg.
Kezelőorvosa az adagot fokozatosan növelheti, ha szükséges, depresszió esetén akár a legnagyobb napi adagig, 375 mg-ig is.

♦  A pánikzavar kezelésben, kezelőorvosa alacsonyabb (37,5 mg) adaggal kezdi a kezelést, majd fokozatosan növeli az adagot.
A legnagyobb napi adag generalizált szorongásos zavar, szociális szorongásos zavar és pánikzavar kezelése esetén 225 mg.

A Tavex-et minden nap körülbelül ugyanabban az időben, reggel és este vegye be. A kapszulákat egészben kell lenyelni, folyadékkal és nem szabad felnyitni, széttörni, megrágni vagy feloldani.

A Tavex-et étkezés közben kell bevenni.

Ha máj- vagy veseproblémái vannak, beszéljen kezelőorvosával, mert ez esetben a Tavex adagolása változhat.

Ne hagyja abba a Tavex szedését anélkül, hogy kezelőorvosával ezt megbeszélné (lásd a „Ha idő előtt abbahagyja a Tavex szedését” pontot).
 

Ha az előírtnál több Tavex retard kemény kapszulát vett be


Azonnal értesítse orvosát vagy gyógyszerészét, ha a kezelőorvosa által előírtnál több Tavex-et vett be.
A lehetséges túladagolás a következő tüneteket okozhatja: gyors szívverés, a tudati szintek változásai (az aluszékonyságtól a kómáig), homályos látás, görcsök vagy rohamok és hányás.
 

Ha elfelejtette bevenni a Tavex retard kemény kapszulát

 
Ha elfelejt bevenni egy adagot, pótolja azonnal, amint eszébe jut. Ha azonban már a következő adag esedékes, hagyja ki az elfelejtett adagot és csak egyetlen adagot vegyen be a szokásos módon.
Ne vegyen be ugyanazon a napon több Tavex-et, mint az előírt napi mennyiség.
 

Ha idő előtt abbahagyja a Tavex retard kemény kapszula szedését

 
Ne hagyja abba a kezelést és ne csökkentse az adagot a kezelőorvos javaslata nélkül még akkor sem, ha jobban érzi magát.

Ha a kezelőorvos úgy gondolja, hogy Önnek nincs szüksége tovább a Tavex-re, azt kérheti Öntől, hogy mielőtt teljesen abbahagyná a kezelést, lassan csökkentse az adagot. Ismert, hogy mellékhatások jelentkezhetnek a Tavex szedésének abbahagyásakor, különösen, ha a Tavex szedésének abbahagyása hirtelen, vagy ha az adagok csökkentése túl gyorsan történik.

Néhány beteg olyan tüneteket tapasztalhat, mint a fáradtság, szédülés, kábaság, fejfájás, álmatlanság, rémálmok, szájszárazság, étvágytalanság, hányinger, hasmenés, idegesség, izgatottság, zavartság, fülcsengés, bizsergés vagy ritkán áramütésszerű érzés, gyengeség, verejtékezés, görcsök vagy influenzaszerű tünetek.
 
Kezelőorvosa azt fogja javasolni Önnek, hogy fokozatosan hagyja abba a Tavex szedését. Ha ezen tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél vagy más kellemetlen tüneteket tapasztal, kérjen orvosától további tanácsot.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 


4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
Amennyiben az alábbiak közül bármelyik tünet előfordul, ne vegyen be több Tavex-t.

Azonnal szóljon kezelőorvosának, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát!

♦  Mellkasi szorító érzés, sípoló légzés, nyelés- vagy légzészavar
♦  Az arc, a garat, a kezek, vagy a lábak duzzanata
♦  Idegesség, vagy szorongás érzése, szédülés, lüktető érzés, a bőr hirtelen vörösödése és/vagy melegségérzet
♦  Súlyos bőrkiütés, viszketés, vagy csalánkiütés (a vörös vagy sápadt bőrön jelentkező kiemelkedések, melyek gyakran viszketnek)
♦  A szerotonin szindróma lehetséges jelei és tünetei: nyugtalanság, hallucinációk, koordináció megszűnése, szapora szívverés, emelkedett testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, túlzottan élénk reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.
♦  A szerotonin szindróma a legsúlyosabb formájában a neuroleptikum malignus szindrómára (NMS) emlékeztethet. Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációi lehetnek: láz, szapora szívverés, verejtékezés, súlyos izommerevség, zavartság, fokozott izom-enzimek (vérképvizsgálattal határozzák meg)


Egyéb mellékhatások, amelyekről tájékoztassa kezelőorvosát:

♦  Köhögés, sípoló légzés, légszomj, és magas testhőmérséklet
♦  Fekete (szurokszínű) széklet vagy vér a székletben
♦  A bőr vagy a szemek sárga elszíneződése, viszketés vagy sötét vizelet – ezek májgyulladás (hepatitisz) lehetséges tünetei
♦  Szívproblémák, pl. gyors vagy szabálytalan szívverés, emelkedett vérnyomás
♦  Szemproblémák, pl. homályos látás, kitágult pupillák
♦  Idegrendszeri problémák, pl. szédülés, fonákérzések, mozgászavar, görcsrohamok
♦  Pszichiátriai zavarok, pl. hiperaktivitás, eufória (szokatlanul nagyfokú feldobottság érzése)
♦  Megvonási tünetek (lásd „Hogyan kell szedni a Tavex-t, Ha idő előtt abbahagyja a Tavex retard kemény kapszula szedését”)
♦  Elhúzódó vérzés – ha megvágja, vagy megsebzi magát, a vérzés csillapodása a szokványosnál valamivel hosszabb időt vehet igénybe.


A mellékhatások teljes felsorolása

Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)

♦  Szédülés, fejfájás
♦  Hányinger, szájszárazság
♦  Verejtékezés (beleértve az éjszakai verejtékezést)

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet)

♦  Csökkent étvágy
♦  Zavartság; a beteg saját személyiségétől való eltávolodásának-elszakadásának érzése; orgazmus hiány; csökkent nemi vágy; idegesség; álmatlanság; kóros álmok
♦  Álmosság; remegés; fonákérzések; fokozott izomtónus
♦  Látászavar, pl. homályos látás; tág pupillák; a szem képtelen önműködően átállni, amikor távoli, majd közeli tárgyakról kell éles képet alkotnia
♦  Fülcsengés (tinnitus)
♦  Szívdobogás-érzés
♦  Vérnyomás-emelkedés; kipirulás
♦  Ásítozás
♦  Hányás; székrekedés; hasmenés
♦  Gyakoribb vizeletürítés; vizeletürítési nehézség
♦  Menstruációs zavarok, pl. fokozott vérzés, vagy erőteljesebb rendszertelen vérzés; rendellenes magömlés/orgazmus (férfiaknál); hímvessző-merevedési zavar (impotencia)
♦  Gyengeség (aszténia); kimerültség; borzongás
♦  Emelkedett koleszterin szint

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet)

♦  Hallucinációk; a valóságtól való eltávolodás vagy elszakadás érzése; izgatottság; rendellenes orgazmus (nőknél); érzés-, illetve érzelemhiány; túlzott izgatottság érzése; fogcsikorgatás
♦  Nyugtalanság-érzés vagy képtelenség a mozdulatlan ülésre vagy állásra; ájulás, akarattól független izommozgások, koordinációs és egyensúlyzavar; megváltozott ízérzékelés
♦  Szapora szívverés; szédülés-érzés (legfőképpen túlságosan gyors felálláskor)
♦  Légszomj
♦  Vérhányás, fekete „szurokszéklet”, vagy vér a székletben (ez belső vérzés tünete lehet)
♦  Általános duzzanat, mindenekelőtt az arc bőrén; a szájban, a nyelven, a garatban; a kéz- és lábfejen, és/vagy a kiemelkedő, viszkető bőrkiütés („csalánkiütés”) fordulhat elő; napfény-érzékenység; bőr alatti bevérzés; bőrkiütés; a haj kóros kihullása
♦  Vizeletürítési képtelenség
♦  Testsúlygyarapodás/-csökkenés

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)

♦  Görcsrohamok (rángógörcsök)
♦  Képtelenség a vizeletürítés szabályozására
♦  Túlzott aktivitás, gondolatrohanás, csökkent alvásigény (mánia)

Nem ismert (gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

♦  Csökkent vérlemezkeszám az Ön vérében, amely bőr alatti bevérzések vagy vérzés fokozott kockázatához vezet; vérkép rendellenességek, amelyek fokozott fertőzési kockázathoz vezetnek
♦  Arc-, vagy nyelvduzzanat; légszomj, vagy nehézlégzés – gyakran bőrkiütéssel (lehetséges, súlyos allergiás reakció)
♦  Túlzott mértékű vízivás (más néven SIADH)
♦  A vér nátrium szintjének csökkenése
♦  Öngyilkossági gondolatok és öngyilkos magatartás: öngyilkossági gondolatokról és öngyilkos magatartásról számoltak be a venlafaxin terápia alatt, vagy röviddel a kezelés megszakítása után (lásd 2. részt Tudnivalók a Tavex szedése előtt)
♦  Tájékozatlanság térben-időben és zavartság, gyakran hallucinációk kíséretében (delírium); erőszakosság
♦  Magas testhőmérséklet izommerevséggel, zavartsággal/izgatottsággal és verejtékezéssel – vagy, ha akaratlagosan nem uralható izomrángásokat tapasztal, akkor ezek a neuroleptikum malignus szindróma néven ismert súlyos állapot tünetei lehetnek; feldobott érzelmi állapot, álmosság, tartósan fennálló gyors szemmozgás, esetlen mozgás, nyugtalanság, részegség-érzés, verejtékezés vagy izommerevség (a szerotonin szindróma tünetei); az izmok merevsége, görcsei, akarattól független mozgásai
♦  Súlyos szemfájdalom, csökkent, vagy homályos látás
♦  Forgó jellegű szédülés (vertigó)
♦  Vérnyomáscsökkenés; kóros, gyors, vagy szabálytalan szívverés, amely ájuláshoz vezethet; váratlan (pl. fogíny-) vérzés, vérvizelés, vérhányás, bőr alatti bevérzések váratlan megjelenése visszerek elpattanása.
♦  Köhögés, sípoló légzés, légszomj, magas láz – a fehérvérsejtszám emelkedésével járó tüdőgyulladás (pulmonális eozinofília) tünetei
♦  Súlyos hasi, vagy hátfájdalom (amely súlyos bél-, máj-, vagy hasnyálmirigy-betegséget jelezhet)
♦  Viszketés, a bőr vagy a szem sárgára színeződése, sötét vizelet, influenza-szerű tünetek (amelyek a májgyulladás [hepatitisz] tünetei); a májenzimek vérszintjeinek csekély változásai
♦  Bőrkiütés, amely a bőr súlyos hólyagosodásához és hámlásához vezethet; enyhe bőrkiütés
♦  Ismeretlen eredetű izomfájdalom, -érzékenység, vagy –gyengeség (rabdomiolízis)
♦  Kóros anyatej-termelődés
 
A Tavex néha olyan nemkívánatos hatásokat okoz, amelyeknek Ön nem feltétlenül van tudatában, mint amilyen a magas vérnyomás vagy rendellenes szívverés, a májenzimszintek, a nátrium, illetve a koleszterin vérszintjének csekély változásai.

Ritkábban a Tavex csökkentheti az Ön vérében a vérlemezkeszámot, ami megnöveli a véraláfutások, illetve a vérzések kockázatát.
Ezért kezelőorvosa esetenként vérvizsgálatot rendelhet el, különösen, ha hosszú ideje szedi a Tavex-et.


Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 


5. Hogyan kell a Tavex-et tárolni?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Tavex retard kemény kapszulát!
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 


6. A csomagolás tartalma és egyéb információkMit tartalmaz a Tavex retard kemény kapszula?
 

♦  A készítmény hatóanyaga a venlafaxin.

Tavex 37,5 mg: Egy retard kemény kapszula 37,5 mg venlafaxint tartalmaz (42,43 mg venlafaxin-hidroklorid formájában).
Tavex 75 mg: Egy retard kemény kapszula 75 mg venlafaxint tartalmaz (84,85 mg venlafaxin-hidroklorid formájában).
Tavex 150 mg: Egy retard kemény kapszula 150 mg venlafaxint tartalmaz (169,70 mg venlafaxin-hidroklorid formájában)

♦  Egyéb összetevők

A kapszula tartalma
Cukorgömböcskék (szacharóz, kukoricakeményítő), hidroxipropilcellulóz, povidon K 30, etilcellulóz, dibutil-szebakát, talkum.

A 37,5 mg-os kapszula tartalmaz zselatint, titán-dioxidot és vörös vas-oxidot (E 172).
A 75 mg-os kapszula tartalmaz zselatint, titán-dioxidot (E 171), vörös vas-oxidot (E 172) és sárga vas-oxidot (E 172).
A 150 mg-os kapszula tartalmaz zselatint, titán-dioxidot (E 171), vörös vas-oxidot (E 172) és sárga vas-oxidot (E 172).
 

Milyen a Tavex retard kemény kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Tavex 37,5 mg retard kemény kapszula: átlátszatlan kapszula, felső része barnásrózsaszín, alsó része fehér.
Tavex 75 mg retard kemény kapszula: átlátszatlan, halványrózsaszín kapszula.
Tavex 150 mg retard kemény kapszula: átlátszatlan, barnás-narancssárga kapszula.


Kiszerelések


10, 14, 20, 28, 30, 50, 98, 100 retard kemény kapszula buborékcsomagolásban és dobozban.
50, 100, 250 retard kemény kapszula HDPE tartályban és dobozban.

Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés kereskedelmi forgalomba.


A forgalomba hozatali engedély jogosultja

KRKA d.d., Novo mesto
Šmarješka cesta 6.
8501 Novo mesto
Szlovénia

Gyártók

1. KRKA, d.d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, Novo mesto, Szlovénia
2. TAD Pharma GmbH, Heinz-Lohmann-Straße 5, D-27472 Cuxhaven, Németország


Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban
az alábbi neveken engedélyezték 
A Tagállam neve
 
A gyógyszer neve
 
Ciprus Venlafaxin TAD
Németország Venlafaxin TAD
Magyarország Tavex
Lengyelország Olwexya


OGYI-T-20410/01-36


A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2015.08.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.11.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.01.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2020.06.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.09.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2018.03.

Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

Kéretlen emailek

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen emaileket. NO SPAM.
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

GÁZ-ÁR-SAPKA

 
Gázársapka - USA-nka

USA-nka

- -

VlagyiMIR <-> VolodiMIR

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb