Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Miraklide 10 mg, Miraklide 15 mg, Miraklide 20 mg betegtájékoztatók - 2015.10.


Miraklide 10 mg filmtabletta
Miraklide 15 mg filmtabletta
Miraklide 20 mg filmtabletta

eszcitaloprám

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, vagy gyógyszerészéhez.
- Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont


A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Miraklide filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Miraklide filmtabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Miraklide filmtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Miraklide filmtablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma ás egyéb információk
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Miraklide filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az eszcitaloprám az úgynevezett szelektív szerotonin-visszavételgátló (SSRI) antidepresszánsok csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a szerotoninszint emelésével befolyásolják az agy szerotonin-rendszerét. Az agy szerotonin-rendszerének zavara kulcsfontosságú szerepet játszik a depresszió és a vele kapcsolatos rendellenességek kialakulásában.

A Miraklide filmtabletta eszcitaloprámot tartalmaz és a depresszió (major depressziós epizódok) kezelésére használják. Alkalmazható továbbá a szorongásos zavarok, mint a visszatérő pánikrohamok (pánikbetegség) kezelésére is, amely együtt járhat az olyan helyektől vagy helyzetektől való félelemmel, mint például a nyilvános vagy nyílt terek, amelyekből nehéz vagy kínos kilépni (agorafóbia) vagy előfordulhatnak anélkül is. Alkalmazható akkor is, ha túlzott félelem tapasztalható a mások véleményétől és/vagy a zavarbaejtő nyilvános viselkedéstől (szociális szorongásos zavar), valamint krónikus szorongás esetén (generalizált szorongásos zavar) és olyan rögeszmék vagy kényszerbetegségek esetén is, amelyek akadályozzák a normális életvitelt pl. a gyakran ismételt kézmosás vagy a zárak állandó ellenőrzése (obszesszív-kompulzív zavar).
 

2. Tudnivalók a Miraklide filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Miraklide filmtablettát
* ha allergiás az eszcitaloprámra vagy gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
* ha egyidejűleg az úgynevezett monoamin oxidáz gátlók (MAOI) csoportjába tartozó gyógyszert, például depresszió kezelésére használt gyógyszert (moklobemid) a Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszert (szelegilin), vagy egy antibiotikumot (linezolid) szed.
* ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik).
* ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd a „2. Egyéb gyógyszerek és az Miraklide filmtabletta” pontot”).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Miraklide szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével

Kérjük, bármilyen egyéb egészségügyi problémájáról vagy betegségéről tájékoztassa kezelőorvosát, mert ezek figyelembe vétele szükséges lehet kezelése megválasztásában. Különösen az alábbiakról számoljon be kezelőorvosának:
* ha visszatérő pánikrohamokban szenved (pánikzavar). Az eszcitaloprám kezelés kezdetén fokozott szorongásos tüneteket tapasztalhat.
* ha epilepsziája van vagy korábban görcsrohamai voltak. Az eszcitaloprám kezelést le kell állítani, ha görcsrohamok lépnek fel, vagy ha a fennálló görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd a 4. Lehetséges mellékhatások pontot).
* ha előfordult már olyan állapot Önnél, hogy gyorsan csapongtak az gondolatai, vagy szélsőségesen felfokozott volt a hangulata, viselkedése (mánia).
* ha cukorbetegsége van. Az eszcitaloprám kezelés megváltoztathatja a vércukorszintet. Az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosítása válhat szükségessé.
* ha kellemetlen vagy aggasztó nyugtalanságban szenved, gyakran kell mozognia, képtelen nyugodtan ülni vagy állni.
* ha alacsony Önnél a vér nátriumszintje.
* ha károsodott a máj- vagy veseműködése. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa módosítani fogja adagját.
* ha korábban vérzése vagy véraláfutások fordultak elő Önnél, különösen, ha olyan gyógyszereket szed, amelyek fokozzák a vérzés kockázatát.
* ha elektrosokk (elektrokonvulzív) kezelésben részesül.
* ha orbáncfüvet tartalmazó növényi készítményt szed.
* ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át.
* ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet.
* ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, ez a szív rendellenes működésére utalhat
* ha Önnek zártzugú glaukómája van vagy glaukómás volt valaha (zöldhályognak is nevezett szembetegség), mivel az eszcitaloprám emelheti a szem belnyomását.

Kérjük, vegye figyelembe
A depresszió kezelésére használt egyéb gyógyszerekhez hasonlóan a javulás nem jelentkezik azonnal. Az eszcitaloprám kezelés megkezdése után néhány hét is eltelhet mire javulást tapasztal. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan kövesse orvosa útmutatásait és ne hagyja abba a kezelést vagy változtassa meg az adagot az orvossal történt egyeztetés nélkül.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
- Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
- Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Gyermekek és serdülők
Az eszcitaloprám alkalmazása általában nem javasolt gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők kezelésére. Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (túlnyomórészt agresszivitás, ellenkezés és düh) veszélye. Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja az eszcitaloprámot, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos eszcitaloprámot írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merült fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki eszcitaloprámot szed. Emellett az eszcitaloprám hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

Egyéb gyógyszerek és a Miraklide filmtabletta
Az eszcitaloprám befolyásolhatja egyéb gyógyszerek hatását. Más gyógyszerek pedig az eszcitaloprám hatását befolyásolhatják.
Az eszcitaloprám az alábbi gyógyszerekkel léphet kölcsönhatásba:
* nem szelektív monoaminoxidáz-gátlók, (MAOI-k), mint fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin (pl. depresszió kezelésére használják). Amennyiben e gyógyszerek bármelyikét szedte, a kezelés befejezése után még 14 napot kell várnia, mielőtt elkezdené az eszcitaloprám szedését. Az eszcitaloprám kezelés befejezését követően 7 napnak kell eltelnie mielőtt e gyógyszerek bármelyikét elkezdhetné szedni.
* reverzíbilis, szelektív MAO-A inhibitorok, pl. moklobemid (depresszió kezelésére használják).
* linezolid (antibiotikum).
* a Parkinson-kór kezelésére használt szelegilin. Fokozza a mellékhatások előfordulásának kockázatát.
* tramadol (fájdalomcsillapító) és a triptánoknak nevezett gyógyszerek, mint a szumatriptán (migrén kezelésére használják). Ezek növelik a mellékhatások előfordulásának kockázatát.
* a skizofrénia és pszichózisok kezelésére használt gyógyszerek (neuroleptikumok), egyéb antidepresszánsok, tramadol (fájdalomcsillapító), buproprion (a dohányzásról segít leszokni) és meflokvin (a malária kezelésére és megelőzésére használják) – Fokozhatja a görcshajlam kockázatát..
* triptofán (étrend-kiegészítőkben fordul elő és lebomlása során szerotoninná alakul) és lítium (pszichiátriai kórképek kezelésére használják)
* közönséges orbáncfű (Hiperikum perforátum – depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövénykészítmény).
* a fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként használt acetilszalicilsav, ibuprofen és más úgynevezett NSAID-ok (nemszteroid gyulladásgátló gyógyszerek). Ezek növelhetik a vérzési hajlamot.
* warfarin, dipiridamol és egyéb gyógyszerek (véralvadásgátlók, úgynevezett antikoagulánsok), amelyeket vérhígításra használnak. Annak eldöntése érdekében, hogy véralvadásgátló gyógyszereinek adagja megfelelő-e, az eszcitaloprám kezelés megkezdésekor és befejezésekor orvosa valószínűleg ellenőrizni fogja Önnél a véralvadási időt.
* cimetidin, omeprazol, ezomeprazol és lanzoprazol (a gyomorfekély kezelésére használják), fluvoxamin (antidepresszáns), tiklopidin (a szélütés (sztrók) kockázatának csökkentésére használják). Szükség lehet az eszcitaloprám adagjának csökkentésére.
* azok a gyógyszerek, melyek a kálium vagy magnézium vérszintjét csökkentik, mint például bizonyos vízhajtók, melyeket magas vérnyomás esetén alkalmaznak.
* flekainid, propafenon és metoprolol (szívbetegségek kezelésére használják), klomipramin, nortriptilin és dezipramin (antidepresszánsok), valamint riszperidon, tioridazin, és haloperidol (pszichiátriai betegségek kezelésére használják). Az adag módosítása válhat szükségessé.

NE SZEDJE a Miraklide filmtablettát, ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert, vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás szerek, antipszichotikumok (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsok, bizonyos antimikróbás szerek (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Miraklide filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Az eszcitaloprám étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető. Kerülje az alkoholfogyasztást amíg eszcitaloprámot szed, mivel a tünetei vagy a mellékhatások súlyosbodhatnak.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Gondoskodjon róla, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudjon arról, hogy Ön eszcitaloprám kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik a kezelés, az eszcitaloprámhoz hasonló gyógyszerek növelhetik a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hypertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél jelentkezik, azonnal lépjen kapcsolatba szülésznőjével és/vagy a kezelőorvosával.

Az eszcitaloprám kezelést nem szabad hirtelen abbahagyni. Ha a terhesség utolsó 3 hónapjában szedi az eszcitaloprámot, mondja el a kezelőorvosának, mivel az újszülöttnél bizonyos tünetek jelentkezhetnek, és ezek általában a szülést követő első 24 órában kezdődnek. A tünetek a következők lehetnek: a csecsemő nem képes aludni vagy megfelelően táplálkozni, aluszékonyság, légzési nehézség, a bőr kékes elszíneződése, túl alacsony vagy túl magas testhőmérséklet, hányás, állandó sírás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy izomgyengeség, letargia, ingerlékenység, remegés, élénk reflexek, idegesség és görcsök. Amennyiben újszülöttjénél ezen tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal forduljon kezelőorvosához, aki tanácsot tud adni.

Szoptatás
Az eszcitaloprám valószínűleg átjut az anyatejbe. Amennyiben szoptat, ne szedjen Miraklide filmtablettát, kivéve, ha az orvosával megbeszélték az ezzel járó előnyöket és kockázatokat.

Termékenység
A citaloprám, mely az eszcitaloprámhoz hasonló gyógyszer, állatkísérletekben negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Lehetőleg kerülje a gépjárművezetést és ne kezeljen gépeket amíg nem tisztázódik, hogy miként hat Önre az eszcitaloprám. Az eszcitaloprám szédülést, fáradtságot, zavartságot és hallucinációkat (furcsa látomások és hangok) okozhat. Ha ezek közül bármelyik mellékhatást észleli, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
 

3. Hogyan kell szedni a Miraklide filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Néhány hétbe telhet, amíg jobban érzi magát.
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését és ne változtassa meg az adagot a kezelőorvossal történt megbeszélés nélkül.
Folytatnia kell a tabletta szedését mindaddig, amíg azt a kezelőorvosa előírja, akkor is, ha már jobban érzi magát. Ha néhány hét elteltével sem érzi jobban magát, menjen vissza a kezelőorvosához. Kezelőorvosa úgy önthet, hogy fokozatosan felemeli a napi adagot a maximális 20 mg-ra. 20 mgnál magasabb napi adagok biztonságossága nem bizonyított.

Az eszcitaloprám ajánlott napi adagját az alábbiakban adjuk meg. Orvosa tájékoztatni fogja, hogy mennyi ideig kell szednie a tablettát. Ez néhány hónap vagy még több is lehet.

A tablettákat étkezés közben vagy attól függetlenül is beveheti. Naponta egyszer vegye be a gyógyszerét. A tablettákat vízzel nyelje le. A tabletták két egyenlő adagra oszthatók. Ne rágja szét a tablettákat.

Felnőttek
A depresszió, a generalizált szorongásos zavar és a kényszerbetegség kezelésére szolgáló ajánlott napi adag 10 mg.
A pánikzavar és a szociális fóbia (szociális szorongásos zavar) kezelésére a kezelőorvosa alacsonyabb adagot rendelhet Önnek (napi 5 mg).
Kezelőorvosa az adagot legfeljebb napi 20 mg-ra emelheti.

Idősek (65 év felett)
Idős betegek esetén a Miraklide ajánlott kezdő dózisa naponta egyszer 5 mg. A dózist orvosa felemelheti naponta 10 mgra.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Az eszcitaloprám alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél általában nem javasolt (lásd 2. pont Alkalmazása gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél).

Májbetegségben szenvedő betegek
Ha májbetegsége van, a kezelőorvosa úgy önthet, hogy a kezelés első két hetében alacsonyabb, napi 5 mg-os adagot rendel Önnek. Kezelőorvosa az adagot napi 10 mg-ra emelheti.

Vesebetegségben szenvedő betegek
Ha ön súlyos vesebetegségben szenved az eszcitaloprám alkalmazása nem ajánlott. Ha enyhefokú vagy középsúlyos vesebetegsége van az eszcitaloprám szokásos adagját alkalmazhatja.

Ha az előírtnál több Miraklide filmtablettát vett be
Soha ne vegyen be több tablettát, mint amennyit a kezelőorvosa előírt. Ha úgy gondolja, hogy Ön vagy bárki más túl sok eszcitaloprámot vett be, haladéktalanul forduljon a kezelőorvosához vagy menjen kórházba. Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak rosszullét jelei. A túladagolás tünetei a következők lehetnek: szédülés, remegés, izgatottság, görcsroham, kóma, hányinger, hányás, szívritmusváltozás, vérnyomáscsökkenés és a folyadék-, illetve a sóháztartás zavara. Vigye magával az eszcitaloprám dobozát!

Ha elfelejtette bevenni a Miraklide filmtablettát
Ha elfelejtette bevenni a tablettát a következő tablettát a szokásos időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Miraklide filmtabletta szedését
Ne hagyja abba az eszcitaloprám szedését, amíg a kezelőorvosa azt nem javasolja.
Az eszcitaloprám kezelés befejezésekor a kezelőorvosa néhány hét alatt fokozatosan fogja csökkenteni az adagot. Ez segít csökkenteni a megvonási tünetek valószínűségét. Ha az eszcitaloprám kezelés leállításakor megvonási tüneteket észlel, a kezelőorvos úgy dönthet, hogy az adagot még lassabban kell csökkenteni. Ha a megvonási tünetek súlyosak, forduljon ismét a kezelőorvosához.

A tünetek a legtöbb esetben enyhék, és két hét alatt maguktól megszűnnek. Néhány betegnél azonban a tünetek súlyosak és/vagy elhúzódóak lehetnek.
A kezelés abbahagyását kísérő megvonási tünetek lehetnek a következők: szédülés, alvászavarok, szorongás, remegés, hányinger, fejfájás, zavartság, izgatottság, érzékelési zavarok (pl. fülcsengés, bizsergő érzés vagy érzéketlen bőr, hallucinációk), álmok, verejtékezés, hasmenés, lobbanékonyság, ingerlékenység és szabálytalan szívritmus.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek. Tudnia kell, hogy az alább felsorolt panaszok közül több a betegségének tünete is lehet, amely az állapotának javulásával enyhülni fog.

Amennyiben az alábbi mellékhatásokat észleli a kezelés során azonnal forduljon kezelőorvosához vagy menjen kórházba

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Rendellenes vérzések, beleértve az emésztőrendszeri vérzéseket.

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Allergiás reakció, mint bőrkiütés, az arc, a szemhéj, az ajkak vagy a nyelv duzzanata, illetve légzési vagy nyelési nehézség.
Ha az alábbi tüneteket észleli, azok a szerotonin szindróma jelei lehetnek: magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások.

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg)
Gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei.

Egyéb lehetséges mellékhatások

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet)
Hányinger, fejfájás

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Testsúly-növekedés • A nemi vágy változása • Szexuális zavarok (például férfiaknál erekciós és ejakulációs problémák, nőknél orgazmushiány) • Szorongás • Nyugtalanság • Alvászavar (köztük kóros álmok) • Álmatlanság (inszomnia) • Álmosság • Ásítozás • Szédülés, remegés • Étvágytalanság (anorexia) vagy étvágyfokozódás • Bizsergő vagy tűszúrásszerű érzés • Orrdugulás vagy orrfolyás (szinuszitisz) • Fáradtság • Láz • Szájszárazság • Fokozott verejtékezés • Hasmenés • Székrekedés • Izomfájdalom • Ízületi fájdalom • Hányás

Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Testsúly-csökkenés • Bőrkiütés vagy viszketés • Az ízérzés megváltozása • Alvási problémák • Hajhullás • Pánikrohamok • Fogcsikorgatás • Zavartság • Fülzúgás vagy fülcsengés • Szapora szívverés • Látászavar • Véres széklet • Orrvérzés vagy hüvelyvérzés • Kórosan bő menstruációs vérzés • Vízvisszatartás a szervezetben (ödéma) • Nyugtalanság • Idegesség • Ájulás • Pupillatágulat (midriázis)

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Lassú szívverés • Agresszió • A testtől való elszakadás érzése (elszemélytelenedés) • Furcsa látomások és hangok (hallucináció)

Néhány beteg az alábbi mellékhatásokról számolt be (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Gyorsan csapongó gondolatok, szélsőségesen felfokozott hangulat vagy viselkedés (mánia), kóros mennyiségű anyatej termelődése vagy tejcsorgás a szoptatás befejezése után, nyugtalanság (akatízia: állandó mozgáskényszer, nem tud egy helyben ülni)• Görcsök • Mozgászavar, akaratlan mozgások • Alacsony nátriumszint a vérben, vízvisszatartással vagy anélkül ami a karok vagy a lábak megduzzadását okozhatja (tünetei: hányinger és rossz közérzet, amelyet izomfájdalom, izomgyengeség és zavartság kísér) • Vizeletürítési nehézség vagy a vizelet mennyiségének megnövekedése • Felállásnál az alacsony vérnyomás következtében jelentkező szédülés (ortosztatikus hipotenzió) • A hímvessző fájdalmas merevedése(priapizmus) • Vérzési rendellenességek, beleértve a bőr- és nyálkahártyavérzést (ekkimozis) és az alacsony vérlemezkeszámot (trombocitopénia) • Hirtelen kialakuló bőr- vagy nyálkahártya-duzzanat (angioödéma) • Megnövekedett vizeletmennyiség (túlzott ADH kiválasztás) • Májgyulladás (hepatitisz) esetleg a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződésével együtt (sárgaság) • A szívritmus változása (kamrai aritmia) vagy olyan állapot, amit „QTintervallum megnyúlásnak” neveznek, mely az EKGn látható, ez fokozhatja a szívritmus változás kockázatát.

Önkárosító vagy öngyilkos gondolatokról/viselkedésről is beszámoltak eszcitaloprám kezelés alatt vagy a kezelés leállítása után (lásd 2. pont A Miraklide filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható)

Csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

5. Hogyan kell a Miraklide filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. Az első két számjegy jelenti a hónapot és az utolsó négy számjegy jelenti az évet. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Miraklide filmtabletta
* A készítmény hatóanyaga az eszcitaloprám.
Minden 10 mg-os tabletta 10 mg eszcitaloprámnak megfelelő eszcitaloprám-oxalátot tartalmaz.
Minden 15 mg-os tabletta 15 mg eszcitaloprámnak megfelelő eszcitaloprám-oxalátot tartalmaz.
Minden 20 mg-os tabletta 20 mg eszcitaloprámnak megfelelő eszcitaloprám-oxalátot tartalmaz.
* Egyéb összetevők a tabletta magban: mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, talkum, kroszkarmellóz-nátrium és magnézium-sztearát
Összetevők a tabletta bevonatában: hipromellóz, makrogol 400 és titán-dioxid (E 171)

Milyen a Miraklide 10 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér, ovális filmbevonatú tabletta „E9CM” bevéséssel az egyik oldalon és bemetszéssel, valamint „10” bevéséssel a másik oldalon (egy-egy szám a bemetszés két oldalán).
10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 56 db, 60 db, 90 db, 98 db 100 db vagy 200 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és dobozban kerül forgalomba.

Milyen a Miraklide 15 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér, ovális filmbevonatú tabletta „E9CM” bevéséssel az egyik oldalon és bemetszéssel, valamint „15” bevéséssel a másik oldalon (egy-egy szám a törővonal két oldalán).
10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 56 db, 60 db, 90 db, 98 db 100 db vagy 200 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és dobozban kerül forgalomba.

Milyen a Miraklide 20 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér, ovális filmbevonatú tabletta „E9CM” bevéséssel az egyik oldalon és törővonallal, valamint „20” bevéséssel a másik oldalon (egy-egy szám a törővonal két oldalán).
5 db, 7 db, 10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 56 db, 60 db, 90 db, 98 db, 100 db vagy 200 db filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és dobozban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és gyártó:

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Genthon BV
Microweg 22
6545 CM Nijmegen
Hollandia

Gyártó
Synthon BV
Microweg 22
6545 CM Nijmegen
Hollandia

Synthon Hispania SL
Castelló 1, Polígono Las Salinas
08830 Sant Boi de Llobregat
Spanyolország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 
Bulgária: Alvocital 10 mg / 15 mg / 20 mg
Csehország: Miraklide 10 mg / 15 mg / 20 mg
Észtország: Escitalopram Alvogen 10 mg / 15 mg / 20 mg
Magyarország: Miraklide 10 mg / 15 mg / 20 mg filmtabletta
Írország: Escitotab 10 mg / 15 mg / 20 mg
Lettország: Escitalopram Alvogen 10 mg / 15 mg / 20 mg apvalkotās tabletes
Litvánia: Escitalopram Alvogen 10 mg / 15 mg / 20 mg, plėvele dengtos tabletės
Lengyelország: Miraklide
Románia: Escitotab 10 mg / 15 mg / 20 mg comprimate filmate
Szlovákia: Miraklide 10 mg / 15 mg / 20 mg
Szlovenia Otigem 10 mg / 15 mg / 20 mg filmsko obložene tablete

Miraklide 10 mg filmtabletta:
OGYI-T-21565/01-04

Miraklide 15 mg filmtabletta:
OGYI-T-21565/05-08    

Miraklide 20 mg filmtabletta:
OGYI-T-21565/09-12    

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015.10.


Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

Kéretlen emailek

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen emaileket. NO SPAM.
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

GÁZ-ÁR-SAPKA

 
Gázársapka - USA-nka

USA-nka

- -

VlagyiMIR <-> VolodiMIR

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb