Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Escitalopram-ratiopharm 5 mg, Escitalopram-ratiopharm 10 mg, Escitalopram-ratiopharm 15 mg, Escitalopram-ratiopharm 20 mg filmtabletta betegtájékoztató - 2020.02.


 

Escitalopram-ratiopharm 5 mg filmtabletta
Escitalopram-ratiopharm 10 mg filmtabletta
Escitalopram-ratiopharm 15 mg filmtabletta
Escitalopram-ratiopharm 20 mg filmtabletta

 
eszcitaloprám

 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont. 
 
A betegtájékoztató tartalma
 
1. Milyen típusú gyógyszer az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.Tudnivalók az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni az Escitalopram-ratiopharm filmtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Escitalopram-ratiopharm filmtablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 
Néhány hétbe telhet, amíg jobban érzi magát. Akkor is folytassa az Escitalopram-ratiopharm szedését, ha egy ideig semmilyen javulást sem tapasztal.
 
Forduljon kezelőorvosához, ha nem javul vagy rosszabbul van.
 
 

1. Milyen típusú gyógyszer az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
Az Escitalopram-ratiopharm az ún. szelektív szerotonin visszavétel-gátló (SSRI) antidepresszívumok csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az agyi szerotoninszint növelésével fejtik ki hatásukat. Az agyi szerotonin-rendszer zavarának kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak a depresszió és a vele kapcsolatos betegségek kialakulásában.
 
Az eszcitaloprám‑tartalmú Escitalopram-ratiopharm filmtablettát a depresszió (major depressziós epizódok) és a szorongásos zavarok (pl. a tériszonnyal járó vagy anélkül fellépő pánikzavar, szociális szorongásos zavar (szociális fóbia), generalizált szorongás és kényszerbetegség) kezelésére alkalmazzák. 

Néhány hétbe telhet, amíg jobban érzi magát. Akkor is folytassa az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta szedését, ha egy ideig semmilyen javulást sem tapasztal.
 
Forduljon kezelőorvosához, ha nem javul vagy rosszabbul érzi magát.2. Tudnivalók az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta szedése előtt

 
Ne szedje az Escitalopram-ratiopharm filmtablettát

♦  ha allergiás az eszcitaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  ha egyidejűleg az ún. MAO gátlók csoportjába tartozó gyógyszert, például a Parkinson-kór kezelésére használt szelegilint, a depresszió kezelésére használt moklobemidet vagy linezolidot (antibiotikum) szed
♦  ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik)
♦  ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd 2. „Egyéb gyógyszerek és az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta” részt)


Figyelmeztetések és óvintézkedések


Az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
 
Kérjük, bármilyen egyéb egészségügyi problémájáról vagy betegségéről tájékoztassa kezelőorvosát, mert ezek figyelembevétele szükséges lehet.
Különösen az alábbiakról számoljon be kezelőorvosának:


♦  ha epilepsziája van
Az Escitalopram-ratiopharm kezelést le kell állítani, ha görcsrohamok első alkalommal lépnek fel, vagy ha a fennálló görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd 4. „Lehetséges mellékhatások” pontot)
♦  ha máj- vagy vesebetegségben szenved
Előfordulhat, hogy kezelőorvosa módosítani fogja adagját.
♦  ha cukorbetegsége van
Az Escitalopram-ratiopharm kezelés megváltoztathatja cukorháztartását. Az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosítása válhat szükségessé.
♦  ha alacsony a vér nátriumszintje
♦  ha fokozott hajlama van vérzékenységre és bőrbevérzésekre
♦  ha elektrosokk (elektrokonvulzív) kezelésben részesül
♦  ha koszorúér-betegségben szenved
♦  ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve, ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át
♦  ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet
♦  ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak
♦  ha Önnek szembetegsége van vagy volt, mint például a zöldhályog (glaukóma, emelkedett szembelnyomás) bizonyos formája
 
Kérjük, vegye figyelembe
 
Néhány mániás depresszióban szenvedő betegnél mániás fázis léphet fel, amelyre szokatlan és gyorsan változó gondolatok, túlzott jókedv és fokozott fizikai aktivitás jellemző. Ha ilyet tapasztal, keresse fel kezelőorvosát!
 
A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság, vagy az egyhelyben maradás (ülés/állás) okozhat nehézséget. Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Az olyan gyógyszerek, mint az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta (az úgynevezett SSRI-k/SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.
 
Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
 
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet. 

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt.
 
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye. 
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba. 

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri őket, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy szóljanak Önnek, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggodalomra adnak okot. 

Gyermekek és serdülők

Az Escitalopram-ratiopharm általában nem alkalmazható gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők kezelésére.

Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye.

Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja az Escitalopram-ratiopharm filmtablettát, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Escitalopram-ratiopharm filmtablettát írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki az Escitalopram-ratiopharm filmtablettát szedi.

Emellett az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta készítmény hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés, illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

 
Egyéb gyógyszerek és az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta

 
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
 
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi:
 
♦  Az ún. „nem szelektív monoaminoxidáz-gátlók (MAOI-k)” csoportjába tartozó, alábbi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek: fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin
Amennyiben e gyógyszerek bármelyikét szedte, a kezelés befejezése után még 14 napot kell várnia, mielőtt elkezdené az Escitalopram-ratiopharm filmtablettát szedni. Az Escitalopram-ratiopharm kezelés befejezését követően 7 napnak kell eltelnie, mielőtt e gyógyszerek bármelyikét elkezdené szedni.
♦  Az ún. „reverzíbilis, szelektív MAO-A inhibitorok” csoportjába tartozó (szintén a depresszió kezelésére használt), moklobemid hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek
♦  Az ún. „irreverzíbilis, szelektív MAO-B inhibitorok” csoportjába tartozó (a Parkinson-kór kezelésére használt), szelegilin hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek
A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik.
♦  Linezolid (antibiotikum)
♦  Lítium (a mániás-depressziós betegség kezelésére használják) és triptofán
♦  Imipramin és dezipramin (mindkettő a depresszió kezelésére szolgál)
♦  Szumatriptan és hasonló (a migrén kezelésére használatos) gyógyszerek, valamint tramadol (erős fájdalomcsillapító)
A mellékhatások előfordulásának kockázatát növelik.
♦  Cimetidin, lanzoprazol és omeprazol (gyomorfekély kezelésére használatosak), fluvoxamin (antidepresszáns) és tiklopidin (a szélütés /stroke/ kockázatát csökkenti)
Növelhetik az eszcitaloprám vérszintjét.
♦  Közönséges orbáncfű (Hiperikum perforátum – depresszió kezelésére alkalmazott gyógynövénykészítmény)
♦  Acetilszalicilsav és nem szteroid gyulladásgátlók (fájdalomcsillapítóként vagy vérhígítóként, véralvadásgátlóként /ún. antikoagulánsként/ alkalmazott gyógyszerek)
Ezek növelhetik a vérzési hajlamot.
♦  Warfarin, dipiridamol és fenprokumon (véralvadásgátlók, ún. antikoagulánsok)
Annak eldöntése érdekében, hogy véralvadásgátló gyógyszereinek adagja megfelelő-e, az Escitalopram-ratiopharm kezelés megkezdésekor és befejezésekor kezelőorvosa valószínűleg ellenőrizni fogja véralvadási idejét.
♦  A meflokvin (malária kezelésére alkalmazzák), bupropion (antidepresszáns) és tramadol (erős fájdalomcsillapító) szedése mellett bizonyos betegségekben fokozódhat a görcshajlam kockázata
♦  Neuroleptikumok (skizofrénia és pszichózisok kezelésére alkalmazzák) és antidepresszánsok (triciklikus antidepresszívumok és SSRI-k), mivel a görcsküszöb csökkentésének kockázatával járhatnak
♦  Flekainid, propafenon és metoprolol (szív- és érrendszeri betegségekben alkalmazzák), klomipramin és nortriptilin (antidepresszánsok), valamint riszperidon, tioridazin, és haloperidol (antipszichotikumok)
Az Escitalopram-ratiopharm adagjának módosítása válhat szükségessé.
♦  A kálium és magnézium szintjét csökkentő gyógyszerek, mivel ezek az állapotok növelik az életet veszélyeztető szívritmuszavar kockázatát
 
Ne szedje az Escitalopram-ratiopharm filmtablettát egyidejűleg, ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás szerekkel, antipszichotikumokkal (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos antimikróbás szerekkel (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához.


Az Escitalopram-ratiopharm egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal

 
Az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta étkezéstől függetlenül bevehető (lásd a 3. „Hogyan kell szedni az Escitalopram-ratiopharm filmtablettát” pontot).
 
Nem valószínű ugyan, hogy az Escitalopram-ratiopharm fokozza az alkohol hatását, de – mint számos más gyógyszer esetében – az alkoholfogyasztást mégis tanácsos kerülni az Escitalopram-ratiopharm kezelés időtartama alatt.
 
Terhesség, szoptatás és termékenység
 
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha terhes, vagy terhességet tervez. Amennyiben terhes vagy szoptat, ne szedjen Escitalopram-ratiopharm-ot, kivéve, ha a kezelőorvosával megbeszélték az ezzel járó előnyöket és kockázatokat.
 
Tájékoztatjuk, hogy amennyiben terhessége utolsó 3 hónapjában szedi az Escitalopram-ratiopharm-ot, újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek:

♦  légzészavar, a bőr kékes elszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet-változások, táplálási nehézség, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy -renyheség, élénk reflexek, remegés, izgalom, ingerlékenység, közönyösség (letargia), állandó sírás, aluszékonyság és alvászavarok.

Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!
Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Escitalopram-ratiopharm-kezelés alatt áll.

Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Escitalopram-ratiopharm-mal, növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy kezelőorvosával.
 
Amennyiben terhesség alatt alkalmazza az Escitalopram-ratiopharm-ot, a gyógyszer szedését soha ne hirtelenül hagyja abba.
 
A citaloprám, mely az eszcitaloprámhoz hasonló gyógyszer, állatkísérletekben negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.
 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 
A gépjárművezetés, illetve a gépkezelés kerülése javasolt mindaddig, amíg nem tisztázódik, hogy miként hat Önre az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta.


Az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta nátriumot tartalmaz

A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”.
 
 

3. Hogyan kell szedni az Escitalopram-ratiopharm filmtablettát?

 
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 
♦  Felnőttek
 
Depresszió

Az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta szokásos ajánlott adagja 10 mg, naponta egy adagban bevéve.
Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti.
 
Pánikbetegség


Az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta kezdőadagja 5 mg naponta egyszer az első héten, mielőtt a dózist napi 10 mg-ra emelnék.
Az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti.
 
Szociális szorongásos zavar (szociális fóbia)


Az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta szokásos ajánlott adagja 10 mg naponta egyszer.
Attól függően, hogy Ön miként érzi magát, kezelőorvosa napi 5 mg-ra csökkentheti vagy maximálisan napi 20 mg-ra emelheti a gyógyszer adagját.
 
Generalizált szorongás


Az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta szokásos ajánlott adagja 10 mg naponta egyszer.
Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ra emelheti.
 
Kényszerbetegség

Az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta szokásos ajánlott adagja 10 mg naponta egyszer. Ezt az adagot kezelőorvosa maximálisan napi 20 mg-ig emelheti.
 
Idősek (65 év felett)

Idős betegek esetén az Escitalopram-ratiopharm ajánlott kezdő dózisa naponta egyszer 5 mg.
A dózist kezelőorvosa felemelheti naponta 10 mg-ra.
 
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél (18 éves kor alatt)

Az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta gyermekeknek és serdülőknek általában nem adható.
További információért lásd a 2. „Tudnivalók az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta szedése előtt” pontot.
 

Az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta étkezéstől függetlenül bevehető. A tablettákat egy kevés vízzel nyelje le. Ne rágja szét, mert keserű ízű!

Escitalopram-ratiopharm 10 mg filmtabletta, Escitalopram-ratiopharm 20 mg filmtabletta

A tabletta szükség esetén felezhető. Először a bemetszéssel felfelé tegye a tablettát egy sima felületre, majd a két szélét a két mutató ujjával lenyomva – ahogy a rajz mutatja – széttörheti a tablettát.

széttörés Escitalopram-R
 
 
A kezelés időtartama

 
Néhány hétbe telhet, amíg jobban érzi magát. Folytassa az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta szedését, még akkor is, ha időbe telik, amíg bármiféle javulást tapasztal állapotában.
 
Soha ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszélte volna.
 
Mindaddig folytassa az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta szedését, amíg azt a kezelőorvosa javasolja. Ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek. Azután, hogy Ön már ismét jól érzi magát, a kezelést még legalább 6 hónapig ajánlott folytatni.

 
Ha az előírtnál több Escitalopram-ratiopharm filmtablettát vett be


Ha az előírtnál több Escitalopram-ratiopharm filmtablettát vett be, haladéktalanul lépjen kapcsolatba a kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával!

Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak a rosszullét jelei. A túladagolás tünetei a következők lehetnek:

♦ szédülés, remegés, izgatottság, görcsroham, kóma, hányinger, hányás, szívritmusváltozás, vérnyomáscsökkenés és a folyadék-, illetve a sóháztartás zavara

Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta dobozát!
 

Ha elfelejtette bevenni az Escitalopram-ratiopharm filmtablettát


Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Amennyiben megfeledkezett egy adag bevételéről, de még lefekvés előtt eszébe jut, akkor az aznapi adagot még pótolja be, a következő napon pedig folytassa a kezelést a megszokott időben. Amennyiben már csak éjszaka vagy a következő napon jut eszébe, hogy kihagyott egy adagot, úgy azt már ne pótolja, hanem hagyja ki, és folytassa a kezelést a megszokott időben.
 

Ha idő előtt abbahagyja az Escitalopram-ratiopharm szedését

 
Ne hagyja abba az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta szedését, amíg kezelőorvosa azt nem javasolja. Amennyiben Ön a javasolt kezelés végére ért, a kezelést általában az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta adagját néhány hét alatt fokozatosan csökkentve ajánlott befejezni.
 
Az Escitalopram-ratiopharm-kezelés leállítása, főleg, ha az hirtelen történik, az abbahagyást kísérő jellegzetes tünetekkel járhat. Ez megszokott az Escitalopram-ratiopharm-kezelés leállításakor. A kockázat nagyobb, ha hosszú ideig vagy nagy adagban szedte az Escitalopram-ratiopharm filmtablettát, vagy ha az adagcsökkentés túl gyorsan történik. A tünetek a legtöbb esetben enyhék, és 2 hét alatt maguktól megszűnnek.

Néhány betegnél azonban a tünetek súlyosak és elhúzódóak lehetnek (2‑3 hónapig vagy annál tovább is fennállhatnak).
Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha az Escitalopram-ratiopharm-kezelés leállításakor súlyos megvonási tüneteket észlel. Kezelőorvosa lehet, hogy arra kéri majd, kezdje újra a tabletta szedését, és az adagot lassabban csökkentve hagyja abba a kezelést.
 
Az abbahagyást kísérő jellegzetes tünetek közé tartozik:

♦  szédülés (bizonytalanságérzés vagy egyensúlyzavar), zsibbadás/bizsergés, égő érzés, illetve (ritkábban) áramütésszerű érzés (a fejben is), alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás, fejfájás, émelygés, verejtékezés (beleértve az éjszakai verejtékezést), nyugtalanság vagy izgatottság, remegés, zavartság vagy tájékozódási zavar, érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés, látászavarok, szívdobogásérzés
 
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. 


4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
 
Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek. Tudnia kell, hogy az alább felsorolt panaszok közül több betegségének tünete is lehet, amelyek állapotának javulásával ugyancsak enyhülnek.
 
Forduljon kezelőorvosához vagy menjen kórházba, amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét észleli:
 
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet)

♦  rendellenes vérzések, beleértve az emésztőrendszeri vérzéseket
 
Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)

♦  bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanat, illetve légzési vagy nyelési nehézség (allergiás reakció)
♦  a magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek
 
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

♦  vizelési nehézség
♦  görcsrohamok (lásd még a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot)
♦  a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése májműködési zavarra/májgyulladásra (hepatitisz) utalhat
♦  gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei
♦  önkárosító vagy öngyilkos gondolatok, lásd még a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot
♦  hirtelen kialakuló bőr- vagy nyálkahártya-duzzanat (angioödéma).

A fentiek mellett az alábbi mellékhatásokat jelentették még
 
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1-et érinthet)

♦  hányinger
♦  fejfájás
 
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet)

♦  orrdugulás vagy orrfolyás (arcüreggyulladás)
♦  csökkent vagy fokozott étvágy
♦  szorongás, nyugtalanság, zavart álmok, elalvási nehézség, álmosság érzése, szédülés, ásítozás, remegés, bőrbizsergés
♦  hasmenés, székrekedés, hányás, szájszárazság
♦  fokozott verejtékezés
♦  izom- és ízületi fájdalom
♦  szexuális zavarok (késleltetett ejakuláció, erekciós problémák, csökkent szexuális érdeklődés, nőknél orgazmuszavar fordulhat elő)
♦  fáradtság, láz
♦  testtömeg-növekedés
 
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet)

♦  csalánkiütés, bőrkiütés, bőrviszketés
♦  fogcsikorgatás, izgatottság, idegesség, pánikroham, zavartság
♦  alvászavar, ízérzékelési zavar, ájulás
♦  pupillatágulat, látászavarok, fülcsengés
♦  hajhullás
♦  bő menstruációs vérzés
♦  szabálytalan menstruációs ciklus
♦  testtömeg-csökkenés
♦  gyors szívverés
♦  kar- és lábduzzanat
♦  orrvérzés
 
Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)

♦  agresszió, elszemélytelenedés, hallucináció
♦  lassú szívverés

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

♦  a nátriumszint csökkenése a vérben (ennek tünete a hányinger és a rossz közérzet, amelyet izomgyengeség, illetve zavartság kísér)
♦  felállásnál az alacsony vérnyomás következtében jelentkező szédülés (ortosztatikus hipotenzió)
♦  kóros májfunkciós teszt (a májenzimek szintjének megemelkedése a vérben)
♦  mozgászavarok (akaratlan izommozgások)
♦  a hímvessző fájdalmas merevedése
♦  vérzési rendellenességek tünetei, pl. bőr- és nyálkahártyavérzés (ekkimózis)
♦  alacsony vérlemezke szám (trombocitopénia)
♦  az ADH nevű hormon fokozott kiválasztása, amely a szervezetben víz-visszatartást okoz és hígítja a vért, csökkenti a nátrium mennyiségét (nem megfelelő ADH kiválasztás).
♦  tejcsorgás férfiaknál és nem szoptató nőknél
♦  mánia
♦  csonttörés fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.
♦  A szívritmus változása (ezt „QT-intervallum megnyúlásnak” nevezik, mely az EKG-n, a szív elektromos aktivitásán látható). 

Ezen kívül ismert, hogy az eszcitaloprámhoz (az Escitalopram-ratiopharm hatóanyagához) hasonló módon ható gyógyszerek alkalmazásakor egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek. Ezek a következők:

♦  akaratlan izommozgások (akatízia)
♦  étvágytalanság

 
Csonttörés fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.

 

Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 


5. Hogyan kell az Escitalopram-ratiopharm filmtablettát tárolni?

 
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
 
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
 
A dobozon vagy a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) ne szedje az Escitalopram-ratiopharm filmtablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
 
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

 
Mit tartalmaz az Escitalopram-ratiopharm filmtabletta?

A készítmény hatóanyaga az eszcitaloprám, 5 mg, 10 mg, 15 mg vagy 20 mg eszcitaloprám (oxalát formájában) filmtablettánként.

Egyéb összetevők:Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kroszkarmellóz-nátrium, sztearinsav és magnézium-sztearát.
Bevonat: hipromellóz (E464), makrogol 400, titán-dioxid (E 171).
 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Escitalopram-ratiopharm 5 mg filmtabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, mélynyomású „93” jelöléssel az egyik oldalán, és mélynyomású „7414” jelöléssel a másik oldalán.

Escitalopram-ratiopharm 10 mg filmtabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel, valamint mélynyomású „9” jelöléssel a bemetszés bal és mélynyomású „3” jelöléssel a bemetszés jobb oldalán. A tabletta másik oldalán mélynyomású „7462” jelölés látható.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
 
Escitalopram-ratiopharm 15 mg filmtabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel, valamint mélynyomású „S” jelöléssel a bemetszés bal és mélynyomású „C” jelöléssel a bemetszés jobb oldalán. A tabletta másik oldalán mélynyomású „15” jelölés látható.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
 
Escitalopram-ratiopharm 20 mg filmtabletta: fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel, valamint mélynyomású „9” jelöléssel a bemetszés bal és mélynyomású „3” jelöléssel a bemetszés jobb oldalán. A tabletta másik oldalán mélynyomású „7463” jelölés látható.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
 

Kiszerelési egységek

7, 10, 14, 20, 28, 30, 49, 50, 56, 60, 90, 98, 100, 200 és 500 db filmtabletta PVC/PVdC–alumínium buborékcsomagolásban és dobozban, valamint 49×1, 50×1, 100×1 és 500×1 db filmtabletta adagonként perforált PVC/PVdC–alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
 
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
 
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
 

Gyártó
 
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
 
TEVA UK Ltd.
Brampton Road, Hampden Park, Eastbourne, East Sussex, BN22 9AG,
Egyesült Királyság
 
Pharmachemie B.V., Swensweg 5, 2031 GA Haarlem,
Hollandia
 
TEVA Operations Poland Sp. z.o.o.
Ul. Mogilska 80, 31-546 Krakow
Lengyelország
 
Merckle GmbH
Ludwig-Merckle-Strasse 3, 89143 Blaubeuren
Németország
 

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban
az alábbi neveken engedélyeztékNémetország                Escitalopram-AbZ 5/10/15/20mg Filmtabletten
Magyarország               Escitalopram-ratiopharm 5 mg filmtabletta
                                   Escitalopram-ratiopharm 10 mg filmtabletta
                                   Escitalopram-ratiopharm 15 mg filmtabletta
                                   Escitalopram-ratiopharm 20 mg filmtabletta

 
OGYI-T-21956/01                    (Escitalopram-ratiopharm 5 mg filmtabletta 30×)
OGYI-T-21956/02                    (Escitalopram-ratiopharm 10 mg filmtabletta 30×)
OGYI-T-21956/03                    (Escitalopram-ratiopharm 15 mg filmtabletta 30×)
OGYI-T-21956/04           .        (Escitalopram-ratiopharm 20 mg filmtabletta 30×)
 

A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2020.02.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2020.07.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.04.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2018.04.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2015.06.

Forrás: https://www.ogyei.gov.hu


 

Kéretlen...

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen telefonokat és emaileket. Legyünk tekintettel egy(s)másra: digitális detox, slow living... OK | KO
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

FreeCska | TűKörkép

Van értékrend, amely Saulus Paulussá és van, amelyik Paulus Saulussá változását ünnepli.

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb