Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Citagen 10 mg, Citagen 20 mg filmtabletta betegtájékoztatók - 2013.06.


Citagen 10 mg filmtabletta
Citagen 20 mg filmtabletta


citaloprám
 


Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.


-  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!
-  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!
-  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
-  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma:


1. Milyen típusú gyógyszer a Citagen filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Citagen filmtabletta szedése előtt
3. Hogy kell szedni a Citagen filmtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Citagen filmtablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


 

1. Milyen típusú gyógyszer a Citagen filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?


A készítmény hatóanyaga, a citaloprám, az úgynevezett szerotonin újrafelvételét gátló (SSRI), más néven antidepresszáns gyógyszerek csoportjába tartozik.

A Citagen filmtabletta a következő esetekben alkalmazható:

* depresszió kezelése (major depressziós epizódok kezelése)
* agorafóbiával (szabad térségben való tartózkodáskor támadó rosszullét) vagy anélkül jelentkező pánikbetegség kezelése  
 


2. Tudnivalók a Citagen filmtabletta szedése előtt


Ne szedje a Citagen filmtablettát

* ha allergiás a citaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
* ha Ön monoamino-oxidáz enzim gátló (MAO gátló) gyógyszert szed vagy az elmúlt két hétben szedett. Ezeket a gyógyszereket (például szelegilin vagy moklobemid tartalmúak) a depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére használják. (lásd. még „Egyéb gyógyszerek és a Citagen filmtabletta”)
* ha Ön linezolid tartalmú (MAO gátló) antibiotikumot szed. Kivétel csak akkor tehető, ha szoros orvosi megfigyelés, és folyamatos vérnyomás ellenőrzés biztosított
* ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa, vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus , vagy korábbi szív vizsgálat során ritmuszavarra hajlamosító elváltozást jeleztek. (EKG-felvételen látható változás, úgynevezett QT-intervallum megnyúlás; Az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik)
* ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy egyéb olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Citagen filmtabletta”).
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések


Az Citagen filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,

* ha Ön szumatriptánt (5-HT antagonista) vagy más hasonló gyógyszert szed migrén kezelésére (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Citagen filmtabletta” című részt)
* ha cukorbetegségben szenved, mivel előfordulhat, hogy orvosának módosítania kell az inzulin vagy más vércukorszint csökkentő gyógyszerének adagját,
* ha epilepsziás, mivel ez esetben orvosa szigorú megfigyelés alatt fogja tartani. A Citagen filmtabletta kezelést abba kell hagyni, ha roham lép fel vagy a rohamok gyakorisága nő (lásd 4. pont).
* ha elektrosokk kezelésben részesül,
* ha mániás fázisban van (pszichiátriai betegség). Ha mániás fázisba lép keresse fel kezelőorvosát.
* ha kórtörténetében pszichiátriai betegség előfordult, mivel a pszichotikus tünetek fokozódhatnak,
* ha Önnek jelenleg vagy korábban magas szemnyomása (glaukóma) volt
* ha kórtörténetében vérzési rendellenességek előfordultak vagy olyan gyógyszert használ, mely hatással van a véralvadásra vagy fokozza a vérzés kockázatát (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Citagen filmtabletta„).
* ha májbetegségben vagy súlyos vesebetegségben szenved, mivel előfordulhat, hogy orvosának módosítania kell a gyógyszer adagját,
* ha alacsony a vér-nátrium szintje (lásd 4. pont). A Citagen csökkentheti a vér nátriumszintjét és ez gyengeséget, zavartságot és fájó merev izmokat eredményezhet Önnél. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha ezeket a tüneteket észleli.
* ha egyes sók szintje (kálium, magnézium) alacsony a vérében,
* ha nyugtalanságot és/vagy mozgáskényszert észlel (akatízia)
* ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át,
* ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet
* ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak.


Gyermekek és 18 éven aluli serdülőknél

A Citagen alkalmazása általában nem javallott gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél. Tájékoztatjuk, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek 18 évesnél fiatalabb betegeknél megnövelték az alábbi mellékhatások kockázatát: öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (elsősorban agresszivitás, ellenkezés és düh). Ennek ellenére az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek is felírhat Citagent, ha úgy látja, hogy az a beteg érdekét szolgálja.

Amennyiben az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek írt fel Citagent, és Ön ezt meg szeretné vele beszélni, akkor kérjük, menjen vissza orvosához. Amennyiben 18 évesnél fiatalabb, Citagent szedő betegnél a fentebb felsorolt tünetek lépnek fel, vagy azok súlyosbodnak, erről tájékoztassa kezelőorvosát! Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy a gyógyszer gyermekek és serdülők növekedésére, érésére, gondolkodási (kognitív) és viselkedési fejlődésére vonatkozó hosszútávú biztonságossága egyelőre nem bizonyított.


Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszív kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

* ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
* ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszívumokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság, izgatottság vagy az egy helyben maradás okozhat nehézséget. Előfordulhat, hogy ezeket a tüneteket Ön észre sem veszi, ezért hasznos lehet megkérni egy barátját vagy hozzátartozóját, hogy figyelje a viselkedésében esetleg bekövetkező változásokat.Egyéb gyógyszerek és a Citagen filmtabletta


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét jelenleg szedi, vagy nemrégiben szedte:

* szumatriptán és más, a migrén kezelésére szolgáló gyógyszerek, triptofán és oxitriptán (depresszió kezelésére) és tramadol (fájdalomcsillapító), mivel ezek a gyógyszerek fokozhatják a mellékhatások előfordulásának kockázatát,
* A Citagen filmtabletta abbahagyását követően 7 napot kell várnia, mielőtt elkezdene bármilyen, a depresszió kezelésére szolgáló monoamino-oxidáz enzim gátló (MAOI) gyógyszert szedni. Lásd „Ne szedje a Citagen filmtablettát” című fejezetet.
* más antidepresszánsok (pl. dezipramin, fluvoxamin),
* linezolid (antibiotikum),
* lítium (mentális betegségek kezelésére),
* mentális betegségek kezelésére használatos más gyógyszerek (pl. flupentixol, klórpromazin, haloperidol), mivel fennáll a görcsküszöb csökkenésének kockázata,
* gyomorfekély kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint cimetidin, omeprazol, ezomeprazol, lanzoprazol,
* vérhígító gyógyszerek, véralvadásgátlók (antikoagulánsok), mint a warfarin, acetilszalicilsav tiklopidin, dipiridamol,
* szívritmus rendellenességek kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. flekainid, propafenon).
* a vér kálium- és magnéziumszintjét csökkentő gyógyszerek,
* metoprolol (béta-blokkoló), szívelégtelenség kezelésére vagy a vérnyomás csökkentésére,
* meflokin (malária kezelésére), bupropion (a dohányzásról való leszokás elősegítésére), mivel fennáll a görcsküszöb csökkenésének kockázata,
* közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú gyógynövénykészítmények,
* nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) (pl. ibuprofén).


A Citagent ne szedje egyidejűleg:

Ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás szerekkel, antipszichotikumokkal (pl.: fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos antimikróbás szerekkel (pl.: sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás szerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához.

 

A Citagen filmtabletta egyidejű bevétele  alkohollal


Kimutatták ugyan, hogy a Citapram filmtabletta kezelés nem fokozza az alkohol hatását, mégis - mint miden antidepresszáns esetében- tanácsos kerülni a Citagen filmtabletta szedése során az alkoholfogyasztást!
 

Terhesség, szoptatás és termékenység


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!

Terhesség

Ha terhes, vagy terhességet tervez, mindenképpen forduljon kezelőorvosához, hogy megbeszélje vele a Citagen nemkívánatos hatásait, előnyeit és veszélyeit Önre és gyermekére nézve.

Nem szabad a Citagen filmtabletta kezelést hirtelen abbahagyni.

Győződjön meg róla, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Citagen-kezelés alatt áll. Amennyiben a terhesség alatt, különösen annak utolsó három hónapjában történik kezelés Citagennel, növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának a kockázata, amelyet az újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertoniának (PPHN) neveznek. A csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a gyermek születését követő 24 órán belül jelentkeznek. Amennyiben újszülöttjénél ezen tünetek bármelyike jelentkezik, azonnal forduljon szülésznőjéhez és/vagy orvosához. Ha Ön terhessége utolsó 3 hónapjában a Citagen szedését egészen a szülésig folytatja, újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek: légzészavar, a bőr kékes elszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet-változások, táplálási nehézség, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy renyheség, élénkebb reflexek, remegés, izgalom, ingerlékenység, közönyösség (letargia), állandó sírás, aluszékonyság és alvászavarok. Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

Szoptatás

A citaloprám kis mennyiségben bejut az anyatejbe. Csak korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre a Citagen szoptatás alatt történő alkalmazásáról; beszélje meg orvosával mielőtt szoptatni kezd!

Férfi termékenység

Állatkísérletekben a citaloprám negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A citaloprám csak kismértékben, vagy mérsékelten befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A mentális betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek ronthatják az ítélőképességet és veszélyhelyzetekben a reakciókészséget.

A Citagen általában nem álmosít, ennek ellenére, ha a kezelés elején szédül, vagy álmossá válik, mindaddig ne vezessen gépjárművet, és kerülje a szerszámok/gépek használatát, amíg ezek a tünetek fennállnak.

Citagen filmtabletta laktózt tartalmaz

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert!


 

3. Hogy kell szedni a Citagen filmtablettát?


A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek

Depresszió kezelése

Legalább két hétre lehet szükség ahhoz, hogy a tüneteiben javulás következzen be. A kezelést akkor lehet abbahagyni, ha 4-6 hónapon át nem érzi depressziósnak magát.

Az ajánlott adag 20 mg naponta. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

Pánikbetegség kezelése

A kezelés általában több hónapot vesz igénybe.
A kezelés első hetében a kezdő dózis 10 mg naponta, majd egy hét után az adag napi 20-30 mg-ra emelhető. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

Idősek (65 év felettiek)

Idős betegek esetén a dózist az ajánlott dózis felére kell csökkenteni, azaz napi 10-20 mg-ra. Idős betegek rendszerint nem kaphatnak naponta 20 mg-nál többet.

Különleges kockázattal rendelkező betegek

Májpanaszokkal rendelkező betegek maximálisan adható napi dózisa 20 mg.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A Citagen filmtabletta nem javallt gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek (lásd „Figyelmeztetések és óvintézkedések” című fejezetet).

Adagolás és alkalmazás módja

* Szájon át történő alkalmazásra
* A tablettát egy pohár vízzel kell bevenni étkezés közben vagy attól függetlenül.
* A tablettát lehetőség szerint minden nap ugyanabban az időpontban vegye be, reggel vagy este.

A kezelés időtartama

A depresszió és pánikbetegség kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a Citagen filmtablettánál is néhány hétbe telhet, amíg bármilyen javulást tapasztal. Akkor is folytassa a Citagen szedését, ha időbe telik, amíg állapotában bármiféle javulást tapasztal.

A kezelés időtartama egyénre szabott, rendszerint legalább 6 hónap. A filmtabletta szedését mindaddig folytassa, amíg azt kezelőorvosa javasolja. Kezelőorvosa megkérdezése nélkül akkor se hagyja abba a gyógyszer szedését, ha jobban érezné magát. A tünetek mögött álló alapbetegség ugyanis hosszú ideig fennállhat, ezért ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek.

Visszatérő depresszióban szenvedő betegeknél a folyamatos, néha több évig tartó kezelés segít az új depressziós epizódok megelőzésében. Soha ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszélte volna.


Ha az előírtnál több Citagen filmtablettát vett be


Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához!

Vigye magával a gyógyszer csomagolását és a maradék tablettákat! A túladagolás tünetei lehetnek: görcsök, szívritmus változás/ritmuszavar/ kimaradás, álmosság, kóma, hányás, remegés, vérnyomás-csökkenés, vérnyomás-emelkedés, hányinger (émelygés), szerotonin szindróma (lásd 4. pont), nyugtalanság (agitáció), szédülés, pupillatágulat, verejtékezés, szapora légzés, a bőr és az ajkak kékes elszíneződése.


Ha elfelejtette bevenni a Citagen filmtablettát


Ha Ön elfelejt bevenni egy adagot, vegye be azonnal, amint eszébe jut! Amennyiben már közeledik a következő adag bevételének ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot és folytassa a kezelést a szokásos rend szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!


Ha idő előtt abbahagyja a Citagen filmtabletta szedését


Ne hagyja hirtelen abba a Citagen filmtabletta szedését, mivel megvonási tünetek jelentkezhetnek (lásd 4. rész „Megvonási tünetek”)! Ha abba kell hagynia a gyógyszer szedését, orvosa lassan, legalább egy-két hét alatt fogja csökkenteni az adagot.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!

 

4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A nagyon gyakori mellékhatások nagyobb valószínűséggel következnek be a kezelés első két hetében.

Hagyja abba a Citagen filmtabletta szedését és azonnal forduljon orvosához vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, mert orvosi ellátásra lehet szüksége, ha a következő tünetek bármelyike jelentkezik Önnél:

- Súlyos allergiás, túlérzékenységi reakció, úgymint az arc, az ajkak, vagy a nyak duzzadása, mellkasi szorító érzés, légzési és nyelési nehézségek (gyakoriság: nem ismert).
- Magas láz, izgatottság vagy zavartság, remegés, hirtelen izommozgások. Ezek a tünetek egy ritka betegség az úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek. (gyakoriság: nem ismert).
- Gyors, szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsades de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei (gyakoriság nem ismert).
- Hányinger, hányás, étvágytalanság, általános rossz közérzet, láz, viszketés, a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése, világos színű széklet, sötét vizelet (májgyulladás) (gyakoriság: ritka).

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő tünetek bármelyike jelentkezik Önnél:

* ha nyugtalan, esetleg képtelen egy helyben ülni, vagy állni. Ez a tünet leginkább a kezelés első néhány hetében jelentkezhet. A tünetek jelentkezése esetén azonnal forduljon kezelőorvosához (gyakoriság: nem ismert).
* görcs (görcsrohamok) esetén, vagy ha Ön epilepsziás és a görcsök számának növekedését észleli (gyakoriság: ritka),
* ha gyengének és zavartnak érzi magát, izmai fájdalmasak és merevek. Ezek a tünetek annak a jelei lehetnek, hogy a Citagen filmtabletta csökkentette a vérben a nátrium mennyiségét (gyakoriság: ritka).

További lehetséges mellékhatások, gyakoriság szerint csoportosítva:

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet)

álmosság
álmatlanság
fejfájás
homályos látás
szívdobogás érzés
fokozott verejtékezés
szájszárazság
hányinger (émelygés)

Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érint)

csökkent étvágy
nyugtalanság (agitáció)
alvási problémák
emlékezet vesztés, koncentráló képesség zavara
szokatlan álmok
csökkent szexuális érdeklődés
szorongás
idegesség
zavart állapot
csökkent érzelem, közönyösség
migrén
remegés
fülcsengés (tinnitusz)
szédülés
orrfolyás és orrviszketés, orrmelléküreg duzzanat és gyulladás
ásítozás
hasmenés
székrekedés
hányás
bőrviszketés
izom- és izületi fájdalom
férfiaknál előfordulhatnak merevedési és ejakulációs problémák
nőknél orgazmuszavar
fáradtság
bőrbizsergés, zsibbadás, érzészavarok
testsúlycsökkenés
az elhízástól való kóros félelem okozta táplálkozási zavar (anorexia)

Nem gyakori mellékhatások (1000-ből 1-10 beteget érint)

bőrvérzési rendellenesség (hajlam a beütött bőr bekékülésére)
fokozott étvágy
fokozott szexuális érdeklődés
agresszió
én-idegen érzések (deperszonalizáció)
hallucináció
mánia
ájulás
pupillatágulat
gyors szívverés
lassú szívverés
köhögés
csalánkiütés
hajhullás
bőrkiütés
vizelési nehézség
erős menstruáció
kar- és lábduzzadás
testsúlynövekedés
fényérzékenységi reakciók
eufória (fokozottan jó közérzet)

Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érinthet)

ízérzékelés megváltozása
akaratlan mozgások
vér nátriumion-tartalmának csökkenése
vérzés
láz

Nem ismert mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

önkárosító vagy öngyilkos gondolatok, öngyilkos magatartás lásd „A Citagen filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” pontot
csökkent vérlemezkeszám, mely bőr- és nyálkahártya-vérzéseket okozhat
orrvérzés
túlérzékenység (bőrkiütés)
hormon túltermelés, mely folyadék visszatartást, gyengeséget, fáradtságot vagy zavartságot okozhat
vér kálium-tartalmának csökkenése
pánikroham (ez az Ön betegségének következménye lehet)
fogcsikorgatás
nyugtalanság
szokatlan izommozgások vagy izommerevség
allergiás reakció
fájdalmas tartós merevedés (priapizmus)
férfiaknál abnormális tejcsorgás az emlőkből
látászavar
hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés
gyomor- és/vagy bél-vérzés
méhvérzés a menstruációs időszakon kívül
kóros májfunkciós értékek

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

A depresszió kezelésének első heteiben előfordulhatnak vagy fokozódhatnak az önkárosító vagy öngyilkos gondolatai mindaddig, amíg az antidepresszáns kezelés hatása meg nem mutatkozik. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha nyugtalanító gondolatai vagy érzései vannak. A pánikrohamra hajlamos betegek a szorongás átmeneti erősödését tapasztalhatják a kezelés elkezdését követően. Ez általában a kezelés első két hetében megszűnik. (Lásd még 2. fejezet „Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása”.)

Megvonási tünetek

Amikor abbahagyja a Citagen filmtabletta szedését megvonási tünetek jelentkezhetnek. Ez akkor a legvalószínűbb, ha a gyógyszer szedését hirtelen hagyja abba. Egyes betegek a következő mellékhatásokat tapasztalták a kezelés abbahagyását követő néhány napban:
 
szédülés
érzészavarok (zsibbadás vagy bizsergés a karokban és a lábakban, áramütés-érzet)
alvási zavarok (álmatlanság vagy szokatlan álmok)
nyugtalanság és izgatottság
hányinger, hányás
remegés
zavartság
izzadás
fejfájás
hasmenés
kalapáló szívverés (palpitáció)
érzelmi instabilitás, ingerlékenység
látászavarok
zavartság vagy tájékozódási zavar (dezorientáció)
szorongás

Ezek a tünetek rendszerint enyhék vagy mérsékeltek és általában két héten belül elmúlnak. Néhány betegnél azonban ezek a tünetek súlyosabbak vagy hosszabb ideig fennállók lehetnek. Ha abba kell hagynia a gyógyszer szedését, orvosa lassan, legalább egy-két hét alatt fogja csökkenteni az adagot. Ha súlyos megvonási tünetek jelentkeznek a Citagen filmtabletta szedésének abbahagyásakor, keresse fel kezelőorvosát! Orvosa arra kérheti majd, hogy kezdje el újra szedni a filmtablettákat és még lassabban csökkentse az adagot.


Mellékhatások bejelentése
 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
 
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

5. Hogyan kell a Citagen filmtablettát tárolni?


Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik!

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Citagen filmtabletta?

- A készítmény hatóanyaga a citaloprám. 10 mg illetve 20 mg citaloprám (citaloprám-hidrobromid formájában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (lásd 2. pont „Citagen filmtabletta laktózt tartalmaz”), kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, povidon, kroszpovidon és magnézium-sztearát. A filmbevonat a következőket tartalmazza még: titán-dioxid (E 171), makrogol 4000 és hipromellóz (E464).

Milyen a Citagen filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Citagen 10 mg filmtabletta: fehér, kerek filmbevonatú tabletta egyik oldalán „CM 10" jelöléssel, a másik oldalán "G" jelöléssel van ellátva.

Citagen 20 mg filmtabletta: fehér, ovális filmbevonatú tabletta egyik oldalán „CM 20” jelöléssel és bemetszéssel, a másik oldalán "G" jelöléssel van ellátva. A tabletán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

Citagen 10 mg filmtabletta: 30 db vagy 60 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban, valamint 28 db vagy 50 db filmtabletta műanyag tartályban és dobozban.

Citagen 20 mg filmtabletta: 30 db vagy 60 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban, valamint 28 db vagy 50 db filmtabletta műanyag tartályban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Generics [UK] Limited
Station Close, Potters Bar, Hertfordshire, EN6 1TL, Egyesült Királyság

Gyártó
Pharma Pack Kft.
2040 Budaörs, Vasút u. 13., Magyarország

McDermott Laboratories Ltd Trading as Gerard Laboratories
35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange Road, Dublin 13, Írország


Citagen 10 mg filmtabletta OGYI-T-9357/01-04
Citagen 20 mg filmtabletta OGYI-T-9357/05-08


A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2013.06.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022.10.

A Citagen (citaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2021.02.

A Citagen (citaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2021.01.

A Citagen (citaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2020.09.

A Citagen (citaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2019.07.

A Citagen (citaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2018.11.


Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

Kéretlen emailek

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen emaileket. NO SPAM.
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

GÁZ-ÁR-SAPKA

 
Gázársapka - USA-nka

USA-nka

- -

VlagyiMIR <-> VolodiMIR

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb