Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Venlafaxin Bluefish 75 mg, Venlafaxin Bluefish 150 mg betegtájékoztatók - 2014.10.


Venlafaxin Bluefish 75 mg
nyújtott hatóanyagleadású kemény kapszula
Venlafaxin Bluefish 150 mg
nyújtott hatóanyagleadású kemény kapszula


venlafaxin
 
 


Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További kérdéseivel forduljon orvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
- Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Venlafaxin Bluefish és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Venlafaxin Bluefish szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Venlafaxin Bluefish-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Venlafaxin Bluefish-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 

1. Milyen típusú gyógyszer a Venlafaxin Bluefish és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Venlafaxin Bluefish egy antidepresszáns, ami a szerotonin és noradrenalin újrafelvétel gátlóknak (SNRI) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezt a gyógyszercsoportot a depresszió és egyéb betegségek, például szorongásos betegségek kezelésére használják. Úgy gondolják, hogy a depresszióban és/vagy szorongásos betegségben szenvedő betegek agyában alacsonyabb a szerotonin és a noradrenalin szintje. Nem tudják pontosan, hogyan hatnak az antidepresszánsok, azonban ezek a szerek segíthetnek emelni az agyban a szerotonin és a noradrenalin szintjét.

A Venlafaxin Bluefish depresszióban szenvedő felnőttek kezelésére való. A Venlafaxin Bluefish olyan felnőttek kezelésére is szolgál, akik az alábbi szorongásos betegségek valamelyikében szenvednek: generalizált szorongásos betegség, szociális szorongásos betegség (félelem a társadalmi szituációktól) és pánikbetegség (pánikrohamok). Annak érdekében, hogy jobban érezze magát, alapvető a szorongásos betegségek megfelelő kezelése. Amennyiben nem kezelik, betegsége nem múlik el, súlyosabbá válhat és nehezebben lehet kezelni.
 

2. Tudnivalók A Venlafaxin Bluefish szedése előtt

Ne szedje a Venlafaxin Bluefish-t
- ha allergiás a venlafaxinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha egyidejűleg irreverzibilis MAO-gátlónak (MAOI) nevezett gyógyszereket szed, vagy szedett az elmúlt 14 napon belül. Ezeket a szereket depresszió, vagy Parkinson-kór kezelésére adják. Az irreverzibilis MAOI szedése Venlafaxin Bluefish kapszulával súlyos, akár életveszélyes mellékhatásokat okozhat. Hasonlóképpen, legalább 7 napot kell várni a Venlafaxin Bluefish szedésének abbahagyása után bármely MAOI szedésének az elkezdésével (lásd még az „Egyéb gyógyszerek és a Venlafaxin Bluefish” és a  „Szerotonin szindróma” című részeket).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Venlafaxin Bluefish szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha a következők Önre vonatkoznak:
•    Amennyiben a Venlafaxin Bluefish kapszulával egy időben egyéb gyógyszereket szed, nőhet a szerotonin szindróma kialakulásának a kockázata (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Venlafaxin Bluefish”).
•    Ha szembetegsége van, például bizonyos típusú zöldhályogban (a szemben a nyomás fokozódásával járó betegségben) szenved.
•    Ha korábban már volt magas vérnyomása.
•    Ha korábban már volt szívbetegsége.
•    Ha korábban már felléptek Önnél görcsrohamok (epilepsziás rohamok).
•    Ha korábban már jelentkezett Önnél alacsony nátrium vérszint (hiponatrémia).
•    Ha könnyen keletkeznek Önnél véraláfutások, vagy hajlamos a vérzésre (korábban vérzészavar állt fenn Önnél), vagy ha olyan gyógyszereket szed, amelyek fokozzák a vérzés kockázatát pl.: warfarin (véralvadásgátló).
•    Ha korábban Önnél, vagy a családban másnál mánia, vagy bipoláris betegség (túlzott izgatottság vagy feldobottság-érzés – eufória) fordult elő.
•    Ha korábban agresszív viselkedés fordult elő Önnél.

A Venlafaxin Bluefish nyugtalanságérzést okozhat, vagy lehet, hogy miatta nem tud nyugodtan egy helyben ülni vagy állni. Amennyiben ez előfordul Önnél, szóljon kezelőorvosának.

Öngyilkossági gondolatok és a depresszió vagy a szorongásos betegség súlyosbodása

Ha Ön depresszióban és/vagy szorongással járó betegségben szenved, önkárosító vagy öngyilkos gondolatok léphetnek fel. Ezek gyakorisága nőhet az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de néha ennél hosszabb is lehet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai, amennyiben:
•    korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
•    Ön fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánssal kezelt, pszichiátriai betegségekben szenvedő fiatal (25 éves kor alatti) felnőtteknél nagyobb az öngyilkos magatartás kockázata.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha hozzátartozójának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassa el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti, hogy közölje Önnel, ha úgy véli, hogy depressziója vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztják őt.

Szájszárazság

A venlafaxinnal kezelt betegek 10%-ánál számoltak be szájszárazságról. Ez fokozhatja a fogszuvasodás kockázatát. Ezért fokozottan kell ügyeljen a szájhigiénére.

Cukorbetegség

A vércukorszintje megváltozhat a Venlafaxin Bluefish kemény kapszula hatásának következtében. Ezért szükség lehet a cukorbetegségére szedett gyógyszerek adagjainak módosítására.

Gyermekek és serdülők

A Venlafaxin Bluefish-t általában nem szabad gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek adni. Azt is tudnia kell, hogy a 18 év alatti betegeknél egyes mellékhatások kockázata, így az öngyilkossági kísérlet és öngyilkossági gondolatok, valamint az ellenséges magatartás (legfőképpen erőszakosság, szembeszegülő viselkedés és düh) veszélye nagyobb, amikor ebbe a gyógyszercsoportba tartozó készítményeket szednek. Ennek ellenére az orvos rendelheti a Venlafaxin Bluefish kapszulát 18 év alatti betegeknek is, amennyiben úgy dönt, hogy ez szolgálja legjobban az érdekeiket. Ha az orvos Venlafaxin Bluefish kapszulát rendelt egy 18 éven aluli beteg számára és Ön ezt meg szeretné vele beszélni, kérjük, forduljon a kezelőorvoshoz. Tájékoztatnia kell az orvost, ha a Venlafaxin Bluefish-t szedő 18 éven aluli betegnél a fent említett panaszok bármelyike kialakul vagy rosszabbodik. A gyermekek és serdülőkorúak esetében a Venlafaxin Bluefish kapszulával végzett kezelés hosszú távú biztonságosságát (a növekedés, az érés, valamint a szellemi működések és a magatartás fejlődése tekintetében) még nem bizonyították.

Egyéb gyógyszerek és a Venlafaxin Bluefish

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Kezelőorvosának kell eldönteni, hogy szedhet-e a Venlafaxin Bluefish mellett egyéb gyógyszereket.

Ne kezdje meg, illetve ne hagyja abba semmilyen egyéb gyógyszer, beleértve vény nélkül kapható készítményeket, természetgyógyász- és gyógynövénykészítményeket is azelőtt, hogy kezelőorvosával vagy gyógyszerészével ezt egyeztetné.

•    Monoamin-oxidáz gátlókat (MAOI-k), amelyeket a depresszió vagy a Parkinson-kór kezelésére használnak, nem szabad együttszedni a Venlafaxin Bluefish-sel. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az elmúlt 14 napon belül ilyen gyógyszereket szedett. (MAO-gátlók: lásd 2. pontban „Tudnivalók a Venlafaxin Bluefish szedése előtt” részt).
•    Szerotonin szindróma:
A szerotonin szindróma, ami egy potenciálisan életveszélyes betegség (lásd 4. „Lehetséges mellékhatások” pont), venlafaxin-kezelés során előfordulhat, különösen akkor, ha egyéb gyógyszerekkel együtt adják a venlafaxint. Ezen gyógyszerek közé tartoznak:
* triptánok (migrén kezelésére adják őket)
* depresszió kezelésére használatos egyéb gyógyszerek, például SNRI, SSRI-k, triciklusos antidepresszánsok, vagy lítiumot tartalmazó gyógyszerek
* linezolidot, egy antibiotikumot tartalmazó gyógyszerek (melyeket fertőzések kezelésére adnak)
* moklobemidet, egy reverzibilis MAOI-t tartalmazó gyógyszerek (melyeket a depresszió kezelésére adnak)
* szibutramint (fogyasztószert) tartalmazó gyógyszerek
* tramadolt, fentanilt, tapentadolt, petidint vagy pentazocint (súlyos fájdalom csillapítára ható szerek) tartalmazó gyógyszerek
* dextrometorfánt (köhögéscsillapító) tartalmazó gyógyszerek
* metadont (kábítószerfüggőség vagy erős fájdalom esetén adják) tartalmazó szerek
* metilénkéket (a vér magas methemoglobin szintjének kezelésére használják) tartalmazó gyógyszerek
* közönséges orbáncfüvet (más néven Hypericum perforatum, egy természetgyógyászatban, vagy gyógynövény-terápiában használt készítmény) tartalmazó készítmények (amit az enyhe depresszió kezelésére adnak)
* triptofánt tartalmazó termékek (alvászavarok és depresszió esetén adják)
* antipszichotikumok (olyan betegség kezelésére használt gyógyszerek, amely betegség tünetei közé tartozik: olyan dolgok hallása, látása vagy érzékelése, melyek nem valódiak, tévhitek, szokatlan gyanakvás, zavaros gondolkodás és zárkózottá válás).

A szerotonin szindróma az alábbi panaszok és tünetek kombinációjából állhat:
nyugtalanság, hallucinációk, koordináció elvesztése, gyors szívverés, testhőmérséklet emelkedése, vérnyomás gyors változása, túlzott reflexek, hasmenés, kóma, émelygés, hányás.
A szerotonin szindróma a legsúlyosabb formájában a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) emlékeztethet. Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: láz, szapora szívverés, verejtékezés, súlyos izommerevség, zavartság, megnövekedett izomenzimek (vérkép vizsgálat alapján határozzák meg).

Azonnal értesítse orvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, amennyiben úgy gondolja, hogy a szerotonin szindróma tünetei jelentkeznek Önnél.

Az alábbi gyógyszerek szintén kölcsönhatásba léphetnek a Venlafaxin Bluefish kapszulával, ezért fokozott óvatossággal kell alkalmazni őket. Különösen fontos említést tenni az orvosnak vagy a gyógyszerésznek arról, ha az alábbiakat tartalmazó gyógyszereket szedi:

•    Ketokonazol (gombaellenes gyógyszer)
•    Haloperidol vagy riszperidon (pszichiátriai betegségek kezelésére adják)
•    Metoprolol (magas vérnyomás és szívbetegségek kezelésére adott béta-blokkoló szer)

A Venlafaxin Bluefish egyidejű bevétele étellel, itallal vagy alkohollal
A Venlafaxin Bluefish kapszulát étkezés közben kell bevenni (lásd 3. „Hogyan kell szedni a Venlafaxin Bluefish-t?” pont).

A Venlafaxin Bluefish szedése során az alkoholfogyasztást kerülni kell.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen  kezelőorvosával. A Venlafaxin Bluefish-t csak azt követően szedheti, ha orvosával a lehetséges előnyöket és a magzatot fenyegető lehetséges kockázatokat megbeszélte.

Győződjön meg róla, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Venlafaxin Bluefish-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt kezelik, hasonló gyógyszerek (SSRI-k) növelhetik a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázatát, amelyet újszülöttkori  perzisztáló pulmonális hipertoniának (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik. Ezek a tünetek általában a születés utáni az első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben  ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy kezelőorvosával.

Amennyiben Venlafaxin Bluefish-t szed a terhesség során, csecsemőjének bizonyos tünetei lehetnek  megszületéskor, a táplálkozással és légzéssel kapcsolatos nehézségek jelentkezhetnek. Ezek a tünetek általában a megszületést követő első 24 óra során kezdődnek.. Amennyiben gyermekénél megszületéskor ezek a tünetek fennállnak és Önt ez aggasztja, vegye fel a kapcsolatot az orvossal és/vagy a szülésznővel, akik tanácsot tudnak majd adni Önnek.

A Venlafaxin Bluefish átjut az anyatejbe. Fennáll annak a kockázata, hogy hatást fejt ki a gyermekre. Ezért ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie, aki el fogja dönteni, hogy a szoptatást, vagy pedig a Venlafaxin Bluefish kapszulával végzett kezelést kell-e abbahagyja.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Ne vezessen vagy ne használjon eszközöket vagy gépeket addig, amíg nem tudja, hogy a Venlafaxin Bluefish milyen hatást fejt ki Önre.

A Venlafaxin Bluefish 150 mg nyújtott hatóanyagleadású kemény kapszula alluravöröst, narancssárga FCF-et és brillant kéket tartalmaz, amelyek allergiás reakciót okozhatnak.
 

3. Hogyan kell szedni a Venlafaxin Bluefish-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A depresszió, a generalizált szorongásos betegség és a szociális szorongás kezelésekor az ajánlott szokásos kezdő adag naponta 75 mg. Az adagot az orvos fokozatosan emelheti, ha szükséges, depresszió esetén naponként legfeljebb napi 375 mg adagig. Amennyiben pánikbetegség miatt kezelik, orvosa alacsonyabb kezdő adagot (napi 37,5 mg-ot) fog adni, majd ezt fokozatosan emeli. A maximális adag generalizált szorongásos betegség, szociális szorongásos betegség és pánikbetegség esetében naponként 225 mg.

A Venlafaxin Bluefish-t a napnak körülbelül mindig ugyanabban az időpontjában, reggel vagy este kell bevenni. A kapszulákat egészben folyadékkal kell lenyelni és nem szabad kinyitni, összetörni, megrágni vagy feloldani őket.

A Venlafaxin Bluefish-t étellel együtt kell bevenni.

Máj és vesekárosodásban szenvedő betegek
Ha máj- vagy vesebetegségben szenved, szóljon kezelőorvosának, mivel lehet, hogy más adagban kell kapja a Venlafaxin Bluefish-t.

Ne hagyja abba a Venlafaxin Bluefish szedését anélkül, hogy azt előtte ne beszélte volna meg kezelőorvosával (lásd „Ha idő előtt abbahagyja a Venlafaxin Bluefish szedését” pontot).

Ha az előírtnál több Venlafaxin Bluefish-t vett be
Ha az orvosa által előírtnál nagyobb mennyiségű Venlafaxin Bluefish-t vett be, azonnal értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A lehetséges túladagolás tünete lehet a gyors szívverés, az éberség csökkenése (ez az álmosságtól az öntudatlanságig terjedhet), homályos látás, központi idegrendszeri görcsök, vagy görcsrohamok és hányás.

Ha elfelejtette bevenni a Venlafaxin Bluefish-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, amint eszébe jut, pótolja. Ha azonban ez már a következő esedékes dózis időpontjához közel esik, hagyja ki a kifelejtett adagot és csak a szokásos egyszeri adagot vegye be. Ne vegyen be több Venlafaxin Bluefish-t, mint amennyit Önnek egy napra felírt az orvos.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott kapszula pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Venlafaxin Bluefish szedését
Az orvos javaslata nélkül még akkor se hagyja abba a kezelést, vagy csökkentse az adagot, ha jobban érzi magát. Amennyiben az orvos úgy gondolja, hogy nem kell tovább szedje a Venlafaxin Bluefish-t, azt javasolhatja Önnek, hogy a kezelés teljes abbahagyása előtt lassan csökkentse az adagot. Ismert, hogy ezt a gyógyszert szedő embereknél mellékhatások előfordulnak, különösen akkor, ha a gyógyszer szedését hirtelen abbahagyják, vagy ha az adagot túl gyorsan csökkentik. Egyes betegeknél szédülés, szórakozottság, fejfájás, álmatlanság, rémálmok, szájszárazság, étvágytalanság, émelygés, hasmenés, idegesség, izgatottság, zavartság, fülcsengés, bizsergés, vagy ritkán elektromos átamütés-szerű érzések, gyengeség, verejtékezés, görcsrohamok, vagy influenzaszerű tünetek léphetnek fel.

Kezelőorvosa meg fogja Önnek mondani, hogyan kell fokozatosan abbahagynia a Venlafaxin Bluefish kapszulával végzett kezelést. Amennyiben ezeket, vagy egyéb, az Ön számára zavaró tüneteket észleli, kérjen további tanácsot orvosától.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Amennyiben az alábbiak közül bármelyik tünet előfordul, ne vegyen be több Venlafaxin Bluefish-t. Azonnal szóljon orvosának, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:

* Mellkasi szorító érzés, sípoló légzés, nyelés- vagy légzészavar
* Arc, torok, kéz vagy lábfej dagadása
* Idegesség- vagy szorongásérzés, szédülés, lüktető érzés, a bőr hirtelen vörösödése és/vagy melegségérzet
* Súlyos bőrkiütés, viszketés, vagy csalánkiütés (a vörös vagy sápadt bőrön jelentkező kiemelkedések, melyek gyakran viszketnek)
* A szerotonin szindróma jelei és tünetei a következők lehetnek: a nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, fokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás. A szerotonin szindróma a legsúlyosabb formájában a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) emlékeztethet. Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: láz, szapora szívverés, verejtékezés, súlyos izommerevség, zavartság, megnövekedett izomenzimek (vérkép vizsgálat alapján határozzák meg).

Egyéb mellékhatások, amelyekről tájékoztassa kezelőorvosát:
* köhögés, zihálás, légszomj és magas láz
* fekete (szurokszerű) széklet vagy vér a székletben
* bőr vagy a szemek sárga elszíneződése, viszketés vagy sötét színű vizelet, amelyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei lehetnek
*    szívproblémák, például gyors vagy szabálytalan szívverés, vérnyomás-emelkedés
*   szemproblémák, például homályos látás, pupillatágulat
*   idegrendszeri problémák, például szédülés, tűszúrás-érzés, mozgászavar, görcsrohamok
*   pszichiátriai zavarok, például hiperaktivitás vagy eufória
*  kezelés megvonásával járó tünetek (lásd 3. “Ha idő előtt abbahagyja a Venlafaxin Bluefish  szedését” pontot).

Ne aggódjon, ha kis fehér golyókat vagy szemcséket lát a székletében e gyógyszer bevétele után. A Venlafaxin Bluefish belsejében szferoidok vannak (kis fehér golyók), amelyek a hatóanyagot (venlafaxin) tartalmazzák. Ezek a szferoidok a kapszulából az Ön gyomrába szabadulnak ki. Ahogy átjutnak az Ön gyomrán és belein, a venlafaxin lassan felszabadul. A szferoidok „héja” nem oldódik, és a székletével kiürül. Tehát annak ellenére, hogy szferoidokat láthat a székletében, az Ön gyógyszeradagja felszívódott.

A mellékhatások teljes felsorolása

Nagyon gyakori: 10 betegből több mint 1 beteget érinthet

* Szédülés, fejfájás
* Hányinger, szájszárazság
* Verejtékezés (beleértve az éjszakai verejtékezést)

Gyakori: 10 betegből legfeljebb 1-et érinthet
* Étvágycsökkenés
* Zavartság; önmagától való eltávolodás vagy elszakadás érzése; orgazmus hiány; csökkent nemi vágy; idegesség; álmatlanság; kóros álmok
* Aluszékonyság; remegés; bizsergő, tűszúrásszerű érzések; fokozott izomtónus
* Látászavar beleértve a homályos látást; tág pupillák, a szem nem képes automatikusan változtatni fókuszát a távolabbi tárgyakról a közelebb lévőkre
* Fülcsengés (tinnitus)
* Szívdobogásérzet
* vérnyomás emelkedés; kipirulás
* Ásítozás
* Hányás; székrekedés; hasmenés
* Fokozott vizeletürítési gyakoriság; vizeletürítési nehézség
* Menstruációs rendellenességek, mint amilyen az erősebb vérzés vagy a fokozottabb, rendszertelen vérzés; rendellenes magömlés/orgazmus (férfiak); merevedési zavar (impotencia)
* Gyengeség (aszténia); fáradtság; hidegrázás
* Magas koleszterinszint

Nem gyakori: 100 betegből legfeljebb 1-et érinthet
* hallucinációk; a valóságtól való eltávolodás vagy elszakadás érzése; idegesség; rendellenes orgazmus (nők); érzés-, illetve érzelemhiány; túlzott izgatottság; fogcsikorgatás
* Nyugtalanságérzés vagy egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenség; ájulás, akaratlan izommozgások, károsodott koordináció és egyensúlyérzet; megváltozott ízérzékelés
* Gyors szívverés; szédülés (főleg túl gyors felálláskor)
* Légszomj
* Vérhányás; fekete szurok széklet (fécesz); vagy vér a székletben; amelyek belső vérzés jelei lehetnek
* Általános duzzanat, különösen az arc, a száj, a nyelv, a torok vagy a kezek vagy a lábak területén és/vagy kiemelkedő viszkető kiütések (csalánkiütések) fordulhatnak elő; napfénnyel szembeni érzékenység; zúzódások; bőrkiütések; kóros hajhullás
* Vizeletürítésre való képtelenség
* Súlygyarapodás, súlyvesztés

Ritka: 1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet
* Görcsök vagy görcsrohamok
* Vizeletürítés szabályozására való képtelenség
* Fokozott aktivitás; gondolat-tolulás és csökkent alvásszükséglet (mánia)

Nem ismert: (gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
* Csökkent vérlemezkeszám a vérében, amely a zúzódások vagy vérzések megnövekedett kockázatához vezet, vérkép rendellenességek, amelyek fokozott fertőzési kockázathoz vezetnek
* Duzzadt arc vagy nyelv, légszomj vagy nehézlégzés, gyakran bőrkiütésekkel (ezek súlyos allergiás reakció jelei lehetnek)
* Túlságosan bőséges vízfogyasztás (ezt a kórképet antidiuretikus hormon helytelen kiválasztódása szindrómának (SIADH) is nevezik)
* Csökkent nátrium vérszintek
* Öngyilkossági gondolatok és önkárosítással kapcsolatos magatartás; öngyilkossági gondolatokról és öngyilkos magatartásról jelentettek eseteket venlafaxin terápia alatt vagyröviddel a kezelés megszakítása után (lásd a 2. részt: Tudnivalók a Venlagamma szedése előtt)
* Dezorientáltság és zavarodottság, amelyet gyakran hallucináció kísér (delírium); agresszió
* Izommerevséggel társuló magas testhőmérséklet, a zavarodottság vagy az izgatottság és verítékezés, vagy ha befolyásolhatatlan izomrángásokat tapasztal, ezek a neuroleptikus malignus szindróma nevű súlyos kórállapot tünetei lehetnek; eufórikus érzések, álmosság, tartósan fennálló gyors szemmozgások, ügyetlenség, nyugtalanság, részegségérzet, verítékezés, illetve merev izmok, amelyek a szerotonerg szindróma jelei; izommerevség, görcsök és akaratlan izommozgások
* Súlyos fájdalom a szemben és csökkent vagy homályos látás
* Szédülés
* A vérnyomás csökkenése; rendellenes, gyors vagy szabálytalan szívverés, ami ájuláshoz vezethet; váratlan vérzések, pl. ínyvérzés, vér a vizeletben vagy a hányadékban, vagy váratlan zúzódások vagy érfalszakadások (véna repedés)
* Köhögés, ziháló légzés, légszomj és magas testhőmérséklet, amelyek a fehérvérsejtszám-emelkedéssel társult tüdőgyulladás (pulmonális eozinofília) tünetei
* Súlyos hasi vagy hátfájdalmak (amelyek súlyos bél-, máj-vagy hasnyálmirigy-problémát jelezhetnek)
* Viszketegség, sárga bőr vagy szemek, sötét színű vizelet vagy influenzaszerű tünetek, amelyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei; a májenzim vérszintek csekély változásai
* Bőrkiütések, amelyek a bőr súlyos hólyagosodásához és hámlásához vezethetnek; viszketés; enyhe bőrkiütés
* Ismeretlen hátterű izomfájdalom, nyomásérzékenység, illetve gyengeség (rabdomiolízis)
* Kóros tejtermelődés

A Venlafaxin Bluefish néha olyan nem kívánatos hatásokat okoz, amelyeknek Ön nem feltétlenül van tudatában, mint pl. a vérnyomás emelkedése vagy kóros szívverés; a vérben a májenzimek, a nátrium vagy a koleszterin kismértékű változása. Még ritkábban a Venlafaxin Bluefish a vérben a vérlemezkék működését is csökkentheti, ami a véraláfutás, vagy a vérzés fokozott kockázatával jár. Ezért alkalmanként az orvos vérvizsgálatot végeztethet, különösen akkor, ha hosszú időn át szedi a Venlafaxin Bluefish-t.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

5. Hogyan kell a Venlafaxin Bluefish-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő {Felhasználható} után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

Ne vegye be ezt a gyógyszert, ha azt észleli, hogy a kapszula ragadós.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Venlafaxin Bluefish
A készítmény hatóanyaga a venlafaxin.

Venlafaxin Bluefish 75 mg nyújtott hatóanyagleadású kemény kapszula
75 mg venlafaxinnak megfelelő mennyiségű venlafaxin-hidrokloridot tartalmaz nyújtott hatóanyagleadású kemény kapszulánként.

Venlafaxin Bluefish 150 mg nyújtott hatóanyagleadású kemény kapszula
150 mg venlafaxinnak megfelelő mennyiségű venlafaxin-hidrokloridot tartalmaz nyújtott hatóanyagleadású kemény kapszulánként.

Egyéb összetevők:

Mag:
mikrokristályos cellulóz
povidon
talkum
vízmentes kolloid szilícium-dioxid
magnézium-sztearát

Filmbevonat:
etilcellulóz
kopovidon

75 mg:
Kapszulahéj:
fekete vas-oxid (E172)
vörös vas-oxid (E172)
titán-dioxid (E171)
zselatin

Jelölőfesték:
sellak
vörös vas-oxid (E172)

150 mg
Kapszulahéj:
alluravörös (E129)
sunset yellow FCF (E110)
brilliantkék FCF (E133)
titán-dioxid (E171)
zselatin

Jelölőfesték:
sellak
titán-dioxid (E171)

Milyen a Venlafaxin Bluefish külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Venlafaxin Bluefish 75 mg nyújtott hatóanyagleadású kemény kapszula
Nyújtott hatóanyagleadású kemény kapszula.

Barackszínű átlátszatlan / barackszínű átlátszatlan, ‘1’-es méretű kemény zselatinkapszula, vörös tintával a kapszulatesten egy vastag és egy vékony körkörös gyűrűvel, vörös tintával a kapszula felső részén egy vastag és egy vékony körkörös gyűrűvel. A kapszulába 6 darab fehér – törtfehér színű, kerek, mindkét oldalán domború filmtablettát töltöttek, melyek tömege egyenként 12,5 mg.

Venlafaxin Bluefish 150 mg nyújtott hatóanyagleadású kemény kapszula
Nyújtott hatóanyagleadású kemény kapszula.

Sötét narancssárga átlátszatlan / sötét narancssárga átlátszatlan, ‘0’-s méretű kemény zselatinkapszula, fehér tintával a kapszulatesten egy vastag és egy vékony körkörös gyűrűvel, fehér tintával a kapszula felső részén egy vastag és egy vékony körkörös gyűrűvel. A kapszulába 12 darab fehér – törtfehér színű, kerek, mindkét oldalán domború filmtablettát töltöttek, melyek tömege egyenként 12,5 mg.

Átlátszatlan buborékcsomagolás, fehér PVC/Aclar film és alumíniumcsomagolás: 10, 14, 28, 30, 50 és 100 kapszula
Átlátszatlan buborékcsomagolás, fehér PVC/PVdC film és alumíniumcsomagolás: 10, 14, 28, 30, 50 és 100 kapszula

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
Bluefish Pharmaceuticals AB
Torsgatan 11
SE-111 23 Stockholm
Svédország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

 
Tagállam neve A gyógyszer megnevezése
AT Venlafaxin Bluefish 75 mg/150 mg Hartkapseln, retardiert
DE Venlafaxin  Bluefish 75/150 mg Hartkapseln, retardiert
DK Venlafaxin  Bluefish XR 75 mg/150 mg
ES Venlafaxina Bluefish 75 mg/150 mg Cápsulas de liberación prolongada
FI Venlafaxine  Bluefish 75 mg/150 mg depotcapseli, kova
Venlafaxine  Bluefish 75 mg/150 mg depotkapsel, hård
FR Venlafaxine  Bluefish LP 37.5 mg/75 mg/150 mg gélules à libération prolongée
HU Venlafaxine Bluefish 75 mg/150 mg nyújtott hatóanyagleadású kemény kapszula
IE Venlablue XL 75 mg/150 mg prolonged-release capsules, hard
IT Venlafaxina ABC 75 mg/150 mg Capsule a rilascio prolungato
NL Venlafaxine  Bluefish XR 37.5 mg/75 mg/150 mg Capsules met verlengde afgifte
NO Venlafaxine  Bluefish XR
PL Venlafaxine  Bluefish XL
PT Venlafaxina  Bluefish XR
SE Venlafaxine Bluefish 37.5 mg/75 mg/150 mg depotkaplar, hårda
SK Venlafaxine  Bluefish XR 75 mg/150 mg tvrdé kapsuly s predĺženým uvoľňovaním
UK (RMS) Venlablue XL 75 mg/150 mg prolonged-release capsules, hard

OGYI-T-21294/01-02.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014.10.


Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

Kéretlen emailek

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen emaileket. NO SPAM.
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

GÁZ-ÁR-SAPKA

 
Gázársapka - USA-nka

USA-nka

- -

VlagyiMIR <-> VolodiMIR

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb