Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Velaxin 25 mg, Velaxin 37,5 mg, Velaxin 50 mg, Velaxin 75 mg tabletta betegtájékoztatók - 2015.06.


Velaxin 25 mg tabletta
Velaxin 37,5 mg tabletta
Velaxin 50 mg tabletta
Velaxin 75 mg tabletta


venlafaxin
 

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.


♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma

 
1. Milyen típusú gyógyszer a Velaxin és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Velaxin szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Velaxin-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Velaxin-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk1. Milyen típusú gyógyszer a Velaxin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 
A Velaxin egy antidepresszáns, amely az úgynevezett szerotonin- és noradrenalin-visszavételt gátló (SNRI) típusú gyógyszerek csoportjába tartozik. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket a depresszió és más tünetek, mint pl. a szorongásos zavarok kezelésére alkalmazzák.

Úgy gondolják, hogy a depresszióban és/vagy szorongásos zavarokban szenvedő emberek agyában alacsonyabb a szerotonin és noradrenalin szintje. Nem teljesen ismert, hogy az antidepresszánsok miként hatnak, de ebben szerepe lehet annak, hogy növelik az agy szerotonin- és noradrenalinszintjét.

A Velaxin felnőtt depressziós betegek kezelésére szolgál. Fontos, hogy a depressziót megfelelően kezeljék, azért, hogy Ön jobban érezze magát. Ha nem részesül kezelésben, az Ön betegsége valószínűleg nem múlik el, hanem esetleg még súlyosabbá válhat, kezelése pedig még nehezebb lehet.
 

2. Tudnivalók a Velaxin szedése előtt


Ne szedje a Velaxin-t
 
♦  ha allergiás a venlafaxinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  ha egyidejűleg depresszió vagy Parkinson-kór kezelésére szolgáló, irreverzibilis monoamin-oxidáz (MAO)-gátlóként ismert gyógyszereket szed vagy szedett az elmúlt 14 napban bármikor.
Az irreverzibilis MAO-gátlók együttes szedése más gyógyszerekkel, beleértve a Velaxin-t is, súlyos vagy akár életveszélyes mellékhatásokat okozhat. Ezen felül, legalább 7 napot kell várnia a Velaxin szedésének befejezését követően, mielőtt bármilyen irreverzibilis MAO-gátlót kezdene szedni (lásd még a „Szerotonin-szindróma” és „Egyéb gyógyszerek és a Velaxin” pontokat).
 

Figyelmeztetések és óvintézkedések


A Velaxin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével

♦  ha Ön más gyógyszereket is szed a Velaxin-nal egyidejűleg, megnőhet a szerotonin-szindróma vagy a neuroleptikus malignus szindrómához (NMS) hasonló reakciók kialakulásának kockázata (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Velaxin” pontot)
♦  ha szembetegségben szenved, mint amilyenek a zöld hályog (glaukóma) bizonyos fajtái (emelkedett szembelnyomás)
♦  ha kórtörténetében magas vérnyomás szerepel
♦  ha a kórtörténetében szívbetegségek szerepelnek
♦  ha azt mondták Önnek, hogy szívritmuszavarban szenved
♦  ha kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek
♦  ha kórtörténetében alacsony nátrium-vérszint (hiponatrémia) szerepel
♦  ha hajlamos véraláfutásokra vagy könnyen vérzik (vérzéses rendellenességek a kórtörténetben), vagy ha  olyan más gyógyszereket szed, amelyek növelhetik a vérzés kockázatát, például a warfarin (véralvadásgátló)
♦  ha megemelkedik a koleszterinszintje
♦  ha az Ön vagy családja kórtörténetében mánia vagy bipoláris betegség (túlzott izgatottság vagy eufórikus érzés) szerepel
♦  ha kórtörténetében agresszív magatartás szerepel
♦  ha Ön cukorbeteg
 
A Velaxin nyugtalanság-érzést, illetve egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenséget okozhat a kezelés első néhány hetében. Ha ez előfordul Önnél, szóljon orvosának.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
 
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai

♦  Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  Ha Ön egy fiatal felnőtt.
 
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet,
ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Szájszárazság

A venlafaxinnal kezelt betegek 10%-ánál szájszárazság kialakulását jelentették. Ez növelheti a fogszuvasodás kockázatát. Ezért fordítson fokozott gondot a szájhigiéniára.

Cukorbetegség

Az Ön vércukorszintje megváltozhat a Velaxin-kezelés hatására. Emiatt szükség lehet az adagolás módosítására az Ön cukorbetegség kezelésére használt gyógyszereinél.


Gyermekek és serdülők (18 év alatt)
 
A Velaxin nem alkalmazható gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére.
 
Egyben fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye.

Ennek ellenére az orvos 18 éves kor alatt is felírhatja a Velaxin-t, amennyiben úgy látja, hogy a beteg érdekében szükség van rá. Amennyiben a kezelőorvos Velaxin-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvosát. Tájékoztassa a kezelőorvosát, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Velaxin készítményt szedi.

Emellett a Velaxin készítmény hosszú távú alkalmazásának biztonságossága a növekedés, serdülés, illetve a kognitív funkciók és viselkedés fejlődése szempontjából ebben a korcsoportban még nem bizonyított.

Egyéb gyógyszerek és a Velaxin
 

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Orvosának kell eldönteni, hogy Ön szedheti-e együtt a Velaxin-t más gyógyszerekkel.
 
Ne kezdjen szedni semmilyen gyógyszert, és ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését (beleértve a vény nélkül kapható, a természetes és a gyógynövényből készült készítményeket is) anélkül, hogy beszélne kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

♦  Monoamin-oxidáz (MAO)-gátlók melyeket depresszió kezelésében és Parkinson kórban használunk, tilos a Velaxin-nal együtt szedni! Közölje orvosával, ha ezek közül a gyógyszerek közül vett be az elmúlt 14 napban (lásd a „Tudnivalók a Velaxin szedése előtt” pontot)
♦  Szerotonin-szindróma: a venlafaxin szedése során, különösen egyéb gyógyszerekkel történő együttes szedéskor, potenciálisan életveszélyes állapot is alakulhat ki, mint a szerotonin-szindróma vagy a neuroleptikus malignus szindrómaszerű reakciók (lásd a „Lehetséges mellékhatások” pontot).
Példák ilyen gyógyszerekre:
♦  triptánok (migrén kezelésére)
♦  egyéb depresszió kezelésére használatos gyógyszerek, mint az SSRI-k, SNRI-k, triciklusos antidepresszánsok, vagy olyan gyógyszerek, amelyek lítiumot tartalmaznak
♦  linezolidot tartalmazó antibiotikumok (fertőzések kezelésére)
♦  moklobemidet (egy reverzíbilis MAO-gátló) tartalmazó gyógyszerek (depresszió kezelésére)
♦  szibutramint tartalmazó gyógyszerek (fogyasztószerek)
♦  tramadolt, fentanilt,tapentadolt, petidint vagy pentazocint tartalmazó gyógyszerek (erős fájdalomcsillapítók)
dextrometorfánt tartalmazó gyógyszerek (köhögéscsillapító)
♦  metadont tartalmazó gyógyszerek (ópium típusú drogokról való leszoktatáshoz vagy nagyon erős fájdalmak enyhítésére használt gyógyszer).
♦  metilénkéket tartalmazó gyógyszerek (a vér magas methemoglobin szintjének kezelésére használt gyógyszer)
♦  közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum néven is ismert) tartalmazó termékek (enyhe depresszió kezelésére szolgáló természetes vagy növényi gyógyszerek)
♦  triptofánt tartalmazó termékek (olyan problémák kezelésére, mint az alvászavarok vagy a depresszió)
♦  antipszichotikumok (azon betegség kezelésére használt gyógyszerek, amely betegség tünetei közé tartozik: olyan dolgok hallása, látása vagy érzékelése, melyek nem valódiak, tévhitek, szokatlan gyanakvás, belemagyarázás és zárkózottá válás)
 
A szerotonin-szindróma jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, magas testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, felfokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.

A szerotonin-szindróma legsúlyosabb formájában a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) hasonlíthat. Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: láz, gyors szívverés, izzadás, súlyos izommerevség, zavartság és megemelkedett izomenzimek (vérvizsgálat alapján határozzák meg).

Azonnal értesítse orvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, amennyiben úgy gondolja, hogy a szerotonin-szindróma tünetei jelentkeznek Önnél!

Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha olyan gyógyszert szed, ami a szívritmusára hatással van.

A következő gyógyszerek érintettek:

♦  antiarritmiás szerek, mint a kinidin, amiodaron, szotalol vagy dofetilid (szívritmuszavar kezelésére használt gyógyszerek)
♦  antipszichotikumok, mint a tioridazin (lásd fentebb a”Szerotonin-szindróma” című részt is)
♦  antibiotikumok, mint az eritromicin vagy moxifloxacin (bakteriális fertőzések kezelésére használt gyógyszerek)
♦  antihisztaminok (allergia kezelésére használt gyógyszerek)
 
Az alábbi gyógyszerek szintén kölcsönhatásba léphetnek a Velaxin-nal, ezért fokozott elővigyázatossággal alkalmazandók.

Különösen fontos, hogy megemlítse kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha olyan gyógyszert szed, amely az alábbi hatóanyagok valamelyikét tartalmazza:

♦  ketokonazol (gombaellenes gyógyszer)
♦  haloperidol vagy riszperidon (pszichiátriai betegségek kezelésére)
♦  metoprolol (egy béta-blokkoló, ami magas vérnyomás és szívproblémák kezelésére szolgál)


A Velaxin egyidejű bevétele étellel és alkohollal


A Velaxin-t étkezés közben kell bevenni (lásd 3. pont, „Hogyan kell szedni a Velaxin-t?”)
Kerülje az alkoholfogyasztást, ameddig Velaxin-t szed.
 

Terhesség és szoptatás

 
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Csak akkor szedheti a Velaxin-t, ha a lehetséges előnyöket és a magzatra vonatkozó lehetséges kockázatokat megbeszélte orvosával.

Ha Velaxin-t szed a terhesség alatt, ezt tudassa orvosával és/vagy a szülésznővel, mert csecsemőjének bizonyos tünetei lehetnek a születés után. Ezek a tünetek általában a szülést követő első 24 órán belül jelentkeznek, és a következők lehetnek: nem megfelelő táplálkozás és légzési nehézség. Ha csecsemőjének ilyen tünetei vannak születéskor, és Ön aggódik ezek miatt, beszéljen orvosával és/vagy a szülésznővel, akik tanáccsal látják el Önt.

Győződjön meg róla, hogy a szülésznő és/vagy a kezelőorvosa tud arról, hogy Ön Velaxin-t szed.

Hasonló típusú gyógyszerek (SSRI-k) terhesség alatt történő használata esetén az újszülötteknél megnövekedhet egy bizonyos súlyos állapot, az ún. újszülöttkori tartós tüdőbeli vérnyomás-emelkedés (PPHN) kialakulásának a kockázata. Ilyenkor az újszülött légzése szaporábbá válik és bőre kékes színűnek tűnik. Ezek a tünetek általában az újszülött megszületését követő első 24 órában jelentkeznek.

Amennyiben ez előfordulna az Ön újszülött gyermekével, azonnal lépjen kapcsolatba a szülésznővel és/vagy kezelőorvosával.

A Velaxin kiválasztódik az anyatejbe.

A csecsemőnél fennáll az a kockázat, hogy a gyógyszer hatással lehet rá. A forgalomba hozatalt követően beszámoltak olyan szoptatott csecsemőkről, akiknél sírás, ingerlékenység és rendellenes alvási ritmus alakult ki. A szoptatás felfüggesztését követően a venlafaxin megvonásnak megfelelő tünetek jelentkezését is jelentették. Ezért beszéljen erről orvosával, aki majd eldönti, hogy Önnek a szoptatást kell abbahagynia vagy a Velaxin-nal való kezelést.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


Ne vezessen vagy ne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet, amíg nem tudja, hogy hogyan hat Önre a Velaxin.


A Velaxin laktózt tartalmaz

A Velaxin 25 mg tabletta 56,62 mg laktózt, a Velaxin 37,5 mg tabletta 84,93 mg laktózt, a Velaxin 50 mg tabletta 113,24 mg laktózt és a Velaxin 75 mg tabletta 169,86 mg laktózt tartalmaz tablettánként.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 

3. Hogyan kell szedni a Velaxin-t?

 
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A javasolt kezdőadag napi 75 mg két vagy három részre elosztva. Orvosa az adagot fokozatosan növelheti, ha szükséges, depresszió esetén akár a legnagyobb napi adagig, 375 mg-ig is.

A Velaxin-t minden nap körülbelül ugyanabban az időben, reggel és este vegye be.

A Velaxin-t étkezés közben kell bevenni.

Ha máj- vagy veseproblémái vannak, beszéljen orvosával, mert ez esetben a Velaxin adagolása változhat.

Ne hagyja abba a Velaxin szedését anélkül, hogy orvosával ezt megbeszélné (lásd a „Ha idő előtt abbahagyja a Velaxin szedését” pontot).
 

Ha az előírtnál több Velaxin-t vett be


Azonnal értesítse orvosát vagy gyógyszerészét, ha az orvosa által előírtnál több Velaxin-t vett be.

A lehetséges túladagolás a következő tüneteket okozhatja: gyors szívverés, a tudati szintek változásai (az aluszékonyságtól a kómáig), homályos látás, görcsök vagy rohamok és hányás.
 

Ha elfelejtette bevenni a Velaxin-t
 

Ha elfelejt bevenni egy adagot, pótolja azonnal, amint eszébe jut. Ha azonban már esedékes a következő adag bevétele, hagyja ki az elfelejtett adagot és csak egyetlen adagot vegyen be a szokásos módon.

Ne vegyen be ugyanazon a napon több Velaxin-t, mint az előírt napi mennyiség.
 

Ha idő előtt abbahagyja a Velaxin szedését
 

Ne hagyja abba a kezelést és ne csökkentse az adagot az orvos javaslata nélkül még akkor sem, ha jobban érzi magát.

Ha az orvos úgy gondolja, hogy Önnek nincs szüksége tovább a Velaxin-ra, azt kérheti Öntől, hogy mielőtt teljesen abbahagyná a kezelést, lassan csökkentse az adagot. Ismert, hogy mellékhatások jelentkezhetnek a Velaxin szedésének abbahagyásakor, különösen, ha a Velaxin szedésének abbahagyása hirtelen, vagy ha az adagok csökkentése túl gyorsan történik.

Néhány beteg olyan tüneteket tapasztalhat, mint a fáradtság, szédülés, kábaság, fejfájás, álmatlanság, rémálmok, szájszárazság, étvágytalanság, hányinger, hasmenés, idegesség, izgatottság, zavartság, fülcsengés, forgó jellegű szédülés, bizsergés vagy ritkán áramütésszerű érzés, gyengeség, verejtékezés, görcsök vagy influenzaszerű tünetek.
 
Orvosa azt fogja javasolni Önnek, hogy fokozatosan hagyja abba a Velaxin szedését. Ha ezen tünetek közül bármelyik jelentkezik Önnél vagy más kellemetlen tüneteket tapasztal, kérjen orvosától további tanácsot.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alább felsoroltak közül bármelyik reakció fellép Önnél, ne vegyen be több Velaxin-t.

Azonnal értesítse orvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát:

♦  mellkasi szorító érzés, ziháló légzés, nyelési vagy légzési nehézség
♦  az arc, a torok, a kezek vagy a lábak megduzzadása
♦  idegesség vagy szorongásérzet, szédülés, lüktető érzés, a bőr hirtelen kipirulása és/vagy hőhullám
súlyos bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés (piros vagy halvány folt a bőrön, amely kiemelkedik, és gyakran viszket)
♦  a szerotonin-szindróma jelei és tünetei, amelyek a következőek lehetnek: nyugtalanság, hallucinációk, koordinációs zavarok, gyors szívverés, megemelkedett testhőmérséklet, a vérnyomás gyors változásai, fokozott reflexek, hasmenés, kóma, hányinger, hányás.
♦  A szerotonin-szindróma legsúlyosabb formájában a neuroleptikus malignus szindrómára (NMS) hasonlíthat. Az NMS jelei és tünetei az alábbiak kombinációját foglalhatják magukban: láz, gyors szívverés, izzadás, súlyos izommerevség, zavartság és megemelkedett izomenzimek (vérvizsgálat alapján határozzák meg).

Egyéb mellékhatások, amelyekről tájékoztassa kezelőorvosát

♦  köhögés, zihálás, légszomj és magas testhőmérséklet
♦  fekete (szurokszerű) széklet, vagy vér a székletben
♦  a bőr vagy a szemek sárga elszíneződése, viszketés vagy sötét színű vizelet, amelyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei lehetnek
♦  szívproblémák, mint pl. a gyors vagy szabálytalan szívverés, magas vérnyomás
♦  szemproblémák, mint pl. homályos látás, kitágult pupillák
♦  idegrendszeri problémák, mint pl. szédülés, bizsergő, illetve tűszúrásszerű érzés, mozgászavar, görcsrohamok
♦  pszichiátriai problémák, mint pl. hiperaktivitás vagy eufóriaérzet (szokatlanul túlzott izgatottság érzete)
♦  megvonási tünetek (lásd a “Hogyan kell szedni a Velaxin-t?” fejezet „Ha idő előtt abbahagyja a Velaxin szedését” pontját)
♦  elhúzódó vérzés: ha megvágja vagy megsebesíti magát, akkor valamivel tovább tart, amíg a vérzés eláll

Mellékhatások teljes felsorolása

Nagyon gyakori (10-ből legalább 1 beteget érint)

♦  szédülés, fejfájás
♦  hányinger, szájszárazság
♦  verejtékezés (ideértve az éjszakai izzadást is)

Gyakori (100 betegből 1-10 beteget érinthet)

♦  étvágytalanság
♦  zavartság; önmagától való eltávolodás (vagy bezártság) érzése, orgazmus hiánya, csökkent nemi vágy,   idegesség, álmatlanság, kóros álmok
♦  álmosság, remegés, zsibbadás, fokozott izomtónus
♦  látászavarok, köztük a homályos látás, tágult pupillák, a szem azon működésének képtelensége, hogy automatikusan módosítsa a fókuszt távolról közeli tárgyakra történő tekintéskor
♦  fülcsengés
♦  szívdobogásérzés
♦  vérnyomás emelkedés; kipirulás
♦  ásítozás
♦  hányás, székrekedés, hasmenés
♦  fokozott vizeletürítési gyakoriság, vizeletürítési nehézség
♦  menstruációs rendellenességek, mint amilyen az erősebb vérzés vagy a rendszertelen vérzés, rendellenes magömlés/orgazmus (férfiaknál), merevedési zavar (impotencia)
♦  gyengeség, fáradtság, hidegrázás
♦  magas koleszterinszint

Nem gyakori (1 000 betegből 1-10 beteget érint)

♦  hallucinációk, a valóságtól való eltávolodás (vagy elszakadás) érzése, izgatottság, rendellenes orgazmus (nőknél), érzés- vagy érzelemhiány; túlzott izgatottság, fogcsikorgatás
♦  túlzott izgatottság és nyugtalanság érzése vagy egyhelyben ülésre vagy állásra való képtelenség, ájulás,   akaratlan izommozgások, koordinációs és egyensúlyzavar, megváltozott ízérzékelés
♦  gyors szívverés, szédülés (különösen hirtelen felálláskor)
♦  légszomj
♦  vérhányás, fekete, szurokszerű széklet vagy vér a székletben, amely belső vérzés jele lehet
♦  általános duzzanat a bőrön, különösen az arc, a száj, a nyelv, a torok, a kezek vagy a lábak területén és/vagy bőrből kiemelkedő viszkető kiütés (csalánkiütés), napfénnyel szembeni érzékenység, véraláfutás,  bőrkiütések, kóros hajhullás
♦  vizeletürítésre való képtelenség
♦  testtömeg-növekedés, testtömeg-csökkenés

Ritka (10 000 betegből 1-10 beteget érint)

♦  görcsök vagy görcsrohamok
♦  vizelettartási képtelenség
♦  túlzott aktivitás, egymást gyorsan követő, rohanó gondolatok és csökkent alvásigény (mánia)

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg)

♦  csökkent vérlemezkeszám a vérben, amely a véraláfutások és a vérzések megnövekedett kockázatához vezet; vérképrendellenességek, amelyek fokozott fertőzési kockázathoz vezetnek
♦  az arc vagy a nyelv megdagadása, légszomj vagy légzési nehézség gyakran bőrkiütésekkel (ez súlyos allergiás reakció lehet)
♦  túlságosan bőséges vízfogyasztás (SIADH szindrómaként ismert)
♦  csökkent nátriumszint a vérben
♦  öngyilkossági gondolatok és öngyilkos magatartás
Az öngyilkossági gondolatról és öngyilkos magatartásról szóló eseteket jelentettek a venlafaxin–kezelés alatt, vagy a kezelés megszakítását követő korai időszakban (lásd 2. pont „Tudnivalók a Velaxin szedése előtt”).
♦  tájékozódási zavar (dezorientáltság) és zavarodottság, amelyet gyakran hallucináció kísér (delírium), agresszió
♦  Az izommerevséggel társuló magas testhőmérséklet, a zavartság vagy az izgatottság és verítékezés, vagy ha akaratlan izomrángásokat tapasztal, az a neuroleptikus malignus szindróma (NMS) nevű súlyos állapot tünetei lehetnek: eufória érzet, álmosság, tartósan fennálló gyors szemmozgások, ügyetlenség, nyugtalanság, részegségérzet, verítékezés, illetve merev izmok, amelyek a szerotonin-szindróma jelei, izommerevség; izomgörcsök és akaratlan izommozgások
♦  erős szemfájdalom és látásromlás vagy homályos látás
♦  forgó jellegű szédülés
♦  vérnyomáscsökkenés; rendellenes gyors vagy szabálytalan szívverés, ami ájuláshoz vezethet; váratlan vérzés, például vérző íny, vér a vizeletben vagy a hányadékban, vagy váratlan zúzódások megjelenése a  vérerek elszakadása miatt
♦  köhögés, ziháló légzés, légszomj és magas testhőmérséklet, amik a megemelkedett fehérvérsejtszámmal összefüggő tüdőgyulladás (bizonyos fehérvérsejtek beszűrődésével járó tüdőgyulladás) tünetei
♦  erős hasi fájdalom vagy hátfájás (ami a belek, a máj vagy a hasnyálmirigy súlyos megbetegedését jelezheti)
♦  viszketés, sárga bőr vagy szemek, sötét vizelet, influenzaszerű tünetek, melyek a májgyulladás (hepatitisz) tünetei lehetnek, enyhe eltérés a májenzimeket tekintve a vérképben
♦  olyan bőrkiütések, amelyek a bőr súlyos hólyagosodásához és hámlásához vezethetnek; viszketés; enyhe bőrkiütés
♦  ismeretlen hátterű izomfájdalom, nyomásérzékenység vagy izomgyengeség
♦  rendellenes anyatej-termelődés
 
A Velaxin néha olyan nemkívánatos hatásokat okoz, amelyeknek Ön nem feltétlenül van tudatában, mint amilyen a magas vérnyomás vagy rendellenes szívverés, a májenzimszintek, a nátrium, illetve a koleszterin vérszintjének csekély változásai. Ritkábban a Velaxin csökkentheti az Ön vérében a vérlemezkeszámot, ami megnöveli a véraláfutások, illetve a vérzések kockázatát.

Ezért orvosa esetenként vérvizsgálatot rendelhet el, különösen, ha hosszú ideje szedi a Velaxin-t.
 

Mellékhatások bejelentése

 
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
 

5. Hogyan kell a Velaxin-t tárolni?


 A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban, legfeljebb 30oC-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Velaxin?
 
♦  A készítmény hatóanyaga: 25 mg, 37,5 mg, 50 mg, ill. 75 mg venlafaxin (venlafaxin-hidroklorid formájában) tablettánként.

♦  Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát


Milyen a Velaxin külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

♦  Külalak
Fehér vagy csaknem fehér, kerek, lapos, peremes, szagtalan vagy csaknem szagtalan tabletta egyik oldalon stilizált jelöléssel, ami E 744 (25 mg-os) vagy E 741 (37,5 mg-os) vagy E 742 (50 mg-os) vagy E 743 (75 mg-os).

♦  Csomagolás
 30 db vagy 60 db tabletta (25 mg-os, illetve 50 mg-os); 28 db vagy 56 db tabletta (37,5 mg-os, illetve 75 mg-os) buborékcsomagolásban és dobozban betegtájékoztatóval.


A forgalomba hozatali engedély jogosultja


Egis Gyógyszergyár Zrt.,
H-1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.

A gyártó

Egis Gyógyszergyár Zrt.,
H-1165 Budapest, Bökényföldi út 118-120.


OGYI-T-9736/12        (Velaxin 25 mg tabletta) 3 x 10 db
OGYI-T-9736/13        (Velaxin 25 mg tabletta) 6 x 10 db

OGYI-T-9736/14        (Velaxin 37,5 mg tabletta) 2 x 14 db
OGYI-T-9736/15        (Velaxin 37,5 mg tabletta) 4 x 14 db

OGYI-T-9736/16        (Velaxin 50 mg tabletta) 3 x 10 db
OGYI-T-9736/17        (Velaxin 50 mg tabletta) 6 x 10 db

OGYI-T-9736/01        (Velaxin 75 mg tabletta) 2 x 14 db
OGYI-T-9736/02        (Velaxin 75 mg tabletta) 4 x 14 db


A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2015.06.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2021.01.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2020.07.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.09.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2019.01.

A betegtájékoztató korábbi felülvizsgálatának dátuma: 2018.02.

Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

Kéretlen emailek

Önhöz hasonlóan én sem szeretem a kéretlen emaileket. NO SPAM.
 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

GÁZ-ÁR-SAPKA

 
Gázársapka - USA-nka

USA-nka

- -

VlagyiMIR <-> VolodiMIR

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb