Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Illóolajok a terápiábanILLÓOLAJOK A TERÁPIÁBAN

Illóolajok a terápiában - Dr. Kopácsi László pszichiáter Győr - stresszoldás, illóolajok, aromaterápia, levendula, szorongás, stresszoldás, aromaterápiás, győri pszichiáter, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus

Az utóbbi években számos olyan felmérést végeztek, melyeknek célja az volt, hogy áttekintsék az ún. komplementer eljárások iránt felmerülő igényeket és azok mértékét. E felmérések eredményei egybehangzóan azt mutatták, hogy Európában és az Egyesült Államokban egyaránt nő a komplementer orvosi eljárások iránti igény, és az akupunktúra, a homeopátia, illetve a fitoterápia mellett az aromaterápia iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés.

Az illóolajok terápiás alkalmazásával kapcsolatos kutatások (és képzések) a legintenzívebben Franciaországban, Angliában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában folynak. A különböző kísérletek eredményeinek jelentős részét aromaterápiás szaklapokban adják közre, de az akadémikus orvoslás szakfolyóirataiban is szép számmal találhatók tanulmányok az illóolajokkal és aromaterápiás készítményekkel végzett kutatások eredményeiről.

A különböző kísérletek jellegük alapján több csoportba sorolhatók. Egy részük alapkutatás, melynek keretében például az illóolajok felszívódását, az illóolaj alkotórészek hatásmechanizmusát, biológiai értékesíthetőségét és egyéb, az illóolajok használatával kapcsolatban felmerülő kérdést vizsgálnak. Nagyon sok mikrobiológiai kísérletet végeznek az illóolajok és egyes alkotórészeik antimikrobiális hatásainak minél jobb megismerése érdekében (több illóolaj használata is ígéretesnek látszik az antibiotikumokkal szemben rezisztens kórokozók elleni védekezésben). Ugyancsak jelentős számban folytatnak olyan kísérleteket, melyekben az illóolajoknak az izolált szöveteken, ill. kísérleti állatokban mesterségesen kiváltott kórfolyamatokra kifejtett hatásait tanulmányozzák.

A felsoroltak mellett szép számmal találhatók olyan klinikai kísérletek eredményeiről szóló beszámolók, melyeknél a kísérletekbe egészséges önkénteseket és/vagy betegeket vontak be. Az egyik ismert orvosi adatbázisban (PubMed) több száz "aromaterápiás kísérlet" eredményei és adatai érhetők el. Ezek összegzése azt mutatja, hogy legalább 50 féle illóolajra (a legtöbbet vizsgált illóolajok között említhető a levendula, a borsosmenta, a rozmaring, az eukaliptusz, vagy a kakukkfű), több illóolajos és a terápiában széles körben alkalmazott gyári készítményre, illetve számos illóolaj alkotórész (például mentol, cineol (eukaliptol), linalool) terápiás alkalmazhatóságára, a terápiás alkalmazásuk során várható mellékhatásokra, az "illóolajos" terápia tűrhetőségére és egyéb kérdések tisztázására (pl. terápiás költségek csökkentése) vonatkozóan találhatók adatok.

A tudományos kísérletek eredményei alapján a légutak, a bőr és a húgyutak kórokozói ellen például a kakukkfű, a levendula, a teafa, az eukaliptusz, a fahéj és a szegfűszeg illóolajai lehetnek hatékonyak. Gyulladáscsökkentő hatásúnak bizonyult például a teafa, az eukaliptusz, valamint a levendulaolaj két fontos összetevője, a linalool és a linalil-acetát. Vannak olyan illóolajok (ilyen például a teafa, a fahéj, a mirha, vagy a szegfűszeg illóolaja), amelyek a kísérleti eredmények alapján például a szájüreg bizonyos betegségeinek (szájnyálkahártya-gyulladás, fogínygyulladás, fogágy-gyulladás, afta stb.) kezeléséhez nyújthatnak segítséget.

Az illóolajokkal és az aromaterápiás készítményekkel folytatott kísérletek jelentős része foglalkozik a szorongással, a stresszoldással és a nyugtató hatás vizsgálatával, valamint az alvásminőség javításával és az alvás időtartamának megnyújtására alkalmas illóolajok tanulmányozásával, illetve az álmatlanság kezelésére megfelelő illóolajok kiválasztásával. Az említett területeken biztató eredményeket mutató olajok között található a levendula-, a narancsvirág-, a rózsa-, a citromfű-, a római kamilla-, a macskagyökér-, az édesnarancs- vagy a muskotályzsályaolaj. A sokakat érintő fejfájás mérséklésében a borsosmenta illóolaja (pontosabban a 70%-os etil-alkohollal készült, 10% illóolajat tartalmazó illóolajos-alkoholos kivonat) bizonyult a kísérletek alapján a leghatékonyabbnak.

Az illóolajok és az aromaterápiás készítmények kutatásának két további fontos területe a "reumás-ízületi megbetegedések" kezelésében használható fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, illetve a vázizomzat görcseit mérséklő hatások vizsgálata (ilyen hatású olajok az eukaliptusz, az erdeifenyő, a borsosmenta, a rozmaring, a bors vagy a gyömbér) és a különböző bőrbetegségek (pl. bőrgombásodás, enyhe és középsúlyos akne, foltszerű kopaszodás stb.) kezelésére alkalmas illóolajok tanulmányozása. Ez utóbbi területen biztató tudományos eredmények találhatók az alábbi illóolajokra: teafa, kamilla, cickafark, kakukkfű és levendula.

Hazánkban jelenleg legalább 100 féle illóolaj és 100 féle, hatóanyagként illóolajat (is) tartalmazó galenusi készítmény, gyógytermék, gyógyszer van forgalomban (a fenti szám tehát nem tartalmazza az illóolajos kozmetikumokat!), melyek között vannak:

• külsőleges alkalmazásra szánt készítmények - összetételük alapján mozgásszervi panaszok és zárt sportsérülések kiegészítő kezelésére alkalmas masszázsolaj, fürdőolaj, bedörzsölőszer, krém, kenőcs stb.,
• bőr- és szájápoló szerek,
• légutakra ható belsőleges és külsőleges szerek,
• emésztőrendszerre ható szerek,
• valamint a vizeletkiválasztó szervekre ható, nyugtató és egyéb készítmények.

A főként kozmetikumként forgalomban lévő ún. aromaterápiás készítmények (masszázs- és fürdő-olajok, aromaterápiás kozmetikumok, szaunaolajok, légfrissítők) iránt egyre jobban nő a kereslet, és e készítmények az öngyógyításban is egyre nagyobb teret kapnak, elsősorban a megelőzésben, ill. a fizikai és a mentális közérzet javításában.

A fentebb több helyütt, illetve a portál aromalámpás párologtatást, inhalálást, aromafürdőt, aromamasszázst és az illóolajokkal végzett borogatást tárgyaló cikkeiben leírtak szerint egy-egy illóolajjal, illóolaj-keverékkel, masszázsolajjal és fürdőolajjal (az illóolajok kiválasztására példák a portál többi cikkeiben is találhatók) az alábbi panaszok és betegségek megszüntetéséhez, illetve kezeléséhez tudunk hozzájárulni (zárójelben az illóolajok alkalmazásának módja; az illóolajok kiválasztásához a portál többi cikkei is segítségül szolgálnak):

• depresszió és stresszoldás (aromalámpa, aromafürdő, aromamasszázs)
• hűléses megbetegedések (inhalálás, aromafürdő, szobák légterének fertőtlenítése)
• fejfájás mérséklése (borsosmentaolaj alkoholos oldatával végzett masszírozás nyakon, ill. homlok- és halántéktájékon), valamint 
• izomláz, hátfájás és derékfájás (masszázs, aromafürdő, borogatás).

Az illóolajok betegségek esetén történő öncélú használatakor figyelembe kell vennünk azt, hogy azokkal a szakszerű diagnózis és az orvosi kezelés nem helyettesíthető!wellnesscsodak.hu - Dr. Babulka Péter - 2006-10-29

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

koronavirus.gov.hu | nnk.gov.hu | 06 80 277 455 és 456

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
508 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2211 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1172 szavazat (30%)
3891 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb