Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Citagen 10 mg, Citagen 20 mg filmtabletta betegtájékoztatók - 2019.07.
 

Citagen 10 mg filmtabletta
Citagen 20 mg filmtabletta

 

citaloprám

 


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Citagen filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Citagen filmtabletta szedése előtt
3. Hogy kell szedni a Citagen filmtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Citagen filmtablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 


1. Milyen típusú gyógyszer a Citagen filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?


Hogyan fejti ki a hatását a Citagen filmtabletta?

A Citagen filmtabletta a szelektív szerotonin visszavétel-gátló (SSRI) hangulatjavítók (antidepresszívumok) csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az agyi szerotoninszint növelésével fejtik ki hatásukat. Az agyi szerotoninrendszer zavarának kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak a depresszió és az ahhoz hasonló betegségek kialakulásában.

 
Milyen betegségekben alkalmazzák a Citagen filmtablettát?

A citaloprám hatóanyagot tartalmazó Citagen filmtablettát a depresszió kezelésére, majd az állapot javulása után, a tünetek kiújulásának megakadályozására is alkalmazzák.

Visszatérő depresszióban a Citagen filmtabletta hosszú távon az újabb depressziós epizódok előfordulásának kivédésére is alkalmazható.

 A Citagen filmtabletta az agorafóbiával (szabad térségben való tartózkodáskor támadó rosszullét) vagy anélkül jelentkező pánikzavarok kezelése is kedvező hatású.

Kezelőorvosa más okból kifolyólag is rendelhet Önnek Citagen filmtablettát. Amennyiben bármilyen kérdése van azzal kapcsolatban, hogy miért írtak fel Önnek Citagen filmtablettát, beszéljen kezelőorvosával.

 

2. Tudnivalók a Citagen filmtabletta szedése előtt

 
Ne szedje a Citagen filmtablettát:


♦  ha allergiás a citaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
♦  ha egyéb, az úgynevezett monoamin-oxidáz gátlók (MAO-gátlók) csoportjába tartozó gyógyszert is szed
A MAO-gátlók közé tartozik többek között a fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid, tranilcipromin, moklobemid (melyet depresszióban alkalmaznak).
A MAO-gátló szelegilint (mely Parkinson-kórban használatos) lehet szedni Citagen filmtablettával együtt, de csak legfeljebb napi 10 mg-os adagban
♦  ha linezolid (MAO-gátló antibiotikum) kezelésben részesül, kivéve, ha szoros megfigyelés alatt tartják, és ellenőrzik a vérnyomását
♦  ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik)
♦  ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket alkalmaz, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd „Egyéb gyógyszerek és a Citagen filmtabletta”)

 A MAO-gátlókkal történő kezelés befejezése után még 2 hetet kell várni a Citagen filmtabletta kezelés megkezdésével. A moklobemid-terápia befejezése után ez a várakozási idő egy nap.

A Citagen filmtabletta kezelés befejezését követően bármely MAO-gátló gyógyszer szedésének megkezdéséig egy hétnek kell eltelnie.

 
Figyelmeztetések és óvintézkedések


Kérjük, bármilyen egyéb egészségügyi problémájáról vagy betegségéről tájékoztassa kezelőorvosát, mert ezek befolyásolhatják az Ön kezelését. Különösen az alábbiakról számoljon be kezelőorvosának:

♦  ha mániás epizódjai vagy pánikbetegsége van
♦  ha máj- vagy veseműködése károsodott; kezelőorvosa ilyenkor módosíthatja a gyógyszer adagolását
♦  ha cukorbeteg
A Citagen filmtabletta kezelés megváltoztathatja a cukorháztartást. Előfordulhat, hogy az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagját módosítani kell.
♦  ha epilepsziás
A Citagen filmtabletta kezelést le kell állítani, ha görcsrohamok lépnek fel vagy a görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd még a 4. „Lehetséges mellékhatások” pontot)
♦  bizonyos vérzési rendellenességek esetén
♦  ha a nátriumszint a vérében alacsony
♦  ha elektrosokk kezelésben részesül
♦  ha Önnek szembetegsége van, mint például a zöldhályog bizonyos formája, amikor a szembelnyomása emelkedett (egyik tünete a pupillatágulat lehet)
♦  ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve, ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át
♦  ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó súlyos hasmenés és hányás vagy vízhajtók alkalmazása miatt sóhiánya lehet
♦  ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szívritmus rendellenes működésére utalhatnak

Kérjük, azt is jelezze orvosának, ha a fent említettek valamelyike korábban volt igaz Önre!


Megjegyzés

Néhány mániás depresszióban szenvedő beteg hangulata mániás fázisba fordulhat át, amit a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, az indokolatlan vidámság és a fokozott fizikai aktivitás jellemez.
Ha ilyet tapasztal, keresse fel orvosát!

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy az egyhelyben maradás (ülés/állás) okozhat nehézséget.

Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!


Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszív kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosítási gondolatai
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszívumokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót.

Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.


Gyermekek és serdülők

A Citagen filmtabletta alkalmazása általában nem javasolt gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél.

Tájékoztatjuk, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek 18 évnél fiatalabb betegeknél megnövelték az alábbi mellékhatások kockázatát: öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (elsősorban agresszivitás, ellenkezés és düh).

Ennek ellenére az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek is felírhat Citagen filmtablettát, ha úgy látja, hogy az a beteg érdekét szolgálja.

Amennyiben az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek írt fel Citagen filmtablettát, és Ön ezt meg szeretné vele beszélni, akkor kérjük, menjen vissza orvosához.

Amennyiben 18 évesnél fiatalabb, Citagen filmtablettát szedő betegnél a fentebb felsorolt tünetek lépnek fel, vagy azok súlyosbodnak, erről tájékoztassa kezelőorvosát!

Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy a gyógyszer gyermekek és serdülők növekedésére, érésére, kognitív és viselkedési fejlődésére vonatkozó hosszú távú biztonságossága egyelőre nem bizonyított.

Az olyan gyógyszerek, mint a Citagen filmtabletta (az úgynevezett SSRI-k/SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.


A betegségére vonatkozó speciális információk

A depresszió, illetve az ahhoz hasonló betegségek kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a javulás Citagen filmtabletta kezelés mellett sem azonnal következik be. A kezelés megkezdése után több hét is eltelhet, amíg javulást tapasztal.

A pánikbetegség kezelésénél általában 2-4 hétre van szükség a javulás bekövetkeztéig.

A kezelés elején néhány betegnél fokozott szorongás léphet fel, ami azonban elmúlik, ha a kezelést tovább folytatja. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan kövesse az orvosa utasítását, és ne hagyja abba a kezelést, illetve ne változtassa meg az adagolást anélkül, hogy ezt orvosával is egyeztetné.

Olykor a depresszió és a pánikzavar tünete lehet az öngyilkossági vagy önkárosítási gondolat. Előfordulhat, hogy ezek a tünetek mindaddig fennállnak, vagy rosszabbodnak, amíg a gyógyszer teljes antidepresszív hatása ki nem alakul. Ez leginkább olyan 30 éves kor alatti fiatal felnőtteknél valószínű, akik korábban még nem szedtek hangulatjavító gyógyszert (antidepresszívumot).

Néhány mániás depresszióban szenvedő beteg hangulata mániás fázisba fordulhat át, amit a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, az indokolatlan vidámság és a fokozott fizikai aktivitás jellemez.

Ha ilyet tapasztal, keresse fel orvosát!

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy nehézséget okozhat az egy helyben maradás (ülés/állás).

Azonnal forduljon orvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Előfordulhat, hogy ezeket a tüneteket Ön észre sem veszi, ezért hasznos lehet megkérni egy barátját vagy hozzátartozóját, hogy figyelje a viselkedésében esetleg bekövetkező változásokat.

Kérjük, azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha a kezelés alatt aggasztó gondolatokat, élményeket észlel, vagy bármilyen más, fent említett tünetet tapasztal!

 
Egyéb gyógyszerek és a Citagen filmtabletta


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről!

Egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egymással, és ez súlyos mellékhatások kialakulásához vezethet.

Tájékoztassa orvosát arról, ha az alábbi készítmények bármelyikét szedi:
               
♦  Nem szelektív monoamin-oxidáz gátló (MAO-gátló – fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin hatóanyag-tartalmú) gyógyszerek. Az ezekkel a gyógyszerekkel történő kezelés befejezése után 14 napot kell várnia, hogy elkezdhesse a Citagen filmtabletta szedését. A Citagen filmtabletta kezelés befejezése után 7 napot kell várnia, hogy ezeket a gyógyszereket elkezdhesse szedni.
♦  „Reverzibilis, szelektív MAO-A gátló” (moklobemid hatóanyag-tartalmú) gyógyszerek (ezeket a depresszió kezelésére alkalmazzák)
♦  Linezolid hatóanyag-tartalmú antibiotikumok
♦  Lítium (a mániás depressziós betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazott készítmény) és triptofán
♦  Imipramin és dezipramin (mindkettőt depresszió kezelésére alkalmazzák)
♦  „Irreverzibilis MAO-B gátlók”, szelegilin tartalmú (a Parkinson-kór kezelésére alkalmazott) gyógyszerek; ezek növelik a mellékhatások fellépésének kockázatát. A szelegilin adagja nem haladhatja meg a napi 10 mg-ot
♦  Metoprolol (magas vérnyomás és/vagy szívbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer); a metoprolol vérszintje megemelkedik, de a metoprolol fokozott hatását vagy mellékhatásokat nem jelentettek
♦  Szumatriptán és más hasonló (migrén kezelésére használatos) gyógyszerek, illetve tramadol (erős fájdalom csillapítására használt készítmény) – ezek növelik a mellékhatások kialakulásának kockázatát; amennyiben bármilyen szokatlan tünetet észlel a kombináció alkalmazása során, keresse fel kezelőorvosát!
♦  Cimetidin, nagy adagban alkalmazva (gyomorfekély kezelésére alkalmazandó); a Citagen filmtabletta vérszintje megemelkedhet, a Citagen filmtabletta mellékhatásainak fokozódását azonban nem tapasztalták.
♦  Vérlemezke működést befolyásoló gyógyszerek (pl. egyes antipszichotikumok, acetilszalicilsav – fájdalomcsillapítóként alkalmazzák –, nem-szteroid gyulladásgátlók – reumás megbetegedések kezelésére alkalmazzák –, vérrögképződést gátló gyógyszerek, mint pl. dipiridamol, tiklopidin); enyhén növelik a vérzési rendellenességek kialakulásának veszélyét.
♦  Orbáncfű (hiperikum perforátum) (depresszióban alkalmazott gyógynövénykészítmény) – a Citagen filmtablettával együtt alkalmazva a mellékhatások kockázata megnövekedhet.
♦  Meflokin (a malária kezelésére alkalmazott szer), bupropion (a depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer) és tramadol (erős fájdalmak csillapítására alkalmazott gyógyszer) – a görcsküszöb csökkentésének lehetséges kockázata miatt.
♦  Neuroleptikumok (szkizofrénia, pszichózis kezelésében alkalmazott gyógyszerek) a görcsküszöb csökkentésének lehetséges kockázata miatt és antidepresszívumok.
♦  A vér kálium- és magnéziumszintjét csökkentő gyógyszerek, mivel ezek az állapotok növelik az életet veszélyeztető szívritmuszavarok kockázatát

 

A Citagen filmtablettát ne szedje egyidejűleg:


Ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust;
pl.: I/A, III. osztályba tartozó antiaritmiás gyógyszerekkel, antipszichotikumokkal (pl. fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszívumokkal, bizonyos antimikróbás gyógyszerekkel (pl. sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás gyógyszerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin).

Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon orvosához!


A Citagen filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal


A Citagen filmtabletta étkezéstől függetlenül bevehető (lásd a 3. „Hogyan kell szedni a Citagen filmtablettát?” pontot).

Kimutatták ugyan, hogy a Citagen filmtabletta nem fokozza az alkohol hatását, az alkohol fogyasztását mégis tanácsos kerülni a Citagen filmtabletta kezelés időtartama alatt.


Terhesség, szoptatás és termékenység


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve, ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhes nők rendszerint nem szedhetik a Citagen filmtablettát, valamint szoptatni sem szabad a kezelés ideje alatt, kivéve, ha az orvosával megbeszélték az ezzel járó előnyöket és kockázatokat.

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben terhessége utolsó 3 hónapjában a Citagen filmtabletta szedését egészen a szülésig folytatja, újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek: légzészavar, a bőr kékes elszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet-változások, táplálási nehézség, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy renyheség, élénkebb reflexek, remegés, izgalom, ingerlékenység, közönyösség (letargia), állandó sírás, aluszékonyság és alvászavarok.

Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Citagen filmtabletta-kezelés alatt áll.

Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Citagen filmtablettával, növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertóniának (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik.

Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.

Állatkísérletekben a citaloprám hatására romlott az ondó minősége. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre


A citaloprám csak kismértékben, vagy mérsékelten befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket. A pszichoaktív gyógyszerek ronthatják az ítélőképességet és veszélyhelyzetekben a reakciókészséget.

A Citagen filmtabletta általában nem álmosít, ennek ellenére, ha a kezelés elején szédül, vagy álmossá válik, mindaddig ne vezessen gépjárművet, és kerülje a szerszámok/gépek használatát, amíg ezek a tünetek fennállnak.

A Citagen filmtabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.

 
3. Hogy kell szedni a Citagen filmtablettát?


Mennyit kell bevenni?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje!

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

 
Felnőttek

Depresszió

A gyógyszer ajánlott adagja 20 mg naponta. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum 40 mg-ra emelheti.

Pánikzavar

A kezelés első hetében az ajánlott kezdő adag 10 mg naponta, majd egy hét után az adag 20-30 mg-ra emelhető. Ezt az adagot szükség esetén orvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

Idősek (65 év felett)

Idős betegek esetén a kezdő adagot a felnőtt korban ajánlott adag felére, azaz napi 10-20 mg-ra kell csökkenteni. Idős betegek rendszerint nem kaphatnak naponta 20 mg-nál többet.

Különleges kockázattal rendelkező betegek

Májbetegségben szenvedő betegek számára az ajánlott maximális adag napi 20 mg.

Gyermekek és 18 év alatti serdülők

A Citagen filmtabletta alkalmazása gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél nem javasolt. További információkat illetően lásd a 2. „Tudnivalók a Citagen filmtabletta alkalmazása előtt” pontot.

 
Hogyan és mikor kell szedni a Citagen filmtablettát?

A Citagen filmtablettát mindennap, napi egyszeri adagban kell szedni.
A Citagen filmtabletta a nap bármely szakában bevehető, függetlenül az étkezéstől.
A filmtablettát kevés ivóvízzel kell bevenni. Ne rágja szét a tablettát, mert keserű íze van.

 
A kezelés időtartama

A depresszió és pánikbetegség kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a Citagen filmtablettánál is néhány hétbe telhet, amíg bármilyen javulást tapasztal.

Akkor is folytassa a Citagen filmtabletta szedését, ha időbe telik, amíg állapotában bármiféle javulást tapasztal!

Soha ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszélte volna!

A kezelés időtartama egyénre szabott, rendszerint legalább 6 hónap.

A filmtabletta szedését mindaddig folytassa, amíg azt kezelőorvosa javasolja!

Kezelőorvosa megkérdezése nélkül akkor se hagyja abba a gyógyszer szedését, ha jobban érezné magát!
A tünetek mögött álló alapbetegség ugyanis hosszú ideig fennállhat, ezért ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek.

Visszatérő depresszióban szenvedő betegeknél a folyamatos, néha több évig tartó kezelés segít az új depressziós epizódok megelőzésében.

 

Ha az előírtnál több Citagen filmtablettát vett be


Amennyiben úgy gondolja, hogy Ön, vagy bárki más túl sok Citagen filmtablettát vett be, haladéktalanul lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával!

Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak rosszullét vagy mérgezés jelei.
Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával a Citagen filmtabletta dobozát.

A túladagolás tünete lehet: életet veszélyeztető szívritmuszavar, görcs, szívritmusváltozás, álmosság, kóma, hányás, remegés, vérnyomás-csökkenés, vérnyomás-emelkedés, hányinger (émelygés), szerotonin szindróma (lásd 4. pont), nyugtalanság, szédülés, pupillatágulat, izzadás, a bőr elkékülése, szapora és mély légvétel (hiperventilláció).


Ha elfelejtette bevenni a Citagen filmtablettát


Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Amennyiben egy adagot elfelejt bevenni és még aznap lefekvés előtt eszébe jut, vegye be mihamarabb!
A következő nap a szokásos módon folytassa a gyógyszer szedését!

Ha csak éjszaka vagy másnap jut eszébe, az elfelejtett adagot hagyja ki, és a szokott módon folytassa a gyógyszerszedést.

 
Ha idő előtt abbahagyja a Citagen filmtabletta alkalmazását


Mindaddig ne hagyja abba a Citagen filmtabletta szedését, amíg orvosa azt nem javasolja!
Amennyiben Ön a javasolt kezelés végére ért, a kezelést általában a Citagen filmtabletta adagját néhány hét alatt fokozatosan csökkentve ajánlott befejezni.

A gyógyszer alkalmazásának hirtelen megszakítása az alábbi enyhe és átmeneti tüneteket okozhatja: szédülés, bőrzsibbadás/bizsergés, alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás, fejfájás, émelygés (hányinger), hányás, verejtékezés, nyugtalanság vagy izgatottság (agitáció), remegés, zavartság vagy tájékozódási zavar (dezorientáció), érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés (híg széklet), látászavarok, szívdobogásérzés (palpitáció).

A javasolt kezelés befejezésekor ezért a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása helyett a Citagen filmtabletta adagját néhány héten keresztül fokozatosan ajánlott csökkenteni.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 


4. Lehetséges mellékhatások


Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek. Fontos tudnia, hogy több az alábbiakban felsorolt panasz lehet az Ön betegségének tünete is, ami állapotának javulásával ugyancsak enyhülni fog.

Néhány betegnél az alábbi súlyos mellékhatásokat jelentették.

Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul hagyja abba a Citagen filmtabletta szedését, és keresse fel kezelőorvosát:

♦  magas láz, nyugtalanság, zavartság, remegés és hirtelen izomrángások; ezek a tünetek a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek, amelyet több antidepresszívum együttadásakor tapasztaltak
♦  bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanat, illetve légzési, vagy nyelési nehézség (allergiás reakció)
♦  rendellenes vérzés, beleértve a gyomor-bélrendszeri vérzést is

 
Ritka, de súlyos mellékhatások (1 000 emberből legfeljebb 1-et érinthet):

Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul hagyja abba a Citagen filmtabletta szedését, és keresse fel kezelőorvosát:

♦  hiponatrémia: alacsony nátriumszint a vérben, ami fáradtságot, zavartságot és izomrángást okozhat
♦  gyors és szabálytalan szívritmus, ájulás, melyek a torsade de pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei.


A következő mellékhatások gyakran enyhék, és rendszerint néhány napos kezelést követően megszűnnek.

Fontos tisztában lennie azzal, hogy több itt felsorolt panasz a betegsége tünete is lehet, melyek állapotának javulásával ugyancsak enyhülnek.

Amennyiben a mellékhatások zavaróvá válnak, vagy néhány napnál tovább tartanak, keresse fel kezelőorvosát!

A szájszárazság növeli a fogszuvasodás veszélyét, ezért a szokásosnál többször mosson fogat!


Nagyon gyakori (10 emberből több mint 1-et érinthet)

álmosság
álmatlanság
homályos látás
szívdobogásérzés
fokozott verejtékezés
szájszárazság
hányinger (émelygés)
fejfájás

 Gyakori (10 emberből legfeljebb 1-et érinthet)

csökkent étvágy
nyugtalanság (agitáció)
alvási problémák
emlékezet vesztés, koncentráló képesség zavara
csökkent szexuális érdeklődés
szorongás
idegesség
zavart állapot
szokatlan álmok
csökkent érzelem, közönyösség
migrén
remegés
kéz-vagy lábbizsergés,-zsibbadás, érzészavarok
szédülés
figyelemzavar
fülcsengés (tinnitusz)
orrfolyás és orrviszketés, orrmelléküreg-duzzanat és -gyulladás
ásítás
hasmenés
hányás
székrekedés
bőrviszketés
izom- és ízületi fájdalom
férfiaknál előfordulhatnak erekciós és ejakulációs problémák
nőknél orgazmuszavar
fáradtság
testsúlycsökkenés
az elhízástól való kóros félelem okozta táplálkozási zavar (anorexia)

 Nem gyakori (100 emberből legfeljebb 1-et érinthet)

bőrvérzési rendellenesség (hajlam a beütött bőr bekékülésére)
fokozott étvágy
fokozott szexuális érdeklődés
agresszió
én-idegen érzések (deperszonalizáció)
hallucináció
mánia
ájulás
pupillatágulat
gyors szívverés
lassú szívverés
köhögés
csalánkiütés
hajhullás
bőrkiütés
fényérzékenység
vizelési nehézség
bő menstruációs vérzés
kar- és lábduzzadás
testsúlynövekedés
eufória (fokozottan jó közérzet)

 Ritka (1000 emberből legfeljebb 1-et érinthet)

görcsök
akaratlan mozgások
vér nátriumion-tartalmának csökkenése
ízérzékelési zavarok
vérzés
láz
májgyulladás (hepatitisz)

 Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

♦  önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatok, lásd szintén a „Figyelmeztetések és óvintézkedések” pontot
♦  a vérlemezkeszám csökkenése, amely növeli a vérzés, illetve a zúzódások kockázatát
♦  túlérzékenység (bőrkiütés)
♦  nehézlégzést vagy szédülést okozó súlyos allergiás reakció
♦  hormon túltermelés, mely folyadék visszatartást, gyengeséget, fáradtságot vagy zavartságot okozhat
♦  a vizeletmennyiség növekedése
♦  alacsony káliumszint a vérben, amely izomgyengeséget, izomrángást vagy szívritmuszavart okozhat (hipokalémia)
♦  pánikroham (ez az Ön betegségének következménye lehet)
♦  fogcsikorgatás
♦  nyugtalanság
♦  szokatlan izommozgások vagy izommerevség
♦  kellemetlen nyugtalanságérzet vagy képtelenség az egyhelyben ülésre (akatízia)
♦  látászavar
♦  orrvérzés
♦  vérzési zavarok, beleértve a bőr- és nyálkahártyavérzést (ekkimózis)
♦  hirtelen kialakuló bőr- és nyálkahártya-duzzanat
♦  fájdalmas erekció
♦  tejcsorgás férfiaknál és nem szoptató nőknél
♦  hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés
♦  gyomor- és/vagy bélvérzés
♦  szabálytalan menstruációs periódus
♦  kóros májfunkciós értékek
♦  csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek
♦  szabálytalan szívritmusMellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

5. Hogyan kell a Citagen filmtablettát tárolni?


Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik!

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
 


6.  A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz a Citagen filmtabletta?

♦  A készítmény hatóanyaga a citaloprám. 10 mg illetve 20 mg citaloprám (citaloprám-hidrobromid formájában) filmtablettánként.

♦  Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (lásd 2. pont „Citagen filmtabletta laktózt tartalmaz”), kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, povidon, kroszpovidon és magnézium-sztearát. A filmbevonat a következőket tartalmazza még: titán-dioxid (E 171), makrogol 4000 és hipromellóz (E464).

 
Milyen a Citagen filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Citagen 10 mg filmtabletta: fehér, kerek filmbevonatú tabletta egyik oldalán „CM 10" jelöléssel, a másik oldalán "G" jelöléssel van ellátva.

Citagen 20 mg filmtabletta: fehér, ovális filmbevonatú tabletta egyik oldalán „CM 20” jelöléssel és bemetszéssel, a másik oldalán "G" jelöléssel van ellátva. A tabletán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.

Citagen 10 mg filmtabletta: 30 db vagy 60 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban, valamint 28 db vagy 50 db filmtabletta műanyag tartályban és dobozban.

Citagen 20 mg filmtabletta: 30 db vagy 60 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban, valamint 28 db vagy 50 db filmtabletta műanyag tartályban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Mylan Ireland Limited
35/36 Grange Parade
Baldoyle
Industrial Estate Dublin 13, Írország

Gyártó

Pharma Pack Kft.
2040 Budaörs, Vasút u. 13., Magyarország

 
McDermott Laboratories Ltd Trading as Gerard Laboratories
35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange Road, Dublin 13, Írország

 
Citagen 10 mg filmtabletta OGYI-T-9357/01-04

Citagen 20 mg filmtabletta OGYI-T-9357/05-08


A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2019.07.

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2022.10.

A Citagen (citaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2021.02.

A Citagen (citaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2021.01.

A Citagen (citaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2020.09.

A Citagen (citaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2018.11.

A Citagen (citaloprám) betegtájékoztató korábbi változata (tanulságos lehet megnézni): 2013.06.


Forrás: https//:www.ogyei.gov.hu


 

Karikó Katalin - Nobel-díj 2023

Karikó Kata-WIN

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

CREDO

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősí-tése helyett, a megoldást, a kiutat, a gyógyulást és a kiteljesedést szolgálja.
 

Céljaim


1. Ismeretterjesztés, tévhit-oszlatás és betegedukáció. (Kerüld a "tabletta neppert".)

2. Egyes pszichiátriai szerek által okozott akaratlan gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, "antidepresszáns-függőség") megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.

3. A hatékony önsegítés, otthoni betegség önmenedzselés támogatása.

Amennyiben szeretne ezekben fejlődni, iratkozzon fel a
Stressz Doktor Hírlevélre.
Időben jelentkezem!

FreeCska | TűKörkép

Van értékrend, amely Saulus Paulussá és van, amelyik Paulus Saulussá változását ünnepli.

- -

Megbízható weboldal

Az oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ezt a böngészője URL sávjában a HTTPS jelöli. Az SSL protokoll felel azért, hogy titkosítva működjön a kommunikáció a számítógépe, és a weboldal között. E technológia meggátolja, hogy illetéktelen felek hozzáférjenek az itt megadott adataihoz.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb