Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

ANAFRANIL 10 mg bevont tabletta, ANAFRANIL 25 mg bevont tabletta, ANAFRANIL SR 75 mg retard tabletta betegtájékoztatók - 2015.05.


Anafranil 10 mg bevont tabletta
Anafranil 25 mg bevont tabletta
Anafranil SR 75 mg retard tabletta


klomipramin-hidrokloridMielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.


♦  Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet
♦  További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez
♦  Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
♦  Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont

 

A betegtájékoztató tartalma

1. Milyen típusú gyógyszer az Anafranil és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Anafranil szedése előtt
3. Hogyan kell szedni az Anafranilt?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Anafranilt tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
 


1. Milyen típusú gyógyszer az Anafranil és milyen betegségek esetén alkalmazható?


Az Anafranil hatóanyaga a klomipraminhidroklorid, ami a triciklikus antidepresszánsoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.

Az Anafranil az elképzelések szerint vagy az agyban természetesen is jelenlévő kémiai ingerületátvivő anyagok (noradrenalin és szerotonin) mennyiségének növelésével, vagy azok hatásainak meghosszabbításával hat.

Az Anafranilt a depresszió és hangulatzavarok kezelésére alkalmazzák. Az Anafranil-lal kezelhető egyéb kórállapotok közé tartoznak felnőtteknél a kényszeres zavarok, a pánikbetegség és fóbiák (alaptalan félelmek), az idült, fájdalmas állapotok és izomgyengeség (kataplexia), ami ismétlődő rohamokban jelentkező, kifejezett álmossággal társul (narkolepszia). Az 5 évnél idősebb gyermekeknél az Anafranilt a kényszeres zavarok és az ágybavizelés kezelésére alkalmazzák.

Ha bármilyen további kérdése van az Anafranil működésével vagy azzal kapcsolatban, hogy miért ezt a gyógyszert írták fel Önnek, kérdezze meg kezelőorvosát.

 

2. Tudnivalók az Anafranil szedése előtt


Fontos, hogy tájékoztassa orvosát az egyéb jellegű egészségügyi problémáiról, illetve arról, ha más gyógyszert/gyógyszereket is szed.

Ne szedje az Anafranilt és tájékoztassa orvosát,

♦  ha allergiás a klomipraminra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
♦  ha allergiás más depresszió kezelésére szolgáló úgynevezett triciklusos antidepresszánsokra,
♦  ha egyéb, úgynevezett monoaminooxidáz-gátló (MAOI) gyógyszert szed vagy szedett az utolsó 14 nap alatt.
♦  ha a közelmúltban volt szívrohama,
♦  ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa, vagy ha Önnél orvosa a szív elektromos vizsgálata során (EKG) a szív ingervezetésének zavarát, úgynevezett hosszú QTszindrómát állapított meg; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik.
Ha a válasz a fenti pontok bármelyikére IGEN, az Ön esetében feltehetően nem alkalmazható az Anafranil.


Figyelmeztetések és óvintézkedések


Az Anafranil szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Különösen az alábbiakról számoljon be kezelőorvosának:

♦  ha öngyilkossági gondolatai vanna
♦  ha epilepsziás görcsei vannak, vagy korábban bármikor görcsroham fordult elő Önnél
♦  ha szabálytalan szívverése, vagy egyéb szívproblémája van
♦  ha szkizofréniában, vagy más mentális zavarban szenved
♦  ha elektrosokk (elektrokonvulzív) kezelésben részesül
♦  ha zöldhályogja van (glaukóma, megnövekedett szemében a belnyomás)
♦  ha máj-, vagy vesebetegsége van
♦  ha valamilyen vérbetegségben szenved, vagy alacsony a vérének a káliumszintje (hipokalaémia)
♦  ha vizeletürítési nehézségei vannak (pl. prosztatabetegségek)
♦  ha pajzsmirigy túlműködése van
♦  ha gyakori székrekedése van
♦  ha Ön időskorú
♦  ha könnyen elájul

Orvosa majd figyelembe veszi ezeket az állapotokat az Anafranil-kezelés előtt és alatt.
Hogyha a fentiek bármelyike illik Önre, akkor mielőtt alkalmaznák Önnél az Anafranilt, szóljon kezelőorvosának!


Egyéb gyógyszerek és az Anafranil


Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Mielőtt az Anafranil-kezelés elkezdődne, tájékoztassa orvosát vagy a gyógyszerészt arról, ha bármilyen egyéb gyógyszert is szed. Mivel e gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek az Anafranillal, szükséges lehet adagjuk módosítása vagy szedésük leállítása. Különösen fontos tájékoztatnia orvosát vagy a gyógyszerészt, ha napi rendszerességgel fogyaszt alkoholt, ha változtat a dohányzási szokásain, vagy ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:

♦  a vérnyomásra és szívműködésre ható gyógyszerek
♦  egyéb depresszióellenes szerek
♦  altatók, nyugtatók
♦  görcsgátlók (pl. barbiturátok), antiepileptikumok
♦  véralvadásgátlók (vérhígítók)
♦  asztma, illetve allergia kezelésére használt gyógyszerek
♦  Parkinsonkór kezelésére használt gyógyszerek
♦  pajzsmirigy készítmények
♦  a fekély vagy gyomorégés kezelésére használt gyógyszerek, mint a cimetidin
♦  terbinafin hatóanyagú készítmény, szájon át történő alkalmazásra, a bőr, haj és körmök gombás fertőzéseinek kezelésére
♦  a figyelemzavar/hiperaktivitás rendellenesség kezelésére használt gyógyszerek, mint a metilfenidát
♦  fogamzásgátló tabletták, ösztrogének
♦  a vízhajtók (diuretikumok), amelyek a vizelet mennyiségének a növelésével segítik a veséket, hogy megszabaduljanak a sótól és a víztől
♦  vérzsír csökkentő gyógyszerek
♦  lyukaslevelű orbáncfű (hiperikum perforátum)
♦  rifampicin nevű antibiotikum
♦  grapefruit/grapefruitlé, áfonyalé


Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása

Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség.

Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.

Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:

♦  ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
♦  ha Ön egy fiatal felnőtt.
 
Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet,
ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Tájékoztatás a családok és gondviselők számára
 
Figyeljék, hogy a depressziós gyermekükön/gondozottjukon nem látszanak-e olyan viselkedési változások jelei, mint a túlzott szorongás, nyugtalanság, alvási problémák, ingerlékenység, agresszivitás, izgatottság, vagy egyéb szokatlan magatartásbeli változások, a depresszió romlása, vagy öngyilkossági gondolatok.

Bármi ilyen tünetről számoljanak be a beteg orvosának, különösen, ha súlyosak, hirtelen jelentkeznek, vagy nem voltak a beteg korábbi aktuális tünetei között. Napról napra értékelniük kell, hogy ezek a tünetek mennyire sürgetőek, különösen a depresszióellenes kezelés elején és az adag emelésekor vagy csökkentésekor, mivel a változások hirtelen következhetnek be.

A fentiekhez hasonló tünetek összefüggésben lehetnek az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok és az öngyilkos viselkedés fokozott veszélyével, és azt jelzik, hogy nagyon szoros ellenőrzésre és valószínűleg a gyógyszerelés megváltoztatására van szükség.

Az Anafranil és az időskorú betegek
 
Időskorban rendszerint alacsonyabb adagra van szükség, mint fiatal- és középkorú betegek esetében. Idősebb életkorban fokozódik a mellékhatások előfordulási gyakorisága. Orvosa majd tájékoztatja Önt az óvatos gyógyszeradagolással kapcsolatos tudnivalókról és a kezelés során szükséges szoros orvosi megfigyelésről.

Az Anafranil és a gyermekek/serdülők
 
Az Anafranil tabletta alkalmazása gyermekkorban, vagy serdülőkorban csak az orvos kifejezett javaslatára és a meghatározott javallatokban (éjszakai ágybavizelés, rögeszmés-kényszeres szindrómák) adható. Orvosa majd tájékoztatja Önt és gyermekét az óvatos gyógyszeradagolással kapcsolatos tudnivalókról és a kezelés során szükséges szoros orvosi megfigyelésről.
 

Terhesség és szoptatás


Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség

 
Tájékoztassa orvosát, ha terhes vagy szoptat. A készítmény terhesség alatt általában nem alkalmazható, szedését feltétlenül szükséges esetben a kezelőorvos egyedi elbírálás alapján előírhatja.
Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek a terhesség alatti Anafranil alkalmazásának veszélyeit.

Szoptatás
A hatóanyag átjut az anyatejbe.
Az Anafranilkezelés alatt az anyáknak a csecsemőjük szoptatása nem javasolt.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

 
A kezelés egyes embereket álmossá tesz, illetve csökkenti összpontosító képességüket, vagy látászavarokat idézhet elő. Ha ilyen jelenségeket észlel, akkor ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen munkagépet, és ne végezzen olyan tevékenységeket, amelyek teljes összpontosító képességet igényelnek. Az alkoholfogyasztás fokozhatja az álmosságot.

Az Anafranil bevont tabletta laktózt és szacharózt tartalmaz.

Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny (pl. tejcukor, szacharóz), keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
 

Egyéb gyógyszerbiztonsági intézkedések

Orvosa számára fontos, hogy rendszeresen ellenőrizhesse az Ön állapotát, és megfelelően beállítsa a szükséges gyógyszeradagot, valamint segítsen a mellékhatások csökkentésében. Az orvos adott esetben vérmintát vehet, ellenőrizheti az Ön vérnyomását és szívműködését a kezelés előtt és alatt.

Az Anafranil szájszárazságot okozhat, ami fokozhatja a fogszuvasodás kockázatát. Ez azt jelenti, hogy hosszú időtartamú kezelés esetén rendszeres fogorvosi ellenőrzés szükséges.

Amennyiben kontaktlencsét hord, és szemirritációt észlel, forduljon orvosához!

Mielőtt bármilyen sebészeti vagy fogászati beavatkozásra lenne szüksége, tájékoztassa kezelőorvosát vagy fogorvosát arról, hogy Anafranil-kezelés alatt áll!

Az Anafranil-kezelés következtében az Ön bőre érzékenyebb lehet a napfénnyel szemben. Kerülje a közvetlen napsugárzást és hordjon a közvetlen napfény ellen védőruházatot, valamint napszemüveget.

 

3. Hogyan kell szedni az Anafranilt?


Az Anafranil-t mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Ne vegyen be nagyobb adagokat, ne szedje gyakrabban vagy hosszabb ideig, mint ahogyan orvosa rendelte.

Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, a készítmény ajánlott adagja

♦  Depresszió, hangulatzavarok, kényszeres zavarok és fóbiák esetében naponta 75-150 mg.

♦  A pánikrohamok és az agorafóbia kezelése általában kezdetben napi 10 mg adaggal indul, majd néhány nap múlva a dózist lassan napi 100 mg-ig növelik. Krónikus fájdalom zavarban a napi dózis rendszerint 10 mg és 150 mg között van.

♦  Gyermekkori éjszakai ágybavizelés esetében (5 éves kortól) a napi adag rendszerint 20 mg és 75 mg közötti a gyermek életkorától függően.

Egyes esetekben az orvos úgy dönthet, hogy Önt Anafranil injekcióval kezeli.
 
A nyújtott hatású (retard) tablettát félbe lehet törni, de nem szabad szétrágni, sok folyadékkal kell lenyelni. Az Anafranilt étellel vagy anélkül is beveheti.
 

Ha idő előtt abbahagyja az Anafranil alkalmazását

 
A depresszió, a kényszeres zavarok és a krónikus szorongásos állapotok hosszú távú Anafranil-kezelést igényelnek.

Ne változtassa meg, vagy állítsa le a gyógyszer szedését az orvos előzetes megkérdezése nélkül!

Orvosa valószínűleg fokozatosan fogja csökkenteni az adagokat, mielőtt teljesen leállítja a gyógyszer alkalmazását. Ennek célja az Ön bármiféle állapotromlásának megelőzése és a megvonási tünetek (pl. fejfájás, émelygés, általános rossz közérzet) kockázatának csökkentése.


Ha elfelejtette bevenni az Anafranilt


Ha elfelejtette bevenni az Anafranil soron következő adagját, akkor pótolja ezt, amilyen hamar csak lehet, majd térjen vissza a szokásos adagolási rendjéhez. Azonban, ha már közel van a következő adag bevételének időpontja, akkor hagyja ki az elfelejtett adagot, és folytassa a gyógyszer szedését a szokásos adagolási rend szerint. Ha bármilyen kérdése merül fel, forduljon az orvosához.
 

Ha az előírtnál több Anafranilt alkalmazott


Ha véletlenül sokkal több bevont tablettát vagy retard tablettát vett be, mint amennyit az orvos rendelt, akkor azonnal hívja fel a legközelebbi kórház sürgősségi betegellátó részlegét vagy a kezelőorvosát!

Túladagolás esetén, néhány órán belül rendszerint az alábbi tünetek jelennek meg: nagyon erős álmosság; rossz összpontosító képesség; gyors, lassú, vagy szabálytalan szívverés; nyugtalanság és izgatottság; az izomkoordináció elvesztése és izommerevség; légszomj; görcsök; hányás; láz.

 

4. Lehetséges mellékhatások

 
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek nem feltétlenül igényelnek orvosi ellátást és a kezelés előrehaladtával megszűnhetnek, ahogyan a szervezet alkalmazkodik a gyógyszer szedéséhez. Amennyiben valamely mellékhatás hosszabb ideig fennáll vagy zavaró, forduljon orvosához.

Néhány mellékhatás súlyos lehet

Az alábbi mellékhatások bármelyikének az előfordulásakor azonnal tájékoztassa az orvosát, mert ez esetben orvosi segítségre lehet szüksége:

♦  ha olyan dolgokat lát vagy hall, melyek valójában nincsenek ott
♦  idegrendszeri rendellenesség mely izommerevséggel, magas lázzal és öntudatzavarral jár
♦   sárgaság, bőrreakciók (viszketés, bőrpír)
♦  gyakori fertőzés lázzal és torokfájással (a fehérvérsejtszám csökkenése miatt)
♦  allergiás reakciók köhögéssel vagy anélkül és légzési nehézséggel
♦  a mozgáskoordinációs képesség hiánya
♦  megnövekedett szembelnyomás
♦  súlyos étvágytalanság, súlyos gyomorfájdalom
♦   izmok váratlan összehúzódása, izomgyengeség vagy merevség, izomgörcsök
♦  vizeletürítési nehézségek
♦  gyors vagy szabálytalan (lassú, vagy kalapáló) szívverés
♦  beszédbeli nehézségek
♦  zavartság, delírium (lázálmok), hallucinációk, görcsrohamok
 
A mellékhatások egy része nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthetnek)

♦  Álmosság, a fáradtságérzet, a szédülés, a nyugtalanság, a megnövekedett étvágy, a szájszárazság, a szorulás, a homályos látás, a reszketés, a fejfájás, a hányinger, a verejtékezés, súlygyarapodás és a szexuális zavarok.
A kezelés kezdeti időszakában az Anafranil növelheti a szorongásérzetet, de ez a jelenség általában két héten belül megszűnik.

Ha ezek bármelyike súlyos formában jelentkezik, szóljon kezelőorvosának.

A mellékhatások egy része gyakori (100-ból 1-10 beteget érinthetnek)

♦  Tájékozódási zavar, izgatottság, szívdobogásérzés, figyelemzavar, alvászavar, fokozott izgatottság, agresszivitás, memóriazavar, ásítozás, rémálmok, a végtagok zsibbadása vagy bizsergése, hőhullámok, tágult szembogarak, hirtelen felállást vagy felülést követően kialakuló, szédüléssel járó vérnyomásesés, hányás, hasi kórképek, hasmenés, a bőr napfénnyel szembeni érzékenysége, a depresszió romlása, az emlők megnagyobbodása és tejcsorgás, kellemetlen szájíz, fülcsengés, irritabilitás, egy helyzettől való függetlenedés érzése (mintha távolról szemlélné)

Ha ezek bármelyike súlyos formában jelentkezik, szóljon kezelőorvosának.

A mellékhatások egy része nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érinthetnek)

♦  Láz, vérnyomásemelkedés
Ha ezek bármelyike súlyos formában jelentkezik, szóljon kezelőorvosának.

A mellékhatások egy része nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érinthetnek)

♦  Vizenyő (duzzadt bokák és/vagy kezek és/vagy a test bármely egyéb részének feldagadása), hajhullás.

Azoknál az 50 éves vagy idősebb betegeknél, akik ebbe a gyógyszercsoportba tartozó gyógyszert szednek, nagyobb valószínűséggel észlelhetők csonttörések.

Ha ezek bármelyike súlyos formában jelentkezik, szóljon kezelőorvosának.

Ezeken kívül jelentett nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriságuk a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg)

♦  Belső nyugtalanság és kényszerítő erő érzése, hogy folyamatosan mozognia kell, ismétlődő, önkéntelen, céltalan mozgások, izomszövet szétesés, a prolaktin (egy hormon) szintjének emelkedése a vérben, valamint szerotonin szindróma (az agyban természetesen is jelenlévő kémiai ingerületátvivő anyag, a szerotonin mennyiségének növekedése okozta tünetegyüttes, ami olyan tünetekkel jelentkezik, mint az izgatottság, zavartság, hasmenés, magas testhőmérséklet, emelkedett vérnyomás, fokozott verejtékezés és gyorsult szívverés), magömlés hiánya, vagy annak késedelme amennyiben Ön férfi.

Ha ezek bármelyike súlyos formában jelentkezik, szóljon kezelőorvosának.


Mellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

5. Hogyan kell az Anafranilt tárolni?


A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! A gyógyszer túladagolása különösen a kisgyermekekre veszélyes.

A gyógyszer az eredeti csomagolásában tárolandó!

A címkén feltüntetett lejárati idő után (Felh.:) ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Fel nem használt gyógyszerét vigye vissza a gyógyszertárba és adja át a gyógyszerésznek!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

A 10 mg bevont tabletta és az SR 75 mg retard tabletta különleges tárolást nem igényel.
A 25 mg bevont tabletta nedvességtől védve tárolandó.

 

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


Mit tartalmaz az Anafranil 10 mg és 25 mg bevont tabletta

♦  A készítmény hatóanyaga: 10 mg, ill. 25 mg klomipraminhidroklorid bevont tablettánként.

♦  Egyéb összetevők:

10 mg bevont tabletta:
 
Tablettamag: vízmentes kolloid szilíciumdioxid, magnéziumsztearát, hipromellóz, kukoricakeményítő, laktózmonohidrát (33,25 mg).
Bevonat: titándioxid, kopovidon, talkum, mikrokristályos cellulóz, makrogol 8000, sárga vasoxid (E 172), povidon K30, szacharóz.

25 mg bevont tabletta:

Tablettamag: glicerin 85%, sztearinsav, vízmentes kolloid szilíciumdioxid, magnéziumsztearát, kukoricakeményítő, laktózmonohidrát (15,0 mg).
Bevonat: titándioxid (E 171), kopovidon, talkum, mikrokristályos cellulóz, makrogol 8000. Jelölő festék: barna 9210, sárga vasoxid (E 172), povidon K30, szacharóz.

Mit tartalmaz az Anafranil SR 75 mg retard tabletta

♦  A készítmény hatóanyaga: 75 mg klomipraminhidroklorid retard tablettánként.

♦  Egyéb összetevők:

Tablettamag: vízmentes kolloid szilíciumdioxid, kalciumsztearát, poliakrilát diszperzió (Eudragit E 30D), kalciumhidrogénfoszfátdihidrát.
Bevonat: vörös vasoxid (E 172), makrogolglicerinéterhidroxisztearát, titándioxid, talkum, hipromellóz.

Milyen az Anafranil külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Anafranil 10 mg bevont tabletta:

Halványsárga színű, háromszög alakú, mindkét oldalukon domború felületű, cukros bevonatú tabletták. Törési felületük fehér vagy beige színű.

Anafranil 25 mg bevont tabletta:

Világossárga színű, kerek, mindkét oldalukon domború felületű, cukros bevonatú tabletták, egyik oldalukon barna „CG” jelöléssel, a másikon „FH” jelöléssel. Törési felületük fehér vagy beige színű.

30 db bevont tabletta színtelen, átlátszó PVC/PE/PVDC/ALU buborékcsomagolásban és dobozban.

Anafranil SR 75 mg retard tabletta:

Rózsaszín, kapszula alakú, mindkét oldalukon domború felületű filmbevonatú tabletták, mindkét oldalukon felezővonal, egyik oldalon mélynyomású „C/G”, a másikon „G/D” jelölés. Törési felületük fehér színű.

20 db retard tabletta színtelen, átlátszó PVC/ALU buborékcsomagolásban és dobozban.


A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Novartis Hungária Kft. (Pharma részlege),
1114 Budapest,
Bartók Béla út 43-47.

Gyártó

Novartis Hungária Kft.,
1114 Budapest,
Bartók Béla út 43-47.

OGYIT2241/02 (Anafranil 10 mg bevont tabletta)
OGYIT2241/03 (Anafranil 25 mg bevont tabletta)
OGYIT2241/01 (Anafranil SR 75 mg retard tabletta)

A betegtájékoztató felülvizsgálatának dátuma: 2015.05.

Legutóbbi betegtájékoztató: Anafranil 2018.03.


Forrás: www.ogyei.gov.hu

 

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít önmagán segíteni.

- 2019 -

Győri rendelés (19 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.
VIP rendelés Budapesten

Bejelentkezés kontrollra
30 286 2097

(Ne emailben!)

Szavazzon!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
477 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2029 szavazat (56%)
Antidepresszánsról
1099 szavazat (30%)
3605 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2019

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb