Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

Alvás, alvászavar, alvásbetegségALVÁS, ALVÁSZAVAR, ALVÁSBETEGSÉG

AZ ALVÁSI ZAVAROK MÖGÖTT MEGHÚZÓDÓ BETEGSÉGEKRŐL, A LEHETSÉGES GYÓGYMÓDOKRÓL

 
Alvás, alvászavar, alvásbetegség - dr. Kopácsi László győri pszichiáter - alvászavarok, alvásbetegség, alvás, inszomnia, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológusAz alvászavarokról és a mögöttünk rejlő egészségügyi problémákról hallhatnak előadást, a Szent Margit Rendelőintézet Nonprofit Kft. és a San Marco Alapítvány rendezésében, az Óbudai San Marco Szabadegyetem márciusi rendezvényén március 21-én 18.30-20.30 között az Óbudai Kulturális Központban (1032. Budapest, San Marco u. 81.).

A kutatók ma már sokat tudnak az alvásról és arról, hogy miként tudjuk önmagunk számára biztosítani ezt a létfontosságú életelixírt. Az előadót, Dr. Köves Pétert az orvostudományok kandidátusát, alváskutatót, az Állami Egészségügyi Intézetben működő Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központ főorvosát kérdeztük az alvászavarokról, a kevesek által ismert veszélyes betegségről: az alvási apnoéról, az alvási zavarok mögött meghúzódó egyéb betegségekről, valamint a lehetséges gyógymódokról.


Milyen folyamatok zajlanak a testünkben csak akkor, amikor alszunk?

Az alvás életünk során visszatérő jelleggel szakítja meg tudatos ébrenléti állapotunkat, életünk egyharmadát teszi ki. Az alvásigény ösztönös jellegű; tartós megvonása, vagy tartós zavara a memória, a figyelem, a gondolkodás, súlyos esetben a tudati tisztaság elégtelenségéhez, szív- érrendszeri betegségek, hormonális betegségek, emésztőszervi zavarok kockázatának növekedéséhez vezethet. Alvásunk összetételét és az alatta zajló funkciókat a megelőző nap eseményeinek feldolgozása és a következő nap ébrenléti kihívásaira való felkészülés és életkorunk határozza meg. Az alvás az idegrendszerben és testünk minden működésében aktív állapot. Az ébrenléthez képest egészen más szabályok, törvényszerűségek szerint zajlik, melyeket egy jól felismerhető program foglal keretbe: ez az alvás ciklusos szerkezete.

Elalvás után egy szemmozgás nélküli fokozatosan mélyülő, majd sekélyesedő alvásfázis (non rapid eye movement = NREM) következik, amit a gyors szemmozgásokkal jellemzett alvásfázis (rapid eye movement = REM) követ. Ez egy alvásciklus, ami 4-5 alkalommal ismétlődik az éjszaki alvás során.

A szemmozgás nélküli alvás alatt a paraszimpatikus idegrendszer uralkodik, csökken az anyagcsere, megnő a fehérjeszintézis, nő a sejtszaporodás, csökken a légvételek volumene és a szívverés frekvenciája, minden, az ébrenlétben aktív idegrendszeri pálya aktivitása minimálisra csökken. Az agykéreg kiterjedt területei egyfajta, a memória megszilárdítása érdekében nélkülözhetetlen aktív, pihenő állapotba kerülnek, a külvilággal való kapcsolat bizonyíthatóan megmarad. Ezzel szemben a REM alvásban az agy bezárul. Saját memória- és érzelmi tartalmaival foglalkozik, fel- és újraépíti szoftvereit. Nem fogad ingereket a külvilágból, az izomtónus eltűnte miatt válaszreakciók kevésbé indíthatók.


Milyen agyközpontok maradnak éberek alvás közben? Érzékszerveink is kikapcsolódnak?

Az ébrenlét és az alvás életünk két alapállapota. Ébrenlétben agyunk intenzív kapcsolatban van a környező világgal és összes érzékszervünk is csúcsra járatott.

NREM alvásban ez a kapcsolat megmarad, intenzitása azonban korlátozott. Az érzékszervek közül a hallás, bizonyos mértékig a szaglás és a szervezetünk belsejéből eredő ingerek, valamint a veszélyt jelző ingerek (fájdalom) iránti fogékonyság maradnak fenn. REM alvásban zárul be agyunk legjobban. A központi idegrendszerben jól ismerjük azokat a kiterjedt, az agytörzstől az agykéregig futó, speciális ingerületátvivő anyagokkal működő pályákat, melyek az ébrenlétet, a NREM és a REM alvást, illetve azok átmeneteit szabályozzák. Az ébrenlét és az alvás közötti különbségek ezen pályák aktivitásának eltérésében határozhatók meg.


Az alvásproblémák mindig valamilyen betegséget jeleznek, vagy vannak alvásbetegségek is?

Egymást követő alvásaink összetétele is változik, bizonyos fiziológiás határok között. Alvásunkkal kapcsolatos panaszaink (nem ébredünk pihenten, nehezebben alszunk el, többször felébredünk) lehetnek esetlegesek, átmenetiek is. Ilyen esetek nem jelentenek kóros állapotot.

Amennyiben nehéz elalvás, gyakori ébredés, zavaró félelmes álmok, intenzív horkolás, végtagmozgás, beszéd, motoros nyugtalansággal kísért felriadás, légszomj, heves izzadás, vagy visszatérő mozgásképtelenség élménye, napközbeni aluszékonyság jelenik meg tartósan és visszatérően, akkor már kóros állapotot kell keresni, lehetőleg erre szakosodott alvásrendeléseken.

Az alvás zavarai mögött részben pszichiátriai, idegrendszeri, belgyógyászati, fertőző, vagy fájdalommal járó betegségeket, helytelen gyógyszerhasználatot, droghasználatot találunk. Jelentős azonban azon alvásbetegségek sora, melyek kialakulása kizárólag az alvásfolyamathoz kötött.


Az alvás közbeni légzéskimaradás lehet életveszélyes is?

Az alvási apnoe szindróma az egyik legismertebb és legtöbb veszélyt magában hordó alvás közben kialakuló légzészavar. Feltűnő jelei a hangos, a légzés ritmusát nem követő szabálytalan horkolás és a 10 másodpercnél hosszabb légvételi szünetek, melyek minden alkalommal, ébredéssel járó stressz-válaszokat provokálnak. Kóros, ha gyakoriságuk alvásóránként 5-nél több, de 30-nál nagyobb számuk már súlyos veszélyt jelent. A folyamat tönkre teszi az alvást, és a napközbeni reakcióképesség csökkenése igen korán súlyos, nem egyszer fatális balesetek oka és a napközbeni aluszékonyság legdurvább formáinak forrása lehet. Hosszabb idő múltán a szív- és érrendszeri betegségek és katasztrófák kockázata is rohamosan növekszik. Szív- és érbetegek az apnoe enyhébb szintjein is veszélyben vannak.


Hogyan lehet felismerni és gyógyítani az alvásbetegségeket?

Legkorábban a jellemző klinikai tünetek alapján merülhet fel a gyanú. E téren a hozzátartozók, és a háziorvos feladata nagy. A napközbeni aluszékonyság, vagy feledékenység mögött álló alvási apnoe, vagy alvásfüggő mozgászavar gyanúja a – beteg által nem észlelt – alvás közbeni kóros megnyilvánulások alapján alapozható meg. A további felismerés útja az alvásambulanciákon és alváslaboratóriumokon keresztül vezet. Itt vizsgálati lehetőségek sora áll rendelkezésre, hogy a diagnózist pontosítsuk és a megfelelő terápiás eljárást javasoljuk. Az eredményes kezelés skálája igen széles. Gyógyszerek, légzéskönnyítő segédeszközök, néha műtétek, életmód- és magatartásterápiák egyaránt beleférnek.

A rendszerint összetett terápiás csomag eltér aszerint, milyen alvásbetegség-csoportról van szó. Egy alapszabály azonban mindegyik esetben van: A beteg közre- és együttműködése nélkül tartós eredmény nem várható. Ennek biztosítása természetesen szintén az alvásmedicina szakembereinek feladata.


Álmodás közben miért mozog gyorsan a szemünk? (REM)

A gyors szemmozgással jellemzett alvást, melyre még az izomtónus elvesztése és az ébrenlétre hasonlító agyi elektromos tevékenység is jellemző, sokáig az álmok egyetlen forrásának tekintették. Azt is képzelték, hogy a szemmozgás egy „álom-mozi" nézésének megnyilvánulása. Ma már tudjuk, hogy álmok más alvásfázisban is vannak, a gyors szemmozgás pedig egyre inkább egyfajta kül- vagy belvilági behatásra kiváltódott stádiumfüggő reakcióként alakul ki.


Mi okozza azt, hogy ha akarunk, akár percre pontosan is tudunk ébredni?

Mindennapi életünk rutinja egészséges alvásképesség esetén viszonylag állandó ébredési és lefekvési időpontokkal jár, ami ébresztő biztosítékok (óra, családtag) igénybe vétele nélkül is működik. Az, hogy ettől eltérő időben (korábban) ébredjünk fel, ritka képességet jelent és főleg korábban fekvő, korábban kelő, úgynevezett reggeli típusú személyek sajátja.


Miért kell az idős embereknek kevesebb alvás, mint a fiataloknak?

Az alvás szükséges mennyisége 24 órára szól. Az előzőekben elmondottakból következik, hogy a fiatal és fejlődő szervezet sokkal több és intenzívebb feladatot ró az idegrendszerre és a szervezetre, mint a tapasztalatokra és rutinra támaszkodó idősebb és idős kor. Ez a magyarázata, hogy 60 év felett a napi alvásigény 5-6 órára csökken. Fontos, hogy a redukció elsősorban a NREM alvást érinti. Idős korban az életkörülmények változása is jelentős tényező: a cirkadián óránkban kódolt éjszakai alvásidőszak mellett a délutáni alvásidőszak is újra kihasználható.


A modern kornak vannak betegségei, mint a stressz az anyagcserezavarok, az elhízás, ezek mennyire befolyásolják az alvás folyamatát?

Mindhárom komoly alvásminőség-változással, sőt alvásbetegség kialakulásával járhat. A tartós stressz a krónikus alváselégtelenség és a napközbeni kóros kimerültség egyik fő kiváltója; az anyagcserezavarok közül a pajzsmirigy és a mellékvese működési zavarai, valamint a cukorbetegség emelkednek ki e téren.

Az elhízás két úton is vezethet veszélyes alvászavarhoz. Egyrészt növeli az alvási apnoe kialakulásának lehetőségét, másrészt fokozva az alvás alatt gyengébben működő légző izmok terhelését, akadályozza a légzést.


Az alvás folyamatában milyen zavarok léphetnek fel?

Az alváselégtelenség (inszomnia) mögött az ébrenlét permanens túlaktiváltsága áll. Egy másik csoportban (alvásfüggő légzés- és mozgászavarok) az alvásfolyamatot széttördelik a kóros légzési és mozgásesemények, ezt nevezzük az alvás fragmentálódásának. A központi idegrendszeri eredetű aluszékonyságban és egyes mozgászavarokban többé-kevésbé már ismerjük azokat a rendellenességeket (ingerületátvivő anyagok hiánya, receptorok gyengesége, megváltozása) melyek az alvás–ébrenlét-szabályozó rendszerekben felelőssé tehetők a kóros állapotért.

Külön csoportba tartoznak azok az alvászavarok, melyek az ember belső biológiai órája és a közvetlen környezet időviszonyai között létrejött disszonancia következtében alakulnak ki. Ezt élik át időlegesen a több időzónát átlépő repülőjáratok utasai, tartósan pedig azok az emberek, akik mindennapi életünk fontos területein, a többműszakos munkakörökben dolgoznak.


Milyen tanácsokat javasol, hogy megelőzzük az alvási zavarokat?

Több pillérre épül a megelőzés: Már fiatal kortól a megfelelő alvásszokások megtanulása és kondicionálása.
Az alvás természetének és jelentőségének megismerése, az alváshigiénés tanácsok betartása. Testsúly-kontroll, az öngyógyítás elkerülése. Idejében szakemberhez, nem megfelelő terápiás eredmény esetén specialistához fordulás.


Mikor válhat az alvás betegséggé?

Kóros jelenség az alvás abban az esetben, ha közel megfelelő alvás mellett is megjelenik, többnyire agresszív módon az ébrenlét időszakaiban. Ez a napközbeni extrém aluszékonyság, ami alattomosan kezdődhet, és vezethet a munkaképesség csökkenéséhez, a tanulás képességének elvesztéséhez, a memória és figyelem gyengüléséhez. Nem ritka, hogy fatális közlekedési vagy munkahelyi baleset hívja fel rá a figyelmet. A kóros jelenség mögött álló okok kiderítése az alváslaboratóriumok egyik legnehezebb, de mai lehetőségeinket figyelembe véve már eredményesen megoldható feladata.


Minél mélyebben alszunk, annál lassabbak az agyhullámaink. Miért?

A már említett NREM alvás során az agykérgi elektromos tevékenység fokozatosan lassul. Kezdetben másodpercenként 5-7, majd másodpercenként 0,5-4 Hz frekvenciájú hullámok jelennek meg számos más fontos jelenség mellett. A lassú, ún. delta hullámok jelentőségét nem régen ismertük meg. Ezek az EEG-hullámok jelzik azt az állapotot, amikor az agykéreg idegsejtjei aktív, de csökkent energiaigényű alapműködésre váltanak. Hiányuk elsősorban felelős a napközbeni aluszékonyságért és a mentális teljesítmény csökkenésért.


Önnek mi a véleménye az agykontrollról?

A testi és mentális egészség megtartására eredményes ez a módszer. Inszomniák nem gyógyszeres kezelésében használjuk az úgynevezett agyi alfa hullámra történő bio-visszacsatolás módszerét, ami néhány esetben eredményes, de tudományos bizonyítékaink még nincsenek e téren.

Weborvos - 2011.03.14.

Senki sem tehet többet Önért, minthogy:
segít Önmagán segíteni
.

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:

30 286 2097
H-P: 08-19

Laptop, v. PC használata ajánlott ennyi információhoz!

Kedves Bagdy Emőke, köszönöm!

 Mint gyermek, aki már pihenni vágyik
és el is jutott a nyugalmas ágyig
még megkérlel, hogy: „Ne menj el, mesélj” -
(igy nem szökik rá hirtelen az éj)
s mig kis szive nagyon szorongva dobban,
tán ő se tudja, mit is kiván jobban,
a mesét-e, vagy azt, hogy ott legyél:
igy kérünk: Ülj le közénk és mesélj.
Mondd el, mit szoktál, bár mi nem feledjük,
mesélj arról, hogy itt vagy velünk együtt
s együtt vagyunk veled mindannyian,
kinek emberhez méltó gondja van.
Te jól tudod, a költő sose lódit:
az igazat mondd, ne csak a valódit,
a fényt, amelytől világlik agyunk,
hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.
Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén,
hadd lássunk át magunkon itt ez estén.
Párnás szavadon át nem üt a zaj -
mesélj arról, mi a szép, mi a baj,
emelvén szivünk a gyásztól a vágyig.
Most temettük el szegény Kosztolányit
s az emberségen, mint rajta a rák,
nem egy szörny-állam iszonyata rág
s mi borzadozva kérdezzük, mi lesz még,
honnan uszulnak ránk uj ordas eszmék,
fő-e uj méreg, mely közénk hatol -
meddig lesz hely, hol fölolvashatol?...
Arról van szó, ha te szólsz, ne lohadjunk,
de mi férfiak férfiak maradjunk
és nők a nők - szabadok, kedvesek
- s mind ember, mert az egyre kevesebb...
Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

József Attila: Thomas Mann üdvözlése
1937. január eleje

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
638 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2730 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1417 szavazat (30%)
4785 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Tisztelem ...


GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb