Dr. Kopácsi László pszichiáter & life coach Győr 30 286 20 97

A pánikbetegségről az orvos szemével 2.A PÁNIKBETEGSÉGRŐL AZ ORVOS SZEMÉVEL

2. rész

A pánikbetegségről az orvos szemével 2. - pánikbetegség, pánikroham, pánikzavar, pánik, győri pszichiáter, pszichiáter Győr, depresszió, pánik, alvászavar, pszichológus


Az előző interjúban Judit – saját betegsége kapcsán – képet adott az olvasóknak arról, milyen érzés az, amikor hirtelen, minden előzetes jelzés nélkül rátör az emberre egy olyan rosszullét, amivel korábban sosem találkozott. Számos kérdés merül fel az emberben a kapott válaszok kapcsán. Ezeket igyekszik megvilágítani dr. Sárosi Andrea, főorvos asszony, - a SE kútvölgyi klinikai tömb pszichiátriai klinikai csoport munkatársa, pszichiáter, klinikai farmakológus, rehabilitációs szakorvos - kérdéseinkre adott válaszaival.


1.  AZ EMBER AZT HINNÉ, HOGY A PÁNIKBETEGSÉG EGYENLŐ A FÉLELEMMEL. JUDITNÁL NEM EZ VOLT A TÜNET, HANEM SZÍVSZORÍTÁS, FIZIKAI FÁJDALOM, STB. MENNYIRE VOLT TIPIKUS JUDIT ESETE? MÁS TÜNETEI IS LEHETNEK A PÁNIKBETEGSÉGNEK, ÉS HA IGEN, MELYEK EZEK?

A pánikbetegségre hirtelen fellépő, ismétlődő szorongásrohamok jellemzőek, amelyek spontán, – általában minden előjel nélkül – jelentkeznek. Ritkán bizonyos helyzetek provokálhatják a rosszulléteket. A pánikrohamok ijesztőek és bénítóak. A roham alatt, a hirtelen jelentkező és erősödő szorongás kb. 10 perc alatt éri el a maximumát, egy szinte bénult állapot alakul ki, ami fokozatosan oldódik.

A szorongásos roham alatt az egyén retteg, testi és kognitív – a megismerési folyamat zavaraival kapcsolatos – tünetek lépnek fel.
A betegség jelei (tünetek és panaszok)
Kognitív jelei: nyugtalanság, önsorsrontás, halálfélelem, félelem a megőrüléstől, önkontroll-vesztéstől, készenléti állapot, dekoncentráltság.

Affektív jelei: a hangulati-érzelmi élet tünetei: szorongás, idegesség, irritábilitás, másodlagosan kialakuló depresszió.

Szomatikus1 jelei: szívritmuszavar, légzészavar, mellkasi fájdalom, végtagfájdalom, gyengeség, izomfeszülés, vizelési inger, szédülés, kábultság, remegés, fejfájás, gyomor- és béltünetek.

Szociális jelei: dependencia2, izoláció3, munkaképtelenség.

Természetesen a fenti tünetek nem minden rohamra jellemzőek. Ha legalább 4 tünet fennáll, akkor teljes pánikrohamról, ha kevesebb tünetet észlelünk, akkor részleges rohamról beszélhetünk. A pánikbetegség diagnózisát akkor állíthatjuk fel, ha négy hét alatt legalább 4 teljes rohamot él át a páciens. A pánikrohamok járhatnak agorafóbiával4, vagy anélkül. 


2.  JUDIT NYITOTT EGYÉNISÉGNEK VALLOTTA MAGÁT. AZ EMBEREK IGEN NAGYVONALÚ MEGKÖZELÍTÉSBEN NYITOTT, (EXTROVERTÁLT) ÉS ZÁRT, (INTROVERTÁLT) EGYÉNISÉGGEL JELLEMEZHETŐEK. MELYIK TÍPUST VESZÉLYEZTETI INKÁBB A PÁNIKBETEGSÉG, VANNAK-E ERRE VONATKOZÓ VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK?

A pánikbetegség megjelenése és a nyitott vagy zárkózott személyiség között nincs kapcsolat.

A pánikbetegség általában fiatal felnőtt korban indul. Az előfordulása nőknél, egyedül és városban élőknél gyakoribb.


3.  MENNYI IDŐ TELIK EL, MÍG AZ EMBEREK RÁJÖNNEK ARRA, HOGY NEM SZERVI BETEGSÉGÜK VAN, HANEM PSZICHIÁTRIAI, AMIVEL AZONBAN SZINTÉN SZAKORVOSHOZ KELL FORDULNIUK?

Általában több hónap után kerülnek megfelelő szakemberhez (pszichológushoz, pszichiáterhez) a pánikbetegségben szenvedők. Először a háziorvoshoz, belgyógyászhoz fordulnak, ami tulajdonképpen helyes gyakorlat, mert a szorongás több testi betegség kísérője lehet, vagy a szorongás okoz testi tüneteket, így a belgyógyászati kivizsgálás mindenképpen javasolt.


4.  VAN-E ARRÓL TUDOMÁSA, HOGY AZ EMBER ESETLEG SAJÁT MAGA IS LEGYŐZHETI, VAGY ELFOJTHATJA A BETEGSÉGET? GONDOLOK ITT A SAJÁT GYEREKKORI PÉLDÁMRA, AMIKOR RETTEGVE FÉLTEM A VILÁG-VÉGÉTŐL, DE EZ AZUTÁN MINTEGY ELMÚLT…

A betegség önuralommal nem legyőzhető, igaz a környezet nagyon gyakran azt a tanácsot adja a betegnek, hogy „szedje össze magát, ne hisztizzen.”

A pánikbetegség kialakulásának a hátterében környezeti, pszichológiai, biológiai és genetikai tényezők állnak.

A pszichológiai értelmezés szerint a szorongás bizonyos környezeti hatások következtében kialakuló félelem.

A genetikai hátteret igazolják az ikerkutatások, a prevalencia5 nemi különbsége, és a jelenleg is folyó genetikai marker-vizsgálatok6. A pánikbetegség hátterében az agy bizonyos ingerületátvivő rendszereinek,(a GABA és a szerotonerg rendszereknek) a működészavara áll. 


5.   BEFOLYÁSOLJA-E A BETEGSÉG LEFOLYÁSÁT AZ A TÉNY, HOGY A BETEG – A PÁNIK-BETEGSÉG ELSŐ JELEIT KÖVETŐEN – MIKOR FORDUL SZAKORVOSHOZ? 

Természetesen előnyösebb, ha minél hamarabb megfelelő kezelést kap a páciens. Ha hosszú ideig nem kezelteti a beteg a pánikbetegségét, egyre több és súlyosabb tünet jelenik meg, mint például az agorafóbia, a szociális tünetek.


6.  JELLEMZŐ-E AZ, AMIT JUDIT ELMONDOTT, HOGY MINDEKÖZBEN TULAJDONKÉPPEN TUDOTT DOLGOZNI? VANNAK, AKIK ERRE NEM KÉPESEK?

A betegség tünetei között megjelenhet a dekoncentráltság, fáradékonyság, munkaképtelenség, az azonban egyéni, hogy ezek előfordulnak-e vagy sem az egyes páciensekben. 


7.  MIBEN GÁTOLJA A PÁNIKBETEGSÉG A PÁCIENSEKET? 

A hirtelen, váratlanul fellépő rohamok készenléti állapothoz vezetnek, tehát a páciensnek az egész életvitele megváltozhat, nagyon sok energiát veszíthet a rohamai és a köztes készenléti állapot miatt.


8. A BETEGSÉG LEFOLYÁSÁT ILLETŐEN MIT LEHET MONDANI, ÁTLAGOSAN MENNYIRE TARTÓS EZ A FÉLELEM?

Kezelés nélkül a pánikbetegség és a hozzá kapcsolódó félelem, szorongás tartós, önerősítő körként működik. A félelem készenléti állapotot, önmegfigyelést, testi tüneteket, pánikrohamot idéz elő, és ezzel körbeért a kör, mert a roham tovább fokozza a félelmet.
(Erre mondanék egy példát: ha egy egészséges ember elkezdi figyelni, hogy hogyan ver a szíve, akkor egy idő után mindenki úgy érzi, hogy gyorsabban-lassabban, össze-vissza ver a szíve.)


9.   MILYEN KEZELÉSEKBEN RÉSZESÜLNEK A PÁNIKBETEGEK? GYÓGYSZERES, VAGY PSZICHOTERÁPIÁS, ESETLEG MINDKÉT FÉLE TERÁPIÁT ALKALMAZZÁK?

A betegség okaiból adódik, hogy a betegséget kombinált módon gyógyszerrel és pszichoterápiás eszközökkel kell kezelni. Antidepresszívumokkal és rövid, átmeneti ideig szorongásoldóval, illetve viselkedésterápiával gyógyítható a betegség.


10.  A FŐORVOS ASSZONY MIT TUD AJÁNLANI A BETEGEK HOZZÁTARTOZÓINAK, HOGYAN TUDJÁK LEGJOBBAN SEGÍTENI A BETEG FELÉPÜLÉSÉT?

Talán az a legfontosabb, hogy a hozzátartozók is elfogadják betegségnek, sőt kezelhető betegségnek a pánikzavart.


11. MENNYI IDEIG TART A GYÓGYULÁSI FOLYAMAT? IGAZ, HOGY A PÁNIKBETEGNEK ÉLETE VÉGÉIG GYÓGYSZERT KELL SZEDNIE?

6-8 hónapig mindenképpen javasolt a kezelés folyatása, néhány hónapos tünetmentes időszak után lehetséges a gyógyszerek fokozatos csökkentése.

Természetesen vannak esetek, amikor hosszabb kezelés szükséges, különösen, ha hosszú ideje vannak tünetek, illetve több vérrokon is pánikbetegségben szenvedett korábban, vagy szenved jelenleg is.


12.  A PÁNIKBETEGSÉG AKADÁLYA-E A TERHESSÉGNEK? MÁSKÉPPEN FELTÉVE A KÉRDÉST, A PÁNIKBETEG CSAK GYÓGYULÁSÁT KÖVETŐEN VÁLLALKOZHAT GYERMEKÁLDÁSRA?

A pánikbetegség kezelésekor szedett gyógyszerek átjutnak a placentán, a magzat számára különböző mértékben, de veszélyesek lehetnek. Általánosságban azt javasoljuk, hogy tervezetten, gyógyszermentesen vállaljanak terhességet a pánikbetegségben szenvedő nők.


13.  ÖRÖKÖLHETŐ-E A PÁNIKBETEGSÉG?

Igen, a hajlam örökölhető, ezt igazolják az ikerkutatások és a genetikai vizsgálatok. A pánikbetegségben szenvedők elsőfokú rokonai kb. 20-25 %-ban szenvednek hasonló betegségben. Az első fokú rokonok között a nők kétszer gyakrabban betegszenek meg a pánikbetegségben, mint a férfiak.

Egypetéjű ikrekben kb. ötször gyakoribb a betegség, mint a kétpetéjű ikrekben.


IDEGEN SZAVAK MAGYARÁZATA:

1 szomatikus: testi.
2 dependencia: drogtól, alkoholtól, nyugtató- és altatószertől vagy valamilyen más egészségromboló szertől való függés.
3 izoláció: elszigeteltség.
4 agorafóbia: röviden a páciens közlekedési félelmét, ill. olyan helyzetektől való félelmet értjük, ahonnan rosszullét esetén nehezített, vagy kínos az elmenekülés
5 prevalencia: kétfajta prevalenciát különböztetünk meg. A „pont prevalencia” megmondja, hogy egy adott időpontban hány beteg szenved egy adott betegségben. A „periódus prevalencia” ezzel szemben a betegségben egy adott időszak alatt észlelt betegek számát jelöli.
6 genetikai markerek vizsgálata: az átörökítő anyag különbségeit vizsgálja, amik egy adott tulajdonságra, betegségre lehetnek jellemzőek.

 

+36 30 286 2097
SEGÍT ÖNMAGÁN SEGÍTENI

Senki nem tehet Önért többet, minthogy segít Önmagán segíteni.

- 2020 -

Győri rendelés (20 eFt/óra)
Skype rendelés I.-II.

Bejelentkezés kontrollra:
30 286 2097

(H-P: 08-19; Ne emailben!)

Köszönet a Kollégáknak!

Európai polgári kezdeményezés a nemzeti régiók (pl. a Kárpát-medencei magyarság!) védelmében

Székely Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Magyar Közösség Pártja
Thank You!

koronavirus.gov.hu | nnk.gov.hu | 06 80 277 455 és 456

JOBB! ÚJ!!!


Jobbulj!

Szavazzon! KÖSZÖNÖM!

Milyen pszichiátriai szerről szeretne leszokni?
Senkit sem biztatok gyógyszer elhagyásra! Ám, kötelességem segíteni azokat, akiket a nem megfelelő gyógyszerelési gyakorlat, ill. a kellő tájékoztatás hiánya tett gyógyszerfüggővé. Szóval: miről szeretne leszokni?
Altatóról
507 szavazat (13%)
Szorongásoldóról
2203 szavazat (57%)
Antidepresszánsról
1167 szavazat (30%)
3877 szavazat összesen

Benzodiazepin szedési kérdőív (FONTOS)

 
STRESSZ DOKTOR Hírlevél
 
Tippek a szakszerű öngyógyításhoz, önfejlesztéshez.
 
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*

       
NO SPAM! Adataira nagyon vigyázunk. Nevét és e-mail címét soha nem adjuk ki harmadik félnek és soha nem küldünk SPAM-et. Tanácsainkról bármikor, egyetlen klikkel leiratkozhat.
Adatvédelmi nyilvántartási szám: NAIH-74689/2014
 

W3.stresszdoktor.hu

A stresszdoktor.hu pszichiátriai ismeret-megosztó oldal.
A stresszdoktor.hu írásai tájékoztató jellegűek.
A stresszdoktor.hu nem online pszichiátriai tanácsadás.
Köszönöm, hogy helyén kezeli írásaim! - Kopácsi dr.

Támogatottjaim


           Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Együtt a Leukémiás Gyermekekért Gyermekleukémia Alapítvány

Magyar Hospice Alapítvány

           Magyar Madártani Egyesület

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

           Országos Mentőszolgálat Alapítvány

GYŐRI PSZICHIÁTER GYŐR

Minden jog fenntartva - Online Szakvélemény Kft.
© Copyright 2008 - 2020

A stresszdoktor.hu független, bulvármentes és optimista szellemiségű, pszichiátriai weboldal. A betegségtudat, a baj, az erkölcsi züllés és a pesszimizmus szenzációhajhász, kattintás-vadász erősítése helyett, a megoldást, a kiutat, a sikert és a gyógyulást preferálja.
Céljai:
1. ismeretterjesztés, tévhitoszlatás és betegedukáció.
2. a pszichiátriai gyógyszerek által okozott gyógyszerfüggőségek (nyugtató-függőség, altató-függőség, antidepresszáns-függőség) megelőzése és otthoni kezelésének elősegítése.
3. a hatékony önsegítés támogatása.

A stresszdoktor.hu oldalain olvasható Információk nem pótolják az orvosi vizsgálatot. Csupán kiegészíthetik a pszichiáter, klinikai szakpszichológus szakértelmét és személyes segítségét. Amennyiben kérdése volna, forduljon pszichiáterhez, klinikai szakpszichológushoz!

A pszichiátriai gyógyszerek (benzodiazepin feszültségoldók és altatók, Z-szerek, antidepresszánsok, stb.) szedése, vagy elhagyása előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, mert e pszichiátriai szerek alkalmazásakor is az érvényes alkalmazási előírás az irányadó.

FACEBOOK Lájkoló

Egyetértesz törekvéseimmel? Igen? Hagyj nyomot! "Oszd meg és uralkodj!"
 
      
Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük, olvassa el adatvédelmi nyilatkozatunkat
 
WebGalamb